Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Kuitenkin iloisia uutisia

Uutiset paperiteollisuudesta ovat olleet viime vuosina ikävän mollivoittoisia. Ja ihan syystäkin. Sain tänään vastailla, kerrankin, positiivisessa tilaisuudessa kysymyksiin alan tulevaisuudesta. Olin puhumassa UPM Kymin sellutehtaan laajennuksen harjakaisissa. Tuotantomäärää nostetaan laajennuksen myötä 170 000 tonnilla 700 000 sellutonniin.

Kun minut kutsuttiin tähän tilaisuuteen puhumaan, vastasin oitis myöntävästi. Omassa muistissani on niin paljon ikäviä kokemuksia, että oli todella tervetullutta osallistua näin merkittävän investoinnin(160 milj.€) harjannostajaistilaisuuteen. 

Tässä pitämäni puhe:

Arvoisat projektin työntekijät ja  juhlavieraat,

On suuri ilo olla täällä tänään. Uusien teollisten investointien saaminen paikkakunnalle on harvinaista herkkua tämän päivän Suomessa.  Kouvolaa on kuritettu viimeisten vuosien aikana kovalla kädellä joten tämä  sellulinjan investointi antaa hieman hyvitystä ja samalla uskoa tulevaisuuteen.

Teollisella investoinnilla on aina merkittävä positiivinen vaikutus, niin työntekijöihin, kuin koko kaupunkiin ja seutukuntaan.Se vahvistaa tulevaisuuden uskoa, nykyiset työpaikat säilyvät, alue kehittyy ja sellua keitetään täällä myös pitkälle tulevaisuudessa.

Vaikka tämä 160 miljoonan euron investointi ei tuokaan tehtaalle uusia työpaikkoja, tuo se uutta työtä puun korjuuseen ja logistiseen ketjuun.  Kouvolan kannalta logistiikkayrittäjät ovat suurimmat hyötyjät, pitää toivoa, että alueen omat kuljetusyrittäjät pärjäävät tässä kilpailussa. Yritysten tarpeisiin on pystyttävä kouluttamaan ammattikuljettajia yhteiskunnan varoilla riittävästi, ammattikuljettajista on nyt puutetta. Samoin on pystyttävä turvaamaan ammattitaitoisen työvoiman riittävyys koko tehdaskompleksin käyttöön. Vaikka  tilanne olisi nyt  hyvä, tehtaan henkilöstön ikärakenne ei poikkea maan keskiarvosta,  eläköityminen kiihtyy seuraavien vuosien aikana paljon. Ammattisopimuskoulutuksellahan tähän haasteeseen pyritään vastaamaan. Toivottavasti myös yt-paineiden alla tämä suuntaus jatkuu.
Paperiteollisuus ei ole auringonlaskun ala jos seuraa vaikka tähän koulutukseen hakeneiden määrää. Uskoa alan tulevaisuuteen siis on olemassa. Suomi elää edelleen metsästä.

Meidän on kuitenkin syytä kysyä  mitä voimme tehdä paremmin, jotta teollisuus Suomessa säilyisi ja voisi paremmin? Sellutehtaan prosesseissa syntyy myös muita raaka-aineita ja energiaa. Äänekoskella sellutehtaan kylkeen nousee biojalostamo, voisiko myös Kouvolassa olla mahdollisuuksia oheistuotteiden jatkojalostukseen? Nimenomaan se, että jo olemassaolevaa tuotantoa kyetään kehittämään on äärimmäisen tärkeätä, koska uudet tuotteet syntyvät todennäköisimmin olemassa olevan yhteyteen. Täysin uuden tuotannon käyntiin polkaiseminen "tyhjästä" on epätodennäköisempää. Tämänkin takia teollisuuden toimintaedellytyksistä on kannettava huolta. Kerran lopetettua ei käyntiin polkaista kuin äärimmäisen harvoin.

Menestyvä metsäteollisuus on välttämätön edellytys myös puun energiakäytön olennaiselle lisäämiselle. Kotimaista metsäperäistä energiatuotantoa tullaan kasvattamaan huomattavasti. Metsäteollisuuden ja energiateollisuuden tarpeet kulkevat käsi kädessä. Investointien tueksi valtiovallan on tehtävä oma osansa mm. infran ja verotuksen osalta. 

Toivotaan ja uskotaan, että tämä on käänne ja Kouvolassa sekä muualla Suomessa nähdään useita harjakaisia ja linjojen käynnistyksiä tulevina vuosina. Toivottavasti myös UPM:n suunnalta tulee jatkossa lisää näitä hyviä uutisia. 

Arvoisat kuulijat! 

Toivotan UPM Kymin tehtaalle sekä sen henkilökunnalle mitä parhainta menestystä!

 

Tuolle mainitsemalleni oppisopimuskoulutukselle on tullut juuri ikävä varjo, johon puheessani hieman viittasin.Toivotaan, että kyse on vain väliaikaisesta ratkaisusta ja onhan niin, että alan työntekijöiden eläköityminen pakottaa yritykset palkkaamaan väkeä jatkossakin. Osaamisesta on siis pidettävä huolta ja itse uskon uudenlaisen metsäteollisuuden tulevaisuuteen Suomessa.

Voi olla että olen liian positiivinen, mutta toisaalta...en halua olla lietsomassa yhtään enempää pessimismiä sinne missä sitä on jo ihan omiksi tarpeiksi. 

Onhan tällainen investointi kuitenkin iloinen uutinen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Hyvä puhe. Olen huomattavasti positiivisempi metsäteollisuuden suhteen kuin noin 5 vuotta sitten. Ja onhan alalle joka tapauksessa investointu huonoinakin vuosina noin 600 miljoonaa/vuosi. Tuottavuudessa olemme ajaneet 2000 luvulla mm. Ruotsin ohitse. Metsäosaaminen on erittäin korkealla tasolla ja edellytykset kehitykselle perustutkimus ja soveltava tutkimus huomioiden hyvä. Vaikka paperin tekeminen on Euroopan kysynnän laskemisesta (lasku noin 5%/vuosi johtuen vähentynyt on sen supistuminen (tuotantomäärät) ollut kysyntää pienempää. On myös syytä muistaa, että metsäteollisuuden klusterit (metsäkoneiden valmistus, prosessilaitteet, automaatio, tietotekniikka yms) ovat vahvassa kunnossa. Metsä kasvaa ja potentiaalia raaka-ainepuolella riittää ja lisää tulee. Kyllä merkitys on kasvamassa 25 vuoden rakennemuutoksen jälkeen.

Matti Johansson

Monet varmaan ihmettelee kun samaan aikaan ajetaan monia sellutehtaita alas ja myydään tehtaita ulkomailla ja sitten yhtäkkiä rakennetaan uusia tehtaita melkein vanhoille raunioille...aina on hyvä kun rakennetaan ja kun tehdään uutta se yleensä tarkoittaa parempaa..?

Kansalle ei ole vaan muistettu kertoa,että nykyään selluloosasta tehdään niin paljon muutakin kuin sanomalehtiä ja paskapaperia....

Korkealaatuisia kuituja korvaamaan puuvillaa ja muita kuituja....!

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos molemmille herroille kommenteista. Taitaisi olla niin, että JOS nyt oltaisiin miettimässä Kemijärven sellutehtaan kohtaloa, niin päätös voisi olla aivan toisenlainen kuin lopettaminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset