Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Tauko

Olen, ihan tarkoituksella, pitänyt taukoa sosiaalisessa mediassa sekä Facebookin että kotisivujeni osalta. Ainoastaan Twitterissä olen jonkin verran ollut aktiivisena. 

Miksi tauko? Joku voisi kuvitella että kommentointi ja kirjoittaminen on helppoa ja kevyttä hommaa. Ei ole. Se on joskus äärimmäisen raskasta. Kaiken työn ohella, jota todellakin on riittävästi, päivitysten ja keskustelun käyminen somessa on vaativaa. 

Minulta penätään monesti vastauksia ja kantoja monenkirjaviin asioihin. No jos kerron kantani somessa, olen sen vankina sillä hetkellä. Mikään sanottua ei saisi sanotun jälkeen muuttaa vaikka uutta tietoa tulisikin. 

Ymmärrän nyt aika lailla paremmin sen, miksi poliitikkojen vastaukset ovat kovin usein ympäripyöreitä. Varsinkin nykyaikana kun kaikki sanomasi ja kirjoittamasi elää bittiavaruudessa lähes ikuisesti. Aika vähän on virheettömiä ja täydellisiä ihmisiä, jotka eivät koskaan vaihda mielipidettään...itse asiassa ei tule yhtään sellaista mieleen. Kertokaa jos sellaisen tunnette. 

Vanha viisaus on se, että parhaat pelaajat ovat kentän laidalla. Saan paljon postia siitä, kuinka yksinkertaisilla tavoilla voidaan ratkaista mm.työttömyys, maahanmuuttokriisi tai  talouden ongelmat. Valittaen on kuitenkin todettava, että realismi loistaa monesti poissaolollaan näiden sinänsä hyvää tarkoittavien ehdotusten sisällöstä. Enkä tässä suinkaan väitä että itselläni olisi joku syvällisempi viisaus. 

Kirjoitin tuoreeltaan kolumnin alueemme päälehtiin. Aiheena oli Kotouttaminen ja kotiuttaminen. Kun läheskään kaikkea tähän aihepiiriin liittyvää ei saa millään mahdutetuksi yhteen kirjoitukseen, meni tämäkin kirjoitus osalta sitä kommentoineista aivan ohitse. Tarkoituksella. 

On selvää, että kirjoitan mitä tahansa, lausun mitä tahansa tai olen mitä tahansa mieltä, se ei kelpaa kaikille. Eikä niin pidäkään olla. Toivoisin kuitenkin kriitikoilta omaa aloitteellisuutta sen suhteen, että selvittäisivät ensin itse mitä oikeasti ollaan tekemässä ja tehty. Eikä suinkaan niin, että kommentoijan oma asenne ja mielikuvitus saa siivet selkäänsä. Niin että henkilö uskoo omia kuvitelmiaan ja pitää niitä vaikkapa hallituksen tai yksittäisen ministerin tekosina ja kantana. 

Jos siis sanon vaikka, että vastuullani on kotouttaminen(oleskeluluvan saaneille), niin se on tosiasian toteamista. Eihän se kerro mitään siitä, miten se tapahtuu. Mainittakoon esim.Turvapaikkapoliittinen ohjelma, joka ei ole suinkaan tyhjä paperi vaan toimenpideohjelma, jota hallitus vie eteenpäin. 

Kun sitten koitan tätä asiaa valaista, niin se valuu monesti kuin vesi hanhen selästä. Faktat eivät näitä kaiken kriitikoita kiinnosta vaan ainoastaan jokin yksityiskohta tai sana, kuten vaikkapa kotouttaminen. Sitä ei pitäisi olla olemassa joidenkin mielestä lainkaan. Vain kotiuttamista. Minun siis pitäisi kotiuttaa kaikki. Myös oleskeluluvan saaneet. Miten ja millä perusteilla? Kertokaa samalla miten se istuu työministerin tehtävään ja vastuisiin. Kyse ei siis ole omasta miepiteestäni vaan hallituksen ministerin tehtävästä, vastuusta ja työn kuvasta. 

Kotouttaminen ei ole hyysäämistä. Se pitää sisällään runsaasti velvoitteita, henkilön omaa vastuuta, sosiaalietuuksien vastikkeellisuutta ja kustannustehokasta toimintaa. Se pitää sisällään myös realismia. Kerrotaan sekin mikä ei toimi. Kuten se etteivät kaikki tule kotoutumaan koskaan. Sen toteaminen ei ole rasismia vaan realismia. 

Tämäkin kirjoitus tulee aiheuttamaan väärinymmärrystä, tahallista tai tahatonta. Kuten ihan jokainen kommenttini. Niiden selittämiseen kyllästyn aika ajoin ja siksi vedän hieman henkeä. Kun ei aina jaksa selittää ihan jokaista asiaa. Jokainen ymmärtää asian kuitenkin kuten itse haluaa. Selittämällä päätyy joskus vielä syvemmälle suohon. 

Tähän loppuun sopii Juicen nerokas kappale, Musta aurinko nousee, joka on tarkoituksellisen moniselitteinen nimeltään. Minun mielestäni aurinko nousee...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tein eilen blogin, jossa tutkittiin sitä, missä päin Suomea olisi "töitä mitä tahansa"-malliin.

Yhtään vastausta ei tullut, vaikka sitä myös jaettiin aika moneen sos.median ryhmiin facebook'issa.
Tuntuu siltä, että väite "työ ei kohtaa tekijäänsä" ei pidä paikkaansa vaan kyse on siitä, että kun laitetaan ehdoksi TES-mukainen työ 30 - 40 h/viikko, niin nitä ei oikein ole.

Otanta on tietenkin pieni. Blogin on ehkä nähnyt vain muutama tuhat, mutta siinä luvataan myös ilmainen Kreikka-loma, niin potentiaaliselle työnantajalle kuin myös vinkin antajalle.
_____________________________

Yritän toki uudelleen siten, että selitän koko kuvion juurta jaksaen.
Näyttää siltä, ettei tarjolla ole muita kuin pätkä- ja silpputöitä.

Ihan vain tiedoksi.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tuosta kotouttamisesta vielä:
- Kaverini kanssa teemme omaehtoiseen opiskeluun tarkoitettua "multimedian avulla tapahtuvan suomen kielen opetus"-saittia.

- Se säästäisi valtavasti yhteiskunnan varoja, koska ei tarvita muuta kuin tietsikka tai älypuhelin. Opiskelu on siis mahdollista kun positiivisen maahanmuuttopäätöksen saannut on opintojonossa:

http://lingvox.weebly.com/

Kaveri, jonka kanssa tätä rakennan,
- ei puhu suomea, vaan on koekaninina ja sitä mukaa kun joku juttu on epäselvä, lavennamme opetusta.
- hän kääntää kaiken englannin kielestä arabiaksi
- hänen kanssaan rakennamme myös lääketieteelisen vastaavan ja hammaslääketieteellisen osalta olen jo aloittanut työt (kaveri on nimittäin hammaslääkäri):

http://kieliopetus.weebly.com/suuhygienia-01---09....

Tilanne on sikäli hankala, että asumme eri maissa... Asun nimittäin Kreikassa, mutta olen valmis muuttamaan Suomeen, kunhan hän saa kiinni jostakin paikkakunnasta - eli vaikkapa siivoustyötä. :)

Tähdennän sitä, että sen enemmän maahanmuuttaja opiskelee suomen kieltä itse, sen enemmän säästämme verorahoissa.
Ja sen nopeammin hän kotiutuu.

Jos joku taho on kiinnostunut: Henry.Finland@gmail.com

Henry

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Tuo on hyvä idea. Ja lyhyemmät polut tuovat kustannussäästöjä. Esim.työ/työharjoittelun yhteydessä tapahtuva kielen opiskelu.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #6

Jos kirjoitan täydellisen selostuksen projektista Sinun avustajallesi, niin käsketkö lukemaan?
Tarvitsemme nimittäin hieman apua - halpis-projekti jossakinpäin maata tms.

Henry

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #7

En minä ideoita alas ammu tulivat ne mistä tahansa. Jos ne ovat toteuttamiskelpoisia, niin hyvähän se vain on..

Kaikki posti luetaan ilman eri käskyäkin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #8

OK! Laitan siis sinun s-postiin tämän (tosi perusteellisen) selvityksen ja väitän kyllä, ettei Sinulla välttämättä ole aikaa kahlata kaikkea läpi, mutta annat sen paketin jollekin assistentille, niin kyllä asiat selviävät.
Etukäteen ajastasi ja muiden ajasta kiittäen! :)

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #6

Niin, uskon että suurimmat hyödyt on juuri silloin kun ollaan jossakin "ohjauksessa".
Toisaalta uskon, että jonot ovat pitkät kieli- tai muuhun koulutukseen. Ja sekin aika kun "ei ole mitään tekemistä", voidaan käyttää hyödyksi.

Ajattelematta mitään negatiivista kenestäkään, niin kaikki arvanevat mitä tapahtuisi jos vaikka suomalaisia 'nuoria miehiä' laitettaisiin muutamaan taloon asumaan eikä olisi mitään tekemistä?
Eli näen tässä myös sosiaalisen aspektin.

Ja kun otetaan huomioon, että Suomessa romuutetaan vajaa miljoona tietsikkaa vuodessa ja koko opetus-ohjelma voidaan ladata yhdellä levykkeellä *vaikka sataan* koneeseen, niin nettiäkään ei tarvita.

Henry

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #6

Siis maksullista kielenopiskelua työllistämistuella. Työllistämistuilla näitä vekkuleita työpaikka-kielenopiskelu työpaikkoja varmaan luotaisiin? Millehän 'alalle', kiinnostaisi ihan tietää? Iso viilto ne ovat pois kantaväestön työllistämistuki määrärahoista joka tapauksessa - ei kovin tervettä kehitystä yhteiskunnassa tällaiset kotouttamis-etuoikeudet, ja matujen suosiminen suoraan kantaväestön työttömien kustannuksella (jälleen kerran!!) Jääkö kohta 1/2-miljoonaa kotimaisen työttömän työllistymismahdollisuuksien parantataminen tässä mamutyöllistämis-huumassa liian vähälle. Siltä ainakin vahvasti vaikuttaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #22

"Jääkö kohta 1/2-miljoonaa kotimaisen työttömän työllistymismahdollisuuksien parantataminen tässä mamutyöllistämis-huumassa liian vähälle. Siltä vahvasti vaikuttaa ainakin."

Ei jää.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #22

Siis Haloo!
Juuri päinvastoin.
Olisit nyt edes avannut linkin.
Tilanne tänään:
Mamut opiskelevat työllistämistuella. Luokassa on aina yksi opettaja. Kun opettaja opettaa jotakin erityisryhmää, vaikkapa lukutaidottomia, niin muut sitten tekevät 'jotain'. Eli ei kovin tehokasta.
_____________________________

Lähdetään alusta:
- Ali odottaa kurssia ensin 6 kk.
- Alilla on hyvä koulutus, mutta kun hän pääsee opiskelemaan, ei luokka ole tieto-taidoiltaan tasainen. Siellä on oppilaita kaikista yhteiskunnan eri kerroksista jne.
- Opettaja joutuu vetämään jonkinlaista "keskinopeutta", jolloin osa putoaa pois kyydistä. Yleensä ne, jotka eivät koskaan ole opiskelleet tai joutuneet käytännön kosketuksiin vieraan kielen kanssa.

Tämä kaikki luo ongelmia, polttaa rahaa jne. - asioita, joita en tässä lähde tarkemmin selvittämään, koska siitä tulee kirja.

Annan Sinulle, Timo Vaittinen, ihan kohta ratkaisuja tähän ongelmakimaraan - jos keksit parempia malleja, niin olen isolla korvalla mukana.

Henry

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #24

H:gin kotoutumispalveluiden ""työllistymisen"" toimintamalli turvapaikanhakijoille on:
työkokeilu - kielikoulutus - palkkatukityö - Helsiki-lisän rekrytointituki - työllistämistuki - rekrytointipalkkio, kombinaatio-malli. Siis aivan! Vaikka kaikki yhdessä!! Ja kyllä suomalaisen työn tuottavuus laulaa hoosiannaa! Noh valtamedia ja virka-suvaitsevaisto -koneisto saavat tarvisemansa: suuren yleisön mielten mielipidemuokkaukseen tarvittavat turvapaikahakijat ""töissä"" lööppinsä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #26

Timo Vaittinen # 26
Minä puhun koko ajan suomen kielen opettamisesta ja miten tässä ns. normioppimisessa voidaan säästää. En voi revetä joka paikkaan, tosin tiedän eräitä tapoja, joilla voidaan noita Sinun luettelmisia kohtia järkiperäistää.
Voin tulla mihin vain pitämään näistä luentoa 22.4. jälkeen, mutta tässä puhun ja vastaan ainoastaan kehittämästäni ilmaisohjelmasta nimeltä Ankkalampi.

Henry

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #29

Ok, tutustun siihen ajan kanssa. Vielä pieni esimerkki yo. työssävalmennukseen liittyvistä kustannuksista:

V. 2016-2017 koskien, omakielinen (esim. arabi, somali) työssävalmennus osana H:gin kaupungin Osaamiskeskus-pilottia:
Lisäresurssintarve omakieliseen työssävalmennukseen (2 työssävalmentajaa ja 2 etsivää koordinaattoria) arviolta 408 000 euroa!!

Montakohan työtöntä kantasuomalaista suomenkielen taitoista, koulutettua ammattilaista, tälläkin summalla 408 000 euroa!! työllistettäisiin HE-TI OIKEISIIN TÖIHIN tuottamaan ja hyödyntämään kansantaloutta?!!!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #30

Sanos muuta.

Oma mielipide:
- Institutionaalinen kotouttaminen ei onnistu.
- Kotouttaminen yhdessä ns. syrjäytyneiden nuorten kanssa onnistuu melko hyvin.
Esimerkki: Minulla olisi heti antaa (palkatonta) työtä; videoiden tekoa, jossa kantasuomalaiset nuoret tekisivät kielenopetusvideoita yhdessä mamu-nuorten kanssa.
Hyöty: Kantasuomalaiset saisivat järkevää tekemistä, mamut oppisivat kieltä. Yhdessä saisivat luotua yhteiskunnallisesti tärkeitä tuotteita, samalla oppien.
(Muitakin esimerkkejä on takataskussa.)

Olin tällaisessa tilanteessa, joissa kumpaakin ryhmää oli, myös tilat olivat olemassa. Olin itse työtön, eli olisin opettanut 9€/päivä jne.
Projektibroilerit pelästyivät sitä, ettei heitä enää tarvittaisi muuta kuin kahvinkeittäjinä, eikä heidän pelkonsa ollut peruusteetonta. Niin he sitten torppasivat koko hankkeen ja varmasti nämä osin syrjäytyneet nuoret ovat tänä päivänä täys-syrjäytyneitä.
Voin tästäkin pitää parin tunnin esitelmän.

Jutun juoni on siinä, että saadaan nuoret "huomaamaan" mikä harrastus heitä kiinnostaa, sitä kautta mahdollisesti opiskelemaan ja valmistumaan johonkin ammattiin.

Voit ehkä ihmetellä miksi olen niin varma näistä asioista ja miksi teen tätä ilmaistyötä?
Vastaus: Koska itse vietin nuoruuteni kiviä potkien, "kun ei ollut mitään tekemistä". Siksi.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #22

Ankkalampi-opetusohjelma on täysin ilmainen ohjelma. Saat kopioida sitä niin monelle DVD-levylle kuin haluat ja jakaa sitä vakka koko Jakomäelliselle mamuja tai vaikka myydä niitä.
- Kaikki tekstit ja audiot ovat suoraan ladattavissa (pdf- ja mp3-tiedostoja). Saa ladata niin paljon kun sielu sietää.
- Kokonaiset sivut, eli koko sivusto on ladattavissa. Voin siihen kirjoittaa ohjeet, mutta suunnitelma on sellainen, että teen muutaman master-kopion ja annan vaikka Punaiselle ristille tai muulle toimijalle, joka voi sitten kopioida niitä vaikka tuhansittain.
- Myös kääntökortit (Flash-cards) ovat ladattavissa - ja videot - no problem.
Katso täältä:
http://lingvox.weebly.com/

Tämä ilmaisuus tuli vissiin nyt selväksi.
__________________________________________

Timo Vaittinen kysyi:
Millehän 'alalle', kiinnostaisi ihan tietää?

Ankkalampi on tarkoitettu yleiskielen opiskeluun ja siihen, että selitetään esim. jokamiehen oikeudet, mitä niihin sisältyy ja mitä ei sisälly. Edelleen; suomaliset tavat ja kulttuuri, jne. jne.

Maahanmuuttajia koulutetaan yleensä seuraaville aloille, jos heillä ei ole ennestään ammattia:
- Siivous, ruuanlaitto suurkeittiöissä yms.
- Bussinkuljettajiksi
- Erilaisiin hoivatehtäviä
Toki on muitakin sopivia aloja; lehdenjakajista kiinteistöhoitotehtäviin.

Jatkuu...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #22

Ankkalampi käytännön opiskeluvälineenä:

- maahanmuuttaja voi opiskella itsenäisesti suomen kieltä, jopa ennenkuin hän pääsee kurssille. Ankkalampi perustuu kuviin, joihin on sisällytetty tekstit ja audiot. Hän voi opiskella sitä millä tahansa laitteella, joka näyttää kuvaa ja josta saa vaikkapa kuulokkeilla kuunneltua ääntä - vaikkapa bussissa.

- mamukoulutuksessa opettaja voi opettaa luokan jotain erikoisrymää (vaikka lukutaidottomat) ja antaa muiden opiskella Ankkalampea. Eli opetusaikaa käytetään tehokkaasti hyväksi kaikkien kohdalta, koko jajan. On huomattava, että jokainen pystyy opiskelemaan koko ajan omalla tasollaan - "ottamaan kiinni" muut jne.

- lapset voivat opiskella kotona tietsikalla siinä missä vanhemmatkin, kotiäidit, sairaat tms.

Siis paikka ja aika ei ole sidottu, eikä myöskään oma äidinkieli tai ikä.

Jatkuu...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #22

Edelleen Timo Vaittinen # 22

Nythän on näin, että ne maahanmuuttajat, jotka Suomen valtio on tänne hyväksynyt pysyvästi asumaan, tulisi saada mahdollisimman nopeasti tekemään tuottavaa työtä, veronmaksajiksi, eikö niin?

Maahanmuuttajien joukossa on lääkäreitä, erilaista hoivahenkilökuntaa; sairaanhoitajaa, hammaslääkäriä jne.. He edustavat ammatteja joista Suomessa on pulaa.

Siksi on tarkoitus myös luoda vastaavat kielipaketit näille ammattiryhmille.
Suunnilleen näin:
1) Hoivahenkilökunnan perustaso, joka on todellisuudessa kaikille edelläoleville ammateille yhteneväinen.
2) Lääkäreille suunnattu kielipaketti
3) Hammalääkäreille suunnattu kielipaketti
4) Oheislukemistoa edellä mainituille

Nämä paketit tulee kuitenkin luoda yhteiskunnan ohjauksessa ja sen tarpeiden mukaisesti.
Kunhan selviää kenen kanssa asioista keskustellaan.
___________________________

Sama koskee myös siivoojia, bussinkuljettajia jne.
Eli ei ole olemassa mitään "Joukkoliikennevälineiden suomi-arabia sanakirjaa" tms..
Nämä pitää siis räätälöidä erikseen - yhteiskunnan antamien suuntaviivojen mukaisesti.

Henry

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Kävin katsomassa Henry ja kuuntelemassa! Kun siellä oli tekstiä arabiaksikin, olisitte tehneet siitäkin toiston. Ei ole pahitteeksi, että osaa muutaman sanan arabiaa ja varsinkin kun se liittyy terveyteen tai sairausoireisiin. On hyvä, että olette aikanne edellä!

Minulla olisi kova tarve oppia saamen kieltä. Teetkö siitäkin toisto-opetustuokiot itseopiskelijoille? Jos, kiitos etukäteen! Jos arabian kielen toistot tulevat itseopiskelijoille, opettelen arabian kirjaimet itse. Käsittääkseni niistä liuentuu pois osa kun niitä kirjoitetaan sanoiksi. Onko näin?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #56

Mitä tulee arabian kieleen, niin ongelmana on se, että tri M.A. Monem, jonka kanssa teen yhteistyötä asustelee n. 3.500 km:n päässä ja audioiden muokkaamisen opetus on Skypen kautta hieman hankalaa - niinkuin moni muukin työ.
Mutta ei hätää - mene tänne:
http://www.goethe-verlag.com/book2/

Sieltä löydät 50 kieltä mitä voit opiskella. Ja myös arabia! Tee näin:
1) Menet sivulle. Vasemmalla on pystysuora rivi lippuja.
2) Klikkaa Suomen (FI) lipun vieressä olevaa 'Suomi'-sanaa ja tulet sivulle jossa on taas lippuja.
3) Klikkaa lippua "AR Arabia" ja loput onkin sitten aika selkää:
- "Lauseita" => 100 oppituntia, jossa myös audio
- Sanastossa tuhansia (?) sanoja, joissa audio. Sanaston kohdalla => klikkaa kuvaa niin uusi ikkuna aukeaa.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #56

Mitä tulee saamen kieleen: Tiedän, että sitä opetetaan Tampereella. En pysty tekemään toisto-opetusta, kun en puhu saamea.
En myöskään puhu arabiaa, joten en osaa vastata kysymykseesi.

Jos vielä kysyttävää => Henry.Finland@gmail.com
Jos joskus kirjoitat, laita sellainen otsikko, että ymmärrän heti mistä on kysymys.

Henry

Käyttäjän TimoHeikkila kuva
Timo Heikkilä

Hyvä blogikirjoitus. Joten siirrytään faktatietoihin ja tiedottamiseen, niin on parempi keskustella ja suunnitella.
Mitä viime vuoden pakolaisvyöry kustantaa maallemme? Noin-tieto riittää.
Sitten tärkeämpi kysymys koska vastakkainasettelua ei ole, niin mistä se raha otetaan?
Näihin vastaus niin päästään eteenpäin, molemmat asiat ovat sellaisia kirjanpidollisia, ei vaikuta mielipiteet eikä tulkinnat.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Siihen lisättiin noin 500 miljoonaa euroa. Pahimmillaan kustannukset voivat nousta roimasti tuosta. Riippuu toki määristä. Mutta ilmaistahan tämä ei ole, teki niin tai näin. Siksikin se mikä on tehtävä, tehdään kustannustehokkaasti.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-t...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kustannustehokkuudessa voimme auttaa muutamalla miljoonalla.
Kommentit #1 ja #2

Henry

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Kuten se etteivät kaikki tule kotoutumaan koskaan. Sen toteaminen ei ole rasismia vaan realismia. "

Ne kotoutuvat, jotka haluavat kotoutua ilman kotouttamistoimenpiteitäkin ja ne jotka eivät, eivät kotoudu niistä huolimatta. Toimiva kotouttaminen on valhe.

Joskus vertasin koutauttamista sellaiseen, että valtion pitäisi järjestää kaikille yksinäisille oikea ystävä. Eihän sellainen toimisi lainkaan vaan ihmiset solmisivat suhteensa miten tykkäävät. Samalla tavalla kuin ystäviä ei voi määrätä ylhäältä päin, ei myöskään kotouttamista voi "tehdä", vaan se tapahtuu luonnostaan jos tapahtuu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ihmiset muuten saavat ystäviä sen mukaan mihin instituutioihin ottavat osaa. Esim kotiopetuksessa olevan lapsen on vaikea ystävystyä muihin kuin naapuruston tai vanhempien kavereiden/sukulaisten lapsiin. Se siitä vertauksestasi.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Ihmiset muuten saavat ystäviä sen mukaan mihin instituutioihin ottavat osaa."

Joskus saavat ja joskus eivät.

"Esim kotiopetuksessa olevan lapsen on vaikea ystävystyä muihin kuin naapuruston tai vanhempien kavereiden/sukulaisten lapsiin."

Riippuu lapsista. Joillakin se on vaikeampaa kuin toisilla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #14

Tietysti se joillekin vaikeampaa. Mutta ihmisten ilmoille pitää ensin päästä. Siinä mielessä vertauksesi lähinnä tuki kotouttamistoimenpiteitä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #16

Eihän ketään ole mihinkään lukittu että eivät ihmisten ilmoille pääsisi.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #17

Ei lukita, mutta monille (jopa suomalaisellekin) voi olla hankalla olla tekemisessä muiden ihmisten kanssa. Neljän seinän sisällä on mukava olla vaikka jo sen takia, ettei häiritse muita ja muut eivät häiritse minua. Äitinä toivon, että ainakin jokaisella äidillä tässä maassa olisi yksi toinen ihminen jolle puhua omista huolista. Varmasti tällä hetkellä on moni nainen, jolla on pieniä lapsia, ei osa tarpeeksi hyvin suomea puhuakseen itse vaikkapa neuvolatädin kanssa omista asioista omalla tavalla. Sanon niin, koska itse olen käynyt tuon prosessin läpi. Moni maahanmuutajanainen joka on naimisissa suomalaisen miehen kanssa riippuu aluksi tosi paljon miehestä ja tämän lähipiiristä. Nainen ei ole silloin itsenäinen, vaikka hän haluaisi olla. Silloin tarvitaan apua, mutta kuka sen huomaa, jos puoliso ei hoksa? Neuvolatäti, seurakuntakerhon pitäjä, naapuri? Kaikkia mahdollisia tahoja tarvitaan.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #21

"Ei lukita, mutta monille (jopa suomalaisellekin) voi olla hankalla olla tekemisessä muiden ihmisten kanssa."

Eli suomalaisetkin kaipaisivat kotouttamista. Miksei sitä järjestetä?

"Silloin tarvitaan apua, mutta kuka sen huomaa, jos puoliso ei hoksa?"

Millaista apua?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #27

Kyllä suomalaisille järjestetään kototoutumista. Esim kunnallisia nettipalveluita, kunnallisvetoisia vaapaaehroistöitä joissa esim ollaan isättömille pojille mieskavereita tai vanhuksille ystäviä, MML järjestää perhekahviloita lapsiperheille jne jne

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #37

"vaapaaehroistöitä joissa esim ollaan isättömille pojille mieskavereita tai vanhuksille ystäviä"

1) Mikseivät samat palvelut käy maahanmuuttajien kotouttamiseen?

2) Miksi maahanmuuttajien kotouttaminen nielee satoja miljoonia euroja kun suomalaiset pärjäävät vapaaehtoisilla?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #41

Juuri näin!!!
"Nauvon mallissa" keilataan ja kalastellaan yhdessä ja mamu-jengi ovat "menneet aivan banaaneix ja pähkinöix".
Eli yrittävät osoittaa parhaat puolensa ja heillä on nykyään kuulemma kerran viikossa keittiö kadulla, josta tarjoavat maistiaisia saaristolaisille jne.

Vuorovaikutus on halpa ja tehokas tapa kotouttaa.

Henry

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #41

Nuo toiminnat ovat kohdistuneita eri ryhmille aivan samalla tavalla kuin kotoutustoimet ovat kohdistuneita. Turhaa isättömille pojille tarkoitettua tukityötä on vaatia laajennettavaksi niille pojille joilla on isä kuvioissa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #45

Miksi isätön maahanmuuttajapoika olisi yhtään erilainen kuin isätön kantasuomalainen?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #50

Ei kukaan ole väittänyt että on. Ei myöskään liikuntaroitteinen isätön poika ole yhtään erilainen isättömyydessään.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #51

Miksi samassa tilanteessa olevalle maahanmuuttajalle sitten pitää olla eri palvelut kuin samassa tilanteessa olevalle suomalaiselle? Ja miksi maahanmuuttajien palvelut maksavat heidän määräänsä nähden niin hirvittävästi?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Hyvä kotouttaminen on varma keino saada runsaasti uusia maahanmuuttajia.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Totta tuokin. Osa keinoista voi olla samalla vetovoimatekijä ja tekee tästä vieläkin vaikeampaa

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kävelette, ministeri, kovin kapealla narulla. On olemassa aloja, joilta tekijöitä edelleen puuttuu. Toisekseen näistä uusista tulokkaista pitäisi saada hyviä työntekijöitä. Kuitenkin on muistettava, ettei kaikista tulleista - ihan kuin omista työttömistämmekään - näihin tehtäviin, kouluttamallakaan, saada ammattilaisia.

Suomen tulee olla vetovoimainen ammattitaitoiselle ulkomaiselle työväelle. Nykyinen ilmapiiri voi kostautua siinä, ettei Suomea koeta missään määrin vetovoimaisena. Miten saisimme kohdennettua vetovoimatekijät oikein?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #47

"On olemassa aloja, joilta tekijöitä edelleen puuttuu."

Niin onkin, esimerkiksi arabian kielen tulkeista on huutava pula. Toisaalta näitä ei edes tarvittaisi jos meillä ei olisi siirtolaisia lähi-idästä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #53

Ehkä tulkeistakin, mutta itse tarkoitin sairaanhoitajia, lähihoitajia. Listaa voi toki jatkaakin, mutta ainakin hoitohenkilökuntaa tarvitsemme aina. Myös it-puolella tarvitaan sovellus- ja pelisuunnittelijoita ja -koodareita, sovellus- ja tietokanta-arkkitehtejä.

Olisi lyhytnäköistä sulkea rajoja ja vähentää vetovoimatekijöitä, jos vaikutuksena olisi se, että kansainvälinen rekrytointimme vaikeutuisi entisestään.

Käyttäjän TimoHeikkila kuva
Timo Heikkilä

Tää on kumma juttu, kun en saa linkitettyä tätä viestiä kohdalleen, mutta tämä on kuitenkin jatkoa pakolaiskustannuksiin.
Ei pidä, tai pitäisi esittää kahta kysymystä yhtä aikaa, eli jos ne pakolaiset maksavat sen 500 miljoonaa, niin nyt tämä toinen kysymys; mistä se raha tulee?
Jos ja kun tämä kustannus on täysin uusi ja "tyhjästä tullut", niin miten se maksetaan tinkimättä juuri ennestään vähempiosaisten tukiosista?

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Tartutaan talouteen: Mihin Suomen veroeurot häviävät? Mikä on se musta aukko, joka nielaisee yhteiseen talouteemme kuuluvat eurot? Olen viimeisen viikon aikana ollut sanaton perintätoimiston harjoittamasta mielivallasta - Luottotappioiden ylläpitäminen taseissa on "luovaa" verosuunnittelua -silloin, kun kyseessä on lopullisesti vanhentuneet velat, jotka olisi 15 - 25 vuotta sitten pitänyt poistaa kirjanpidosta.

Velallisten tuki ryhmän perintä- ja pankkien toimintaa tutkivana sain erikoisen puhelun 7.12.2015. "Ei herranjumala me pystytä maksamaan mitään 500 euroa" Lindorff oli nostanut jutun oikeuteen vuoden 1995 laskusta, jonka pääoma oli 20,33 euroa. Kuka muistaa, onko hän tilannut tuollaista tavaraa tai onko hän kenties maksanut sen? Kun soitin Lindorffiin - he perääntyivät kiltisti. Lopullisesti vanhentunut velka.

Tammikuussa espoolaisrouva otti yhteyttä: Vuoden 1995 käräjäoikeuden päätöksen perusteella, Lindorff pyrkii saamaan rouvan maantielle hänen kodistaan. Siis 90-luvun uhrin vuonna 2016! Neuvoin rouvaa pyytämään velkakirjan (kyse oli entisen miehen yritysvelasta)takausasiakirjan, ja tilityksen velan, suoritusten, realisointien välille velan alusta lähtien. Seuraava Lindorffin lause löi täysin ällikälle: "Lindorffin käytännön mukaisesti olemme tuhonneet velkakirjat, eikä niitä ole saatavissa"
Anteeksi -mitä? Tilityksen (kauppakaari ja erityisesti rikoslaki 28 luku 4§ 3mom. ja 5§) jokaisen velkojan pitää kyetä tekemään tilitys.

Minä nostin asian esille sosiaalisessa mediassa, jolloin sain 18 tunnin aikana 200 Lindorff velkomusta ja kaikki vanhentuneita saatavia. Tapausten joukosta löytyy jopa tapaus, jossa 1993 saatava on mennyt läpi oikeudessa, koska uhrilla ei ole ollut mahdollisuutta saada asianajajaa. Sehän on uhrin tehtävä muistuttaa velan vanhentumisesta. Valitettavasti vain yksi firma on noussut esille vanhentuneiden velkojen perinnässä - Lindorff.

Mikä tekee tästä bisneksestä vanhojen velkojen kiristysluonteisesta perimisestä lainvastaista? Jos 20euron saatavan (1995) kulut ovat yli 500 euroa, kiskonta taitaa olla ensin mieleen tuleva. Mutta tällä toiminnalla on paljon suurempi merkitys valtion kannalta. Luottotappioidenkorot saa vähentää tuloksesta ennen veroja - entä, jos luottotappion velka on vanhentunut? Entä, jos luottotappio ei ole todellinen?

Emme aio johtoryhmällä istua toimettomina jutun päällä, vaan aiomme ryhtyä toimenpiteisiin. Hämmästyttää, että talousrikostutkinta keskittyy, milloin metsästämään "Pihtiputaanmummoja" villasukkien myynnistä, milloin jahdataan "6 euron pitsoja" ja nykyisellään on menossa Kampaajien ja taksien jahtaaminen.

Harmaantalouden tutkintayksikön päällikkö voi olla allekirjoittaneeseen yhteydessä. Yhteistyössä saatamme löytää puuttuvia miljoonia valtionkassaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämä:
"Tammikuussa espoolaisrouva otti yhteyttä: Vuoden 1995 käräjäoikeuden päätöksen perusteella, Lindorff pyrkii saamaan rouvan maantielle hänen kodistaan. Siis 90-luvun uhrin vuonna 2016! Neuvoin rouvaa pyytämään velkakirjan (kyse oli entisen miehen yritysvelasta)takausasiakirjan, ja tilityksen velan, suoritusten, realisointien välille velan alusta lähtien. Seuraava Lindorffin lause löi täysin ällikälle: "Lindorffin käytännön mukaisesti olemme tuhonneet velkakirjat, eikä niitä ole saatavissa""

Kyseessä on petos: "Ken toista harhauttaen tai muutoin..., itselleen taloudellista hyötyä..."
Tämä näin ulkomuistista.

Vetäkää oikeuteen, minä en paljoa pysty antamaan, mutta kyllä me Lindorffin uhrit saadaan juristi palkattua kunhan puhalletaan yhteen hiileen ja jokainen antaa pikku summan rahaa. Ja aina on juristeja - uskoisin, jotka mielellään ottavat joukkokanteen hoitaakseen, jos vain rikoksen tunnusmerkit selkeästi täyttyvät ja asiapaperit sekä poliisin kuulustelupöytäkirjat löytyvät.

Ei tarvita kuin asiapaperit, perusteltu tutkintapyyntö poliisilaitokselle ja homma rupeaa rullaamaan.

Kyse on järjestelmällisestä toiminnasta, joten 'törkeän petoksen' tunnusmerkit täyttyvät helpolla.

Henry

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Lindorff kunnostautuu myös yksityishenkilölle palautettavan maksun saamisessa.

Ostin Hobby Hallista IceBugs -kengät, jotka käytössäni aiheuttivat nilkoissani kutinaa. Paljastui, että kenkien sisäpuolella on metallikiinnikkeet, joissa nikkeliä.

Palautin kengät ja HobyHall hyväksyi kenkien virheen. HH:n laskutus toimii Lindorffin kautta.

Lähetin sovitusti Lindorffille pankkitilini tiedot rahan palautusta varten. Kului aikaa viikko, kaksikin. Raha ei palautunut tililleni.

Lähetin Lindorffille s-postiviestin, jossa tiedustelin maksuviivettä. Jokunen päivä sen jälkeen sain s-postiini viestin, että kiitämme tilinumerostanne ja palautamme maksun mahdollisimman pian.

Maksua ei ole edelleenkään kuulunut ja aikaa on kulunut enemmän kuin 1 kk.

Näin ko. yhtiö toimii yksityisasiakkaiden suuntaan. Rahoja pantataan määräämättömän ajan. Ilmeisesti suomalainen laki tuonkaltaisen toiminnan sallii, vai salliiko! Ihmettelen.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Laitatko Mirjami tuon mulle. hilkkamlaikko@gmail.com. Koetetaas Velallisten Tuki ryhmän kautta laittaa lasku, korkoineen ja kysellä kirjallista vastausta aiheeseen. Jos rahat eivät palaudu, juttu menee muiden mukana viranomaisille.

Tämä Lindorff ei näköjään eroa edeltäjästään Contantista.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#18 Erittäin hyvä kysymys. Joko se raha on a) kehysten sisällä tai b) kehysten ulkona.

On kuitenkin olemassa ns.kehyssääntö, jota ei kaikilla ole halua rikkoa. PS on esittänyt mamu-kuluja kehysten ulkopuolelle. http://demokraatti.fi/keskusta-psn-linjoilla-kehys...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Voimia sinulle, Jari!

Osaan jollakin lailla samaistua tuskaasi. Itsekin olen ajanut minun mielestäni tärkeätä asiaa Suomen puolesta, ja aina törmään samoihin argumentteihin, joihin olen antanut vastaukseni. Ja parin viikon päästä tulee tismalleen samat argumentit vastaan.

Sanovat, että politiikolla pitää olla lehmän hermot. Moni on yksityisviesteillä tullut kertomaan minulle, että miksi ihmeessä jaksan niitä jankkaajia.

Jaksan, koska hiiltyminen ei vie Suomea eteenpäin, vaan tekee pelkästään hallaa.

Minua harmittaa, etten silloin Turun puoluekokouksessa siinä kahvipöydässä osannut tarpeeksi indikoida sinulle, että teet hyvää työtä - ja olet oikein kärsivällinen. Ja kohtelias jopa niille, joiden elämäntehtävä on tulla keskisormi pystyssä esittelemään "näkemyksiään".

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos Henri.

Juuri tuo jankkaaminen on rasittavaa. Ja se, että itse ei vaivauduta ottamaan selvää asioista. Ja yhä uudelleen palataan samoihin asioihin.

Mutta jaksamista myös sinulle. Älä suotta harmittele moista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jari, monet eivät jostain syystä muista, vaikka kuinka monesti kertoo saman asian oikean laidan. Esim. tehdyistä päätöksistä. Siis kyseessä olevista faktatiedoista. Jotenkin turhauttaa, kuten mainitset, sekin kun ei itse haeta tietoa,vaikka sitä on helposti saatavilla.

Olen monet kerrat lukenut kommentteja, joissa sinuakin on syytetty perusteettomasti sellaisesta, joka kuuluu selvästi toisen ministerin tehtäväkenttään. Näitä riittää.

Hyvää jatkoa ja kestämistä!

Käyttäjän TimoHeikkila kuva
Timo Heikkilä

"PS on esittänyt mamu-kuluja kehysten ulkopuolelle"
Erittäin hyvä esitys! Kaikki muu selittely kehyksistä, säästämisistä, lainoista ja veroista, vastuista nostaa esiin vain vastakkainasettelun; Sampo Terhon sanoin, nykyajattelu johtaa tulemaan mummu ulos ja mamu sisään.
Kun rahaa lainataan budjettikehyksen ulkopuolella 30 tuhannen tulijan ylläpitämiseen, viihdyttämiseen, kotouttamiseen niin sitä rahaa ei edes EU- noteeraa kokonaislainasummaan. Sitten aikanaan kun nämä ihmiset alkavat tuottaa kapitaalia yhteiskuntaan niin he voivat itse tuottamillaan verorahoilla lyhentää korvamerkittyä lainaa ja viimein maksaa kokonaan. Todellinen sijoitus tulevaisuuteen jonka arvon vasta aika paljastaa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onpa haasteellista. Jos kotoutat maahanmuuttajia, houkuttelee se heitä lisää tänne. Jos koulutat heitä työelämään, viet opiskelupaikan suomalaiselta. Jos ulkomaalaiset työllistyvät, viet työpaikan kantasuomalaiselta. Onnea valitsemallasi uralle. Koitahan kestää.

Elu Auvinen

Luulisi, että se kotouttaminen kävisi nopeimmin, arkisesti ja helpoiten aivan ilman mitään shownumeroita, pakolaisiltoja tms.pitkinpoikin "mokuttaen" (kovalla rahalla,jonka itse kustannamme), normaalisti tutustumalla niihin perheisiin.
Eiköhän ne ole tavanihmisiä hekin.

Huom.
Arvostamalla
(eikä kuten nykymediassa tuntuu niin muodikkaalta), jatkuvasti kaikintavoin arvostelemalla,myös meitä tavansuomalaisia omine tapoinemme.

Ilkka Huotari

Ainakin yksi asia voitaisiin laittaa kuntoon: kotiuttaminen. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016031721282191_u... (Jopa kolmannes kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista katoaa)

Kotouttaminen on kieltämättä vaikeaa, usein mahdotontakin.

Käyttäjän VeijoOrava kuva
Veijo Orava

Ammatin valinta herra ministeri. Te olette ollut alalla, joka arvostetaan alemmaksi kuin prostituutio tai lokakaivon tyhjennys. Kuitenkin tuomme niitä kaivattuja vienti euroja. Nykyisen ammattinne vuoksi seuraava on mahdotonta, vai onko? Erotkaa Facebookista, Twitteristä ym.sta. Riskinä on että saatte tilalle oikean ELÄMÄN. Kannattaa kokeilla.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Ministeri, joka on lähempänä meitä kuin kukaan aikaisemmin.

Jatka Jari samaan malliin,, ehkä muutkin ymmärtäis ottaa mallia keskustelu halukkuudestas.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Jari L., istut merkittävällä valtapallilla! Oikeus- ja työministerin vastuullisen toimenkuvan täyttäjänä. Arvovalinta, jota ei pääse pakoon.

Kun US:n blogissasi mietit sanomistesi merkittävyyttä, sohaiset samalla kenties pelkoasi siitä, mistä on mahdollista puhua, todeta, olla jotain mieltä.

Pelko siitä, että sanoo jotain, jonka seurauksena saa osakseen vihaa, raivoa ja jopa henkistä pahoinpitelyä.

Eikö pelko juonnu kuitenkin jo lapsuudestasi? Kokemusmaailmastasi, jossa jouduit pelkäämään. En tiedä. Silti ihmetteln, miten toistamiseen pohdit pelkoa tai huolta aiheuttavia kannanottoja.

Sanonta, aina roiskuu kun rapataan, on todellisuutta.

On hyvä, että kaikesta huolimatta, jatkat keskustelua, kaiken uhallakin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tauko tuntuu tehneen hyvää. Blogistanne aistii poliittista ympäripyöreyttä, pyrkimystä yhteiseen tahtoon, sanoisinko jopa - valtiomiesmäisyyttä. Ilman yhteisymmärrystä on vain ääneen keskustelemista. Kompromissienkin kautta saadulla yhteisymmärryksellä syntyy tekoja.

Kirjoitatte kannattajillenne. On hyvä, että nostatte reunaehdot selvästi esiin. Kolumnissanne esitätte lauseet: "Turvapaikkahakemus on käsiteltävä aina, kun henkilö on tehnyt sen. Emme voi oikaista." Olette hyväksyneet tosiasian ja varmistatte, ettei tätä kukaan kyseenalaista.

Mielestäni ministeripesti ja vastuu on kasvattanut teitä. Luotan kykyynne hoitaa koko pestiänne, myös tätä kotouttamisasiaa. Vastuunkanto tulee vahvasti esiin kannanotostanne.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ankkalammen esittely alkaa olemaan valmis.
Taitoin siitä erillisen sivun saman tien, jotta sain kuvat oikeisiin kohtiin.
Näin sitä on myöskin helpompi lähettää edelleen jos on sellaista tarvetta. :)

Huomenna tulee s-postia, josta selviää linkki yms.

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset