Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Ei vielä, ei ihan vielä

Ei. Tämän kirjoituksen tarkoitus  ei ole olla "itkupotkuraivari" eikä säälipisteiden keruu puhumattakaan uhriutumisesta. Tämä on oma näkemykseni siitä, mitä on tapahtunut,tapahtumassa ja miksi näin on. 

Olen ollut ns.entisessä elämässä paperitehtaan työntekijä ja jatkuvan kolmivuorotyön tekijä. Olin tuosta ajasta hetken aikaa myös luottamustehtävissä mukana. Silloin puhuin niiden asioiden puolesta, jotka kulloinkin olivat esillä, niin paperitehtaan kuin oman työosastoni näkökulmasta. Se oli tehtäväni tuolloin. Siihen minut oli valittu.

Kun läksin mukaan politiikkaan, se tapahtui aivan puolivahingossa. Liityin mukaan puoluetoimintaan 2006 ja olin perustamassa paikallisyhdistystä. 
Vuoden 2007 eduskuntavaalit olivat ensimmäinen vaalikoitokseni ja noihin vaaleihin läksin aivan "pystymetsästä". Tulos oli itselleni yllätys, positiivisessa mielessä. Vaikka en ollut lähelläkään läpipääsyä.
Ajattelin, että tämä oli tässä, mutta samalla ehdokkuus oli mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen kokemus. 
Kuntavaalien 2008 ehdokkuus oli jo enemmän suunniteltua, mutta tulosta en tietenkään osannut ennakoida millään tavoin. Tulin valituksi uuden Kouvolan valtuustoon. Siellä olen ajanut kuntalaisten asioita. Siihen minut valittiin.

Olen pyrkinyt aina toimimaan niin, että pyrin ottamaan huomioon kansalaisten palautteen ja etsimään ratkaisuja, joiden kanssa itse pystyn elämään. Aina se ei ole helppoa. Kuntapolitiikan vaikeimmat päätökset ovat liittyneet kouluverkostoon. Kun toisella puolella on talous ja toisella puolella palveluiden säilyttäminen, niin päätösten tekeminen ei ole todellakaan helppoa. Painetta tulee joka puolelta ja varsinkin äänestäjiltä. He odottavat, että juuri heidän näkemyksensä otetaan huomioon. Se on perusteltua ja ymmärrettävää. Toisaalta päättäjät on valittu päättämään. 

Olen varmasti tehnyt virheitä, olen ollut joillekin äänestäjille pettymys ja en ole pystynyt viemään juuri heidän mielipidettään eteenpäin. Silti, jossain vaiheessa on pakko tehdä ratkaisu omasta kannastaan. Se tarkoittaa aina sitä, että joku pettyy ja joku on tyytyväinen. Kaikkia ei voi koskaan miellyttää. Tulen tekemään virheitä myös jatkossa. En tosin tunne ketään päättäjää, joka olisi aina oikeassa...ehkä yksi Suomesta löytyy. 

Päätöksiä tehdään sen tiedon varassa mitä on saatavissa ja silti, myös muut seikat vaikuttavat päätöksentekoon. Yksi vaikutin on pelko äänestäjien reaktioista. Pitää miettiä miten puolueen ja/tai oman kannatuksen käy jos äänestän niin tai näin. Tämä huoli äänien menettämisestä estää tai hidastaa varsinkin vaalien alla isojen ja vaikeiden asioiden päättämisestä. Perussuomalaisia on syytetty populismista jo vuosien ajan. Ja siitä että emme uskalla tehdä päätöksiä. No nyt niitä on tehty ja todella koviakin. Eiköhän jo ole aika haudata puheet siitä, että emme uskalla tehdä päätöksiä tai että kalastelemme suosiota? Äänestäjillä on aina viimeinen sana. He päättävät, ketkä päättävät. 

Valtakunnan politiikka on siis ihan oma maailmansa. Toki samoja lainalaisuuksia sielläkin on kuin politiikassa ylipäätään. Enemmistö päättää. Demokratiaan kuuluu äänestäminen. Eri mieltä saa olla. Kompromisseja on tehtävä. 

Tämä kaikki oli ainakin itselleni aivan selvää jo kauan ennen vaaleja. Totesin moneen eri kertaan sen, että hallitusvastuu on perussuomalaiselle puolueelle viimeinen testi ja koettelemus. Ja kuten kaikki olemme nähneet, ei sen vastuun kestäminen ole helppoa. Kaikki lupaukset on kuulemma syöty ja mitään ei ole saatu aikaiseksi. 
Kun sitten kysyy, että mitä tiedätte perussuomalaisten aikaansaannoksista, niin suuri osa kritisoijista ei edes tiedä mitä kritisoi. Meidän olisi pitänyt joidenkin mielestä saada läpi ihan kaikki oman agendamme mukaisesti. Se ei vaan ole realismia kolmen puolueen hallituksessa. Ei edes kahden puolueen. Yksin se onnistuu, mutta se ei taida olla millekään puolueelle mahdollista.

Hallitusohjelma on eri asia kuin puolueiden vaaliohjelma. Hallitusohjelma sisältää ison määrän asioita joita PS ajoi sinne. Monia äänestäjiämme kiinnostava maahanmuuttoteema esimerkkinä. Maahanmuuton linjaukset(11.9 2015) on vahvasti perussuomalaista käsialaa, mutta yhdessä kahden muun puolueen kanssa sovittu. Mikä muu puolue olisi edes lähellekään tuollaisen paperin saanut neuvoteltua läpi? Ei mikään! Nyt meillä on linjapaperi, jonka pohjalta voimme viedä meille tärkeitä asioita eteenpäin. Sellaisia asioita, joita olisi jo vuosia sitten pitänyt edistää ja ajaa. Nyt se on mahdollista. Eikö se ole hyvä asia?

Kaikki muukin mitä hallitusohjelmassa lukee on yhteisesti sovittu. Jos PS olisi itse saanut kirjoittaa ohjelman, se olisi tietenkin toisen näköinen. Kuten se olisi Kokoomuksen tai Keskustan kirjoittamana ollut. 

Kun minua henkilökohtaisesti syytetään siitä, että olen pettänyt omia äänestäjiäni, niin tiedän sanomattakin sen etten voi kaikkien mieliksi olla. Nyt olen mukana päättämässä Suomen asioista. Niin hallituksessa kuin sitten eduskunnassa.  Kuvaavaa on se, että minua syytetään samaan aikaan sekä demariksi(tosin viime aikoina vähemmän) ja EK:n "juoksupojaksi". Siitä vaan. 
Minun pitää ajaa kokonaisuutta ja tämän kokonaisuuden nimi on Hallitusohjelma ja sitä linjaavat kärkihankkeet. 
Ajan nyt siis maan asioita. Siihen minut on valittu. 

Olen edelleen perussuomalainen. Olen edelleen Paperiliiton jäsen. Olen edelleen entinen paperiduunari ja olen sitä lopun elämääni. Nämä asiat eivät muutu mihinkään. Taustani on työläistausta. Sekin asia asuu minussa niin kauan kun elän ja hengitän. Enkä tätä ole unohtanut enkä unohda. Jos epäilisin hetkeäkään sitä mitä nyt olen tekemässä, antaisin vastuun jollekin muulle.

Neljän vuoden päästä tiedämme miten maa makaa ja kuinka hallitus on onnistunut tavoitteessaan. Silloin on myös Lindströmin aika vetää johtopäätöksiä. Älkää epäilkö etten siihen pysty. Mutta lainatakseni hienoa elokuvaa Gladiator:" Not yet, not yet"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (138 kommenttia)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Mustasta valkoista. Alkuperäisessä hallitusohjelmassa toden totta näkyi myös persujen kädenjälki ja kaikki varmasti ymmärtävät kompromissien tarpeen.

Alkuperäisestä hallitusohjelmasta on jäljellä ainoastaan Don Sipilän ja EK:n hellimä tuottavuusloikka. Se näyttää olevan ainoa kohta mikä oli pyhää alkuperäisessä ohjelmassa ja mitä ei ole vesitetty.

Jos nyt päivitetyssä hallitusohjelmassa muka näkyy persujen kädenjälki, on tuo käsi ollut ja on todella paskainen.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Luepa vielä kerran mitä koitin sanoa, ei valkoista vaan harmaata.

Ja sinä kuulut siihen joukkoon jolle tämä kompromissi ei sovi. Silloin on turha koittaa kääntää mielipidettäsi muuksi. Asia on selvä.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Jari hyvä!

Tämän "itkuvirren" olisit voinut jättää julkaisematta. Vähän sääliksi käy.

Aliarvioit kansan ymmärrystä erottaa toisistaan selkärankainen rehellisyys, ja vallan ja siitä kiinni pitämisen sokaisema itsensä ja kannattajiensa pettäminen.

Kyllä kansa tietää. Oman ajattelunsa ovat ulkoistaneet vain heikoimmat; he elävät asenteellisuudessa, päähänpinttymmissä.

"On aivan turhaa niin vähäpätöisin asein kuin järjen avulla yrittää taistella päähänpinttymien joukkoja vastaan."

Perussuomalaisten alamäen jatkumista ei ole vaikea tosiasioihin perustuen arvioida. Kaikki eri syistä syntyneet kuplat puhkeavat ajallaan. Tuoreimpana Nokian Ollilan puolijumaluus.

Arvioin puolisentoista vuotta sitten mediassa, että RKP:n hallitustie katkeaa 2015 vaaleissa. Sekin perustui vain tosiseikkojen yhteenlaskuun.

Kyllä Jari useimmat ymmärtävät, että jouduit tuplaministeriä täyttämään liian isoa aukkoa. Ja, että olet pakkoraossa tukemassa Soinia hinnalla millä hyvänsä.

Totean vielä lopuksi, etten tunne Sinua, perussuomalaisia ja muitakaan kohtaan mitään antipatiaa, vihamielisyydestä puhumattakaan. Mutta poliittisille puolitotuuksille, teeskentelylle ja tekopyhyydelle olen vihainen kuin rakkikoira. Sitä vartenhan nämä palstat ovat.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Harmaa taitaa olla suosikki Don Sipilän ja SS-miesten hallitukselle. Harmaan talouden torjunnasta vähennetään resurreja vaikka kaikki mittarit näyttävät, että siihen sijoitettu euro poikii paljon takaisin.

Ansiokkaasti muistaakseni aloit selvittämään rangaistusten ja kansan oikeustajun korrelaatiota. Onko tutkimus antanut viitteitä siitä, että "kansa" haluaa kaljavarkaat linnaan ja harmaat sikariporsaat armahtaa?

http://demokraatti.fi/kaljavarkaat-vankilaan-talou...

Anne Lindell

Pasi, asian olisi voinut sanoa kauniimminkin. Itse olen pettynyt persuihin, ja siihen että ruutia ei enää heistä löydy. Laimeeta ja mautonta.

Siteeraan tässä blogistia (quote): ..."Neljän vuoden päästä tiedämme miten maa makaa ja kuinka hallitus on onnistunut tavoitteessaan. " ...

Neljän vuoden päästä voi tilanne olla kokonan toinen. Voipi olla, että meillä ei ole silloin edes omaa maata ruuasta puhumattakaan, näin huonosti on asiat, ja syynä ei todellakaan ole nyt huono kansainvälinen taloustilanne eli "lama", vaan valtava "pakolaisten" vyöry muslimimaista, jolloin Putinin on pakko tulla pelastamaan meidät tästä tukalasta tilnteesta (= satiiria, ettei synny väärinkäsitystä).

Tämänpäiväinen kirjoitukseni tästä pakolaisongelmasta sensuroitiin miltei heti täältä Uuden Suomen verkkolehdestä. Siihen kerkesi tulla 19 komenttia ja se oli sillä hetkellä päivän toiseksi luetuin kirjoitus. Kuka sensuroi, poisti kirjoitukseni ja miksi? Syytä en tiedä. Mutta uskon, että pistin nokkani ampiaispesään, eli kirjoitukseni oli totisinta totta ... ja aivan liiankin totta. Raakaa totuutta ei kukaan halua kuulla.

No, tämä ei ole mitään uutta. Minut on bannattu (porttikielto) aikaisemmin 3 kertaa ja kirjoituksiani on sensuroitu (poistettu) useasti, joten minulla on varokeino - oma poliittinen blogini, jonne ei sensuurin raskas käsi yllä. Joten täältä löytyy tuo tänään sensuroitu kirjoitukseni alkuperäisenä ja lyhetämättömänä. - Antoisia lukuhetkiä! - - - > http://annelindell.blogspot.com

Rolle Törnroos

Edustuksellisessa demokratiassa, jossa me elämme Suomessa antavat äänivaltaiset kansalaiset äänensä jollekin ehdokkaalle luottaen, että ehdokas tultuaan valituksi noudattaa päätöksenteossaan lupaamiaan asioita. Aina ei tietty kaikki asiat mene pilkulleen siten, kun on luvattu ennen vaaleja. Silloin kansan valitsema edustaja noudattaa omaa harkintaansa, muistaen kuitenkin aina lupauksensa.

Monipuolue hallituksissa on tehtävä kompromisseja, se on selvää. Mutta yhtä selvää on, että lupausten ja todellisuuden ero ei saa kasvaa liian suureksi. Jossain vaiheessa on pakko pysähtyä ja arvioida, olemmeko jo antaneet periksi kylliksi? Mikä on äänestäjien sietoraja jatkuville myönnytyksille?

Mielestäni ps. on tullut nyt sille rajalle, että on vakavan harkinnan paikka. Ei hallituspaikka saa olla puolueelle itsetarkoitus vaan se on paikka, jossa on ajettava niitä asioita, joista on äänestäjille annettu lupauksia, mutta sillä reunaehdolla, että joskus, on tehtävä kompromisseja, mutta vain joskus, ei jatkuvasti.

Jatkuva myönnytysten tekeminen hallituskumppaneille antaa signaalin äänestäjille, että hallituspaikka on tärkeämpi, kuin äänestäjien luottamus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei kannata antaa mahdottomia vaalilupauksiakaan!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Siinä on persuille selkeä peiliin katsomisen paikka.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #21

No mutta Pekka, kai sinä äänestit persuja kun noin kehottelet peiliin katsomista? Minä kun en kehota Jaria enkä muitakaan PS:n ministereitä, enkä muitakaan, siihen peiliin tuijottamaan. Hallituskauttahan on jäljellä vielä yli kolme vuotta, joten näytöt on vielä jokseenkin kaikilta osin vielä näyttämättä ja kokematta. Ei tämä hallitus voi mitenkään millään mittarilla on ainakaan kahta edellistä huonompi. Ei todellakaan vaan noiden jäljiltä on sitä korjattavaa niin paljon ettei kaikkia voi yhden hallituskauden aikana saattaa kuntoon.

Jarille jaksamista monien suunsoittajien aiheuttamasta mielipahasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #62

Persujen äänestäjäthän ovat julkisesti puoluetta takinkäännöstä ja lupauksien pettämisestä arvostelleet. Siksi kannattaisi miettiä mitä lupaa?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #75

Olet näköjään yksi yleistyksen mestareista. Itse en ole laisinkaan pettynyt. Enkä ole missään yhteydessä syyttänyt takinkäännöstä. Enkä tule syyttämään, sillä sen verran olen omasta mielestäni valveutunut äänestäjä/kansalainen että tiedostan ettei hallituksessa yksikään puolue saa toteutetuksi vaaliohjelmaansa ja annettuja vaalilupauksia. Kyllä jokaisen pitäisi tuo jo tiedostaa äänestäessään. On siis aivan eri asia mitä puolue ajaa ja sitten saa läpi hallitusohjelmaan hallitukseen mennessään. Sitä paitsi kullakin on joitakin tärkeitä asioita joita haluaa saada hallituksessa ajettavan.

Ymmärrän kyllä muiden puolueiden kannattajien tuskan ja kommentoinnit takinkäännöistä, kun halutaan mollata hallituspuoluetta. Ensin syyteltiin 2011 vaalien jälkeen ettei menty hallitukseen ottamaan vastuuta, jolloin silloinkin olisi joutunut tekemään vielä suurempaa "takinkäänntöstä" ja nyt kun sinne on menty, niin sekään ei käy. Nyt on sitten takkia käännelty nurinniskoin. Olette te hauskoja veikkoja ja siskoja. ;)

Käyttäjän TeroAhlqvist kuva
Tero Ahlqvist Vastaus kommenttiin #75

Esität mielenkiintoisen dilemman.

Puolueen A jäseniä syytetään takinkäännöstä. Siksi kannattaa miettiä mitä lupaa.

Puolue A saa valta-asemansa perustuen lupauksiin. Jos hallituksessa ei muiden joukossa saa lupauksiaan läpi, ei tuon logiikan mukaan olisi pitänyt luvata sellaisia asioita, ettei syytetä takinkäännöstä.

Puolue ottaa opiksi. Ei lupaa mitään sellaista, mitä ei pysty pitämään. Mitä puolueen siis tulee luvata, jotta saisi äänestäjiä?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #79

Siinpä onkin Pekalla miettimistä voiko todellakaan luvata yhtään mitään, sillä kullakin äänestäjällä on omia tärkeitä asioita joita haluaa eduskunnassa ja hallituksessa ajettavan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #81

Minun puolestani kaikki voivat luvata, mitä haluavat. Mutta jos lupaa asioita, joita ei voi toteuttaa, joku voi tulkita asian tietoiseksi petokseksi. Siksi Jarille kirjoitinkin, ettei kannata luvata mahdottomia, vaalitaistelussakaan. Mutta kukin toki tavallaan.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola Vastaus kommenttiin #79

Niin, mistäpä ne erot politiikassa tulisivat äänestäjien tiedoksi ellei vaaliohjelmista. Jos ei sitten saa yli 50 prosentin kannatusta, joutuu tekemään demokratian mukaan kompromisseja. Ajettu suunta kuitenkin pysyy muistissa, toisilla pitempään toisilla vain muutaman kuukauden.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #75

Näyttää siltä, etteivät monet kirjoittajat ymmärrä hallinto-oikeudellista käsitettä: "imperatiivisen mandaatin kielto". Se tarkoittaa lyhyesti sanoen: "kansanedustajat eivät ole tilivelvollisia antamistaan vaalilupauksista valtakirjan saatuaan". Toinen käsitehirviö on "parlamentaarinen immuniteetti" eli 5/6 osasäännös kansanedustajan koskemattomuudesta ja rikosoikeudellisesta vastuusta. Perustuslain 29 (kansanedustajan riippumattomuus) ja 30 pykälä (kansanedustajan koskemattomuus) ovat niiden taustalla.

Että sil viisii taustatietona reunahuomautuksena lukijoille hallinto-oikeudesta. Näin se vaan on. Ikävä kyllä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #133

Erikoinen tuo tapa vetää oikeusjärjestys mukaan moraalikeskusteluun. Tässä puhutaan ihan vain arkisesti valehtelemisesta ja lupausten pettämisestä, ei juridisesta vastuusta vaan poliittisesta. Uurnilla tavataan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #134

J-PV.Moraaliakin on niin monen väristä ajan arvojen ja iskostuneiden uskojen ja ideologioiden mukaan joka ilmansuunnassa ja ryhmittymässä. Kukin arvomaailma taplaa tyylillään ja tavoillaan. Idästä länteen ja etelästä pohjoiseen.

Mutta mikä olisi paras kaikkien kannalta?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kaunista, kaunista, mutta ei tästä maailmasta. Mietippä vähän mitä tapahtuu, jos PS lähtee hallituksesta. Vaalit edessä. Taas asetutaan lähtökuoppiin ja AA+ lerpahtaa A+ asentoon.

Sijoittajat ja investoijat alkavat karttaa Suomea,valtion lainakorot nousevat. Yritysmaailma lamaantuu entistä kohtalookkaampaan tilanteeseen. Työpaikat siirtyvät ulos, jopa Kreikkaan.

Ei taida olla hallituksen vika, jos työmarkkinajärjestöt eivät kykene näkemään omaa napaansa ulommas. Ei hallistuskaan taida saada kovin korkeaa arvosanaa toimistaan.

On valitettavaa että viisaat aikanaan jyystivät presidentin vallasta ison nokareen. Nautitaan niistä hedelmistä tässä ohessa.
Jonkun pitäisi jyrähtää, mutta taitaakin olla pelkkää mahahaavan purinaa.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

No ei nuo AA+ luokitukset perustu tämän hallituksen muutaman kuukauden vatuloimiseen.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Jari, olen tosi iloinen, että olet nyt tavoitettavissa. Monet asiat on outoja, eikähän niistä voi olla millään heti perillä ja kompromisseihin joutuu jos hallitusyhteistyöhön lähtee.
Hyvä että tulitte eläkkeensaajien as.tuessa vastaan. ja tulkaa vieläkin, siellä on nimittäin todella vanhaa ja sairasta väkeä! Kaikkein heikompia.
.
Sitten Jari se kaikein tärkein asia: lapsen ihmisoikeus. Että voisit nukkua hyvällä omallatunnolla yösi, katohan tämä:
Lasten identiteetti on sidoksissa biologisiin vanhempiin, sukupuolineutraali aviolliittolaki legitimoi tuon peruspilarin riiston: AIKA HERÄTÄ puolustamaan lasta! Prof. Tapio Puolimatka https://youtu.be/ei5QBoSKxzQ?t=485 ÄÄNESTÄ 29.9. MENNESSÄ! Terveisin Päivi

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minulle on jäänyt epäselväksi miten se eläkkeensaajan asumistuki muuttuu ja milloin. Monet ovat huolissaan joutuvatko muuttamaan nykyisestä asunnostaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

As.tukiuudistus tuli 1.9.2015 voimaan.

http://www.kela.fi/usein-kysyttya-asumistuen-uudistuksesta#Mistä alkaen ansiotulovähennyksen voi saada?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #35

Aivan, enää ei kai varallisuus vaikuta yleiseen asumistukeen.
Mutta haluaisin tietää milloin ja miten hallituksen kaavailema eläkkensaajan asumistkiuudistus tulee. Läheinen ystäväni joutuu ehkä muuttamaan asunnostaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #39

http://www.kela.fi/asumiseen-tukea_elakkeensaajan-...

Tuolla on myös laskuri jolla voi arvioida as.tuen määrän.Riippuu tietysti minkälaista eläkettä saa..
Tuo uudistus on jo 1.9.2015 tehty.
Joillakin se alensi as.tukea eli kun en tiedä mistä eläke "kertyy"eli mitä eläkettä saa jne.paha sanoa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #53
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #53

Eihän hallituksen esitys ole vielä voinut tulla voimaan?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #57

Margareta olet oikeassa, sillä todellakaan tuota uutta asumistukijärjestelmää, jota yleiseksi järjestelmäksi kutsutaan, ei ole vielä edes saatettu lakitasolle. Kummallista vouhkaamista on tämänkin tukiasian tiimoilta kommenteissa, vaikka asia on vielä avoinna.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #63

3. Eläkkeensaajan asumistuen saajia koskevat uudistukset
Eläkkeensaajan asumistukea koskeva lainmuutos tulee voimaan 1.1.2015. Tuen maksaminen ei katkea vuodenvaihteessa lainmuutoksen vuoksi. Muutokset otetaan huomioon seuraavassa tarkistuksessa vuosien 2015–2016 aikana. Siihen saakka tuen maksaminen jatkuu entisin perustein. Jos elämäntilanteesi muuttuu, ilmoita siitä kuitenkin viipymättä Kelaan.

Yleisen asumistuen ja eläkkeensaajan asumistuen välinen valintaoikeus poistuu

Uudistuksen yhteydessä valintaoikeus yleisen asumistuen ja eläkkeensaajan asumistuen välillä poistuu. Vielä nykyisin joissain tilanteissa eläkkeensaaja voi valita yleisen asumistuen ja eläkkeensaajan asumistuen välillä. Jatkossa esimerkiksi kaikki lapsiperheet voivat hakea vain yleistä asumistukea.

Eläkkeensaajan asumistuki perustuu jatkossa vain henkilön saamaan eläkkeeseen

Lainmuutoksen jälkeen eläkkeensaajan asumistuesta poistuu 65 vuoden ikäraja, joten oikeus eläkkeensaajan asumistukeen perustuu jatkossa vain henkilön saamaan eläkkeeseen eikä hänen ikäänsä. Nykyinen tilanne muuttuu siten, että myös kaikki vanhuuseläkettä ja takuueläkettä saavat henkilöt siirtyvät eläkkeensaajan asumistuen piiriin. Jos henkilö saa pelkästään osatyökyvyttömyyseläkettä, osa-aikaeläkettä tai vapaaehtoista eläkettä, hän kuuluu kuitenkin edelleen yleisen asumistuen piiriin.

http://www.sivutie.net/jupgrade/index.php/koyhyys-...

Pitääkö vielä vääntää rautalangasta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #64

Ei tartte vääntää rautalangasta menneistä uudistuksista kun tässä oli kyse tulevasta, ei vielä eduskunnan käsittelyssä olleesta hallituksen esittämästä muutoksesta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #67

Juuri noin kuin sanot Margareta. Kyseessä ei ole vielä eläkeläisiä kokonaan koskevasta asumistuen lakiuudistuksesta. Eläkeläisten asumistuki tullee kokonaan poistumaan uuden lain myötä, josta ei ole vielä edes eduskunnassa mielestäni keskusteltu. Taitaa olla vielä ministeriössä työn alla koko lakiuudistus.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #68

Mutta alkuperäiseen esitykseen luvattiin joku 20% lievennys kun asiasta voukattiin ja vietiin eduskuntaan adressi.
Siin onkin sitten varmaan miettimistä miten se toteutetaan, eikä varmaan paljon lohduta niitä mummoja jotka joutuvat luopumaan kodistaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #63

Silloin pitääkin "voukata" epäkohdista, ennen kuin lakia lyödään lukkoon.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #65

Tarkoitin "vouhkaamisella" lähinnä niitä kommentteja joissa kerrotaan lain olevan jo voimassa. Kyseessä siis virheellisen tiedon välittämistä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #69

Ok. Otin sen itteeni kun olen tästäkin asiasta aukonut päätäni.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #69
Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Jari
Toivon että vastaat jossain vaiheessa tähän kysymykseen.

http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Asia on pöydälläni ja palaan siihen kyllä.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Jari, kiitos vastauksesta. Tämä on jo uutinen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #23

Hyvä Hemmo kun ajat tätä asiaa!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #23

Asiahan kuuluisi ulkoministeri Soinille vaatia marjanpoimijoille kutsuviisumi,tai tarkastus mukanaolevan vaidettavanvaluutan määrästä kustannusten maksamiseksi oleskelunsa ajalta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jokamiehenoikeus ei koske kaupallisesti organisoitua toimintaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Oikein hyvä kirjoitus. Rehellinen ja selkeä. Muuta politikkassa ei tarvita.

Rakkikoiria on riittävästi eivätkä ne muuhun pysty.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" En tosin tunne ketään päättäjää, joka olisi aina oikeassa...ehkä yksi Suomesta löytyy. "

Ei ollut vaikea arvata.

Herää vain kysymys miksi, ainakin eräissä asioissa on ollut ja on edelleen oikeassa. Puolueensa toimesta monesti on tullut yliajetuksi mennen, tullen ja palatessa, yksi parhaista ajattelijoista mitä kyseisessä puolueessa on ollut.

Hieman narsisti?, onko se pahasta jos kyseinen ominaisuus palvelisi kaikkia suomalaisia.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Hieman narsisti?, onko se pahasta jos kyseinen ominaisuus palvelisi kaikkia suomalaisia.

Vieläkin haluan oikeus ja työministeri Jari Lindströmiltä vastauksen kysymykseeni.

Älä pelkää en ole liittymässä perussuomalaisiin, vastaa silti rehellisesti.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Hei. Ei ole pahasta. Mutta mikä on " kaikkia suomalaisia" ? Kuka sen määrittelee mikä on KAIKILLE parasta? Minulla ei riitä valtuudet moista määritellä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se vaan menee politiikassa yksinkertaistettuna näin:

Kuln olet vallassa, olet vastuussa ja joudut joustamaan.

Kun et ole vallassa, et ole vastuussa, etkä joudu joustamaan.

Tämä sitten vaihtelee puolueiden mielipiteissä aina vaalikausien välillä, nyt on demareiden, vasemmistoliiton ja vihreiden vuoro kertoa kannoistaan ilman vastuuta ja ilman joustopakkoa.

Ikvä kyllä äänestäjän muisti on niin tavattoman lyhyt, eikä tavallinen äänestäjä tunnu lainkaan ymmärtävän politiikan ja hallitustyön lainalaisuuksia.

Vaalilupauksia ei ole mikään puolue koskaan pitänyt, näin se vaan menee. :)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Eli, miksi joku puolue on parempi toista?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Persut puolueena on pettänyt kaiken, mitä se on luvannut vuosia ja vuosia muuttaa, jos pääsee valtaan.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Sinulla on mielipide ja en usko että mikään mitä kirjoitan sitä muuksi muuttaisi. Annan itselleni aikaa tämän hallituskauden ja sitten teen johtopäätökset lupauksista ja saavutuksista.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Arvostan etulinjassa oloasi. Joskus tuntuu, että otat niitä iskuja vastaan muidenkin osalta.

Pekka Pylkkönen

No kyllä täältä on meitä positiivisestikin yllättyneitä. Tämä on varmasti persuille vaikein mahdollinen paikka aloittaa hallitusuraa. Talouskriisi ja pakolaiset yhtäaikaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Sitäkin palautetta tulee. Voisi sitä helpompaakin olla, mutta se tehdään mitä osataan.

Pekka Pylkkönen

Ajattele positiivisesti. Te sentään yritätte toisin kuin pari edellistä hallitusta. Hallitus on monella tapaa poikkeuksellinen: sen nokka on menestynyt yrittäjä joka on tuonut ainakin julkisuuden perusteella menestyvän yrityksen oppeja hallitukseen. Ja sitten on musta hevonen, persut, jonka hallitustyöskentelystä kellään ei ollut hajua etukäteen. Tuskin persuilla itselläänkään.

Minusta olette ansainneet mahdollisuutenne. Aivan kuten edellisetkin hallitukset. Huonommaksi on ainakin vaikea panna.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #50

Aina voi mennä huonommaksi ja aina paremmaksi.. usko pois.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Sinänsä mielenkiintoinen bloggaus, jossa kerrotaan että hommaan valittuna ajoit heidän etujaan, nyt ajat Suomen etuja! Tulee mieleen kun saitte paperin tekemisen loppumaan jatkuvilla lakoilla ja vaatimuksilla aikoinaan kotialueellasi. Kertoo juuri sen että ajoit määrättyjen tahojen etuja, välittämättä miten muille käy. Nyt kun olet ajamassa Suomen etuja, ymmärtänet ettei lakkoilemalla ja lisäetuuksia vaatimalla saada Suomea nousemaan. Toivon että olet saanut paremman kokonaiskuvan tilanteesta, eikä vain paperimiesten tilanteesta, Te olitte todella ajamssa tehtaat alas ja tekemässä työttömiä alueelle.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ei paperin tekeminen meiltä loppunut jatkuviin lakkoihin. Se loppui Ongelmaan nimeltä YLIKAPASITEETTI.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tärkeä oikaisu, lakoilla tai paperimiesten palkoilla ei ole mitään tekemistä metsäteollisuuden irtisanomisilla, mutta sensijaan voi kysyä, oliko metsäteollisuuden johto hereillä ymmärtämään tulevat muutokset, eipä tainnut olla. Suomen olisi aika siirtyä työmarkkinoiden uudistuksessa Ruotsissa vallitsevaan suuntaan, jossa asiat sovitaan työpaikoilla neuvotteluiden kautta, ei käskyttämällä, kuten Suomessa. Mikäli nyt saadut tiedot Nokian romahtamisesta pitävät paikkansa ja miksei pitäisi, niin jos jollakulla on peiliin katsomisen paikka niin suomalaisilla yritysjohtajilla, ei "duunareilla" jotka huonon johtamisen laskun kuitenkin maksavat työttömyydellä.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola Vastaus kommenttiin #55

"Tärkeä oikaisu, lakoilla tai paperimiesten palkoilla ei ole mitään tekemistä metsäteollisuuden irtisanomisilla, mutta sensijaan voi kysyä, oliko metsäteollisuuden johto hereillä ymmärtämään tulevat muutokset, eipä tainnut olla."

Lakoilla ja palkoilla ei liene kovin suurta merkitystä. Valuutalla eli oman valuutan menetyksellä voi selittää koko metsäteollisuuden työpaikkojen ja samalla vientitulojen menetyksiä suurelta osalta. Paperin osalta kysynnän lasku on yksi syy myös.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #55

Kyllä niillä oma merkityksensä on. Vuonna 2007 palkkojen osuus metsäteollisuuden arvonlisästä oli lähes 70%. Eli kun paperikone tuottaa 100 rahaa, tästä 70 rahaa menee palkkoihin.

Kemianteollisuus on ainoa iso toimialamme jossa palkkojen osuus jää alle puoleen. Se onkin tärkein vientiala joskaan ei kovin työllistävä esimerkiksi metalliin verrattuna.

Ei kannata olla jääräpää. Hinnat ovat aina iso tekijä kaupankäynnissä. Vaikkakaan eivät ainoa, eivätkä usein edes tärkein tekijä.

Olen tosin sitä mieltä että jos kauppa käy eivätkä korkeat palkkojen osuudet arvonlisästä haittaa työllisyyttä, työntekijät voivat aivan huoletta ulosmitata sen 70% arvonlisästä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #100

"Paperiduunareiden" palkkojen osuus lopputuotteen hinnasta on alle 10%

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #104

Mutta työn osuus on paljon isompi. Metsässä seisova puu ei ole vielä minkään arvoinen. Siinä on välissä metsuria ja jos jonkinlaista logistiikkaa ennen paperikonetta. Kaikilla näillä on palkkakustannuksia. Arviossa on aina käytävä läpi koko arvoketju.

Palkkojen osuus lopputuotteen hinnasta on erittäin suuri.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #105

En ymmärrä näkemystäsi:" Metsässä seisova puu ei ole vielä minkään arvoinen".
Pistäppä puntariin alue, jossa kasvaa vain kauriiden syömiä risukoita ja kuvittele alueen hintaa, kun siinä on 1200 mäntytukkia hehtaarilla. Minulle on kerrottu, että tälläkin hetkellä mäntytukilla on hinta n. 62 €/ m3.

Kyllä noiden kuutioiden aikaansaamiseksi on käytetty rahaa ja paljon eri ikävaiheiden hoitotyötä. Elikkä metsässä seisovaan puuhun on ahdettu jo melkoinen määrä jalostusta ennen, kuin metsuri päräyttää motonsa käyntiin.

Laajennappa siis arvoketjuasi.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #130

Olet ihan oikeassa, metsänhoito jäi kokonaan mainitsematta. Tajusin kyllä mutta olin jo kerennyt painaa "tallenna" :)

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #132

Pelissä, kuin pelissä nopeat sormet ovat valttia vahvemmat.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Työttömyysturvalaissa on kohta (TTL 2a:4) mikä mahdollistaa mielivaltaiseen syyhyn perustuvun työttömyysturvan menetyksen:
"Jos henkilö on omalla menettelyllään aiheuttanut sen, ettei työsuhdetta ole syntynyt, hänen katsotaan kieltäytyneen työstä."

Lähde : https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/200212...

Niin Jari, voisiko tuohon lainkohtaan saada selvennystä niin, että mielivaltaisuudet loppuisivat. Siis työsuhteen syntymättömyyten voi vaikuttaa esim. työnhakijan jokin henkilökohtainen ominaisuus. Esim. liian lyhyet tai pitkät hiukset voivat vaikuttaa työsuhteen syntymyttömyyteen niin, että karenssi voidaan antaa hiusten pituuteen vetoamalla. Sinun hiusten pituudella ei ole em. kirjoituksen kanssa mitään tekemistä.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Onko blogi Oikeus- ja työministerin tilannekatsaus vai itsetutkiskelua? Maassamme on hätätila, joka ei näy hyvinvoivan kansanosan päivällispöydissä. Työttömät työnhakijat tietävät, että rasvainen, lähes lihaton makkara on halpaa - siihen on vielä varaa. Mutta se lihottaa ja sairastuttaa.

Maamme toiseksi suurimpana puolueena Perussuomalaisilla olisi oltava enemmän sanottavaa hallitusohjelman sisältöön. Onko menty kokemattomina liian helppoon?

Nuoret työttömät ovat raskaasti turhautuneita, väsyneitä ja itsemurha-alttiita. Olisi kummallista, jos nykyinen hallitus ei tunnustaisi nuorten ahdinkoa. Onko niin, että nuorille tarkoitetut työllistämisrahat lopetetaan?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

ns.Nuorisotakuu aiotaan ajaa rahanvähentämisellä alas.Nämä samat poliitikot jotka valehtelivat päin naamaa että nuorisotakuu,eli 90 laman jälkeläinen pajatoiminta,uusine nimineen olisi taivas ja autuus.Nyt nämä samat tyypit kerskuvat ettei nuorisotakuulla ole saatu aikaan mitään.
Huvittavinta on se,että kun aikanaan asioista perillä olevat tutkivat jo vaikuttavuuden nämä narrit ja pellet jatkoivat vaan valehteluaan nuorisotakuun tuloksellisuudesta.

Kun tutkimus tehtiin,nuoret ja työnantajat kannattivat kisällimallia,jonka POLIITIKOT YNM.KERHOLAISET TYRMÄSIVÄT.Nuorten ja työnantajien ääni siis vaiennettiin.Kun eu-kolhoosissa mainostettiin kuinka suomen nuorisotakuusta otetaan mallia muissa eu valtion alusmaissa,tyyppi eun ytimissä ihmetteli kuka pitää nuorisolle tarkoitettuja rahoja kassakaapissaan.Ne eivät kohdennettu nuorison työllistämis tahi koulutustoimenpiteisiin.

Nyt pelle porukka voi alkaa miettimään myös huostabisneksen lopettamista SOS-lapsikylät asuntoineen,kyläpäälliköineen ja Pelastakaa lapset ry kun ovat alunalkaen tarkoitettu sotaa,nälkää,orvoiksi jääneille lapsille.Sieltä eduskunnan ja ministereiden hyväksymästä bisneksestä irtoaa miljarditolkulla rahaa niin suomalaisille perheille,kuin noille laittomastikin rajan ylittäneille.Nythän tarkoitus on ajaa suomalaisten lasten ja nuorten koulutusrahat alas,ja alkaa tukemaan maahanotettujen/tulleiden työllistymistä ja koulutusta.

Työttömien rahoista leikataan,ja EK kehuu ettei vaikuta suomalaisten työpaikkoihin kun otetaan vast.ottokeskuksista porukkaa duuneihin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun jouduin työttömäksi, kaikkein tärkein asia ei silloin ollut se 500 päivän ansiosidonnaisuus, vaan se, että työelämä olisi niin joustava, että sinne pääsisi nopeasti takaisin tavalla tai toisella.

Koska niin ei käynytkään, ajattelin, että ansiosidonnaista vastaan tekisin mielelläni jotain hyödyllistä, parhaiten sitä työtä, jota olin aiemminkin tehnyt. Tarjouduin siis antamaan pienen työpanokseni ns. ilmaiseksi, koska sekä yhteiskunta että työttömyyskassa minua tukivat. (Näin toimimme kotonakin: kesäansioista annettiin osa vanhemmille.) Tässä oli tuon em. tarjoukseni tulos:
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Miksi olisi kiellettyä tai häpeällistä tehdä etuuttaan vastaan sitä, minkä voi ja jaksaa - edes pienessä mitassa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #43

En tunne omaa tapaustasi, mutta yleisesti ottaen vastaus on tietenkin helppo: Siksi, että veisit polkuhintaan työpaikan joltakulta, joka tarvitsee palkan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #51

Kuten arvelitkin, et tunne tapausta, mutta tuo perustelu se yleisin, urautunut ajatus juuri takana onkin, joka tuhoaa ja jäykistää itse asiaa, mm. työmarkkinoita ja lisää toimettomuudella sellaisen inhimillisen potentiaalin tuhlausta, johon on panostettu ensin paljon mm. yhteiskunnan toimesta. Ja sitten selitys:

Ei kenenkään työ siitä olisi vaarantunut, vaan olisin pitänyt ne erikoiskurssit, jotka opiskelijoilta peruttiin työsuhteeni päättymisen vuoksi (samassa lafkassa). Ei niitä kukaan muukaan - alaan perehtymätön - sitten pitänyt. Opiskelijathan siinä hävisivät, eikä kukaan voittanut. Itse asiassa KAIKKI hävisivät.

Minulle taas tuli samalla pitkää aukkoa CV:aan eli työttömyys piteni ja työllistyminen vain vaikeutui, mutta minulle maksettiin vanhaan tapaan taas siitä, etten tehnyt mitään. Sellainen oli Suomi silloin ja valtio[!]työnantaja...
Siksi en erityisemmin pidä tästä luodusta järjestelmästä, joka tänne ylimielisesti on pykätty: kyllä me tiedämme, mikä on parhaaksesi...

Tämän lisätiedon valossa: Minkä fiktiivisen työpaikan ajattelit minun vieneen? :-)
----
SIKSI on hyvä, että työministerillä on suora kosketus varsinaiseen arjen tietoon, josta häntä voidaan pahimmillaan varjella eri syistä...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #70

Asia ei yleisesti ottaen muutu miksikään surullisesta kertomuksestasi. Äkkiähän yliopistokin antaisi kenkää vaikka tuhansille, jos nämä lupaisivat sen jälkeen hoitaa hommansa ansiosidonnaisella.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Ilona, toivottavasti äänesi kuuluu!

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Sekä että. On hyvä tutkiskella itseään ja omia toimiaan.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Monsieur Lindström, meillä ei ole aikaa!

Käyttäjän TimoKPerttil kuva
Timo Perttilä

Jari, sinulle on tehty "sydämensiirto".
"Kirurgit" ovat työssään onnistuneet.
Jari, luottamusmies on luottamusmies elämänsä loppuun asti, jos on sydämessään luottamusmies.

P.S. Jari, kaiketi sinäkin olet huomannut niin monien työntekijöiden luottamusmiesten vaihtaessaan leiriä käyneen jonkinmoisissa sydänoperaatioissa.
Sinun lisäksesi mainitsen vain Kuntatyönantajien Jalosen yhtenä esimerkkinä.

En mielelläni sano sinulle edes terveisiä, mutta allekirjoitan tämän omalla nimelläni.

Timo K. Perttilä
ex - luottari
nykyisin eläkeläinen (sydän vieläkin luottamusmiehen).

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

On onni, että meillä on ihmisiä, jotka eivät ole jymähtäneet menneisyyteen. Maailma muuttuu kiivaasti ja siinä pysyy mukana vain tarkasti aistimalla ja tekemällä omat päätöksensä.

On aika vahvaa pohdintaa, jos jonkun ryhmän luotsaaminen nähdään annettuna jumaluutena jota ei voi ottaa pois, eikä voi antaa pois.

Käyttäjän MattiTaneliVilhunen kuva
Matti Vilhunen

Hieman häiritsee että blogisti näkee itsensä ns "valittuna" milloin mihinkin toimeen. Olisi hyvä myös muistaa miksi on valittuna eikä vain puolustella hallitusohjelmalla sitä että ei ole pystynyt puolustamaan puolueensa lupauksia ennen vaaleja. Saannut niitä sitten hallitusohjelmaan jne.
Mutta onhan se hyvä olla ns "Valittu", eikö?
Kuitenkin hatunnosto siitä että on valinnut keskustelun tien omassa puolueensa ministereistä, kuten ei eräät.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Pahoittelen jos syntyy kuva siitä, että tuo "valittu" olisi tässä jotenkin kärkenä. En ole lainkaan sillä kärjellä tätä ajatellut ja sitä paitsi tuo kuulostaa lähes raamatulliselta ja siinäkin mielessä menee väärällä tavalla.

Sanotaan nyt vaikka niin, että olen saanut luottamuksen hoitaa yhteisiä asioita.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"Eiköhän jo ole aika haudata puheet siitä, että emme uskalla tehdä päätöksiä tai että kalastelemme suosiota? "

Jari hyvä, mielestäni kyse on siitä minkälaisia päätöksiä tehdään (tietenkin myös siitä, mitä jätetään päättämättä). Vaikuttaa siltä että olet Perussuomalaisten kanssa langennut EK/Kokoomuksen ansaan siinä, että talous olisi jonkinlaista "faktaa", ja numerot kertoisivat yksiselitteisesti sen mitä on "pakko" tehdä.

Näin ei ole. Raha on niin kuin se lasketaan. EK laskee sen omalla tavallaan, ja hallitus seuraa lähinnä VVM:n laskelmia, jotka ovat linjassa EK:n kanssa. Ei ole olemassa "talouden realiteetteja" siinä absoluuttisessa merkityksessä, jota EK-Kokoomus kansalle jatkuvasti syöttää tehdessään omaa politiikkaansa, sellaista, joka uskottelee olevansa päätöksentekoa politiikan ulkopuolella, siis pakkoa.

Raha ja talous ovat suhteellisia asioita, mikä tietenkin on vaikea ymmärtää. Valtion tasolla talouspäätökset ovat politiikkaa, ja politiikka ei ole sokeaa numeroihin tuijottamista ja niiden pohjalta päättämistä. Sellainen ei ole mitään päätöksentekoa. Se politiikka, jota hallituksesi nyt näkyy noudattavan, on juuri sellaista – itse asiassa ei politiikkaa lainkaan, vaan nimenomaan politiikan välttelyä, pakenemista numeroverhojen taakse. Numeroiden, joita syötetään hyvin tarkoitushakuisesti niiden toimesta, jotka numeroiden pohjalta sokeasti tehtävistä päätöksistä hyötyvät.

Oletko lainkaan kuunnellut maailman (ja Suomenkin) valtioista ja liikeyrityksistä riippumattomia taloustieteilijöitä? Miksiköhän valtaosa heistä näkyy pitävän Suomen hallituksen suunnitelmia tuhoisina?

Itse asiassa on yksi ohjenuora yli muiden suhteessa taantumiin ja nousukausiin: edellisissä pitää elvyttää, jälkimmäisessä leikata. Näin tämä on toiminut kaikkialla, ja päinvastaiset toimet – sellaiset jota hallituksesi nyt EK:n talutusnuorassa ajaa – ovat aina koituneet kansan onnettomuudeksi. Ja pääomapiirien eduksi – joiden pöydistä ne uskottelevat tiputtelevan murusia kansallekin. Turhaan.

Käyttäjän MattiTaneliVilhunen kuva
Matti Vilhunen

Anteeksi tupla kommentoinnit. Johtui siitä että näytti ettei tallentanut.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Edellinen hallitus oli katastrofi ja ei sen edeltäjäkään mikään riemuvoitto ollut. Päinvastoin, sen aikaiset virhepäätökset kiusaavat vieläkin.

Joustoja joo. Totta hemmetissä PS on joutunut taipumaan, mutta niin on Kok ja Keskustakin. Onko se sitten elastisuutta vai yhteistyökykyä. Kukin päätelkööt itse.

Pääasia on se ettei asioilla kiristetä. "kun minä haluan tämän niin sinä saat tuon" ei ole enää tätä päivää.

Pekka Pylkkönen

"Pääasia on se ettei asioilla kiristetä. "kun minä haluan tämän niin sinä saat tuon" ei ole enää tätä päivää."

Juuri noin.

Tuo on kaupankäyntiä ja johtaa yleensä markkinoilla hyvään lopputulokseen. Kaikki saavat mitä haluat.

Kun luodaan strategiaa, sen on oltava koherentti ja jokaisen pykälän pitää tähdätä samaan lopputulokseen. Jos vaikka samaan aikaan lasketaan palkkoja työllisyyden parantamiseksi mutta nostetaan sosiaaliturvaa, lopputulos on helposti heikompi työllisyys.

Koherentti strategia olisi alentaa molempia työllisyyden parantamiseksi ja nousukaudella korottaa molempia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Siinä toivossa moni elää, että vaikka kolme eri puoluetta on hallituksessa, ne nyt kerrankin todella rohkenevat ajaa parhaan ymmärryksensä mukaan kansakunnan parasta. Kansakunnan paras voi juuri nyt olla aika vähän - vähemmän kuin moni toivoo - mutta rohkeus nyt ja onnistumiseen pyrkiminen näkyy vuosien päästä.

Sitä onnistumista ainakin minä toivon Suomen Servi Systemsille - monien vanhojen virheiden, tekemättömien päätösten, rohkeuden puutteen ja itsepetoksenkin jälkeen - siivoustalkoissa; eli uskaltakaa nyt tehdä kunnon viikonlopun, ellei nyt suorastaan ns. kevätsiivous ja tuuletus pitkästä aikaa. Ihmiset pääosin ymmärtävät kyllä, mistä todella on kyse.

Älkää lannistuko pilkasta, neliraajajaruttajista tai kapeakatseisista näkökulmista. Luovuttajat eivät voi voittaa. Siksi moni toivookin, että nyt ei enää siirretä välttämätöntä tuonnemmaksi. Onnea kovaan hommaanne!

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Ps:n pulma ei ole, että on tehty liian vähän - niinhän asiat menevät monipuoluehallituksessa - vaan se, että vaalien alla tuli lupailtua liikoja. Osa äänestäjistä otti suuret puheet tosissaan ja tuntee nyt ihan syystäkin itsensä huijatuksi.

Kai Schleutker

Hyvä Jari. Olematta persujen kannattaja vaaleissa, arvostan Lindströmin ulostuloja, joissa selvitetään samalla konkreettisesti mitä demokratia on.
Se on todellakin yhteisten linjausten muodostamista ja päätöksentekoa - tällä hetkellä erityisen haasteellista.
Aika helppoa ymmärtää, mihin päästään, jos kaikki pitävät härkäpäisesti kiinni millintarkasti omastan. Ei mihinkään. Näemme tätäkin näytelmää joka päivä.

Näin ollen tositilanteessa - jossa nyt olemme - poliitikon osaaminen on kykyä pitää kiinni tärkeistä ja luopua vähemmän tärkeistä asioista. Poliitikon 'suoraselkäisyys' on uskallusta tehdä kompromisseja, kertoa omia ajatuksiaan ja perustella niitä valitsijoilleen - ei linnoittautua yhden asian taakse kabinettiin ja huudella sieltä.
On koko maalle eduksi jos poliittinen kulttuurimme pääsee muuttumaan tällaiseen suuntaan jota Jari Lindström edustaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos varsin rakentavasta palautteesta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

"Ajan nyt siis maan asioita. Siihen minut on valittu."

Sinut on valittu ajamaan persukannattajiesi asiaa, vaikka persut joskus kuvittelivatkin ajavansa "kansan" asiaa. Nyt on sitten tuo kansakin hylätty ja ryhdytty ajamaan maan asiaa. Höpöpuhetta.

SSS-hallituksen ohjelma ajaa pääasiassa EK:n agendaa. Ei Suomen. Ei suomalaisten. Ei varsinkaan persujen äänestäjien. Herää viimein todellisuuteen kun taidat olla ainoita suhteellisen täyspäisiä siinä puoleessa.

Kai Schleutker

Börje Uimonen: Aika suoraviivaiselta kuulostaa linjauksesi. En oikein usko että tuolla reseptillä saadaan tämän päivän maailmassa kovin paljon rakentavaa aikaan valtio-, seura- tai yritystasolla. Urheilukilpailuissa ehkä.

Eduskunta on kansaa edustava ja lainsäädäntö- ja budjettivaltaa Suomessa käyttävä elin, jonka tehtävänä kai on viime kädessä ajaa kansakunnan etua. Eduskunta ei ole urheilukilpailu tai sota. Yhteiskunnallinen päätöksenteko ja päätösten toimeenpano on näinä päivinä kaikkea muuta kuin helppoa. Tämän olemme huomanneet. Kun joku lähtee peliin 'voittamaan' niin vaikeaksi menee.

Asiasta on muuten käyty keskustelua aiemminkin: http://www.sss.fi/vaalikysymys-1/. Aika harva edustaa kantaa että kansanedustaja on VAIN oman puolueensa edustaja.

PS. Kysymys: mistä sinun mielestäsi on syntynyt pohjoismainen demokratia ..? Minusta se syntyi (hienolla tavalla) 1100-1200 -luvun Ruotsissa, jossa yksimielisyys nähtiin niin tärkeäksi asiaksi, että sen saavuttamiseksi oltiin valmiit luopumaan ja tekemään kompromissejä. Sama mentaliteetti auttoi 1000-1500 -luvun Firenzeä ja Venetsiaa kohentamaan yhteiskuntaa ja vaurautta.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Niin. Sinä olet aivan eri mieltä. Eikä se muuksi muutu.

Miten se herääminen todellisuuteen tapahtuisi mielestäsi? Ottamalla Vihreiden agendan esille? Olen sitä mieltä, että herääminen on jo tapahtunut. Keinoista puuttua ongelmiin ollaan vahvasti montaa mieltä.

Suhteellinen täyspäisyys riippuu siitä mihin verrataan. Mutta tulkitsin tuon positiivisesti.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Oman agendasi rakennat parhaiten omien arvojesi pohjalta. SSS-hallituksen tilannekuva on EK:n propagandaa, eikä vastaa lähimainkaan todellisuutta. Siltä pohjalta ei mitenkään voi tehdä oikeita päätöksiä. Kun vääristä lähtökohdista tekee vääriä päätöksiä pääsääntöisesti vastoin omia arvojasi, niin enempää ei poliitikko voisi olla eksyksissä.

Petteri Hiienkoski

"Strateginenkin" hallitusohjelma näyttää jääneen monelta osin kuolleeksi kirjaimeiksi. Taipaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus, että PS:n edustajat vetoavat hallitusohjelman krjauksiin, joista päivän tai parin päästä on hallituksessa luovuttu.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Kaunopuheisinkaan tuskin ruuatta selviytyy.

Marko Parkkola

Tekisit erinomaisen teon jos puuttuisit kahteen asiaan. Toinen näistä ei kuulu tontillesi oikeastaan, vaan sos.terv.ministerin, mutta on tässä perustusoikeudellinenkin puoli.

Ensinnäkin voisit puuttua vakuutusoikeuksien toimintaan. Vakuutusyhtiöt ja heidän lääkärinsä saavat valehdella vakuutusoikeudessa mitä haluavat. Heidän ei tarvitse esimerkiksi näyttää toteen miten tapaturmassa loukkaantuneen jatkuvat oireet eivät johtuisi tapaturmasta. Heille riittää vain lausunto "joku muu syy" koskaan näkemättä potilasta. Voisit ulottaa rikoslain perättömän lausuman antamisen viranomaiskäsittelysä koskemaan myös vakuutusoikeuksia ja vakuutuslääkäreitä.

Oikeastaan erityistuomioistuimet voisi lakkauttaa kokonaan. Turhia välietappeja matkalla KKO:on.

Toiseksi voisit puuttua Kelan syrjivään käytäntöön Elvanse nimisen lääkkeen Kela-kervattavuudessa. Se ei ole korvattavien listalla vaan on ns. erityiskorvattava. Kela edellyttää, että saadakseen korvattavuuden ko. lääkkeeseen, on lääkkeen ottaminen pitänyt aloittaa alle 18 vuotiaana. Ongelma on siinä, että ko. lääke ei ole ollut myynnissä kuin vuoden. Näin ollen 50000-100000 ADHD:ta sairastavaa potilasta on erikoisessa asemassa. Toisaalta jos on saanut aiemmin korvattavuuden Adderall nimiseen lääkkeeseen, saa automaattisesti korvattavuuden Elvanseen, koska Kela-kortissa nämä näkyvät samalla koodilla. Tilanne ei ole tasapuolinen kaikille ja muutenkin Kelan edellytys on järjetön ja suorastaan ikärasistinen.

Tästä toisesta asiasta olen yrittänyt useaan otteeseen lähestyä Hanna Mäntylää. Tuloksetta. 130 euroa 30 pillerin purkista on paljon perheen budjetissa, kun lääkettä tulee ottaa lähes joka päivä. Voin kirjoittaa asiasta enemmänkin, mutta pääpiirteet ovat tuossa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Vakuutusoikeusasia on oma "kärkihankkeeni". Se oli sitä jo edellisen vaalikauden aikana, mutta eihän asia edennyt mihinkään.

Tuo toinen asia on minulle vieraampi. Siis tämä lääkeasia.

Marko Parkkola

Eli siis kyse on aivan uudesta lääkkeestä, joten viranomainen on luonut mahdottoman ehdon sillä, että lääkkeen aloitus olisi pitänyt aloittaa lapsena. Voin kertoa tapauksen jonka tunnen erittäin hyvin.

29 vuotias nainen. Monia ADHD-lääkkeitä kokeiltu ja niistä monia haittavaikutuksia mm. itsetuhoisuutta. Psykiatri vaihtoi Elvanseen ja lähetti korvaushakemuksen Kelaan. Kela hylkäsi hakemuksen, koska Elvanse-lääkitystä ei ole aloitettu lapsena. Edellytys on siis täysin mahdoton, koska lääke on tullut viime vuonna vasta myyntiin. Elvanse on kuitenkin tälle naiselle ainut toimiva ADHD-lääke, josta ei tule sivuvaikutuksia.

Mutta on toinen tapaus. 45-vuotias mies. Sama juttu, mutta tällä kertaa Kela hyväksyi hakemuksen. Samat edellytykset korvattavuudessa, mutta ilmeisesti nyt oli mukavempi käsittelijä.

Tämä rajoite korvattavuudessa asettaa siis ihmisiä eriarvoisiin asemiin ja lisäksi on tuo porsaanreikä, että jos on sattunut käyttämään toista lääkettä, saa automaattisesti erityiskorvattavuuden. Muutamat ovat saaneet korvattavuuden valittamalla Kelan hylkäävään päätökseen, mutta sekin on ollut ihan satunnaista.

Jonkun pitäisi paukuttaa Lääkkeiden hintalautakuntaa päähän, että tällainen käytäntö ei ole oikeudenmukaista ja vaarantaa potilaita, koska joutuvat turvautumaan huonommin sopiviin, mutta halvempiin lääkkeisiin.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Se unohtuu monelta, että ennen vaaleja Soini puhui vahvasti hallitukseen menosta.
Ajattelin jo silloin että nyt ei ole ollenkaan helppo paikka mennä hallitukseen ja
kaikkien toiveet ei toteudu, kuten Jarikin totesi.
On selvää että puolue edelleen pyrkii ajamaan omaa ohjelmaansa, niin paljon kuin tilanteen mukaan on mahdollista.
Moraalinsa voi tässäkin tilanteessa säilyttää.
Näissä kommentoijissa on paljon niitä jotka eivät ole perussuomalaisia äänestäneet ja huutavat takinkäännöstä. Ne huutelut voi jättää omaan arvoonsa.
Perussuomalaisille äänestäjille sanon että älkää hötkyilkö sillä se sataa muiden puolueiden laariin. Antakaa ministereille rakentavaa kritiikkiä, eikä turhaa huutelua sillä se ei johda mihinkään hyvään.
Menestystä Jarille vaativassa tehtävässä.

Simo Pietiläinen

Lindströmillä on varmaan vilpitön pyrkimys hyvään. Se ei voi onnistua nykyisessä hallituksessa.
Edellisten hallitusten saamattomuus sai aikaan euforian uuden hallituksen muodostamisessa jota ei ole aikoihin nähty.

Puhuttiin strategisesta siitä ja tästä. Puhuttiin avokonttorista, jossa kaikki ministerit ja puolueet yhteen hiileen puhaltelemalla panevat Suomen asiat kuntoon.

Se olikin kuulemma vain "henkinen" avokonttori, ministerit istuvat linnoissaan ja audien takapenkeillä entiseen malliin.Persujen hallituskiima voitti harkinnan. Pääasia oli päästä hallitukseen, vaalilupauksista viis veisattiin. Jokainen rohmusi itselleen tonttia niin paljon kuin kerkesi.

Nt nieleskellään pettymystä kun valtaosa lupauksista on nopeasti petetty/vesitetty.
Että kehtaatte - ja kyllä te kehtaattekin kailotti Soini ennen vaaleja.
Persut ovat oosittaneet olevansa aivan tavallinen valtaan ihastuva puolue ja yllättävän nopeasti.

Silkkaa populismia oli yhdistää työ- ja oikeusministerin salkut.
Työttömyyden hoitamisessa olisi hyvällekin entiselle luottamusmiehelle riittävästi kolmevuorotyötä.
Oikeusministerin tehtäviin Lindströmin avoimuus ja vilpittömyys eivät vain riitä. Virkamiehet kauhistelevat ettei ministeriä voi mihinkään ulkomaille lähettää kun ei osaa mitään vastuulleen kuuluvia asioita - eikä kieliä. Työministerin salkku olisi kyllä riittänyt.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tärkeintä tälle ministerille lienee olla itselleen mieliksi ja samalla pyrkiä eksistentialistisen fatalistiseen mielenmaisemaan ja unohtaa maalliset pyrinnöt.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Persut ensi kertaa hallituksessa, ja sen myötä on takkikin kääntynyt. Monestiko on Timo Soini siitä eduskunnassa oppositiossa ollessaan muistuttanut.
Ok, tämä oli vain johdatus takinkääntöasiaan yleisesti. Takinkääntöä pidetään yleisesti vähemmän positiivisena asiana. Mielestäni näin ei asia ole.
Yksinkertainen ( vähän tyhmä) esimerkki valaiskoon; lähden huomenna puolukkaan, mutta aamulla totean ikkunasta, että on satanut viisi senttiä lunta. Arvatenkin lähtemättä jää. Olenko siis takinkääntäjä, kun teen toisin kuin lupasin?
Puheet takinkääntäjistä voisi siis lopettaa. On tyhmää pitää jääräpäisesti kiinni aiemmista mielipiteistä,jos asiassa on matkan varrella tullut uusia asiaan vaikuttavia tekiöitä.
Hallituksessa on aina useita puolueita. Hallituspuolueista jokainen saa kirjattua jonkun itselle tärkeän asian. Toisaalta yhteistyö vaatii myös luopumista joistakin itselle tärkeistä asioissa. Tämän sovittelun seurauksena on sitten tehtävä se kuuluisa takinkäännös.
Tästä syystä olisikin suotavaa, että vaalikampanjoissa ei naulata lukkoon ehdottomuuksia, vaan puhutaan meluimmin tavoitteista joita puolue pyrkii ajamaan, jos kansa antaa valtakirjan hallitusvastuuseen. Siis takin saa kääntää, jos enemmistö hallitukseesa on toista mieltä kuin oma puolue. Tämä koskee niin Persuja, Kepua kuin Kokoomusta. Se on edellytys toimivalle hallitusyhteistyölle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Annan arvoa Jari Lindströmin rehellisyydelle, kun hän puhuu tunnelmistaan tämän Suomen uuden "sekametelisoppahallituksen" ministerinä. Hänen ilmeistään siellä hallitusaitiossa ja samoin tämän kirjoituksen sanamuodoista käyvät ilmi epävarmuus, lievä katumus ja omantunnonvaivat. Lindström kysyy, onko hän joutunut väärään paikkaan väärään aikaan.

Yleensä poliitikot ja varsinkaan ministerit eivät myönnä mielessään myllertäviä moraalisia pohdiskeluja. Tavallisesti poliitikot yrittävät julkisuudessa todistella, että he ovat täsmälleen oikealla asialla.

Olisin odottanut, että demariministerit olisivat myöntäneet edellisessä "sekametelisoppahallituksessa" istuessaan olevansa aivan väärässä seurassa. Eihän sosialidemokraattien sovi länsimaisessa demokratiassa istua Kokoomus-vetoisen hallituksen apupuolueena. Tämän politiikan pölkkypäisyys selvisi tyhmimmillekin viimeistään huhtikuun vaaleissa, joissa Sdp tipahti puolueista neljännelle sijalle ja hallituspalkintopallin ulkopuolelle.

Samoin käy Perussuomalaisille, jos he jatkavat tässä hallituksessa.

Ja itse asiassa on hyvä että Sdp putosi, sillä demarit (ja vielä vähemmän Vasemmistoliitto) eivät ole oikeassa paikassa pääomapuolueiden vetämässä hallituksessa. Sellaiseen hallitukseen eivät sovi ministereiksi myöskään sellaiset duunarien etuja ajavat poliitikot kuin Jari Lindström. Lindströmin ja demarien paikka olisi Labour-hallituksessa.

Suomen olisi pikimmiten päästävä eroon "sekametelisoppahallituksista" ja siirryttävä blokkivaaleihin ja blokkihallituksiin. Kannattaisi mennä pikakyytiä opintomatkalle Ruotsiin ja muihin länsimaisiin demokratioihin.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Ministeri Lindström: "Olen edelleen entinen paperiduunari".

Kun ajattelee sitä paperimäärää, joka Ministerin pöydän kautta kulkee, voinee Ministeri edelleen kutsua itseään paperiduunariksi. Tämä hauskana anekdoottina.

Ministereiden toimien arvostelijat tuntuvat usein unohtavan sen seikan, että Ministerin johdettavana on suuri virkamiesorganisaatio, joka ei vaihdu vaalimenestyksen mukaan. On mahdollista, että kaikki siellä ei aina välttämättä seiso järkähtämättä hallitusohjelman takana ja siten edesauta esimerkiksi PS:n onnistumista hallitustyöskentelyssä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tietyt kommentit laittavat miettimään, että kaipaavatko jotkut ihan aidosti edellisen porukan kaltaista "toivotaan toivotaan" valtioneuvostoa.

Realismin puutteesta ja rohkeudesta ei nykyjohtoa ainakaan voi syyttää ja se on hieno asia. Voi vain kuvitella mitä olisi tapahtunut, jos esim. lomarahojen leikkaus olisi otettu esiin edellisessä porukassa. Puhumattakaan monista muista jutuista.

Turhaa pöhinää miettiä takinkäännöksiä tai kannatuslukuja. Tulokset tulevat ratkaisemaan. Työttömyyskäyrän lasku ja talouskäyrän nousu tällä hallituskaudella. Mietitään kannatuslukuja sitten kun nuo kaksi asiaa on korjattu.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Olet jämäkkä työministeri. Tsemppiä!

Pasi Harjamäki

Minun mielestäni Lindström on kaikkea muuta kuin jämäkkä.
Miten hänen kädenjälkensä näkyy hallituksen työllisyyspolitiikassa tai tässä hallituksen työelämäpaketissa? Ei mitenkään. Paketti on EK:n, Kokoomuksen ja Keskustan aikaansaannos ja Lindströmillä on statistin, juoksupojan rooli. Hän yrittää perustella tätä pakettia ympäripyöreällä liirumlaarumilla, ymmärtämättä varmaan puoliakaan siitä, mistä siinä on kysymys. Puhumattakaan, että hän yrittäisi saada siihen palkansaajapuolen näkövinkkeliä, mitä nyt ehkä sopisi duunari taustaiselta, "Suomen suurinta työväenpuoluetta" edustavalta ministeriltä odottaa.
Hän ajaa nyt maan asioita. Hänestä maan asiat on yhtä kuin EK:n asiat.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#103 Mitäpä tuohon on lisäämistä? Olet oikeassa, omasta mielestäsi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kysymys ministerille.

Voiko Suomessa saada ääniä ja päästä mukaan politiikkaan rehellisin keinoin, ilman populismia, ilman että politikko tai hänen puolueensa käyttäisi hyväkseen tai myötäilisi äänestäjien puutteellisia ja virheellisiä käsityksiä yhteiskunnasta, politiikasta, Suomesta ja vähän elämästä yleensäkin?

Toisin sanoen.

Onko politikon pakko antaa äänestäjille väärä käsitys asioista tai suoranaisesti valhedella?
--------------------

Tiedänhän minä ettei ministeri voi tähän kysymykseeni vastata rehellisesti, kuten ei kukaan muukaan politikko. Vastaus on välttämättä kiertelevä ja kaarteleva ja siinä tartutaan tai suorastaan takerrutaan lillukanvarsiin, ettei tarvitsisi vastata suoraan itse kysymykseen.

Toki mimulla itselläni on selkeä kanta asiaan.

Suomessa ei voi tulla politikoksi rehellisin puhein.
Rehelliset aikeet ovat eri asia, niitä voi joko olla tai ei.
Niistä oikeista aikeistahan me emme koskaan juuri mitään tiedä.
---------

Politikkojen puheet ovat epärehellisiä, olipa kyseessä kokoomus, kemmunistit, kristilliset tai persut. Myös pikkupuolueiden on pakko olla epärehellisiä jos aikovat päästä valtaan.
--------

Jos ministeri olisi samaa mieltä kanssani ja uskaltaisi sen myöntää, tai, jos ei uskalla, oletuksena olettaisi asian olevan kuten sanon, noon mistähän tämä ilmiö mahtaisilaan perimmiltään johtua?

Toki kuka tahansa voi vastata, jos osaa.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Kyllä uskon että vaalikentillä poliitikot pääsääntöisesti puhuvat niistä asioista joita he tahtoisivat ajaa eduskunnassa.
Sitten kun tullaan eduskuntaa alkaa ns. politikointi seuraavia vaaleja ajatellen. Silloin ei voi koskaan olla samaa mieltä kuin hallitus tai päinvastoin.
Huonoimmassa tapauksessa vaalikauden lopulla ei kannateta enää edes omia esityksiä.

Tämä hallitus haluaa selvästi tehdä jotain, myös sellaista joka ei tuo ääniä vaaleissa, mutta ehkä vie suomea eteenpäin ja parempaan suuntaan.

Aina kun jaetaan jotain tai otetaan jotain se menee vääjäämättä "väärään" osoitteeseen. Näin on ollut ja tulee aina olemaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kun on ollut väärässä, on viisasta vaihtaa suuntaa. Maahanmuuttokysymysten muotoilussa hallitusohjelmassa on - ikävä kyllä - Perussuomalaista käsialaa. Onneksi kirjoittajina on ollut myös muita puolueita eikä koko maahanmuuttokysymystä ole ratkaistu Perussuomalaisten linjauksina.
Näitä yhteisiäkin muotoiluja on jouduttu reivaamaan koko ajan, koska kirjatut linjaukset eivät ole mukautuneet muuttuvaan tilanteeseen. Pakolaisten hätä räjähti silmille.
Sen jälkeen kirjatut linjaukset ovat joustaneet, mutta Perussuomalaisten pelin takia Suomi on tarpeettomasti ottanut takkiinsa: käsittämätön tyhjän äänestäminen EUssa on pudottanut Suomen Unkarin kanssa samaan koriin. Jopa äärilinjaa ajanut Puola nosti asemansa Suomen ohi äänestyksessä.
Perussuomalaisten maahanmuuttolinja on ollut kaiken aikaa muukalaisia erotteleva ja vihamielinen "Me ensin, muille sitten". Perussuomalaispoliitikon rasisteja lipovaa kirjoitteluakaan ei tuomittu, vaan suostuttelitte kansanedustajan itse eroamaan ryhmästä. Immonen kohta palaa linjaan, oppiko hän mitään?
Pahimmillaan linjanne yskii nyt, kun rasistien polttopullot ja raketit lentelevät kohti maahanmuuttajia ja kivet maahanmuuttajia auttavien suomalaisten niskaan. Puoluejohtajanne moitti toki heitä, mutta samalla hämmensi sanomaansa - Perussuomalaiseen malliin - epäsuoraselkäisesti ymmärtämällä rasistien toimet vastaukseksi "vihervasemmistolle". Tämähän on nimityksenne oppositiossa istuville poliittisille vastustajillenne.

Olisin toivonut, että edes sinä olisit tuominnut kotikaupungissasi polttopullon heittäneen miehen toimet epäisänmaallisena ja rasistisena. Edes yhden kerran.

Edellä oleva koskee puoluettanne, ei - viimeistä kappaletta lukuunottamatta - sinua henkilökohtaisesti. Yhteiskuntasopimukseen tähtäävä politiikkanne on sitä vastoin ollut onnistunutta. On toki vaikeaa ottaa kansalaisilta varoja tai etuuksia, leikata palveluja. Silloin saa aina arvostelua niiltä, joita kurjat päätökset koskevat. Silloin tarvitaan tasapainoilua ja poliittista vastuunkantoa. Tässä on ministerikautesi suurin ansio, ministeri Lindström. Toivottavasti leikkauslista - ja ehkä myös työmarkkinaratkaisu - saadaan nopeasti myös laeiksi ja toimeenpannuksi. Toivon, että ratkaisut veisivät Suomen kasvu-uralle ennen kautesi loppua. Kansalaisena uskon, että sekä tavoitteet että toimenpiteet ovat oikeansuuntaisia.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Mitä oikeastaan tuo tuomitsemisen vaatiminen on jota vihreät jatkuvasti toivoo?
Jari Lindström on oikeusministeri ja suomessa on oikeuslaitos ja poliisi.
Kouvolassa polttopullon heittänyt on poliisin kertoman mukaan ennestään rikollisen taustan omaava. Pitääkö jonkun aina tuomita etukäteen kun suomessa jotain tapahtuu.
Minun mielestäni se on tavallaan lynkkaus jo ennen oikeudenkäyntiä vaikka tapaus näyttäisi kuinka selvältä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kyseessä on luonnollisesti rikos.

Kiinnostavaa olisi kuitenkin tietää, miten on mahdollista, että uutisoinnin mukaan vartijat/poliisit saivat " sammutettua polttopullon" ?

Polttopullo eli Molotovin coctail kun heitetään kohteeseensa, jolloin lasipullo rikkoontuu ja sen sisältö leimahtaa liekkeihin sen kylkeen kiinnitettyjen palavien tikkujen sytyttämänä. Jokin tässä tarinassa ei lainkaan täsmää.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Mitä Vihreät tuomitsemisvaatimuksillaan haluaa, en ota kantaa.

Koska kuitenkin itse pyysin ministeriltä suoraselkäisyyttä ja toivoin häntä tuomitsemaan polttopulloa heitelleen miehen toimet, vastaan omalta näkökannaltani, mitä tuomitseminen siis merkitsee.

Tuomitseminen tässä yhteydessä tarkoittaa sitä, että korkein johto ilmoittaa selvästi, että kyseenomainen toiminta ei sovi suomalaiseen käytäntöön eikä kyseisen kaltaista toimintaa yhteiskunnnassamme suvaita eikä sellaista sinne haluta.
Hennalan tapahtumat heti seuraavana päivänä tuomitsivat tviiteissään tai muissa yhteyksissä ainakin Stubb, Orpo, Sipilä, Rinne, Essayah ja monet muut.

Teon tuomitseminen ei liity oikeuslaitokseen eikä polisiinkaan. Juridisesti asiaan liittyvä toiminta saattaa olla lain mukaista, muttei noudata suomalaisia arvoja. Tälläista edusti esimerkiksi paikalla KKK:n uniformussa Suomen lippua heilutellut henkilö. On hyvä, että monet irtisanoutuivat näiden hihhuleiden toimista ja osoittavat, että heidän toimintansa ei edusta Suomea eikä suomalaisuutta.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Pekalle lainaus poliisin kuvauksesta:
"Paikalla olleet vartijat sammuttivat polttopullon. Rikoskomisario Jukka Tylli kertoo pullon syttyneen kunnolla ja aiheuttaneen todellisen vaaratilanteen. Paikalla olleet vartijat sammuttivat tulen takilla ja käsisammuttimella".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pitäisin Jari Lindströmiä tyypillisenä entisenä Sdp:n äänestäjänä, joka kyllästyi, tuskastui ja turhautui demarien roikkumiseen hallituksissa porvarien apupuolueena. Esimerkiksi Kataisen ja Stubbin Kokoomus-vetoisiin "sekametelisoppahallituksiin" Sdp:n oli turhaa ja vahingollista osallistua.

Demarit roikkuivat mukana Kokoomuksen apupuolueena, joka ei saanut omaa sanomaansa hallituksen käytännön politiikkaan. Sanalla sanoen Sdp teki kardinaalivirheen ja meni hallitukseen "herrojen kanssa marjaan". Tuloksena oli kaikkien aikojen vaalitappio, putoaminen neljänneksi ja uuden hallituksen ulkopuolelle.

Nyt sitten "Suomen suurin työväenpuolue" Perussuomalaiset teki saman kardinaalivirheen, josta Sdp oli juuri saanut rangaistuksen rökäletappion muodossa. Ei ihme, että paperitehtaan työmiestä Jari Lindströmiä harmittaa ja hävettää, kun joutui hallitukseen eli "herrojen kanssa marjaan".

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202247...

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Hallitukseen mennään, koska siellä voi vaikuttaa asioihin. Jos oma poliittinen ideologia on niin heikko, että se ei kestä hallitusvastuuta, olisi ehkä syytä tarkistaa ideologiaa sen sijaan, että syytetään muita heikosta vaalimenestyksestä.

Marko Parkkola

Tuota... Nyt ei mennyt ihan niin kuin piti. Maassa on satoja tuhansia työttömiä ja ulkomailta tuotettaisiin pikavauhtia halpatyövoimaa maahan. Onko tämä osa sitä SSS-hallituksen sisäistä devalvaatiota?

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ps-min...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mika Mustonen, #118:
"Jos oma poliittinen ideologia on niin heikko, että se ei kestä hallitusvastuuta, olisi ehkä syytä tarkistaa ideologiaa sen sijaan, että syytetään muita heikosta vaalimenestyksestä."

Minkään puolueen poliittinen ideologia ei ole niin vahva, että se kestäisi istumista millaisessa hallituksessa tahansa. Niinpä puolueen pitäisi harkita tarkasti, antaako tarjolla oleva hallituskoalitio mahdollisuuden oman tärkeän poliittisen agendan ajamiseen.

Tämä tärkeä harkinta jäi Sdp:ltä ja Vasemmistoliitolta tekemättä, kun mentiin mukaan Kataisen hallitukseen. Tuloksena oli rökäletappio seuraavissa vaaleissa. Saman virheen teki PS mennessään mukaan SSS-hallitukseen. Tällainen työnantajavetoinen hallituspohja ei anna mitään pelitilaa Jari Lindströmin kaltaisille työväen etuja ajaville poliitikoille.

Vikaa on siis hallituspohjassa eikä välttämättä Lindströmin "ideologisesta heikkoudesta". Työväen edustajan ei pitäisi mennä "herrojen kanssa marjaan". On jo tarpeeksi näyttöä siitä, miten siinä käy.

Olisi siis päästä pois "sekametelisoppahallituksista" ja pyrittävä blokkipolitiikkaan. Lindströmin kaltainen poliitikko kuuluisi ilman muuta työväen ja vähempiosaisten etuja ajavaan Labour-hallitukseen. Sinne kuuluisivat myös Sdp, Vas. ja Vihreät.

Menkääpä oppimaan blokkipolitiikan alkeita Ruotsiin ja muihin länsimaisiin parlamentaarisiin demokratioihin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kai kuitenkin ymmärrät, Timo, että PS:ssa on vahva äärioikeistolainen enemmistö. Olisi liikaa vaadittu Lindströmiltä ja muutamilta muilta fiksuilta, että heidän pitäisi hajottaa sekä puolue että hallitus kesken vaalikauden. Vai olisiko?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jari-Pekka Vuorela, #120.
En ole koskaan ymmärtänyt niitä, joiden mukaan Perussuomalaiset-puolue olisi äärioikeistoa. Oikeisto-vasemmisto -vastakohtaisuus perustuu siihen, ajaako puolue pääoman vai työn etua. Oikeisto (Kokoomus, Rkp...) pitää silmällä rahan, pääoman etua ja vasemmisto ajattelee työntekijän asiaa reiluuden ja oikeudenmukaisuuden kannalta.

Vaikka PS on osaltaan arvokonservatiivinen ja joidenkin mielestä rasistinen, sen äänestäjäkunta on suurelta osin kaikkein vähävaraisinta ja syrjäytyneintä joukkoa. Sinne ovat jopa paenneet monet demarit ja vasurit, jotka ovat kauhistuneet puolueidensa istumista hallituksessa Kokoomuksen apupuolueena. Talouskysymyksissä PS ajaa ja sen kuuluukin ajaa vähävaraisten asiaa. Siinä mielessä se on tyypillinen vasemmistopuolue.

Jos Suomen poliittinen kulttuuri tervehtyisi ja ryhdyttäisiin muodostamaan blokkihallituksia, PS:n luonnolliset hallituskumppanit Labour-koalitiossa olisivat Sdp ja Vasemmistoliitto.

Jos siis PS on pääomapiirien etuja ajava äärioikeistopuolue, Lindströmin pitäisi pikakyytiä juosta sieltä ulos. Se ei vielä aiheuttaisi hallituskriisiä, sillä PS voisi käden käänteessä vaihtaa ministeriä. Mutta länsimaiseen sivistyneeseen blokkipolitiikkaan pyrkiminen panisi todellakin kokonaan uusiksi SSS-hallituksen ja Suomen koko poliittisen kulttuurin. Sellainen muutos olisi äärimmäisen tärkeä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #121

En minä puhunut puolueen äänestäjäkunnasta. Perussuomalaiset-puolueen eduskuntaryhmässä, päätöselimissä ja mitä ilmeisimmin koko muutaman tuhannen hengen jäsenistössä, on äärioikeistolainen enemmistö. En minä siitä syytä Jari Lindströmiä, Lea Mäkipäätä tai muita fiksuja, mutta ei todellisuudelta silmät sulkemalla mitään saa aikaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #123

Jari-Pekka Vuorela, #123.
Sanoisin, että SP:n eduskuntaryhmässä on koko joukko arvokonservatiiveja ja rasismiin taipuvaisia henkilöitä. Mutta hekään eivät ole äärioikeistolaisia rahavallan esitaistelijoita. Ei heitä siis voi nimittää oikeistolaisiksi.

PS:n äänestäjäkunta on valtaosaltaan työtätekevää ja työtöntä köyhälistöä. Heidän etujaan luulisi ja olettaisi Jari Lindströmin ajavan tyypillisen Labour-poliitikon tavalla.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #121

Timo Uotila, #121
Tuotannossa tarvitaan sekä työtä että pääomaa. Duunarinkin tuottavuus (ja palkka) olisi aika paljon huonompi, jos hän joutuisi kaivamaan ojaa vielä lapiolla eikä kaivinkoneella.

Työn tekijät ja pääoman sijoittajat haluavat korvauksen panoksestaan. Vasemmiston mielestä ilmeisesti vain työn tekijälle kuuluu korvaus, mutta ei pääoman sijoittajalle. Siinä on yksi iso ero vasemmiston ja oikeiston välillä.

P.S
Tarkoitin demareita - en perussuomalaisia - kun sanoin, että ideologiaa pitää muuttaa, jos se ei kestä hallitusvastuuta. J. Lindström on mielestäni hoitanut työtään tasapuolisesti kuten pitääkin sen sijaan, että olisi ajanut vain tietyn taustaryhmän agendaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #124

Mika Mustonen, #124.
"Tarkoitin demareita - en perussuomalaisia - kun sanoin, että ideologiaa pitää muuttaa, jos se ei kestä hallitusvastuuta. J. Lindström on mielestäni hoitanut työtään tasapuolisesti kuten pitääkin sen sijaan, että olisi ajanut vain tietyn taustaryhmän agendaa."

Ideologiaa ei pidä muuttaa vaan pitää muodostaa hallituskoalitio, johon tuo ideologia sopii. Siispä olisi pyrittävä sivistysmaiden blokkivaalijärjestelmään.

Työmiehen ja -naisenkin etuja ajamaan valittu Jari Lindström on joutunut väärään paikkaa, kun hän yrittää olla työ- ja jopa oikeusministerinä pääoman asiaa ajavassa SSS-hallituksessa. Siinä se hänen pulmansa ja päänsärkynsä on.

Oikeisto siis ajaa pääoman ja vasemmisto työntekijöiden etuja. Siksi ne ovat kuin tuli ja vesi eivätkä sovi samaan hallitukseen. Sivistysmaissa tämä on huomattu, vaan ei junttien Suomessa, jossa harrastetaan jatkuvasti "sekametelisoppahallituksia".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #124

Mika Mustonen, #124.
"Tarkoitin demareita - en perussuomalaisia - kun sanoin, että ideologiaa pitää muuttaa, jos se ei kestä hallitusvastuuta. J. Lindström on mielestäni hoitanut työtään tasapuolisesti kuten pitääkin sen sijaan, että olisi ajanut vain tietyn taustaryhmän agendaa."

Ideologiaa ei pidä muuttaa vaan pitää muodostaa hallituskoalitio, johon tuo ideologia sopii. Siispä olisi pyrittävä sivistysmaiden blokkivaalijärjestelmään.

Työmiehen ja -naisenkin etuja ajamaan valittu Jari Lindström on joutunut väärään paikkaa, kun hän yrittää olla työ- ja jopa oikeusministerinä pääoman asiaa ajavassa SSS-hallituksessa. Siinä se hänen pulmansa ja päänsärkynsä on.

Oikeisto siis ajaa pääoman ja vasemmisto työntekijöiden etuja. Siksi ne ovat kuin tuli ja vesi eivätkä sovi samaan hallitukseen. Sivistysmaissa tämä on huomattu, vaan ei junttien Suomessa, jossa harrastetaan jatkuvasti "sekametelisoppahallituksia".

Yossi Smed

4 vuotta, ei ikinä. uudet vaalit 16.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Suomella on hallitus, jossa on hyvä tekemisen meininki ja ote. Hävettää pelkästä hajottamisen halusta nouseva narina.

Uskon tähän hallitukseen. Siitä puuttuu viherpunertavat hajoittajat.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Perttu Pulkkinen, #128.
Työnantajat ja rikkaat kiittelevät hallitusta, joka ei anna vähempiosaisille juuri muuta kuin häviäjän osan. Siinä on Jari Lindströmin ongelma ja päänsärky. Hänhän edustaa työtätekevää kansaa ja tuntee istuvansa väärään aikaan väärässä paikassa.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Meidän on löydettävä usko käsien työhön, tulevaisuuteen, pärjäämiseen omin voimin ja autettava ihmiset onnistumaan eikä passivoitumaan. Aina on toki putoajia, mutta ei auteta niitä ihmisiä jäämään rähmälleen allikkoon, jotka voivat nousta.

Asumistuen kaltaiset tuet ovat hyviä, koska asunto on elämisen lähtökohta.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Ei kukaan syytä teitä siitä, että te olette kriisin keskellä, mutta henkilökohtaisesti poliittisesti minun on vaikea antaa anteeksi sitä, ettei erillaista maahanmuutto- ja turvallisuusammattilaisista luotu kriisiä varten. Kriisin aikana on tehtävä kriisiratkaisuja. Ei ole edes fyysisesti mahdollista, että kolmen ministerin (Orpo, Lindström, Sipilä) saataisiin ratkaistu näinkin tärkeä asia. Tässä selitin tarkemmin mitä tarkoitan:

http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208981-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset