Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Ei käy, koska- ei vaan käy

Sitä vaan tässä läksin kirjoittamaan, että tiistaina esitelty Työnäyte-kokeiluidea on ymmärretty joillain tahoilla kerta kaikkisen väärin. Ja osin ihan tarkoituksella. Jo ennen kuin idean taustaa oli luettu ja siihen tutustuttu, oltiin valmiita ampumaan esitys alas. Ja ennen kaikkea Vasemmistoliiton suunnalta.

Olen saanut korjailla korjaamasta päästyäni näitä vääriä tulkintoja. Eikä mediakaan ole tässä osaton. IS:n toimittama uutinen oli todella tarkoitushakuinen ja pyysin sitä korjaamaan. No sitä korjattiin niin, että minä olisin itse esittänyt virheellisen väitteen. 

Tämä Annika Lapintien(vas.) tänään kyselytunnilla lanseeraama "aivopieru" on SITRAn kehittämä malli. Tätä mallia on tarkoitus kehittää niin, että se on valmis kokeiluun. Siis kokeiluun, joka pitää sisällään vapaaehtoisuuden ja siitä kieltäytyminen EI tuo karenssia. Totta kai ongelmia on esim.vakuutusturvan osalta, mutta nekin pitää ratkaista ennen kokeiluun ryhtymistä.  

Ja hei, jos kokeilu ei toimi, se ei toimi. Siitä luovutaan ja siitä ei tule pysyvää. Kokeilukulttuuri sallii myös virheet. Mutta olennaista on uusien ideoiden esille tuominen ja niiden kokeileminen. 

Väitteet orjatyöstä ovat mielestäni aivan uskomattomia. Jos ideologia ja asenne estää perehtymästä esitettyihin ideoihin, niin kannattaisiko silloin olla kommentoimatta lainkaan? Tai odottaa edes sen aikaa että idean esittäjä on saanut asiansa sanotuksi.

Lopuksi, olen saanut tukun palautetta joka on mennyt henkilöön. Kestän sen, mutta jos ulkonäköni tai joku muu seikka kuin itse asia, on kritiikin kohde, pidän tätä enemmän palautteen antajasta kertovana. Kiitos sekä positiivisen että asiallisen kriittisen palautteen antajille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (69 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Todella on hienoa, että Ministeri Lindström uskaltaa esittää uusia ideoita. Tämä ko. idea on todellakin kuin tuulahdus tulevaisuudesta. Tämä kokeilu pitää aloittaa heti, jotta ennen vuoden 2019 vaaleja tulos on jo nähtävissä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Hallituksen kannattaisi ehkä muuttaa työttömän kyykyttämisehdotusta siten, että työnantaja vapaaehtoisesti velvoitetaan työllistämään työtön. Työnantajan maksettavaksi jäisi työttömyyskorvauksen ja Tes-sopimuksen välinen ero. Työllistetty siis saisi liksaa ja työnantaja ja työllistetty saisivat tutusmisajan. Valtiohan säästäisi työttömyyskorvauksen jatkon ja muiden tukieurojen verran, jos työtön palkataan vakisuhteeseen. Toki järjestelmän pitäisi olla vapaaehtoinen kaikille osapuolille. Kummatkin voisivat sitten laatia mustia listoja.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#3 Kyykyttämisehdotus? Sentään ehdotus eikä enää pakko...

Olen sinun mukaasi "ihmisoikeuksien vastustaja" ja viittaat jopa fasismiiin, Näitä pidän aivan käsittämättömänä. Miksi minun pitäisi vastata sinulle yhtään mitään, yhtään mihinkään?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jos ajatellaan niin, että ehdotukset ovat polun alku, joka sitten kehittyy haluttuun suuntaan, niin olemme erään polun alkupäässä. Aivan kuten hyvinvointiyhteiskunta ja sopimusyhteiskunta ovat kehittyneet vuosikymmenten aikana, olemme myös sopimassa - tai ei - sen purkamisesta.

Minusta, ihan oikeasti, on melko turhauttavaa, että opiskelijat, työttömät ja pienipalkkaiset ajetaan toisiaan vastaan. Pienien etuisuuksien alasajo ja röyhkeä työttömän suostuttelu työhön työnantajan hyväksi, siis hänen suostumuksellaan, lisää vain keinottelua. Haluttu työntekijä palkataan aina.

Se, että rasismi ja fasismi syntyvät ja saavat elinvoimansa voimakkaista yhteiskunnallisista muutoksista ja kasvavista voimattomuuden tunnelmista, ovat nyky-Suomessa käsin kosketeltavissa. Ei tarvitse vastata.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

PS kirjoittajat tällä palstalla opettivat törkeää ministereiden panettelua edellisen hallituksen aikana. Jopa kansanedustajat puhuivat Stubidosta. PS puolueen virallinen pilakuvanpiirtävä piirsi ministeri Kataisen tutti suussa jne jne
Pyykkölä käytti aika yleistä termiä, köyhien kyykyttämisestä puhutaan todella yleisesti. Pyykkölä ei siis hyökännyt mitenkään sinua vastaan henkilönä.
Minä en pidä siitä että juuri persut ovat herkkähipiäisiä. Minusta Pyykkälä olisi voinut saada vastauksen koska hänen kommenttinsa liittyi ihan rakentavasti blogin aiheeseen.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Sini, viittaan Pyykkölään blogiin jossa hän kyllä ihan sumeilematta otti kantaa minuun myös henkilönä. Enkä ole siitä herkkähipiäsimmästä päästä

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #14

Mitä blogissani oli virheellistä? Pyydän anteeksi, jos et ole lähtenyt politiikkaan Tony Halmeen innoittamana, kuten wikipediassa väitetään. Muuten kait ei löydy virheitä? Rasismi ja fasismi ovat mielentiloja ennen toimintaa, sorry!

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Ministeri Lindström,

sanotaan, että se koira älähtää, johon kalikka sattuu. Tuohon sanontaan kirjoituksesi pahasti viittaa.

Toistat ja vetoat koko ajan "vapaaehtoisuuteen", ja ettei kyse olisi työsuhteesta. Olen niistä omaa mieltäni.

Jokainen työ Suomessa on vapaaehtoista. Kaikki maamme työsuhteet ovat vapaaehtoisia. Pakkotyö on meiltä poistettu 13.1.1977, saattamalla voimaan ao. kansainvälinen sopimus. Ei väittämässäsi "vapaaehtoisuudesta" mitään poikkeuksellista ole.

Työnäyte-palvelussa on kyse työttömän hädänalaisen tilan hyväksikäytöstä; vapaaehtoisesta pakosta. Ja myös lakien ja työntekijän oikeuksia suojaavien sopimusten ohittamisesta työnantajan hyväksi.

Lakia kiertäen tekaistu ei-työsuhteinen, eli fiktio-työntekijä tekisi työnantajalle todellista, mutta ilmaista työtä 3-4 kuukautta. Se, jos mikään on oikeisto-ideologian märkä uni.

Työnäyte-palvelu on oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin 12.4.2016 Työllisyyspakettiin sisältyvä (kohta 4.) oma esitys.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miksi ei kokeilla sitä perustuloa missä työmarkkinat alkavat toimimaan itsenäisesti ja voidaan lopettaa valtion puuttuminen työttömien tekemisiin? Tarjota voi toki opiskelupaikkoja,työpajoja jne. Mutta ihmisten pitää itse valita mennä sinne.

Syy miksi tähän uuteen ajatukseen suhtaudutaan kuten suhtaudutaan on nykyiset väärinkäytökset työttömien kohdalla. Pakolla ei saa mitään hyvää aikaseksi verrattuna pahaan.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Olen tietoinen väärinkäytöksistä ja niihin pitääkin puuttua. Ja korjata.

Perustulokokeliu on hyvä asia. Vaikka itsekin näen siinä myös haasteita. Mutta kokeilun kautta näemme paremmin mikä toimii ja mikä ei. Siitä mm.on kyse kokelikulttuurissa

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä on tehty niiden väärinkäytösten korjaamiseksi,kun minusta vaikuttaa pelin menevän kokoajan vain härskimmäksi?

Kylläkyllä,kannatan kovasti myös kokeilukulttuuria...hieman vain radikaalimmin mitä nyt tehdään ja ilman ettei se koskaan tuo toisille harmia.

Antti Jokela Vastaus kommenttiin #11

"Kylläkyllä,kannatan kovasti myös kokeilukulttuuria...hieman vain radikaalimmin mitä nyt tehdään ja ilman ettei se koskaan tuo toisille harmia."

Hmm, radikaali kokeilu, josta jo etukäteen tiedetään ettei se "koskaan tuo toisille harmia"? Kuulostaa oksymoronilta.

Kokeilukulttuurin koko idea on siinä, että kokeillaan silloin, kun ei varmuudella tiedetä mikä toimii. Kokemuksen perusteella korjataan kunnes ollaan tyytyväisiä tai sitten lopetetaan kokeilu ja kokeillaan jotain muuta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #19

Se voi kuulostaa oksymoronilta,mutta ei sen tarvitse olla sitä.

Käyttäjän MarkoMustonen kuva
Marko Mustonen Vastaus kommenttiin #11

Niinpä. En ole huomannut yhtäkään uutista, jossa olisi kerrottu puuttumisesta esimerkiksi jo nyt tapahtuviin kuntouttavan työtoiminnan nimissä tehtäviin laittomuuksiin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

5#
"Syy miksi tähän uuteen ajatukseen suhtaudutaan kuten suhtaudutaan on nykyiset väärinkäytökset työttömien kohdalla."
Nimenomaan näin.
Ja syytäkin on ainakin tarkkailla uuden mahdollisen kokeilun tuomia ongelmia. Ottaen huomioon miten paljon nykyistä työttömyysturvaa käytetään väärin koska se on mahdollista, ei voida etukäteen tietää kumpi osapuoli enemmän käyttää tilaisuutta hyväkseen. Nykyisinhän on varsin yleistä ,ainakin maalla jossa naapurit eivät näe kytätä ikkunastaan että työtä tehdään "suoraveloituksella" ja tuet tulevat suoraan tilille.

Jukka Laine

Tuulet puhaltavat hallitusta vastaan eli Suomea vastaan. Suhdanne ei auta vientiä ja kansainvälinen valuutta-ja talouskilpailu näyttää kiristyvän. Pakotepolitiikkakin näyttää pysyvän.

A-studiossa kävi taas ilmi Suomen ''tauti''. Vastakkainasettelu ja kansan edun ajajienkin muutoshaluttomuus. Pohjoismaissa kuulemma julkistalous työllistää meitä enemmän mutta Suomessa julkistalous onkin eläköitynyt. Ja se vasta maksaakin. Menot kasvavat mutta kansantuote laskee. Eläköitymisestä ei uskalleta puhua.

Hienoa että töitä tehdään nyt uudistusten puolesta aidosti vastamäestä huolimatta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jukka, "leiriintyminen" on suomalaisen hyvän politiikanteon pahimpia esteitä. Vaikka vastustajien ehdotus olisi kuinka hyvä tahansa, pitää vastustaa periaatteesta, etteivät ne saisi siitä pisteitä.

Huonoja alotteita pitääkin vastustaa, mutta pelkkä vastustaminen on turhaa, ellei ole tarjolla parempaa ehdotusta tilalle.

Poliittinen debatti on aika heikkoa, ei osata kuunnella ja ehkä puuttuu myös kyky ymmärtää kuulemaansa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Toivon sinulle ja muillekin ministereille pitkää pinnaa. Minua suututtaa kertakaikkisesti se, että joka taholta ammutaan kaikki alas, mitä hallitus tekee tai esittää. Teillä on vaaleissa saatu valtakirja laittaa Suomen asiat kuntoon. Tehtävä on todella haastava, viekää savotta loppuun saakka. Ehkä sen jälkeen voitte sanoa, että me teimme sen.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Alkaisi tuntua siltä, että koko nykyinen hallitus on itsessään varsinainen kokeilukulttuuri, kansa alkaa olla kohta mitta täynnä, ja on ilmaissut mielipiteensä siitä mikä toimii mikä ei, eli lyhyesti: Mikään ei toimi!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jari Lindström, pakko pistää vanha juttu kommunismin alkuajoita. Liittyy hieman asiaan.

Tupaillassa jossakin syrjäseudulla viime vuosisadan alussa oli työväentalolle tullut pääkaupungista puhuja, ihan maisteri, kertomaan kommunismista ja sen kehittäjästä Karl Marxista. Pitkän luennon jälkeen tuli mahdollisuus esittää kysymyksiä luennoitsijalle. "Takarivin Taavilla" oli kysymys:

"Herra maisteri, sitä minä vain, että onko tämä kommunismi kansan keskuudessa syntynyt vai yliopistossa kehitetty?

Tämä oli luennoitsijalle vaikea kysymys. Hetken pohdittuaan vastasi kuitenkin, että kyllä se on työläisten kehittämä aate.

Kysyjä oli selvästi helpottunut ja vastasi luennoitsijalle. "Sitähän minnäin, jos olisi tehty yliopistossa, olisivat ensin elläimillä kokkeilleet."

Nyt tätä kokkeillaan ihmisillä.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Tänään kyselytunnilla tuli Taavitsaisen suulla tuutin täydeltä hallitukselle arvostelua Savonlinnan opettajakoulutuksen lakkauttamisesta.
Päätöksen on tehnyt kuitenkin Itä-Suomen yliopisto.
Onko järkevää pitää kahta opettajakoulutuslaitosta Itä-Suomessa 142 km päässä toisistaan

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

On, jos hyöty on suurempi kuin haitta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onhan Suomessa tempputyöllistämistä kokeiltu jo vuosien ajan, eikö näiden toimivuudesta voi vetää johtopäätöksiä? Itse katson että jos ostovoima ei nouse niin luonnollisia työpaikkojakaan ei synny. Voihan valtio maksaa jos yksi kaivaa kuopan ja toinen täyttää.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ehdottaisin, että ministeriö loisi eräänlaisen pyöreän pöydän keskustelun.
Esim. tusinan verran pitkäaikaistyötöntä tai vastaavaa:
1. vaihe) Kokouksessa käsitellään asiat, mistä pitäisi saada tarkkaa tietoa, jonka pojalta lähdetään liikkeelle.
- Virkamiehet tekevät selvitystyöt tai selvittävät mistä sitä tietoa (esim. netistä) saa.

2. vaihe) Kokous, jossa käydään keskustelua erilaisista malleista jne.

3. vaihe) Tehdään rakentavia ehdotuksia eri malleista

4. vaihe) Annetaan kirjalliset esitykset eri tahoille lausuntokierrosta varten. Vastineet kirjallisesti lähdeviitteineen.

5. vaihe) Tarkistetaan ja rukataan ja jätetään esitykset (hallitukselle?, eduskunnalle?, muualle - minne?). Virkamiehet tekisivät (läpinäkyvät) laskelmat kustakin esityksestä ja ideasta.
Tulosten ja esitysten pohjalta valitut kansanedustajat sitten päättäisivät mitä tehdä.

Tässä olisi mille hallitukselle tahansa vahva selkänoja ja se olisi suurimmalta osin todellisten kentän asiantuntijoiden tekemä.

Henry

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Henry, esittämäsi malli toimisi varmasti. Hyvä on kuitenkin muistaa, että useimmat ammatit on opittu maailman sivu, tuhansia vuosia "kisällimenetelmällä". Kisällin työehtosopimus on vain tehty viime vuosina sellaiseksi, ettei opettavia mestareita ilmaannu helposti. Miten mahtaisi toimia sellainen malli, jossa ihmiset saisivat päättää omista asioistaan, ilman liittoja ja yleissitovia työehtoja. Ovatko ihmiset liian heikkoja tai kyvyttömiä päättämään itse omista asioistaan? Eikö digitalisaatio näy mitenkään työlainsäädännössä? Lakiin voidaan kirjata minimiehdot. Työpaikalla on varmasti parempi tieto aiheesta kuin Hakaniemessä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Henry, viimeksi on tehty tämä http://www.tem.fi/ajankohtaista/uutiset/selvitys_t...

Tuonne tuli yli 600 ehdotusta. Niissä riittää purkamista näin aluksi

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

#18
Juu tiedän. Käytiin aiheesta hieman kirjeenvaihtoakin Maria Kaisa Aulan kanssa. Nykyään ollaan fb-kavereita. :)

Minun ehdotukseni tuli hieman myöhään, koska en saanut ajoissa tietoa, mutta lähetin kaksi ehdotusta joista toisen kerron tässä sähkösanomatyyliin:

- Edelleenkehitetään kuorma-auton päällä toimivaa pelletintekolaitetta, joka käyttää voimalähteenä pelletinteossa - pellettiä. Saanto aikaisempien kokeilujen perustella n. 70% pellettiä. Kaikki kelpaa; tuoreet oksat havuineen tai vihreine lehtineen.
- Pakataan suursäkkeihin, jota kukin metsäharvennuksessa tms. ollut maanviljelijä myy keskitetyn nettiportaalin kautta.
- Annetaan kaikille kiinteistöomistajille vapautus esim. kiinteistöverosta x-vuotta, jotka siirtyvät öljystä tai sähköstä pellettiin (hakkeeseen tai brikettiin). Eräänlainen "passiivinen subventointi" siis.

Hyödyt:
- Maaseutu saa työtä.
- Ulkomaantuonti vähenee.
- Fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenee myös kuljetusten osalta, koska metsästä lähimille käyttäjille on lähes ainoa rahti esim. talven lämmitystarpeisiin.
- Teollisuus(duunarit) saa työtä, koska tarvitaan uusia poltinjärjestelmiä. Myös propellihatut ja Pelle Pelottomat saa duunia.
- Järjestelmistä tulee selkeä vientituote.
- Sisäinen ostovoima kasvaa maassamme => mahdollisten (pieneltä) osaltaan uusien yritysten perustamisen.

Valtio häviää kiinteistöverotuksen osalta, mutta saa sen monin kerroin muuta kautta takaisin.
______________________

Minun toinen ehdotukseni, koskien kotimaan matkailua on liian pitkä tähän, joten ei mulla nyt sitten muuta. :)

En kuitenkaan malta olla sanomatta: Kehittäkää kansalaispalkka, (tai millä nimellä se meneekään), ikuisen starttirahan suuntaan. Kehittäkää toiminimen perustajien neuvontapalveluja, jotta hän pystyy ainakin ensimmäisenä vuonna keskittymään *pelkkään* yrittämiseen.

Henry

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Kiitos Jari tästä.

Kyllä tätä on saanu tuolla naamakirjassa vähän jokaiselle selittää..
Mutta kun ei tutustuta kuin johkain lööppeihin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos että sinä jaksat selittää Facessa. Minä en jaksa eikä ole aikaakaan.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Mä ymmärrän täysin Jari.
Leena Merikin alkaa olla aika täys.

Siis kun eivät edes lue mitä toinen vastaa, lisäks nyt on tullu kiroilukin siihen lisäks.

Koittakaa jaksaa.
Ei enne perussuomalaisten (teidän) tuloa, poliitikot jääneet juttelemaan,, he vain heitti kirjoituksen ja häipy.

Kuten tuo Lapintie tekee vieläkin.

Jorma Lehmonen

Asiasta tiedottaminen oli kuin joku olisi keksinyt pyörän uudelleen. Valitettavasti tämäkin kuuluu näihin tempputyöllistämis taikatemppuihin jotka vaan eivät koskaan onnistu.

Yksityisellä sektorilla tuskin tarvitaan tällaista järjestelmää. Jos tarvitsen työntekijän niin etsin tarkasti ja palkkaan koeajalle. Paras aines käy itse kyselemässä ja tarjoamassa osaamistaan. Tällä systeemilä ei työllisty muuta kuin ELY-keskuksen työntekijät ja sekö on tarkoitus ?

Hallitus luo työpaikkoja ainoastaan julkiselle sektorille ja meelkoisen hiljaa on oltu siitä kuinka paljon työpaikkoja on hävinnyt tämän Venäjä boikotin johdosta ? luku lienee jossain 50000 nurkilla , jopa ylikin. Typeryys huipussaan. Suomi on ampunut omaan nilkkaansa jo vaikka kuinka monta kertaa nuollessaan näiden Brysselin herrojen takapuolta.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ehkä se on onkin pelkoa siitä että taas työttömiä pakotettaisiin ilmaistöihin ja orjaduuniin!

Olisi kiva tietää, joten kysyn sinulta miksette kukaan teistä hallituksessa/oppositiossa olevat kehitä oppisopimusta eteenpäin?

Esim. tästäkin ilmaistyöstä olisi hyvä saada osaamispisteitä ja näyttötutkinto vaikka 1-4kk päästä työnaloittamisen jälkeen, ja sitten olisit ammattimies kyseisellä alalla. Jolloin voisit työllistyä paljon helpommin kunno palkalla ja motivaatiokin olisi aivan eriluokkaa.

Kumminkin Suomessa on todella suuri ongelma se ettei työtön ja työnantaja kohtaa koska työttömällä ei ole juuri oikeaa lain mukaista osaamisnimikettä. Jolloin olisi hyvä että työtön voisi sen nopeasti hankkia palkattomalla työllä?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Sitä(kin) viedään eteenpäin. Usko pois. Pidän oppisopimusta ja varsinkin mestari-kisällimallia erittäin hyvänä ja toimivana.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Jos Annika Lapintie valittaa jostain, se on todennäköisesti hyvä. Jos Pyykkölä ja Lappalainen puheenvuorossa jostain tykkäävät, se on todennäköisesti huono. Näillä pääsee jo melkoisen pitkälle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hah hah Huopainen. Et sitten vaivautunut katsomaan kuka oli suositellut Linströmin vastausta mulle, jonka tulit huonoksi tuominneeksi ja itseäsi jotenkin näppäränä pitäneeksi. Onko kiva osallistua persujen suosion laskemiseen hutunäppäryydellä?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Juhanin blogikirjoituksien kautta voi nähdä selkeästi Suomen homeongelman, ei siihen valistunut kansalainen Lapintie-markkereita tarvitse.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Hyvä! Toihan toimii käänteisestikin: Jos Huopainen valittaa jostain, se on todennäköisesti hyvä. Jos Huopainen jostain tykkää, se on todennäköisesti huono. Näillä pääsee jo melkoisen pitkälle. :D

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Seuraavaksi annan uninäytteen, ihan vapaaehtoisesti. Hyvää ötyä!

Käyttäjän eskokalervo kuva
Esko Vesa

Voi kun Lapintiet, yms oppisivat vaikkapa tällaisen menettelyn:
Ymmärsin ajatuksesi niin, että pyrkimyksesi on (..rehellinen ei vääristelevä tulkinta..), erityisen ansiokasta siinä on mielestäni (.. --- ..), sitä jäin kuitenkin miettimään, että mitenkähän (.. -- ..).

Ymmärsin työnäytekokeilu-idean niin, että työpaikasta kiinnostunut henkilö voi työnantajan kanssa kokeilla, kuinka hyvin he sopivat toinen toisilleen, tosi hyvää ideassa on molemminpuolinen testaus-asenne; tulos on aina positiivinen,: opimme, että ..--.. -ominaisuus tuossa työssä on todella tärkeä, ilman sitä ei voi onnistua / opin, että minun tulee vielä kehittää ..--.. -taitoani, asennettani ... tai: totesimme löytäneemme toisemme!
Jäin kuitenkin miettimään, minkälaisilla taloudellisilla ja sopimusjuridisilla ehdoilla ideaa on parasta käytännössä toteuttaa, jotta vältetään kompastuskivet, minimoidaan pettymykset ja maksimoidaan molemminpuoliset hyödyt.

http://eskokalervo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215416...

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Reaktiot ovat perin suomalaisia, jumalauta joku saattaa hyötöä tästä, vielä kamalampi jos molemmat osapuolet hyötyy.
Se sukupolvi joka ymmärsi puhaltaa yhteen hiilleen, taitaa olla kuopattu.

Te-keskuksen kautta joko harjoittelu taika palkkatuettu työ, työntekijä ei voi jättää kesken karenssin uhalla.

Jos vapaaehtoisesti halua näyttää kykyjä ja huomaa kahden viikon päästä tämä ei ole minun juttu, sen voi ilman seuraamuksia jättää siihen.

Käyttäjän MarkkuPiirainen kuva
Markku Piirainen

Tämä kokeilukulttuuri on erttäin hyvä. Siinä nähdään nopeasti mikä laki tai säänto toimii.
Se nähtiin ruotsissa 60 luvulla hyvin selvästi.
Norjassa laitettiin mietintokomitea joka mietti jopa yli 10 vuottakin, eikä asia ratkennut sittenkään.
Ruotsihan on ollut aina edelläkävijä monissa asioissa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Työnäytteen keston pitäisi olla 3-4 tuntia eikä 3-4 kuukautta, kuten Sitran paperissa esitetään. 3-4 kuukautta on alasta riippuen kokonaisen laajan projektin kesto tai selkeästi vakinainen työ, josta pitäisi maksaa normaalia palkkaa.

Jos työnhakija esimerkiksi haluaa kääntää kirjoja jostakin muusta kielestä, on kohtuullista kääntää malliksi muutama sivu. Se on työnäyte. Koko teoksen kääntäminen kaikkine selvittelyineen saattaa kestää 3-4 kuukautta, eikä se ole mikään näyte vaan itsenäinen ja mahdollisesti tekijänoikeuksien piiriin kuuluva työsuoritus. Ravintola-alalla, opetustyössä tai graafisessa suunnittelussa taikka lehdenjaossa olisi mieletöntä antaa 3-4 kuukautta kestävää työnäytettä.

Jos keston kohdalla kuukaudet korvataan tunneilla, sitten työnäytekokeilu saattaa olla aivan järkevä vaihtoehto suomalaisen työvoimahallinnon toivottomalle todistelujen esittämiselle. Ihminen voisi itse esittää sen osaamisen, jonka hän suhteessa kyseiseen ammattiin ja työpaikkaan haluaa esittää ja työnantaja arvioi sen, kuka soveltuu mihinkin tehtävään. Näinhän muuallakin maailmassa,kuten Tanskassa tai Saksassa, toimitaan mutta se ei kestä 3-4 kuukautta ja tulos voi olla myös työnhakijalle kielteinen - viime mainittu ei oleellisesti haittaa jos muita ammatteja ja aloja löytyy jatkuvasti. Kohtuutonta kuitenkin olisi olla 3-4 kuukautta antamassa työnäytettä, jonka jälkeen todettaisiin että henkilö ei osaa tai ei ole lainkaan tehnyt kyseistä työtä.

Hyvä kuitenkin että kehitetään ja esitetään vaihtoehtoja.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

On myös aloja joissa 3-4 tuntia ei riitä edes työkalujen vastaanottamiseen ja vaatetuksen sovitteluun puhumattakaan että ehtisi työmaalle vaikka taluttaja olisi koko ajan mukana.
Kirjankäätötöihin ei taida paljon perehdyttämistä tarvita jos ammattitaito on olemassa mutta kaikki ammatit eivät ole samanlaisia. Rakennuksilla ja koneenasennuksessa on paljon tehtäviä joissa todellakin työnäytteen antaminen kestää kuukausia jos tarkoituksena on se että työnantaja ja työntekijä tutustuvat olosuhteisiin ja toisiinsa siten että niitä koeajalla tapahtuvia sopimuksen päättämisiä ei tulisi. Tarkoitus olisi kai tässä saattaa osapuolet yhteen siten että mahdollinen työsuhde työnäytteen jälkeen olisi pitkä ja molempia osapuolia tyydyttävä.
Ehkäpä sen työnäytteen antamisen kesto pitäisi tapauskohtaisesti sopia etukäteen tms.

Käyttäjän PiviHTyni kuva
Päivi Tyni

Täysin samaa mieltä tästä! Olen työskennellyt tutkijana ja tuolloin toteuttanut kokonaisen tutkimusprojektin aineiston keruusta raportin kirjoittamiseen neljässä kuukaudessa. Tämä tapahtui määräaikaisella sopimuksella ja tietenkin täydellä palkalla.

Ihan yrittämättä tulee mieleen, että näitä työnäytteen teettäjiä varmaan ilmaantuisi pilvin pimein kesäaikaan, kun vakityöntekijät pitävät lomiaan.

Ja käsittääkseni tuollaiselle muutaman tunnin pituiselle työnäytteelle ei nykyäänkään olisi mitään estettä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Meillä ei talouden ja työllisyyden kohentamiseksi ole käytössä kuin yksi keino, mutta se on juuri se mistä ei saa puhua ja esittää vaihtoehtona.

Minna Hänninen

Niinhän siinä voi käydä, ettei käy kun työnäytettä antaa, mutta onneksi saatte palkkaa työnäytteestänne.

Sirpa Nieminen

Nykyään käytössä on työkokeilu, johon voi työtön itsekin tarjoutua ja haluta. En ymmärrä, miksi pitäisi olla erikseen työnäyte. Miksi?

Itse olin omasta aloitteestani reilut 3 kk palatta työkokeilussa alkavalla työnantajalla, jonka toiminta ei ehtinyt alkaa pyöriä taloudellisesti kannattavasti eikä jatkunut. Jos olisi jatkunut, olisin voinut saada kiintoisan työpaikan, siksi tein ilmaiseksi hommia sen reilut 3 kk.

Maria Kaisa Aulan kysely oli siinä mielessä hanakala, että nettiin poiti ite kirjata omien ehdotuksensa avainbsanat, kysymykset olivat valmiina ja vapaata ehdotus/tiedonvaihtomahdollisuutta ei ollut.

Jos kanasanaedustajat halausivat tuntea tyttömyyttä ja pitkäaikaistyöttömyyttä, ehdotan seuraavaa: esim. kuukauden kiertue ympäri Suomea ja osallistumista rivityöttömänä kuntouttavaan työtoimintyaan, työkokeiluihin ja työttömyyskorvauspapereiden täyttöä, työpaikan etsintää (tuntemattomana) ja työllistämiskursseilla käyntiä.

Työnantajille suosittelen uudelleenkoulutusta, joka kannustaisi palkkaamaan työmttömiä. Siis, oikeasti palkkaamaan ja nimenomaan työttömiä, ei opiskelijoita tai jo työssä olevia paikanvaihtajia.

Jos esim. ministeri haluaisi tutustua päteviin, innokkaisiin ja monenlaisiin työttömiin, minulla on yhteyksiä. Haluasitko tavata hirsiveistäjä-kuvataiteilijan, joka tekisi töitä mielellään osuuskunnan kautta, ei halua perustaa omaa yritystä? Itse olen MMM, ympäristönsuojelu ja kasvitiede, pitkään vapaa toimittaja, jonka työtö hävisivät lehtimarkkinoiden myllerryksessä. En halua yrittäjäksi, koska a) töitä ei ole ja b) en halua jättää 2 lastani tyhjän päälle = ilman pienenkin työttömyyskorvauksen suomaa turvaa. Teen töitä tuntiopettajana.

Lisäehdotus: korjataan työttömyystilastoja niin, että kaikki työttömät ja vajaatyöllistet ovat siinä. Nykyään, jos teet töitäö 4t viikossa, et ole tilastoissa työtön. Ehdotan, että alettaisiin mieluummin puhua työssäkäyvien määrästä: heistä, joilla on kokoaikainen ja normaalipalkkainen palkkatyö. Erikseen tilastoitaisiin kursseilla olevat ja osa-aikaiset työläiset (es. 10-18t, 19-27t, 28-36t). Alle 10t työssä käyvät luokiteltaisiin samaan kuin kokonaan työttömät.

Suomen ja maailman perusongelmat ovat ekologiassa ja moraalissa: rajaton kasvu rajallisessa tilassa on mahdoton. Rahan pitäisi olla vain vaihdannanväline, ei itseisarvo.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se onkin olut aina Suomessa suuri ongelma, että jos ehdotukset tulevat omaan poliittiseen ja ennakkoluuloiseen kantaan väärästä suunnalta, ehdotukset on tyrmättävä jyrkästi, oli ehdotukset millaisia tahansa.

Ei sen niin väliä mitä ehdotetaan, pääasia on vastustaminen.

Se että Vasemmistoliitto jotain vastustaa ei nyt varmaan ketään yllätä, EI-puoluehan se on aina ollut.

Se että tästäkin Ministerin ulostulosta saadan jonkun mielestä fasismia ja rasismia vedetty mukaan kuvioihin, on kyllä sellainen aivopieru, ettei siihen pysty edes Annika Lapintie.

Kaikkee kannattaa kokeilla, eipä tämäkään varmaan ketään vahingoita, se jos tällainen ehdotus olisi tullut vasmmistosta, sitä ylistettäisiin uutena hienona mahdollisuutena työttömälle. :)

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Onko ministeri Lindströmillä tullut mieleen, että jos tästä kokeilusta tulee pysyvä käytäntö, k u k a a n ei pääse töihin antamatta ensi kolmen kuukauden työnäytettä? Kansantaloudellisesti sellainen ei ole kovin kannattavaa.

Katsotaanpa vähän erilaisia työttömien ryhmiä:

Ammattiin opiskelevat

- opintoihin sisältyy yleensä noin vuoden mittainen osuus joka tehdään työpaikoilla. Valmistumisen jälkeen siis vielä lisäksi automaattinen kolmen kuukauden jakso, jona aikana nostetaan työttömyyskorvausta eikä makseta veroja

Vajaatyökykyiset

- meillä on jo työkokeilu. Miten se eroaa tästä Sitran esityksestä muuten, kuin että se tulee määräyksenä Te -toimistolta

Työpaikkaa vaihtavat

- vaikka olisi kuinka ammattitaitoinen, kolme kuukautta annetaan työnäytettä työttömyyspäivärahaa nostaen tai ilman palkkaa maksamatta veroja. Tai sitten ei vaihdeta työpaikkaa.

Kuntouttava työ

- kuntouttavassa työssä olevat eivät ole työvoimapoliittisessa toimenpiteessä vaan se on sosiaalipalvelu. Kun kuntouttavasta työtoiminnasta haluaa siirtyä eteenpäin, tuleeko tässä vaiheessakin eteen kolmen kuukauden työnäytteen antaminen päivärahaa nostaen ennen kuin on edes mahdollista siirtyä seuraavalle askelmalle, esimerkiksi palkkatuettuun työhön tai oppisopimukseen

Oppisopimus

- epäilen, että tässäkin työnantaja vaatii työnäytteen ennen kuin tekee oppisopimuksen

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että nyt työtä vailla olevat puoli miljoonaa ihmistä (laskin mukaan myös palveluissa olevat, ns. tempputyökllistetyt) eivät jatkossa saa työtä avoimilta työmarkkinoilta ilman näytevaihetta joka kestäisi siis tuon esimerkissä mainitun kolme kuukautta. Sen ajan kustantaisi valtio maksamalla työttömyyskorvausta.

Mahtaako tämä olla kansantaloudellisesti kovinkaan kannattavaa?

En edes ottanut tässä huomioon niitä epäkohtia, mitä tulee harmaaseen talouteen, markkinahäiriöihin ja muihin palkattomaan työhön liittyviin epäkohtiin, kuten erityyppisiin väärinkäytöksiin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Yksi kokoomusyrittäjä jo ilmoitti ettei koskaan ota töihin ketään joka ei tätä ilmaista työnäytettä tee. Eli kyllä siitä tottakai tulee tapa.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Jari hyvä, toivottavasti luet tämän kommentin koska kerron siinä miten Sitran uutena ehdottamaa työnäyteideaa on jo ainakin yhdellä alalla kokeiltu ja toteutettu jo pitkään – ja tulokset eivät ole mairittelevia, päinvastoin, ilmiötä on vaikea kutsua muuksi kuin orjatyöksi.

Elokuva-alalla on koko 2000-luvun ajan korvattu palkkatyön tekijöitä opiskelijoilla jossain tapauksissa jopa vastuullisiin töihin asti, kun opinahjojen kanssa on sovittu siitä, että pitkä työharjoittelu on pakollinen jotta paperit niistä irtoaisivat. Monella alalla on käytetty työharjoittelijoita, eikä siinä mitään silloin kun he todella ovat työharjoittelijoita, joilla ehkä on mahdollisuus saada sitä kautta työtä. Elokuva-alalla, jossa tunku työpaikoille on ollut massiivista ja taistelu harjoittelupaikoista veristäkin, käytäntö muuttui 00-luvulla sellaiseksi että kun kuukausien harjoittelujakson tehnyt, hyväksi havaittu ja koulusta valmistunut työntekijä tulee kysymään töitä, niitä ei ole, koska uudet ilmaistyöntekijät jonottavat töihin. Pitkissä elokuvissa on käytetty samanaikaisesti kymmenittäin työharjoittelijoita, ja heillä on teetetty usein pisimmät työpäivät.

Kun työmarkkina muuttuu sellaiseksi, että töihin päästäkseen pitäisi antaa työnäytteitä ilmaiseksi, ilmaistyöstä tulee yleinen käytäntö ja se muuttuu pakolliseksi, vaikka nimellisesti perustuisikin vapaaehtoisuuteen. Tämä ei ole mitään teoriaa tai poliittista jargonia vaan karvaasti koeteltu juttu – elokuva-ala on näet ihan samanlaista ammattitoimintaa kuin makkaratehtaalla tai ravintolassa ja siksi on vaikea käsittää, miksi siellä koettu ilmiö ei toistuisi muillakin aloilla.

Itse katsoin että työilmapiiri ja elokuva-alan työmarkkinat muuttuivat niin luotaantyöntäviksi edellä mainitusta syystä, että osin siksi vaihdoin ammattia yritettyäni elokuvan ohjaajana puikkelehtia puun ja kuoren, eli työnantajan ja työntekijän välisessä mahdottomaksi muuttuneessa pakkoraossa. Itse työ oli tietysti antoisaa – silloin kun sitä pääsi tekemään kaikelta siltä ylimääräiseltä hässäköinniltä, jonka ilmaistyövoima palkatulle väelle aiheuttaa.

Kokeilkaa siis vaan, mutta kannattaisi myös kuunnella meitä, jotka olemme juuri sellaisessa kokeilussa joutuneet lillumaan korviamme myöten.

2007 Yle teki MOT-ohjelman tuosta aiheesta. Sen jälkeen Yle luopui ilmaistyöntekijöistään, joita silläkin oli ollut. Monet muut alan firmat eivät.

http://yle.fi/vintti/yle.fi/mot/sivut/Content14075...

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Niin, miksi ihmeessä kukaan enää palkkaisi, siis palkkaisi!, työntekijöitä, kun heitä saa ilmaiseksikin? Ja kun kuukausien mittainen ilmaistyö päättyy, voi kätevästi aina ottaa uudet 'höynäytettävät' vapaaehtoiset jne. Jokaisen vähintään ammattikouluasteen suorittaneen kuvittelisi nyt ymmärtävän ja tiedostavan kuinka merkittävä riski koko kansantaloutemme kannalta on siinä, että monilta aloilta lähtisi iso osa ns. "oikeista" työpaikoista, koska hommat teetätettäisiin ko. ilmaistyövoimalla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tämä ei ole mitään teoriaa tai poliittista jargonia vaan karvaasti koeteltu juttu"

Kyllä hallituksessakin tiedetään ettei tämä tempputyöllistäminen mitään auta Suomen talouden nostamiseksi, mutta jotain täytyy tehdä ettei vatuloinnilta näytä. Jossain vaiheessa ennen konkurssia tunnustetaan tosiasiat ja lopetetaan komission vaatima austerity-politiikka, siihen asti mennään näillä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomessa on kymmeniätuhansia eri alan ammattilaisia työttömänä, olisi syytä toimia siten, että nämä ammatti-ihmiset työllistettäisiin ensin vaikka ns. "Rinteen mallin" mukaan, tuottavaa tulosta yritykselle alkaisi tulla heti, ensimmäisestä työpäivästä lähtien.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Vielä yksi kokeilumalli, jota sitäkään ei pidä ottaa vakavasti. Ensiksi lakkautetaan kaikki liitot, niin työntekijä- kuin työnantajapuoleltakin. Sitten lakkautetaan määritelmä työläinen. Tehdään kaikista yrittäjiä. Jokainen täysi-ikäinen Suomen kansalainen ryhtyköön yrittäjästatuksella myymään panostaan yrityksille tai toimimaan itsenäisesti. Jokaisella pitää olla vähintään toiminimi. Näin työttömyystilastot saadaan nollattua, työnantajien suuret sivukulut minimoitua ja isänmaa suuren kukoistuksen valtaan. Saattaa systeemi tuottaa pari miljoonaa köyhyysrajan alapuolella olevaa yrittäjää, mutta se on toinen juttu ja yrittäjän oma vika.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Millä tossa on turvattu, ettei työnantaja ota sitten seuraavaa työnäytteen tekijää ja teetä työt työnäytteen tekijöillä ilmaiseksi?

Sinänsä olisi hyvä, jos olisi enemmän kokeilun kulttuuria. On turha kuvitella, että joku ministeriö tai työryhmä voisi kauan pohdittuaan olla niin viisaita, että keksisivät asioihin ratkaisuja, kun yhteiskunta monimutkaistuu.

Kun ei ole selviä ratkaisuja kannattaa kokeilla ja kehitellä. Toivoisi kokeilun kulttuurin leviävän yleiseksi valtion toimintamalliksi.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Kiitos Jari erinomaisista avauksista ja erittäin rohkeasta työstä Suomen ja suomalaisen työn uudistamiseksi! Jatka samaan malliin ja anna vasemmiston potea omia ilmavaivojaan; vastustaminen on paljon helpompaa kuin asioiden kehittäminen eteenpäin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Miten tämä "uudistaa" suomalaista työtä, ei mitenkään. Koko esityksessä paistaa täydellinen ymärtämättömyys siitä miten työelämä oikeassa elämässä toimii, mutta se ei ole Lindströmin vika, vaan niiden jotka tämän yhden taas yhden täysin turhan kokeilun ovat suunnitelleet.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Näin on. Kyllä joillain on sitten uskomaton taito tarjoilla sama paska aina eri kääreissä, voivoi kun tuon luovuuden ja sisäsiittoisen innovatiivisuuden saisi suunnattua johonkin yhteiskunnallisesti ja työvoimareservin kannalta oikeasti hyödylliseen ja tuottavaan! Sekin olisi mahdollista, kun peruslähtökohdaksi ymmärrettäisiin ottaa yksinkertaisesti se, että palkka työstä on ihmisoikeus! "Jokaisella työtä tekevällä on oikeus kohtuulliseen ja riittävään palkkaan, joka turvaa hänelle ja hänen perheelleen ihmisarvon mukaisen toimeentulon" (YK:n v.1948 ihmisoikeuksien yleismaallinen julistus) Nämä Sitran aivopieruilut eivät enää kuulu länsimaiseksi sivistysvaltioksi itseään kutsuvaan valtioon.

Seppo Hildén

Työministeri viittaa blogisssaan SITRA:n sivuun, jossa työkokeilusta todetaan seuraavaa:

"Sitran työelämätutkimuksen yhteydessä tiedusteltiin vastaajien halukkuutta palkattomaan työhön, jos se auttaisi saamaan uuden työn. Peräti 19 prosenttia vastasi, että tarttuisi tällaiseen mahdollisuuteen ”aivan varmasti” ja 19 prosenttia ”melko varmasti”. Potentiaalia siis on."

Uskooko työministeri Lindström joulupukkiin? Minusta jotenkin tuntuu siltä, että uskoo. Tuossa SITRAN tutkimuksessa kun on tuollainen joulupukkilupaussana kun JOS eli ..."halukkuutta palkattomaan työhön, JOS se auttaisi saamaan uuden työn."

SITRA (ja kokeilun työnantaja) ei kuitenkaan LUPAA sitä työtä. Siinä on tutkimuksen loppupäätelmään suuri ero. Eli 19 prosenttia on höynäytettävissä tekemään kolme-neljä kuukautta ilmaista työtä työpaikkautopian takia. Näyttää riittävän poliitikoille ja työnantajaliitoille hyvin tämänsuuruinen joukko että eikun systeemi pyörimään. Työkokeilun jälkeen työnantaja vaihtaa vaan uuden höynäytettävän tilalle.

Ei uskoisi että oikeusministerinkin titteliä hallussaan pitävä lähtee tällaiseen työttömien unelmakusetukseen. SDP ajoi aikoinaan 9 euron päiväpalkkakusetuksen nuorille, nyt PS pistää siitäkin paremmaksi, nolla euroa.

Kyseleppä Lindström juristeilta mitä jos-sana merkitsee sopimuksissa. Yleensä sellaiset paperit tehdään vastuuvapautta silmälläpitäen.

Ei ihme että nuoret ei luota politiikkoihin.

PS. On se muuten ihmeellistä, että poliitikot ajattelee nykyään että nuorilla voi teettää huoletta ilmaista työtä. Tuskin olisivat itse aikoinaan nuorena lähteneet ilmaiseksi sorvin ääreen.

O tempora o mores eli työllistämistemppu ja moraali ei nyt oikein kohtaa.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Otanpa yhden esimerkin.

Kodinkoneketju Pikantti (nimi muutettu) haluaa 8 myyjää yhteen toimipisteeseensä. Se ilmoittaa siitä lehdessä ja MOL:n sivuilla.

Tämän jälkeen Pikantti valitsee 350 saapuneesta työhakemuksesta 80 henkilöä ryhmähaastatteluun. Niitä tehdään reilu viikko kymmenen hengen ryhmissä. Tämän jälkeen kutsutaan 20 henkilökohtaisiin haastatteluihin.

Heistä 8 pääsee antamaan kolmen kuukauden työnäytteen. Kolme kuukautta töitä työttömyyskorvauksella veroja maksamatta.

Kolmen kuukauden kuluttua Pikantti palkkaa näistä kaksi, joilla alkaa neljän kuukauden työsuhteinen ja palkallinen koeaika. Sitten Pikantti avaa uuden rekryn palkatakseen vielä 8 myyjää. Kierre alkaa alusta. Nämä koeajalla olevat kaksi ovat ainoita, jotka saavat palkkaa ja maksavat veroja ja heilläkin työsuhde voi loppua koeajalla ilman kovin kummallisia perusteluja. Pikantilla on käytettävissään koko ajan 8 tai montako nyt sattuu tarvitsemaankaan työntekijää.

Ministeri Lindström: eikö malli lisää työttömyyttä sen sijaan että se lisäisi työllisyyttä?

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Kun puhutaan vapaaehtoisuudesta ja kokeilusta,niin mikä tästä tekee sen "aivopierun" - no ehkä opposition ylireagoiminen negatiivisella tasolla.

Toisekseen kun puhutaan poliittisista avoimuuksista kansalaisia kohtaan - ilman suljettua kabinettia - niin eikös se ole hyvä että edes tuodaan asioita/suunnitelmia esille keskusteluiden keskiöön - eikä ilmaista alhaista kieltä,jos kiinnitetään huomiota että eduskunnassa istuvat ns.valiot.

Itse ainakin pidän Jari Lindströmiä sellaisena kansanomaisena poliitikkona joka todella uskaltaa laittaa itsenä likoon,eikä piiloudu poliittisiin slangisanoihin tai puhumaan "humanista tyhjyyttä".

Voisi myös useatkin kans.edust.ottaa oppositosta oppia Lauri Ihalaisesta (sdp) miten esiinnytään eduskunnassa !

Kuin päätteeksi vielä kun perussuomalaisista puhututtiin aiemmin EI puolueena mutta nyt tuntuu että lähes kaikki EI puolueet värjöttelevät opposition laitumilla - lähinnä vihervasemmisto !

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Tuo sana "vapaaehtoinen" muuttuu "pakolliseksi" kun työnantaja ei enään palkkaa millään muulla tavalla. Onneksi on vielä kyse kokeilusta ja palautetta voi antaa.

En lähtisi puhumaan ylireagoinnista opposition suunnalta, ihan aiheellista kyseenalaistaa ilmainen työnäyte. Mikä estää tarpeeksi röyhkeää työnantajaa pyörittämästä pelkkiä työnäytteen antajia?

Kuitenkin työtä teetetään tarpeesta, tulee hiukan mieleen yrittäjät jotka ei osaa/viitsi laskea mitä työntekijän pitää tehdä että on tuottava, niin annetaan heille mahdollisuus hankkia ilmaista apua.

Ongelma harvemmin on laiskassa duunarissa, sellaista pääsee eroon helposti.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Olet asian ytimessä. Kun jokaista avointa työpaikkaa kohti on aina enemmän kuin yksi hakija, todennäköisesti ainakin yksi heistä on valmis antamaan ilmaisen kolmen kuukauden työnäytteen.

Se siitä vapaaehtoisuudesta sitten. Ollaksesi tasavertainen kilpailija tämän ilmaisnäytteen antajan kanssa, sinunkin on oltava valmis ilmaiseen työnäytteen antamiseen. Jos nimittäin aiot joskus työtä saada.

Jatkossa jokainen työpaikka siirtyy kolmella kuukaudella. Tältä ajalta ei myöskään makseta veroja ja valtio maksaa ko. ajalta työttömyyskorvauksen.

Matematiikka on vähän hakusessa muillakin, kuin valtiovarainministeri Stubbilla.

Käyttäjän TimoLehti kuva
Timo Lehtiö

Omasta työttömyydestäni ja kokemuksesta työvoimatoimiston mahdollisuuksista on jo kauan (20v), mutta samoja viitteitä kuin silloin putkahtaa silloin tällöin keskusteluissa. Silloin olisin halunnut heti yrittäjäksi ja kysyin mahdollisuutta saada starttirahaa. No, olisinhan sen saanut anomalla 6kk työttömyyden jälkeen...? Ihmettelin tuota karenssia ja ilmoitin olevani halukas heti itseni työllistämiseen. Virkailija ilmoitti, että eduskunta säätää lait ja toteuttavat toimiaan niiden puitteissa ja eivät pysty muuta tarjoamaan. Silloin, lama-aikaan, ei ollut yhtään työpaikkaa, jota olisi tarjonnut. Että... "tervetuloa 6kk kuluttua, hyvää lomaa...."??

Mikäli meno on samanlaista nykyään, en ihmettele, että työttömiä Suomessa on niin paljon kuin on. Kaikki toimenpiteet, joita nykyinen hallitus tekee purkaessaan passiivista järjestelmäämme, ovat hyviä toimenpiteitä.

Suomi tarvitsee enemmän veronmaksajia. Veropussimme pohja vuotaa ja jotakin pitäisi tehdä, että saisi tämän korjattua. Menneet eduskunnat ovat tämän nykyisen systeemimme rakentaneet. Nyt tuli ensimmäinen vastuuntuntoinen ja rohkea hallitus, jolla tekemisen meininki velkakierteen korjaamiseksi.

Opposition kitinä kovenee ja se on merkki siitä positiivisesta pelosta, että nykyinen hallitus onnistuisikin toimissaan. Kaikki kannustus Lindströmille insertin aiheen työllistämisprojektissaan.

Nykyään pk-yrittäjänä ja työllistäjänä seuraan mielenkiinnolla tulevia päätöksiä.

Martti Orre

Hyvä Jari Lindström. On toki hyvä, että pyritään keksimään uusia tapoja työllisyyden parantamiseen. Ajatus on lähtökohtaisesti oikea.

Se mikä ns. mättää tässä ehdotuksessa on luottamuspula. Ihmiset eivät enää luota hallitukseen ja sen kyvykkyyteen / halukkuuteen puhua totta. Liian usein on tilattu yhtä ja saatu toista tilalle.

Syy siihen miksi palkatonta työtä kutsutaan orjatyöksi on siinä, että ihmiset eivät enää luota poliitikkojen puheisiin. Kun sanotaan että tämä perustuu vapaaehtoisuuteen, ajatellaan että pian se perustuu pakkoon. Ja todella - jos työllisyystilastot saadaan siivotuksi siten, että työttömät käyvät ilmaiseksi töissä, eivätkä ole enää virallisesti työttömiä - uskon vahvasti että syntynyttä tilannetta käytetään poliittisena lyömäaseena, ja kokeilusta saaduilla positiivisilla tuloksilla siirrytään seuraavaan vaiheeseen, joka on luontevasti pakkokeinojen käyttöönotto.

Kriittisesti tarkasteltuna pakkotyön teettäminen on varsin kannattavaa bisnestä kaikille muille paitsi pakkotyön tekijälle. Jos tähän siis lähdetään "vapaaehtoisesti", on varsin realistinen pelko siitä, että järjestelmä muuttuu pysyväksi ja sitä kautta pakolliseksi. Näitä väliaikaisia ratkaisuja historia tuntee monta, mieleen tulee esimerkiksi väliaikainen ajoneuvovero alkaen vuodesta 1994.

Pohjois-Korea myy kansalaistensa tekemää pakkotyötä naapurivaltioille hyvään hintaan. Haemmeko tämänkaltaisia kilpailukykyloikkia meillekin?

http://www.iltalehti.fi/viihde/2016041921441362_vi...

http://pastorip.blogspot.fi/2016/04/reipasta-leiri...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kun sanotaan että tämä perustuu vapaaehtoisuuteen, ajatellaan että pian se perustuu pakkoon."

"Perusteluissa mainitaan lisäksi suora lainaus: Hakija on kieltäytynyt TE-toimiston tarjoamasta työpaikasta firman nimi Oy, työtehtävä. Esitetty syy, provisioperusteinen palkkaus, ei ole työttömyysturvalain mukainen syy kieltäytyä työstä."

http://timovaittinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2157...

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Myöhäinen kommentti, joka pituutensa takia on omana kirjoituksenaan:

http://mikaelapeth1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21587...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset