Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Onhan se hyvä uutinen

Kun perussuomalaiset, yhdessä Vasen ryhmän kanssa jättivät aikanaan eli 8.2 2013 välikysymyksen hallituksen talous-ja elinkeinopolitiikasta, piti tuo kysymys sisällään myös syvän huolen STX:n tulevaisuudesta.

Kysyimme tuolloin mm., että onko hallitus valmis turvaamaan TUI 1 ja TUI 2 -risteilyalusten rahoituksen tarvittaessa esimerkiksi valtion pääomasijoituksella STX Finlandiin?

Totesimme myös:  Mielestämme valtion on otettava omistajapolitiikassaan varovaisen finanssisijoittajan roolin sijaan aktiivinen teollisenomistajan rooli. Hallituksen on mahdollisimman nopeasti turvattava TUI 1 ja TUI 2 -risteilyalusten rahoitus tarvittaessa esimerkiksi valtion pääomasijoituksella STX Finlandiin. Jättämällä pariksi vuodeksi telakka-altaat tyhjilleen valtiovalta vaarantaa telakkateollisuutemme tulevaisuuden. Valtion on yleensäkin kyettävä ottamaan lisää rahoitusriskiä kannettavakseen vientiteollisuutemme tilausten turvaamiseksi.

Tuolloisen(13.2 2013) keskustelun löytää täältä.(http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_7_2013_ke_p_1.shtml )

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori vastasi välikysymykseen. Todeten mm. : " Valtio ei kuitenkaan ole ottanut kannettavakseen yksityisten toimijoiden tappioita eikä lähtenyt pääomittamaan vaikeuksissa olevia yhtiöitä, ellei valtio jo tätä ennen ole ollut yhtiön omistajana. Tätä linjausta tukee marraskuussa 2011 valtioneuvoston hyväksymä omistajapoliittinen periaatepäätös, jonka mukaan kaupallisesti toimivien yhtiöiden tavoitteena tulee olla taloudellisesti kannattava toiminta."

Näin ministeri laukaisi puheensa loppupuolella: "Hallitus elää ajassa toisin kuin menneisyyden malleissa piehtaroivat välikysymyksen esittäjät."

 

Tänään on sitten kuultu kerrassaan hyviä uutisia. Ja valtiolla oli tämän uutisen syntymiseen merkittävä rooli. Pitää kiittää kun on kiitoksen paikka ja nyt on, siis KIITOS. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan.

Sitä vaan mietin, että oliko meidän aiheesta aikanaan jättämämme välikysymys NIIN turha, väärän mallinen ja pois ajasta, kun esittämiämme ajatuksia ei otettu todesta? 

Nythän Meyer Werftistä tulee 70 prosentin osakeosuudella enemmistöosakas ja pääsijoittaja. Suomen valtiolle tulee Suomen Teollisuussijoitus Oy:n kautta 30 prosentin osakeosuus. 

Hyvä näin. Minä uskon suomalaiseen osaamiseen ja onneksi siihen uskoo vielä sijoittajataho. Kaikkien huonojen uutisten jälkeen on todella helpottavaa saada positiivisia uutisia työllisyyden ja talouden rintamalta. Tätä lisää!

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Toivoisin todella että Huusko ottaisi tähän blogiin kantaa. Ja Seppo-Juhani ja Seppo Turunen jotka pitävät tätä suurena kokoomuksen voittona.

Mutta hieno homma että näin kävi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

On oikein hyvä, että sekä hallitus että oppositio ovat kantaneet huolta Turun telakasta. En minä tuosta kansanedustaja Lindströmin Vapaavuori-siteerauksesta edelleenkään kykene vetämään johtopäätöstä jonkun nöyrtymisestä jonkun linjoille, mistä tuolla minun blogissani sivuteemana puhuttiin.

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17312...

En myöskään ihmettele, että poliittinen oppositio kykenee tuohon johtopäätökseen, koska poliitikot ovat omaa ja puoleensa etua ajavien poliittisten tulkintojen ammattilaisia.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ei kai tässä ole kyse "nöyrtymisestä" vaan pääasia on se, että telakalle on töitä. Jos siitä joku haluaa kunnian itselleen niin siitä vaan.
Otin nuo lainaukset esiin vain siksi, että oppositiollakin voi olla esittää ratkaisuja joihin hallitus viisaudessaan uskaltaa tarttua;)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #10

Jotkut verkkokeskustelijat aiemmin tuosta nöyrtymisestä puhelivat, siihen viittasin :)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ilmoitin että "iso Hatunnosto Vapaavuorelle". "Suuri Kokoomuksen voitto" tulkinta onkin sitten Kokon omaa "huumoria". Olen varma, että koko stx uuden strategian hakemisen taustalla on kymmeniä telakkateollisuuden ammattilaisia ja mm. toimittajaverkoston yrittäjiä. Järjestelyjen onnistuminen ei ole yhden, kahden tai kolmenkaan puolueen ansiota vaan yksi maailman johtavia alan toimijoita on paneutunut niin tarkoin suomalaiseen osaamiseen, että ottaa askeleen suuntaan, missä mm. norjalainen ja eteläkorealainen ovat epäonnistuneet. Tunnen joten kuten saksalaisen omistajan maineen ja myös vaikeudet 90-luvulla ja varmasti ratkaisu on vaatinut heiltä syvällisen vision ja strategian laatimisen ja pohdinnan. Se lisää luottamusta ainakin minun silmissä.

Totesin S-J P:n blogissa seuraavaa
"Nyt on viimeiset hetket vastuullisten poliitikkojen yli puoluerajojen, katsoa huomiseen ja hakea ennakkoluulottomasti ratkaisuja kaikilla strategisesti tärkeillä toimialoilla elinkeinoelämän puitteiden kehittämiseksi. Jos luottamusta yritysmaailman ja poliittisten päättäjien välillä saadaan parannettua - se on paras lähtökohta taittaa myös velkaantuminen."

Lindströmiä olen pitänyt kokemuksensa (mm. tietää ja tuntee globaalin kilpailun raadollisuuden savupiipputeollisuudessa) ja myös näkemystensä valossa perussuomalaisten ykköspoliitikkona (olen sen kyllä muutaman kerran tuonut esillekin), joka ei sorru liialliseen populismiin.

Pitäkää huolta, että hän istuu eduskunnassa myös seuraavalla vaalikaudella.

Niin ja nyt on hyvä siirtyä vahvistamaan yrittämisen puitteita muillakin toimialoilla. Metsäjättien investointiaihiot on vietävä finaaliin; edettävä energiasektorilla ja onhan niitä. Mutta painopiste ehdottamasti viennissä ja energiasektorin omavaraisuuden kasvattamisessa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitän kannustavasta kommentista.

Yhä enenevässä määrin tarvitaan yli vaalikausien ja yli puoluerajojen menevää politiikkaa(esim.sote). Ongelmat ovat sen verran suuria, että muuten ei ratkaisuja saada aikaiseksi.
Toki politikoinnille ja "jähnäämisellekin" jää vielä tilaa...

Ja mitä tulee eduskunnassa istumiseen niin sen päättävät- äänestäjät.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Suomen valtiolle tulee Suomen Teollisuussijoitus Oy:n kautta 30 prosentin osakeosuus, johon oy:hyn on osakepääoman korotuksena valtion tämän kuluvan vuoden budjetissa + lisäbudjetissa varattu 80 milj.euroa. Tuo määrä nyt ainakin menee siis veronmaksajien piikkiin. Mikä lienee koko kauppahinnan osuus (30%)? Jälleen kerran on Kokoomusvetoinen hallitus salailun periaattein liikkeellä, vaikka veronmaksajat ovat maksumiehinä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Mielestäni olennaista on se, että työtä ja tilauksia tulee Turkuun.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niin, työtä saadaan ainakin vähäksi aikaa, mutta miksi salaillaan kauppahinta? Kyllä kohtuullisuuden nimissä olisi voitu ainakin kertoa tuo budjettiin varatun osakepääoman korotus, jota käytetään kauppahinnan maksuna. Siis 80 milj.euro ja vaikka lisämaininnan kera että loppu kauppahinnasta on salaista. Tuo loppukauppahinta, jos sitä on, rahoitettanee sitten tuon oy:n ottamalla velalla, joka ei ole siis suoraan veronmaksajille tulevaa taakkaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ylipäänsä en ymmärrä kuinka kauppahinta voi olla salainen kun puhutaan suomalaisista verorahoista ja valtion omistuksesta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mikko, ei tuo koko kauppahinta välttämättä tule suoraan veronmaksajien taakaksi. Kuitenkin tuon oy:n osakepääoman korotus, joka tämän vuoden budjetissa eli 80 milj.euroa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Olisi toki toivottavaa saada kuulla kaupan sisällöstäkin. Ihan kohtuullinen vaade.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Liikesalaisuuden taakse peitetään tämäkin hallituksen pelastuskerta ja sen todellinen hinta.
Sillä pelastusoperaatiostahan tässä on kyse.
Jos olisi ollut kyse aidosta tahdosta, 8.2 2013 välikysymyksemme olisi tullut alatyylin vastauksen sijaan oikeita toimenpiteitä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Lindströmille näkemyksestään " olellista on, että työtä ja tilauksia tulee Turkuun" hatun nosto. Ei tälläisten kauppojen tauastalla ole yksi puolue, yhdestä ihmisestä puhumattakaan. Varmasti kaupan sisällösta tulee aikojen kuluessa enemän tietoa. Mikäli kaupan osapuolet vaativat kaupan hinnan salassapidon, mikä on pääsääntöisesti normaalia, niin kysymys kuuluu, olisiko suomalaistahon pitänyt vaatia kauppaa julkiseksi jolloin se kenties olisi kokonaan rauennut. Tämä kauppa palvelee, paitsi telakan väkeä, mutta suuremassa määrin keskisuuren ja pk-yritysten työntekijöitä, valta-osa risteilijöiden osista kun tehdään muualla kuin telakalla joka on lähinnä näiden osien kokooamispaikka.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Itse olen sitä mieltä, että kun valtio on osallinen kaupoissa niin hinnat eivät voi viimekädessä olla salaisia. Ainakin eduskunnan pitää se tietää.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Telakka ei tule kannattavaksi valtion toimin", Vapaavuori sanoi kun telakkaa sekä työpaikkoja haluttiin viimeksi pelastaa. 2 miljardin laivatilaukset karkasivat ranskaan ja työttömiä tuli taas rutkasti myös telakka-alalle.

Lisäksi Vapaavuori totesi "telakka-alan maailmanlaajuisen ylikapasiteetin johtuvan valtioiden tukitoimista. Hän totesi myös Suomessa olevan ylikapasiteettia telakoista".

Hieman erikoisia kommentteja jos vertaa nyt tapahtuneeseen! Eipä silti olihan tuossa tarkemmin katsottuna myös paljon järkeäkin- jälkeenpäin katsottuna.

Konkurssikypsän Korealaisen yhtiön kanssa yhteennaittaminen olisi saattanut olla kalliimpi vaihtoehto lopputuloksena vaikka työpaikkoja olisi silloin saatukin pelastettua. Olisivatko nuo työpaikat vielä niiden karanneiden risteilijöiden jälkeen Turussa? Epäilen.

Vasemmiston ja oikeiston poliittinen kädenvääntö tässä asiassa on kuitenkin kaikkein surullisinta. Molemmat pyrkivät poliitisien irtopisteiden kalasteluun vaikka kummatkin puolueet istuivat hallituksessa, kun nuo tilaukset ja työpaikat "annettiin" Ranskaan. Nyt molemmat hehkuttavat kilvan pelastaneensa telakan ja työpaikat :) Voin vain kuvitella kuinka tulevissa vaaliväittelyissä tätä asiaa puidaan ja soppatykkien äärellä kalastellaan duunarien ääniä. Siitä vaan.

Arki koittaa kuitenkin taas vaalien jälkeen ja äänestäjät ovat unohtaneet kaikki heille tuputetut lupaukset ja kuuman hernekeiton kuten aijemminkin. Poliittinen jargonia alkaa seuraavalla hallituskaudella sitten siitä, kun työpaikat menivätkin "halpatyövoimalle" ulkomaille. Toki parturit ja taksikuskit... leipänsä tienaa, mutta nekin taitavat kohta olla "halpatyövoimaa" ulkomailta. Telakalla duunareista vain osa on suomalaisia osaajia ja loput tulee muualta.

Perussuomalaisilla lusikka sopassa mukana! Juu, kyllä on. Niin on demareilla, kepulla... ja eiköhän se RKP:kin keksi jonkin roolin telakan pelastamisesta.

Sirpa tuolla jo mainitsikin 80 miljoonan sijoituksen Suomen Teollisuussijoitus Oy:n osakepääoman korotuksesta. Tuo koko summa tuskin on kuitenkaan tarkoitetu telakan "elvyttämiseen" vaan paljon muuallekkin. Vaikka se korkoineen onkin enemmän, kuin tuo 80 miljoonaa, niin näkisin sen silti olevan järkevä sijoitus valtiolta. Ainakin järkevämpi kuin Guggenheim :) Onko se järkevää tehdä uudella ulkomaisella velalla, niin en osaa ottaa kantaa.

PS. On kuitenkin ainakin kaksi positiivista asiaa jotka tämän kaupan myötä on tunnustettava, nimittäin 1. uusia työpaikkoja vihdoinkin menetettyjen 100 000 työpaikan sekaan ja 2. Venäjä ei valtion "sisäpiirin" tietojen mukaan ole valtaamassa Suomea, koska investoivat Turun telakkaan :)

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Alkoihan se irtopisteiden keruu ja omien juttujen kaunistelu.
Totuus on kuitenkin se, että Perussuomalaiset olivat joukolla vaatimassa Vapaavuoren eroa ja vaativat kiivaasti, että maksukyvyttömälle STX emoyhtiölle olisi pitänyt antaa vastiikentonta rahaa. Sen evääminen aiheutti, että RTX France sai nykyistä diiliä pienemmän laivan urakan, joka on tiedon mukaan pahasti myöhässä ja sen yhtiön osaomistaja Ranskan valtio haluaa siitä kiireesti eroon, mutta kuka täysin konkurssikypsää yritystä rahoittaisi.

Perussuomalaiset olivat siihen valmiita, mutta nyt siitä toivottavasti päästään ja työt jatkuu entiseen malliin ja tuhannet ihmiset saavat työtä ja toivoa tulevaisuuteensa.
Syksyllä 2014 RTX Finland olisi ajettu alas kerrotaan juuri uutisissa koska sillä on rahoitus loppu.

Oppositiolla ei ole tähän keissiin mitään muuta sanomista kuin se STX olisi pitänyt saada raunioilleen Suomen valtion rahaa ja heti. Vapaavuori olisi pitänyt erota ja piste. Onneksi linja piti ja huutoäänestys ei vaikuttanut mitään tähän asiaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Totuus on kuitenkin se, että Perussuomalaiset olivat joukolla vaatimassa Vapaavuoren eroa ja vaativat kiivaasti, että maksukyvyttömälle STX emoyhtiölle olisi pitänyt antaa vastiikentonta rahaa."

Taas totuuksia vääristellään, totuus on että ainoastaan perussuomalaiset vaativat että valtio lainaa STX Finland-yhtiölle 50 miljoonaa että kolmas Suomessa valmistettu Oasis-luokan ristelijä (n. 1.5 mrd) olisi täällä valmistettu. Kuten tiedämmme valmistus meni Ranskaan ja toki heillä on vaikeuksia, kuten ennustettiinkin koska kaikki alihankintateollisuus on Suomessa ja mm hyttitehdas meni juuri konkurssiin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

"Alkoihan se irtopisteiden keruu ja omien juttujen kaunistelu."

Mikä irtopisteiden keruu? Pisteet olen antanut asiassa oikein toimineille tahoille. Piste.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Perussuomalaisilla ei ole ollut mitään muuta taskussaan kuin haitata neuvotteluja ja yrittää vetää asioita omaan piikkiin.
Kävi nyt vain niin, että ammattilaiset niin politiikassa kuin yrityslämässä vetivät korret kotiin Suomen eduksi ja PS ei saanut pistettäkään- se varmaan kivistää Lindströmiäkín.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Perussuomalaisilla ei ole ollut mitään muuta taskussaan kuin haitata neuvotteluja ja yrittää vetää asioita omaan piikkiin."

Miksi valehtelet, perussuomalaiset puolustivat suomalaisia työpaikkoja jo vuosi sitten kun tuon risteiljän valmistus meni Ranskaan. Tämä ettei perussuomalaiset ole hallituksessa vaikuttamassa kertoo vain hallituspuolueiden saamattomuudesta ja/tai osaamattomuudesta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Mites tuo viimeisin ydinvoimala? Ketkä siinä on vetänyt "korret" kotiin?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ammattilaiset niin politiikassa kuin yrityslämässä ???

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Heikki, asia näyttäisi olevan niin että hallitukselle tuli julmetun kiire saada Turun telakan kauppa hyödynnettyä poliittisesti, koska maailman EU:n talouselämä on nyt reagoinut kielteisen vakavasti Venäjän pakotteisiin.
Vai kuinka on selitettävissä tämä hoppu juuri näiden pakotteiden jälkeen?
Eikö olisi ollut viisainta odottaa kuitenkin hieman pakotteiden aiheuttamia vaikutuksia?
Eli tämä oli rahalla ostettu lisäaika hallitukselle jälleen kerran.
Maksajan tiedämme.
Perustelut:
Juuri pääsin lukemasta melko tyrmistyttävät luvut:
Saksalaisen tutkimusyhtiö Sentixin kokoama, euroalueen sijoittajamielialoja mittaava indeksi laski selvästi elokuussa. Indeksin lukema putosi 2,7 pisteeseen heinäkuun 10,1 pisteestä.Ekonomistit olivat odottaneet luottamuksen laskevan vain 9,0 pisteeseen.Sentixin mukaan luottamusta ovat horjuttaneet Venäjän vastaiset pakotteet.
Joku mättää pahasti. Suomessa vähätellään Venäjän pakotteiden vaikutuksia ja Jobin postia tippuu maailmalta koko ajan.
"Saksan odotukset romahtivat"
Eihän hyvänen aika nyt ole minkään terveen oston aika telakoiden osalla, elleivät kauppehdot ole ostajalle idioottivarmat ja riskivapaat !
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2014/08/0...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kyllä Heikki Karjalainen ajaa nyt ojaan ja kovaa.

MInua ei kivistä metriäkään se, että työpaikat turvataan ja Vapaavuori tekee työtään. Kerätköön pisteet kun ne ansaitsee.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Jari Lindström

Kyllä minulla on ratti tukevasti käsissäni. En syytä sinua mistään. PS:n suuret puheet vaan eivät tahdo realisoitua ja Tampereella se on ansainnut maineen suurimpana "Ei-puolueena", kaiken vastustajana.
Hyvä, että totesit Vapaavuoren tekevän työtään. Siitä nyt saamme nauttia.

Käyttäjän AnttiKkk kuva
Antti Kökkö

"Mielestämme valtion on otettava omistajapolitiikassaan varovaisen finanssisijoittajan roolin sijaan aktiivinen teollisenomistajan rooli."

Mikäköhän on aktiivisen teollisenomistajan ja finanssisijoittajan ero ja missä se kulkee? Nyt sopimus on 70% saksalaiselle firmalle 30 % Suomen valtiolle. Selvä pääomistaja löytyy muualta kuin valtiosta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos Suomen valtio subventoi telakan toimintaa niin mitä tekee pääomistaja vai kerää voitot? Eikä valtion olisi kannattanut ottaa koko telakka omistukseensa?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Jarmo

Et taida olla nyt oikein kartalla.
Uuden yhtiön omistuspohjasta on perustellusti uutisoitu lyhyesti siten, että valtio ei voi olla pääomistaja, vaan luotettavan markkinaehtoisen yhtiön kanssa määräajan vähemmistöosakkaana.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Uuden yhtiön omistuspohjasta on perustellusti uutisoitu lyhyesti siten, että valtio ei voi olla pääomistaja"

Kukas tuon määrää?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset