Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Ihmelääke

Vaikka lääketiede on kehittynyt melkoisin harppauksin, niin moneen sairauteen ei ole keksitty lääkettä tai hoitoa. On kuitenkin yksi alue, jossa pystytään lähes ihmeisiin.

Ns. vakuutuslääketiede on aivan oma maailmansa. Tuorein, julkisuuteen noussut tapaus oli tämä:

http://yle.fi/uutiset/vakuutusyhtio_ihmeparansi__aivo-_ja_niskavammainen...

Lainaus uutisesta: "Kela suostui lopulta maksamaan kansaneläkkeen. Taistelu vakuutusyhtiön kanssa eteni vakuutusoikeuteen saakka. Viime kesänä vakuutusoikeus katsoi, ettei Kallbergin työkyky ole alentunut tarvittavasti. Näin ollen hän ei saa työkyvyttömyyseläkettä."

Vakuutusyhtiön mukaan syy-yhteyttä tapaturmiin ei ole osoitettu, vaikka kaikki lääkärinlausunnot ovat sen todistaneet. Olen nyt kansaneläkelain mukaan työkyvytön mutta työeläkelain mukaan täysin työkuntoinen, Kallberg ihmettelee.

Tuota voisi pitää huonona vitsinä, mutta tottahan se on. 

Vammautuneiden oikeusturva on Suomessa surkealla tolalla. Aivan liian monet ihmiset joutuvat suoranaisen oikeusmurhan uhreiksi. Tätä on jatkunut jo vuosikymmeniä. Enää aikoihin ei voi olla kyse siitä, että tietoa ei olisi. Uusien työryhmien perustamisella ei tätä asiaa ratkaista. Tarvitaan uskallusta ja tahtoa puuttua tähän räikeään epäkohtaan. On kai todettava se, että koska vakuutusyhtöillä on rahaa, niillä on valtaa ja kun niillä on valtaa, mikään ei muutu. 

http://yle.fi/uutiset/vakuutusyhtio_hoitava_laakari_keskittykoon_hoitoon...

"Lähi-Tapiolasta arvioidaan, että vakuutusyhtiöllä voi olla käytössään hoitavaa lääkäriä laajempi aineisto potilaan muista sairauksista. Päätöksentekoon osallistuu useita asiantuntijoita."

TYKSin neurologian ja neurotraumatologian dosentti, ylilääkäri Olli Tenovuo on taistellut vammautuneiden puolesta useissa riitajutuissa. Hän kiteyttää ongelman: " On erittäin ongelmallinen asetelma, että liiketaloudellisin perustein toimivat yhtiöt ovat vastuussa lakisääteisesti asioista, jotka ovat erittäin monimutkaisia kuten henkilön terveydentila ja työkyvyttömyyden korvaaminen.

Myös se, että on potilaan itsensä vastuulla näyttää toteen sairastumisensa, on iso ongelma. Tenovuo toteaakin: "Näille ihmisille on aikamoinen henkinen taakka joutua taistelemaan korvauksista sen lisäksi, että he ovat menettäneet terveytensä."

Tätä ongelmaa olen omalta osaltani koittanut pitää esillä mm. eduskunnan kansalaisinfossa järjestetyssä tilaisuudessa.

https://m.

Koska yksittäiselle ihmisille oikeustaistelu voi olla taloudellisesti ja henkisesti liian raskasta, olen kysynyt ryhmäkanteen käyttämisen mahdollisuudesta: 

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_881_2012_p.shtml

Tehnyt toimenpidealoitteen:

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/tpa_11_2013_p.shtml

Ja keskustelualoitteen:

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ka_4_2013_p.shtml

Turhaan. Ei etene mihinkään mikään.

 

Ministeri Risikon asettaman työryhmän raportti oli pettymys

http://yle.fi/uutiset/risikko_potilaan_osallisuutta_vahvistettava_vakuut...

Oikeutta vakuutetuille- yhdistys jätt esitykseen  eriävän mielipiteen. 

Tämä tuoreimmankin tapauksen jälkeen ymmärrän täydellisen hyvin miksi.

Voidaan siis sarkastisesti todeta, että tauti kuin tauti paranee vakuutuslääkärillä ja vamma kuin vamma jalkapallokentällä siinä vaiheessa kun paarit tuodaan paikalle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Vakuutuslääkäristä ei tiettävästi voi kannella hoitovirheen takia, koska hänen ei katsota harjoittavan lääkärin ammattia. Pitääkö tämä paikkansa?

Ystäväni on taistellut 14 vuotta vakuutusyhtiö kanssa liikennevahingosta. Todella turhauttavaa!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Näin ainakin yhdessä kanteluasiassa viranomaiset vastasivat; vakuutuslääkäirhän vain kirjoittaa mielipiteensä paperille, se ei ole lääkärin ammatin harjoittamista.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Itse asiassa sellaista tieteenalaa kuin vakuutuslääketiede ei pitäisi olla olemassakaan. Siinä kun tuntuu menevän sekaisin erilaiset intressit.

Todellakin, aivan liian moni on vankina näiden taistelujensa kanssa ja voimat eivät riitä. Kansanedustajana turhauttaa se, kun ei voi auttaa. Koko järjestelmä tulisikkin läpivalaista. Puolueettomasti. Mutta mistäs löydät puolueettoman tahon?

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Lämpimät kiitokset Lindströmin Jarille, että olet uskaltanut ja jaksanut pitää epäkohtia sekä selkeitä perustuslain vastaisuuksia esillä.

Ehken se auttaisi, jos saisimme Suomen todellisen hallintamuodon ja hallitsijat kaikille tutuiksi? Sekä esimerkiksi näiden lausuntojen pohjalta kohdat, mitkä nykyjärjestelmissä pettävät?

STM114:00/2009 TAU Oiva ry
STM091:00/2012 eriävä mielipide
OM/4/32/2006 Velpe ry

Ratkaisevaa on tietysti se, että saamme selkeän signaalin siitä, että tuleeko perustuslakia ja vallan kolmijako-oppia Suomessa (vieläkään) noudattaa? Samalla olisi hyvä saada selkeä signaali siitä, että onko perustuslain 88§ katetta? Lakisääteisissä eli kaikille pakollisissa vakuutuksissahan ollaan ulkoistettu perustuslain tarkoittamaa erittäin merkittävää julkista valtaa yksityisille yhtiöille. Tunnetuin seurauksin.

Sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ylijohtajana, vuosina 1993-2009 toiminut, Tarmo Pukkilan ulostulo Helsingin Sanomissa 15.3.2011 oli erittäin merkittävä. Pukkilan mukaan nimenomaan korvaustoiminnan osalta lakisääteisen vakuutusjärjestelmän alueella toimitaan perustuslakimme vastaisesti. Vaan ei vaivuta synkkyyteen. Tässä yksi avoimen mahdollisuuksien näkökulma. Jonka periaatteena on se, että kun kaikki tietävät, kaikki ymmärtävät; isojakin asiakokokonaisuuksia:

← Suomen ihmisoikeustilanne 2014
Nyt Saa Riittää – mielenosoitusliike syntymässä?
Julkaistu huhtikuu 28, 2014
by Suomi 2017 - Suomi 2.0

Laitatko Sinäkin jo äänesi kuulumaan? Helsingissä 23.5.2014 perjantaina ollaan taas uusin ajatuksin eduskuntatalon edessä. Nyt ennakkotietojen mukaisesti kello 14.00 alkaen. Rauhan, rakkauden ja rispektin rehottaessa eri muodoissaan sekä väreissään.

* * * *

Parasta mitä kevään ja kesän 2014 aikana voi suomalaisille tapahtua? Suomen todellinen hallintamuoto ja hallitsijat tulevat kaikille suomalaisille tutuiksi:

← Korporatismi
Harmaa valta →
Kukkosen listasta
Julkaistu lokakuu 15, 2013
by Suomi 2017 – Suomi 2.0

Kehittyneiden maiden, kuten Suomen, perustuslain takaamien ihmisoikeuksien ja oikeusturvan toteutumisen seuranta on jäänyt ajastaan jälkeen.

- Klikkaamalla artikkelin kuvakoosteita, saat ne ruudullesi isompina -
(HUOM! Katso myös lopussa olevat päivitykset 22.1. ja 22.4.2014)
http://suomi2017.wordpress.com/2014/04/28/nyt-saa-...

Käyttäjän JormaTanner kuva
Jorma Tanner

Suomen oikeuslaitos ja sen syyttäjät eivät ainakaan ole se puolueeton taho,aivan kokemuksella tämän ilmoitan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Koska useat vakuutukset ovat lakisääteisiä, eli lait määräävät niiden pakollisuudesta, on kerrassaan kuvottavaa että vakuutusyhtiöt tienaavat näillä pakollisilla vakuutuksilla. Mielestäni lakisääteisillä vakuutuksilla ei pitäisi vakuutusyhtiöiden voida rikastua, vaan vakuutusmaksut pitäisi lailla säätää sellaisiksi, ettei niillä voi tehdä bisnestä!

Jos kerran lait pakottavat ottamaan vakuutuksen, sen maksu pitäisi olla vain sen verran, että se kattaa kulut!

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Toinen vaihtoehto on tietenkin luopua pakollisuudesta, oikeastaan monessa asiassa. Voisi aloittavan yrittäjänkin tie olla helpompaa. Maksetaan sitten vakuutuksia, kun on varaa maksaa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tuossa olisi ongelmallista se että kun vakuutus yleensä otetaan, jotta sillä katetaan vakuutuksenottajan aiheuttamat vahingot jollekin toiselle osapuolelle, niin tuossa tapauksessa vahingon kärsijä olisi se toinen osapuoli. Parempi olisi se ettei lakisääteisillä vakuutuksilla voisi vakuutusyhtiöt rikastua, vaan maksun kuuluisi olla vain sen suuruinen, joka kattaisi kulut!

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Vakuutuslääkärit pitäisi velvoittaa tekemään sijaisuuksia ruumishuoneilla. Siten saataisiin henkiinherätettyä kaikki ennenaikaisesti kuolleet. Ajatella mikä kansantaloudellinen säästö ja voi sitä inhimillisen kärsimyksen määrän alenemista surevilta.

Pelkkää positiivisuutta, joten eiköhän muuteta lakia siihen suuntaan?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Pisteet sekä avauksesta, että toiminnastasi asian puolesta.

Kaikessa vakuutustoiminnassahan on kyse optiokaupasta ja lakisääteisten vakuutusten osalta valtio on luovuttanut käytännössä verotusoikeuden yksityisille yrityksille. Niihin on neuvoteltu jopa voittomarginaalit valmiiksi sisään.

Vakuutusyhtiölle maksutuotot ovat "fantastista" rahaa, koska ne saadaan korotta haltuun ja voidaan korollisena sijoittaa edelleen.

Tähän liittyy massiivinen vastuunpakoilukilpailu, koska työnantajat hankkiutuvat ensimmäisenä eroon terveysriskejä omaavista. Heitä on pilvin pimein työttömän työvoiman joukossa ja toisaalta melko moni näyttää sairaus- tai työkyvyyttömyyseläkeläiseksi varsin ketterältä.

Markkinaehtoisesti tässäkin voi luottaa ainoastaan moraalin ja luottamuksen rappioon. Systeemit on kehitetty silloin, kun kaikille oli vielä työtä tarjolla ja työn juhlasta huolimatta näin ei enää ole.

Olen itsekin todennut vakuutusturvan niin katteettomaksi, että olen minimoinut niiden maksamisen. Vappukevennyksenä voisi todeta, että autosta luopuminen tekisi työttömyydestä varteenotettavan elinkeinon. Työssäkäynnin kustannukset ovat jo suuremmat kuin siitä saatava hyöty.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos.

Totta kai on selvää, että vakuutuksissa pitää olla ehdot. Mutta "se pienellä painettu" lienee usein tärkeintä ja samoin se, että millä perusteilla Ei tarvitse korvata vahinkoa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kannattaisi lukea ja vielä kysyä ennen kun allekirjoittaa eli ottaa vakuutuksen.

Itsekin olin ottamassa tapaturmavakuutusta harrastamaani lajiin- voimanostoon. Se on kuitenkin luokiteltu yhtä "vaaralliseksi" kuin esim. laskuvarjohyppy. Ja onhan se sitä, liian pienillä lihaksilla nostetaan liian suuria painoja ;)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Missä muuallakaan? Ei ole toista puoluetta, jossa haluan toimia. Joko perussuomalaisissa tai sitten ei missään.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Olen äänestänyt kerran demaria eduskuntavaaleissa(henkilön vuoksi), kerran vassaria pressan vaaleissa(henkilön vuoksi, Kivistö) ja aika monta kertaa en ole löytänyt äänelleni kohdetta.

SMPn ehdokasta olen äänestänyt kuntavaaleissa muistaakseni kerran. Politiikassa olen itse ollut mukana vasta vuodesta 2006 lähtien.

Käyttäjän JormaTanner kuva
Jorma Tanner

Suomi oikeusvaltio jossa kunnioitetaan puolueetonta ja oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

https://www.facebook.com/groups/vammautuneet/

Tulen julkaisemaan sivulla pelkkää FAKTAA miten hommia hoidetaan Potilasvakuutuskeskuksen ja syyttäjän toimesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset