Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Kuilun reunalta voi nousta

Työttömyys on suurta, aivan liian suurta. Isoja irtisanomisia on paljon, aivan liian paljon. 

Uutta työtä on vähän, aivan liian vähän. Positiivisia uutisia ei ole liikaa, ei koskaan. Silti, niitäkin on. Onneksi.

Olen lyhyen ministeripestini aikana saanut nähdä konkretiaa sekä massairtisanomisesta että merkittävästä työllistämisestä. Microsoftista Meyerin telakalle. Siihen väliin mahtuu paljon. Synkkiä uutisia ei tarvitse hakea, niitä tulee ihan pyytämättäkin. Ne myyvät ja ovat otsikoissa. 

On senkin vuoksi hienoa, että myös uutta syntyy. Kävin puoluekokousmatkalla Turussa Meyerin Pansion telakalla vierailulla, jossa tapasin mm. toimitusjohtaja Jan Meyerin ja telakan luottamusmiesjohdon. Oli hienoa ja vaikuttavaa, että kuilun reunalta on noustu uuteen kukoistukseen. Tilauskanta on taas vahva ja työtä riittää. Onkin toivottavaa että työtä riittää jatkossa ennen kaikkea suomalaisille yrityksille ja työntekijöille. Hallituksen onkin jatkettava määrätietoisesti taistelua harmaata taloutta vastaan. 

Koulutus oli myös puheenaiheena ja uusia ihmisiä koulutetaan alan töihin. Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa onkin tiivistä ja rekrytointi aktiivista. Olihan ala jossain vaiheessa maineessa " auringonlaskun ala". Kuten paperiteollisuuskin. Mutta ei ole enää.

Uusiutumalla ja panostamalla osaamiseen ja huippulaatuun, ollaan taas huipulla. Ei bulkkituotteilla vaan maailman parhailla tuotteilla, joista ollaan valmiita maksamaan. Ja tilaukset toimitetaan ajallaan. Ei melkein vaan juuri ajallaan. Näille tuotteille on kysyntää ja sehän tässä on tärkeintä.

Kävin elokuun alussa myös Nokialla, siis siinä firmassa, joka uhkasi vielä jokin aika sitten loppua brändinä ihan kokonaan. Espoossa tapasin mm.Risto Siilasmaan ja sain tilannekatsauksen siitä missä nykyNokia nyt menee. Valoa tunnelin päässä on sielläkin. Tuotekehitykseen panostaminen ja keskittyminen vahvaan osaamiseen on tuonut tulosta. Nokia on edelleen merkittävä brändi ja se on kaiken tapahtuneen jälkeen kova suoritus. Heidänkin tuotteilleen on kysyntää. Nokian menestys perustuu huippuluokan osaamiselle, brändille ja luotettavuudelle. Ja tuote menee kaupaksi. Lisäksi uutta kehitetään jatkuvasti eli tutkimus ja tuotekehitys on aivan keskeistä. 

Aivan. Työttömyyttä on liikaa, mutta onneksi on siis positiivistakin. Näiden kahden vierailun jälkeen usko suomalaiseen osaamiseen vahvistui. Tarvitaan osaamista, uusiutumista, riskinottokykyä, tuuria, huippulaatua ja tuotteita jotka menevät kaupaksi. 

Uskon, että seuraava kuilun reunalta nousija, jollei sitä jo olekin, on perinteinen paperiteollisuus. Se uusiutuu ja keskittyy yhä enemmän puusta saataviin uusiin tuotteisiin, nostaen näin jalostusarvoa. Auringonlaskua ei siis tule vaan auringonnousu. Äänekosken investointi on yksi osoitus tästä uudesta. Kyseessä ei ole enää perinteinen sellutehdas vaan paljon moniulotteisempi biotuotetehdas.

Sydämestä eli sellutehtaasta lähtee uusia "oksia" omine tuotteineen. Sivuvirtoja siis hyödynnetään maksimaalisesti. Kun vielä otetaan huomioon se, että kehitys on vasta alussa, niin emme edes tiedä mitä kaikkea jatkossa valmistetaan. Uskoni alan tulevaisuuteen on vahva.

En unohda yhtenäkään päivänä synkkiä työttömyyslukuja, mutta ei pidä myöskään unohtaa uusiutumisen ja selviytymisen tositarinoita. Edellä kerrotut antavat uskoa huomiseen ja sitä me kaikki tarvitsemme. Suomi voi selviytyä. Noiden tarinoiden sisällä on iso joukko henkilökohtaisia tarinoita selviytymisestä ja se lämmittää kaikkein eniten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei pelkkä yrityksissä kahvilla käynti tuo työttömille työpaikkoja.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Eikö? Olenko noin väittänyt?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Et, mutta kunhan sanoin. Edeltäjäsi ovat toimineet niin, koska työttömyys ei ole poistunut.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Tulosta mitataan työttömien määrällä. Sen pienentäminen on keskeinen tavoite ja jollei se alene, on epäonnistuttu.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #9

Yksiasia mistä Suomessa ei juuri ole puhuttu, niin tämä on maatalouden käyminen lävitse missä voidaan tuottaa tuotteita jotka ovat uniikkeja kun ne alueella tuotetaan. Tällöin voi miettiä miksi vain Iberia sian ja Galilean kukon kasvatuksessa on niin tiukat kasvatus säännöt, eli me aina unohdamme sen että meillä on täysin unikki maaperä ja valo olosuhteet.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #30

Ari, ei sillä ole muuta väliä kuin että työttömyys alenee. Olen itse itseni kriittinen tarkkailija ja sen teen minkä pystyn, emmeillä jotka annetaan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Miusta jokaiselta yritykseltä voisi kysyä, että mitä vaatii että että ko. yritys voisi palkata yhden työntekijän lisää. Noista vastauksista pitää tehdä kokoonpano ja reagoida.

Ainoastaan yrittäjät ja yritykset voivat tämän maan pelastaa tarjoamalla töitä ihmisille.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei Suomi säästämällä ja leikkaamalla nouse.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#5. Ei toki. Tarvitaan paljon erilaisia ja toisiaan tukevia toimenpiteitä. Hallitusohjelmalla tätä tavoitellaan.

Pekka Pylkkönen

Tsemppiä. Yksi konkreettinen juttu mitä voitaisiin kaivata on ihan suora intensiivinen myynti- ja markkinointikoulutus startupeille. Esimerkiksi Otaniemessä syntyy paljon hyviä ideoita mutta myyntiin tarvittaisiin resursseja ja osaamista. Alussa voi tehdä tiukkaa täyttää tankki jotta pääsee asiakkaan luo toiselle puolelle Suomea. Joten jakakaa nyt vielä vaikka bensakuponkejakin köyhille, idearikkaille opiskelijoille. :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei Suomi ilman omaa valuuttaa ja itsenäistä keskuspankkia nouse. Nyt yritetään epätoivon vimmalla kaikki muut keinot kuin ulkoinen devalvaatio ja sitten tunnustetaan tosiasiat. Kyse on vain paljonko lisää työttömiä tarvitaan tosiasioiden tunnustamiseen.

Pekka Pylkkönen

Tuo on ihan bullshittiä. Menestyä voi ihan millä tahansa valuutalla. Paitsi ehkä Zimbabwen oravannahoilla voi olla vaikeaa.

Ihan se on meistä itsestämme kiinni.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Menestyä voi ihan millä tahansa valuutalla."

Tuo on totta, oleellista että valuutta on oma ja siis heijastaa oman talousalueen kilpailukykyä. Kiina juuri devalvoi koska vienti takertelee.

Pekka Pylkkönen

Ja suosittelen tutustumaan - jos et ole vielä ehtinyt - Otaniemessä sijaitsevaan Design Factoryyn. Opiskelijat pääsevät siellä testailemaan ideoitaan. Löytyy siis perus työkalut, koneistusvermeet, elektroniikkapuoli ja ammattitaitoista porukkaa opastamaan. Ja tietysti innostava ilmapiiri jossa kaikki jeesaavat toisiaan. Muutama idea on jo muuttunut firmoiksi joihin on syntynyt työpaikkoja.

Samanlaista konseptia voisi testata myös työttömille. Antaa mahdollisuus kokeilla omia ideoitaan. Aina sieltä joku pärähtää lentoon.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos asia ei olisi poliittisesti niin "kuuma", voisi ajatella, että kelluva valuutta voisi saada aikaan paljon hyvää nimenomaan työttömyyden pienentämiseksi.

Mitä työttömyyteen tulee, niin kokemukseni mukaan työttömät itse tietäisivät paljonkin hyviä keinoja oman ammattitaitoansa, työkykyänsä, terveyttänsä ja tulevaisuuttansa valaisevista tekijöistä. Liian tiukka systeemi ja eri rajoitukset estävät fiksut tilapäisratkaisutkin, vaikka työtön itse niihin olisi halukas.

Joskus puhuttiin hätäaputöistä". Olisiko aika sallia ns. hätäaputöiden uudemmat versiot, jotta saataisiin käyttöön myös kalliisti koulutettu osa työttömistä? Turha heitä on syrjässä pitää muodollisuuksien vuoksi.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Valitettavasti Suomi ei nouse tästä lamasta sellua keittämällä tai edes laivoja rakentamalla vaikka nuo uutiset toki positiivisia ovatkin. Olen samaa mieltä kuin Pekka tuossa yllä, että start-upeissa piilee mahdollisuus. Hallituksen kannattaisi nyt keskittyä niihin toimenpiteisiin, joilla yrittäminen - erityisesti sen aloittaminen - tehtäisiin mahdollisimman helpoksi.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#14 Olen eri mieltä, siinä mielessä että noita kaikkia tarvitaan. Niin sellunkeittoa,telakoita kuin start-uppejakin. Eivät ne ole toisiaan pois sulkevia.

Jouni Nordman

Tämän takia voisit pistää työministeriön virkamiehet laskemaan, mikä vaikutus olis ravintoloiden alkoholiveron poistolla, sillä uskon tämän olevan sekä kansantaloudellisesti että kansanterveyden kannalta positiivinen vaikutus, sillä nytten sinulla on kumminkin viisas sosiaali ministeri, joka ei ole vain kaikkeen negatiivisena suhtautuva.

Muutenkin voisit laitta ministeriön tekemään laskelmia mitkä verot heikentää työllisyyttä, sillä eihän valtion kannata olla kapulana rattaissa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kokemuksen ja näkemyksen ääntä. Luottamusta selviämiseen, uuden luomiseen ja yrittäjyyteen pitää poliittiselta taholta vahvistaa. Uskon Jarin olevan tähän hetkeen varsin oikea valinta. Maltilliset mutta määrätietoiset linjaukset yrittämisen ja kehityksen peruspilareihin. Julkinen sektori aidosti tukemaan uuden luomista. Kymmenen - viisitoista vuotta...siinä se on kehityssavotan kesto. Sitten katsellaan itään, länteen ja etelään yläviistosta.

Pekka Heliste

Eipä tuossamitään uutta ole, työpaikkoja katoaa ja uusia syntyy.
Pitkällä aikavälillä Suomesta on hävinnyt na 120000 työpaikkaa vuodessa ja tilalle on syntynyt 120000 uutta työpaikkaa

Ei tuossa ole mitään uutta

Ongelma vain on, että hallitukset ovat harjoittaneet friedmanilaista talouspolitiikkaa eli työn tarjontaan perustuvaa liberaalia talouspolitiikkaa.

Erityisesti nykyinen porvarihallitus on ultraliberaali

Ongelma vain on, että tuohon hallituksen talouspolitiikkaan kuuluu olennaisena osana korkea työttömyys.

Korkea työttömyys on tietoinen valinta, on epärehellistä yrittää salata se

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

"Korkea työttömyys on tietoinen valinta, on epärehellistä yrittää salata se"

Aivan käsittämätön heitto, taas kerran. Poistaisin työttömyyden heti huomenna jos se olisi mahdollista.

Yhtä epärehellistä on koittaa olla jatkuvasti näppärä, talousosaaja ja näsäviisas. Helisteen opeille on aivan varmasti kysyntää kunhan joku niihin ensin uskoo. Ja olen todennut, etten ammu kaikkia ideoitasi alas. Mutta sinulle ei kelpaa mikään paitsi tietysti omat ideasi. Rakentavampi lähestyminen voisi olla paikallaan.

Ei ole olemassa yhtä suurta viisautta tai totuutta,jolla työttömyys taitetaan. Ei sitä ole hallituksessa eikä oppositiossa, eikä sitä ole Helisteellä. Mutta jokaisella taholla voi olla jotakin järkevää annettavaa. Ärsyttää tuollainen mestarointisi ja suoranainen vitt..lu joka ikiseen kirjoitukseeni.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

No...olen myös tehnyt huomion tässä matkan varrella, että Heliste kuuluu ns. "yhden miehen" sarjaan, joka tietää kaiken; on käynyt Kiinassa ja jopa muuallakin. Suotakoon hänelle oikeassa olemisen armolahja (ilmeisesti jo syntymässä)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #21

No hitto. Miä oon käyny ihan Jaappanissa asti. Pätevöittääkö se?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #22

Kannattais tutustua paikallisiin työmarkkinoihin niin ei tarvitsi mainostaa, että Suomessa ne ovat jäykät,Japania jäykempiä tuskin löytyy

Tarvitsiko sitä opiskella ?

Pekka Heliste

Edeltäjäsi Urpo Leppänen oli viimeinen työministeri, joka poisti työttömyyden.

Silloinen työllisyyslaki pakotti yhteiskunnan järjestämään puoli vuotta työttömänä olleelle oikean palkkatyöpaikan.Siis sellaisen, josta maksettiin työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Nyt tarjotaan palkatonta orjatyötä ja työttömille luvataan parempaa seuraavassa elämässä

Tanska kopioi mallin 90-luvun alussa eli samaan aikaan kun Suomi sen lopetti.Myös Ruotsissa sovelletaan samaa

Et ole selvästikään lukenut esim Vartiaisen käsityksiä työttömyysasteesta.
Et ole selvästikään sisäistänyt millaista talouspolitiikkaa hallituksesi harjoittaa.Tuossa perusteita, katsopa tuota viimeistä lausetta

"NAIRU on taloustieteessä englanninkielinen lyhenne (engl. non-accelerating inflation rate of unemployment), jolla tarkoitetaan makrotalouden teoriaa alhaisimmasta työttömyysasteesta, joka voidaan saavuttaa inflaatiota kiihdyttämättä.

Se sai alkunsa työttömyyden ja inflaatiota kuvaavan Phillips-käyrän tultua suosituksi. NAIRUn mukaan pitkällä aikavälillä työttömyys ei riipu inflaatiosta, joten Phillips-käyrä on pystysuora. NAIRU liittyy läheisesti Milton Friedmanin käsitteeseen luonnollinen työttömyysaste.

NAIRU konsepti määritteli uudelleen käsitteen "täystyöllisyys" tarkoittamaan NAIRU tasoista työttömyyttä, aikaisemmin käsitteellä oli tarkoitettu että avoimia työpaikkoja olisi vähintään yhtä paljon kuin työttömiä työnhakijoita. Tämä on yksi selitys sille miksi NAIRU konseptin tultua muotiin ei ole enää saavutettu niin alhaisia työttömyysasteita kuin toisen maailmansodan jälkeisen talousbuumin aikana; Nykyään viranomaiset laskevat erilaisia arvioita NAIRU konseptille ja työttömyyden uhatessa laskea liian alhaiseksi he rupeavat hillitsemään talouskasvua työttömyyden kasvattamiseksi."

Eli olet hallituksessa jonka pyrkimys ei edes ole täystyöllisyyteen

Pekka Heliste

Onhan noita keinoja keksitty kun viitsii katsoa ympärilleen.Työtuntien vähentäminen on yksi .Työaikaa leikkaamalla työttömyys idettiin kurissa 80-luvulle saakka

Sen jälkeen Eurooppa ja Suomi erkanivat ja Suomessa työ jaetaan työttömyyden kautta

Kuten allaolevasta tilasto näkyy Suomesa tehdään yli 1600 tuntia per työllinen kun taas Saksassa tai Hollannissa .Käytännössä näissä maissa on työaikaa lyhennetty 6 tuntiin , kuten esim Porsche teki juuri

https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS

Toinen on osa-aikaisuuden tukeminen, Suomessa vain 15 % on osa-aikaisia ja vastustus suurta koska valtio ei tue sitä

Tanskassa, Ruotsissa , Norjassa, Saksassa ,Englannissa jne osa-aikaisia on luokkaa 25 % ja Hollannissa peräti 46 %

Nämä ovat heti käytettävissä olevia keinoja, kysymys on vain halusta.Nämä ovat siis koeteltuja ratkaisuja, joten niitä ei tarvitse edes keksiä vaan toteuttaa.

Mutta voihan sitä elää käsiä levittelemälläkin

Pekka Heliste

Aamulla Vartiainen oli kertomassa liberaalin talouspolitiikan ilosanomaa.

Osa kansasta pitää tappaa kurjuuteen , ei paskaporukkaan kannata mitään satsata.

Vain arjalaisilla on arvoa.

Ja kannattaisi oikaista muiden valheita. Vartiainen on kertonut, että Ruotsissa ansiosidonnaista saa vain vuoden

Soitto kollegalle osoitti, että juttu on enemmän tai vähemmän luikuria: Ansiopäivärahaa saa 300 päivää eli 15 kk.Jos on alle 18-vuotiaita huollettavia niin sitä saa 450 päivää ja jos osallituu silloin tällöin aktivointiin niin ylärajaa ei ole

Ja serkku kertoi, että jos päivät alkavat loppua niin kunta työllistää, jotta päiväraha uudistuu

Näin meitä kusetetaan eikä Lindströmkään ole vaivautunut oikaisemaan vääriä huhuja, EK kun voi suuttua

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Korkea työttömyys on tietoinen valinta, on epärehellistä yrittää salata se"

On totta että työvoima on yksi perusedellytyksistä vaikka sille että ne start-upit pääsevät laajentamaan toimintaansa. Tystyöllisyyden oloissa ei ole tätä perusedellytystä, vapaata työvoimaa, tai se pitää irrottaa kalliilla hinnalla olemassa olevista yrityksistä joiden toimitaa puolestaan haitaa se että pätevää työvoimaa viedään firmasta isolla rahalla. Lisäksi tällainen työvoimasta kilpailu lisää työn hintaa yleensä.

Korkea työttömyys tarjoaa siis start-up yrityksille mahdollisuuksia palkata työvoimaa, se on tämän synkän asian valoisa puoli.

Tietenkään tällaisesta tahallisesta vapaan työvoimakapasiteetin ylläpidosta ei voitaisi vapasti huudella, vaikka sellaista politiikkaa harrastettaisiinki.

Mutta tähän ongelmaan on ratkaisu olemassa. Ulkomaalainen työvoima. Käyttämällä ulkomaalaista työvoimaa missä voidaan, suomalaista työvoimaa vapautuu start-up yritysten käyttöön.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#15. Kiitos. Pitkäaikainen työ on edessä jotta saadaan aikaiseksi pitkäaikaista työtä

Pekka Heliste

Nyt tarvitaan nopeita toimia, pitkäaikainen työ tarkoittaa, että herra vain matkustelee Audin takapenkillä ja juttelee mukavia ja murheet jäävät samanlaisina seuraajille .

Ei työttömyys noilla keinoilla vähene eikä 20 vuoden kuluttua tapahtuva auta nyt 50-vuotiasta pitkäaikaistyötöntä

Olet luovuttanut ennen kuin olet edes aloittanut

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Noin negatiivisella asenteella taitaa olla vaikea elää. Vai kohdistetaanko tuo asenne vain tiettyihin henkilöihin?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #36

Viis asenteista, ne voivat olla mitä vain, kunhan talous saataisiin pyörimään.

Taloutta ei saada kuntoon asenteilla, eikä asenteita muuttamalla, vaan tekemällä oikeita toimenpiteitä ja välttämällä väärien toimien tekemistä.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #38

Ei se kasvu muuallakaan ole mitenkään suurta.Maailmantalous kasvaa hitaasti eikä EU aluekaan kasva sitäkään

http://yle.fi/uutiset/maailmanpankki_ennustaa_hida...

Kaikki läntiset maat ovat sen tosiasian edessä, että tuottavuudne kasvu syö enemmän työpaikkoja kuin kasvu tuo uusia.

Kaikki muut ovat reagoineet asiaan tukemalla osa-aikatyötä, lyhentämällä työaikaa ,lisäämällä työllistämistoimia , julkisia investointeja etec.

Suomi on ainoa poikkeus , joka kulkee aivan eri suuntaan

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #36

Puhtaalat pöydältä aloittavalla on mahdollisuus muuttaa, mutta muutokset on saatava putkeen 100 päivässä

Nyt näyttää siltä, että hallitus on yhtä flegmaattinen kuin edelliset, muutokset budjettiin kosmeettisia

Ja muuten kaikki asiat on jätety seuraavien hallitusten murheeksi

Pekka Heliste

Aika nopeastihan työministeriö reagoi työttömyyden kasvuun, leikataan 100 miljoonaatyöllistämisrahoista.

Tässä asiassa työministeriö ei ole viivytellyt

Ja aamulla Vartianen kävi kertomassa hallituksen ilosanomaa, työllistäminen on hukkaan heitettyä rahaa.

Lisätään keppiä niin huonokin työ maistuu, kun nälkä kurnii suolissa

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

"Uusiutumalla ja panostamalla osaamiseen ja huippulaatuun, ollaan taas huipulla. Ei bulkkituotteilla vaan maailman parhailla tuotteilla, joista ollaan valmiita maksamaan."

Tismalleen. Tälle lausunnolle luo vekkulin kontrastin tuoreessa budjettiesityksessä ilmoitetut 210 miljoonan säästöt opetuksesta ja korkeakouluista - missäköhän sen osaamisen ja laadun kuvitellaan syntyvän - sekä blogistin eräiden puoluetovereiden esittämät vaatimukset devalvoitavasta markasta, jossa ajatuksena on nimenomaan myydä bulkkia mahdollisimman halvalla.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Myönnän yhtälön hankaluuden.

Tutkimus ja kehitys on tärkeää, erittäin tärkeää. Vähenevät rahat pitää nyt sitten kohdentaa viisaasti.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Varsin helppoa yhtyä Lindsrömin näkemyksiin, ministeriys kyllä opettaa näkemään oikeat asiat. Pisteet siitä, ettet nostanut esille oman valuutan ratkaisua viennin ongelmiin, koska ne on juuri kuten manitset, muualla. Tuottamalla korkean teknologian tuotteita pärjäämme, telakalla tehtävät risteilijät hyvänä esimerkkinä, bulkkituotteita tuottamalla emme pärjää vaikka olisi oma valuutta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"bulkkituotteita tuottamalla emme pärjää vaikka olisi oma valuutta."

Valuutan arvolla keinottelu on kilpailukyvyn tuho, eikä sen pelastus.

Valuutan arvoa laskemalla vienti rahoitetaan palkansaajan tilipussista ja piensäästäjän pankkitililtä. Kilpailukyky kasvaa ilman todellisia ponnistuksia, ilman että tuotantoa tarvitsee kehittää, ei uusia tuotteita, ei laadun parantamista, ei kustannusten karsimista.

Näin tuotantokoneisto vanhentuu, kilpailijoista jäädään jälkeen tuotekehityksestä, tuotanto toimii sen varassa että rahan arvoa jatkuvasti alennetaan kunnes koko tuotanto vanhentuu ja kaikki loppuu. Yrittäjä korjaa rahansa talteen ja häipyy, jättäen taakseen mätänevän vanhentuneen tuotantokoneiston ja paljon työttömiä entisiä työntekijöitä.

Kiina on lähtenyt vaaralliselle tielle. Saa nähdä miten Kiinan talouden käy.

Pekka Heliste

Paperi, sellu ja puutavara ovat bulkkituotteita .

Eikä se laivakaan ole kuin pitkä hitsaussauma.Kysessä on pitkälti prosessin ja projektin hallinta, joka on huippuluokkaa ja toinen kulmakivi on kulttuuri, joka on rakentunut laivanrakennukseen

Esim NASA yritti kaivaa koipussista Titanit kun sukkula räjähti.Teknologia oli OK , manuaalit olivat olemassa , mutta siitä huolimatta laukaisut epäonnistuiva.Kun organisaatio purettiin niin hävisi merkittävä määrä hiljaista tietoa

Käyttäjän JyrkiSaari kuva
Jyrki Saari

On ainakin vielä toistaiseksi edesvastuutonta huudella työvoiman edustajille ja opiskelijoille: "alkakaa yrittäjiksi, niin suomi pelastuu".

Entäpä, jos pienyrittäjänä epäonnistuu, maassamme jossa kattavan rahoituksen saanti on mahdollista vain inhimillisesti, oikeudellisesti ja laillisesti katsottuna kohtuutonta riskiä vastaan. Toisin sanoin velallisen asema vararikoissa ei suojaa lainkaan pienyrittäjän, perheen, tuttavien omaisuutta terveyttä ja henkeä.

Ulosottomiehetkin ovat kuulemma jo lopen kyllästyneitä politiikkaan jossa velallisille ei jätetä kohtuulliseen elämänlaatuun mitään mahdollisuutta.

Hyvänen aika sentään, 750 euroa asumisineen, ulosmittauksen suojaosuus!

Voiko joku olla todellakin, niin tyhmä, että kuvittelee sellaisen olevan suomen kotikutoisen "korkean takaisinmaksun moraalin" parempikin kannuste aikana jolloin kohtuulliseen elämisen laatuun tarvitaan 970 euroa + asumiskustannukset(Kela,SOSS, EU).

Tiesittekö muuten, että esim. Porin kaupungin palveluliikelaitoksen palkanlaskennassa ulosmittauksenalaiselle pätkätyöläiselle (vakituisia tuurareita vuosikausia) ei jätetä tuotakaan, vaan pidätetään esim 500 euron kk tilistä kolmannes.

Siinä sitä on jo varsin ihmeellistä lakien sovellusta. Kyllä riittää sossuun väkeä ja "työhaluttomuutta" tällaisella pelinpidolla. Tein tuosta valtakunnanvoudinvirastoon oikaisuvaatimuksen pari vuotta sitten.

Sen sijaan velkojien eli pääasiassa pankkien ja veroparasiittiperintätoimistojen rötökset nauttivat valtiovallan erityistä suojelua tälläkin hetkellä, jo monikymmenvuotisin perintein.

Tarvitsemme maahan tällaisten perustavaa laatua olevien epäkohtien tosiasiallista oikaisua. Patamustia "armahduksia" ja "anteeksipyyntöjä" on saatu jo edellisiltä hallinnoilta ihan tarpeeksi. Edellisen hallinnon tavasta ”oikaista” tällaisia asioita esimerkki: Ilkka Taipaleen arvioinnin mukaan työmarkkinatuella pidetään eläkkeelle kuuluvia 30.000 henkilöä. Tähän Lauri Ihalainen esitti, että 3.000 voitaisiin ”armahtaa”, että pääsisivät ”kunniallisesti” eläkkeelle, mutta erityisen tiukilla ehdoilla.

Keinottelun vuoksi työmarkkinatuella roikotetaan kymmeniä tuhansia, työelämässä usein kolme- neljäkymmentä vuotta olleita, loppuun kaluttuja raajarikkoisia ihmisiä menettämässä lopullisesti työeläkkeensä, jotta 185 mrd. euron eläkerahastoilla saadaan keinotella maailmantaloudessa harvojen ja valittujen ”hv” kerholaisten hyödyksi.

Sitten, kun tällaisesta oikeudenmukaisuusperiaatteiden irvikuvasta huomautetaan vaatien oikaisua, niin "Lauri-setä armahtaa rohjokansaa” erityisen tiukalla ehdolla, mahdollisesti kymmenen prosenttia. Tämäkin hallintorikoksen uhriksi joutuneiden 10 % ”armahdus” jäi näemmä pelkäksi lehtiartikkeliksi, ainakin siis hänen toimestaan. Eli tulos pelkkä nolla, sama meno sai jatkua pelkällä lehtipropagandalla.

Jos tällainen, hv-kerholaisten kotikutoinen, pelkkään rahatalousneurooseihin perustuva touhotus ei ole huonoa hallintoa, niin sitten ei mikään.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Totta kai Meyer Werft menestyy Suomessa, kun he ovat tottuneet rakentamaan kannattavasti valtamerialuksia Saksassa sisämaassa, Papenburgissa. Perheyrityksen ei tarvitse välittää osakekurssista, sikäli kun sellaista edes on. Suomalaiset teollisuusyritykset taas eivät yleensä mistään muusta välitäkään, ja sen takia tuotanto siirtyy Suomesta.

Saksassa on aikaa sitten päätetty että Saksan täytyy säilyä teollisuusmaana - ei näin iso kansantalous voi sillä elää, että kaikki vaan ohjelmoivat ja kehittävät uusia finanssituotteita. Tästä huolimatta tai tämän takia Berliini kilpailee nykyään tasaveroisesti Lontoon kanssa start-up yritysten tärkeimmän keskittymän paikasta Euroopassa. Kaikkea ja myös tehottomuutta tarvitaan. Tekisi mieli laatia jokin selvitys saksalaisten kummallisimmista säännöksistä jollakin toimialalla mutta sitähän ei tietenkään kukaan uskoisi Suomessa todeksi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Muutaman suuren yrityksen menestyminen on hyvä asia, koska alihankkijoille valuu töitä. Siitä huolimatta valtaosa uusista työpaikoista tulee syntymään pieniin yrityksiin. Juuri pienten firmojen työllistämisen helpottaminen pitää olla poliitikkojen fokuksessa, koska esteet tulevat usein byrokratiasta ja lainsäädännöstä.

Rakennusala on hyvä esimerkki sääntelyn ryöpsähtämisestä yli äyräiden. Pienyritysten on todella vaikea toimia alalla ainakaan laillisesti. Juuri rakennusala voisi työllistää tuota työttämänä olevaa porukkaa.

Jarmo Skog

Samaa mieltä. Itse toivoisin tukea etenkin pienille yrityksille, jotka palkkaavat ensimmäistä tai toista lisätyöntekijää yrittäjän itsensä lisäksi, sillä tämä voi usein olla iso askel monelle.

Jos yhdessä kaupungissa 100 pikkufirmaa (parturi, lahjatavarakauppa, pitopalvelu, kahvila, yms.) kykenisi palkkaamaan yhden lisätyöntekijän, olisi yhden ison tehtaan irtisanomiset sillä kuitattu. Ei silti, toki satsauksia vientiteollisuuteenkin tarvitaan.

Pekka Heliste

Markkinat sanelevat rajat. Ei parturille tule yhtään uutta asiakasta vaikka hän palkkaisi sata työntekijää.

Jos alueele tulee 100 päätä lisää niin silloin voi palkat, mutta sen hän tekee jo nyt

Ja parturi on yksinkertaista toimintaa, joten palkaaminen ja rahan välistä vetäminen on turhaa, jokainen parturi voi toimia yrittäjänä ja näin käytännössä onkin.
Parturit vuokraavt tuolke kollegoille ja hän saa siitä korvauksen, joka kattaa vuokran kaluston ja pienen koravuksen tuolle työlle

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

B.U;"Juuri rakennusala voisi työllistää tuota työttämänä olevaa porukkaa."

Sitähän ne taitavat tehdä, mutta kansallisuus meidän suomalaisten näkökulmasta ehkä väärä.

Puuttumatta nyt Helisteen ja blogistin erimielisyyksiin, niin siinä ehdottomasti Helisteen kanssa samaa mieltä(?), että työaikaa lisäämällä ei taatusti tämä maa tule nousemaan suosta. Tuo tulee aiheuttamaan vaan lisää työttömiä ja net jotka työssä ovat tulevat kärsimään. VMP.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Toivon että onnistut, ja pakkohan on siihen luottaa.

Pitäis saada myös markkinat tuotteillemme, ja avattua tuo Venäjäkauppa.
Viennin kautta tämä maa nousee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset