Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Vieraantuminen? Ei todellakaan

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen tilittää Demokraatti-lehden nettiversiossa pettymystään vastaukseeni kirjalliseen kysymykseen. 

Hän toteaa mm.: "Ministerin olisi syytä muistaa, että jokaisen kansalaisen työpanos – toteutui se missä tahansa – on yhteiskunnan kannalta vaikuttavampaa kuin pelkkä työttömänä oleminen."

Olen aivan samaa mieltä. Mutta annas olla kun hallitus tuo esityksiä, jotka nimenomaan tähtäävät tähän suuntaan, vastaus tuntuu olevan lähes aina EI. Ei käy. Tai sitten käy sellainen malli, joka on "SDPn oma malli". Arvostan SDP:n panosta suomalaisen yhteiskunnan rakentajana. Siitä ei toista sanaa. Mutta SDP:n ratkaisu on, että vastaus työttömyyden hoitamiseen on usein se, että riennetään yhteiskunnan eli veronmaksajien lompakolle. Lisäämällä työllisyysmäärärahoja. 

Ensi vuoden alusta on tarkoitus toteuttaa uudistus, jossa työttömyysturvaa voitaisiin käyttää mm palkkatukeen ja starttirahaan. Passiiviseen työttömyysturvaan käytetään 6 mrd euroa vuositasolla. Muutoksen jälkeen tätä passiivirahaa voidaan ottaa aktiivikäyttöön. Tarkoituksena on että henkilölle työttömyysajalta maksettavan tuen sijasta määrärahoilla rahoitettaisiin peruspäivärahaa vastaava määrä hänestä myönnettävästä palkkatuesta, valtion virastoon työllistämiseksi myönnettävästä määrärahasta tai hänelle myönnettävästä starttirahasta. Muutos olisi voimassa vuodet 2017 - 2018, jona aikana muutoksen vaikutukset selvitettäisiin. Ratkaisulla haetaan vastausta siihen, että työllisyysmäärärahat ovat niukat. Erityisesti vuoden loppua kohden määrärahat ovat saattaneet loppua.

Olen ymmärtänyt, että myös SDP pitää tätä edellä kerrottua hyvänä asiana. Tosin tällekin ajatukselle heillä on oma mallinsa, joka on heidän mielestään parempi? Eli ns.Rinteen malli, työllistämisseteleineen. 

Pitää paikkansa se, että hallitus on linjannut, että työllisyysmäärärahoja suunnataan vaikuttavimpiin toimiin. Vaikuttavuudella tässä tarkoitetaan työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Kolmannen sektorin työllistäminen on kaikkein kalleinta ja se valitettavasti vain ani harvoin johtaa työllistymiseen avoimille työmarkkinoille.

Kolmannen sektorin työnantajien mahdollisuudet työllistää ilman tukia ovat heikkoja, minkä vuoksi niille suunnattujen palkkatukien vaikuttavuus on huono. Ministeriö valmistelee vuoden 2016 loppuun mennessä yhdessä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa linjaukset, joissa määritellään kolmannen sektorin rooli julkisten työvoimapalvelujen tuottajina sekä linjataan ne toimenpiteet, joilla kolmannella sektorilla tuotettavien julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen vaikuttavuutta pyritään parantamaan.

Yrityksille myönnetyn palkkatuen osuutta pyritään lisäämään, koska yrityksiin suunnattu palkkatuki on vaikuttavampaa kuin muille sektoreille suunnattujen tukien.  Ministeriö ei ole linjannut kunnille kohdennettavan palkkatuen määrää vähennettäväksi, mutta jos yrityksille myönnetyn palkkatuen osuus kasvaa, muiden sektorien osuus vastaavasti pienenee.

Lopuksi, kun aloitin tämän pestin viime vuonna kesän alussa, loppuivat palkkatukirahat tai niiden myöntämisvaltuudet heti kättelyssä. Syitä oli oikeastaan kaksi, pitkäaikaistyöttömyyden nousu ja rahojen korvamerkintä(edellisen hallituksen linjaus), joka esti niiden uudelleen kohdentamisen. Ryhdyimmekin heti pohtimaan tätä ikuisuusongelmaa. Miten välttää määrärahojen loppuminen ja niiden paikkaaminen lisäbudjetin kautta? No, nyt ovat rahat riittäneet paremmin, mutta eihän tilanne ole mikään hyvä vieläkään. Uskon, että tuo työttömyyskorvauksen käyttöalan laajennus auttaa osin ongelmaan. Toisaalta alueilla itsellään on aika kirjavia käytäntöjä. Osa saa rahat riittämään muita paremmin. Siinäkin on siis kehittämisen varaa. 

Pitkäaikaistyöttömyys on suuri ongelma. Vaikka työttömyyden kasvu on pysähtynyt, niin pitkäaikaistyöttömyyden ei. Sen ratkaisemiseen ei ole olemassa mitään poppakonsteja. Vain talouden elpymisen, investointien ja uusien työpaikkojen myötä tulee tähänkin ongelmaan apua, ja sekin viiveellä. Minä otan tämän ongelman todella vakavasti ja siksi uusia ideoita tuodaan jo syksyn budjettiriiheen. Yksi idea ei auta, eikä kaksi, tarvitaan paljon toimenpiteitä ja ideoita. Ennen kaikkea konkretiaa.

Ideoita on toki esitettykin ja osa niistä on saanut täydellisen kielteisen vastaanoton, ennen kuin on edes tehty mitään esitystäkään. Mutta jospa nyt suhtautuminen olisi toisenlaista koska: "...jokaisen kansalaisen työpanos – toteutui se missä tahansa – on yhteiskunnan kannalta vaikuttavampaa kuin pelkkä työttömänä oleminen."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Reijo Jokela

"Passiiviseen työttömyysturvaan käytetään 6 mrd euroa vuositasolla".
Virallisesti työttömiä on keskimäärin vuositasolla noin 250 000. Eli "passiivinen" työttömyysturva lienee sitten 24 000 vuodessa, eli 2000 euroa kuukaudessa. Mikä luku ei nyt pidä paikkaansa?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

http://dynamic.hs.fi/2015/budget2016/

Siinä yksi tapa perehtyä asiaan. Työttömyyden kustannuksethan jakautuvat monelle ministeriölle eli hallinnonalalle

Reijo Jokela

"Työmarkkinatuki (1,4 mrd euroa) ja ansiopäiväraha (1,1 mrd euroa) nielevät eniten varoja. Pienikin parannus työllisyydessä keventäisi työttömyydestä aiheutuvia kuluja".

Misä saan tuosta laskettua 2.5 miljardia "pasiivista" työttömyysturvaa.
Vai onko meillä jotakin muitakin "passiivisen" työttömuusturvan muotoja?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Tutkippa OKM, VM, TEM ja STM läpi. Sieltä se kokonaisuus hahmottuu.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #5

Otetaan esimerkiksi OKM. Eihän meillä nyt vain ole työminosteriä, joka satuilee, että opetus- ja kulttuuriministerön alta jaetaan passiivista työttömyysturvaa? On kyllä kohtuullisen absurdia jos tuolla tasolla puhutaan että työllisyyskoulutuksen määrärahat olisivat passiivista työttömyysturvaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #6

Niin. Jos tämä(kään) ei sinulle aukea, niin en minä voi auttaa asiaa.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #7

Yritä edes. Selitä aluksi miten koulutukseen käytetyt määrärahat voivat olla passiivista työttömyysturvaa. Itse olen nimittäin elänyt siinä uskossa, että koulutukseen osallistuminen on nimenomaan sitä aktiivista toimintaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Reijo kysyy enemmän kuin ministeri ennättää vastaamaan. Aikamoinen nillittäjä tämä työministeri, avaa ensin blogin arvostellakseen Merja Mäkisalo-Ropposta ja itse ministerissäkin löytyy vikaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #19

Näin on. Nillitän niin ettei perään ehdi ja siinä nillittäessä ei joka paikkaan ehdi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #20

Vastasit minulle, mutta et ehtinyt Reijolle vastaamaan.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #26

- Valtion tuloista valtaosa tulee tietenkin veroista. Suurin potti tulee arvonlisäverosta, lähes 17 miljardia euroa.

Mitäpä jos turhia toimimattomia tukia karsittaisiin vaikkapa tuo ilmoitettu 6 miljardia ja samalla summalla kevennetään alvia. Kyllä yritykset työllistävät ilman tukiakin, jos ilmapiiri on yrittäjälle edullinen ja kulutuksen liikevaihdosta ei valtio niistä leijonanosaa alvilla itselleen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #7

Asiaa varmaankin auttaisi, kun SDP vihdoinkin julkistaisi montako maamme työtöntä ryhtyi Suomessa yrittäjiksi, kun Liisa Jaakonsaari työministerinä ollessaan koulutti Virossa Nordikkoolituksella työttömiämme yrittäjiksi ja ketkä omistivat kouluttajayrityksen ?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

En haluais työttömäks, sillä työ on muutakin kuin vain palkkaa.
Ehkä kaikille ei, mutta mulle näin..

Hyvä Jari.

Koitetaan vain miettiä mistä työttömille töitä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ja ennen kaikkea työtä josta maksetaan kohtuullinen palkka millä voi elää, maksaa vuokrat,bussikortit, puhelin ja nettiliittymät ja jää jotain ylikin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Joku tutkija tai muuten akateemisesti ansioitunut henkilö (esim. Arto Luukkanen?) voisi tutkia, miten työttömän kurjistamissuunnitelmat ja perussuomalaisen puolueen gallupkannatuksen romahdus verifioivat keskenään.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Verifiointi_ja_valid...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ehdotus tutkia itsestään selvää asiaa ei lisää työllisyyttä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kyseessä olisikin "työväenpuolueeksi" ilmoittautuneen hier´arkisen pyramidiliikkeen tutkiminen, sen äänestäjien keskuudessa koetun legaalisuuden kannalta.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #12

Olet oikeassa sillä normaalipuolue olisi jättänyt hallituksen havaittuaan kassan olevan tyhjän, itsemurha jatkaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Työttömiä tutkijoitakin on...

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#12
Se on varmasti hyvin pieni määrä minkä puolue voisi työllistää vaikka olisi kuinka työ työväen puolue. Muistan kuinka Kekkosen aikana SKDL tuli hallitukseen (taisi olla Kekkosen hätä-tila hallitus) työministeriksi tuli Aalto (etu nimeä en muista) silloin oli työttömiä 63 000 Vajaan kahden vuoden kuluttua työttömiä oli noin 120 000 sanottiin, että mentiin aallon pohjaan.

Nyt pitäisi työn olla vientiä lisäävää tai tuontia korvaavaa, muuten se olisi "toisten paitojen pesemisen" luokkaa olevaa hätäapu-työtä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ministerin olisi syytä muistaa, että jokaisen kansalaisen työpanos – toteutui se missä tahansa – on yhteiskunnan kannalta vaikuttavampaa kuin pelkkä työttömänä oleminen."

Ei tuo valtion tukityöllistäminen toiminut Neuvostoliitossa eikä toimi Suomessakaan, kulut ovat suuremmat kuin tulot lasketaan miten tahansa. Toki jonkilaista virkistystä voi saada jos työ on edes mielekästä. Ministerin olisi hyvä vain tunnustaa tosiasiat ja joko ajaa tuntuvia palkanalennuksia koska valuutta ei jousta tai tehdä toisenlaisen johtopäätöksen. Toisiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.

Ps. Työnantajat jo sanoivat ettei kiky riitä yhtään mihinkään, minkä itse sanoin jo viime blokissasi,

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ei riitä kiky, eikä mikään muukaan. Paitsi...eikä siitäkään voi kukaan mennä takuuseen. Voi kun olisikin helppoja ratkaisuja mutta kun ei ole

Reijo Jokela

Yksi olisi (en nyt väitä, että helppo) sellainen, että sellaisten osakkeiden, jotka ostetaan suoraan yritykseltä, jossa ei itse työskennellä, osinko olisi varovapaa. Tämä loisi kannusteen sijoittaa suoraan tuottaviin yrityksiin pörssikikkailun sijaan ja loisi työpaikkoja. Verovapaus luonnollisesti poistuisi mikäli osake myydään. Tällöin ainoa keino saada tätä verovapaata tuloa olisi pitkäjänteinen omistajuus ja yrityksen toiminnallinen tulos. Tämä ei myöskään sotkisi vapaata kilpailua siinä määrin kuten nykyinen tempputyöllistäminen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ehkä loppujen lopuksi se iso kysymys on, että voidaanko säästämällä luoda merkittävää kasvua ja lisääkö rahansiirrot yrityksille yritysten halua työllistää? Toistaiseksihan nuo yritysten saamat lisaedut ovat valuneet osinkoihin, ei työllistämiseen. Miksi nyt tapahtuisi toisin?

Nykyhallitus on määrätietoisesti asettunut vastustamaan Keyneslaista talouspolitiikkaa ja toistaa samoja toimia jotka ovat monasti johtaneet varsin surkeisiin tuloksiin ympäri maailmaa viimeisen sadan vuoden aikana. Myös perussuomalaiset näyttävät uskovat tiukan talouskurin politiikkaan. Se mitä on tapahtunut niin Kreikassa kuin Espanjassa työllisyydelle ja taloudelle ei näytä huolestuttavan lainkaan.

Itse en usko hallituksen talouspolitiikan viisauteen, mutta toivon hartaasti, että harjoittamastanne kurjistavasta talouspolitiikasta seuraa edes jotain hyvää.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Hyvä kirjoitus! Teimme siitä pienen jutun myös Uuden Suomen uutispuolelle:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/198612-ministeri-l...

t. Linda / US

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos. Eihän se hääppöinen ollut, sellaista nillittämistä vaan. Joltain katkeaa kohta verisuoni kun en ehdi kaikkeen kommentoimaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei ainakaan minulta katkea mikään, ei edes päiväraha.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Hienoa, että kuitenkin kommentoit ja vastailet kysymyksiin täällä jopa kesäisenä perjantai-iltana! Toivottavasti verisuonet pysyy kaikilla kuosissa :D

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #27

Pysyy. Vastailen kysymyksiin toki.
Mutta jos menee yhä uusiksi kysymyksiksi niin se alkaa menemään jänkkäämisen puolelle,silloin käytän harkintaa vastaanko vai elänkö siinä toivossa että kysyjä itsekin etsisi tietoa.

Reijo Jokela

Itseäni kyllä ihmetyttää tämä jutussa ilmoitettu 6 miljardia, josta siis työttömyyskorvausten (mukaanlukien ansiosidonnainen) osuus on 2.5 miljardia. Ovatko siis työttömyyden muut kulut jo lähes puolitoistakertaiset maksettuihin korvauksiin nähden?

Käyttäjän PiviHTyni kuva
Päivi Tyni

Näin työmarkkinatuella elävänä tulee mieleen, että kulua ovat myös asumistuki ja toimeentulotuki, vaikka eivät kategorisesti ole työttömyyden kuluja.

Ennustan, että mitään työllistävää noususuhdannetta ei enää tule. Automaatio ja digitalisaatio tekevät työt. Robotit eivät maksa tuloveroa. Mutta ellei työttömille makseta nykyistä parempaa perusturvaa, ei ole myöskään markkinoita robottien tuotoksille.

Työtönkin on tarpeellinen nyky-yhteiskunnassa kuluttajana. Olisipa vain, mitä kuluttaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Eli SOS-hallituksen mielestä halpatyö on tärkeämpää kuin julkisin varoin toteutettu työ?

Käytännössä: samantekevä halpatyö folio- ja propellihattutehtaalla on SOS:ille tärkeämpää kuin todelliset aikaansaannokset, kuten esim. sosiaali- ja terveys, koulutus, vanhusten- ja lastenhoito, kulttuuri – ne joita samalla ajetaan raivopäisesti alas. Siis sillä perusteella, jos folio- ja propellihatut tekevät kauppansa ja raha liikkuu – omistajaluokan taskuihin.

On tää vaan niin maan perusteellisen nerokas porukka tässä maassa valtaa pitämässä. Raha näkyy joka tilanteessa päihittävän aikaansaannokset...

Mitähän siellä hallituksen päässä oikein liikkuu? Vai liikkuuko enää mikään?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Teet ensin itse tulkinnan ja sitten ryhdyt olemaan sen kanssa eri mieltä.

Nerokas? Ei. Mutta yritetään nyt sentään tehdä toimenpiteitä vaikka oletkin niistä aivan eri mieltä.
Mitä tulee tuohon muuhun, niin taitaa olla aivan turhaa kommentoida liikkuuko päässä mitään.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Retoriikasta huolimatta: entä itse asia?

Miksi rahan liike omistajaluokan taskuihin on niin paljon tärkeämpää SOS-hallitukselle kuin todelliset aikaansaannokset?

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #31

Itse en pidä pahana tuota rahan liikettä omistajaluokan taskuihin, mutta nykyään se vain tehdään niin, että vastineeksi ei synny mitään uutta toimintaa ja oikeita työpaikkoja.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #31

Taas kerrot oman näkemyksesi totuutena ja vaadit minua puolustamaan sitä vastaan.

Hallitus hakee työpaikkoja ja velkaantumisen taittamista. Se on päätavoite, ei omistajien taskujen täyttäminen. Lienee kuitenkin niin, että olet tästä aivan eri mieltä? En tulkitse sinua koska en siihen kykene.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #33

En epäile, etteivätkö (useiden) ministerien tavoitteet ole vilpittömiä. Sinua tässä epäilen ministereistä kenties vähiten, ja siksi kaiketi olen niin suivaantunut siitä, että joudut puolustelemaan, teki SOS mitä tahansa.

Mutta aivan eri asia on se, onko näiden tavoitteiden toteuttamistavoilla mitään tekemistä tosielämän kanssa ja tuottaako toteutus lainkaan sitä, mihin pyritään.

Minusta ei. Ei sinne päinkään, koska raha edellä meneminen ei ole todellista menemistä. Vain aikaansaannokset ovat.

Sorry vaan, että minulla on tästä asiasta vankka näkemys. Absoluuttisena totuutena en sitä tohdi pitää, koska sellaista ei ole olemassakaan.

Reijo Jokela

"työllistämiseksi myönnettävästä määrärahasta tai hänelle myönnettävästä starttirahasta".
Ja tähän liittyy paha ansa työttömän kohdalla. Jos työtön yrittää jotakin tehdä asemansa parantamiseksi, niin tämän starttirahan vastaanottaminen johtaa siihen, että jos homma ei ota tuulta alleen, niin oikeus työttömyykorvaukseen on mennyt, koska hän on yrittäjä.
Toivon lämpimästi, että väitteeni osoitetaan tietämättömyyteen perustuvaksi harhaluuloksi, mutta julkisuudessa olleen ns. plektratapauksen jälkeen epäilen, että faktapohjalta sitä on vaikea tehdä.

Reijo Jokela

Hienoa, että edes jotakin järkevää ollaan edes yrittämässä tämän vuosikymmeniä jatkuneen tempputyöllistämisen lisäksi.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ja tuon lisäksi muutakin tulee syksyn riiheen. Silti, tarvitaan niitä investointeja ja uusia työpaikkoja. Muutenhan tämä valuu kuin vesi hanhen selästä.

Reijo Jokela

Laitan tähän ehdotuksen noiden investointien vauhdittamiseksi uudestaan, jos sattui jäämään huomaamatta.

"Yksi olisi (en nyt väitä, että helppo) sellainen, että sellaisten osakkeiden, jotka ostetaan suoraan yritykseltä, jossa ei itse työskennellä, osinko olisi varovapaa. Tämä loisi kannusteen sijoittaa suoraan tuottaviin yrityksiin pörssikikkailun sijaan ja loisi työpaikkoja. Verovapaus luonnollisesti poistuisi mikäli osake myydään. Tällöin ainoa keino saada tätä verovapaata tuloa olisi pitkäjänteinen omistajuus ja yrityksen toiminnallinen tulos. Tämä ei myöskään sotkisi vapaata kilpailua siinä määrin kuten nykyinen tempputyöllistäminen".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset