Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Mielikuva ja kielikuva

Tänään alkoi koko kansan kovasti odottama...no, liioittelen ehkä hieman. Tänään aloitettiin eduskunnassa budjetin palautekeskustelu. Viikolla sitten äänestellään ja hyväksytään ensi vuoden talousarvio.

Itse keskustelussa pidin perussuomalaisten ryhmäpuheen. Toin esille ties kuinka monetta kertaa meidän vaihtoehtojamme. 

SDP:n ryhmäpuheen käytti varapuheenjohtaja Antti Lindtman. Kun näin Lindtmanin nimen listalla, arvasin oitis mitä tuleman pitää. Hyökkäys perussuomalaisia kohtaan. Sisällönkin aavistelin aika tarkkaan. Sisältö oli jota kuinkin tällainen: 

Kun ynnää yhteen tällä vaalikaudella tekemänne esitykset tavallisten pienipalkkaisten työntekijöiden aseman heikentämiseksi, ei voi tulla mihinkään muuhun lopputulokseen kuin siihen, että Timo Soinin johtama perussuomalaiset ovat suomalaisen palkansaajan pahin uhka sitten keskustan työreformin.

Suurin äimistely Lindtmanilla kohdistui ansiosidonnaisen ja peruspäivärahan välisen sidoksen purkamiseen, jota me olemme esittäneet vaihtoehdossamme. 

Otetaanpa nyt sitten tarkasteluun se, mitä olemme asiassa oikeasti esittäneet vaihtoehtobudjetissamme:

Esitämme perusturvan korottamista 100 eurolla kuukaudessa, jotta erityisesti pienituloiset työttömät saavat tilanteeseensa helpotusta. Tiukkoina taloudellisina aikoina niukat varat on syytä ohjata mahdollisimman tehokkaasti niitä eniten tarvitseville. Hallituksen vuoden 2012 alussa voimaan tullut perusturvan korotus johti käytännössä siihen, että ansiosidonnaiselle korvauksille jääneet työttömät saivat uudistuksesta euromääräisesti suurimman hyödyn. Näin ollen olisimme kustannussyistä valmiita korottamaan vain peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea, mutta emme ansiopäivärahan perusosaa.

Sen lisäksi, että uudistus pienentäisi tuloeroja ja nostaisi erityisesti pienituloisten tulotasoa, se purkaisi myös sosiaaliturvaamme liittyviä kannustinloukkoja. Uudistus vähentäisi työttömien tarvetta saada asumis- ja toimeentulotukea, joiden voimakas leikkaantuminen ansiotason kasvamisen yhteydessä saattaa muodostaa työttömälle taloudellisen esteen työn vastaanottoon. Perusturvan korotus yhdessä veropakettimme ehdotuksen 1 000 euron kuukausitulojen verovapaudesta parantaisikin selvästi työttömän taloudellisia kannusteita ottaa vastaan myös osa- aikaista työtä.

Siis emme ole leikkaamassa mitään vaan kohdentamassa vähiä rahoja kaikkein eniten tarvitseville. Ja tämä ei siis kelpaa demareille.

Sen sijaan SDP on hallituksessa ollessaan ajanut läpi 50 miljoonan euron leikkaukset- aivan, ansiosidonnaiseen päivärahaan. Jos ette minua usko, niin täältä löytyy lisää.(http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/stvm_14_2014_p.shtml)

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnöstä lainaan yhtä kohtaa:

Pienimpiä ansiopäivärahoja saavien kohdalla korotusosan alennus lisää toimeentulotuen käyttöä. Esimerkiksi noin tuhat euroa työttömyysetuutta saavilla korotusosan alennus on noin 50 euroa kuukaudessa. Samalla korotusosan alentaminen saattaa joissain tapauksissa lisätä asumistukea tarvitsevien määrää. 

Mainittakoon vielä se, että kun Lindtman keskustelussa niin kovasti hehkutti kolmikannan perään, niin tästä leikkauksesta ei kolmikantaa kuunneltu. Se ohitettiin tylysti. Niinpä SAK, AKAVA ja STTK eivät olisi tätä esitystä halunneet hyväksyä. 

Politiikassa tuntuu olevan niin, että annetaan jokin kuva joka halutaan antaa, vaikka oltaisiin aivan kuutamolla. Oli kyseessä sitten mielikuva tai kielikuva. SDP:n kannattaisi siis yleisen pöyristymisen sijasta keskittyä miettimään mitä on tullut  ihan itse päätetyksi. SDP leikkasi ansiosidonnaista ja se on fakta. 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Esitykset pitää olla tarpeeksi yksinkertaisia, että demaritkin ne ymmärtää?

Mika Samuel Kiekkijev

Haluamatta mennä henkilökohtaisuuksiin, niin kyllä A.Lindtman, tuo ulkoiselta hapitukseltaan köyhän miehen O-P.Karjalaista, ilman urheilusaavutuksia muistuttava fikuuri on ollut vaalikauden aikana ulkona tuleverotuksen, osinkokoverotuksen ja yhteisöverotuksen muutosten vaikutuksista kuin lumiukko tahi keskiverto Arhinmäki.

Tieliikenne aiheuttaa henkilövahinkoina noin 2-3 miljardin Euron vuotuiset yhteiskunnalliset kustannukset, mutta A.Lindtmannin mukaan turvalliseen autoiluun pitkien etäisyyksien Suomessa ovat oikeutettuja ne, joilla on varaa ostaa Bemari kolmen vuoden välein, muilla ei ole niin suurta lukua, huonompaa ainesta kenties?

Autoveron poistamisen kustannuksia tulisi arvoioida kokonaisvaltaisesti, ilman ennakkoasenteita ja lähtökohtaisesti niin, että veron poisto ei siirry muuhun autoilun verottamiseen, vaan arvioitaisiin maksaisiko turvallisempi tieliikenne itsensä takaisin säästyneinä kustannuksina ja inhimillisten kärsimysten vähentymisenä.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Habitus, figuuri, tuloverotus, osinkoverotus, euro. Ihan menemättä henkilökohtaisuuksiin. Asiasta ei mainintaa. Tikkukirjaimia?

Mika Samuel Kiekkijev

Habitushan on kuin O-P Karjalaisella, mikäli ymmärsi osinkoverotuksen ja yhteisöverotuksen muutosten vaikutukset, voiko rehellisesti mainostaa olevansa "köyhän asialla" ja miksi tuloverotuksen suhteen uskoi alennuksen koskevan ainoastaan pienipalkkaisia?

Tikkukirjaimet ovat vertauskuva yksinkertaisuudesta, joka on perusteltu A. Lindtmanin kohdalla perustuen hänen ulostuloihin, jotka sinällään painivat samassa sarjassa Urpilaisen takuutusvakuutus härdellin kanssa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kytköksen purkamista puuhailtiin Vihreän Langan mukaan toukokuussa 2011.
http://www.vihrealanka.fi/uutiset/hs-ansiosidonnai...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

"Kytköstä ei aiota poistaa, mutta se mahdollistaisi sen, että peruspäivärahaa voidaan korottaa enemmän kuin ansiosidonnaista päivärahaa."

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

"Keskusta on porvaripuolue." Lindström, persutko ei ole?

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero Vastaus kommenttiin #8

Jaa, äärioikeistolaismausteilla, ei vai? Duunarina ethän vain petä itseäsi Halla-ahon ja Immosen seurassa? On siellä Tossavainenkin. Soinin yhteiskuntakokeilu voisi ammattiyhdistysmiestä jo hieman epäilyttää?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #14

Millä ihmeen "äärioikeistolaismausteilla"?

PS ei ole SDP. PS ei ole Vasemmistoliitto. Olemme sekä yrittäjien että duunarien puolue. Näiden asettaminen vastakkain ei palvele ketään.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero Vastaus kommenttiin #15

Uskokoon ken tahtoo. Duunarien puolesta puhumista ei ole leijonariipukset tai suomensisut. Luopuminen työväen asiasta ei korjaannu kohkaamalla. Ikävä juttu Jari Lindström. Porvariston kelkkaan menit.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #17

Mutta mielestäsi työttömiltä leikkaaminen on duunarin asiaa? Näin oletinkin.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero Vastaus kommenttiin #18

Vaikea ymmärtää kymenlaaksolaisen työläisluopujan retoriikkaa. Soini lienee vienyt populismissaan mukanaan? Sääli Kymen duunareita.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #19

Jos tässä jonkun retoriikkaa on TODELLA vaikeaa ymmärtää niin sinun. Luitko edes tuota kirjoitusta ja sisäistitkö sen?

Mutta antaa olla...tämä on kuin tuuleen huutaisi tai puhuisi ilman alaleukaa.

Mika Samuel Kiekkijev Vastaus kommenttiin #17

Duunarien asiaako ovat 10 000 Euron kuukaisipalkat ja miljoona omaisuus?

Entä saksalaisten ja ranskalaisten pankkien tukeminen?

Mika Samuel Kiekkijev

Mikäli tavoite on laskea kokonaisverotusastetta, niin autoveron poistaminen pitkien etäisyyksien maassa on yksi parhaita yksittäisiä keinoja tehdä juuri niin.

Samalla laskevilla ajoneuvojen hinnoilla mahdollistetaan aiempaa paremmat mahdollisuudet ottaa työtä vastaan entistä pidemmältä, joten yhdistettynä kasvavaan turvallisuuteen ja laskeviin, henkilövahingoista aiheutuviin kustannuksiin poisto hyvin todennäköisesti maksaisi itse itsensä takaisin.

Tämä toki olisi painajainen Demareille, joiden mandra ei suinkaan ole se, että kaikilla olisi yhtä hyvä olla, vaan se, että kaikilla olisi yhtä huono olla, ja siitä poikkeamista tulisi jäsenkirjasopivien virkamiesten valvoa.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Mitä siis autoveron poisto merkitsee?
Minä ymmärrän asian niin, että kun uusien autojen hinta putoaa, niin se vaikuttaa myös aikanaan vaihtoautojen hintaan.
Siis myös muutkin, kuin bemarilla tai yleensä uudella autollla ajavat, saavat autonsa aikanaan halvemmalla.
Autokauppiaat varmaan osaavat vastata millainen viive siirtymässä on.
Ei ole kovinkaan pitkää aikaa, kun tästä yleisesti puhuttiin.
En muista miten asia silloin nähtiin.

Tästä demarista (Lindman) sanoisin, että kun olen hänen jotain kuullut puhuvan, on siinä ollut kovin vähän, tai tuskin ollenkaan asiaa.
Yleensä enemmänkin tahallista väärinymmärrystä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Autoveroon palataan aikanaan. Nyt on tehty asiasta esitys ja totta kai tämä vaatii vielä paljonkin hiomista, miten tuo käytännössä hoituisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset