Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Luin vain otsikon

Kuinka moni lukee uutisista vain pelkän otsikon? Tai vain uutisen alun- tai osia sieltä ja täältä...Kuinka moni uskoo lukemaansa? Oletko mediakriittinen?

Omassa medialukutaidossani on varmuudella parantamisen varaa. En minä ihan kaikkea usko, mutta joskus voin mennä vipuun. Pyrin, siis ainakin pyrin kuitenkin aina kysymään, että onko uutinen totta ja mihin uutinen pyrkii. Eräs varsin terävä havaintoni on se, että otsikko usein, hyvin usein, liioittelee. Joskus se on jopa täysin irrallaan asiayhteydestään. Otsikolla myydään juttu ja saadaan ehkä lukija kiinnostumaan koko uutisesta. Ehkä.

Miksi moisia pohdin? No ihan viime päivien kokemusten vuoksi. Annoin jokin aika sitten haastattelun STTK:n jäsenlehdelle. Kerroin toimittajalle mm.eräästä omasta visiostani, joka liittyy työttömyys-/sosiaalietuuksien maksatusten katkoihin. Mielestäni on käsittämätöntä, että tietojärjestelmiä ei ole saatu seuraamaan tietoja ajantasaisesti. Niin että katkoja ei tulisi ja että lyhyenkin tarjotun työn uskaltaa vastaanottaa ilman pelkoa niistä,siis katkoksista. Haluan, että tämä tila korjaantuisi. Se on siis visioni ja tavoitteeni. Ehkä pieni ongelma jonkun mielestä, mutta ei näköjään niin pieni että se olisi jo ratkaistu.

Visioni oli otsikoitu lehden kanteen: "Ministeri Lindström lupaa: Työttömyysetuuksien maksukatkoksiin tulee loppu". Okei. Se on sitten näköjään lupaus. Oikoluin muuten jutun ennen kuin sen hyväksyin. Mutta otsikkoon en tietenkään voi vaikuttaa. 

Toinen tapaus. Pidin 17.6 puheen kuntaseminaarissa. Vetosin puheessani kuntapäättäjiin pakolaisten kuntapaikkojen saamiseksi. Siis vetosin ja kannustin tähän. Miksi ihmeessä? No ensinnäkin siksi, että olen ministerinä vastuussa kotouttamisesta, en kotiuttamisesta(se kuuluu sisäministeriöön) ja toisekseen siksi, että pakolla ei hommaa hoideta. Kunnat ja niiden valtuustot päättävät ihan itsenäisesti mitä tekevät.

Mitä uutisoitiinkaan? STTn uutinen levisi useisiin medioihin otsikolla: Kuntien otettava reilusti lisää oleskeluluva saaneita. OTETTAVA? Eli ikään kuin minä olisin sanonut puheessani noin. En todellakaan sanonut. Sanoin, että kannustan, siis kannustan kuntia ottamaan lisää...aivan eri asia ainakin minun mielestäni. Tätä otsikkoa pyydettiin korjaamaan ja sen korjaaminen kesti ainakin tunnin. No siinä vaiheessa "vahinko" oli jo tapahtunut. Sain sitä itseään eli "rakentavaa" palautetta kuorma-autollisen verran. 

No mitä se Lindström nyt tässä oikein uhriutuu ja nillittää? Ei yhtään mitään. Kysyn vain, että lukiko yhdessäkään uutisessa mitään mainintaa siitä, että kerroin ettemme halua luoda mitään utopiaa kotouttamiseen eli siihen tulee suhtautua realistisesti? Ja että aiemmat tulokset ovat olleet huonoja. Ei siitäkään tietenkään kirjoitettu mitään. Ja että jokaiseen puheeseeni tuon esille sen, että emme rakenna ohituskaistoja. 

Kun vastuullani siis on kotouttaminen, niin minun pitää sitä hoitaa. Ja puhua. Ja toimia. Mutta realistiselta pohjalta ja ilman hössötystä. Silti minun suuhuni laitetaan ajoittain aivan kummallisuuksia tai OTSIKOIDAAN uutinen niin, että siitä saa aivan väärän kuvan. Olen avoin toimittajille ja omasta mielestäni kerron asiat rehellisesti. Pyydän jutut etukäteen luettavakseni, en tosin aina. Suurin osa jutuista menee aivan kuten on sovittukin. Mutta poikkeukset vahvistavat säännön. Otsikoita en itse kirjoita tai kuittaa, mietinkin nyt, että pitääkö mennä niin pitkälle. Miksi pitää vääntää otsikko aivan erilaiseksi kuin jutun varsinainen sisältö on tai miksi pitää laittaa sanoja suuhun? Pitääkö joka ikinen sana ja painotus erikseen tarkistaa etukäteen? Ilmeisesti. 

Sanoin muuten tuossa kuntaseminaarissa puheeni alussa, että olen aivan varma siitä, että saan sähköpostin ja somen täyteen palautetta, koska aiheena on kotouttaminen. Olin oikeassa. Oma vika.  Otan opikseni. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos vastuullasi on kotoutus, niin katso, että se tehdään kunnolla!

Seppo Hildén

Se nyt on vaan tätä, että vihervasemmistolaiset toimittajat haluavat ajaa uutisoinnissaan omaa agendaansa, ja ihan otsikkoa myöten.

Ennen toimittajat välittivät uutisia, nykyään ne keksivät niitä.

Valitettavasti.

Ilkka Huotari

Tuskinpa kotouttamiselle voidaan tehdä paljoakaan. Joten ei kannata ottaa siitä painetta...

Tai ehkä jotain. Laitatte ensinnäkin nyt kaikki oleskeluluvat vuoden mittaisiksi (tämä olisi pitänyt tietenkin tehdä ihan alussa). Vuoden jälkeen katsotaan, että onko kieli opittu. Jos ei ole, niin oleskelulupaa ei uusita, paitsi erittäin painavista syistä. Toisen vuoden jälkeen katsotaan, että onko työpaikka löytynyt, ja jos ei ole, niin oleskelulupaa ei uusita, paitsi erittäin painavista syistä. Ja väkivaltaisia rikoksia tehneiden oleskelulupia ei tietenkään uusita.

Tähän tarvitaan toki muitakin kuin työministeri, mutta eihän työministeri yksin voi kotouttamista mitenkään ratkaista, se on täysin mahdotonta.

Minna Hänninen

Luen Puheenvuoroistakin vain otsikot, paitsi nyt tein poikkeuksen :D

Jos tykkää tehdä pätkätöitä, niin samalla hyväksyy sen, että tekee elämänsä hankalaksi. Kaikki eivät ole masokisteja.

Vai onko kyse päättäjien asenteesta; pätkätöitä ei arvosteta, koska eivät voi kuvitellakaan itse sellaisia tekevänsä, joten asialle ei tehdä mitään.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Pätkätöitä, kaikkia töitä, pitää arvostaa. Kyse on myös siitä, että kannattaako se myös taloudellisesti

Minna Hänninen

Tein pätkätöitä 90-luvun alkupuolella ja silloin siihen suhtauduttiin vähän hämmästellen.

Kannattavuus on monesta tekijästä kiinni. En ole edes ajatellut asiaa siltä kantilta, mutta eihän se varmaan kaikkia miellytä jos työn tulos on jotakuinkin sama kuin työttömänä.

Hankaluuteen auttaisi puoliso, joka elättäisi maksukatkojen aikana...tai ensin pitää säästää, että on varaa käydä töissä :)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

1. Luulisi oikeusministerin edes jollain tasolla pystyvän vaikuttamaan lehtien tapaan myydä tekaistuilla, väärillä ja harhaanjohtavilla lööpeillä sekä otsikoilla.

Kaupallisten toimijoiden osalta kyseessä ei voi olla pelkästään sananvapaus, jos kuluttaja houkutellaan ostamaan tai klikkaamaan otsikkoa, joka alle kirjoitettu teksti ei vastaakaan sisällöltään otsikkoa.

2. Pitäisihän oikeusministerin tietää kuinka lehdistö kurittaa mm. Fingerporissa kaupungin/kunnanjohtaja Aulis Homeliusta tämän varomattomista lausahduksista.

Juhani Nurminen

Kyllä kaikkiin uutisiin ja otsikohin pitää suhtautua kriittisesti. Otsikolla pyritään herättämään kiinnostus.

Aikoonaan sain itse tuta, että media uutisoi asioita faktoina jopa ilman tietoa, tai tosi vajavaisin tiedoin.

Monelle olenkin opettanut juttujen/uutisten lukemista. Moni on todennut, ettei enää usko uutisiin kuten aiemmin.

Suurinpana ongelmana pidän sitä, että moni lukee "rivien välistä" tietoa jota uutisessa ei ole, ja joka ei pidä paikkaansa. Ja soppa on keitetty.

Reijo Jokela

"että emme rakenna ohituskaistoja".
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/223866-vu...
Tuolta voi jokainen päätellä onko näitä ohituskaistoja rakennettu.
Miten on siis mahdollista, että pääkaupunki muuttaa jatkuvasti maahanmuuttajia, kun nuo jonot näyttävät, että asuntoihin on vuosien jonot?
Kyllä meillä ihan selkeästi on ohituskaistoja.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Miten on mahdollista? Olisiko syynä vapaus valita minne menee kun myönteinen päätös on saatu? Oli asuntoja tai ei. Tai työtä tai ei.

Siksi, juuri siksi, kartoitetaan osaamista ja työkapeikkoja, jotta tältä valumisilmiöltä voitaisiin välttyä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset