Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Kypros-puhe

Arvoisa puhemies!

Rahoitussektorin kriisi jatkuu. Saatujen tietojen mukaan Kyproksen  10 miljardin euron  lainasta menee  2,5 miljardia euroa pankkien pääomittamiseen, 4,1 miljardia euroa  julkisen velan hoitoon ja 3,4 miljardia euroa kattamaan julkisyhteisöjen menoja.

Kuinka tähän on voitu tulla? Kenen on vastuu?

Voidaan sanoa, että EU:n laajenemisen vimma on ollut täysin vastuutonta. Kun Kypros oli vuonna 2003 liittymässä EU:hun,  ei Euroopan komission kertomuksissa ole mainintaa Kyproksen pankkisektorin mahdollisista ongelmista. Ongelmia ei nähnyt myöskään Euroopan Keskuspankki, kun Kypros liittyi euroalueeseen 2008, vaikka rahoituskriisin pilvet jo näkyivät Euroalueen horisontissa. Päinvastoin: EKP:n johto totesi, että ”Pienelle ja avoimelle taloudelle kuten Kypros euron käyttöönotto antaa suojan kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden kuohunnassa”.  Kyproksen pankit läpäisivät myös tehdyt stressitestit. Onko näillä stressitesteillä ollut mitään merkitystä, niin ammattitaidottomasti ne on tehty? Jos samalla tyylillä jatketaan lainoitettujen ja pelastettujen talouksien valvontaa, voidaan olla entistä varmempia, ettei suomalaisilta veronmaksajilta lopu Euroopan holtittomien talouksien pelastaminen.

Sanotaan, että Kyproksen pankkisektori joutui vaikeuksiin,  koska se menetti yli 4 miljardia euroa, eli 22 prosenttia Kyproksen BKT:sta, Kreikan valtionvelan uudelleen järjestelyissä viime vuonna. Tappiot olivat  edellytys Kreikan  II pelastuspakettiin. Tappioiden jälkeen myös Venäjän rahoitus Kyprokselle tyssäsi.  Totuus kuitenkin on, että Kyproksen pankit tekivät ensin itse väärän sijoituksen Kreikkaan ja kärsivät tekemistään virheistä. Näistä pankkiirien tekemistä virheistä ei muun Europan veronmaksajat ole mitenkään vastuussa.  Jos kaikkien yritysten tekemät virheet voitaisiin tällä tavalla jälkiviisaina siirtää yhteiskunnan maksettaviksi, ei mikään tässä maailmassa voisi toimia. Kyproksen pankkien tappiot olisivat olleet 100 % ilman Kreikan pelastuspakettia.  Totuus on, että: Pankit eivät epäonnistu siksi että ne ovat suuria vaan silloin, kun ne tekevät huonoja lainapäätöksiä. Kyproksen pankit ovat tehneet huonoja lainapäätöksiä.

Arvoisa puhemies!

Rahoitussektorin merkitys Kyprokselle on ollut suuri, rahoitussektorin talous on ollut 7,5-kertainen verrattuna Kyproksen talouteen. Kyproksen pankit ovat maksaneet korkeaa tuottoa säästäjilleen vielä silloin kun muualla korot laskivat. 
Kyproksen  valtavaa rahoitusalaa suhteessa reaalitalouteen on hallinnut  kolme suurta pankkia, joista kaksi Laiki suljetaan osana pelastuspakettia, se kasvatti luottotappioitaan vuodessa 400 milj. euroa.  Bank of Cyprus on romahtamaisillaan. Kyproksen kriisin häviäjiä ovat tavalliset säästäjät ja suuri joukko pankkialalla työskentelevistä 35300:sta työntekijästä. Yli puolet työntekijöistä voi menettää työpaikkansa kun pankkisektori puolittuu IMF:n vaatimuksesta vuoteen 2018, vastaamaan EU:n alan keskiarvoa.  Pankkiala on saaren merkittävin työllistäjä matkailualan jälkeen. Rahoitussektori on myös ollut ainut reippaasti kasvava ala, 8,8 %:n kasvu vuonna 2011. Mitä Kypros pystyy kehittämään tilalle? Siitä tulisi meidän kantaa huolta, että seuraavien pelastuspakettien tarve vältettäisiin.
 
Venäläissijoittajat ovat pitäneet 1990-luvulta alkaen Kyprosta sijoittajataivaana alhaisen verotuksen takia. Kyproksesta on tullut nyt venäläisille sijoitushelvetti, jossa yli 30 miljardin euron sijoituksia on pelastettu Kyproksen pankkien sivukonttoreiden kautta ja myös suoraan Kyprokselta toimien. Kyprokselle Venäjältä Turkin ja muiden välikäsien kautta rantautunut raha on ollut kyseenalaista ja Kyproksen pankkeja on ”luvallisesti” käytetty rahanpesuun. Voitaisiin kai sanoa, että paha saa palkkansa, ainakin osapalkan.

Arvoisa puhemies,

Kyproksen johto on tarjonnut venäläisille mahdollisuutta päästä kiinni Kyproksen eteläisiltä merialueilta löydettyihin maakaasuesiintymiin. Gazprom on jo osoittanut kiinnostusta, mutta tunnetusti venäläisjätillä ei ole välttämättä riittävää tietotaitoa merialueen porauksiin. Ehdotukseni on, että Suomen tulisi vaatia pelastuspaketin antajille 10 miljardin omistusosuutta maakaasuesiintymiin ja mahdollisuutta toimittaa porausteknologiaa. Se olisi ainut käypä vakuus. Nyt hallitus on sujuvasti unohtanut vakuudet. Kysynkin, voisiko hallitus ottaa kaasukenttien vakuutena käyttämisen Suomen vaihtoehtona lainalle? Jos Kypros kerran tarjoaa Venäjälle kaasukenttiä lainojen vakuudeksi, miksi EU ei käytä samaa vakuutta?Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Tuosta "kaasukenttävakuudesta" sen verran, että olen jo aiemminkin kysynyt kirjallisesti eräänlaisen "sotakorvaus"-periaatteen käyttämisestä näissä tukipaketeissa. Nostin tämän nyt taas esille. Turhaan, veikkaan.

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_...

Arto Laine

Sotakorvausperiaate on ihan relevantti ajatus.

Saksan pitäisi maksaa Kreikalle natsimiehityksen ajalta luokkaa 100 mrd korkoineen, jolloin Kreikan budjettikriisi hoituisi samantien, ilman että sotakorvauksensa jo kertaalleen maksaneen pienen Suomen tarvitsisi osallistua toista kertaa.

Olli Polli

162 miljardia kaikkinensa. 54 miljardia taisi olla paakolainaa, jonka Aadolf otti ja tappoi nälkään yli 100.000 kreikkalaista ja n. 100 miljardia infran kunnostamisesta... Luvut ulkomuistista, linkkejä en jaksa kaivaa.

Olli Polli

Tsekatkaa ARD kanavan dokkari.
http://www.youtube.com/watch?v=jLIeuhGKxX4

Tässä dokussa selitetään Kreikan ja Kyproksen Euro liittymisen perustoja silloisten politikkojen suulla!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Uutisen mukaan Kyproksen parlamentti ottaa kuitenkin perustuslakiin vedoten käsittelyyn tukipaketin ehdot. Näin siis muissa maissa noudatetaan maan perustuslakia. Meillä perustuslaki näyttäisi olevan luokiteltava lähinnä WC-paperin arvoon. Niin monta kertaa on jo sivuutettu tärkeiden asioiden käsittelyssä eduskuntakäsittelyt. Hallitus on lähtenyt sille linjalle että se tuo korkeintaan tiedonantona tärkeät asiat suureen saliin.

Milloin Suomessa päästään aitoon tilanteeseen jossa kunnioitetaan maan perustuslakia ja demokratiaa?

http://www.hs.fi/talous/Kyproksen+parlamentti+%C3%...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset