Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Halpatyövoimapula

No nyt se on sitten ratkaistu! Mikä? Työvoimapula tietenkin.

VATT:n Juhana Vartiainen ja Ilmarisen Jaakko Kiander ovat YLEn uutisen mukaan sitä mieltä, että Suomeen tarvitaan 100 000 maahanmuuttajaa, työvoimaksi.

Lainaus uutisesta: "Taloustutkija Juhana Vartiaisen tuore raportti "Työvoima tehokkaaseen käyttöön" väittää, että työtä syntyy, jos työvoimaa on tarjolla. Siksi työnteon pitää olla kannattavampaa kuin oleilun. On nostettava eläkeikää, lyhennettävä opiskeluaikoja ja hoitovapaita. Eivätkä nämäkään riitä."

TYÖTÄ SIIS SYNTYY, JOS TYÖVOIMAA ON TARJOLLA! Siinä se on kaikessa yksinkertaisuudessaan ratkaisu.

Olen ehkä hieman ilkeä, jos tarkennan tuota Vartiaisen väitettä näin: Työtä on tarjolla, jos halpatyövoimaa on tarjolla.

Perustele! No hitto, samasta jutusta löytyy vastaus ihan suoraan. Annetaan Ilmarisen Jaakko Kianderin kertoa se ihan omin sanoin.

Ensin hän ottaa kantaa hallituksen 200 000 uuden työpaikan tavoitteeseen näin: "Voisin karkeasti arvioida, että noin 100 000 maahanmuuttajaa auttaisi tämän tavoitteen saavuttamaan", Kiander laskee.

Yleensä ulkomaalaisten palkkataso on alempi kuin kantaväestön.

- Kyllä tämä on maahanmuuton yksi taloudellinen logiikka, että maahanmuuttajat ovat halpaa työvoimaa ja pitävät siltä osin työvoimakustannuksia kurissa.

Siinähän se on. Kun siis seuraavan kerran kuulette työvoimapulasta, suodattakaa se toiseen muotoon. Suomessa on halpatyövoimapula.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

40Suosittele

40 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (95 kommenttia)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Lähettää läjäytin tämän vuodatuksen alueemme lehtiin. Ans' kattoo nyt julkaistaanko?

Reijo Tossavainen

Mahdollisimman laaja jakelu. Teksti on sellainen, että kyllä lehdet sen julkaisevat.

Lukijoille pyyntö: Linkittäkää edelleen facebookiin...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos Reijo vinkistä- ja kannatuksesta ;)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Muistan kun olin vuosia sitten eräässä vaalitilaisuudessa. Se oli EK:n järjestämä. Siellä esitettiin yhtenä kannanottona juuri toive tästä työperäisen maahanmuuton lisäämisestä. Kun sitten kysyin, että miksi, niin ei silloin myönnetty syyksi halpatyötä vaan työvoimapulaa.

Ei sitä varmaan myönnetä suoraan nytkään, mutta Kianderhan sen tuossa kertoo omalta osaltaan mistä tässä on todellisuudessa kyse.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

"- Kyllä tämä on maahanmuuton yksi taloudellinen logiikka, että maahanmuuttajat ovat halpaa työvoimaa ja pitävät siltä osin työvoimakustannuksia kurissa.

Kiander sanoo, että maahanmuutto hyödyttää nimenomaan yrityksiä ja kuluttajia. Matalapalkka-alojen muiden työntekijöiden oma suhteellinen asema yleensä heikkenee maahanmuuton seurauksena."

Tämän voisi kääntää myös siten, että kun nykyään ei voida sanoa suoraan, että haluttaan orjatyövoimaa niin naamioidaan se "maahanmuutoksi".

Toinen seikka on tuossa Kianderin lausahduksessa "maahanmuutto hyödyttää nimenomaan yrityksiä ja kuluttajia". Toisin sanoen, maahanmuutto hyödyttää ainoastaan näitä nykyajan orjapiiskureita. Suomalaisia työläisiä kun ei voida enää jatkossa pitää kuluttajina, koska nämä menettävän työnsä tai joutuvat leikkaamaan palkoistaan, jolloin kuluttaminen tyrehtyy. Kiander itsekin toteaa "Matalapalkka-alojen muiden työntekijöiden oma suhteellinen asema yleensä heikkenee maahanmuuton seurauksena."

Ei tällä härskiydellä ole kyllä enää mitään rajaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Eipä ole ei. Ja porukkaa pannaan pihalle...Elämme omituisia aikoja!

Petri Rautiainen

Jos Suomeen otetaan 100 000 maahanmuuttajaa tekemään työtä, tästä uhkaa tulla ikuinen projekti. Kun 100 000 ei enää riitä, sitten otetaan lisää. Tällä tavalla syrjäytetään oma työkelpoinen väestö.

Mistä tehdä näille maahanmuuttajille asunnot, kun asuntojonoissa on tuhansia, jotka jonottavat asuntoa? Asuntoja on liian vähän väkimäärään nähden.

Eivät eläkekertmätkään riitä enää eläkkeiden maksamiseen. On puhuttu työeläkemaksun korotuksista. Eihän nämä maksut sitten itselle tule, jos kupla on puhjennut.

Arre Kougappi

Taas näitä on ajateltu omalla suojatyöpaikan suojassa olevalla logiikalla, maahanmuuttajien ajattelu on heille täysin vierasta.

Vartiainen voisi miettiä mitä tehdä sellaiselle ilmiölle , eli jo olemassa olevat työperäiset maahanmuuttajat hakeutuvat mielelläni työttömiksi ja töihin heitä et sitten saa millään. Sosiaalijärjestelmä kyllä toistaiseksi hoitaa....

Heikki Porkka

Sinähän varmaan tiedät, että Vartiainen ja Kiander ovat sdp:n miehiä.

Seinät leveällä ja katto korkealla. Sdp, internationalismin ylimmäinen airut Suomessa.

"Pojat" ajattelivat nähtävästi antaa hiukan lisää vauhtia sdp:n suosion nykyiselle kehityssuunnalle.

Eikö Heinäluoma aivan äsken todennut, että sdp ja PS taistelevat duunarien sieluista esikaupunkialueilla?
Näillä lausunnoilla demarit menettävät viimeisetkin uskolliset kannattajansa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Jeps! Tiedetään, eri asia on se myönnetäänkö tämä kiusallinen asia SDP:ssa.

Mutta, olenhan minäkin kuulemma entinen demari...itse en vain sitä ole koskaan tiennyt. semmosta.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Hyvä kommentti Tapio Angervuorelta Kauppalehden uutisessa: http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

"Vartiaisen mielestä hyvinvointivaltion rahoittaminen vaatii siten työvoiman kasvattamista muun muassa nostamalla eläkeikää, lyhentämällä opiskeluaikoja, poistamalla pienten lasten kotihoidon tuki ja lisäämällä työperäistä maahanmuuttoa."

Ristiriita:
Elämme yhteiskunnassa, joka on erittäin paljon tehokkaampi verrattuna tilanteeseen muutama kymmentä vuotta sitten: tuottavuus on lähes joka alalla viety huippuunsa. Tuotantomenetelmät ovat tehostuneet huimasti, toimistoautomaatio on huippua, internet on yksinkertaistanut palveluja, sairaanhoito on kokenut vallankumouksellisen tehostumisen, jopa energiaa kierrätetään tehokkaammin ja maatalouskin selviää yhä pienemmällä määrällä työvoimaa.

Tämä kaikki rationalisointi on johtanut siihen, että yhä vähemmällä määrällä työvoimaa voidaan aikaansaada yhä enemmän tuotteita ja palveluja yhä suuremmalle määrälle ostajia.

Varjopuoli:
Tehokkuus vie työpaikkoja, joka puolestaan vähentää ostovoimaa. Yhteiskunta ei enää tarvitse kovin paljon työvoimaa toimittaakseen tuotteita ja palveluita ihmisille, niin kuin ennen! Yhä pienempi joukko ihmisiä voi tyydyttää tuotannollaan koko maailman tarpeen. Mutta, kuka tai mitkä maat saavat tuon tuotannon itselleen. Miten väestöllä on varaa ostaa kaikkea tyrkyllä olevaa kamaa, jos heillä ei ole enää toimeentuloa? Makrotaloudellisessa mielessä meidän ei pitäisikään tuijottaa tuohon tuottavuuteen niin hirveästi, vaan työpaikkojen määrään! Tai, vaihtoehtoisesti kansalaispalkkajärjestelmä on otettava käyttöön, ehkä enemmän vapaa-aikaa ihmisille, jotta kaikki yleensä mahtuisivat työelämään mukaan.

Rahasta on pulaa:
Miten palkata ihmisiä töihin, jos ei ole rahaa? Maahanmuuttajillekin pitää maksaa palkkaa ja eläkemaksua, myös heidän eläkkeet tulevat maksuun sitten vähän myöhemmin."

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Vartiainen ja Kiander ovat siis työnsä tehneet ja on aika siirtää heidät näyttämään esimerkkiä tekemistään analyyseistä. Eli kumpikin työttömäksi kasvattamaan työvoimaa, jotta työtä tulee enemmän tarjolle!

Petri Rautiainen

Kyllä nykyhallituksessa on paljon muitakin sellaisia, joilla itsellä olisi aika siirtyä käytännön työhön esimerkin näyttäjiksi, koska näytöt on jo annettu. Ei muuta kuin työttömiksi kasvattamaan työvoimaa, jotta tulee lisää työtä tarjolle.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Mitä tuohon sanoo : Vasemmistopuolueet AY-liikkeen tuella ... ite oon kauhian hämmästyny kuulemastani sessiosta että pian siirretään maamme alaluokka valtion tuella Aasian kaukomaille - Sorry ; onkohan tämä jo ilkeilyä että rasismia maailman kansalaisia kohtaan ?

Piti kirjoittaa asiallisemmin mutta jotenkin pääsi lipsahtamaan mm.maamme työttömyysaste sosiaalisine puutteineen valtion valtakammareihin kun työt eivät pysyne Suomessa - ketkä vetää naruista ?

Työttömyyskin on nyt sitten oman kansan vika kun yritykset etenkin suuremmat vievät hilut kintuissa ulkomaille,vaikka työllisyyttä yritetään parantaa niin toisesta päästä huutaa YT- neuvottelut seuraaville työttömille ja km tehtaalle !

Harri Rautiainen

"Tämän voisi kääntää myös siten, että kun nykyään ei voida sanoa suoraan, että haluttaan orjatyövoimaa niin naamioidaan se "maahanmuutoksi"."

Lisättyä maahanmuuttoa ei tarvita, jos kantasuomalaiset saadaan/suostuvat tekemään töitä halvemmalla. Yksi (vielä käyttämätön) keino on pienentää sosiaalitukia ja lyhentää ansiosidonnaisuussuojaa.

Kaikenlainen kohkaaminen perustulosta ei edistä tämän maan hyvinvointia. Saadaan vain tänne lisää 'naapureita' nostamaan silkkaa rahaa taikaseinästä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Enpä tiedä, kun kantaväestön pienituloiset työssäkäyvät joutuvat jo nyt turvautumaan sosiaalitoimistoihin. Milläs sitten maahanmuuttajat. Palkka on yksinkertaisesti niin pieni, että sillä ei elä. Ei tosin nälkään kuolla, mutta lähellä on.

Korkeat kulutukseen, peruselämiseen liittyvät verot ovat ne pahimmat jotka tilannetta kierouttavat.

Petri Rautiainen

Tämä alkaa lähestyä jo kehitysmaan tasoa. Jos joskus olimme yksi kehitysmaiden avunantajista, tällä vaudilla meistä tulee pian avunsaajia.

Jarkko Hietala

"Lisättyä maahanmuuttoa ei tarvita, jos kantasuomalaiset saadaan/suostuvat tekemään töitä halvemmalla. Yksi (vielä käyttämätön) keino on pienentää sosiaalitukia ja lyhentää ansiosidonnaisuussuojaa."

Joo ja tästä on väistämättömänä seurauksena jo ennestään muita epävakaammissa työsuhteissa töitä tekevien toimeentulon leikkaantuminen entisestään ja eriarvoisuuden, sekä tuloerojen kasvu verrattuna vakituisen työpaikan omaaviin ihmisiin. Menee kymmenientuhansien äitiyslomasijaisten, sairaslomasijaisten ja muiden määräaikaisten leipä entistäkin kapeammaksi.

Ongelmaa ei olisi jos sijaisille ja määräaikaisille jo alunperin maksettaisiin työsuhteen epävakaasta luonteesta johtuen korkeampaa palkkaa, mutta koska näin ei ole ainoa keino tasata tuloeroja on ansiosidonnainen työttömyysturva.

Mielestäni näissä tulokeskusteluissa pitäisi enemmän keskittyä siihen Kenellä on, kenellä ei. Eikä vierittää tuloleikkauksia poliittisilla päätöksillä jo ennestään kaikkein heikoimmassa asemassa olevien maksettavaksi.

Harri Rautiainen

Jarkko, niin mielelläni tuen ajatuksiasi.

Mutta haluttiin sitä tai ei, elämme globaalissa maailmassa. Haluttiin sitä tai ei, suomalainen duunari pekkaspäivineen ja loma-ajan sairauskorvauksineen vaan hinnoittelee itsensä ulos globaaleilta työmarkkinoilta.

Ei Finnairin lentäjien ja lentoemojen tarvitse lentää samoilla ehdoilla kuin RyanAirilla. Jos vaikka edes samoin kuin Skandinaviassa Norwegianilla?

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Kuinka pitkään Suomessa voidaan houria tätä asiaa vuosi toisensa jälkeen? Kaipaavatko jotkut vielä 2030-luvullakin Suomeen lisää työvoimaa, kun siitä on muka pula?

Susanna Kinnunen

Ei se ole hourimista, vaan vale, jolla perustellaan palkka- ja toimeentulotason polkemista matalapalkka-aloilla, minkä avulla saadaan talous kasvuun samalla kun tuloerot karkaavat.

Suomi Amerikaksi! Globaali kilpailu vaatii kotimaisia orjia!

Reijo Tossavainen

Jari: Aiheen voisi nostaa esille eduskunnan kyselytunnilla.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos hyvistä kommenteistanne! Tässä käydään myös mielestäni erittäin tärkeätä, periaatteellista keskustelua siitä, miten ja millä ehdoilla Suomessa jatkossa työtä tehdään.

Tuleeko jatkossakin esim. esityksiä sosiaaliturvan tason alentamista, ansiosidonnaisten päivärahojen laskemisesta jne.

Oma veikkaukseni on se, että työttömyydestä tehdään niin "kannattamatonta", että sillä oletetaan kaikenlaisen työn kelpaavan. Liian radikaalia? Ainakin ns. Tanskan malli, kenties Suomeen muokattuna, on mahdollisesti tulevaisuutta.
Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että työllä pitäisi kyetä elättämään itsensä ja perheensä. Ja sehän ei ole enää aikoihin ollut kaikille niin selvää...

Jarkko Hietala

"Oma veikkaukseni on se, että työttömyydestä tehdään niin "kannattamatonta", että sillä oletetaan kaikenlaisen työn kelpaavan. Liian radikaalia? Ainakin ns. Tanskan malli, kenties Suomeen muokattuna, on mahdollisesti tulevaisuutta.
Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että työllä pitäisi kyetä elättämään itsensä ja perheensä. Ja sehän ei ole enää aikoihin ollut kaikille niin selvää..."

Eli toisin sanoen valvontaa ja kyttäämistä lisätään, jotta kukaan ei vain syyllisty suurimpaan syntiin laiskotteluun varsinkaan alamaisista (ei koske optio miljonäärejä). Lisäksi pitää palkata lisää viranomaisia valvomaan ja kyttäämään alamaisia ja ottamaan vastaan raportteja siitä mitä työttömät alamaiset tänään tekivät, jotta voidaan päätellä laiskottelun taso ja tehdä siitä "kannattamatonta".

Kannattaa kuitenkin muistaa, että lähes kaikki suuret tiedemiehet, kirjailijat ja taitelijat tekivät mestariteoksensa, suurimmat keksintönsä ja kirjansa, sillä aikaa kun muut kuvittelivat heidän laiskottelevan. Oletettavaa onkin, että tämän kyttäämisen, valvonnan ja säätelyn lisäämisen seurauksena loppuvat ne vähätkit tieteelliset keksinnöt, taiteen ja kirjallisuuuden mitä enää nykyään syntyy.

Alamaisille ei tietenkään pidä jäädä aikaa miettimiseen vaan heidän päivät pitää täyttää yhdentekevillä rituaaleilla kuten kunnon Machivellismiin kuuluukin. Eliitti siis optio miljonäärit hoitavat miettimisen alamaisten puolesta, koska heille on "kannattavaa" miljooniensa varassa laiskotella kuinka kauan haluavat.

Miksi ei saman tien ulotettaisi tätä samaa valvontaa työssä oleviin? Palkataan työttömät valvomaan ja määrittelemään kenen vakituisessa työssä olevan työtahti on riittävä ja kenen ei. Uusia työpaikkoja syntyy myös tällä keinolla.

Miksi aina pitää valvoa heitä kenellä ei ole voisiko tasapuolisuuden nimissä valvoa heitä kenellä on? Kenellä on ja kenellä ei ole siitä tässä pitäisi keskustella.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Leppoisan elämäntyylin omaksunut laiskanpullea Vartiainen pitäisi potkia pois nykyisestä tehtävästään ja passittaa tekemään oikeita töitä ilman päivänokosten mahdollisuutta työpaikalla ja aina 70 ikävuoteen asti!!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kaikki kansantalouden rätingit ovat vuosikausia osoittaneet, että Suomeen tarvitaan lisää nuorta työikäistä maahanmuuttoa. Pitää olla melko persu, ettei tätä tosiasiaa vieläkään ymmärrä.

Arre Kougappi

Pitäisikö ,,rätingien,, nimissä tuhota tämä yhteiskunta. Vaan täysin kapeasti ajatteleva voi väittää, että raahamalla tänne ihmisiä töihin voidaan ratkaista tämä nykyinen ongelma.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Jos tällainen laskelma olisikin olemassa, miten maahanmuutto auttaisi asiaa? Maahanmuuttajathan ovat tilastollisesti useammin työttömiä kun kantaväestö.

Hankitaanko tänne siis porukkaa joka ei tee töitä, tekemään töitä joita ei ole? Sitä kutsutaan ammattikielellä nimityksellä "sosiaalitukijärjestelmään kohdistettu rasite".

Petri Rautiainen

Se on jo aikasemmin nähty, että työnantaja maksaa ulkomaalaisille heikompaa palkka kuin suomalaisille, koska näillä ei ole tietoa, ei käsitystä työehtosopimuksesta.

Sen ovat ulkomaiset työntekijätkin huomanneet, ettei kyseinen työ kannata ja kailille ei ole ollut edes tarjota työtä, vaikka on saatu houkuteltua Suomeen.

Monet työt ovat fyysisesti niin raskaita ja olevinaan kiireisiä, ettei niistä saa edes kunnon palkkaa työmäärään ja työn fyysisyyteen nähden.

Harri Rautiainen

USAssa työperäinen maahanmuutto tarkoittaa sitä, että tulijaa ei lasketa maahan, ellei rajalla pysty dokumentein osoittamaan työpaikan olemassaoloa.

Petri Rautiainen Vastaus kommenttiin #58

Siskoni muutti avomiehen ja 4-vuotiaan tettären kanssa Coloradoon ja kai heillä olivat asiat kunnossa jo Suomesta lähtiessä, vaikka rajalla tarkastettiinkin.

keke keskinen

Börje se on taas vanhakunnon Börje. Eli täysin järjenvastainen.

Mauri Hyhkö

Vaikka laskelmat osoittaisitvatkin että tarvittaisiin, niin mistähän niitä työmarkkinoiden kaipaamia koulutettuja 20-30 vuotiaita motivoituneita nuoria aikuisia mahtaisi löytyä? He kun ovat haluttua työvoimaa myös kotimaissaan, sekä maissa joissa maksetaan parempaa palkkaa kuin Suomessa. Mielestäni on moraalitonta houkutella osaavaa työvoimaa maista, joiden kehitys vaarantuu maan ammattitaitoisen työvoiman kadotessa jo kehittyneisiin maihin.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Börje
Nuo rätigit ovat niin pielessä kuin olla voi. Millä helkkarilla selität nuorten suurtyöttömyyden, eikä vain Suomessa. Laskea voi miten tahansa ja lopputulokseksi saada sellaisen arvon, joka miellyttää omaa ajatusmallia. Tosiasioita ei tarvitse laskea, kun ne ovat tuossa aivan silmiesi edessä.

Pitää olla mersu, että moisen laskutuloksen hyväksyy.

En väitä, vaan tiedän, että suurin osa nuorista työttömistä menisi töihin, jos se niitä vain saisi. Pienikin palkka riittäisi, jos muut elämiseen tarvittavat kulut olisivat siedettävät.

Kaikki rätinkisi pohjautuvat siihen miten maa makaa tällä hetkellä. Siinä se suurin ongelma meillä onkin. Hommasta ei tule yhtään mitään, kun ei uskalleta edes tutkia josko koko perusrakenteeseen puuttuminen voisi ratkaista jutun.

Nuoria työikäisiä maahanmuuttajia on maassamme jo nyt. Rautatieaseman seudulta niitä ainakin löytyy.

Hyvä hyvä. Lisää maahanmuuttajia vain ja töihin puolella palkalla ja tällä kustannustasolla. Siinä Sinulle rätinkiä, josta voit laskea ihan itse lopputuloksen.
Terve

Tapio Ahti

Halpatyövoimapula on helppo paikata. Kyllä maailmalla tulijoita riittää. Paljon suurempi uhka Suomen taloudelle on pula kalliista työvoimasta. Onhan Suomeen muuttanut IT-osaajia jonkin verran ja jokunen on tänne jäänyt pidemmäksi aikaakin. Mutta eläkepommin purkajiksi niin pienestä porukasta ei ole.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mitä töitä nämä maahanmuuttajat tulisivat Suomeen tekemään?

Tapio Ahti

Suomi ei ollut valmis viimeksi kun ikkunasta ulos katsoin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Et kuitenkaan viitsinyt vastata?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Viikko sitten Henna Virkkunen ja Krista Kiuru uhosivat metropolin tulevaisuudesta. Väkiluku kasvaa (= on kasvatettava) 260 000 sanoi Virkkunen, 300 000 sanoi Kiuru. Suurin osa näistä on maahanmuuttajia. "Heitä tarvitaan palvelutehtäviin, muuten palvelut ei pelaa", sanoivat ministerit.

Jotenkin tämä särähtää, tuntuu ilkeältä. Maailmalta, Kiinasta, Vietnamista, Afrikasta, Lähi-Idästä houkutellaan turvatonta ihmismassaa Helsingin seudulle siivoamaan nurkkia ja vessoja, tiskaamaan shampanjalaseja. Tulee mieleen uusorjuus, orjakauppa. Nykyaatelisto tirskuu ja tärskyy keskenään, pitää hauskaa, käyttäytyy ylimielisesti. Palvelijat luikkivat jaloissa, tonnilla kuussa, jos sitäkään. Tämäkö on sitä globaalia?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Palvelijat luikkivat jaloissa, tonnilla kuussa, jos sitäkään. Tämäkö on sitä globaalia?"

Katselin tässä hiljattain Ruotsin TV:n ohjelmaa, jossa kerrottiin kuorma-auton kuljettajien vuokraustoiminnasta.
Eurooppaan on kuulemma tarjolla kuljettajia Filippiineiltä. Näiden kuskien palkka on 600 dollaria kuussa. työnantaja maksaa tietenkin kuskien matkat Eurooppaan ja ruuan. Asuntoahan he eivät tarvitse. Hehän asuvat kuorma-auton ohjaamossa ja keittävät ruokansa priimuksella parkkipaikoilla.

Tämä on sitä globalismia!

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Juhani
Joo ja vielä suurempi juttu on se, että millä heidät saadaan pidettyä hengissä maamme kustannustasolla tuolla palkalla ja pääkaupunkiseudulla.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Persut voisivat alkaa kuuntelemaan yrittäjäjäseniään vireän ja työteliään väestön tarpeesta. Vai ovatko nekin vain mukayrittäjiä. On äärimmäisen huolestuttavaa jos suomalaisesta väestöstä jo 18% uskoo että ainoa näkökulma on taaksepäin ja ainoa tarvittava toimeliaisuus on muiden tekemisten haukkumista. Jos suomalaisista tuollainen määrä on epäkuranttia, niin Suomella menne todella huonosti. Taidamme tarvita paljon enemmän maahanmuuttoa kuin Vartiainen uskaltaa sanoa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kerroppas Börje mitkä alat kärsivät työvoimapulasta? Vartiainen on niin unelias mies, että hänen sanomisiaan ei kannata ottaa todesta.

Olli Polli

Börjen ja Vartiaisen logiikkaa seuraten voisi asiaa johdatella vielä pidemmällekkin. Josko tilataan näitä "halpatyöläisiä" samalla isompi erä siten, että jokaiselle suomalaiselle riittäisi kaksi-kolme kappaletta.

Jäisi kantaväestölle enemmän aikaa harrastaa ja kuluttaa, kun "halpis" tekee duunit tehokkaasti ja isännälleen tienaten. Tällä saattaisi olla myös vaikutusta varallisuuden jakautumiseen, kun koko kantaväestöstä tehdään herroja ja hidalkoja!

Vai onko tämä sitä riistoa ja orjailua, jos työvoimankäyttäjänä ei ole ylikansallinen yritys, vaan yksityinen hyvää tahtova "laupias samarialainen" ?

Harri Rautiainen

Tätä logiikkaa meillä käyttävät Balkanilta tulleet mustalaisruhtinaat. Kullakin on useita halpistyöläisiä kadulla. Kontillaan ja kuppi kädessä.

Jarkko Hietala

Tätähän tehdään jo Espanjassa ja Kreikassa. Eikö siitä vähän aikaa sitten tullut uutinen usarillakin kun Kreikkalainen päällysmies oli antanut "tuliluikkua" palkkojaan pyyteleville ulkomaiselle halpatyövoimalle?

Tulihan siitä:
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/58405-ammuskelu-k...

Jos globaali kilpaulu menee tarpeeksi pitkälle samalla mallilla voidaan ratkaista myös Suomen kilpailukykyongelmat.

Tosin pitää samalla kehittää malli mitä työttömäksi jäävälle kantaväestölle tehdään, koska on riski, että he liittyvät rikollisjärjestöihin (jotka jo ennestään kasvavat nopeammin kuin koskaan) jos yhteiskunta ei enää heistä välitä. Olisiko työpaikka päällysmiehenä asekädessä tulevissa hikipajoissa, joilla vastataan globaalin kilpailun haasteisiin tulevassa pakkotyöyhteiskunnassa?

Vai luuliko, joku, että vapaakaupan avulla miljoonien työpaikkojen siirtäminen Länsimaista halpamaiden orjille laupiaiden monikansallisten yritysten välityksellä ei näkyisi missään?

Arre Kougappi

Yrittäjät eivät ole niin pihalla kun monet tutkijat ja vihreät, eikä tarvitse lisää työperäistä maahanmuuttoa tässä muodossa, mitä on tarjottu viime vuodet.

Sen sijaan isot firmat ,,tarvitsevat,, halpatyövoimaa, muuten bonuksien ja kovien palkkojen maksu yritysjohtajille olisi mahdotonta. Nämä yritysjohtajat eivät ole kuitenkaan yrittäjiä.

Petri Rautiainen

Börje. Kaikki saivat alkunsa jo 1990-luvun lamasta. Se oli keinotekoisesti aiheutettu, jotta Suomi pystyi valmistautumaan EU:ta varten.

EU ja euro ovat molemmat poliittisia valintoja, ne eivät saaneet täydellistä Suomen kansan hyväksyntää, meidät vietiin väkisin sinne.

Lupaukset olivat ihan toisenlaset, millaisiksi ne ovat osoittautuneet. Meitä kustiin linssiin jä tätä touhua yritetään jatkaa mitä erilaisemmin keinoin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Petrin salaliittoteoriat ovat upeita, mutta harhaa.

Petri Rautiainen Vastaus kommenttiin #45

Suurempi harha on EU. Suomi ei koskaan palautunut täydellisesti 1990-luvun lamasta. Muistan itse, kun olin työttömänä 12 vuotta. Tuollaiset asiat pistävät miettimään. Meiltä viedään työt, omaisuus ja oikeus päättää omista asioista.

Käyttäjän VesaVkev kuva
Vesa Väkevä

Omaa etua ajava yrittäjä haluaa työvoiman tarjonnan lisäystä. Haluaa, vaikka työn kysyntä ei sitä vaadi. Työn tarjonnan lisäys kun pienentää palkkoja tai ainakin hillitsee palkankorotusvaateita ja auttaa yrittäjää voitollisempaan bisneksentekoon.

Työvoimapulaa on ja on ollut Suomessa pelkästään puheissa. Muutaman lääkärin tai sairaanhoitajan vaje ei oikeuta puhumaan yleisestä työvoimapulasta.

Maahanmuuttajien työttömyysaste on paljon korkeampi kuin koko Suomen keskimääräinen lukema. Karkeasti ottaen kahta työllistä maahanmuuttajaa kohti saamme yhden työttömän maahanmuuttajan. Se tuntuu veronmaksajan kukkarossa. Eikä maahanmuuton kustannukset jää pelkästään työttömyyskorvauksiin. Tukiviidakko on tiheä ja maahanmuuton oikea hinta on niin kova, ettei siitä saisi edes puhua.

Petri Rautiainen

Mikään yritys ei voi kasvattaa tuotantoaan rajattomasti. Se menee jo ahneuden puolelle, kun puhutaan "kestävästä kehityksestä" - tuotannon pitäisi muka koko ajan kasvaa. Mitä kestävää kehitystä sellainen on, kun työntekijät tekevät työtä suorituskykynsä äärirajoilla, minkä seurauksena tulee sairaslomia työuupumesen seurauksena, erilaset ammattisairaudet ja ruumiilliset kulumisviat.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos aktiivisuudesta! Kommentoin paremmalla ajalla...

Lassi Nokelainen

Kyllä meillä työntekijöitä löytyy muttei yritykset palkkaa kalliita työntekijöitä. Joten halpatyövoimapula pitää hyvinkin paikkaansa.

Työpaikkojahan tänne oikeasti tarvittais sillä työvoimaa löytyy.

Vai tarvitaanko?

Mielestäni työstä, sen arvosta ja sen järkevyydestä pitäisi puhua enemmänkin.. mutta silloin pitäisi puhua myös siitä että kuka ohjaa valuuttaamme, onko (kunnan ja valtion) järkeä olla velkaa, mitä hyötyä tai haittaa talouskasvutavoitteesta on yms tän yhteiskunnan ongelmista

Petri Rautiainen

Töttömäthän eivät mene töihin siitä yksinkertaisesta syystä, koska KeLa-korvaus on parempi kuin työstä maksettava palkka.

Työttömän KeLa-korvaus ilman mitään lisiä on 672,00 €/kk ja siitä vähennttynä 20 % ennakonpidätystä, niin jäljelle jää 537,60 €.

Jos työttömälle maksettaisiin esim. 800 €/kk töihin mennessään ja hän toimittaisi työnantajalle verotoimistosta hankitun verokortin, ennakonpidätys olisi alle 10 % ja työeläkemaksu n. 40-50 €/kk. Enemmän siitä jäisi työttömälle kuin Kelan tuella ja palkkatyö kartutta työeläkettä, mutta korvaukset eivät.

Ei luulisi olevan liian suuri pala työnantajalle palkata täyspäiväiseti viitenä päivänä viikossa työtön töihin. Nuoret eivät ymmärrä KeLan ja työnteon välisen verotuksen eroa. Pienestä palkasta ei suinkaan mene 20 % veroa.

ulf fallenius

Parempi ratkaisu silti on halpatyövoima kun työttömyskorvaus ja ehkä vähän kansan perustuloa lisänä.Katsos on vaan hommia mistä ei paljon voi maksaa.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Yksi syy, miksi sitä työtä ei synny Suomeen on korkea arvonlisäverotus. Toinen syy on Suomen kalleus, joka johtuu tuottamattomuudesta ja byrokratiasta. Viimeaikoina on palveluiden työn määrä laskenut.

Suomalaisen työn alv pitäisi laskea vaikkapa 10 %:iin.

Pääsääntöisesti asiakkaat ostavat muualta tuotua työtä tuotteen mukana mielummin kuin maksavat 25 % valtiolle palvelusta. Huoltotyötä tai palvelua ei teetetä. Kärrätään mielummin tavarat kaatopaikalle ja kehitellään halpistavaroista jokin ratkaisu, joka korvaa tarvittavan teetetyn työn.

Moni alkaa leikkaamaan kotona tukat ja palataan erikoistumisesta entisaikaiseen itsetekemiseen. Eletään ilman ravintola- ja kavilapalveluita. Kaikista tulee omia kyläseppiä ja kyökkilääkäreitä. Tohtorin kannattaa jäädä virkavapaalle rakentamaan taloaan ja korjaamaan autoaan. Menetetään nykyajan erikoistumisen tehokkuusetu.

Alv hankaloittaa nimenomaan omalla työpanoksella toisella teettämistä. Ensin saadaan työstä palkka. Asiakkaalta saadusta rahasta katoaa yli puolet alv, sotu, pidätys ketjussa. Sitten tällä rahalla ostetaan työtä, vaikkapa parturipalvelu ja rahasta katoaa taas 25 % ja parturin sotu ja pidätykset, jotta parturi saa rahan käteen. Omalla työllä saa ostettua enää murto-osan toisen työtä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Suomeen tarvitaan todellista aktiivisuutta ja sisäistä kilpailua sänkyyn maksettujen alkoholisoituneiden pitkäaikaistyöttömien sijaan. Sitä kautta ne työpaikat syntyvät. Kuvitteletteko, että jostain löytyy valmiita työpaikkoja, jotka huutavat tekijöitä. Toimeliaisuus ja menestymisen nälkä ne työt synnyttävät. Suomi on taantunut vetelien velliperseiden yhteiskunnaksi.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Vartiainen tuntuu kuitenkin kuvittelevan, että kun on työntekijöitä tarjolla, työtä ikään kuin ilmaantuu. Mihin tämä perustuu?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Entäs jos intialainen halpa ja hyvä työmies vie Börjen työpaikan?

Petri Rautiainen

Se on tulevaisuudessa mahdollista.

On ennustettu, että Intia menee voelä väkiluvussa Kiinan ohi, koska uskonto kieltää kaikki väestön lisääntymiseen liittyvät rajoitustoimenpiteet. Sieltä Börje saisi maahanmuuttajana hinduperheen ja pyhän lehmän.

Maassa tulee jo tilanpuute, kun väkiluku lähenee 2 miljardin rajaa. Siltä niitä maahanmuuttajia Börjelle ja Vartiaiselle löytyy.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Halvat ja hyvät intialaiset ovat jo vieneet kymmeniä tuhansia it-alan työpaikkoja Suomesta. Silti alalla menee edelleen varsin hyvin. Eteenpäin katseleminen ja itsensä kehittäminen ovat avainsanoja. Ei saa jäädä tuleen makaamaan.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Börje
Voi hyvä tavaton. Kuulutko todella Vihreisiin.

"Toimeliaisuus ja menestymisen nälkä ne työt synnyttävät." Voisi olla hyvä vaalilause kun jättää tuon menestymisen pois.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jep. Mitä mieltä minun pitäisi olla, että Brusin ennakkoluulot toteutuisivat. Nälkä ei ole paras syy perustaa yritys, mutta töihin kannattaa kyllä silloin mennä. Kuulostavatko Vartiaisen tesit muuten demarin suuhun sopivilta?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #74

Börje
Eipä siinä mitään ennakoituja luuloja tarvita, kun kortit ovat kaikkien nähtävissä pöydällä kuvapuoli ylöspäin.

Töihin kannattaa aina mennä. No nykysyystemi on kehittynyt sellaiseksi, että siitä joutuu melkein itse maksamaan. Perusrakenteiden muuttamisella tarkoitan sitä, että aina tuijotetaan ja verrataan ja haetaan ratkaisuja olemassa olevan tilanteen pohjalta. Ihan vain esimerkkinä. Onko kukaan laskenut jos pienituloinen ei maksaisi veroja lainkaan kontra siihen mitä erilaiset tukitoimet maksavat yhteiskunnalle? Toisaalta jos työnantaja ei pysty maksamaan edes minimitoimeentuloa vastaavaa palkkaa, niin ei se silloin oikea työnantaja edes ole.

Vartiaisen ääni on kuin Eesaun ääni, mutta kädet ovat kuin Jaakobin jalat. SDP:n perusideologia on ihan hyvä ja olen jo aiemmin todennut, että siellainen kuuluu poliittiseen kartastoomme. Nykydemarit ovatkin sitten ihan toista.

Paavo Kymäläinen

Börjeltä tuosta puuttuu vielä yksi v-alkuinen sana.
Tässä oikea muoto:

Suomi on taantunut vetelien vihreiden velliperseiden yhteiskunnaksi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Meillä menisi hyvin jos vetelät velliperseet löytyisivät vain vihreistä. Valitettavasti tämä on puoluerajat ylittävä ilmiö.

Petri Rautiainen Vastaus kommenttiin #80

Eivät muut kanna vihreiden veteliä vellejä. Usch!

Susanna Kinnunen

"Suomeen tarvitaan todellista aktiivisuutta ja sisäistä kilpailua sänkyyn maksettujen alkoholisoituneiden pitkäaikaistyöttömien sijaan."

Alkoholi on kovaa vauhtia korvautumassa ****illa. Huoli pois.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kenenkään kansalaisuuden ei pidä olla palkan määrittelyn perusteena. Tämä oli niitä ihan ensimmäisiä oppeja Kiljavan luottamusmieskurssilla aikanaan.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Halpojen kuljetusten ja rajattoman kilpailun maailmassa suomalaisen duunarin palkka lähestyy asymptoottisesti kiinalaisen teollisuustyöläisen palkkaa. Ei ole syytä miksi suomalaisen elintason pitäisi olla korkeampi kuin vaikkapa Afrikassa...

Internetin kautta varsinkin suunnittelutyö ja tuotekehityskin siirtyy halpamaihin, mikä näkyy akateemisena työttömyytenä ja vähentyneenä työvoiman tarpeena. Tällä kurssilla ajaudutaan matalanteknologian maaksi. Vain julkinen sektori pystyy ylläpitämään korkean palkkatason ja muille korkeaa kustannustasoa, koska sillä on monopoli eikä ole kilpailua.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jarmo Kanerva, niin julkisia työpaikkoja rahoitetaan velkarahalla kun tuottavuus ei vastaa palkkakustannuksia. Näinhän taitaa olla, sillä julkisia työpaikkoja on aivan liian paljon suhteutettuna moneen muuhun länsi-maahan verrattuna.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Maahanmuuton määrän kasvattaminen jopa 100000 maahanmuuttajalla luo entisestään suurempaa työttömyyttä ja sosiaalikustannusten maksettavaa määrää. Valtiolle lisää velkaa. Luulevatko VATT:n Juhana Vartiainen ja Ilmarisen Jaakko Kiander että maahanmuuttajat tuovat työpaikat tullessaan? Jos luulevat niin silloin heiltä pitää ehdottomasti kysyä, mistä moinen varmuus.

Miten suhtautuvat työntekijöiden ammattijärjestöt mainittuun ehdotukseen? Ja kuinka maahanmuuttajille voidaan maksaa ylipäätään pienempää palkkaa kuin mitä työehtosopimukset nykyisin edellyttävät? Vaatinee lain muutoksia ja mitenpä silloin ammattiliitot työntekijöitään puolustelevat? Yleislakko?

Taitaa entisestään SDP:n ja vasemmistoliiton kannatukset työntekijöiden silmissä laskea. Eivät varmasti hyväksy moista ehdotusta kun omatkin työpaikat ovat vaarassa poistua markkinoilta.

Suuryritykset näyttävät ottaneen hyväksyen vastaan hallituksen antaman yhteisöveron 4,5 %:n alennuksen kiihdyttämällä yt-neuvotteluja ja vähentämällä työntekijöiden määrää. Työpaikkoja katoaa kun hallitus kuvitteli paikkojen lisääntyvän. Hurskasta kuvittelua. Hienoa hallitus. Nyt sitten johtajien on hyvä nostaa parempaa palkkaa ja suuria boonuksia. Tätähän kokoomus lieneekin ajanut takaa veronalennuksella juuri suuryrityksiä hyvittäen. Vasemmistopuolueita vietiin kuin pässiä narussa ja samaa rataa näyttää suunnittelevan J. Vartiainen.

Mikael Stenbäck

Miksi maksaa Vartiaiselle ja Kianderille täyttä palkkaa, kun kerran tarjolla olisi alemman palkkatason maahanmuuttajia paskanjauhajiksi. Sanoisin tuota winwin-tilanteeksi.

Petri Rautiainen

Vartiaiselle ja Kianderille molemmille menolippu Siperiaan.

Aki Mönkkönen

Elä hyvä mies tuommossii, menee Siperia vielä nurin, kun sällit vetelee päivät sikeitä ratakiskon päällä.

Aki Mönkkönen

Kyllä vaikkapa somali tekisi samat hommat yheksän euron työharjoittelu -päiväkorvauksella. Puolalainen sähkömies kahella eurolla.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Tämä yhteiskuntamme on muuttunut niin nopella vauhdilla kuin sitä myös edelleen vauhdittamalla ettei ihmiset pysy siinä mukana kun jo uutta pukataan tilalle mm.uutta työtä/ammatteja muuttuvine eri toimintoineen.

On hävinnyt tietty perusturvallisuus kuin jatkumo työkentillä käynyt kilpailu/- säästölinjalle ja sitten ihmisiä kilpailutetaan erilaisten säädöksien "tukiverkostojen" kautta :
Uudelleen markkinointi-ihanteisiin !

Koneetkaan eivät kestä ikuisesti ja tunteva ihminen voi yhä huonommin kun ei ole sitä oikeaa yhteiskunnallista tukiverkostoa tukenaan vaan vaaditaan " että toivottavasti pärjäät " - kun tilanne on tämä mikä on.

Edellä eräs kirjoitti jota minä jo ounastelin kauan sitten että onkohan eräät tahot hinnoitelleet itsensä ulos erilaisine vaatimuksineen jotta osa siitä tulosta " saavat nyt nauttia " - kun tilanne osaltaan johti ulosliputukseen.

Eduskunta keskusteluun : Avoimesti !

Hullu 2000 luku näytti suunnan missä olemme tai se jo alkoi - 90 luvulla eriarvoistamalla yhteiskuntamme jäseniä kuin johdetusti sisältäpäin ulkoistaen sitä mitä ennen oli rakennettu !

Jarkko Hietala

"Tämä yhteiskuntamme on muuttunut niin nopella vauhdilla kuin sitä myös edelleen vauhdittamalla ettei ihmiset pysy siinä mukana kun jo uutta pukataan tilalle mm.uutta työtä/ammatteja muuttuvine eri toimintoineen.

On hävinnyt tietty perusturvallisuus kuin jatkumo työkentillä käynyt kilpailu/- säästölinjalle ja sitten ihmisiä kilpailutetaan erilaisten säädöksien "tukiverkostojen" kautta :
Uudelleen markkinointi-ihanteisiin !"

Näin se on. Yksi oire tästä on se, että nuoret ja miksei vanhemmatkin ovat alkaneet tutkimuksissa äänestää viranvaltiolla suosikki ammatikseen. Joskus aikoinaan nuorison suosikki ammatteja oli työskentely Finnairilla tai Nokialla nykyään noihin ammatteihin tutkimusten mukaan ei halua enää juuri kukaan jos on pienikin mahdollisuus virkauraan valtiolla.

Ei sitä kenenkään pää kestä ikuisesti jos ennen kuin on kolmekymmentä täyttänyt on menossa kolmas tai neljäs usean vuoden kouluttautumista vaativa ammatti.

Viimeistään tässä vaiheessa sitä alkaa epäillä mitä sitä uskaltaa mennä opiskelemaan jos valmistumisvaiheessa 4 vuoden päästä sitä ammattia ei enää ole olemassakaan. Lopulta moni luovuttaa ja rupeaa "elämäntapa taiteilijaksi" osa yrittää pärjätä mukana lääkärin määräämillä psyykenlääkkeillä, osa siirretään eläkkeelle kun ruuvit ovat poksuneet päästä liikaa.

Viimekädessä ongelma johtuu siitä, että kilpailutuksen kustannuksiin ei laskettu piilokustannuksia mukaan, joka aiheutuu siitä, että kilpailutettujen päät ja terveys eivät enää kestä perusturvallisuuden katoamista ja omien vaikutusmahdollisuuksien katoamista oman elämän suhteen.

Veronmaksaja sitten maksavat kustannukset veronkorotuksina, jos muuta maksajaa ei löydy. Toki ihmiset voidaan jättää heitteillekin "säästöjen" nimissä selviämään omillaan miten kukin parhaiten pystyy, mutta sitten saa lehdestä lukea tarinoita miten taas tapahtui epätoivoinen puukotus.

Käyttäjän PerttiHeikkinen kuva
Pertti Heikkinen

Tässä nyt on vain paljon melua tyhjästä: Vartiainen on jo pitkään selkeästi näyttänyt haluavansa EK:n johonkin hyväpalkkaiseen homaan valtion pitkän ja kapean leipäpöydän äärestä. Samaa kampanjaa.

Petri Rautiainen

Tässä se nähdään: Herrat haluavat vain itse parempipalkkaisiin hommiin eikä muusta kansasta ole väliä, vaikka viedään viimeisetkin käsistä. Ei ajatella kuin omaa itseä.

Aki Mönkkönen

Tätä siis tarkoittaa hallituksen tavoite työllistää 300000 vuoteen 2020 mennessä; halpatyövoimaa. Siihen mennessä onkin saatu, -jos nykyinen hallitus istuu- verotus firmoille orjatyömaiden tasolle ja työehtosopimuksista työnantajan sanelemia. Hjuva, hjuva! Veropakolaiset tykkää!

Kari Kuuva

Voi törkeyden törkeys tätä menoa, mihin tämä yhteiskunta on menossa, nopeasti uudet vaalit että saadaan tämä suomisyöjä hallitus ja eduskunta täydellisesti nurin. Ei ihme että Vartiainen sai lähteä ruotsista vahinko vaan että tuli takaisin suomeen olisi vaan jatkanut suoraan pysyvästi lisään itään päin vaikka esim Pohjois Koreaan tai ainakin Moskovaan

Petri Rautiainen

Hulluus on historiansa huipussaan ja tuntuu koko ajan huipentuvan huipentumistaan. Sieltä tullaan myös yhtä vauhdilla alas kuin sinne kiivetään.

Kyllä joutaisivat molemmat puolueet SDP ja Kokoomus mennä oppositioon.

Aki Mönkkönen

"Työttömien mono" saattaa potkaista edellämainittuja "vastuullisia" persuuksille jo ennen lakisääteisiä vaaleja? Toivotaan.

Kari Perälä

Juhana Vartiainen on täsmälleen oikeassa. Hän peilaa Suomen tilannetta Ruotsiin.

Suomeen tarvitaan ja pian ylikin 100 000 maahnamuuttajaa. Tarvitaan ahkeria käsiä, rohkeita työntekijöitä yritysten tarpeisiin.

Näkisin vielä sen oikeaksi, että tulijat olisivat esim. Aasian suunnalta ja erityisenä ansiona katsoisin, että he ovat muslimeita.

Miksi haluan muslimeita? Tunnen heitä vuosien varrelta ja olen kovin tykästynyt heihin: he kaikki ovat olleet ahkeria ja rehellisiä tuöntekijöitä ja -kavereita. Heille perhe on tärkeä ja usein heillä on isot ja onnelliset perheet. Suomalaiset syrjäytymisvaarassa olevat pojat saisivat kauniita perhekeskeisiä vaimoja. Olen varma, että suomalaisten poikien ja tyttöjen onnellisuus lisääntyisi.

Me suomalaiset olemme menneet Ruotsiin ja Amerikkaan miljoonittain ja tehneet niistä monikulttuurisia kukoistavia maita. Nyt on meidän aikamme pyytää apua tummilta kiharatukkaisilta etelän tytöiltä ja pojilta.

Eivät todellakaan esim. azerit tai uzbekit tule sosiaaliturvaamme kuormittamaan. Päinvastoin: he ovat kuin kotonaan kukoistavassa basaarikulttuurissa. Jo alkaisi tyhjillä toreillamme olla vipinää!!

On aika typerää persussuomalaisten vinkua esim. ukrainalaiselle lääkäri-ystävälleni. Miksi hän ei saisi hankkia Suomessa aivan asiallista palkkaa?

On aivan varmaa, että monikulttuurinen maassa on myös innovoiva kansa. Miksi moskeija ja kirkko eivät voisi olla saman kadun varrella ovet vastakkain ja ovet levällään ihmisten tulla ja mennä. Suomi on muuttunut ja vauhdikkaasti muuttumassa todella monikulttuuriseksi maaksi.

Yleensäkin ei kannattaisi soutaa vastavirtaan näissä asioissa; parempi soutaa myötävirtaa´n, silllin ohjattavuus säilyy.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Leskiselle sanoisin, mikä eroittaa meitä, jotka olemme urakkapalkalla toitä tehneet yksityissektorilla teitä valtion leivissä olevia ja olleeita. Me olemme palkanansaitsijoita te palkannauttijoita, tämä on ollut yleinen käsitys työelämässä. Kun seuraavaksi arvostelet ihmisiä heidän työnsä vuoksi, muista tämä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Veikko Kuivanen- niminen henkilö veti kyllä sellaisen kommentin tuolla Uuden Suomen jutussa, että....no lukekaa itse.

"Vanha mantra siitä että "palkalla on tultava toimeen" on ehkä suurin työllistymisen este Suomessa. Jos siitä pidetään loppuun asti kiinni, työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät koskaan kohtaa."

Olen sanaton!

Jarkko Hietala

""Vanha mantra siitä että "palkalla on tultava toimeen" on ehkä suurin työllistymisen este Suomessa. Jos siitä pidetään loppuun asti kiinni, työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät koskaan kohtaa.""

Jos asia on näin, niin maksetaan kaikille ihmisille Vartiaista ja Veikko Kuivasta myöten vain kansalaispalkkaa, niin silloin kaikki pääsevät töihin ilman rahallista työllistymisen estettä.

Jos taas halutaan, että pakkotyövoima maksakoon muille edut, niin vartiainen ja Veikko voivat näyttää esimerkkiä palkattomina työn sankareina. Suomalaisia johdetaan esimerkillä ei vaatimuksia esittämällä kyllähän sen jokainen varusmiespalveluksen käynyt ymmärtää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Niin eihän palkalla tarvitse toimeen tulla sossusta saa loput rahat asuntoon ja Punainen Risti jakaa ruokaa. Voihan sitä miettiä onko tämä kestävää taloudenhoitoa jos yhteiskunta maksaa yrityksen työntekijöiden palkat, asunnot ja verotkin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kirjoitus julkaistiin Kouvolan Sanomissa ja Kymen Sanomissa tänään. Etelä- Saimaassa ei.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset