Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Olen muuten sitä mieltä, että mitä mieltä olenkaan?

Laiska töitään luettelee. En siis siihen ryhdy, koska en ole ollut laiska wink 

Microsoft, työllisyysmäärärahat, turvapaikkakriisi, kotouttaminen, raiskaustapaukset, sakkoasiat,oikeustaju, jättityöttömyys.....

Siinä nyt muutama isompi ja pienempi "haaste", jotka ovat tavalla tai toisella, enemmän tai vähemmän olleet pinnalla. Ja ovat sitä suurimmalta osin edelleen. Vaikka nykyään puhutaan usein haasteista, on hyvä puhua ihan suoraan ongelmistakin. Eihän siitä pääse pakoon, että työttömyys ja turvapaikkahakijakriisi ovat ongelmia. Ne pitää pystyä ratkaisemaan ja se on todella vaikeaa.

Jos emme saa oleskeluluvan saaneita kotoutumaan, siis työllistymään tai yrittämään, on meillä käsissä ongelma. Paljon suurempi ongelma kuin jos onnistumme siinä. Samaan aikaan on korostettava sitä, että meillä on jo ennestään valtava joukko ihmisiä vailla työtä. Siis palkkatyötä. Ja näiden kahden ryhmän vastakkainasettelua en halua. Tiedän, että se tulee halusin tai en. Silti pyrin tänne jäävien osalta toimimaan niin, että ongelmia syntyisi mahdollisimman vähän. Se ei ole hyysäystä vaan veronmaksajien rahojen säästämistä. Tervettä itsekkyyttä siis.

Samaan aikaan työttömyyttä ja sen hoitamista pyritään muuttamaan aktiiviseen suuntaan. Passiivinen työttömyysturva tulee meille todella kalliiksi. Kun puhumme kokonaisuudessaan lähes kuuden miljardin euron työttömyysmenoista ja siitä vain noin 10% menee aktivoivaan työttömyyden hoitoon, on selvää, että muutoksia on tehtävä. Sitä mieltä on muuten oppositiokin. Kun vielä työllisyysmäärärahoista leikataan tulevina vuosina, pitää löytää uusi tapa hoitaa työttömyyttä. Siksi esim.työttömyysturvan käytön laajentaminen(esim.palkkatuki) on työn alla. 

Olemme saaneet mielestäni aikaiseksi hyvän turvapaikkapoliittisen ohjelman aikaiseksi. Sitä ryhdytään viemään toimeen määrätietoisesti. Eihän tuo ohjelma kaikille ole tarpeeksi tiukka. Mutta paljon tiukempi kuin mikään muu hallituskokoonpano olisi saanut aikaiseksi. Perussuomalaisten kädenjälki näkyy ohjelmassa vahvasti, mutta yhdessä se on hyväksytty ja on näin koko hallituksen ohjelma.

Palautetta on tullut paljon tässä hallitustaipaleen varrella. Kriittistä, kiukkuista, vihaista ja toisaalta myös positiivistakin.  Ei se mitään. Hyvä että kansalaiset antavat palautetta. 

Tosin eräs asia ei lakkaa hämmästyttämästä. Oikea tieto ja väärä tieto menevät jatkuvasti suloisesti sekaisin. Vaikka meillä nykyisin on paljonkin kanavia, joista pitäisi saada helpostikin oikeaa tietoa kaivetuksi, niin silti luotetaan mutuun ja ei välttämättä edes itse vaivauduta kaivamaan faktoja esille. Ei vaikka se useinkaan ei ole edes vaikeaa. Pienellä vaivalla löytää esim.hallituksen esitykset, lausunnot ja mietinnöt. Jos siis hieman vaivautuu. 

Silti, mielipide ja vahva sellainen, löytyy kommenteista ja palautteista. Olenkin ottanut tavakseni kysyä, että mitä henkilö itse tietää tai luulee tietävänsä asiasta, josta hänellä on vahvakin mielipide. Ja monesti paljastuu, että eipä tiedetä juuri mitään. Silti ollaan vahvasti jollakin kannalla...onhan siihen oikeus tietenkin.

Syy on toki myös meissä poliitikoissa. Pitäisi pystyä kertomaan asiat selkeämmin ja tiedottamaan oikealla tavalla. No tiedotteita toki lähtee harva se päivä ja uutisia pukkaa eetteriin jatkuvasti. Siitä on kuitenkin perin hankalaa poimia se oikea tieto. Mediakriittiseksi kannustan kuitenkin. Mikä on luotettavaa uutisointia? Jokainen poimii omille ajatuksilleen sopivaa taustaa ja luottaa siihen. On siis vaikeata olla aivan varmaa, että tämä on nyt aivan totta ja tuo toinen vähemmän totta, muunneltua totuutta.

Olen itse kaiken kiireen keskellä koittanut linkitellä tiedotteita, ohjelmia ja uutisia, joiden tausta on lähtöisin ministeriöstä ja on siinä muodossa kuin se on sinne tarkoitettukin. On sitten lukijan itsensä tehtävä muodostaa kuva ja mielipide lukemastaan. 

Samaa mieltä ei olla kaikesta. Ei pidäkään olla. Mutta kohtuullista olisi se, että mielipide perustuu edes jonkinlaiseen faktaan. Johtopäätösten tekeminen on jokaisen omalla kontolla.

Joskus on parempi antaa vuoro viisaammille. Siksi päätän tämän kirjoituksen arvostamani uutismiehen ja Suomen luotettavimmaksi mieheksi tituleeratun Arvi Lindin sanoihin: "Puhun alueesta, jota en tunne, mutta sellainen tunne minulla on, että ihmisille pitäisi opettaa medialukutaitoa. Sosiaalinen media on epäluotettava. Kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa ilman minkäänlaista lähdekritiikkiä."

Sitähän minäkin

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Valitettavasti tuo Arvi Lindin kommentti koskee nykyään myös ihan toimituksellista mediaakin. Tutkiva journalismi tutkii nykyään vain julkkisten sänkykammareita.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Ja kumpi on pahempi, SoMe, jota ihmiset pitänevät kuitenkin hieman epäluotettavana jo oletuksena vaiko julkinen luotettavana pidetty media. Viittaan tuolla jälkimmäisellä "heitolla" tähän energiantuotannon uutiseen joskus taannoin. Eikä ne erään ministerin sekoilut prosenteissa kovin luotettavaa kuvaa anna.

Tapani Lahnakoski

Tarkoitatko sitä Hesarin juttua, jossa otettiin uskonkappaleeksi yksi onneton "tutkimus" ja sitäkin vielä luettiin kuin piru raamattua?

Siis sitä, jossa väitettiin tuulivoiman laskevan sähkölaskuasi 70%.
Kukaan ei edes tullut ajatelleeksi, että sähkölaskussa ei ole edes 70 %:ia sähkön hintaa. Reilusti yli puolet siitä on veroja ja siirtomaksuja. Tuulivoima nostaa molempia, koska myllyjen syöttötariffi maksetaan sähköverolla ja tuulimyllyjen vaatima sähköverkon laajennus siirtomaksuilla.

Että sillee se tuulivoima "romauttaa" sähkölaskumme.

Milloinkahan persut alkavat karsimaan tuota syöttötariffia ja myllyjen rakennusbuumia? Ennen vaaleja taisi näistäkin olla jotain puhetta. Kannattaa sitä keksiä syitä kannatuksen romahdukseen.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #7

No tuotahan minä mutta en kehdannut sanoa ääneen...

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #7

Tuosta YLE:n "uutisesta", jonka Hesari muiden mukana nielaisi koukkuineen ja kohoineen :

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Lähetin tuon kysymykseni useampaan osoitteeseen YLE:lle saamatta mitään vastausta.

Nyt asia on JSN:ssa ; odotan mielenkiinnoilla minkälainen nahkapäätös taas tulee ; tässähän on yksiselitteisesti kysymys toimituksen täydellisestä väärinkäsityksestä ja siitä aiheutuneesta munauksesta, jota ei näköjään ´vapaaehtoisesti´ haluta myöntää ja korjata.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mistä rahat turvapaikanhakijoiden asuntoihin pääkaupunkiseudulle? Millä aikataululla polkaistaan pystyyn massiivinen asuntotuotanto, jotta tänne saadaan riittävät määrät asuntoja turvapaikanhakijoille. Maan merkittävimmät vuokra-asuntojen tarjoajat VVO ja Sato kykenevät tarjomaan noin parituhatta vuokra-asuntoa koko maassa. Helsingin kaupungin asunnonvälitys on nyt jo aivan jumissa.

Vai telttoihinko tai konnteihinko ne täällä pääkaupunkiseudulla pitää asuttaa? Pitäis olla jo aika kiire niiden asuntojen kanssa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Myönnän, ei ole helppo rasti.

Jotta iso joukko ei vaella pääkaupunkiseudulle, pitää luvan saaneet saada sijoitettua muualle. Ja se taas vaatii niitä kaivattuja työpaikkoja ja työmahdollisuuksia . Sekä yrittämistä.

Samaan aikaan muutenkin massiivinen työttömyys asettaa tälle tavoitteelle haasteita eteen.

Tässä kaikessa tarvitaan kuntia, alueita, järjestöjä ja yrityksiä kumppaneiksi mukaan. Valtio ei tästä yksin selviä. Etsimme uusia toimintatapoja jatkuvasti ja kokeilemme niitä myös. Osa kokeiluista voi epäonnistua, mutta toimiviakin ratkaisuja voi löytyä.

Juhani Kahela

Arvov ministeri. Yrittämisellä maa nousuun. Olen yrittäjä ja yritän muualla kuin Suomessa. Perustelut. Verohelvetti, byrokratiaviidakko ja ay-mafia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mitäs luulet mitä mieltä on äänestäjät, jos tänne tulee täydellinen asuntokaaos? Taitaa olla silloin sinulla viimeinen eduskuntakausi. Noo ainakin pääsi edes kerran ministerkiksi :-D

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #17

Äänestäjät päättää, sitä minun on ihan turha miettiä. Sitä miettiessä jää työt tekemättä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #23

Vähintään luulisi edes puolueen ministerien ja puoluejohdon kantavan vastuuta äänestäjistä ja puolueesta. Nyt on käytännössä skipattu mäkeen ne puolueen äänestäjät, jotka etsivät vaihtoehtoa ja ne, jotka olivat politiikkaan pettyneitä, eli suurin osa. Mistä uudet äänestäjät tilalle? Puolueella ei ollut vakiintunutta äänestäjäkuntaa. Vai meneekö tämä niin, että huipulle kiivenneet upottavat puolueen ja sitten häviävät kuvioista ja seuraajille jää vaurioiden korjaaminen, jos se enää on edes mahdollista?

On suorastaa absurdia perustella yhteiskunnan tilanteella äänestäjien "ulosheitto". Juuri äänestäjäthän ne luottamustoimet antavat ja määrittelevät mitä linjaa pitää kulkea.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sitten toi suomenkielen koulutus. Mistä opettajat? Nyt jo valtakunnan tasolla suomenkielten opetusresurssit ovat täydessä käytössä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ehkä ja sanon ehkä, tuohon työllisyyteen. Kuinka monta kertaa olen näissä blogeissa haastanut. Maamme työttömyys ei ole ainoastaan suurin kulu kaikkine lisukkeineen. Se on myös suurin puuttuva tulo.

Sisämarkkinat ovat avainasemassa. Saadaan ne ensiksi kuntoon. Porukan on saatava yrittää ilman, että eka epäonnistuminen tuottaa loppuelämän velat.

Lindorff niminen yritys aikoinaan Suvi-Anne Siimeksen (Vasemmistoliitto) myötävaikutuksella itseasiassa kaappasi ensimmäisenä ne rahat, joita julkinen puoli jakaa. Pienituloiset maksavat niitä edelleen ns. ulosottomaksuina ja huippukorkeilla koroilla.

Ihan pieni esimerkki ministeri. Koiramme sairastui viime keväänä. Tuli kiire viedä se lähimpään klinikkaan sunnuntaiaamulla. Okei aika sovittiin kello seitsemän tosin siitä joudumme maksamaan satkun päivystyslisää. Lääkäri suvaitsi tulla paikalle 0815 heti päivystyslisän jälkeen ja sitten röntgeniin. Sovittiin, että koira nukutetaan ja saa hakea klo 1500 iltapäivällä. Koiralta ei päässyt pieru oli diagnoosi.

Okei lasku 480 euroa sis päivystyslisän. Olimme vähän maalaiskamppeissa vaimoni kanssa ja heti tarjottiin Lindorff Oy:n lainaa. Maksoin käteisellä puolet ja loput luottokortilla ja sitten vasta koiramme tuotiin ns. nukutuksesta.

Aasinsilta? Maamme yllä leijailee näitä korppikotkia, Eivät ne ole kiinostuneita yksityisten rahoista. Julkisista rahoista täällä kauppaa käydään ja millä koroilla. Mitä enemmän pienituloisia saadaan vedätettya velkavankeuteen huippukoroilla, sitä enemmän valtio joutuu maksamaan sosiaalitukena. Yksinkertaista vai mitä? Pahin tilanne on niillä jotka maksavat ulosottoa ja kunta ei myönnä tukea.

Eiköhän olisi aika tehdä asialle jotain....ainakin aluksi se, että laitetaan näille ulkolaisille ulosottofirmoille hellan renkaat kaulaan. Valtio ei ole eikä saa olla laskun maksaja. Menkööt muualle......

Ai niin koira on ihan kondiksessa ja okei lääkäri noin 5 minuuttia oli varmaan oikeassa. Jälkikäteen kyllä hämmästyin. Tsekkasi netistä maamme eläinklinikat. Jokaisessa oli tarjottavana Lindorffin laina ei muuta.....

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kirjoitat lukeneesi kommentteja ja kirjoituksia joissa jaetaan somessa väärää tietoa, eikä ole itse otettu selvää asioiden todenperäisyydestä, vaikka sitä on todellakin hyvin helposti saatavissa. Tämän saman havainnon olen itse tehnyt lukuisia kertoja monissa eri yhteyksissä. Ilmenee jopa sellaistakin, että vaikka on väärä tieto korjattu, niin siitä huolimatta aina vaan meuhkataan julkisuudessa perättömillä tiedoilla.

Toki joukkoon mahtuu niitäkin jotka uskovat väärän tiedon "oikeaksi" kun se sopii omaan arvomaailmaan. Ehkäpä onkin niin että on joukko "poliittisia vihollisia", jotka tarkoituksellisesti tuota väärää tietoa jakavat. Tätä tapahtumaa vain on vaikea osoittaa todeksi etenkin kun nimimerkkien takaa tuota väärää tietoa jaellaan.

Hyvää Joulun aikaa!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa ilman minkäänlaista käsiteltävän asian tai aiheen vaatimaa koulutusta ja oppineisuutta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Medialukutaitoiset ymmärtävät erottaa jyvät akanoista. Muita viedään kuin litran mittaa.

Tapani Lahnakoski

On suunnilleen sama, mitä me tänne kirjoittelemme, mutta on paljon vaarallisempaa, että päämediaankaan ei ole enää mitään luottamista, ainakaan ns. tabu-asioissa.

Toimittajat kyllä käyttävät "asiantuntijoita", siis aina niitä samoja, joiden tietää sopivan omaan uskontoonsa.

Energia-asioissa tämä on saavuttanut huippunsa, kun pitää kaivaa kerta toisensa jälkeen ne samat "asiantuntijat" jotka omassa asiassaan puhuvat tuuli- ja aurinkovoiman puolesta. Yksikään näistä "asiantuntijoista" ei tunne pätkääkään sähköverkon toimintavaatimuksista. Noilla kun ei voida perusvoimaa korvata.

Marja Kangasvaara

Työttömyydestä hieman ja etenkin itsensätyöllistävien,siis freelancereiden tilanteesta. Hallitus on todennut koko ajan,että työnteon putää olla kannattavaa aina ja kaikki loukut tulee tunnistaa ja poistaa niin,että olisi aina kannatavampaa tehdä pieniäkin keikkoja kuin olla täystyöttömänä.
Monilla aloilla,kuten vaikkapa luovilla ja media-alalla,ei useinkaan(lähes koskaan) palkata enää ns.perinteiseen palkkatyöhön,vaan käytetään freelancereita toimeksiantoina tarpeen mukaan.
Freelancer tekee työn freelanceverokortilla ja laskuttaa työn laskutusfirman kautta maksaen ensin verot,sitten kaikki lakisääteiset työntekijä-ja työnantajakulut sekä laskutusfirman palkkion. Käteen jää noin puolet laskutettavasta summasta. Palkkion suuruutta ei yleensä voi itse määrittää,joten saadakseen edes nippa nappa riittävän toimeentulon,pitää tehdä todella pitkää päivää ilman mitään lisiä tai vapaapäiviä/lomia. Aina ei kuitenkaan keikkaa ole riittävästi ja tulee tarve sovitellulle työttömyyspäivärahalle. Jo nyt tilanne on vaikea,sillä TE-toimistojen virkailijat tulkitsevat lakeja ja ohjeita hyvin vaihtelevasti ja monet ahkerat työntekijät ovat jääneet täysin kaiken sosiaaliturvan ulkopuolelle.
Freelancer on samalla tavalla työntekijä,ei siis yrittäjä,kuin vaikkapa vuokratyöfirman kautta työllistyvä. Silti meitä kohdellaan monesti yrittäjinä,vaikka Y-tunnusta ei ole,vaan työtä tehdään verokortilla.Haluamme tehdä työtä ja maksaa verot.
Uudessa lakiesityksessä freelancereiden asemaan ei tullut parannusta,vaan päinvastoin,se lisää TE-tstojen virkailijoiden mielivaltaa.
Pahimmillaan tämä tarkoittaa monelle pakkotyöttömyyttä,sillä on pystyttävä elättämään itse sä,lapsensa,maksettava asumis-ja ruokakulut.
Jos riskinä on joutua lainsuojattomaksi,kaiken turvan ulkopuolelle yhdenkin pikkukeikan vuoksi,on ymmärrettävää,että moni ei enää uskalla tehdä keikkaa.
Monille keikkatyö on ainut tapa työllistyä ja pitää yllä työtaitoaan,näkyvyyttään ja ehkä joku päivä jopa saada ihan vakituinen,perinteinen palkkatyö.
Tehkää lakiin tarkennuksia ja yksiselitteisiä ohjeistuksia TE-toimiston virkailijoille,sitovia ohjeistuksia. Sillä hyväkään laki ei aita,jos se ei jalkaudu ihmisten kohtalosta päättävien virkailijoiden toimintaan. Monilta heistä puuttuu täysin ymmärrys mitä freelancetyö on.
Freelancerit ovat ahkeria,yritteliäitä kansalaisia,jotka ansaitsisivat kunnioitusta ja kiitosta siitä,että yrittävät kaikkensa työllistääkseen itsensä. Sitä ei saa vaikeuttaa vaan sitä pitää helpottaa.
Oikein toteutettuna perustulo poistaisi monta epäkohtaa ja olisi mahdollisuus tehdä pieniäkin keikkoja ilman valtavaa,myös yhteiskunnalle kallista byrokratiaa.
Tällaisia ajatuksia yhdeltä työhaluiselta kansalaiselta.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Kommentoinpa tuota työttömyyttä sidosryhmäjärjestön edustajana.

Ns. aktiivisen työmarkkinapolitiikan kunniaan palauttaminen alkoi demareitten toimesta Tarja Filatovin ollessa työministerinä vuonna 2006. Demarit ovat saaneet aikansa yrittää, miten työllisyyden on käynyt? Tällä hetkellä meillä on melkein puoli miljoonaa työtä vailla olevaa, kun tempputyöllistetyt ja kaiken maailman aktivointitoimet ja -kurssit lasketaan mukaan. Avoimia työpaikkoja on MOL:n sivuilla keskimäärin 30 tuhatta kuukausittain, näistäkin neljä viidesosaa menee tilastojen mukaan työpaikkaa vaihtaville ja vain viidesosaan työllistetään työtön.

Noista luvuista tyhmempikin huomaa, ettei työllistyminen voi olla työttömästä itsestään tai hänen aktiivisuudestaan kiinni.

Aktiivisen työmarkkinapolitiikan kolikon kääntöpuolena voidaan katsoa, että toisinaan aktivointitoimet tuhoavat oikeitakin työpaikkoja. Kommentoin asiaa viimeksi myös julkisuudessa osallistavan sosiaaliturvan osalta Ajankohtaisessa Kakkosessa 11.11.2014. Vastaväittäjänä oli osallistavan sosiaaliturvan työryhmän yhtenä puuhamiehenä ollut Rauman sosiaalijohtaja ja tutkija Antti Parpo. (Tallenne You Tubessa https://www.youtube.com/watch?v=4cdVCHgO04E&featur... )

Tuon Ajankohtaisen Kakkosen lähetyksen seurauksena lopetettiin työllisyyslain vastaisena monta sellaista "aktivointipajaa" jossa käytännössä teetettiin yrityksille töitä ilmaiseksi.

Tällä hetkellä ongelmaa kierretään siten, että työttömiä sijoitetaan kuntien ja kaupunkien ylläpitämiin pajoihin, joissa sitten teetetään alihankintaa yrityksille ilmaisella työvoimalla aktivoinnin nimissä. Esimerkki Forssasta linkissä http://www.tyovoitto.fi/tyollista/olen-kiinnostunu...

Eivätkö tämäntyyppiset aktivoinnit aiheuta pelkästään markkinahäiriöitä ja syö oikeita työpaikkoja?

Työllistäminen ei ole sosiaalipolitiikkaa. Yksikään yritys ei työllistä yhtään työntekijää minkäänlaisten työllistämissetelien tai muiden kikkakuutosten avulla. Yritys ottaa työntekijän silloin, kun se sitä tarvitsee ja työntekijän työpanoksesta on oikeasti hyötyä yritykselle.

Tiedän näistä kuvioista, sillä olen perehtynyt niihin yli kymmenen vuoden ajan. Uskon, että minulla voisi olla näkemystä tai ideoita esittää myös nykyisen hallituksen työllisyyspolitiikkaan liittyen jos ne nyt yhtään kiinnostavat.

Joitain niistä olen esittänyt julkisuudessakin.

Kari Laurila
hallituksen puheenjohtaja
Tasavallan Harjoittelijat ja Tukityöllistetyt THT ry

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kilpailukyvyn suhteen ei huolta kannata kantaa, se ratkeaa lähes itsestään. Niin monta vuotta olemme rämpineet ilman investointeja. Tulee varamaan jo yli kymmenen vuotta. Kilpailukykyongelmaa on useat hallitukset yrittäneet ratkaista laihoin tuloksin. Se ratkeaa automaattisesti, kun tulee maahan kunnon kriisi.

Tämä maa on ollut taloutensa kanssa vaikeuksissa pitkään, ei tätä kituuttamista loputtomasti jatku.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tästä todennäköisesti seuraa vakavia ongelmia, kun asunnottomat ja siinä joukossa suurin asunnottomien maahanmuuttajien joukko majoittuu kaduille.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Asuntojen hinnat tulevat nousemaan jyrkästi, vuokrat kallistuvat huimasti, paljon asunnottomia. Äänestäkää meitä! :-D :-D :-D

Käyttäjän MarkkuJrvinen1 kuva
Markku Järvinen

Helppo rahansäästökohde: Pyhtään kunnassa asuu n. 450 ruotsinkielistä asukasta. Heidän vuokseen Itä-Suomen hallinto-oikeus Kuopiossa on kaksi-kielinen. Tässä ei ole mitään järkeä? Siirrä po. pikkukunta takaisin Helsingin hallinto-oikeuden tuomiopiiriin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Asiallinen blogi ja hyvä oli saada myös tuo 6-sivuinen liite (turvapaikkapoliittinen ohjelma). Kun on aihetta kiittää niin kiitetään. Kiitos!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Seppo,juuri tuo turvapaikkapoliittinen ohjelma on kaikkien saatavissa netissä valtioneuvoston sivulla. Moni on ihan pihalla ja odottaa valmista "tavaraa" pöytään, kun ei itse viitsitä hakea mitään hallituksen/eduskunnan ohjelmia/päätöksiä esiin. Kuinkahan moni tuostakin ohjelmasta kirjoittelee omia arvioitaan?

EU:n toimet ovat hitaita jokaisen päätöksen ja toteutuksen suhteen, niin tässäkin maahanmuuton rajoittamistoimissa. Ei ole saatu aikaiseksi niitä paljon puhuttuja järjestelykeskuksia sen paremmin Kreikkaan kun Italiaankaan vaan kummastakin maasta päästetään luvattomasti Eurooppaan tulleet kulkemaan pitkin jäsenmaita. Eipä ole Saksakaan ottanut ohjelmaansa rajatarkastuksia siinä laajuudessa jotta meillekään ei pääsisi tulemaan laivareitillä turvapaikanhakijoita. Toimii ihan kuten Ruotsi Suomenrajalla.

Missä viipyy aidot pikakäännytykset niin Venäjälle kuin Ruotsiin ja Saksaan?

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Kokonaisvaltainen taloudenpito on suurimmalle osalle äänestäjiä liian monisäikeistä käsittää. Korkean tason päätöksiä tehdään kansalta, jopa mepeiltä piilossa. On asioita joita ei uskalleta kansalle ääneen suoraan sanoa kuten se, että Suomen palkkataso lasketaan keinolla millä hyvänsä lähemmäksi Etelä-Euroopan tasoa (minus 20%), tai että kansallisvaltioiden suveneriteetti viedään kokonaan pala palalta koska EU:sta tehdään liittovaltio. Englanti pistää hanttiin ja todennäköisesti se tulee olemaan ainoita valtioita joka saa ns. ”erityiskohtelun”. Duunareilta viedään ”saavutetut edut” ja uudet yrittäjät tapetaan noin viidessä vuodessa maksattamalla ne hengiltä. Meillä on muutamassa vuodessa sellainen määrä pelkästään elätettäviä että maksukyky ei siihen yksinkertaisesti tule enää riittämään. Jatkossa valtio ”vaurastuu” ihmisten perintöjen ulosmittauksella, toiset rikastuvat ”mamubisneksellä” ja piakkoin myös ”Länsi” tekee Suomen maaperästä lopullisesti sotilaallispoliittisen temmellyskenttänsä jolla rikastuvat tietysti banksterit, aseteollisuus ja osakkeenomistajat...kansa jolla ei ole enää ostovoimaa kurjistuu entisestään.

Puoli miljoonaa työtöntä, 400 000 maksuhäiriöistä, 20 000 leipäjonossa joka päivä, nuorisotyöttömyys ja ”eläkepommi” etc.

Jos ei hallituksella ole enää itsenäisen Suomen kannalta tärkeitä päätöksentekomahdollisuuksia ”Brysselin valloittajia” vastaan, niin voinemme heittää kirveen järveen ja tyytyä osaamme. Onhan ne muutkin kestäneet 60-70 vuotta valloittajien ikeessä, kai se täytyy meidänkin.

Aimo Wiren

Ne jyrää meidät! Kiina aloitti ja nyt jatketaan pakolaisilla.
Toisaalta maailma pyörähtää taas ympäri. Kun Eurooppa lähetti aikoinaan liikaväestönsä USA:n syntysijoille niin nyt Afrikka tekee saman Euroopalle eli hellurei ja löysät ranteet ;-)

Aimo Wiren

Ai niin

Piti kyllä toivotaa JL:lle ja hallitukselle voimia ja uskoa asiaansa. Porukka on saatava töihin muuten piru perii.

Käyttäjän ErkkiSaarinen kuva
Erkki Saarinen

Vaikeina aikoina ihmisen näkökenttä kapeutuu ja hän kykenee tulkitsemaan vain yksinkertaisia ja iskeviä lauseita.
Kun eduskunnassa 70-luvun lopulla käytiin kiivasta ydinvoimakeskustelua, piti Tiuri tieteellistä perustelupuheenvuoroa siitä miksi ydinvoimala pitäisi hyväksyä. Veikko Vennamo huusi väliin "Suomen kansa ei halua ydinpommia". Tämä huuto vaikutti merkittävästi ydinvoimagaluppeihin. Ikävää, mutta aina totta. Niin tänäänkin, vain asenteellinen parin sana viesti menee perille, varsinkin jos henkilö on altis tuolle viestille.

Tapani Lahnakoski

Ei ollut Tiuri vielä 70-luvulla eduskunnassa.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

On hienoa että edes yksi ministeri tajuaa pyrkiä suoraan tekemisiin kansalaisten kanssa. Blogi ja nimenomaan blogikeskustelu on erinomainen vaihtoehto, sillä ei kai ministeri kovinkaan paljon kaduntallaajia ehdi jututtaa. Kiitos tästä.

Jarpalla on vaikea tehtävä selittää varsinkin oman puolueensa äänestäjille kotouttamisen välttämättömyyttä. Pessimistinä en oikein usko että se onnistuu, mikä on jo nyt näkynyt puolueen kannatusluvuissa. Käsitteet turvapaikanhakija ja turvapaikan saanut näkyvät olevan joillekin ylivoimaisen vaikea erottaa toisistaan. Pahimmissa tapauksissa vihan, syrjinnän tai jopa pahoinpitelyn syyksi riittää pelkkä erivärinen iho tai omasta muuten poikkeava ulkonäkö – ja ikävällä tavalla tämä koskee nykypäivänä myös vähän erinäköisiä kantasuomalaisia. Kokemusta on.

Turvapaikan saaneiden kotouttamisen vastustaminen rahan säästämisen verukkeella on kuin ampuisi itseään jalkaan. Yllättävän moni sitä kuitenkin vaatii – siis ampumista omiin jalkoihinsa. Vaikea ymmärtää tuollaista masokismia. Taloudelliselta kannalta Lindström näkyy löytäneen pihvin: onnistunut kotouttaminen tuottaa sitä rahaa pidemmällä tähtäimellä, vaikka se aluksi maksaakin, ehkä paljonkin. Mutta onnistunut kotouttaminen saattaa maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Se on fakta, jota eräät eivät suostu näkemään, koska se vaatii näkökykyä huomista pidemmälle.

Huolestuttavaa on se, että näitä aapiskukkotason asioita vastustetaan ryhmädynamiikan vuoksi – koetaan että ellet ole "meidän" puolellamme, olet meitä vastaan. Tämä on sitä amerikkalaista hölmöilyä, josta Suomessa pitäisi jo päästä.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

"Laiska töitään luettelee. En siis ryhdy siihen, koska en ole ollut laiska."

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström! Viime hallituksessa sinun nykyistä ministeriyttäsi hoiti kaksi eri ministeriä, toinen Lauri Ihalainen ja toinen Anna-Maija Henriksson.

Oletan, että kukaan ei luule sinua laiskaksi, päinvastoin ainakin minä olen sitä mieltä, että kahden työstä pitäisi saada kaksinkentainen palkka. Mutta sekään ei auta, kun on pakko hoitaa kahden työt.

Kysyin, voiko poliittisella tahdolla vaikuttaa, että kaikilla suomalaisilla on ihmisarvo ja samanlaiset ihmisoikeudet? Kehitysvammaisille erikoisesti ei ole yhdenvertaisia ihmisoikeuksia kuten on muilla suomalaisilla. Se ei maksa poliitikoille mitään, että säädetään lait niitä varten jotka eivät itse eikä heidän vahempansakaan kykene pitämään edunvalvontaansa, oikeusturvaansa taikka turvallisuuttaan yllä.

Kalle Könkkölä sanoi menneenä kesänä SuomiAreenalla vammaisten tilanteesta osuvasti:" Jota ei ole kirjattu, häntä ei ole." Tämä koskenee teidän hallitusohjelmaanne ja sosiaalipuolen tapaa hoitaa vammaisasioita.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Olen muuten sitä mieltä, että mitä mieltä olenkaan?"

Tuo otsikko kuulostaa ihan siltä kuin Spede olisi herännyt haudastaan ja ryhtynyt taas valtakunnan hauskuttajaksi. Mutta aikansa kutakin ja eräs asia PS:n puolueen tavoissa on kiinnittänyt erityistä huomiotani. Eli kun teiltä julkisuudessa kysytään jotakin, niin varsin usein kysymykseen heitätte veikkovennamolaisesti vastaukseksi ennalta laadituiden kuuloisilla fraaseilla!. Että oletteko sitä mieltä, että varsin usein vastaatte julkisuuden esittämiin vaikeisiin kysymyksiin Veikon osoittamillaan, puutaheinää fraasien uudelleen keksityillä merkityksillä?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ei, en ole sitä mieltä. Vastaan kysymyksiin omalla tavallani, mutta käsittääkseni asiallisesti. Edellyttäen, että kysymys on asiallinen. En aina osaa olla "antamatta takaisin". Eikö niin saisi tehdä?

Jorma Koivunen

Jotakin viisasta tuossa on...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset