Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Massatyöttömyys on jo täällä

Minulta kysyttiin jokin aika sitten  kantaa työttömyyslukuihin. Kerroin mm., että yleensä kesäaikana työttömyysluvut paranevat koska kesätyöt  kaunistavat tilastoja. Toisin oli tänä kesänä asian laita. Tilanne tuntuu valitettavasti synkkenevän syksyllä ja tulevana talvena. Merkit näyttävät siltä.

Tänään nuo merkit on uutisoitu näyttävällä otsikolla: Suomessa on massatyöttömyys – koskettaa jo miljoonaa suomalaista( Yle uutiset 31.8)

Tässä ei ole millään lailla aihetta vahingoniloon eikä viisasteluun. Vaikka hallitus ei itselleen asettamaansa tavoitetta saavutakaan, niin perimmäinen kärsijä on työttömänä oleva ja hänen perheensä.

Mitä pitäisi tehdä? Koska viesti ei tunnu menevän perille yhdellä, eikä kahdella kertaa, sanomaa pitää toistaa niin kauan kunnes viesti menee perille.

Kerroin tämän seuraavan eduskuntaryhmämme kesäkokouksessa Vantaalla viime tiistaina terveisinä budjettiriiheen:

"Tarvitsemme nopealla aikataululla uusia rakenteellisia uudistuksia.
 
Perussuomalaisten ajamien rakenteellisten uudistusten listan kärjessä on ollut jo pitkään pöhöttyneen lupabyrokratiamme ketteröittäminen.  Elinkeinoelämän keskusliiton arvion mukaan lupaprosesseissa seisoo tällä hetkellä yli 3,5 miljardin euron edestä investointeja. Nykyisessä taloustilanteessa on suorastaan edesvastuuttomana, jos hallitus ei päätä budjettiriihessä kääriä hihat jade purkamaan tätä sumaa.
 
Toiseksi yrittäjyyden kannusteita on parannettava.
 
Talouskasvun parantaminen vaatii elinvoimaisen yrityssektorin. Tarvitsemme uusia toimia yrittäjyyden tukemiseen. Yksi ehdottomamme toimi on ALV:n alarajan nostaminen 20 000 euroon ja niin sanotun huojennusalueen katon nosto 40 000 euroon. Myös konkurssilainsäädäntö kaipaa uudistusta.
 
Ja kolmanneksi energiapolitiikkaan on saatava käänne.
 
Energiapolitiikkamme perustaksi on otettava kohtuuhintainen ja kotimainen energia. Tuomme tällä hetkellä noin 8,5 miljardin euron edestä energiaa ulkomailta.  Nyt jos koskaan on korkea aika lopettaa lähinnä venäläisiä hyödyttävän energiapolitiikan tekeminen. Energiantuotannon kotimaisuusasteen nostaminen parantaisi huoltovarmuuttamme ja saisi aikaan kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja.

Ensiaskel tämän tavoitteen saavuttamiseksi on kotimaisen bioenergian kuten turpeen ja puuhakkeen verotuksen ja tukien palauttaminen vuoden 2012 tasolle. Myös uusien turvesuolupien käsittelyä pitää nopeuttaa. Näemme myös huomattavasti potentiaalia hajautetussa pienenergiatuotannossa, ja olisimme valmiita panostamaan esimerkiksi älykkääseen sähköverkkoon, joka mahdollistaisi sähkön kahdensuuntaisen siirron."

Ei noilla satojen tuhansien työttömyyttä ratkaista, mutta reipas alku noiden toteuttaminen olisi. Kotimaisten työpaikkojen luomisen edellytysten parantamisen luulisi kiinnostavan vaikka ideoita esitettäisiin oppositiosta, eikö? Samalla tulisi kestävyysvajeeseen melkoinen apu.

 

Meillä on siis päällä massatyöttömyys  ja työmarkkinajärjestöt neuvottelevat samaan aikaan eläkeratkaisusta. Jos eläkeikää päädytään nostamaan kategorisesti, niin mikä mahtaa olla se sitoutumisen aste, jolla ikääntyneet pidetään työssä kiinni ja kuinka pidetään samalla huoli jaksamisesta? Nimittäin aika usein yli 50-vuotiaat lentävät ensimmäisten joukossa pihalle kun "töiden uudelleen järjestely" alkaa. Ja tilastoista voidaan kylmästi lukea se, kuinka "helposti" yli 50-vuotiaat työllistyvät uudelleen...

Jos kokenut ja pitkään palvellut ihminen on oikeasti voimavara, niin soisi sen näkyvän myös tilastoissa. Nuorten yhteiskuntatakuusta huolimatta nuorten tilanne on monin paikoin synkkä. Yli 50- vuotiaiden ja pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa jatkuvasti. Lisäksi todella huolestuttava ilmiö on piilotyöttömyys. Moni on luovuttanut ja siihen Suomella ei vain ole varaa. Yksi varteenotettava keino olisi ja on toimivan oppisopimusjärjestelmän luominen. Mestari-kisällimallia pitäisi kannustaa toimivaksi, koska se yhdistää kaksi ryhmää- nuoren työtä opiskelevan ja kokeneen työntekijän "hiljaisen tiedon" siirtämisen. 

Kenelläkään ei ole yksin viisautta ja keinoja puuttua työttömyyteen yhdellä tai kahdella "tempulla". Suomi ja suomalaiset tarvitsevat monia keinoja. Voimme olla poliittisina puolueina eri mieltä varsin monesta asiasta, mutta työttömyyden taittaminen ei kuulune niihin. 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Mika Samuel Kiekkijev

Arvoisa kansanedustaja kirjoittaa tärkeistä asioista ymmärrettävällä tavalla keskellä hyvähampaisten ja hymyilevien mielikuvapoliitikoiden menestystarinaa.

Mutta miten saada viesti perille?

Siinäpä kysymys.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos. Media nostaa sitä mitä haluaa nostaa. Pitää vain jaksaa toistaa, toistaa ja sitten vielä toistaa....

Mika Samuel Kiekkijev

Pahoin pelkään, että median "armeliaisuuden" varaan heittäytyminen johtaa "pimeyden ytimeen".

Siinä helposti syntyy vastaava tilanne kuin joskus ruuhkaisessa kahvillassa, jonka asikaspalvelun ammmattilaisella on huono päivä.

Voi joko valita, että tyytyy kiukuttelevaan palvelutapahtumaan tai pysäyttää tilateen kysymällä kiukuttelijalta vakavalla ilmeellä:

onko teillä mitään käsitystä kuka olen?

Ilme näin tavallista kuolevaista kohtaan on usein yllättynyt ja vastaus takelteleva:

ei...

Tomakka vastaus:

olen ASIAKAS.

Nyt olen äänestäjä ja aidon huolestunut siitä, että hyvät ajatukset ja esitykset eivät kuulu, eivät näy.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Joo, ei media armeliaisuudesta työtään tee vaan siksi että uutinen myy.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

verkkouutiset>> Useat poliitikot ovat todenneet, että mikäli ratkaisua ei saada aikaan, tarttuu hallitus toimeen.

En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. ".. tarttuu hallitus toimeen" ;-)

Olisihan se jotain, jos hallitus tarttuisi toimeen. Siis asiallisessa tapauksessa. Mutta melkein enemmän _pelkään_ nykyisen hallituksen toimeen tarttumisia. Yleensä se on tarkoittanut lisää hankaluuksia.

Pekka Pylkkönen

Teillä pitäisi olla munaa kokeilla rohkeasti täysin uusia juttuja. Poliitiikka on nykyään pelkkää hienosäätöä vaikka aika on ajanut auttamatta meille kehitettyjen rakenteiden ohi.

Tehkää eduskunnassa vaikka parin päivän brainstormaus-sessio jossa määrittelette millainen olisi teidän haluamanne Suomi ja rakentakaa systeemit täysin puhtaalta pöydältä uusiksi. Entiset lait roviolle ja uudet tilalle.

Olemme kusessa jos eduskunta toisensa jälkeen paikkailee nykyistä tilkkutäkkisysteemiä. Kukaan ei enää tiedä miten tämä yhteiskunta toimii. Edes työkkäri ei pysty sanomaan etukäteen onko joku toiminta työtä, yrittäjyyttä vai työttömyyttä. Hullua, eikö vain?

Käyttäjän MikkoKotiranta kuva
Mikko Kotiranta

Tärkeisiin aiheisiin kannattaa reagoida vaikka just ennen nukkumaan menoa. Olen kaikkien PS:n edustajien kanssa erimieltä puolueen energiasatuilusta:
"Tuomme tällä hetkellä noin 8,5 miljardin euron edestä energiaa ulkomailta. Nyt jos koskaan on korkea aika lopettaa lähinnä venäläisiä hyödyttävän energiapolitiikan tekeminen. Energiantuotannon kotimaisuusasteen nostaminen parantaisi huoltovarmuuttamme ja saisi aikaan kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja."

Edustajakollegasi Kai Turunen lupasi vappupuheessaan samasta aiheesta satatuhatta työpaikkaa! Suosikkiblogini ottaa aiheeseen kantaa rankasta:

http://kaikenhuippu.com/2014/05/05/perussuomalaist...

Yli puolet tuontienergiasta on siis raakaöljyä joka käytetään liikennepolttoaineiden jalostamiseen. Voiko kansanedustajan kannanotosta ymmärtää että Perussuomalaiset ovat valmiita vähentämään rankasti yksityisautoilua? Uskoisin etteivät puolueen äänestäjät juurikaan julkisillä liikennevälineillä liiku jotwen kaipaan kovasti vihdoinkin hyvää kannanottoa asiaan? Samasta blogista löytyy myös linkki Kai Turusen vappupuheeseen. Toivottavasti kansanedustaja ehtii vastata.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Liikennepolttoaineita voi jalostaa myös ei-fossiilista. Näitä hankkeita nousee, näin uskon, merkittävästi tulevaisuudessa.

Eihän fossiilisten korvaaminen hetkessä tapahdu. Mutta jos ei edes yritetä ja aloiteta päättäväistä suunnanmuutosta NYt, ei varmuudella saavuteta edes tuhansia työpaikkoja ja nosteta energiaomavaraisuutta.

Käyttäjän MikkoKotiranta kuva
Mikko Kotiranta

Kyllä dieseliä voidaan valmistaa jätteistä, turpeesta, puusta ym. mutta voluumi ei ole suurta, hyötysuhde on heikko ja raaka-aine on poissa muusta käytöstä. Lisäksi raaka-aineiden kerääminen on energiaa kuluttavaa touhua. Traktorit eivät turvepelloilla ilman dieseliä kulje ja taas hyötysuhde heikkenee Huoltovarmuuden kannalta kannatan kuitenkin investointeja laitoksiin. Tässä toinen linkki aiheeseen:

http://blogi.huoltovarmuus.fi/suomi-ja-biopolttoai...

Et vastannut kysymykseeni: Ovatko Perussuomalaiset kannattamassa yksityisautoilun voimakasta vähentämistä joka on väistämätön seuraus jos energian tuontia halutaan voimakkaasti vähentää? Mielestäni on tekopyhää vaatia suuria säästöjä energiantuonnista puuttumatta suurimpaan tuontilähteeseen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #11

Kaasun, öljyn ja kivihiilen korvaaminen kotimaisella energialla on suuri illuusio.

Energian tuonti on selvästi edullisempaa kuin risusavotat. Kotimaisen bioenergian kilpailukyky olisi saavutettavissa vain sen käytön voimakaan tukemisen avulla. Tuki tulisi siis veronmaksajien taskusta.

Työllisyysvaikutusta on liioiteltu. Metsähakkeen käytön lisäys lauhdesähkön eli erillisessä sähkön tuotannossa voisi kohentaa työllisyyttä laskelmien mukaan enimmillään 850 henkilötyövuotta.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #11

Yksityisautoilun vähentäminen ei ole suora seuraus tuontienergian osuuden vähentämisestä. Myös valtaosa julkisesta autoilusta tehdään samoilla polttoaineilla.

Autoilun vähentämisen doktriini on vihreiden märkä uni ja useimpien persujen painajainen, mutta ongelma ei ole nykytilanteen jatkaminen vaan evoluutio ja auton käsitteen kehittyminen (jota EU tosin parhaansa mukaan koettaa estää).

Tarvitaan auto työssäkäynti- ja kauppamatkoihin, siis käytännössä alle 100 km/päivä, kapasiteettina 1-2 ihmistä ja pari kassillista tavaraa. Eli tyyliin Smart (for two). Mutta järkevällä ja kestävällä hinnalla, tekniikalla ja ilman kalliita pakollisia idioottivarusteita. Siis mielellään sähköauto, ei mikään hybridi vaan sähköauto, päiväksi ja yöksi latausvalmiuteen (=latauksen ohjaus yön kulutusminimiin ja tulevaisuudessa ehkä myös päivän tuotantopiikkiin, kuten Saksassa toukokuussa).

Älykkäästä sähköverkosta ja pientuotannosta haluaisin keskustella enemmänkin, koska niihin lobataan myös älyttömyyksiä täysilaidalta. Kaksisuuntainen sähköverkko ei ole geneerisesti hyvä asia, mutta äly kuorman ohjauksessa on tarpeen.

Tarvitaan myös autoja pidempään ajoon ja työkäyttöön, johon nykyinen kalusto on suunniteltu.

Tarvitaan edullista, sopivan kokoista, pitkäikäistä ja helposti huollettavaa kalustoa, päin vastoin kuin mukamas-ympäristöystävälliset kuuden vuoden kertakäyttöautot ziljoonine turhine ja vikaantuvine pakko-ominaisuuksineen, jotka eurooppalainen autoteollisuus on lobannut direktiiveiksi (suojautuakseen juuri tuollaisilta tuotteilta).

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Hallitus, puolueet ja kansanedustajat eivät ketään työllistä. Suuret yritykset eivät ketään työllistä. PK yritykset eivät ketään työllistä.

On itsestään selvää, ettei ole mitään syytä miksi yhdenkään yrityksen kannattaisi ketään työllistää. Sille asialle eivät voi mitään maan hallitus, oppositio eivätkä kansanedustajat.

Eläkeiän neuvottelujen tulos on merkityksetön. Tulevaisuudessa ihmiset tappelevat saadakseen tehdä töitä yli 65 vuotiaana, tullakseen jotenkin toimeen.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

8# Sitten on syytä heittää rukkaset naulaan ja luovuttaa.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Siinä mielessä samaa mieltä, että nykyisen kaltaisesta hyvinvointivaltiosta pitäisi tavoitteena luopua.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #23

Atte Rätt, du har det rätt :-)

Se, että nykytilaamme kutsutaan "hyvin"vointivaltioksi on aika paksua. Koska näemme vain historian ja mielellämme uskomme viimeaikojen murheet vain anomaliteetiksi pitkässä nousussa, emme halua tunnustaa, että olemme oikeasti jo hyvän matkaa luiskassa, joka on jyrkkä ja pitkä, loppua ei edes näy.

Kyllä tämä on jo pahoinvointivaltio.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ei tietenkään mitään hanskoja tiskiin. Nyt on hyväksyttyvä toimenpiteet, että yritystoiminta olisi kannattavaa ja tuotteen hinta houkutteleva ja kilpailukykyinen. Silloin kysyntä kasvaa ja voidaan alkaa nostaa työllisyysastetta kysynnän mukaan.

Siitä se on kiinni.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #25

Ilkka Varsio >> .. hyväksyttyvä toimenpiteet ..

Niinhan sen pitäisi mennä. Reaalimaailmassa esimerkiksi pari iltaa sitten TV-uutisissa joku lentöhenkilöstön ay-täti varmisteli alan töiden loppumista suomalaisilta, paitsi niiltä, jotka huomaavat lähteä vapaille markkinoille norjalaisfirmaan.

Mutta mitkä ovat toimenpiteet, joilla yrittäminen mahdollistetaan? Onko se yleensä mahdollista EU:ssa? Direktiivilobbarit ovat jo rakentaneet melkoiset barrikadit uutta aloittavalle yrittäjälle, juuri mitään ei saa myydä ilman sertifikaattimafian suojelurahoja, juuri mitään ei saa tehdä ilman koulutusmafian suojelurahoja. Ja suojelurahat pitää olla etukäteen, eivätkä ne ole aivan pieniä summia.

Mitä muita "Nyt on hyväksyttyvä toimenpiteet" vaihtoehtoja on kuin lopettaa Brysselin määräysvalta kotimaan markkinoihin?

Niin niin, tiedän kyllä, että sitten itketään että vienti vaatii EU:ta. Mikä vienti? Ei ole mitään vientiä, jos ei ole toimintaa, joilla kotimarkkinat elävät. Muutamalle viennin ammattilaiselle kyllä roudataan leipä hollannista ja olut Saksasta, muilla ei ole varaa maksaa leivästään.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

ALVin alarajan nostamisesta ja lupabyrokratian sujuvoittamisesta on helppo olla samaa mieltä, mutta nämä avaukset ovat jopa turhan vaatimattomia. Sääntelyn purkaminen on ehdoton ykkösprioriteetti, jos halutaan yrittäjyyttä edistää.

Mutta se turpeen nostaminen edelleen saastuttaa vesistöä ja tuhoaa soita, eikä ratkaisuja tähän ole näköpiirissä. Sillä touhulla mennään ojasta allikkoon sekä taloudellisesti että myös luontoarvojen näkökulmasta. Joidenkin arvioiden mukaan jo parinkymmenen vuoden päästä juomaveden myynnistä tulee iso bisnes, ja silloin Suomi on vahvoilla, jos nyt ei lähdetä lyhytnäköinen voitontavoittelu mielessä soita kaivamaan.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Tuo on ongelma, joka pitää -ja voidaan- pystyä ratkaisemaan. Ravinteiden lähettäminen jokien myötä järviin ja mereen ei ole järkevää millään tavalla. Soiden laskujokiin olisi varmaan mahdollista asentaa turvesuon hyödyntämisen ajaksi saostussysteemit, joista ravinteet saadaan järkevästi oikeaan käyttöön. Ei pullovedenkään toimittaminen ympäri maailman ole ekologisesti täysin mutkaton juttu.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Näissä mielipiteissä ei ole mitään uutta. Kaikki ovat samaa mieltä suurinpiirten kaikista asioista.
On puheita, puheita ja taas puheita- kuka tekisi tai saisi aikaan jotakin?
Perussuomalaiset suuresta äänimäärästään huolimatta ei ole saanut mitään muuta aikaan kuin itselleen suuren puoluetuen- siinä kaikki.

Anna-Leena Nieminen

Todennäköisesti massatyöttömyys "hoidetaan" tempputyöllistämisellä. Lisätään määrärahoja, otetaan lisää velkaa, potkitaan työttömiä päähän ja tuhotaan(minimoidaan) tulevien sukupolvien elämisen mahdollisuudet.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#14 Väitiinkö, että on uutta? EN.

Jos asia ei tuhannen toistamisen jälkeen johda mihinkään, toistamista pitää jatkaa.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Massatyöttömyys on tarkoituksellista valtapuolueilta, varsinkin Kokoomukselta. Siksi ei ole tahtoakaan sitä yrittää vähentää.

Onhan se aivan päivänselvää, että palkkakustannukset Suomessa ei pysty kilpailemaan niiden maiden kanssa, jonne se elintärkeä teollisuus siirtyy.

Massatyöttömyys on ainut tie saada palkat alenemaan. Keskiluokka on siis uhrattava, jotta teollisuus saadaan kannattavaksi.

Mikään tukipolitiikka ei ole kestävää, jos jokin on kannattamatonta se on myös sitä.

Aika kauan saadaan odottaa sitä uutta teollista vallankumousta, koska kuitenkin kestää vuosia jopa kymmeniä ennen kuin elintaso on noussut halpamaissa samalle tasolle.

Jouni Nordman

Täysin oikea päätelmä, sillä poliitikot ovat menneet ansaan korkeakoulutuksen kanssa. Jossa unohdetaan se, että käytäntöä ei opeta koulussa, eli teorian ymmärtämisestä on vielä pitkä matka alan ammattilaiseksi, jossa vielä akateemisia on hyvin kapea huippu.

Tässä voidaan koko Suomen koulujärjestelmään ongelmana pitää, sillä varsinkin ammattikoulun pitäisi olla joko oppisopimuksella perustuvaa lähiopetusta tai sitten suoraan yritysten sisällä olevaa.

Anna-Leena Nieminen

Kaupan liitto ehdotti hiljattain kaupoissa tehtävää lyhyttä ja tehokasta eli todellista oppisopimuskoulutusta joka ei sisällä yhtään teoriaa. Mutta tämä ei kelpaa PAM:lle. Teoriaa pitää kuulemma olla ja kaupat käyttävät PAM:n mukaan harjoittelijoita jo nykyisin hyväksi. Vaikka oikeasti hyväksikäyttäjä on valtio koulutusmonopolillaan jossa koulujen työharjoittelujaksot ovat yhä pitempiä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Kotimainen ja kohtuuhintainen energia" Kaunis ajatus, mutta ei realistinen, mitä tulee kohtuuhintaisuuteen. Tuulivoiman rakentamisen lopettaisin heti, se maksaa ja sillä ei Suomen energiahuoltoa ratkaista. Nykyisetä byrokratiasta ei hyödy kukaan, ei yritykset, ei yksittäiset kansalaiset, ainoastaan viranhaltijat.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

No hyvä että arvoisa kansanedustajakin on huomannut työttömyyden.
Mitä olette asioiden korjaamiseksi tekemässä? Jos seuraavaan hallitukseen olette menossa, alkaa olla kiire suunnitelmien kanssa...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

"No hyvä että arvoisa kansanedustajakin on huomannut työttömyyden.
Mitä olette asioiden korjaamiseksi tekemässä? Jos seuraavaan hallitukseen olette menossa, alkaa olla kiire suunnitelmien kanssa..."

Kyllä, arvoisa kansanedustaja on huomannut tämä jo vuonna 2006 jäädessään työttömäksi. Ollen työtön myös siinä vaiheessa kun valinta kansanedustajaksi osui kohdalleni. Tiedän siis jotain työttömänä olemisesta. En vertaa omia kokemuksiani muihin, koska jokaiselle on oma kohtalonsa ja oma suhtautumisensa tähän asiaan.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Kiitos vastauksestanne, mutta kun kerran omakohtaista kokemustakin niin on kai teillä jotain ehdotuksia miten työttömyyttä voisimme vähentää?

Kaikki lähes 1/2 miljoonaa työtöntä kuin ei mahdu töihin sinne eduskuntaan... ;-)

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson Vastaus kommenttiin #30

Jari, tuota työttömyyttä on nyt hallituksen taholta "pienennetty" yritysten veroja alentamalla, vaan eipä ole työttömyys vähentynyt yhtään, päinvastoin! Kun kerran ei auta niin laitetaanpa yritysverot takaisin samalle tasolle kuin ne olivatkin? Paineita kasvun lupaajille, sillä nyt heillä on näytön paikka.

SDP keskittyy tilastokikkailun avulla siivoamaan työttömät tilaistoista pois kouluun/työllisyyskursseille. Hyvää on se että ihmisen taidot karttuvat, mutta ei se itse työttömyyttä vähennä.

Miten olisi valtion tuki niille yrityksille jotka investoivat Suomeen? tai pois niiltä jotka mielummin ulkoistavat työntekijänsä kiinalaiselle henkilöstövuokrafirmalle?

Mielestäni tarvitaan selkeitä valtion vastatoimia suomalaisten työpaikkojen säilyttämiseksi, sekä yritystoiminna lisäämiseksi päättäjien taholta. Nyt annettu tuki kertyy suoraan sijoittajien kassaan, eikä poista työttömyyttä yhtään.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #31

Olen samaa mieltä ja pettynyt siihen, että näin on käynyt. Kun yritysten verotusta kevennettiin rajusti(yhteisövero) niin sitä perusteltiin juurikin työllisyyden parantamisella ja kilpailukyvyn paranemisen kautta...Ei vaan näy tuloksia.

Nuorisotakuu tökkii, koska ensin tehdään päätös(esim. kouluttaa nuoria) ja sitten toinen päätös(leikataan koulutuspaikkoja), jolla tehdään 1. päätös mahdottomaksi toteuttaa. Puuttuu siis kokonaisnäkemys.

Olimme sitä mieltä, että yhteisöveroa laskettiin liikaa. Ja olemme edelleen tätä mieltä.

Yksi hölmöimpiä päätöksiä oli uuden ammatin opiskeluun puuttuminen niin, että työttömyyslaskuri juoksee opiskelun aikana. Se ei kannusta kuin pikakursseihin- jos niihinkään.
Kuntien maksamat ns. sakkomaksut ovat myös aivan käsittämättömiä. Eikö muka löydetä järkevää tekemistä työllistämisrahoille vaan maksetaan mieluummin sakkoja miljoonien edestä.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #32

>> Yksi hölmöimpiä päätöksiä oli uuden ammatin opiskeluun puuttuminen niin, että työttömyyslaskuri juoksee opiskelun aikana. Se ei kannusta kuin pikakursseihin- jos niihinkään.

Samaa kuraa on nuoren pakottaminen loppuelämää koskevaan päätökseen hyväksyessään ensimmäisen koulutuspaikan -- toista yritystä ei enää ole.

Mutta tuo pikakurssi ei välttämättä olisikaan kovin huono, jos muu säädäntö olisi kohdallaan. Esimerkiksi itselläni ei ole voimassa sähkärin papereita, mutta voisin sellaiset hankkia, jos ne voisi tenttiä esimerkiksi muutamalla teoria- ja näyttökokeella seuraavan kuukauden aikana. Tosin sähkäri taitaa olla huono esimerkki, niistä taitaa vaihteeksi olla ylitarjontaa. Mutta noin toimintamallina, pitkät koulutukset ovat monille vain turha este ja yhteiskunnalle turha kustannuserä. Koulutusta koulutuksen vuoksi, ei oppimisen tai tarpeen vuoksi.

Käyttäjän JeanDarch kuva
Jean Darch

Oleellisin rakenteellinen muutos on se, että Työministeriön nykyinen työllistymisedellytysten kohentaminen saa tuekseen Wikimploi-mallin.

Wikimploi organisoi työtä heti siten, että yhdistetään työttömät ammattilaiset, tyhjät toimitilat ja kilpailukykyä edistävä työ.

Pääkaupunkiseudulla on yli miljoona neliömetriä tyhjää toimistotilaa ja ainakin 50 000 työtöntä. He ryhtyvät yhteistyöllään haastamaan laiskistuneita toimialoja, firmoja ja jopa virkamiehiä.

http://wikimploisuomi.wordpress.com/perustaminen-1

Wikimploi on suomalainen yleishyödyllinen startup, joka pystyy organisoimaan työtä aloituksesta parissa viikossa, esim. Helsingissä 10 000 työttömälle ammattilaiselle, Tampereella 5 000:lle ja Oulussa 2 000:lle. Tarvitaan vain kaupunki isännäksi. Kaupungit voivat kilpailla ensimmäisyydestä saada malli pilotoitavakseen.

Wikimploissa mennään visio ja organisointi edellä, ei siis painepesuri, porakone ja huovutus edellä. Työn organisoinnissa tarvitaan enemmän tahtoa, älyä ja taitoa, kuin silkkaa rahaa.

Juhani Risku, Inari
- Where there's a will, there's a way

Käyttäjän ojanaho kuva
Toni Ojanaho

Olen epäileväinen sen suhteen, että Jari olisi oikeasti valmis keventämään lupaprosesseja ja karsimaan pöhöttyneisyyttä. Jos kenellekään ei saa antaa potkuja, niin ne byrokraatit eivät suostu irrottamaan tehtävistä ja tavoista. En usko, että Jari olisi valmis kenenkään työntekijän mieltä pahoittamaan, mutta saatan olla väärässäkin. Koska persut ovat ainoa joukko, joka ehdottelee näitä muutoksia, niin toivon, että pääsevät näyttämään kyntensä ensi vuonna.

Yrittäjyyden kannustimien parantamisen en usko tapahtuvan nykysuomessa, jossa vallalla on näinkin paljon harhoja "verottomista osingoista" ym.

Sen sijaan näillä työttömyysluvuilla SAK:lta voisi odottaa jo jotain. Jarille voisi teollisuuden tilannetta tunteneena olla tarjolla seuraavassa hallituksessa työministerin paikka ja siinä voisi ensimmäisenä toimeksiantona olla antaa Lylylle tehtäväksi puolittaa jäsenistön työttömyys. Lauri kun hoitaisi työn tarjonnan kuntoon, niin eiköhän tänne tulisi taas yrityksiäkin. Virallistahan tuollaisesta toimeksiannosta ei saa, mutta julkisuus hoitaa sen riittävän viralliseksi. Eihän siinä ole mitään järkeä, että on saatu sovittua hyvät ehdot, mutta niillä ehdoilla ei saa töitä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

"eppäillä tuota soppii, mutta tankki se on silti"... ;) Olemme aivan tosissamme näiden ehdotusten kanssa.

Laitoitpa "pienet" paineet. Käydään ensin vaalit, katsotaan tulos, neuvotellaan ja kenties...Monta JOS-sanaa siis.

markku palonen

Tietotekniikka kasvaa ja luo työttömyyttä.Kaikkialla automatisoidaan ja väki vähenee kassoilla ,laivoilla,junissa joita voidaan jo ajaa miehittämättömänäkin etc.
Kun suunnitelutoimistoihin tuli tietokoneet ja voitiin ryhtyä suunnittelemaan 3 d mallinnuksella, niin päästiin 1/2:lla miehityksellä samaan tulokseen kuin aiemmin.Tällöin eduskunta lisäsi avustajien joukkoa tuplasti, kun edustajat eivät osanneet koneita käyttää.Koko hallinto on paisunut kuin pallokala sotien jälkeen ,virkamiehet ja vanhat puolueet pitävät viroistaan kiinni välittämättä onko työtä vai ei.Meillä kun ei tuo ns.raha jakaannu tasaisesti vaan johtajat saavat jakaa sen keskenään kuten haluaa.

Yksityinen saneeraa sitämyöten kuin kehitys etenee ja virkamiehet lisää porukkaa ahertamaan säädöksiä ja lakeja ,joita ei tarvitse, eikä edes pysty noudatamaan.Eduskunta rakensi uuden rakennuksen vierelleen vaikka yksityinen loi etätyöskentelyn, jolloin työ onnistui jo 20-30 vuotta sitten kaukomailta ja se päivitettiin joka päivä normaalisti.

Turussa haaveillaan toriparkista jotta saataisiin asiakkaita keskukseen yksityisautoilla.Kansa käy kauppakeskuksissa koska parkkeeraus on siellä ilmaista eikä tarvitse vahtia kelloa,samaan aikaan haaveillaan raitiotielinjoista koska ihmismassoja pitäisi liikutella edullisesti.Minne? jos kehitys kokoajan suuntaa siihen kohti, että tekniikka vähentää työpaikkoja niin mitä sitten liikutellaan,tyhjiä ratikoita vai?

Energian kulutus on kokoajan vähenemässä maalämmön ,aurinkolämmön ,ilmastointilämpimisen jne lisääntyessä,ei meillä energiaongelmia ole vaan tyhmien päätösten ongelmat, eikös tämä suomen ydinvoimala hanke ole jo maailman kalleimpia rakennuksia, jonka kustantaa 5 miljoonainen pieni kansa,meillä ongelmana on johto jonne on siunaantunut kaikki luuserit ja vallan tavoittelijat joilla ei ole tavoitteena kuin mitätön ahneus ja halu saada nimi historiaan, joka sitten haudataan miljoonan vuoden perästä sanoilla "silloin eli ihmisiä, jotka liikkuivat kävellen ja mekaanisesti tulevaisuudesta tietämättä ja maailmaa tuntematta.

PS Turku

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

"Energian kulutus on kokoajan vähenemässä maalämmön ,aurinkolämmön ,ilmastointilämpimisen...""

Onko? Minulla on ihan toisenlainen käsitys. Kaiken tietävä Wikipedia kertoo: http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Maailman_energianku...

Kun Aasian jättivaltiot kehittyvät, maailman energiakulutus nousee. Toki energiatehokkuus ja uudet innovaatiot laskevat kulutusta, mutta toisaalta erilaisia energiaa käyttäviä härpäkkeitä keksitään jatkuvasti.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Tietotekniikka parantaa meidän kaikkien elämää. Jos sinusta näyttääkin siltä, että se vie työpaikkoja, olet menneisyyden vanki. Samaa sanottiin kaikista roboteista muutama vuosikymmen sitten.

Byrokratian tuplanegatiivisesta vaikutuksesta ja toriparkeista niinkuin turhista (ja turhan kalliista) ratikoistakin olemme toki samaa mieltä.

Energia-asiat ovat taas hieman toisin. Energiankulutuksemme ei ole pienenemässä, ainakaan mainittavasti. Sähkön osuus tulee jopa kasvamaan runsaasti, ja siihen tarvitaan luotettavaa, puhdasta perusenergiaa, siis Loviisan reaktorien rinnalle uudet ja paremmat rakenteille. En tiedä sanooko mitään, mutta neljännen polven reaktoreita sinne kaivataan korvaamaan vanhenevat, Suomen ensimmäiset reaktorit.

markku palonen

Puhuin Suomen energiakulutuksesta!Jos ajat perussuomalaisena Suomen asiaa, niin lähdetkö tutkimaan Nepalin puunkäyttöä vai otatko selvää omasta ympäristöstä.Kun selvität ensin omat asiat, tulee kaikkien Suomalaisten asioiden selvitettyä kun kukin toimii omalla alueella ,jossa he ovat asiantuntijoita.Ei täällä talvisodassa ollut paljon Nepalilaisia taistelemassa.
Suomalaisilla on ongelmana sorkkia kaikkea muuta, mutta ei omia ongelmia ja se vasta maksaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Jeps. Suomen energiankulutus tosiaankin laski Tilastokeskuksen mukaan 2 %:lla viime vuonna.
https://www.tilastokeskus.fi/til/ehk/2013/04/ehk_2...

"Energialähteistä eniten väheni turpeen käyttö, yli 25 prosenttia. Vesivoiman saatavuuden ja sähkön nettotuonnin pienentyminen lisäsi hiilen käyttöä 17 prosentilla. Lämmin loppuvuosi vähensi lämmitysenergian kulutusta. Uusiutuvan energian osuus pieneni koko energian kokonaiskulutuksesta vuoden 2013 ennakkotietojen mukaan."

Lämmin sää siis vaikutti kulutukseen. Mutta kuten totesin aiemmin, erilaisia energiaa syöviä härpäkkeitä keksitään ja käytetään merkittävissä määrin, Suomessa.

"Vuonna 2013 Suomeen tuotiin erilaisia energiatuotteita noin 13,8 miljardin euron arvosta, joka oli kolme prosenttia enemmän kuin vuonna 2012. "

Ei ole siis lainkaan vähäpätöinen asia mistä energiamme hankimme. Jos tuosta summasta edes puolet katettaisiin kotimaisilla energialähteillä, niin se olisi kaikki pois siitä kuuluisasta kestävyysvajeesta.

Ihan rakentavin terveisin. ;)

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Katsopa energian tuonnin ja MYÖS viennin rakennetta. Suomi jalostaa Venäjältä tuotavaa raakaöljyä. Melkoinen osa toki käytetään Suomessa, mutta kannattaisi laskea tuonnin ja viennin arvot ja paljonko arvonlisää siinä tehdään Suomalaisella työllä.

markku palonen

Toiseksi , jos puhut massatyöttömyydestä,keskity siihen josta puhut, eikä sivujuonteista.Yrität noukkia pinnoja olemalla viisas vesiämpäristä kun puhutaa vedestä.Eli ota Soinista oppia, sillä hän ollut alusta asti oikeassa tuonut ja tuonut asiat esille siten kuin ne ovat olleet ja vastannut sanoistaan.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

MInäkin vastaan sanoistani ja aina täydellisen oikeassa olevia ei ole olemassakaan. Ainoa mitä noukin on marjat omista puskista.

Muun muassa näistä olen kirjoittanut vuosien varrella, ei tietenkään mitään ratkaisten:

http://www.jarppalindstrom.net/blogi/2013/09/08/621
http://www.jarppalindstrom.net/blogi/2012/10/07/549

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset