Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Wappupuheita

Oli mukava ja aurinkoinen Vappu-päivä. Pidin kaksi samansisältöistä puhetta, toisen Kotkassa ja toisen Haminassa. Lisäksi sain palautetta, oli tilaisuus käydä keskustelua ja kertoa asioista ihmisille. Jälleen kerran tuli ainakin itselleni todistetuksi se, että paras palaute on suora palaute. Naamasta naamaan. 

Kyllä, kritiikkiä tuli ja oltiin pettyneitä. Silti keskustelu pysyi asiallisena. Mutta tuli myös positiivista palautetta vaikkapa siitä, että uskaltaa mennä ottamaan palautteen vastaan. Ja että tulos katsotaan ja sitä arvioidaan kolmen vuoden päästä. Itse totesin omassa puheessani puolivälitarkastelun merkitystä ja sitä että silloin pitää näkyä merkkejä paremmasta.

Kun olen lukenut Vapun puhetiivistelmiä, niin hallituksen edustajat kehuvat omia saavutuksiaan ja oppositio sitten haukkuu samoja asioita. Eli ei mitään uutta siinä mielessä. 

Vasemmisto antaa palaa täyslaidallisia. Se on toki sen tehtävä kun eivät ole hallituksessa. SDP kertoo ihmisille, että jos he olisivat vallassa, olisivat asiat heti paremmin. Ei leikattaisi suurin piirtein yhtään mistään ja yhtään keltään. Paitsi tietysti eliitiltä...ja hyvä toki niin.

Minä en usko siihen, että JOS SDP olisi hallitusvastuussa, se kykenisi uskottavalla tavalla nostamaan Suomi-laivaa karilta ilman ikäviä leikkauksia. Tai taittamaan velkaantumisen. Tai että se kykenisi taikomaan työpaikkoja omilla toimillaan yhtään sen paremmin kuin mitä hallitus nyt esittää. Ilman valtion merkittävää rahallista lisäpanostusta. 

Oma tulkintani SDP:n GALLUPkannatuksen noususta on se, että he antavat ihmisille sellaisen kuvan, että Suomi on mahdollista saattaa kasvun tielle ILMAN ikäviäkin päätöksiä. Ihmiset uskovat tähän ja takertuvat siihen jopa epätoivoisesti, koska eihän kukaan halua että juuri minulta leikataan. OMA näkemykseni on se, että olipa vallassa mikä puolue tahansa, niin talouden tilaa ei kukaan pääse pakoon ja kaikki joutuvat myös vuorollaan tekemään "ikävääkin" politikkaa. Se olisi rehellistä myöntää. Ei tarvitse kuin tutkia historiaa ja niitä kuuluisia "edellisten hallitusten toimia". Muisti on lyhyt ja poliittinen muisti varsinkin. 

Vasemmistoliitto sen sijaan on omalla tavallaan johdonmukainen. Se on jo pitkään kertonut kannattavansa velkaantumisen lisäämistä velkaelvytyksen kautta. Kas näin:

– "1554,51 Lisävelka hallituksen budjetin päälle staattisen laskelman mukaan. Vasemmiston vaihtoehdon elvyttävä vaikutus voi kuitenkin vähentää velanottoa suhteessa hallituksen budjettiin jo vuonna 2016."

Voi kuitenkin vähentää...

Politiikka on sellaista kuin sen itse kukin näkee omien lasiensa läpi. EK:n Jyri Häkämiehen mielestä hallitus hakee konsensusta ay-liikkeen kanssa ja "SAK:n Lauri Lylyn mukaan hallituksen toimet työllisyystilanteen parantamiseksi eivät ole vakuuttaneet. Hallitus on hänen mukaansa keskittynyt työttömyysturvan ehtojen tiukantamiseen."(YLE uutiset 1.5 2016)

Itse vetosin puheissani työmarkkinajärjestöihin sopimuksen aikaansaamiseksi. Olen myös kutsunut ne yhteiseen pöytään keskustelemaan sekä uusista ideoista työllisyyden parantamiseksi että kertomaan ja selventämään mm.työnäyte-ideaa. 

Kohti uutta viikkoa näiden ajatusten kanssa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Minusta voisit hyvin näyttää itse esimerkkiä. Pari vuotta alkuun ilman palkkiota. Jos työllisyystilanne kohenee ja näytöt muutenkin hyvät, niin sitten jatkossa voitaisiin kenties ajatella pienen "kannustinrahan" maksamista.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ilman palkkiota? Palkan saan siis pitää?

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Yksi asia on erityisesti tänä vuonna pistänyt silmään työllisyysasioissa. Se on nuorten kesätyöpaikkojen häviäminen miltei olemattomiin. Tuohon asiaan toivoisi hallitukselta vaikka yhdessä opposition kanssa ratkaisua. Kyse on kuitenkin noista tulevaisuuden lupauksista, joille pitäisi suoda mahdollisuus tutustua työelämään, ennen kuin he menettävät toivonsa työllistymisestä jatkossakaan. Ehkäpä ratkaisuna olisi palkkaamisen ylimääräisten kulujen poistaminen kokonaan kesätyöntekijöiden osalta. Siitä tuskin syntyisi valtion kassaankaan suurta lovea, koska nuoret usein pistävät ansaitsemansa rahat suoraan kulutukseen. Tuon asian ratkaisemiseksi tarvittaisiin pikaista kannustetta työnantajille.

Ville Valkama

Ministerille ja ministeriä seuraaville tässä muutama Puheenvuoron kirjoitus luettavaksi. Näiden lukeminen ottaa muutaman minuutin ja auttaa varmasti havaitsemaan asioita, joita tähän mennessä ei ole tullut ajatelleeksi.

http://villevalkama.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21439...

http://villevalkama.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21618...

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Ville puhuu asiasta. Öljyn lisäaineista en kykene valaisemaan itseäni, enkä muitakaan, mutta .......

Patenttien ja tuotesuojan hakeminen idealle, tai tuotteelle on Suomessa ylettömän vaikeaa ja kallista puuhaa. Väitän, että monet pöytälaatikot ovat pullollaan hyviä tuoteideoita, mutta niiden ylöstuonti on tehty mahdottoman vaikeaksi yksityishenkilölle.

Varmaan sieltä pöytälaatikoista löytyyy tuoteideoita, jotka voisivat jatkotoimin työllistää enemmän, kuin ne hallituksen lupaamat.
Jos vaikka herra Työministeri pistäisi alaisensa töihin rakentamaan selkeää polkua "pöytälaatikosta työpaikkoja".

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Voi teitä yhtiömiehiä yhtiössä, jota luulette yhtiöksi, mutta joka ei ole yhtiö, vaan valtio.

Ajattelisitte välillä aikaansaannoksia eikä pelkkää rahaa, joka itsessään ei ole yhtään mitään. Aikaansaannos on nääs todellista, mutta raha on niin kuin se lasketaan – tai Suomen tapauksessa tietysti EKP laskee.

Pitäisiköhän sille asialle tehdä jotain?

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Jos asia olisi noin, ettei velkaantumisella ja rahalla ole mitään merkitystä, niin miksi Kreikassa ja muissa kriisimaissa nuo seikat ovat ajaneet kansan köyhyyteen? Samalla tavalla kävi aikoinaan Argentiinassa, jossa ei EKP:n toimesta ainakaan ole rahoitusmarkkinoita hoidettu.

Vasemmisto ja demarit olivat viime hallituksessa etunenässä lykkäämässä Kreikalle lisää yhteisvastuullista lainarahaa, joilla pelastettiin yksityisiä sijoittajia. Joten jos hallituksia arvostellaan, niin surkeampaa ei löydy koko maan historiasta kuin tuo edellinen.

Tuollainen ajattelumalli, jossa velkaantumista ei pidetä ongelmana, on pakko juurtua kommunismiin koska globaalissa talousjärjestelmässä kaikki perustuu luottamukseen, jolla on taas suora vaikutus korkoihin. Ja kun kasvaneiden korkomenojen takia ei selviydytä velkataakasta, romahtaa myös reaalitalous. Olkoonkin tässä nykyisessä talousjärjestelmässä vikoja vaikka kuinka paljon, niin Suomen äänellä ei siihen muutoksia ole saatavissa. Joten silloin on elettävä sen mukaan, mitä tuo järjestelmä pieneltä valtiolta vaatii, koska säännöt luodaan suuremmissa ympyröissä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Olet siis sitä mieltä, että velkaa voi ottaa loputtomiin?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Riippuu siitä, mistä velkaa otetaan. EU:n myötä valtiot on pakotettu ottamaan sitä yksityisiltä pankeilta – suoraan tai keittiön kautta – eikä omalta keskuspankilta, jolloin tilanne olisi aivan toinen.

Valtio ei ole yritys eikä yksityishenkilö, ja sen talous toimii aivan eri logiikalla. Sitä hallituksessa ei ymmärretä ollenkaan. Numeroiden annetaan hämärtää kaikki todellinen.

Jos viittaat siihen että tulipalo on meneillään ja se pitäisi sammuttaa, se on mahdotonta. Sen sijaan voitaisiin keskittyä naapurien suojelemiseen ja antaa EU:n palaa poroksi eikä vetkutella asian kanssa loputtomiin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

No miten sen nyt ottaa... Kun ei se velka tapahdu oikealla rahalla vaan sillä keskuspankin lainaamalla leikkirahalla joka on pelkkää velkaa.

Ei se velan ottaminen silleen ole ongelma vaan velkaantumisvauhti. Sen pitäisi olla vertailukelpoinen muiden euromaiden kanssa ja nythän se tilanne on se, että velka kasvaa hurjaa vauhtia, eli suomen talous rämpii.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Lindströmin pitäisi muistaa että vaihtoehtoja on jos ei sulje näitä pois.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Harmi kun en huomannut, että olit Kotkan suunnalla. Olisin mielelläni tullut paikalle.

Minusta tuo työnäyte vaikuttaa askeleelta oikeaan suuntaan. En tiedä ymmärränkö tuon ihan samalla tavalla kuin miten se olisi tarkoitettu, mutta näen sen hyvänä juttuna jos tuosta saa sitä byrokratiaa vähemmälle.

Itse koen työttömien ongelmaksi tuon TE-toimisto/Kela byrokratia kuvion mikä tuntuu turhan jäykältä. Kun se vaikuttaa olevan ajateltu niin, että kukaan ei olisi työtön vaan sellainen poikkeustila. Käytännössä sitten Kotkassa varmaan 1/4 porukasta työttömiä joten ei ihan päde.

Näkisin, että työelämä muuttuu. Vakituiset työpaikat vähenee ja määräaikaisetkin vähenee. Työvoimaa halutaan helpommin päiviä tai vaikka tunteja. Tuota tukijärjestelmää pitäisi sorvata enemmän pätkä/freelance työtä silmällä pitäen.

Minun ehdotus mitä kannattaisi miettiä olisi työmarkkinatuen muuttaminen joksikin vähätyöllisyystueksi. Eli, jos ei ole vakituista työtä, saa työmarkkinatukea. Ja sitten voisi jokainen painaa ns. yrittäjämäisesti duunia niin paljon kuin pystyvät ja sitten maksella takaisin päin kaikki tai osittain sen mukaan miten onnistunut työllistymään ja loput sitten tasailee verotuksessa. Vaikka vähän mätkien jos ei ole itse ymmärtänyt maksaa ajoissa takaisin.

Ja miksi näin.... Noh, jos työttömillä yksityishenkilöillä kun on talous vaikka -5000..-15000€ ja elävät kädestä suuhun, ja pienyrityksillä vaikka -15000...-150000€ ja rahaa on milloin sattuu, ja samanaikaisesti sitten on jotain 6 miljardia rahaa työmarkkinatukiin jotka maksetaan ajallaan mikäli työttömyys ei keskeydy, niin siinä tulee helposti melkoinen riski ilmoittaa itsensä työssäolevaksi.

Mistäs sitten saadaan rahat asumiseen, lainan lyhennyksiin ja vaikka maidon ostamiseen kaupasta kun tehdään töitä ja odotellaan milloin saisi mahdollisesti seuraavan kerran rahaa?

Syöttö Porsas

Oi ministeri, oliko teillä hyvinkin hyvä kokonaisvaihtoehto hallituksen politiikalle ollessanne oppositioryhmän pj.? Lupasitte mm. palauttaa varallisuusveron, milloin tämä tapahtuu nyt kun pääsette hallituksessa "vaikuttamaan"? Miksi teidän mielestänne työttömän ahdinko on kuitattavissa lausahduksella "se on sitten voi voi"? Miksi te nyt kuritatte työttömiä kun ensin saitte heiltä äänet täysin toisenlaista politiikkaa lupailemalla? Milloin poistatte eläkkeiden taitetun indeksin vaalilupaustenne mukaisesti? Miten äänestätte yhtenäisvaluutta-alueesta eroamista koskevaa kansanäänestystä esittävän kansalaisaloitteen salikäsittelyssä? Milloin poistatte viherverot (sen sijaan että nostatte niitä)? Miksi tuplasitte rikesakot ja päiväsakot ja samalla hyysäätte oikeita rikollisia? Miksi ette tee mitään konkreettista turvapaikkaturismille? Ja lopuksi: KUINKA TE KEHTAATTE??? Onko valta sokaissut maalaismiehen vai onko teidät lahjottu eläkevirkaa tai muita etuisuuksia lupaamalla???

Syöttö Porsas

Ja vielä jos armas ministeri sallii, eikä pahoita herkkää mieltään: uskotteko itsekään "työllisyyslääkkeisiinne" kovin vakavasti? Vai onko teidän vain oltava uskovinaan? Siltä se on vaikuttanut. Miksi haluatte lisätä palkatonta työskentelyä vaikka lupasitte perata nykyisenkin harjoittelu- ja kuntoutusviidakon, joka on perusteiltaan yhtä ja samaa palkatonta työskentelyä. Eikö työmiehen asia merkitse teille enää mitään?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Hei Porsas,

Eihän se työnteko ihan täysin palkatonta ole. Valtio maksaa työmarkkinatukea, eli ei tarvitse olla ilman rahaa.

Ja minun nähdäkseni tuossa ei ole mitään väärää hyötyä muilla tavoin taloudellisesti työnantajasta. Firmastahan voi jakaa varoja mikäli niille on liiketaloudellinen peruste. Eli jos firma saa jonkun tekemään näyttämään kykyä työn teossa pariksi kuukaudeksi niin toki se firma voi maksaa tämän puhelinlaskut, sapuskat jne. kuluja, että sen kun kiikuttaa kuittia ja laskua maksettavaksi. Tuleehan siitä tekemisestä kuluja ja tuolla tavoin voi työtön vaurastua kun pääsee jotain tekemään. Kuitenkin kun se kaikki vauraus tulee loppujen lopuksi työnantajista tavalla tai toisella niin tämän pitäisi olla ok eikä tarvitse tuohon turhaa byrokratiaa sotkemaan.

Mikäli työkokeilulla ei ole mahdollista vauraustua millään tavalla vaan siitä tulisi ylimääräistä kulua niin uskoisin sen suosion jäävän rajalliseksi koska sen ajan voi sitten käyttää itsensä kehittämiseen muilla tavoin mikä hyödyttää taloudellisesti lähitulevaisuudessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset