Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Miltä se nyt sitten tuntuu?

28 päivää ministerinä- ja epäonnistunut täydellisesti. No, olin epäonnistunut jo ennen kuin ehdin edes aloittaa tässä työssä. Joten lähtökohtaisesti ollaan samassa tilanteessa.

Onhan tässä ollut vauhtia ja niitä "vaarallisia" tilanteita ihan riittämiin. Salkku on raskas, mutta otan asian ja päivän kerrallaan. 

Kun kansanedustajana kirjoitin tai kommentoin jotain asiaa, huomasin ettei ole olemassa sarkasmia. Ja että kaikkea sanomaasi väännetään mitä kummallisempiin asentoihin. Nyt kun olen ollut oikeus-ja työministerinä tuon 28 päivää, niin huomaan tämän vielä selvemmin. 

Jos siis sanon vaikka harkitsevani jotain, se tulkitaan varmaksi kannaksi. En ole koskaan kertonut kannattavani kuolemantuomioita vaan vastauksena 2011 esitettyyn kyselyyn kerroin, että: "voisin harkita sitä erittäin raaoissa rikoksissa". Tuo vastaus kaivettiin kaapista kun tulin nimitetyksi ministerin pestiin ja sillä kärjellä, että nyt on sitten kuolemantuomiota kannattava oikeusministeri. En ole muuten ajamassa Suomeen kuolemantuomiota. Olikohan tuo tarpeeksi selkeästi sanottu...

Nyt kun kerroin, että minulle on nihkeää esitellä sukupuolineutraalia avioliittoa käsittelevä laki ja että selvitin itselleni miten tämä prosessi kaiken kaikkiaan etenee, niin yksi jos toinenkin ilmoittautuu kertomaan minulle, että pakkohan tuo on esitellä. Laki on edellisen eduskunnan hyväksymä ja sitoo myös tätä hallitusta. Esitys on eduskuntaan tuotava. Tiedän tämän ja sitä kunnioitan. 

Kun ilmoitin, että on syytä selvittää ja määrittää kansalaisten oikeustajua ja kansalaisten näkemystä toimivasta oikeusjärjestelmästä, niin jo saan oikeusoppineen Jukka Kemppisen syytökset silmilleni. Hän on aivan varmasti pätevä arvioimaan minua ja toimintaani. Mutta siitä huolimatta selvitys tehdään ja sen perusteella arvioidaan mahdolliset tarpeet lainsäädännön tarkistamiseen tai muihin toimenpiteisiin. 

 

 

Miltä tämä nyt sitten tuntuu? No työteliäältä, vaativalta ja mielenkiintoiselta. 

Palautetta tulee paljon enemmän kuin kansanedustajana. Ei mikään yllätys. Palaute on kiivasta. Ei mikään yllätys. Palaute menee jopa ihan henkilökohtaisuuksiin. Ei yllätys sekään. 

Mikä on hankalinta? Minulle sanotaan että ole oma itsesi. Kun sitten olen oma itseni, se ei kaikille kelpaa. Olen tullut siihen johtopäätökseen, että jos olen tähän asti pärjännyt olemalla oma itseni ja nyt ryhtyisin esittämään jotain muuta, niin menisin metsään pettämällä ennen kaikkea itseni. Jatkan siis omalla tyylilläni. 

Olen joillekin alikoulutettu amistaustainen, kielitaidoton ja osaamaton. Kummallista että ammatillista koulutusta ei arvosteta...(sarkasmia).

Pyrin tekemään parhaani niillä eväillä joita minulla on. Se sitten riittää- tai ei. Oppimaton en ole, opin joka ikinen päivä uutta. Olen nöyrä, mutta nöyristelemään en ryhdy.

Täytän sunnuntaina 50 vuotta. Elämänkoulu on jotain opettanut ja yksi tärkeimmistä opeista on olla itselleen rehellinen. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

35Suosittele

35 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (93 kommenttia)

Jukka Laine

Juuri noin. Pidä pintasi! Muuten unohtaa itsensä ja kuka on ja lopulta on joku muu. Itsekin voisin hyväksyä joskus kuolemantuomion ja tasa-arvoinen avioliittolaki on vaikea. Kai sen saa sanoa ääneen.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

No minulla ei ole ollut jyrkkiä kantoja, kielteinen kyllä.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Ymmärtääkseni tuota avioliittolakia ei tarvitse tuoda eduskuntaan, koska se on jo hyväksytty ja vahvistettu. En siis oikein ymmärrä mitä tarkoitat, kun sanot että sen tuominen eduskuntaan olisi vaikeaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kyseessä on laaja lainsäädäntöpaketti, jonka parissa asiantuntijat ja virkamiehet parhaillaan puuhastavat. Translaki ja adoptiolaki ym. tarvitsevat suuren remontin tasa-arvoisen avioliittolain myötä samoin kuin kaikki mahdolliset lait, asetukset ja yhteiskunnan tukimuotojen säädökset, joissa lähtökohtaisesti oletetaan, että aviopuolisot ovat eri sukupuolta. Ne on kaikki samalla muutettava.

Tästä syystä laki astuu voimaan vasta maaliskuussa 2017.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#19 Olet ymmärtänyt väärin. Laki on valmisteilla kansalaisaloitteen velvoittamana ja se tulee eduskuntaan syksyllä. Usko pois.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #26

Nyt pitäisi uskoa joko maallikko-oikeusministeriä tai Finlex-säädöskokoelmaa, jossa on tämmöinen:
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150156

Tuo säädös on eduskunnan hyväksymä ja tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 2017. Olisiko mahdollista, että arvon ministeri puhelee palturia? Oheislukemistoksi ministerille ja myös hänen avustajalleen suosittelen tätä:
http://sakutimonen.com/2015/06/haluton-vai-kyvyton/

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #33

Eduskunnan on ennen lain voimaantuloa hyväksyttävä lukuisia muutoksia avioliittoon sidoksissa olevaan lainsäädäntöön. Nämä muutosesitykset voimassa oleviin lakeihin antaa työ-ja oikeusministeri. Takarajaksi on sovittu 31.12.2015.

On menty ikäänkuin perse edellä puuhun ja siksi eduskunnassa jo hyväksytty tasa-arvoinen avioliittolaki on pelkkä torso, jonka toimivuus käytännössä ilman uutta lainsäädäntöä on erittäin huono.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #33

Kyllä. Eduskunta hyväksyi tasa-arvoiseen avioliittoon liittyvän lain MUUTOKSEN joulukuussa 2014.

Sen vahvisti presidentti 19.2 2015 ja se tulee voimaaan 1.3 2017

Se kuitenkin edellyttää, eduskunnan päätöksen mukaan esitykset MUIHIN lakeihin joulukuun 31. 2015 mennessä.

Näihin muutoksiin kuuluu parisuhteista annettu laki, transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annettu laki sekä vanhempain - ja perhevapaiden määräytymistä ja muita sosiaalietuuksia koskevia säädöksiä. Lisäksi toimeenpano edellyttää mm. Väestörekisteikeskuksen tietojärjestelmien muokkaamista.

Nämä pitää siis esitellä.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #39

Tuota noin... Eduskunta on hyväksynyt muutokset avioliittolakiin, ja ne tulevat voimaan mainittuna päivämääränä ilman mitään edellytyksiä. Ajatus ehdollisesta voimaantulosta on lievästi sanottuna kummallinen. Muutoksia muihin lakeihin tarvitaan, jotta maan lainsäädäntö ei olisi sisäisesti ristiriitaista. Siksi uutta avioliittolakia ei oikeusministerin tarvitse enää esitellä, ja blogitekstissä kuvattu jaakopinpaini on niin muodoin tarpeetonta. Jos ministerille on vastenmielistä toteuttaa eduskunnan ilmaisemaa tahtoa, olisi varmaan syytä hakeutua muihin tehtäviin.

Toivottavasti työllisyysasioiden hoito ei jää ihan retuperälle sillä aikaa, kun kaksoisministeri opettelee juridiikan kiemuroita.

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi Vastaus kommenttiin #39

Jarppa, ei ole olemassa mitään ehdollista lainsäädäntöprosessia. Eduskunta on jo sukupuolineutraalin avioliittolain käsitellyt ja hyväksynyt, presidentti on sen vahvistanut. Se ei tule enää eduskuntaan vaan se tulee voimaan.

Noi muut lait on teknistä stilisointia että lakiteksti ei jää keskenään ristiriitaiseksi. Olen aivan varma että OM:stä löytyy joku juristi joka mielellän käy tämän prosessin läpi sun kanssa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #26

Kyllä ihmetyttää että on aikaa siellä venkoilla mokoman ns.lain takia,ja maa makaa eun sanktioiden takia.Päivänselvää on se,että jokainen ihminen pitää hyväksyä omana itsenään,ja jokaiselle kuuluu samat oikeudet.20-30-40 VUOTTA pitää siis ihmetellä,veronmaksajien rahoilla,mitä sanoo YK:n Ihmisoikeuksien julistus,SAATIKKA jo ALKUPERIÄÄN PITÄVÄ LASTENOIKEUKISIEN JULISTUS.Koska NÄMÄ OIKEUDET PITÄVÄT JO SISÄLLÄÄN JOKAISEN IHMISEN OIKEUDEN ,OLLA MITÄ HALUAVAT.

Kun teidän aikanne nyt menee,tämän jauhetun asian tiimoissa,ottakkaa lepohetki,ja miettikää,miksi suomessa eivät toteudu YK:n Lastenoikeuksienmukaiset lait vieläkään.Onko tarkoitus saada lisää ns.ongelmia perheille.

Mauri Sukula

Turhaa ja lapsellista itsesääliä ja marttyrismia aikuselta ihmiseltä. Ensinnäkin ole kansanedustaja, joten sinua sitoo tietyt säännöt ja samoin sinun näkökantojasi on oikeus kritisoida. Tämä on sinun vapaaehtoinen itse tekemäsi valinta ja kannat silloin julkisuuden henkilön vastuun omista sanomisista käsittelivät ne sitten mitä tahansa ja saivat ne sitten positiivista tai negatiivista vastakaikua. Samoin on työ- ja (surkuhupaisasti kkk-mies) tasa-arvoministerinä. Olet melkoinen uivelo, jos todella väität, ettet arvannut sp-neutraalin avioliittolain (jonka edellinen eduskunta hyväksyi) tulevan sun pöydälle tasa-arvoministerinä. Kolmanneksi: itsenään oleminen on varmaan paras vaihtoehto monessa asiassa, myös julkisuudessa. Mutta se, että olet julkisuuden henkilö ja vielä ministeri tuo sinulle vastuun kantaa seuraamukset mielipiteistäsi (ihan "omana itsenäsi" ja omassa persoonassasi). Sinulla on oikeus niihin, ihan kuten muillakin, mutta ei vapautusta kritiikistä tai vastuunkantamisesta. Että ottaa opiksi viisikymppinen ministeri! Tai: "If you can't stand the heat, get out of the kitcken"! Tuollainen halpa sentimentaalinen itsesääli aikuselta ihmiseltä, joka on vielä omasta valinnastaan julkisuuden henkilö on groteskiudessaan vastenmielistä ja lapsellista.

Elijas Bijur

Kempisen kirjoitus on hyvin kiltti ja jopa ymmärtäväinen. Hän pysyttelee hyvin yleisellä tasolla ja pohtii oikeudenkäytön suuria linjoja. Paljon tiukemmin sinuun ja muihin Tapanilan arvostelijoihin suhtautuu Jyrki Virilainen, joka myöskin on emeritus professori.

Nyt vaan lukemaan uudelleen Kemppisen hieno blogikirjoitus ja ymmärtämään sen mielenkiintoiset näkemykset. Myös Virolaista kannattaa lukea, ne ovat ehkä parasta tekstiä mihin oikeusministerin salkun kantaja saattaa ja hänen kannattaa tutustua.

Mielenkiintoista on kuitenkin, että jatkat kirjoittamista Usarissa. Se on tärkeätä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Hyvää syntymäpäivää. 50 vuotta on mukava ikä. Silloin jo tietää, että tietää liian vähän.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Jari, tsemppiä vaativaan tehtävääsi. Moni meistä on erittäin tyytyväinen alkutaipaleesi kannanottoihin! Hyvä sie! Eikun eteenpäin, omana itsenäsi olet paras.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos Veikko. Tiedän jo että tiedän liian vähän

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Tämä on jokaiselle ihmiselle se tärkein tieto. On surullista, että suuri osa ihmisistä ei tiedä juuri tuota, koska kun luulee liikaa tekee helpommin isoja virheitä. Eikä kukaan ihminen maapallolla tiedä tarpeeksi. Onnistumiseen tarvitaan vain kolme asiaa:

1. Tieto siitä että tietää liian vähän.
2. Tahto tietää enemmän.
3. Taito arvioida saamansa uuden tiedon arvo.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Näinhän se tosiaankin on, että kun on tärkeässä virassa, niin paskaa lentää niskaan tekipä tai sanoipa mitä tahansa. Ja aika älytöntä ruveta antamaan iskuja sellaiselle, joka on ollut virassaan hädin tuskin kuukauttakaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Lindströmille toivotan menestystä vaativassa tuplaministerin työssä! Jatkakaa vain samalla tavalla!

PS. Kemppisestä ei pidä välittää. Hän ja hänen kysymyksenasettelunsa edustavat menneisyyttä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

J.L.>Laki on edellisen eduskunnan hyväksymä ja sitoo myös tätä hallitusta. Esitys on eduskuntaan tuotava. Tiedän tämän ja sitä kunnioitan. ...

ooo

Kun vielä joku kertoisi kuinka moni äänesti väärin siksi, että ei tiennyt, että homoja joukossamme on prosentin verran. (Homot itse ilmoittavat luvut paljon suuremmiksi.)
Sateenkaariliittoja on nelisensataa. Normaaleja avioliittoja vajaat pari miljoonaa

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Jorma-hyvä, rekisteröityjä parisuhteita on Suomessa tilastokeskuksen mukaan noin 3 000. Yksistään viime vuonna rekisteröitiin yli 300 samaa sukupuolta olevien parisuhdetta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#14
Kiitos kommentista, Sami. Normaaleja avioliittoja on Suomessa kuitenkin valtava enemmistö.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Miten niiden lukumäärä tähän liittyy? Jotta kun on liian vähän niin ei tarvia hoitaa heidän asiaansa ollenkaan? Meillä on tämä demokratia, se ei ole enemmistön tyrannia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#86
Hyvä ystävä, liittyy siten että suhteellisuuden taju säilyisi.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #89

Oikeudenmukaisuus on suhteellisuudentajua tärkeämpi.

Mika Lehtonen

Hienoa Jari! Kovempia ja maalaisjärkisempiä rangaistuksia kansa on pitkään halunnut väkivalta- ja raiskausrikoksiin. Toisen ihmisen fyysinen koskemattomuus pitää olla tärkeintä aina! Tiedän niin monta tapausta, missä toisia puolustuskyvyttömiä päähän potkineet tai raiskarit ovat selvinneet sakoilla. Korjaa nämä ehdottomiksi, niin kansa rakastaa ja muistaa.

Marko Parkkola

Pari lakimuutosta olisi paikallaan. Ensinnäkin tarvittaisiin epäpoliittinen perustuslakituomioistuin. On järjetöntä, että poliittisesti valittu perustuslakivaliokunta tuomitsee itse itseään. Toiseksi tarvittaisiin lisää suoran demokratian työkaluja. Ei tarvitsisi oikeusministerin enää nihkeillä, kun kansa voisi äänestää suoraan ja sitovasti lakimuutoksista ;)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mielestäni oli Sipilältä täysin turhaa alkaa ympätä ministerinsalkkuja tavalla, joka näyttäisi tehokkaalta ja säästäväiseltä, kun se on ilman muuta pois kaikelta todelliselta tekemiseltä. Sen uhriksi ministeri Jari Lindströmkin on joutunut. Pulassa oleva maa ansaitsee vaikka tuplamäärän ministereitä ja avustajia heille, jotta asiat saadaan tehdyksi ja salkut keveämmiksi. Ne kulut ovat kuitenkin pikkurahoja kokonaiskuvassa.

Työministeriksi sovit varmasti oikein hyvin, mutta en ymmärrä, miksi sinulle piti laittaa vielä oikeusministerinkin salkku, kun näiden kahden hoitaminen on yhdelle aivan liikaa. Ja se ei ole sinun vikasi.

Olen monesta asiasta kanssasi eri mieltä, esimerkiksi asenteesi jo päätettyä lakia kohtaan harmitti. Mutta kuten ennenkin olen kirjoittanut, sinulla on kuitenkin halua tehdä asioita ja sydän paikallaan. Olet varmasti valmis tekemään kaikkesi yhteisen hyvän eteen. Kaikkia ei voi miellyttää, tietenkään.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minä puolestani olen sitä mieltä, että vähemmän on parempi.

Vähemmään on enemmän 1: Kun on vähemmän päättäjiä, asiat tulevat päätetyiksi eikä vatuloinnille jää niin paljoa aikaa. Hyvä tiimikoko on kahdeksan henkeä. Sen enempää istujia ei myöskään saisi olla missään palaverissa eikä kokouksissa.

Vähemmän on enemän 2: Ministerillä on valtaa enemmän ja se on jo nyt näkynyt hyvänä jälkenä. Ministeri vastaa paremmin tekemisestään ja jättää omanlaisensa jäljen suomalaiseen yhteiskuntaan.

Toki ministerien määrän vähentäminen vaatii valmistelulta parempaa laatua. Päättäjällä ei tällöin ole aikaa valmisteluun osallistua samalla tavoin. Valmistelutyössä oleville tämä ei suinkaan ole haitta: vastuuta saa myös valmistelija. Lisäksi valmistelijan tulee olla tarkka siitä, miten päättäjä kunkin työn valmisteltavakai on asettanut.

Yhden säästetyn ministerin palkalla voidaan palkata hyvin kaksi valmistelijaa lisää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olihan tuo pääteltävissä että lokaa lentää ja varmaan etsivät lapsuudestakin onko joskus kiroiltu. Pidä tyylisi ja onnea tehtävässäsi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mikäli Lindström on kuvitellut Suomen kansan yhtenäiseksi ja yksimieliseksi kuten usein Perussuomalaisten taholta kuulee, hän toivottavasti tämän pestinsä myötä ymmärtää että niin ei ole, niin ei ole koskaan ollut eikä niin tule koskaan olemaan.

Toivottavasti hän niinikään ymmärtää että suomalaisia ovat myös perussuomalaisten kanssa eri mieltä olevat.

Muuten olen sitä mieltä, että media toimii alhaisen juoruilijan tapaan kaivaessaan poliitikkojen irrallisia lauseita jostain menneisyydestä ja tulkitsemalla ja vääntelemällä niitä sillä tavalla, että päivittäisdraama ja -kohu saataisiin aikaan. Ja myyntiä kohennettua.

Sellainen ei ole vallan vahtikoiran hommaa, vaikka niin media uskotteleekin. Kun vallan vahtikoiruus on valtamedialta täysin hukassa turvaudutaan näihin sentraalisantra-aiheisiin ja kuvitellaan niitä tutkivaksi journalismiksi...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#20 "Toivottavasti hän niinikään ymmärtää että suomalaisia ovat myös perussuomalaisten kanssa eri mieltä olevat."

Ei tämä ole minulle koskaan ollut epäselvää.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Hienoa,
aika usein nimittäin Perussuomalaisten taholta on kuultu että vain he ja heidänmielisensä ovat Suomen kansalaisia (vrt. engl, "The Finns").

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ei tämä ole minulle koskaan ollut epäselvää."

Kyllä minäkin itseäni suomalaisena pidän, mutta pitävätköhän perussuomalaiset.
Tuntuu vähän siltä kuin heidän mielestään vain perussuomalaiset ovat suomalaisia, muut ovat muita, eikä heidän mielipiteillään ole mitään merkitystä.

Esimerkiksi tässä homojen yhdenvertaisuus-asiassa perussuomalaiset haluavat saada vain oman tahtonsa läpi, vaikka valtaosa kansasta on eri mieltä kuin he.

Myös tämä autoveroasia meni päin persettä. Verohelpotukset menevät rikkaille ja ne lisäverot, käyttömaksut siis jäävät köyhän kansanosan maksettaviksi. Miksi persut ajaa tällaista politiikkaa?

Autokauppias, jonka kanssa juttelin, oli kyllä sitä mieltä ettei täälä veromuutoksella ole mitään merkitystä, ei ainakaan autokauppaan ja että se oli vain todella hyvä vaalitemppu.

Suuri osa nuorista miehistä ja vähän vanhemmistakaan, ei naisten lisäksi ajattele juuri muuta kuin autoja ja niiden hintoja ja tämä temppu, viime hetkellä lanseerattuna, toi persuille ne viime- hetken lisä-äänet, jotka sitten pudottivat SDP:n ja työnsivät blogistinkin sinne ministeriaitioon.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Koirat haukkuu ja karavaani kulkee.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Arvoisa ministeri!
On miellyttävää, että jaksat vielä blogeja kirjoittaa ja jakaa ajatuksia meidän kansalaisten kanssa vieläkin, vaikka työtä varmasti riittää.

Olen ollut tyytyväinen näihin 28 päivään hallituksessa. Hyväksyn, että kipuilet asian esittelemisen suhteen. Se on lain eteenpäin menon kannalta aivan sama, esitteletkö nämä asiat eduskunnassa vai tekeekö sen joku muu. On kaikkien kannalta hyvä, että pysytte johdonmukaisena. Kiitos siitä!

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

OIkeustieteen mystifiointi palvelee toki niitä, jotka saavat periaatteiden ja pykälien tuntemisesta elantonsa. Sellainen tuuri meillä on kuitenkin käynyt täällä Suomessa, että lakipykälät on kirjoitettu suomeksi ja jokainen lukutaitoinen niitä voi halutessaan lukea.

Oikeustiede ei ole mitään salatiedettä.

Medialla on tapana pyrkiä asettelemaan agendaa, johon sitten kohde lähtee mukaan tai on lähtemättä. Some-aika on tuonut julkisuudenkin henkilöille mahdollisuuden hallinnoida omaa tiedotustaan halutessaan hyvinkin yksityiskohtaisesti.

Oikeusministeri päättää mitä kommentoi ja milloin kommentoi, sitä ei media päätä.

Hyvin sä vedät, Jari. Anna mennä vaan!

PIngviinien joukossa täytyy joskus pönöttää ollakseen uskottava - pingviini.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Täällä taitaa mystifioida ainoastaan Johanna S.-K.. Ainakaan Kemppainen ei mystifio vaan selittää selkeästi miten pöydät seisoo parlamentaarisessa oikeusvaltiossa nimeltään Suomi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Sellainen tuuri meillä on kuitenkin käynyt täällä Suomessa, että lakipykälät on kirjoitettu suomeksi ja jokainen lukutaitoinen niitä voi halutessaan lukea.

Oikeustiede ei ole mitään salatiedettä."

Johanna hyvä, olen vilpittömästi pahoillani pienestä poliittisesta erimielisyydestä, mutta olet täällä Usarissa ehdottanut mm. yleisesti somaleille ulkonaliikkumiskieltoa, joten en nyt lähtisi hehkuttelemaan sillä että oikeustiede aukenisi helposti kelle tahansa.

http://johannasirenkaplas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Minusta ei ole lainkaan hyvä idea laittaa kriisivaivaisessa valtiossa oikeusministerin pesti alaa tyystin tuntemattomalle jolla on jo toinen raskas salkku huolehdittavanaan. Suomessa on vahvat perinteet siinä, että oikeusministereillä on ala hallussa. Sen sijaan työministerin hommiin Lindström on varmasti mies paikallaan.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Tervehdys, Petra!

Long time, no see. Mitenkäs elämä saarella, on varmasti mukavaa ja luonnonläheistä?

En väittänytkään, että oikeustiede aukeaisi helposti kenelle tahansa. Oikeuden lohkoja on monta eikä kukaan kykene hallitsemaan niitä kaikkia tämän elämän aikana - yksi elämä on yksinkertaisesti liian lyhyt, jotta voisi erikoistua niihin kaikkiin. Ja ennen yhtään minkään aukenemista pitää olla omaa kiinnostusta asioita kohtaan. Jos pykäliin ei paneudu, ei niistä mitään voi tietääkään.

Eli paneutumista edellytetään.

Et ehkä muistakaan, että työskentelin itse suurinpiirtein suoraan hiekkalaatikolta reväistynä virkamiehenä, valtiolta vastikään kunnille siirretyssä tehtävässä. Työtehtävissäni jouduin tukeutumaan sekä lakikirjoihin että oikeusoppineiden kirjoittamiin WSOY Pro -sarjan kirjoihin, ja toisiin virkamiehiin sekä asianajajiin.

Olin siihen asti pitänyt oikeustiedettä varsin kuivana tieteenalana, mutta huomasin, että periaatteet, asetukset ja pykälät olivatkin hyvin mielenkiintoisia. Työssäni jouduin tekemisiin enimmäkseen varallisuusoikeudellisten kysymysten kanssa, mutta kuten ehkä muistat, myöhemmin opintojeni parissa Yrkeshögskolan Noviassa kiinnostuin myös ympäristöoikeudesta. Olen suuri Erkki J. Hollo -fani. Myöhemmin tentin (hyväksytysti) vielä Helsingin yliopistossa kaikille oikeustieteen opiskelijoille pakollisen ympäristöoikeuden luentosarjan. Ja siinä opintojen ohella työskentelin osa-aikaisesti yliopiston lähellä Aleksanterinkadulla kv-liikejuridiikkaan erikoistuneessa asianajotoimistossa assistenttina. Että näkemyksiä löytyy nykyisin siltäkin puolelta.

Jos luet blogiani tarkasti, huomaat, että ehdotin ulkonaliikkumiskieltoa raiskaajille. Ja näyttää siltä, että jo nykyinen lainsäädäntö voisi tuota ehdotusta tukea.

Kuten meillä jokaisella, sinullakin toki on oikeus mielipiteisiisi. Jos mielestäsi ei ole "lainkaan hyvä idea laittaa kriisivaivaisessa valtiossa oikeusministerin pesti alaa tyystin tuntemattomalle", niin sitten asia mielestäsi on niin. En näe mitään ongelmaa siinä, että ilmaiset mielipiteesi. Niin minäkin teen :-)

Hyvää jatkoa rauhalliseen saaristoelämään, jonne Uuden Suomen keskustelut tuovat varmasti mukavaa vaihtelua.

Tässä vielä Moody'sin tuore kommentti, jos aihe sattuisi kiinnostamaan:

Weekly Market Outlook
https://www.moodys.com/researchdocumentcontentpage...

By the Dismal (Europe) staff

Focus:
Illegal migration to Europe poses another economic risk
The possibility of a Greek exit from the euro zone is now more on the cards than ever before. The country’s authorities have recently acknowledged on multiple occasions that the possibility of default and chances of exiting the single-currency area will be high if agreement with creditors is not reached on an aid-for-reforms deal. As the probability of either an orderly or a disorderly exit has increased, sovereign bond yields on the euro zone periphery have started to spike. Investors have cut their exposure to Spanish, Italian and Portuguese 10-year bonds, causing their yields to rise by 0.5 percentage point on average in only one week. Also, their spreads to German bunds widened to the highest since mid-2014.

Starting Thursday and finishing Friday in the coming week, the European Council will meet in Brussels. In addition to Greece, the European leaders are expected to discuss the economic impact of the recent waves of illegal immigration from North Africa and the Middle East. For countries with already-high unemployment and tight government finances such as Italy or Spain, mostly poor and uneducated migrants may be a serious economic and social problem.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #72

Ulkonaliikkumiskielto raiskaajille? Ihanko oikeasti ja vakavissasi? Se taitaa olla vähän myöhäistä, kun kukaan ei ole raiskaaja ennen kuin on raiskannut jonkun. Vai pystytkö ennakoimaan ulkonaliikkumiskieltoon määrättävät ennen kuin ryhtyvät toimeen?

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #74

Lue blogi kommentteineen läpi, niin siitä käy ilmi, mitä olen tarkoittanut. Olet oikeassa sen osalta, että kukaan ei ole raiskaaja ennen kuin on raiskannut. Mutta sen jälkeen kylläkin - loppuelämänsä.

Ja tässä vielä toinenkin blogini aiheesta edellisen seuraksi:
http://johannasirenkaplas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #77

No jos siinä tapauksessa lopetettaisiin ensin palkitsemasta raiskaajia 'työmiehen' tehtävillä populistipuolueessa.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #72

Sen verran vielä lisään ylläolevaan, että voisin kuvitella paperitehtaalla työssä olleen henkilön olevan erittäin hyvin perillä työlainsäädännöstä. Paperitehtaat ja satamat ovat työlainsäädännön osalta ay-liikkeiden avittamana erittäin hyvin järjestäytyneitä toimintaympäristöjä. Sekä paperitehtaissa että satamissa tehdään 3-vuorotyötä ja työntekijät ovat yleensä varsin hyvin perillä heitä itseään koskevista pykälistä. Tämän olen huomioinut työskennellessäni Hangon satamassa (jossa liikkuu suuret määrät nimenomaan metsäteollisuuden tuotteita) sekä ahtaajana että huolitsijana että johdon assistenttina ja tiedottajana.

En siis lähtisi aliarvioimaan entisen paperimiehen kykyä paneutua lakipykäliin. Kenties laki pykälineen ei olekaan niin tuntematon ala paperimiehelle eikä paperimies "alaa tyystin tuntematon" kuten esität.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.N:"..mutta olet täällä Usarissa ehdottanut mm. yleisesti somaleille ulkonaliikkumiskieltoa.."

Petra varmastikin pohjimmiltaan hyvä ihminen, mutta ihmetyttää suuresti tämä suoranainen valehtelu mitä hän ja samaa mieltä olevat useinkin täällä esittävät. Luin nämä molemmat mainitut blogit ja toisessa mainittiin somalit yhden kerran+linkki tapahtumaan(Oulun kirvessurmat).

Miten itse nuo mainitut blogit luin, niin niissä pohdiskeltiin keinoja raiskausten vähentämiseen, mahdollisesti siten että estettäisiin niihin syyllistyneiden liikuskelu ulkosalla ilta-/yöaikaan ja näin mahdollistettaisiin paremmin naisten turvallinen liikkuminen kaupungilla, vaikkapa työmatkoillaan.
Minun mielestäni siis ihan asiallista pohdintaa, tarkoituksen huomioon ottaen.

Toisessa blogissa taasen ehdotetaan suunnilleen vakavissaan että naiset voisi pysyä kotona, tai ainakin mennä ulos vaan saattajien kanssa, mutta tämä ei sitten herätäkään mitään kritiikkiä näiltä.

On siinä persussa vaan jokin, mikä aina tekee ehdotuksestaan "pahan", vaikka tarkoitus itsessään olisikin parempi kun toisella.

Tähän samaan taitaa mennä myös tämä Lindströmin ministeriys tältä joukkiolta..eli ei kelpaa kun persu. Itse siinä käsityksessä että taustalla häärii iso kasa asiantuntijoita, joilta sitten saa apua tarvitessaan. Toki Sipilän "typeryyttä", kun yritti kansaa nuoleskella ministereitä vähentämällä, mutta itse en usko että siitä paljoa haittaakaan on.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Onnea 50v.päivällesi Jari !

Epäonnistunut - et ole missään sitä tehnyt tällä ajalla kun toiset ovat olleet "iät että ajat" hallituskuvioissa menneinä aikoina.

Oikeastaan ei voi edes kritisoidakaan näin lyhyessä ajassa ja tavallaan ministerinposti on kokonaisuus hallituksessa + yhteistulos = jota voidaan arvioida vasta hallituksen lopputaipaleissa.

Jos kaksi hallitustaivalta on töpeksitty niin aivan älyttömän kohtuuttomalta on "syyttää" tässä vaiheessa ketään,etenkin heitä jotka ovat nousseet - ministereiksi ekakertaa !

Kritiikki pitää olla asiallista ja faktoihin perustuvaa pitemmältä ajalta,eikä tässä vaiheessa ; varmuuden vuoksi ennakoivaa jonka pohjana ovat edellishallituksen "tekemättä jättämiset" tmv.seikat.

Onnittelut vielä kerran täyttäessäsi täysiä vuosikymmeniä !

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Tokko se suurikaan yllätys oli, että ministerinä saa enemmän arvostelua kuin oppositiokansanedustajana. Eivät perussuomalaisetkaan paljon armoa antaneet edellisen hallituksen ministereille. Sanainen arkku oli ehtymätön. Ja hallitus Suomen toiseksi huonoin.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Mielenkiintoinen on kommenttisi. Muutaman viikon kokemuksella pystyt sanomaan noin varman kommentin.
Tyypillistä suomalaista, sanoisin!

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Siis minkä varman kommentin?

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

Ihan hyvin on mennyt (näin maallikkona uskallan sanoa :) ). Jos oikeusoppineet eivät kaikki tahdo hyväksyä "ei-oikeusoppinutta" tähän virkaan ja antavat osin senkin vuoksi negatiivista palautetta, niin se taitaa olla vaan hyvä merkki.

On myös kyllä niin että Suomen oikeusjärjestelmässä olisi paljon sellaista parannettavaa jossa voi ilman oikeustieteen koulutustakin luoda suuntaviivoja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Irtisanomiset ja työttömyys ovat lisääntyneet nykyisen oikeus-ja työministerin aikana.

Kaikki työttömät tai juuri työttömiksi jääneet eivät ole samaa mieltä, että " ihan hyvin on mennyt".

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

Ei tämä hallitus nyt ole kauaa vielä istunut. Tällä hetkellä vaikuttavina tekijöinä on vielä viime hallituksen tekemiset.

Tilanne taloudessa ei muutenkaan ole mitenkään kovin helppo. Vuodesta 2008 alkanut raju velkaantuminenkin on syönyt paljon talouden elvytysvaroja pois.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Oikeasti? Tämä hallitus on istunnut kuukauden ja heti syytät sitä työttömyyden lisääntymisestä. Työttömyys on yhä edellisten hallitusten hedelmiä. Odotellaan nyt vuosi, pari niin katsotaan, miten uusi työministeri on onnistunut hommissaan. Eikä työllisyyden lisääminen tule olemaan helppo homma, varsinkaan kun taloudellinen tilanne on varsin onneton, eikä parempaa vielä näkyvissä. Ihan älytöntä haukkua kuukauden ikäistä hallitusta. Ei siinä vielä mitään ehdi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #56

No talkoot tälle hallitukselle tarkoittaa että autokanta uusitaan kiiltävämmäksi ja köyhiltä kiristetään ja painostetaan pois uutta noususukasoikeiston maailmankuvaa häiritsevät käytetyt autot. Asumistukea saavalle eläkeläismummolle sanotaan että että persujen oikeudentunto on sitä että pöyhkeät nettomaksajat nostetaan jalustalle sillä hän on The Finn.
Ihmisten oikeudentunto tarkoittaa nyt korpioikeutta jota varten nettitrollit kiihoittavat milloin mihinkin. Nettitrollien tehtävä uudessa uljaassa persulandiassa on myös opettaa kansalle että argumentointi on sitä että koska maahanmuuttaja koska islam. Kansalta on vitävä pyrkimys johdonmukaiseen ajatteluun jotta se saadaan kivittämään kun hommalta kirii käsky.

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström Vastaus kommenttiin #58
Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Miten on arvon ministeri, meneekö vankiloita "vasaran alle" tällä vaalikaudella?
Huhuja olen kuullut ettei mutta vahvistusta pyydän...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Tähän olisi hyvä saada Perusuomalaisten kootut kiitokset hallitukselle kuluneen 20-vuoden ajalta. Tai median. Onnittelut nuorellemiehelle merkkipäivän johdosta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Varmaankin se menee nyt niin että Jarinkin pitää jähmettyä patsaaksi tai puhuvaksi pääksi. Selviää helpommalla.

Mutta tekee pahaa kuulla näitä juttuja mitä siusta kirjoitetaan, kun olet oikeasti ihminen jolla on suuri sydän.

Jaksamista. Vinkkinä se, että mitään kantaa ei kannata tasa-arvoiseen avioliittolakiin ottaa ikinä, se on päätetty ja hyvä niin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Syytä olisi muistaa, että esim. Helsingin käräjäoikeudessa on oikeutta jakamassa 300 lautamiestä eli maallikkoa ilman oikeustieteellistä koulutusta.

Lautamiehet edustavat siellä juuri meitä normaali kansalaisia, joiden oikeustajua nyt epäillään. Valtuusto valitsee heidät aina neljäksi vuodeksi kerrallaan.

Tarvittaessa lautamiehet voivat äänestää käräjäoikeuden tuomarin kannan vastaisen päätöksen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Miten kansan oikeustajua on epäilty? Onko sinulla lähdettä?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Tässä alan ammattilaisten mielipiteitä lautamiesjärjestelmästä:
http://yle.fi/uutiset/lautamiehet_pois_oikeussalei...

Ja tässä spekulointia järjestelmän tulevaisuudesta:
http://yle.fi/uutiset/lautamiesten_paivat_ovat_lue...

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Eikö lautamies ole varsin poliittinen virka?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lautamies on kunnallinen luottamushenkilö, joka saa istuntopäiviltä aina erillisen palkkion. Hänet valitaan kunnan poliittisen jakauman perusteella. Tämä luonnollisesti vaihtelee eri puolilla Suomea.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Älä lannistu, olet nykytilanteessa kuitenkin ns. ainoa ja paras toivo saada muutosta aikaan:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197420-n...

Ei puolue miestä pahenna, jos ei mies puoluetta : )

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Jukka Kemppisen näkökulma herätti ajatuksia. Hän väitti, että rangaistusten ja teon moitittavuuden suhteen arviointi pätevästi edellyttää asiantuntemusta, ja ettei kansa siksi kykene tekemään sitä oikein. Monelta osin tämä varmaan on totta, sillä kansalaisena voi olla vaikea hahmottaa esimerkiksi sitä, että ulkomailta tullaan Suomeen tekemään rikoksia ihan juuri sen takia, että päästäisiin vankilaan. Olot vankilassa ovat tyypillisesti paremmat kuin kotimaassa, ja vankilassa tehdystä työstä maksetaan hyvää palkkaa, samalla kun ylläpito on valtion järjestämää hotellielämää. Ei siis ole sattumaa, että ulkomaalaiset tekevät mielellään rikoksia Suomessa. Jos sitten rangaistusasteikkoa kovennetaan, tulee siitä palkinto tällaisille rikollisille.

Toisaalta jos taas pitkän tuomion vankilassa istuneelta kysytään, miten hän itse suhtautuu tuomioonsa, on luonnollinen vastaus, että yli vuoden pituisen tuomion pituus on yhdentekevä, koska vuodessa vankilaan tottuu. Sen jälkeen vankilasta poistuminen voikin jo alkaa pelottaa, kun Äiti Valtio on huolehtinut kaikesta niin pitkään kellon tarkkuudella. Miten sen jälkeen enää osaa elää? Aika monet eivät osaakaan, vaan järjestävät itsensä mahdollisimman nopeasti takaisin vankilaan, tietenkin uusia rikoksia tekemällä, sinne kun eivät viattomat pääse vaikka haluaisivatkin.

Samalla tietenkin vankila on verorahoilla kustannettua liiketoimintaa, joka monessa maassa on ulkoistettu yksityiselle sektorille. Alalle turvaton yhteiskunta on iloinen asia, koska vankibisnes kukoistaa kun rikollisia on paljon.

Tärkein kysymys on kuitenkin: pitääkö rangaistusten perustua tutkittuun tietoon niiden vaikuttavuudesta, kuten siihen, että kovat rangaistukset talousrikoksissa oikeasti ehkäisevät talousrikoksia, koska ne ovat tyypillisesti suunniteltuja, kun taas väkivalta- ja seksuaalirikoksissa rangaistusten pituus ei juurikaan vaikuta (ennemminkin niin päin, että lyhyitä tuomioita saaneet harvemmin uusivat rikoksia)? Vai pitääkö rikokset vain äänestyksellä järjestää jonoon vakavimmasta lievimpään, ja mitoittaa rangaistusten pituudet sijoitusten mukaisesti? Ensimmäinen vaihtoehto on tarkoituksenmukainen, kun halutaan vähentää rikoksia tulevaisuudessa, jälkimmäinen taas, kun halutaan antaa rangaistuksia, jotka ovat suhteessa tekojen vakavuuteen. Molempia ei voi saada.

Mika Selin

Onnea syntymäpäivän johdosta. Voimanostaja ei voi koskaan olla paha ihminen:)
Tsemppiä!!!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olisi tietysti myös mukava tietää Lindsrömin ja muidenkin persuedustajien todellinen mielipide tasa-arvoisesta avioliittolaista, viime eduskuntaryhmän kädet kun oli sidottu puoluekurin ansiosta.

Timo Lehtonen

Oikeusministerin aseman suomalla valtuudella ministeri Jari Lindströmin on syytä puuttua oikeusministeriössä tehtyyn pahaan mokaan.

Tarkoitan hanketta, jonka nimi on hyvin outo: ”Tasa-arvoiseen avioliittoon liittyvä jatkovalmistelu”.
Mitä oikeusministeriö aikoo tehdä kyseisen avioliiton jatkovalmistelussa?

Ministerin ja oikeusministeriön on syytä tehdä asiassa korjaava toimenpide!

Mitä tarkoittaa ”tasa-arvoinen avioliitto”?
Se voidaan ymmärtää esimerkiksi sellaiseksi avioliitoksi, jossa kumpikin aviopuoliso saa viettää vapaa-aikaansa kavereittensa kanssa tasa-arvoisesti.

Kyseisessä hankkeessa ei ole kyse avioliiton jatkovalmistelusta, vaan avioliittolakiin liittyvien säädösten valmistelusta!

Hankkeessa laaditaan avioliittolain muutoslain (156/2015 https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150156) edellyttämät muutokset muuhun lainsäädäntöön kuten rekisteröityjä parisuhteita koskevaan lakiin sekä vanhempain- ja perhevapaiden määräytymistä ja muita sosiaalietuuksia koskeviin säädöksiin.

Koska hankkeen nimessä on paha moka (avioliitto vs. avioliittolaki), niin hankkeen nimi on syytä muuttaa!

Hankkeen nimi ”Tasa-arvoiseen avioliittoon liittyvä jatkovalmistelu” on pahasti epäonnistunut. Todennäköisesti oikeusministeriössä on ollut tarkoitus kirjoittaa hankkeen nimi muotoon ”Tasa-arvoiseen avioliittolakiin liittyvä jatkovalmistelu”.

Vaikka muutoslakiin 156/2015, johtaneessa kansalaisaloitteessa esiintyi ilmaus ”tasa-arvoinen avioliittolaki”, niin se ei sovellu alkuunkaan lainvalmisteluhankkeen nimeen.

Ilmauksen ”Tasa-arvoinen avioliittolaki” käyttäminen ministeriön lainvalmisteluhankkeen nimessä olisi osoitus epätäsmällisen ja harhaanjohtavan ilmauksen käyttämisestä. Tuota ilmausta ei pidä käyttää, koska tuota täsmällisempi ilmaus on olemassa.

Perustelut:

1 Epätäsmällinen ilmaus
Lainaus netistä: ”Suomen kielen professori Jaakko Leino – kieliasioita linjaavan suomen kielen lautakunnan varapuheenjohtaja – toteaa Nytille lähettämässään sähköpostissa näin: Sekä "sukupuolineutraali avioliittolaki" että "tasa-arvoinen avioliittolaki" ovat korrekteja tapoja ilmaista asia, joskin "sukupuolineutraali" on täsmällisempi kuin "tasa-arvoinen". Sen sijaan sekä "sukupuolineutraali avioliitto" että "tasa-arvoinen avioliitto" ovat vääriä nimiä lakiesitykselle - eihän tuo lakiesitys ole avioliitto vaan sitä koskeva laki.
Molemmat ilmaukset ovat siis sinällään käypiä, mutta sukupuolineutraali on kielen kannalta tarkempi ilmaus.”

Huomaa: sukupuolineutraali on kielen kannalta tarkempi ilmaus.

2 Harhaanjohtava ilmaus
Avioliittolaki (234/1929) on jo nyt tasa-arvoinen!
Voimassa oleva avioliittolaki mahdollistaa jokaisen naisen ja miehen menevän avioliittoon jo tällä hetkellä, ellei sille ole avioliittolaissa tarkoitettua avioliiton estettä. Avioliittolaki ei edellytä avioliittoon menevältä ihmiseltä minkäänlaista erityistä seksuaalista suuntautumista. Avioliittolaissa ei mainita mitään seksuaalisesta suuntautumisesta, heterosta, homosta eikä lesbosta. Heterot, homot ja lesbot saavat mennä avioliittoon jo nyt. Avioliittolaki ei edellytä, että aviopuolisoiden pitäisi asua yhdessä, olla keskenään sukupuoliyhteydessä, tai että heidän pitäisi saada lapsi. Kumpaakin keskenään avioliittoon aikovaa ihmistä koskevat tasapuolisesti samat avioliittolaissa säädetyt avioliiton solmimisen ehdot. Ketään ei siis ole asetettu eri asemaan voimassa olevan avioliittolain edessä esim. henkilön seksuaalisesta suuntautumisesta johtuen. Ihmiset (yksilöt) ovat tällä hetkellä yhdenvertaisia voimassa olevan avioliitolain lain edessä.

Kyseinen kansalaisaloite ”tasa-arvoinen avioliittolaki” oli ja meni. Sen voi nyt unohtaa. Siihen perustuen on jo säädetty uusi laki 156/2015. Ei siinä kansalaisaloitteessa käytettyä terminologiaa tarvitse, eikä pidä, enää käyttää.
Huomautus: Lakivaliokunnan mietinnössä 14/2014 vp ei esiinny ilmausta ”tasa-arvoinen avioliittolaki” - ei myöskään muutoslaissa 156/2015.

Yle on ohjeistanut toimittajiaan käyttämään läpinäkyvää ja täsmällisempää ilmausta ”sukupuolineutraali avioliittolaki” ilmauksen ”tasa-arvoinen avioliittolaki” sijasta.

Jari Lindström käyttää blogikirjoituksessaan sanaa sukupuolineutraali, joskin hän liittää sen yhteyteen sanan avioliitto (sukupuolineutraali avioliitto), vaikka hänen olisi käsittääkseni pitänyt liittää sen yhteyteen sana avioliittolaki (sukupuolineutraali avioliittolaki).

Lainaus Jari Lindströmin kirjoituksesta: ”Nyt kun kerroin, että minulle on nihkeää esitellä sukupuolineutraalia avioliittoa käsittelevä laki ja että selvitin itselleni miten tämä prosessi kaiken kaikkiaan etenee, niin yksi jos toinenkin ilmoittautuu kertomaan minulle, että pakkohan tuo on esitellä.

Samalla kun kyseisen hankkeen nimi muutetaan, niin se on järkevää muuttaa riittävän täsmälliseksi.

Ehdotan hankkeen uudeksi nimeksi ”Sukupuolineutraaliin avioliittolakiin liittyvien säädösten valmistelu” tai vaihtoehtoisesti ”Sukupuoleen viittaamattomaan avioliittolakiin liittyvien säädösten valmistelu”.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Jos ja kun Suomen nykyinen oikeuskäytäntö on pitkälti nk. oikeusoppineiden ajattelun ja työn tulosta, heille ei kuulu juuri mitään arvostusta.

Juristit ovat yleensä kieroja kuin korkkiruuvit, ja se on näkynyt siinä miten moiset henkilöt ovat aiemmin valtion palveluksessa kiertäneet ja rikkoneet lakeja enemmän kuin moni kerkeää seuratakaan.

Oikeustaju heiltä on karissut ilmeisesti jo opintojen alkumetreillä, vai tapahtuukohan se yleensä ensimmäisinä vuosina asianajajana tai vastaavassa tehtävässä?

Lisää tämänkaltaisia oikeita ihmisiä eikä realiteetit menettäneitä pykälänvääntäjiä, niin Suomella saattaa olla vielä ripaus toivoa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Lautamiesten valinta ennen käsittelyä on oikeudenkäyntiä ilman mitään lausuntoa ko oikeustapauksessa. Mikä on tapa valita lautamiehet eri juttuihin? Lotolla vai teatterin nukkemestarin vedellessä naruista? Raastuvanoikeuden 300 lautamiehestä suurin osa on akselilla KOK/Vihreät/RKP. Nukkemestari (jos hänellä on valintaoikeus/mahdollisuus) saa varmasti haluamansa kokoonpanon tuntiessaan nukkiensa mieltymyksen eri asioihin. Esomerkkinä voisi olla kuvitteellinen kettutyttötapaus, jossa tuomari demlan suunnalta ja pari vihreää lautamiestä.
Synttärisankarille vinkiksi ja hyvää syntypäivää.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Olin lautamiehenä 12 vuotta. Istuntopäivät määrättiin moniksi kuukausiksi etukäteen tietämättä ollenkaan mitä juttuja niinä päivinä oli. Esteen tai jääviyden sattuessa vuoroja vaihdettiin.

Lautamiesten poisjättäminen Suomen oikeuslaitoksesta olisi suuri virhe. He pystyvät ylläpitämään kansan luottamuksen oikeuslaitokseen.
Esim. Ruotsissa on lautamiehiä hovioikeuksissakin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kiitos vastauksesta. Toivottavasti sama käytäntö myös Helsingin osalta kuten sinulla aikoinaan. Mutta ainakin minä kuvaamassani tapauksessa nukkemestarina voisin vaikuttaa tuomioihin haluamallani tavalla. Nämä lautamiehethän ovat läpileikkaus kansasta kuten voitaisiin todeta myös tänne US:en kommentoivista nimistä kuvan kanssa. Täällähän on (jos näin olisi) lautamiehiä , jotka eivät tuomitsisi syytettyjä vaan esim Naton tai USA:n kaiken pahan alkuna ja juurena, uskoen toimivan vielä erittäin pätevästi.
En viitsi nyt nimiä luetella, kaikki alustaa seuranneet tietävät. Mitä tyhmempi kommentti, niin 10 kertaa peukutetusta voi luetella 6-7 melkoisella varmuudella, ns opetuslapsisyndrooma.

Käyttäjän PekkaReiman kuva
Pekka Reiman

Joku viisas on joskus sanonut, että oppilaitoksissa opetetaan.

... ja jatkanut, että on oppineita ja opetettuja.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Erno Paasilinna tästä puhui. Hän myös hallitsi sarkastisen kirjoittamisen. Ehkä ihan kaikkeja huteja ja sammakoita ei kannattaisi selitellä sarkasmmiksi. Oikeusministerinkään.

Käyttäjän satuvirtala kuva
Satu Virtala

Se on just mennyt niin hyvin tuo alkutaipale kuin on pitänytkin :) Ja ihan varmasti siinä paikassa on "kiirastulessa" jatkuvasti. Mie olen erittäin tyytyväinen, että kerrankin on työ- ja oikeusministerinä "amistaustainen" ministeri, joka kuuntelee sitä ympärillä olevaa kansaakin. Missä vika aina luuraakaan. Koulutustaso ei kerro ihmisen viisaudesta yhtään mitään varmaa. Se pitäisi jo ainakin keski-ikäisten kansalaisten ymmärtää. Voit olla akateemisesti koulutettu "älykkö", joka ei ymmärrä tuon taivaallista näistä käytännön asioista. Sellaisia ei johtaville palleille tarvita!

Hyvin sie pärjäät tuossa duunissa, ihan vähintäänkin yhtä hyvin kuin edeltäjät. Miekin sen tiijän :) Tsemppiä edelleen jatkoonkin! Ja hyvää tulevaa vanhenemispäivää :) !

Käyttäjän JanneKorhonen kuva
Janne Korhonen

Aikamoista farssiahan Lindströmin ministeriys on ollut, jos näillä mennään en usko että tulee neljää vuotta kestämään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Paha on paikkakin, mutta tartteeko sitä joka paikkaan aina itseään ängetä. Valtakunnasta olisi kyllä löytynyt sopivampaakin ministeriainesta kyseisiin tehtäviin, muttei sitten kai persuista olisi.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Se työministerin rooli on varmaan paremmin hallussa kuin oikeusministerin, sillä jälkimmäinen vaatii jo melkoisen määrän lakitietoutta, ensinmainittuakaan väheksymättä. Se ei ole ihan simppeliä oikeusoppineellekaan, saati ihan pystymetsästä reväistyltä maallikolta. Ei auta kuin olla mahdollisimman hiljaa ja olla antamatta alaan liittyviä kommentteja, niin säästyy sammakoilta, joita joutuu sitten selittelemään.
Ja ministerihän ei ole kotikuntansa tai puolueensa ministeri, vaan koko Suomen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Olisihan siellä persuissa ollut oppineempaakin väkeä ministerin pestiin, vaikkapa Halla-Aho. Hänellä olisi lisäksi olliut käytännön kokemustakin tuomioistuimista.

Käyttäjän Sirkka-LiisaPapinaho kuva
Sirkka-Liisa Papinaho

Neljä vuotta on aivan liian lyhyt aika Lindströmin tietopohjalla kaiken tarvittavan oppimiseen. Lindströmin valinta oikeusministeriksi ja etenkin se, että hän otti tehtävän vastaan on lähes katastrofi. Kuinka kalliiksi tämä tuleekaan meille veronmaksajille? Kuinka monta etityisavustajaa tarvitaan? Tämä on ihan paras esimerkki siitä, että kun ei ole koulutusta eikä tiedä, ei edes ymmärrä, mitä pitäisi tietää. Perussuomalaista vallanhalua parhaimmillaan!

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Käytännössähän lopputuloksena on jonkinlainen piilossa toimiva virkamieshallitus, joka toimii kuten haluaa ministeristä piittaamatta, ellei ministeri kykene pitämään puoliaan hankkimalla riittävästi päteviä ja toimintakykyisiä asiantuntijoita tuekseen. Ensiksimainittu ei maksa mitään, mutta kadottaa kansanvallan, jälkimmäinen taas maksaa, mutta säilyttää edes jonkin verran valtaa hallituksella.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Eikö se "palkattu" asiantuntija voitaisi panna suoraan ministerin tehtäviin. Hänhän joutuu vastaamaan toimistaan eduskuntaryhmälleen ja lopujen lopuksi koko eduskunnalle. Miksi panna virkaan miestä joka ei pysty pitämään puoliaan vakinaista virkamieskuntaa vastaan.

En nyt väitä että tästä vorkamiesvallasta olisi välttämättä haittaa, ainakaan tässä tapauksessa, puhun demokratiasta yleensä, yleisestä käytännöstä ja periaatteesta.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #80

Kuka olisi oikeasti riittävän pätevä tuollaiseen tehtävään yksinään? Yleensä pätevyys jollain alalla rajaa edellytyksiä perehtyä alan ulkopuolisiin asioihin, koska vuorokaudessa kuitenkin on vain 24 tuntia. Mitään minkään alan ministerin tehtäviin aidosti riittävän yleissivistävää koulutusta ei ole olemassakaan, joten ministerin tehtäväksi jääkin lähinnä antaa kasvot avustajajoukolle. Toki jos avustajajoukkoa ei osaa rakentaa, luovuttaa väkisinkin vallan virkamiehille.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Onhan se niin. Vaikka oli kuinka "hyvä jätkä", ei tiedottomana ja taidottomana tule hommista lasta ei paskaa. Ei olisi minustakaan gynekologiksi vaikka olen ollut kohteen kanssa läheissuhteessa.

Käyttäjän ErkkiSaarinen kuva
Erkki Saarinen

Moi Jari, olet ihan oikeassa, vain olemalla ihan oma itsesi selviät kaikesta hässäkästä, koska et yritä jotain itsellesi sopimatonta kuviotanssia.

Voimaa loikkiin!

YT. Erkki

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Jukka Kemppinen tekee blogikirjoituksellaan jonkinlaisen professoritason epäasiallisuuden ennätyksen mahdollisesti pitkittyneeseen juhannuksen viettoon liittyen.

Totta kai on mahdollista ja aiheellista tutkia sitä, jos Suomessa tuomioistuimet systemaattisesti tuomitsevat jossakin rikostyypeissä rangaistusasteikon alapäästä ja joissakin toisissa yläpäästä - esim. väkivalta- ja seksuaalirikokset vs. jotkin huumeasiat.

RKP:n äänestäjänä toivoisin, että Lindström oikeusministerinä ei ajaisi seksin oston täyskieltoa samalla tavalla kuin rkp-läinen edeltäjä.

Monien ihmisten kannalta paljon oleellisempaa on se, miten Lindström työministerinä suhtautuu työttömiä koskeviin lisääntyviin lainsäädäntöihin ja mahdottomiin kartoituksiin, kuten vuoden vaihteessa voimaantulleessa Laissa työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta.

Kantojen ottaminen vaatii aikaa ja itsenäistä funtsailua, johon Lindströmillä on hyvät edellytykset.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Mielenkiintoista seurata nouseeko perussuomalaisten kansanedustajien keskustelualoite 4/2013 viimeinkin avoimeen julkiseen keskusteluun?

Tiedotusvälineet eivät sitä ole vielä löytäneet. Keskustelualoitteen allekirjoittajina muun muassa nykyinen eduskunnan puhemies ja nykyisen hallituksen kolme ministeriä.

Joten toivon, että läpimurto aiheen avoimelle käsittelylle tapahtuu kesän 2015 lämmetessä. Yli media-, puolue-, aate- ja etujärjestörajojen. Vaikkakin vakuutusala sai estettyä asiakokonaisuuden päätymisen hallitusohjelmaan, niin yhteiskuntasopimukseen tilannekuvan korjaaminen mahtunee?

Tästä näkökulmaa työssään vammautuneiden tilanteisiin Suomessa 2000-2015 https://suomi2017.wordpress.com/2015/06/16/uutislu...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Minusta on aika pikkusieluista kuorossa laulaa täällä ministerin lainopillisen tietämyksen puutetta. Hän käyttää ministerinä poliittista ohjausta ja lakivirkamiehet varmasti hoitavat nippelityöskentelyn ja pykälien hieroskelun. Mutta ymmärrän valituksen siitä näkökulmasta että hän on perussuomalainen ja sellainen on monelle suomalaiselle sama kuin impivaaralainen rasistijuntti, ja parhaimpana todistuksena tuosta kaikeksta negatiivisesta on väärä puoluekirja.

Elämme kuitenkin maassa jossa ministerit ovat nimenomaan poliittisia ohjaajia, ei kait meillä muuten olisi ollut pelkkää ylioppilasta puhemiehenä tai valtionvarainministerinä, kutosen yleisellä matematiikalla varustettu savolaisnero valtionvarain- ja pääministerinä. Viimehallituksessa taisi olla ylioppilas ihan sosiaali- ja terveysministerinä alkuunsa.

Itse antaisin hiukan aikaa tälle hallitukselle.

EDIT:
Voi olla siunaus että oikeusministerinä toimii kansaa ymmärtävä ihminen eikä kultalusikka hanuriin työnnetty lakimies. Ehkä jotain rotia tulee väkivaltarikosten käsittelyyn ja uhrin asemaan.

Timo Lehtonen

Sukupuolineutraaliin avioliittolakiin ("tasa-arvoinen avioliittolaki") tähtäävä laki 156/2015 avioliittolain muuttamisesta (https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150156) on viisasta kumota.

Jos tuota lakia ei kumota, niin avioliittolaista tulee syrjivä!
Hyväksyykö oikeusministeri Jari Lindström sen, että hänen virassa ollessaan Suomessa tulee voimaan avioliittolaki, joka on syrjivä?

Väitän, että avioliittolaista tulee 1.3.2017 perustuslain vastainen, ellei muutoslakia 156/2015 kumota!
Kukaan seuraavista ei ole useista pyynnöistäni huolimatta kumonnut tuota väittämääni: kansanedustajat 2011-2015, eduskunnan perustuslakivaliokunta, lakivaliokunta, eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Maija-Leena Paavola, oikeusministeriön edustajat.

Hiljaisuus lienee myöntymisen merkki.

Onko Suomessa aikaisemmin säädetty muutoslakia, joka on johtanut syrjivään lakiin?

Muutoslain 156/2015 (sukupuolineutraali avioliittolaki) kumoaminen on mahdollista, mikäli allekirjoitat muutoslain kumoamiseen tähtäävän kansalaisaloitteen www.aitoavioliitto.fi/kansalaisaloite.html

Petteri Hiienkoski

Millä perusteella hallitusneuvotteluissa päädyttiin ratkaisuun, jossa oikeusministerin salkku yhdistettiin työministerin salkun kanssa?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen mukaan kaikilla on oikeus työhön.

Meillä Suomessa yksinkertaisella oikeusministerillä on oikeus kaksinkertaiseen työhön.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset