Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Kun se on vastuullani

Saan palautetta monista asioista, mutta ehkä kuitenkin eniten kotouttamisesta. Ja palaute on voittopuolisesti kriittistä jopa kielteistä. Palaute tulee ennen kaikkea somessa, ei niinkään naamatusten. Ja pääasiassa palaute on nimimerkkien takaa tehtyä tai nimetöntä. Olkoon niin. 

Poikkeuksiakin toki on kuten KS:n Mielipide-palstalla 21.7 2016

Miksi minulle sitten tulee kritiikkiä nimenomaan kotouttamisesta? No kun minun pitäisi kriitikoiden mielestä puhua ja toimia kotiuttamisen puolesta, ei suinkaan kotouttamisen.

Jokainen, joka haluaa asiaan tutustua TEM:n sivuilla löytää sieltä vastuualueet. "Myös maahanmuuttajien kotouttaminen on TEM:n vastuulla." Työnjaossa vastuuministeri olen minä. Ei tämäkään perustelu kaikille tunnu aukeavan, mutta yritetään silti ja vielä kerran. Olen vastuussa myös kotouttamisesta.

Kotiuttamisen vastuu kuuluu sisäministeriöön. Sisäministeriön sivuilla lukee: "Sisäministeriö on sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton ministeriö."

Tulisiko minun siis tehdä oma työni "vasemmalla kädellä" tai jättää se kokonaan tekemättä, koska "hyysään matuja" tai  siksi että "olen unohtanut suomalaiset työttömät"? Ei tulisi. Lakikin siihen velvoittaa. En hyysää enkä ole unohtanut kantasuomalaista työtöntä. Heitä on aivan liikaa ja varsinkin pitkäaikaistyöttömiä. Siihen samaan markkinaan sijoittuvat siis muualta Suomeen tulleet. Niin oleskeluluvan saaneet kuin ihan työn perässä muuttaneet. Tässä joudutaan ratkomaan monia ongelmia yhtäaikaa ja päällekkäin. Olennaisinta on saada investointeja Suomeen ja sitä kautta uusia työpaikkoja. Se taas nostaisi taloutta ja pienentäisi työttömyyttä. Siksi tehtiin kiky-sopimus. Se ei tietenkään yksin riitä vaan paljon muutakin tarvitaan. Uusia keinoja esitetään syksyn budjettiriiheen. Tämän kaiken avulla voisimme auttaa kaikkia, niin kantasuomalaisia kuin kotoutujiakin. Ei kenenkään ohitse eikä toisen kustannuksella.

Miksi siis puhun ja toimin oleskeluluvan saaneiden kotouttamisen puolesta? Siksi, että vaihtoehto tuo aivan varmasti suurempia ongelmia kuin se, että edes yritetään toimia tämän varsin vaikean asian edistämiseksi. Ongelmat kun kasautuvat työttömyyteen, syrjäytymiseen ja jopa radikalisoitumiseen asti. Sitä tuskin kukaan toivoo tai haluaa edistää? 

Tässä asia, joka ei ihan kaikille ole auennut: Turvapaikanhakijan asia on käsiteltävä jos henkilö hakee Suomesta turvapaikkaa. http://www.migri.fi/turvapaikka_suomesta/turvapaikan_hakeminen

Turvapaikkakriisi pakotti ja pakottaa meidät toimimaan uudella tavalla ja etsimään parempia keinoja kotouttamiseen. Tämä sekä kustannusten hillitsemiseksi että kotouttamisen historian heikkojen tulosten vuoksi. Kun kotouttaminen ei ole tunnetusti onnistunut aiemminkaan niin miten se voisi onnistua näillä määrillä ilman olennaisia muutoksia? Mitään pilvilinnoja emme ole rakentamassa vaan pyrimme toimimaan realismin pohjalta. Kaikilla ei todellakaan ole samoja valmiuksia oppia uutta. On täysin kirjoitus-ja lukutaidotonta porukkaa ja korkeasti koulutettua. Ja kaikkea siltä väliltä. Tämä on tiedossa ja sitä ei pidä peitellä. Haaste on valtava kun meillä on muutenkin talouden ja työttömyyden kanssa ongelmia. 

Juuri tämän vuoksi tarvitaan monenlaisia toimia. Mm.yrittäjyys on noussut esille ja siinä TEM on tehnyt ja tekee hyvää yhteistyötä valtion, kuntien,järjestöjen ja yritysten kanssa. Kumppanuus onkin tärkeä osa kotouttamista, koska yksin emme tästä selviä. 

Eräs toimi on ollut ja on turvapaikkapolitiikan kiristäminen. Eräiden tahojen mielestä Suomessa on nyt vallalla perussuomalainen maahanmuuttopolitiikka. Ja sitten on niitä, joiden mielestä mekin "hyysäämme" ja että meitä tai minua ei kiinnosta mikään muu kuin "matut". Ole tässä sitten. Kun ensin vaaditaan, että "tehkää nyt jotain" ja sitten mikään tehty ei riitäkään.

Itse puolustan jo tehtyjä maahanmuuttopolitiikan tiukennuksia. Uskon nimittäin, että tilanne ei ole todellakaan lopullisesti ohitse ja Suomi, sekä Eurooppa tarvitsevat vielä uusiakin toimia selvitäkseen mahdollisista uusista kriiseistä. Eikä tämä ole pelottelua vaan realismia.

Ai niin, ns.maahanmuuton työvoiman tarveharkinta säilyi nykyisellään hallitusohjelmassa perussuomalaisten vaatimuksesta. 

Lopuksi, en taaskaan saanut tähän kirjoitukseeni mahtumaan kaikkea. En koskaan saa. Tästäkin blogista löytyy varmuudella virheitä ja puutteita. Silti, haluan tällä tavoin osallistua keskusteluun. Tiedän, että osalle tämä(kin) kirjoitus valuu kuin vesi hanhen selästä. Mutta toisaalta, joku voi ehkä löytää jotain uutta ajateltavaa ja näkökulmaa. Toivossa eläen...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (113 kommenttia)

Jukka Laine

Vesi hanhen selästä saattaa olla tuttua myös poliittisissa päätöksissä. Suomesta soisi tulevan pärjääjien yhteiskunnan. Ensin pitäisi vain kansa vaihtaa. Nyt me kasvatamme syrjäytyvien työttömien yhteiskuntaa alku-ja loppupäästä. Voiko tälläinen malli toimia kovin pitkään. Tietysti voi kun lasku lankeaa aina tuleville sukupolville. Onneksi on EKP ja velkojen osto-ohjelmat.

Herra ministeri on tehnyt hyvää työtä hallitusohjelmien rajoissa. Ei onnistuisi moneltakaan hypätä tuollaiseen hommaan ja selvitä noin hyvin. Naamatusten en tätä uskaltaisi sanoa.

Ongelmat ovat varmasti tiedossa millä kantasuomalaisia ja kotoutujia kannustetaan, joten turha niistä on sanoa. Ja poliittinen elämä on sellaista ettei niistä voi edes puhua ilman totaalista kannatuksen romahdusta. Mutta näillä mennään. Show must go on.....

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos Jukka rakentavasta palautteestasi. En lainkaan kiistä ongelmia. Niiden ratkaisu onkin sitten vaikeampaa.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Jari Lindström, naapurin poika Kuusaalta.
Mun mielestäni sun selontekosi on kertakaikkisen hieno!
Harvoin saa lukeakseen ministeritasolta näin selväjärkistä tekstiä.

Perussuomalaisten keskuudessa on varmasti 'maahanmuuttokritiikkiä' jos sen nätisti sanoisi. Kaikkia ei voi miellyttää.
Vaikuttaa siltä, että olet mies paikallaan.

Todellakin, on toimittava lain mukaan, oikeusministerinä.
Meitä velvoittaa myös kansainväliset sopimukset, joista voi aina sopia ja neuvotella. Niin kuin tehdäänkin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos Marja. Kirjoitin tämän syistä jotka löytyvät blogista mutta myös itseni vuoksi- selventääkseni omia ajatuksiani.

Kaikkia ei todellakaan voi miellyttää eikä pidäkään.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jari Lindström kirjoitti:
"Turvapaikkakriisi pakotti ja pakottaa meidät toimimaan uudella tavalla ja etsimään parempia keinoja kotouttamiseen. Tämä sekä kustannusten hillitsemiseksi että kotouttamisen historian heikkojen tulosten vuoksi."
______________________________________

Juho Antikaisen blogissa ehdotin seuraavaa:
"No otetaan vaikka tällainen esimerkki - ihan vain hatusta:
- Minä siivoan vaikkapa taloyhtiöiden porraskäytäviä.
- Minulle annetaan vaikkapa algerialainen Ali kaveriksi. Hänelle on selostettu, että hän on vapaaehtoinen. Ei ole pakko, mutta jos haluaa, hän pääsee näkemään ja kokemaan erilaisia ammatteja.
- Opetan hänelle porraskäytävien siivousta - työ hidastuu, mutta kun hän jonkun vaiheen osaa, niin työ nopeutuu. Samalla hän oppii suomea, eikö niin?

Ali on tullut vapaaehtoisena, eli hän ei saa palkkaa, ehkä 9€/päivä, mutta kuitenkin. Minun työnantajallani ei ole varaa kerta kaikkiaan maksaa hänelle palkkaa. No, Ali on kanssani kuukauden ja sitten saan Ahmedin kaverikseni jne.

Ali lähti sen jälkeen kaupungin puisto-osastolle ja siellä häntä opettaa Reiska. Jne. jne.
No, syntyikö Alille työpaikka? Ei syntynyt, mutta hän oppii miten yhteiskunnassa eri töitä hoidetaan, täsmällisyyttä jne. (En väitä, etteikö kaikki/useimmat olisi täsmällisiä tms., mutta ymmärtänette mihin suuntaan viittaan.)
Eräänä päivänä kuitenkin Reiska tai minä sairastun. Silloin soitetaan Ali paikalle. Ja niiltä päiviltä hänelle maksetaan palkkaa.

Jonain päivänä Ali aloittaa puutyöpajalla; kantaa lautatavaraa verstaaseen, toimii apumiehenä. Hän ei kerta kaikkiaan tiedä puutöistä mitään, mutta innostuu näkemästään. Sovitaan, viranomaisten kanssa, että Ali saa olla puutyöpajalla useampia kuukausia, vaikka puolipäiväisesti, kunhan opiskelee kieltä toisen puoli päivää. Jos hän vielä (esim.) kuuden kuukauden jälkeen on yhtä innostunut puutöistä, aletaan tosissaan opettamaan hänelle suomen kieltä, jotta hän voi mennä opiskelemaan puutöitä.
Alin tuntien, hän koulutuksen saatuaan yrittää perustaa oman firman niin pian kuin mahdollista.
Ette usko?
Katsokaas homma menee näin: Nämä kaverit osaavat tehdä kebabia ja pizzoja ja siksi he säästävät rahaa, jotta voisivat perustaa Kebab & Pizza-paikan. Olivat sitten Ruotsissa, Saksassa tai Suomessa.
Ei heille tule mieleen perustaa jotakin mitä eivät osaa; esim. putkifirman. Mutta toisaalta, eivät he kaikki voi pizzafirmojakaan perustaa.

Tällainen malli tulee yhteiskunnalle edulliseksi, Ali on koko ajan tekemisissä suomalaisten kanssa jne. Hän oppii, kouluttautuu ja kotiutuu!!

Näin ei tietenkään ole kaikkien kanssa, mutta esim. tänä syksynä teen kieliohjelmaa, joka on tarkoitettu maahanmuuttajille, jotka ompelevat yms.
Projektilla on tarkoitus sisällyttää n. 150 maahanmuuttajaa.
He saavat sen työttömyysrahan + 9€/työpäivä.
Ja varmaan sinne saa kantasuomalaisetkin ilmottautua. Se olisi vain hyväksi koulutuskokonaisuuden kannalta."

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Toivon, että luet myös Antikaisen blogista kommenttini #8. Minulla on paljonkin empiiristä kokemusta asiasta. Ikävä kyllä.
__________________________________

Joka tapauksessa, eikö tuollaista yllä esittämääni mallia tai sen sovellusta voitaisi ajatella kokeiltavaksi?

Henry

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hieno ehdotus, Henry!

Mutta eikö tuo kuullosta aivan samalta kuin ministeri Lindströmin ajatus työttömän palkattomasta työkokeilusta? Voin jo kuulla kuulla, kuinka ay-liike ja eduskunnan demarileiri ampuvat alas ministerin ideasi tiimoilta tekemän aloitteen. Ay-liike uhkaa yhteiskuntasopimuksen romuttamisella ja yleislakolla, demarit tekevät välikysymyksen. Vasemmistoliitto on niin ikään huolissaaan suomalaisen palkkatyön puolesta ja allekirjoittaa välikysymyksen. Vihreät yhtyvät välikysymykseen, koska pitävät tällaista palkatonta "pakkokotouttamista" ihmisarvoa alentavana.

Vaikka ajatuksesi oli erinomainen ja tarkoitusperiltään ihailtava, se muuttuu vastustajien (opposition) käsissä hirviömäiseksi ja jopa rasistiseksi ehdotukseksi.

Ministeri Lindström tosin on ollut luomassa tätä aggressiivista oppositiopolitiikkaa ja antanut toimintatavalle siemenen ja kasvattanut muutkin käyttäytymään ala-arvoisesti. Oppositiopolitiikkaa on hallituksen arvostelu. Ministerin aloitteellisuutta ja ideoita ei taideta enää koskaan palkita.

Kaikesta huolimatta, minä arvostan ja kannatan ideaasi. Olisi hienoa, jos ministeri voisi tätä yksinkertaista ja kelpoa ajatusta kotouttamisessa edistää.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ensin kiitos lämpimistä sanoistasi! :)

Tässä on muutama pointti. Otetaan kalsareista vedetty/keksitty tilanne:
- Vastaanottokeskuksessa on 100 ihmistä. Ovat olleet siellä jo kolme kuukautta, eli saavat lain mukaan tehdä jotain. (On muuten typerä laki, että pitää odottaa 3 kk ennenkuin saa tehdä mitään.) Paikkakunnalla on ehkä 30 tällaista työtä, mihin sopii tällainen "parivaljakko"-työzydeemi.
- Uskon, että tällaiseen hommaan hakeutuu heti 70 maahantulijaa eli enemmän kuin sopivia parivaljakkotyöpaikkoja.
- Ei ole, niinkuin yleensä työttömän kantasuomalaisen tapauksessa, mitään työkkäriä, joka painostaa mennä ns. ilmaisduuniin.
- Jokatapauksessa, kaikki tietävät, että papereiden käsittely kestää vielä ehkä puoli vuotta jne.
- Ja sen jälkeen kun on tullut päätös, oletetaan, että se on Alin kohdalta positiivinen, hän odottaa ½ vuotta että pääsee opiskelemaan suomen kieltä.

Pointti tässä on se, että mahdollisimman monelle annetaan tekemistä, jolloin vastaanottokeskuksessa ei synny 'sosiaalisia paineita' vaan edes jonkinlaista toivoa. Ja heille tarjoutuu myös tilaisuus oppia hieman suomea + saavat kontaktin joihinkin suomalaisiin.

________________________________________

Lue tähän minun ehdotukseeni kriittinen kommentti Antikaisen blogissa:
http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

ja minun vastaukseni, joka on heti sen alla.

________________________________________

Haluan vielä sanoa tämän:
- Tunnen maahanmuuttajaproblematiikan sosiaalisen puolen, olen ollut sekä kouluttajana että heidän tulkkina.
- Vastustaan orjatyötä henkeen ja vereen, koska se on todella työmarkkinoiden myrkky. (Viittaan Fazerin tapaukseen, josta puhun tuossa Antikaisen blogissa. Lue mielellään myös sekin blogi kokonaan.)

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ihan näin asian ulkopuolelta, joka kuuluu kiinteästi koko tähän problematiikkaan:
Ei ole olemassa mitään luottamusmieselintä, jolle voidaan kertoa jos joku homma ei toimi. Esimerkiksi maahanmuuttajia kouluttavat opettajat tietävät paljonkin asioita missä mennään vikaan, mutta eivät halua tuoda näitä missään esiin, koska usein vika on muutama porras ylempänä, tai oikeammin päätöksistä, jotka tulevat jostakin taivaan puolivälistä. Oma leipä on tärkeää.

Tulee myös kehittää, edelleen luottamusmieselin, joka rekisteröi ja seuraa asian kehitystä. Ei siis mitään lisäbyrokratiaa vaan eräänlaista kimppakeskustelua.
Ja tähän tarvitaan tulkeiksi sellaisia maahanmuuttajia, jotka puhuvat joko englantia tai ovat jo oppineet suomea. Ovat siis asuneet Suomessa jo useita vuosia.
Heitä, 'suomettuneita maahanmuuttajia' EI KOSKAAN pyydetä avuksi. En ole ainakaan törmännyt sellaiseen. Teknokraattien ote tähän kysymykseen on aina: "Onko hänellä siihen tarvittava pätevyys? Ne ja ne paperit jne.?"

Ja paskan marjat, se toimii kyllä kaveriporukassa ja luottamushenkilöhän on "kaveri". Jos joudutaan ruotimaan jotain kovin henk.kohtaista niin silloin tarvitaan, niin kuin kaikessa sosiaalityössä, ihmisiä joilla on vaadittavat pätevyydet jne.

Asia on tietenkin laajempi, kuin mitä tässä kirjoitan ja tähän kuuluu paljon muutakin.

Olen valmis tulemaan Suomeen koska tahansa vetämään tällaista piloottioprojektia, tekemään raportit yms.

Henry

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ansiokas puheenvuoro, kiitos siitä ja toivon, että moni ns. "maahanmuuttokriittinen" tämän lukisi. Helppoja ratkaisuja, kuten "rajat kiinni" ei ole olemassa. Ja ellemme kykene maailmanlaajuisesti ratkaisemaan kehitysmaiden ongelmia, kuten väestönkasvua, niin nyt nähty kansanvaellus on vasta alkua paljon suuremmasta.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos Arto. Juuri tuota "rajat kiinni"-postia olen saanut ja paljon muutakin, jonka sisältöä en tässä ryhdy avaamaan. Ja hei, minä olen maahanmuuttokriittinen. Hallitsematon maahanmuutto ei ole kenenkään etu.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Uskon meidän kaikkien olevan "maahanmuuttokriitisiä" tuskin kukaan hyvällä tätä menoa katsoo jossa ihmiset joutuvat henkensä hädässä kotinsa jättämään, mutta miten asia Suomen osalta ratkaistaan siinä tulee eroja. Jyrkkä vastakkainasettelu ei ainakaan paranna vaan pahentaa ongelmia ja politiikan tekoa tällä inhimillisestä näkökulmasta katsoen surullisesta ilmiöstä olisi syytä lopettaa.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #12

"Uskon meidän kaikkien olevan "maahanmuuttokriitisiä" tuskin kukaan hyvällä tätä menoa katsoo jossa ihmiset joutuvat henkensä hädässä kotinsa jättämään"

Juuri tämä tässä nyrppii kansalaisia, että vaikka hyvin tiedetään että suurin osa on lähtenyt täysin turvallisista oloista, osa jopa jättänyt työpaikan, asunnon, autot ja perheen taakseen, ainoastaan makeamman elintason perässä, niin kaiken maailman granlundit vain jaksavat suoltaa propagandaa ihmisistä jotka "joutuvat henkensä hädässä kotinsa jättämään". Täysin häpeämättömästi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #27

En tiedä minkälaisessa tiedonvälityksen umpiossa J. Mäkinen oikein elää, niin idiottimainen tuo kommentti on. Maailmassa on tällähetkellä pakolaisia enemmän kuin koskaan ihmiskunnan historiassa, kymmeniä miljardeja, varmasti osa on lähtenyt etsimään parempaa elintasoa, aivan kuten Suomestakin sadattuhannet ovat lähteneet, mutta suurimmat syyt ovat sodat, kuivuus, yleensäkin elämisen ehdon puuttuminen. Olisiko Jukka Mäkinen sinunkin syytä herätä ruususen unestasi ja avata silmäsi todellisuuteen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #71

"Maailmassa on tällähetkellä pakolaisia enemmän kuin koskaan ihmiskunnan historiassa, kymmeniä miljardeja"

Kiinalaiset lapset sekoittavat varmaan suhteeellisuudentajun, eihän maailmassa edes ole kymmentä miljardia ihmistä vaikka Kiinasta reilu miljardi löytyykin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #73

Tarkoitin kyllä kymmeniä miljoonia, varmasti jokainen Makkosta älykkäämpi se ymmärtää.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #75

Mutta löytyykö Makkosta älykkäämpää ihmistä?

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #71

Ensinnäkin, elämisen ehtojen puuttumisen vuoksi länteen lähtevä ei ole pakolainen vaan paremman elintason perässä muuttava siirtolainen. Aivan samoin kuin sadat tuhannet Suomesta paremman elämän perässsä lähteneet olivat siirtolaisia, eivät pakolaisia.

Toiseksi, suurin syy siirtolaisuuteen ja pakolaisuuteen on liikakansoitus. Ellei väestöä olisi liikaa, jaettavaa riittäisi kaikille, eikä tarvitsisi taistella rajallisista resursseista.

Todellisuudesta ja Ruususen unesta sen verran, että en oikein osaa kuvitella kauempana todellisuudesta olevaa ihmistä kuin suomalainen sosialidemokraatti unelmahöttöineen. Minä sentään katselen tuota kehitysmaiden todellisutta livenä joka ainoa päivä.

Enkä äänestä unelmahöttöisiä sosialidemokraatteja.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #71

Jos taloudessa menee huonosti, syytetään vaikka Granlundia: maailmassa on kymmeniä miljardeja pakolaisia! Uskomatonta. Mikä se maapallon väkiluku olikaan, ehkä Granlundin mukaan noin 750 miljardia "tai sitten jotain siihen suuntaan"?

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Suomeen kohdistuva maanatulo on hallitsematonta, koska Rajavartiolaki ei salli estää tai rajoittaa turvapaikanhakijoiden maahantuloa.
Hallituksen ministeri voi niin halutessaan varmaankin pyrkiä vaikuttamaan siihen, että Rajavartiolakiin saataisiin muutos.
Kun muutos toteututeaan siten, että hallituksella on valta päättää maanhantulon rajoittamisesta, ei se ole kansainälisten sopimusten vastaista.
On siis olennaista haluaako ministeri Lindström vaikuttaa siihen, että maahantuloa voisi hallita.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #107

Totta mooses haluaa.

Ei tätä turhanpäiten ja huviksi ole tehty http://vnk.fi/documents/10616/334517/Hallituksen+m...

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden Vastaus kommenttiin #110

On siinä hyviä ehdotuksia maahanmuuttopoliittisiksi toimenpiteiksi. Niihin ei vain kuulu tarvittava Rajavartiolain muutos.
Ei pitäisi olla kohtuutonta, jos hallituksella olisi valtuus ja mahdollisuus tarvittaessa rajoittaa ja estää turvapaikanhakijoiden maahantuloa.
Nyt tämä ei ole mahdollista nykyisen Rajavariolain mukaan. Jos siihen hallituksen piirissä halutaan muutosta, on tehtävä lakiesitys Eduskunnalle Rajavartiolain 16§:n muutamiseksi.
Se olennainen kysymys on halutaanko se tehdä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Olet, Henry, ihan asiassa. Tämän tyyppistä toimintaa tarvitaan myös. Ja onhan tuota jo tehtykin osassa Suomea. Samaan hengenvetoon on todettava sekin, että liian usein byrokratia voi estää järkeviäkin asioita. Siinä vastuu on myös hallituksen, jotta saadaan asioita mahdollistettua eikä estettyä.

Olennaista on lyhentää polkuja työelämään, yhteiskuntaan ja kielen oppimiseen. Tämä on hallituksen linja.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Jos Henryn idean pohjalta vähennät byrokratiaa tai alat muuttaa tai poistaa toimintaa estävää lainsäädäntöä, muutut taas työttömän ja työllisen viholliseksi. Ihan kuin ehdottaessasi työttömän vapaaehtoista palkatonta työkokeilumahdollisuutta.

Vaikka toiminta olisi kotoutujan ja työkouluttajan molemmin puolin vapaaehtoista ja haluttua, se ei mene ilman ay-väen rutinaa läpi.

Oot sie homman itelles hankkinu!

Itse pidän Henryn ja ministerin aiempaa työkokeiluideaa hyvinä ehdotuksina. Tsemppiä, ministeri Lindström, joka tapauksessa! Teet tai olet tekemättä, sinua arvostelevat lähes kaikki. Mutta on meitä muutamia, jotka arvostavatkin!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ja ellemme kykene maailmanlaajuisesti ratkaisemaan kehitysmaiden ongelmia"

Ei Suomella ole mitään valtuuksia ratkoa muiden maiden ongelmia ja koska ei ole valtaa ei ole vastuutakaan.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Suomi hoitaa omat vastuunsa oman kantokykynsä mukaan. Ei koko maailman ongelmia eikä edes Euroopan. Siihen meillä ei tietenkään rahkeet riitä.

Jukka Laine

On hienoa että on uskallettu tehdä päätöksiä ja tehty kovasti töitä vaikka se on syönyt kannatusta. Suomalaista laivaa on siksikin vaikea kääntää ja tehdä erilaisia kokeiluita koska meillä on niin paljon sääntelyä ja byrokratiaa. Siihen on moni uudistus jäänyt.

Sitten kun on vielä edunvalvontakoneistot ja erilaiset intressit. Ja päälle tulee poliittinen järjestelmä ja ideologiat. Jokainen varmasti ymmärtää että tarvitsemme enemmän nuoria yritteliäitä ihmisiä ja vähemmän esteitä heidän kannustamiseksi.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#9 "On hienoa että on uskallettu tehdä päätöksiä ja tehty kovasti töitä vaikka se on syönyt kannatusta"

Eihän se helppoa ja mukavaa ole ollut. Toisaalta, jos pelkkää omaa kannatustaan ajattelisi, niin olisi ehkä ollut syytä jäädä oppositioon. Mitäs sillä oletetulla kannatuksella olisi sitten tehnyt? Nyt ollaan hallituksessa ja maksetaan siitä hinta. Jos Suomi saadaan nousu-uralle, tämä ei ole ollut turhaa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.L:"..niin olisi ehkä ollut syytä jäädä oppositioon."

Sieltä ei taida päästä ministeriksi, josta jotain etuja esmes tilin saldoa tutkiessa?

J.L:"Jos Suomi saadaan nousu-uralle, tämä ei ole ollut turhaa."

Tämä hallitus ei sitä tule tekemään ja tuskin seuraavakaan, vaikkei siinä PS-puolue tulekaan olemaan mukana.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #13

Miksi sieltä pitäisi päästä ministeriksi? Ja saldohan se tässä on pääsia ja kiinnostaa- ainakin sinua.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #20

Kyllähän ministeri voi olla hallituspuolueiden ulkopuoleltakin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #21

Voi olla ja ilman puoluettakin. Olet ihan oikeassa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #20

J.L:"Miksi sieltä pitäisi päästä ministeriksi?"

Oppositiossa kenties työtön ex-paperitehtaan työntekijä työmarkkinatuella vs. hallituksessa ministeri. Voit itse pohtia onko jotain eroa ja missä ero on.

Ei minua suuremmin tilisi saldo kiinnosta..kunhan nyt vaan totean, että kohtuullisen helppoa "viskellä" näitä palkattomia työkokeiluja sun muita meille "alamaisillesi", kun omalle tilille tulee useampi tonni joka kuussa.

Voisitteko siis ihan oikeasti pohtia jotain sellaista, mistä me työttömät, vähävaraiset jne, saisimme säällisen toimeentulon. Esim. työnteko ilman palkkaa ei sitä tarkoita, vaan tekeminen pitää olla tarkoituksenmukaista ja siitä pitää saada korvaus..kuten työministerikin saa "minimaalisen" korvauksen menettämästään vapaa-ajasta.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #24

Sieltä se taas tuli. Työkokeilu. Tarkoitit varmaankin TYÖNÄYTE-ideaa? Oletko tietoinen siitä, että mitään uutta erillistä "työkokeilu-mallia" ei tule? Ja että TYÖNÄYTE on tarkoitus "leipoa" olemassa oleviin malleihin sisälle, jos se kivuttomasti onnistuu. Jos ei onnistu, sitä ei viedä eteenpäin. Olen tämän todennut jo kymmenia kertoja ja totean taas.

Olen kuule varsin tietoinen siitä, että tämä homma loppuu aivan varmasti viimeistään ensi vaaleihin. Ja jos homma ei ole onnistunut, olen sillä hetkellä työtön työnhakija. Eli niitän sitä mitä itse kylvän.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #25

J.L:"..työkokeilu. Tarkoitit varmaankin TYÖNÄYTE-ideaa? "
Kokeilu, näyte, mikä hyvänsä. Kuten jo joskus aikaisemmassa kommentissani totesin, niin olisiko ministeri valmis tekemään työtään ilman palkkaa/palkkiota, vai tuntuuko mukavalta kun se muutama tonttu pärähtää tilille?

Siinä toki samaa mieltä, että ensi vaalit monelle PS-puolueen edustajalle totinen paikka ja välttis ei niitä tonttuja enää tilille tulekaan. Omalla kohdallasi en niin huolissani olisi..ymmärtääkseni kuulut jo "kultapossukerhoon" ja joku kelan tj, tahi muu pienipalkkainen duuni tulollaan.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #55

Sinulla tuntuu olevan fiksaatio siitä mitä minä hankin tai mitä tulen hankkimaan. En kuulu mihinkään kerhoon vaan "työttömien työnhakijoiden yhdistykseen" sillä hetkellä kun tämä pesti loppuu. Se voi hyvinkin loppua ihan omalla päätökselläni.
Minulla ei ole mitään virkaa odottamassa yhtään missään. Tulikohan se nyt selväksi? Jos ei tullut, niin antaa sitten olla.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #56

J.L:"Sinulla tuntuu olevan fiksaatio siitä mitä minä hankin tai mitä tulen hankkimaan.."

Taisin jo tuossa joku kommentti takaperin mainita ettei minua suuremmin kiinnosta tilisi saldo, tahi hankkeittesi suuruus. Ministerin tienestit taitaa olla julkista tietoa, joten sieltä se selviää tarvittaessa.
Tämän blogin idea ei toki ollut näissä "työnäytteissä", mutta koska itse hieman alalla(päättävällä puolella) ja minä taas siellä vastaanottavalla puolella, niin omia tuntoja kommentoin.
Pahoitteluni jos otat kirjoittamiseni henk.koht. en välttämättä sitä sillä tavalla tarkoita. Omasta mielestäni olen vtun hauska ja mukava tyyppi, hieman ihmetyttää ettei kaikki vaan sitä ymmärrä. :)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #59

No hard feelings. Minäpä nyt mietin omassa rauhassani tuota "vtun hauska ja mukava"- luonnehdintaa. Ihan tosissani.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Pitäisikö hallitusta kehua siitä, että se antaa onnistunutta saattohoitoa kansallisvaltio Suomelle?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Koutouttaminen on valintoja. Kaikki kielikurssin ylittävät toimet ovat tavalla tai toisella sitä ohituskaistaa, positiivista syrjintää. Jos turvapaikanhakijat eivät omin avuin pääse työmarkkinoille täytyy todeta etteivät pääse ja sitten miettiä euromääriä ja sitä mihin Suomella nyt oikein on varaa. Itävallan sisäministeri Wolfgang Sobotka totesi yksinkertaisen asian taannoin

Die Welt: Österreich fährt einen harten Kurs in der Flüchtlingspolitik. Warum?

Sobotka: Die zentrale Frage ist für uns nicht die Unterbringung oder die Organisation von Sprach- und Wertekursen, sondern der Arbeitsmarkt. Wir haben eine steigende Arbeitslosigkeit, in Wien liegt die Arbeitslosenquote bei 12,3 Prozent – das ist ein Rekordwert.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kun se oli vastuullani.

Näin totesivat myös monet natsijohtajat Nurnbergin sotasyyllisyys-oikeudenkäynnissä puolustautuessaan heihin kohdistetuilta syytteiltä.

Teloittaminen on vastenmielistä, mutta sekin annetaan aina jonkun vastuulle.

Vastuun taakse on helppo paeta.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#16 Johan pomppas! Tuo on sellainen vertaus, että ei mitään järkeä. Olkoon tuossa esimerkkinä siitä kun lähtee aivan lapasesta

Reijo Jokela

. "Ja ellemme kykene maailmanlaajuisesti ratkaisemaan kehitysmaiden ongelmia, kuten väestönkasvua",
Mitenkähän "me" tuohon pystymme, kun kehitysmaalaisille ei näytä olevan mitään tarvetta itsellään tuohon. Ei tuo ainakaan ratkea sillä, että siirretään tuo "liikaväestö" länsimaihin lisääntymään.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä "meillä" esim. katollisella kirkolla, jolla on vaikutusvaltaa kehitysmaissa, voisi lopettaa kiellon ehkäisyvälineiden käytöstä.

Jukka Mäkinen

Katollisia varmaan ovat kaikki maailman kirkot, mutta katolisella kirkolla on aika vähän sanottavaa niin Afrikassa kuin Aasiassakin. Ainoat väestöltään merkittävät maat, missä katolisia on yli kolmaneksen ja paavilla vaikutusvaltaa ovat Filippiinit ja Kongon Demokraattinen Tasavalta. Muualla jylläävät protestanttien kymmenet eri lahkot ja imaamit.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Granlund, mikä ihmeen vastuu sitten on sillä katottomalla kirkolla? Katollisen kirkon vastuu on kyllä laaja...

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Uskooko ministeri aidosti, että kotoutus toimii? Vai onko pakko leikkiä uskovansa?

Missään päin maailmaa keinoja toimivaan kotouttamiseen ei ole keksitty. Minusta tuloksena ovat mamughetot kotoututimme tai emme. Jälkimmäisessä säästyisi sentään hieman verorahoja.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kotoutus toimii suhteellisen hyvin maissa, joissa sitä ei ole (eikä myöskään mahdollisuutta jättäytyä yhteiskunnan ulkopuolelle yhteiskunnan rahoilla). Silloin tulijan on pakko joko sopeutua tai hankkiutua muualle. Itse asiassa luontoäiti on soveltanut tätä menetelmää hyvinkin menestyksellisesti ainakin viimeiset pari miljoonaa vuotta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #46

Laillisten siirtolaisten kohdalla varmaan aikalailla noin. He ovatkin poikkeuksellisen hyvin kotoutuneita jos verrataan vaikkapa Euroopan toisen ja kolmannen polven ongelmalapsiin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ei se helppoa ole kuten tunnustankin. Mutta pitäisikö mielestäsi heittää hanskat nurkkaan ja olla edes yrittämättä? Tulokset eivät ole, kuten totesin, tähän asti lainkaan rohkaisevia, siksi tarvitaan uutta otetta.

Osa kotoutuu uskon näin, mutta voi olla että osa ei koskaan. Silti olen sitä mieltä, että yrittämättä jättäminen on huonompi vaihtoehto.

Keijo Kakkonen

vähän kun menet historiassa taaksepäin, 90 luvun somali aaltoon, niin kuinka suuri osa on nyt tuottanut valtiolle tuplana sen mitä heihin meni???? näistä viimesyksyn saapujista ei yksikään tule kotoutumaan. tiedät sen itsekkin, mutta et uskalla sitä ääneen sanoa, ja mitä me teemme ministerillä joka ei uskalla ääneen kansaansa puolustaa/ajaa kansalaistensa etua? vaan hyysää islamistien invaasion puolesta, 5 vuoden kuluessa on persu ministerien ja muidenkin kädet veressä oman saamattomuutensa vuoksi, koska eivät osanneet tai uskaltaneet ajaa suomen etua.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Mutta pitäisikö mielestäsi heittää hanskat nurkkaan ja olla edes yrittämättä?"

Tapa hoitaa ongelma pitäisi muuttaa perusteellisesti. Nyt meno on kuin yrittäisi hoitaa liikalihavuutta ruuansulatuslääkkeillä sen sijaan että muuttaisi ruokavaliota. Pitäisi pyrkiä saamaan maahanmuutto sellaiseksi, ettei kotouttamista tarvita.

"siksi tarvitaan uutta otetta."

Kyllä. Tarvittaisiin uutta otetta, mutta ovatko uusimmatkaan otteet aivan uusia vai vain kosmeettisesti erilaisia aikaisempiin nähden? Pitäisi myös osata myöntää, että jotkut asiat ovat mahdottomia, sovelsipa niihin uusia otteita miten monta kertaa tahansa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Onnistunut kotouttaminen houkuttaa lisää pakolaisia ja mamuja, ja lopulta olemme tilantessa missä mikään ei enää onnistu. Eli kuljemme kohti katastrofia niin kauan kun Suomen ja Euroopan rajat vuotavat.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#30. Ja nopea työllistyminen lisää vetovoimaa? Eikö olekin helppo dilemma? Teet niin tai näin, aina väärinpäin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Vähän täsmällisemmin ja liioitellen nopea työllistyminen vippaskonstein* ja hinnalla millä hyvänsä* lisää vetovoimaa. Kukaan ei estä ketään, oli nenän väri mikä vain, työllistymään nopeasti omin avuin. Vetovoima lisääntyy jos tarina Suomen ekstakonsteista leviää maailmalla (sosiaaliturva, etuudet on eri tarina)

*kaikkissa räätälöidyissä kurseissa sun muissa systeemeissa on aina ohituskaista osuus vaikka miten sen edessä kiemuroisi. Vain kielikurssi(ttaminen) ja vaatimukset olisivat tähän ehkä poikkeus.

*ns. vippaskonstit eivät ole ilmaisia. Työministerin tehtävään kuuluu kotouttaminen mutta hinnalla millä tahansa tehty suoristus ja tällöin hieman parempi vaikka työllisyysprosentti ei paukauta boonuksia suorituksesta tilinauhalle.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Tunnen ja tiedän tämän ristiriidan, Mikko. Muutenkaan tämä ei ole helppo rasti. Jokainen keino joka jouduttaa kotouttamista, on samalla mahdollinen vetovoimatekijä. Sana kiirii ja sekin on tiedossa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kyllä työpaikka on vähintään yhtä suuri vetovoimatekijä kuin sosiaaliturva, ellei jopa suurempi. Työn perässä eurooppalaiset aikoinaan muutivat Amerikkaan, ja suomalaiset Ruotsiin.

Keijo Kakkonen

tekisit nyt vaan torvelo sen kotouttamis työsikin sitten niin että kansalaiset olisi tyytyväisiä siitä työstä johon sinulle antoivat valtakirjan!!!! eli kotouttamisesta vastuussa olevana ministerinä kyllä voisit pistää porukkaa pois maasta jos vaan tahtoa riittäisi! iso mies ja itkee ku pikku kakara kun saa pikkusen palautetta. kymmenien tuhansien muiden kansalaisten tavoin olen pettynyt lindströmmi sun työskentelyysi ministerinä, siirry syrjään jo ajoissa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kirjoitukseni ei ollut siis ihan ilmasta tempaistu. Tämä kommentti #32 sen osoittaa.

Sinulla on siis kymmenien tuhansien ihmisten valtakirja? Onnea. Asetu ehdolle ja hoida itse homma koska kannatusta on noinkin paljon. Ja siinä sivussa, peruskoulussa opetetaan isot ja pienet kirjaimet senkin vuoksi, että lukeminen helpottuu-
Kun kerran minua ryhdyit nimittelemään torveloksi.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Minulla ei ole ennakkosensuuria ja vain yhden henkilön olen bannannut. Ainahan on olemassa sekin vaihtoehto, että en kirjoita. Ei se maailma siihen kaadu.

Mutta kivaa lauantaipäivää vaan kaikille!

Jukka Mäkinen

Jossaain vaiheessa Suomen hallituksen, joko tämä nykyinen tai jonkun seuraajistaan, on katsottava totuutta silmiin ja lopetettava maahan päästäminen ja lisättävä maasta poistamista.

Miten se tapahtuu, ja mitä sopimuksia pitää purkaa, vaikka sitten yksipuolisesti, tai keksiä uusia tulkintoja, tulee sitten nähtäväksi. Mitä myöhemmin se tehdään, sen vaikeampaa, kalliimpaa ja sottaisempaa se tulee olemaan.

Viisas tekisi sen nopeasti, mutta koskapa Suomen poliitikot olisivat yhdessä mitään viisasta saaneet aikaan. Vanha sananlasku sen tietää: "joukossa tyhmyys tiivistyy."

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#39 "Miten se tapahtuu, ja mitä sopimuksia pitää purkaa, vaikka sitten yksipuolisesti, tai keksiä uusia tulkintoja, tulee sitten nähtäväksi. Mitä myöhemmin se tehdään, sen vaikeampaa, kalliimpaa ja sottaisempaa se tulee olemaan."

Niin, kun itse nostin esille kansainväliset sopimukset ja Suomen sitoutumisen niihin, sain kimppuuni lauman väärinymmärtäjiä, joiden mielestä MINÄ suojelin ulkomaalaistaustaisia raiskaajia. En siis kertonut omaa mielipidettäni vaan sen mihin Suomi on sitoutunut. Silti syltty kaadettiin päälleni kun ei maltettu kuunnella mitä sanoin.
Miten niistä sopimuksista irtisanoudutaan yksipuolisesti ja mitä seurauksia niistä on? Kerrotko. Ja samalla mitä kaikkea se tarkoittaa? Minä nimittäin joutuisin sen perustelemaan todella ihan oikeasti.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Suomi on suvereeni valtio ja sillä on oma armeija. Niinpä Suomi voi tehdä sen minkä katsoo kansalaistensa parhaaksi. Riittäisikö tämä perusteluksi ?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström
Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #53

Suvereenina valtiona se itse asiassa on. Aivan samoin menettelevät muutkin valtiot tarpeen niin vaatiessa. Mitä isompi ja voimakkaampi, sitä useammin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomi on suvereeni valtio"

Niin oli mutta ei ole enää, EU määrää ja velvoittaa ihan perustuslain voimalla.

Jukka Mäkinen

"Kerrotko. Ja samalla mitä kaikkea se tarkoittaa?"

Ihan vakavissaanko ministeri haluaa että minä tähän usarin blogin kommenttiosastoon alan eritellä jokaisen sopimuksen irtisanomisen mahdollisia seurauksia. Minulla on asiaan aivan loistava ratkaisu, mutta tämä marginaali on liian pieni sen kirjoittamiseen. :)

Mutta voin antaa hyvän ohjeen. Ministeri johtaa ministeriötä, missä on lukuisia virkahenkilöitä, joilla suurimmalla osalla ei ole mitään järkevää tekemistä. Anna muutamalle heistä tehtäväksi selvittää miten kyseisten sopimusten irtisanominen tehdään, ja mitä siitä seuraa. Aikaa vaikkapa syskuun alkuun.

Itse asiassa on käsittämätöntä ammattitaidottomuutta virkamiehiltä ellei tuollaisia selvityksiä ole jo tehty. Joka ainoan sopimuksen tekemisen yhteydessä pitää olla tehtynä purkusuunnitelma ja seurausten arviointi. Aivan alkeellista perustoimintaa ainakin yrityselämässä. Suunnitelmat B ja C pitää olla valmiina, jos äkillinen tarve tulee.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

En ollut vakavissani. Halusin vain osoittaa, että asiat ovat usein varsin moniuloitteisia ja vaikeitakin.

Muuten, edelleenkin tämä kaikki ei ole pelkästään työ-ja elinkeinoministeriön tehtävä vaan monen muunkin, kuten SM:n, OKM:n ja STM:n ja toki koko hallituksen. Mutta senhän tiesitkin.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #62

Aina vaan enemmän virrkahenkilöitä joita voisi käyttää johonkin hyödylliseenkin. Ongelmana on tietysti virkamiesten oikeauskoisuus, joka saa heidät refleksinomaisesti vastustamaan kerettiläisiä ajatuksia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #90

Jukka, ethän kuitenkaan unohda koko hallituksen vastuullisuutta? Katsos kun siellä on myös kokoomus ja keskusta, jotka eivät taida misään tapauksessa olla valmiita sanomaan irti yhtään kansainvälistä sopimusta. Puhumattakaan EU:sta tulleista. Ei nuo edellä sanotut esitykset irtisanomisista ole ajankhtaisia edes tutkimisen osalta niin kauan kunnes eduskunnassa ja sitä myöten hallituksessa on EU:hun kriittisesti suhtautuvia puolueita. Nyt niitä ei ole kuin yksi ja se ei riitä, vaikka kuinka yritätte antaa toisenlaista kuvaa ja täälläkin haukutaan/nimitellään ministeriä.

Voi aikoja, voi tapoja!

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Hienoa saada lukea tämän hallituksen ministeriltä järkevää asiaa! Kommenteissa irvaillaan perussuomalaiseen sumppuajattelutyyliin – Suomi voi kääriytyä suojaverkkoon kosketukselta muuhun ihmiskuntaan, vaikka ajelehditaan samassa maailmanmeressä – Arto Granlundille, joka sanoo faktan, että ”ellemme kykene maailmanlaajuisesti ratkaisemaan kehitysmaiden ongelmia, kuten väestönkasvua, niin nyt nähty kansanvaellus on vasta alkua paljon suuremmasta”. Olen kuullut asiantuntija-arvion, jonka mukaan Suomeen todennäköisesti pyrkii ilmastonmuutoksen elinkelvottomiksi tekemiltä alueilta 50–120 miljoonaa turvapaikanhakijaa. Kaikkiaan liikkeelle joutuu lähtemään miljardeja ihmisiä.

Eikö valtioneuvoston olisi aika lakata pitämästä pahimpana vihollisenaan tavallista kansalaista, joka vain tahtoisi saada reilusta työpäivästä sellaisen palkan, jolla voi elää? Kuinka suuren kilpailukykypudotuksen aiheuttaa pelkästään se, että joka toinen palkansaaja tuntuu nykyisin elävän sydän syrjällään jonkun tai useamman läheisensä vuoksi, joka ei saa tarvitsemaansa hoivaa ”säästösyistä”? Miten paljon tuottavampaa olisikaan, jos terveydenhoidon ja sosiaalitoimen ammattilaiset määrittelisivät kullekin yhteiskunnan tukea tarvitsevalle ne taloudelliset tai hoitoresurssit, joilla hän pystyy elämään ihmisarvoista elämää riippumatta syystä, miksi ei ”pärjää” yksin!

Globaali eriarvoistuminen ja ”keskiluokkaisen”, inhimillisesti kelvollisen elämän tuleminen yhä useammille mahdottomaksi aiheuttaa uusia kriisejä ja lisää pakolaisuutta. Sen sijaan, että Suomen johto kehtaa nillittää, että meille asetetaan liian suuria päästövähennysvaatimuksia tai pakolaisten vastaanottovelvoitteita, olisin ylpeä, jos kotimaassani panostettaisiin vahvasti ekologisesti kestävän tuotannon, kaupan ja palvelujen muotoiluun, ”uuteen nokiaan” maailmalle vietäväksi. Se olisi paras panos ilmaston lämpenemisen torjuntaan ja miljoonien ihmisten kotiseutujen tärveltymisen estämiseen.

Samalla on kertakaikkisesti pantava stoppi ihmisoikeuksien alasajolle. Siitä sikiää terrorismi. Viimeisin summamutikkamurhaaja Hampurissa oli puoliksi saksalainen 18-vuotias poika, jolta poliisin mukaan ”ei löydetty yhteyksiä terroristijärjestö Isisiin”, mutta sen sijaan hänellä on yhteys Norjan joukkosurmaaja Anders Behring Breivikiin http://yle.fi/uutiset/poliisijohtaja_munchenin_amp.... Millainen on yhteisö, joka antaa lapsen kasvaa ihailemaan sellaista esikuvaa? Miten se lapsi on kokenut tulleensa arvostetuksi omana itsenään? Hänenlaisistaan on jo kokemusta supisuomalaistenkin joukossa. Kiitos, ei lisää näitä nuoria – vaan takaisin rauhaa rakentava ja ihmisarvoa kunnioittava Suomeni!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kommentoija kirjoittaa; "Eikö valtioneuvoston olisi aika lakata pitämästä pahimpana vihollisenaan tavallista kansalaista, joka vain tahtoisi saada reilusta työpäivästä sellaisen palkan, jolla voi elää?"

Valtioneuvostoko meillä päättää työnantajan maksamista palkoista? Onko valtioneuvostolla valtaa päättää palkoista? Mihinkäs sitten tarvitaan ay-järjestöjä? Entäs mihin demareilla ja vasemmistolla ylipäänsä on nyt unohtunut euron asettamat vaatimukset devalvaaton tekotavoista? Sisäinen devalvaatio kun on tehtävä palkkakustannuksia alentamalla. Tämä olisi jo Paavo Lipposen tullu aikanaan selvästi esittää kansalaisille ja eritoten juuri heille, jotka ovat palkkatyöläisiä. Mutta ei, kun euroon piti viedä ilman kansalaisten suostumusta. On ihan hurkastelua puhua nyt palkkakustannusten alentamisista.

Lyhyesti esille nostamaasi Saksan surulliseen tapahtumaan; IL:ssä on Oikeuspsykiatrian erikoislääkäri Alo Jüriloo sanonut;

"- Euroopassa on nähty viime aikoina turvallisuustunteen murenemista. Julkisuus ylläpitää ilmiötä omalta osaltaan - aina löytyy joku seuraava. Ei näitä pysty millään täysin estämään.

- Yksinäisten susien löytäminen on hirveän vaikeaa, jos heistä ei ole olemassa ennestään mitään merkkejä." http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016072321949047_...

Eipä noita tuonkaltaisia tapahtumia voitane mitenkään estää.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Mikä on lopullinen tavoite kotouttamisessa? Onko tavoitteena ainoastaan saada tänne tulleet jonkinlaisiin töihin, tai työllistämisohjelmiin ja osaksi yhteiskunnan toimintaa, vai onko olemassa mitään pidemmän tähtäimen tavoitteita? Onko tavoitteena turvapaikan saaneiden palauttaminen kotimaihinsa niin pian kuin mahdollista, vai onko kotouttamisen tavoitteena Suomen kansalaisuuden myöntäminen? Vai ovatko tavoitteena molemmat, riippuen kunkin oleskeluluvan saaneen yksilöllisestä tilanteesta tai toiveista?

Tarkoitan tällä sitä, että kotouttamisella pitäisi olla jokin selkeä tavoite, jota pitäisi voida myös mitata. Muuten ei voida sanoa onko kotouttaminen onnistunut.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

En lukenut katsausta kokonaan, mutta pikaisesti sitä silmäilin.

Kotoutumisen tavoitteena ei ole täydellinen assimilaatio, mikä on oikean suuntaista. Tuosta ei myöskään käy ilmi, milloin jonkun voi sanoa olevan lopullisesti kotoutunut, vaan ainoastaan sen miten kotoutuminen on edennyt ja mihin pitäisi vielä puuttua. Työllistymisestä on hyvä lähteä liikkeelle, mutta en tiedä voiko sitä välttämättä pitää ainakaan ainoana merkkinä kotoutumisesta.

Tässä puhutaan myös maahanmuuttajista yleensä, työperäiset maahanmuuttajat mukaan lukien. Pitäisiköhän turvapaikanhakijoille olla oma ohjelmansa? Jos turvapaikanhakijoille aletaan myöntää oleskelulupia määräaikaisina, kuten turvapaikkapoliittisessa ohjelmassa esitetään, niin sillä voi olla kielteinen vaikutus työllistymiseen. Jos oleskelulupa on voimassa vain lyhyen ajan, niin työnantajia voi arveluttaa pakolaisen palkkaaminen. Myös pakolaisen epätietoisuudella uuden oleskeluluvan saamisesta voi olla kielteinen vaikutus.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #66

"Jos oleskelulupa on voimassa vain lyhyen ajan, niin työnantajia voi arveluttaa pakolaisen palkkaaminen".
Olisikphan noin? EK phuu jatkuvasti irtisanomissuojan purkamisesta ja määräaikaisuuden lisäämisestä. Ihmettelen sitten että pakolaisten kohdalla olisi noin eri ääni kellossa.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #66

"Myös pakolaisen epätietoisuudella uuden oleskeluluvan saamisesta voi olla kielteinen vaikutus."

Pakolaisena Suomeen tulleilla on varmuus jatkuvasta oleskeluluvasta.
Turvapaikanhakijoilla ei ole, eivätkä he sitä tarvitse. He ovat Suomessa ainoastaan tilapäisessä turvapaikassa, jos heille sellainen myönnetään.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Kiitos, työ- ja oikeusministeri Jari Lindström, että kirjoitat täällä rivikansan keskuudessa. Edustat tehtävässäsi instituutioita, jotka ovat suomalaisille hyvinkin keskeisiä tällä hetkellä ja ovat aina olleet.

Mitä ylipäätään tulee turvapaikanhakijoiden kotouttamiseen, lienee se monisyinen tehtävä niin kielitaidon kuin työllistymisenkin dilemmasta.

Olin itse viime syyskesällä kotouttamassa kiintiöpakoilaisperhettä erään järjestön kautta. Koska puhun ranskaa, minun arveltiin pärjäävän heidän kanssaan. Kuitenkin koko perheryhmästä vain yksi ymmärsi jotenkuten ranskaa. Näin ollen, tehtäväni oli monimutkainen, etten sanoisi hankala.

Joka tapauksessa onnistuimme löytämään yhteistä ymmärrystä siinä määrin, että opetin käytäntöjä kodinhoidossa, käytäntöjä kaupoissa asioinneissa, käytäntöjä naapureihin suhtautumisessa ja lopulta kouluikäisten lasten kouluun saattamisessa. Onneksi minulla on auto, muutoin tehtävä olisi ollut ylivoimainen.

Kotouttaminen lienee hämmentävä sana, mutta omalla tavallaan kertoo siitä, miten täysin erilaisista kulttuueista saapuvat voisivat tunnistaa maamme käytännöt. Suomi on monessa mielessä hyvin järjestäytynyt ja toimiva maa.

On ymmärrettävää, että suomalaisia harmittaa se panostus, jolla oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia autetaan. Kansainvälisten sopimusten mukaan toimittaessa, on vain tehtävä se, mikä tehtäväksi on annettu.

Olen vakuuttunut siitä, että maassamme on tilaa uusille tulijoille, mutta huoli heidän toimeentulonsa maksatuksista noussee 'katkeroituvan kansan' mielissä suurimmaksi peikoksi.

Suo, kuokka ja Jussi (Ahmed)! Uudisraivaajat - en näkisi lainakaan huonona sitä, että vahvoja miehiä voitaisiin asuttaa alueillemme, jossa tarvitaan muuttovoittoa. Tarvitaan kouluihin oppilaita ja opettajille sekä kielitaitureille töitä.

Jäin itse eläkkeelle v. 2015 helmikuussa. En ollut siihen valmis, joten toukokuussa otin jo vastaan minulle tarjottua perheneuvojan työtä 7 h(vko).

Vuoden 2016 puolivälistä jatkoin hommia, 20 h/vko kesäkuun 2016 loppuun.

Olin lopettanut eläkkeensaajan asumistukeni itse ja nyt jouduin sitä uudelleen hakemaan heinäkuun 2016 alusta lukien.

Kela oli kadottanut/jättänyt skannaamatta kaikki liitteet, jotka toimitin Espoon Leppävaaran Kela -yksikköön välittömästi eläkkeensaajan asumistukeni uusintahakemuksessa. Koska hakemuksia käsitellään laajalti kaikissa Suomen Kela -yksiköissä, on selvää, että käsittelijät tunnistavat vain sen tiedon, joka netissä näkyy.

Näin ollen eläkkeensaajan asumistukeni käsittely on edelleen kesken. Näen tiedot Kelan -sivuilla tunnistustietojeni välittäminä.

On hienoa, Jari Lindström, että et epäröi asettaa itseäsi kansamme 'raadeltavaksi'. Oikeastaan se on ainoa tapa saada myös aitoa palautetta. Joskin mahdotonta vastattavaksi.

Siksi, on hyvä keskittyä siihen, johon omat voimavarat riittävät.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Mirjami kirjoitti:
"Joka tapauksessa onnistuimme löytämään yhteistä ymmärrystä siinä määrin, että opetin käytäntöjä kodinhoidossa, käytäntöjä kaupoissa asioinneissa, käytäntöjä naapureihin suhtautumisessa ja lopulta kouluikäisten lasten kouluun saattamisessa. Onneksi minulla on auto, muutoin tehtävä olisi ollut ylivoimainen."

Tätä mä oon ihmetellyt:
Maahanmuuttoon liittyen tuotetaan kaikenmailman juttuja, jotka maksavat maltaita (terveisiä vaan Opetushallitukseen), mutta ei ymmärretä tehdä videoita:
- kodinhoito-videoita
- kaupassa asioimisesta jne.

Kaupassa-asioinnista olen joskus opettanut:
- Miten kolikko laitetaan ostoskärryn lukituslaitteeseen - ja että sen kolikon saa takaisin.
- Miten kassit ja reput laitetaan kaappiin ja että kolikon saa takaisin.
- Miksi ei saa laittaa vaikka keltaisia ja punaisia omenoita samaan pussiin, vaikka olisivat samanhintaisia jne. (Tosin luulen, että aika moni suomalainenkaan tätä tiedä).
- jne. jne.
_________________________________

Videot voidaan tehdä suomenkielisiksi, tekstittää vaikka kuinka monella kielellä. Youtubessa on siis tekstitetyn kielen valintamahdollisuus.
Säästäisi paljon rahaa.
Samoin voitaisiin opastaa jokamiehenoikeuksien se osa mikä liittyy marjastukseen ja sienestykseen. jne. jne.
Kerran hyvin tehtynä säästetään huomattavasti verorahoja.

Henry

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitoksia Mirjami. En epäröi enkä pelkää. Ja jos tämän kaiken jälkeen itseltäni loppuu nämä hommat, niin se on sitten niin.

Kiitos myös oman kokemuksesi jakamisesta.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Kohtuullisesti suomalaista politiikkaelämää tunnistavana kansalaisena, olen tietoinen, että ministeriydet ovat ohimeneviä, mutta mahdollisuuksia tarjoavia etuisuuksia.

Kuka tahansa ei noihin tehtäviin yllä! Voit Jari, L. olla ylpeä paikastasi!

Sinulla on enemmän valtaa kuin ehkä tiedostatkaan. Turhaa täällä on nöyristellä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Minulla on sellainen asenne, että nöyrä olla pitää mutta ei nöyristellä

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Hallituksen toimet ovat kohtuullisen oikean suuntaisia. Plussaa siitä. Valitettavasti vain uppoamistahti on sen verran kova, että pienet pilssipumput eivät jaksa pitää Suomea pinnalla.

Tämä ei tietenkään ole 100% nykyhallituksen vika. Ensimmäiset reiät porattiin pohjaan jo Lauta-Matti kakkosesta lähtien ja tilanteen korjaaminen on aina vain vuosi vuodelta vaikeampaa kiitos kasvavan velkataakan ja horisontissa häämöttävän taantuman.

Uusi lama iskee päälle ennemmin tai myöhemmin ja kiitos viimeisten kolmen heikon hallituksen Suomen kyky kestää uutta ulkoista talousshokkia on lähes olematon.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Olen samaa mieltä. Ei tämä hallitus ole suinkaan virheetön ja täydellinen. Mutta sitä eivät ole olleet edellisetkään ja kuorma on kasvanut. Sen keventämiseksi riittää kyllä savottaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jotkut äänestäjänne vaan edelleen kuvittelevat saavansa sitä mitä ennen vaaleja lupasitte. Ymmärrän täysin ongelmasi. Jaksamista nykyisen vastuunkantamisen kanssa. Ensi vaaleissa se persujen osalta kansalaisten onneksi loppuu.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Aivan. Ja Vihreät ottavat vastuun kantaakseen? Ville Niinistöhän on ottanut erinomaisesti opiksi siitä miten oppositiossa toimitaan. Nyt sitten vain kaikki lupaukset toimeen JOS hallituksen ovet aukeavat. Tulee nimittäin Vihreillekin karut olot jos kaiken korjaatte minkä nykyinen hallitus on tehnyt väärin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olen varma että ministerikin ymmärtää ettei siitä mitään tule että valtio maksaa palkan ja yksityinen ottaa voitot. Palkaksi katsotaan tässä että valtio maksaa asumisen ja toimeentulon.

Käyttäjän MarkusVuorivirta kuva
Markus Vuorivirta

Vaikka tuolla toisella palstalla vähän kärkevästi näitä erilaisia palveluja moitinkin, olen kyllä iloisesti yllättynyt siitä, että itse oikeus ja työministeri juttelee täällä ihan tavallisen kansan kanssa. Kertoo ainakin sen, ettei nyt ihan liihottele jossain norsunluutornissa. Todella iloinen yllätys. Älä ota henkilökohtaisesti. Nämä asiat on varmasti monimutkaisia ja vaikeita. Mutta tosiaan, sen verran vain olen nähnyt hyvin katkeraa sappea jo hyvin läheltä, hyvin vihaisia ja katkeria ihmisiä, etten kohta enää ihmettele ollenkaan että tulee tapahtumaan karmeita. Nyt on vähäsen kiire... Kohta teillä ei ole enää kansaa minkä eteen mitään tarttee miettiä. Tätä taantumaa ja lamaa on kestänyt jo kahdeksan vuotta. Se on enemmän varmaan kuin koskaan suomen historiassa. Alkaa se kamelin selkä katketa kansaltakin. Ei voi loputtomiin nostaa peruselämisen kustannuksia eikä voi loputtomasti laskea tulotasoa. Oli syyt sitten ihan mitä tahansa. Jossain vaiheessa kaikki meistä heittää sen kuuluisan rukkasen naulaan... Valitettavasti, toimin hyvin vähäosaisten keskellä erään hyväntekeväisyysmuodon muodossa ja täten nyt vain näen sen hyvin läheltä ja konkreettisesti, että aikaa ei ole enää paljoa...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Olen samaa mieltä Markus.
Kipinä voi lähteä mistä tahansa eikä sen tarvitse lähteä alunperin Suomesta. Suomessa on tällä hetkellä hieman runsas miljoona vähävaraista, joista noin puolet elää todella kädestä suuhun.
Samaan aikaan keskiluokka, joka jatkuvasti pienenee, ei ymmärrä yhtään missä mennään, ennen kuin se sattuu omaan nilkkaan.

Kun jotain todella alkaa tapahtumaan, eikä köyhälle enää pystytä antamaan almuja valtion kassasta, silloin, silloin alkaa todella tapahtumaan.

Olisi syytä kerätä "kylittäin" jengiä kasaan ja alkaa miettimään mitä me voimme yhdessä tehdä? Virkamiehet voivat sitten tehdä kustannusarviot siitä, kuinka paljon mikäkin hanke kustantaa.
Jos eivät voi/osaa - heillä on kiireitä yms. - niin kenkää ja tilalle sellainen joka on valmis tekemään töitä yhteisön eteen.

Sen jälkeen ehdotukset laskelmineen kunnanvaltuuston päätettäväksi.
_________________________

Toisaalta, kun kerran kysyin eräästa asiasta kunnanvaltuutetulta hän sanoi, "etten ole ehtinyt paneutua...". Kun penäsin; Koska asiasta voidaan pitää kokous?, hän vastasi, ettei tiedä - aika on kortilla, koska hänellä on myös leipätyö hoidettavana.
Tarkistin missä kaikessa hän istuu: neljässä eri lautakunnassa(!) ja ties missä vielä + päivätyö.
Ensinnäkin: Miksi rohmuta neljän lautakunnan paikat, vaikka jo etukäteen tietää, ettei ehdi perehtyä asioihin niiden kansalaisten kanssa, joita asia koskee?
Toiseksi: Miksi ylipäätänsä asettua ehdokkaaksi, jos tietää, että aikaansaannokset on plus-miinus-nolla ja tuloksena on vain kokouspalkkiot ja näkyvyys?

Eli, ensi kunnallisvaaleissa tulen penäämään jokaiselta puolueelta, hyväksyisivätkö he sellaisen sisäisen säännön, että kukaan ei rohmua luottamusvirkoja muuta kuin yhden? Ja myös hoitaa sen.

Tiedän kokemuksesta, että yli puolet lautakunnan jäsenistä voisivat jäädä kotiin - avaavat vasta kokouksessa kirjekuoret missä käsiteltävät asiat ovat.
Eli eivät osaa tehdä mitään päätöksiä, eivät ottaa kantaa mihinkään, vaan katsovat mitä oman puolueen "veturi" sanoo ja ovat sitten yhtä mieltä.
Nyökkäilevät ja painavat nappia.
Ja silloinkin on todennäköistä, että 90% tehdään virkamiehen suunnitelman mukaan.
Kunnissa valta on todellisuudessa virkamiehillä.

Ja tästä pääsenkin sitten loppupäätelmään:
Meidän tavallisten kansalaisten pitää olla tukemassa sellaisia ehdokkaita, jotka ajavat tosissaan yhteisön asioita, eivätkä ole virkamiesten vietävissä. Meidän tulee katsoa peiliin, perehtyä yhdessä asioihin ja ryhtyä ihan suoranaiseen vaalityöhön - tukien ehdokasta jonka olemme valinneet, joka on luottamuksemme arvoinen.

Ilman asioihin perehtymistä, jengi lähtee vaistoinvaraisina mukaan sen vetäjän kulkueesen, joka huutaa kovimmin ja jossa on parhaat soihdut.
Tämänkin blogin kommentaattoreina on useampi sellainen, joka lähtee mukaan ihan mihin vain, kunhan meteli on kovaa - ymmärtämättä asioista tuon taivaallista.

Kyllä olisi syytä kokoontua ja alkaa funtsimaan mitä voidaan tehdä, (vielä kun on aikaa).

Henry

Reijo Jokela

Kotouttaminen. Miksiköhän muuten parhaimmin Suomeen ovat kotoutuneet ne, jotka eivät ole olleet osallisia kotouttamisleikeissä?
Jos koko ajatusmallia vertaa koulutukseen, niin sillä puolella ihmisille annetaan mahdollisuudet kouluttautua ja kouluttautuminen on sitten yksilön omalla vastuulla. Jos ihminen ei kouluttaudu niin seuraukset tuntuvat omassa elämässä. Ei auta itkeä, että minua ei koulutettu tarpeeksi tehokkaasti. Nykymuotoinen kotouttaminen ja paapominen taitavat olla este todelliselle kotoutumiselle, eli yhteisten sääntöjen mukaan elämiselle.

Täytyy myös ihmetellä, että tämä kotoutumistohu on ensinkään työministerille laitettu. Työministerillä olisi kyllä mielestäni Suomessa ihan oikeitakin hommia puolen miljoonan työttömän sekä työmarkkinoiden hoitamisessa. Nuo kotoutumisasia voisi hyvin lykätä vaikkapa kehitysyhteistyöministerille sillä tuolle puolellle tuo touhu paremminkin kuuluisi. Nythän tämä marginaalisen porukan asia vie suhteettomasti työministerin aikaa suomalaisten asioiden hoitamisesta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Kaikkeni annoin, hetken ma heilua jaksoin."

Oikeus-ja työministerimme on Eino Leinon jalanjäljillä. Saa nähdä jääkö hänen kotouttamisponnisteluistaan maahanmuuttajien hyväksi yhtä vahva jälki suomalaiseen yhteiskuntaan kuin kyseisen runoilijan tuotannosta kantasuomalaiseen sielunmaisemaan.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Onkohan kotoutettavilta koskaan kysytty, että miten he kotouttamisen haluaisivat tapahtuvan. Veikkaan, että he vastaisisivat, että työtä halutaan tehdä palkalla tai palkatta riippuen avutuksista. Onko tuo ministerille uusi asia, että työtä pitäisi heille järjestää siinä missä Suomen pitkäaikaistyöttömillekin kansalaisille järjestetään ristisanatehtävien täyttämistä esim. kuntouttavassa työtoiminnassa.

Ei siis pelkästään työtä vaan työtä ja palkkaa. Tuosta se maahanmuuttajakin elää.

Reijo Jokela

Valtiovallan tehtävä ei ole järjestää kenellekkään töitä, vaan luoda puitteet kannattavalle tavaroiden ja palvelujen tuottamiselle niin, että syntyy oikeita työpaikkoja, jotka taas mahdollistavat julkisen sektorin ylläpidon ja hyvinvointivaltion jatkumisen.
Tempputyöllistämisen ja muun puuhastelun tulokset on nähtävissä jo useilta vuosikymmeniltä. Tulokseta asettuvat säälittävän ja naurettavan välimaastoon.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Melkein jokainen pystyy kotoutumaan jos saa työpaikan. Mutta edes suomalainen ei välttämättä pysty kotoutumaan omaan maahansa jos jää kokonaan ilman töitä.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Jari Lindströmiltä hyvä ja asiallinen blogi. Kaikki kommentit tosin eivät pyri asiallisuuteen.

Poliittisesti sitoutumattomanakin ihmettelen miksi hallituksen hallitusohjelman mukaiset toimet ovat käsittääkseni enimmäkseen sataneet Kokoomuksen ja Keskustan laariin.

Tiedottaminen, media, vai mikä on vikana? Persut ovat kantaneet vastuunsa hallituksesssa.

Niin kotouttamisessa kuin muissakin hallituksen päätöksissä kaikki riippuu kaikesta, emme edes tiedä puoliakaan asioihin vaikuttavista taustoista ja sopimuksista.

Kiitos Jarille nöyrästä mutta ei nöyristelevästä asenteesta ja persuille vastuun kannosta, vaikka se onkin vienyt rajusti suosiota.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Maahanmuuttajien olisi ennen pitkää välttämätöntä oppia yhä paremmin maan kieliä suomea ja/tai ruotsia. Mutta heti alkuun heidän olisi saatava omalla äidinkielellään tietoa uudesta kotimaastaan Suomesta, sen tavoista ja kulttuurista. Kirjoitustaidotonkin maahanmuuttaja oppii nopeasti asioita, jos niitä esitellään hänelle puhuttuina heidän omalla kielellään.

Meidän länsimaisten demokratioiden kannattaisi ottaa oppia Australiasta. Siellä on valtion kustantama radiopalvelu SBS (Special Broadcasting Service) maahanmuuttajakielillä. Noita kieliä on nykyään peräti 74. Australian väestöstä onkin neljännes ulkomailla syntyneitä. Näissä ohjelmissa maahantulijoita opastetaan sivistyneille demokraattisille tavoille heidän omilla kielillään. Näin esimerkiksi turkinkieliset tulokkaat saavat eväät sivistyneeseen elämään Australiassa omalla kielellään eivätkä jää kaiken maailman diktaattorien ja satraappien tietokanavien yksipuolisen informaation varaan.
Tässä on esimerkiksi kuunneltavissa SBS:n turkinkielinen lähetys:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/turkish?languag...
Suomen maahanmuuttajat tarvitsisivat vaikkapa arabian-, somalin-, farsin- ja kurdinkielisiä lähetyksiä. Monelle olisivat hyödyksi myös kiinan, vietnamin ja espanjan kielet.

Tunnen hyvin tämän Australian SBS-palvelun, koska olen avustanut sitä Suomi-raporteillani jo neljännesvuosisadan asuttuani Australiassa kolmisen vuotta.
Tietokoneella ja kännykällä voi kuunnella maailman suurimman
maahanmuuttajaradion Australian valtion SBS Radion suomenkielisen
lähetyksen:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/
Suomenkielistä ohjelmaa toimittaa Sydneyssä Karl Mattas, joka on tällä hetkellä
lomalla Suomessa. Kesätoimittajana Sydneyssä on Michaela Lauren. Tässä
on kuunneltavissa Timo Uotilan tuorein raportti SBS:lle:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/en/cont...
Aikaisempia raportteja löytyy SBS Radion suomenkielisen ohjelman
sivuilta osastosta Audio Highlights klikkaamalla:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohi...
SBS Radiolla on myös Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

Suomessakin tarvittaisiin vastaavanlainen palvelu. Meillä on kyllä venäjänkielinen radio- ja tv-palvelu, jota olin aikoinaan panemassa alulle. Näille maahanmuuttajaradiolähetyksille pitäisi saada kunnollinen rahoitus valtion budjetista. Ylen nykyinen budjetti ei riitä lainkaan tällaiseen palveluun. Tällainen satsaus olisi erinomainen ja maksaisi taatusti itsensä takaisin.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Siis Suomessa on perisynti se, että työttömiä ja maahanmuuttajia holhotaan aivan käsittämättömällä tavalla. Mutta näin se on tässä maassa, että virkamies istuu pökäle housuissaan virkapöytänsä takana ja yrittää estää parhaan taitonsa mukaisesti vasemmalta ja oikealta tulevat parannukset asioihin.

Ja jos YLE haastattelee jonkin asian asiantuntijaa Suomessa, arvatkaapa onko haastateltava virkamies.

Ilkka Huotari

Stefan Molyneux puhuu Münchenin ampumisesta, ja väittää, että kotoutuminen on hyvin vaikeaa/mahdotonta hyvinvointivaltioissa (näille nyt tulleille pakolaisille):

https://www.youtube.com/watch?v=B1fZUlqYPAk

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

En ole sitä itsekään helpoksi väittänyt.

Ilkka Huotari

Niin, mutta siis syykin oli sanottu: hyvinvointiyhteiskunta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jari L, miten olisi jos valtion taholta järjestettäisiin kansalaisille yleissivistävää kurssitusta eduskunnan ja hallituksen toiminnasta? Kommentteja lukiessa tulee sellainen tunne, että paljon on epätietoisuutta ilmassa ja vääriä kuvitelmia. Vai voiko tuohon ylipäämsä saada aikaan opetusta ja siten että se tieto menee perille? ;)

Taitaa olla pelkkää unelmointia, kuten aiempien hallitusten toiminta. :D

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Sirpa: Olen törmännyt jopa yllättävänkin usein tähän. Ja vaikka meillä on kuinka paljon tietoa liikkeellä, niin se ei tunnu aina auttavan. Huomasin tämän mm.vaalikampanjan aikana.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Siihen ovat suurimpia syyllisiä edustajat itse. Kampanjoidessaan he levittävät mielikuvaa, että ääni minulle tuo hyvinvoinnin sinulle. Minä/me puolueena pystymme järjestämään kaiken mielemme mukaan, kunhan vain äänestät meitä. Karvas totuus valkenee sitten viimeistään hallitusneuvottelujen jälkeen, kun lupaukset kääntyvät päälaelleen.

Se vastuu pitäisi ulottaa alkamaan jo vaalikamppailusta, ettei populismin keinoin sorruta höpöttämään ihan puuta heinää.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #99

Varmaankin osin näin.

Minulta kysyttiin monia kertoja että "mitä lupaat?" Vastasin aina: "en mitään"

Toki puolueiden vaaliohjelmat ovat ikään kuin lupaus vaikkei mikään puolue niitä voi koskaan täysin pitääkään. Ei ainakaan monipuoluehallituksissa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #101

Poliittinen teatteri on kummallinen ilmiö. Kaikkissa muissa tilanteissa paitsi kun ollaan hallitusasemassa lupaillaan mitä sattuu ja vastutetaan vastustamisen vuoksi. Ja sitten on ollaan päättämässä suuri osa energiasta menee menneen muisteluun, "kun te olitte hallituksessa olitte vielä huonompia kuin me, teitte vielä typerämpiä päätöksiä", ja omien vanhojen sanomisten, lupausten selvittelyyn.

Kumpi vai kampi?

1)Kansa kyllä tietää että hallituksessa ei yksin päätetä, homma on hidasta, vaalikauden mittaista ja erittäine monimutkaista, mutta koska vain aniharvalla on se miltsi pankissa ja palkkaa tulee kymppi kuussa ja ei huolen häivää ovat hallituspolitiikot hyvä kohde purkaa paineita.

2)Kansa ei tiedä politiikasta juuri mitään ja menee kuinka pölhoon juttuun aina vaan, vuodesta toiseen. Fillarikommunismilla nousuun, jälleen kerran.Ilkeämpi versio on sanoa, että vaalikarja on tyhmää. Kun liberaalidemari kauhistelee, että eikö Trump todellakaan ole eläessään lukenut yhtään kirjaa, ei tämä vaalikarjaa haittaa, päinvastoin, he huutavat "yes" emme mekään.

Minna-Kerttu Vienola

Nykyinen hallitus on poikkeuksellisen koulutus- ja sivistysvihamielinen, mutta haluaisin huomauttaa, että yliopistot ja ylipäänsä kaikenlainen koulutukseen osallistuminen ovat parasta kotouttamista. Opiskelen tällä hetkellä itse Saksassa, ja olen törmännyt moniin pakolaisiin, jotka opiskelevat kanssani samassa yliopistossa, joko tutkinto-opiskelijoina (=saa kandin tai maisterin tutkinnon opintojen päätteeksi) tai ns. kuunteluoppilaina, jolloin he eivät hae opiskelupaikkaa pääsykokeilla, vaan saavat osallistua luennoille ja seminaareille sekä saada yksittäisistä kursseista osallistumistodistuksen. Tämä "Schnupferausweis" eli ns. kuunteluoppilasoikeus ei maksa korkeakouluille lähes mitään, mutta osallistujat oppivat kieltä, kulttuuria kaikin puolin sekä tutustuvat muihin opiskelijoihin. Moni pakolainen on aikaisemmin opiskellut, ja pelkkä luentojen seuraaminenkin ja ihmisten kanssa keskusteleminen voisivat auttaa oman osaamisen soveltamisessa uudessa maassa.

Käyttäjän heikkiluoto kuva
Heikki Luoto

Jari, ymmärrän ettei PS setään saa puolueohjelmaansa hallitusohjelmaksi. Hallitusvastuussa joutuu noudattamaan myös hallituskumppaneiden halltusohjelmaan saamia perversioita, kuten tätä "kotouttamista".

Oletan kuitenkin, että PS saa maahanmuuttoa kiristettyä enemmän hallituksessa kuin oppositiossa vaikka kotouttamisvelvoitetta niellen. Toivotaan, että seuraavalla hallituskaudella saadaan entistä enemmän kotiuttamista ja kotouttamisen sijaan.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Sen lisäksi, että miettisi ja tekisi sen mukaan mitä kotouttamislaki sanoo, pitäisi myös arvioida koko kotouttamisen mielekkyytä ylipäätään. Ensimmäinen kotouttamislaki näyttää päivätyn 9.4.1999 ja lakia on sen jälkeen päivitetty useaan otteeseen. Vasta muutaman viime vuoden aikana on hallitustasolla(kin) alettu ajatella, että Suomi ei kenties tarvitsekaan maahanmuuttajia. Vuonna 2007 aloittaneeseen Vanhasen hallitukseen sorvattiin oikein maahanmuuttoministerin virka ja Suomen sanottiin kuuluvan kaikille. Kaiketi ajateltiin, että kamala työvoimapula on sen hallituskauden aikana tulossa. Ei tullut, tuli lama joka jatkuu vieläkin. Kotoutumislaki on suunniteltu aikaan jossa Suomeen tulee max. 1000 tulijaa/vuosi, hekin ennalta valittuja kiintiöpakolaisia.

Suomeen on muuttanut jatkuvasti ulkomaalaisia työviisumeilla, puolisoina ja tietty EU-kansalaisia, yhtä huonolla suomen kielen taidolla kuin tulijat Lähi-Idästä ja Afrikasta (ne kotoutuksen kohteet) mutta eivät ole kotoutuksen perään kyselleet tai sitä edes tarvinneet.
Kotoutuksen tarve onkin hyvä indikaattori siihen kannattaako ko. henkilöä ylipäätään Suomeen edes hyväksyä.

Kotoutus on luonut ympärilleen epäterveen bisneksen, kotouttamisteollisuuden, joka on etupäässä suomen kielen opettamista ja tapojen tutuksi tekemistä. Olen erittäin skeptinen ko. koulutuksen tehon suhteen ja onko tuloksia edes seurattu? Onko kotoutuksesta ollut hyötyä muille kuin kursseja pyörittäville?

Minä Jarina alkaisin purkaa kotouttamislakeja ja sälyttäisin vastuuta tulijoille itselleen. Pitäisi tehdä kuten esim. Yhdysvalloissa, jossa englantia opiskellaan omalla ajalla työpäivän päätyttyä.

Käyttäjän IlkkaKyllnen kuva
Ilkka Kyllönen

Mielestäni ministeri Lindström on toiminut melkoisen hienosti ja avoimesti niihin resursseihin nähden, mihin hallitus on antanut toimivallan. Verratkaapa edellisiin hallituksiin, toimivatko aiemmat ministerit läheskään yhtä avoimesti?

Puskista on helppo huudella ja vaatia.

Reijo Jokela

Tästä kotouttamisesta jaksetaan jauhaa ihan kuin asialla olisi todellista merkitystä taloudelle muuta kuin mulu puolella. Ihmeellistä, että sellaiselle asialle kuin "vieraannuttaminen" ei ole olemassa edes virallista termiä. Puhumattakaan, että siihen syydettäisiin rahaa yhtä silmittömästi kuin näihin koutoutettaviin. Tarkoita nyt niitä korkeasti koulutettuja, jotka jättävät Suomen kun eivät täältä onnistu saamaan koulutustaan vastaavaa työtä. Näiden pitämiseksi Suomessa ei panosteta yhtään mitään, kun houmio ja rahat menevät kouluttamattomien ja todennäköisesti soputumattomien tänne houkuttelemiseen. Todella järkevää toimintaa on työntää koulutettua väkeä ulkomaille ja houkutella kouluttamatonta tilalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset