Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Anttila-konkurssin jälkeen

Jälleen kerran saatiin surullisia uutisia kun kuultiin Anttilan ja Kodin1:n asettamisesta konkurssiin

Konkurssitieto tuli kesken käynnissä olleiden yt-neuvottelujen, joten se oli siinäkin mielessä shokki työntekijöille. Pääluottamusmiehen mukaan Anttilalla oli edelleen käynnissä Kodin 1 -tavarataloa koskevat yt-neuvottelut. Neuvotteluiden oli määrä jatkua aina 29.7. saakka.

Pääluottamusmies Kai Vauhkala uskoo MTV3:n uutisten mukaan, että edessä ovat jätti-irtisanomiset. Kyse ei ole ns.normaalista irtisanomisesta vaan konkurssin johdosta tapahtuvasta. Se asettaa henkilöstön eri asemaan kuin esim.sellaiset henkilöt, joilla on normaali irtisanomisaika. Pisimmillään siis 6 kuukautta. 

Heti kun uutinen tuli julki, pyysin ministeriön käynnistämään selvitykset mahdollisuuksista tukitoimiin. Suomihan on saanut jo aiemmin isojen irtisanomisten(Nokia,Microsoft) yhteydessä apua Euroopan globalisaatiorahastolta(EGR). Eli meillä on jo valitettavasti tai onneksi, miten asiaa nyt sitten haluaakaan tarkastella, kokemusta asiasta.

 

Keskeinen EGR-rahoituksen kriteeri on se, että irtisanomisten tulee johtua globaalin talouden kilpailutekijöistä. Kaupan alalla viime vuosina tullut Suomeen paljon kansainvälisten ketjujen yrityksiä, mikä osaltaan on vaikuttanut varmasti myös Anttilan ja Kodin 1:n asemaan. Samoin kansainvälisen verkkokaupan kasvu on vaikuttanut kotimaisen kaupan kilpailutilanteeseen. Tärkeää on nyt siis selvittää täyttyvätkö kriteerit Anttilan tapauksessa jos irtisanomiset todellakin toteutuvat kaikessa suuruudessaan.

Konkurssitilanne tekee tästä siis poikkeavan aiempiin. Eli Microsoftin/Nokian tapauksissa oli aikaisempia kokemuksia, joiden perusteella EGR:n käytön mahdollisuuksia saattoi arvioida varsin nopeasti. Nyt mahdollisuuksia selvitetään Anttilan tilanteessa. Toivon totta kai positiivista suhtautumista myös tähän tilanteeseen.

Olen käynyt puhelinkeskustelun Anttilan pääluottamusmies Kai Vauhkalan  kanssa ja sovimme, että tapaamme. Haluan käydä keskustelua ja kuulla henkilöstön edustajan näkemyksiä tilanteesta. 

Lopuksi: Oli kyse sitten isommasta tai pienemmästä irtisanomisesta, kaikki työpaikat ovat arvokkaita. Suurten massairtisanomisten tueksi on kuitenkin käytetty tukitoimia(ÄRM, EGR) nimenomaan alueiden ja satojen, jopa tuhansien kerralla työttömiksi jääneiden tukena. Joku voi kokea ja kokeekin tämän vääryytenä sellaisia kohtaan, jotka ovat yksittäisenä henkilönä menettäneet työnsä. Ymmärrän kritiikin erittäin hyvin. 

Mielestäni on kuitenkin hyvä, että on olemassa edes joitain työkaluja auttaa suurten irtisanomisten kohteeksi joutuneita ihmisiä,alueita ja toimialoja. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Se on hyvä, että saadaan jotain aikaiseksi.

Ongelmaksi jääkin tämä palkkaturva, missä pitää hakea palkkaerääntymisen jälkeen 3 kk ja minä olin saamatta työnantajalta 4 kk ilman palkkaa ja jouduin lainaamaan sukulaisilta, ystäviltä rahaa katon pään päälle ja ruokaa elääkseni.

Kun kolme kuukautta oli kohta mennyt, niin tämä ketku työnantaja maksoi alhaisen vähän palkkaa vähän päälle 200 euroa, niin silloin minun olisi pitänyt odottaa jälleen kolme kuukautta ja sitä kautta jälleen pitäisi lainailla rahaa.

Näin sanoi aiemmin TE-keskuksen palkkaturvasta tietävät henkilöt. En jaksanut enää odotella ja onnistuin saamaan tuttavani kautta työelämästä hyvin tuntevan asianajajan, hän neuvoi, että miten saan purettua allekirjoituksen alle haluttoman työnantajan työsopimuksen pois ja sitten oikeuden kautta sain tuomion toteutettua kuukauden kuluttua.

Onneksi oikeuden kautta sain maksettua hyvinkin nopeasti kaikki pulmani pois. Elämäni ilman rahaa oli kuin vankilassa neljän seinän sisällä kotonani. Mihinkään ei päässyt, kun kaikesta piti pitää kirjaa menoista ja näinpä myöskin nälkääkin ja monen monta unetonta yötä.

Tämä pitäisi korjata. Anttila-tapauksessa jäi mieleen, että jos he saivat nopeutetun palkkaturvan hakemisen, niin miten ne jonossa olevat kokevat tämän jonon ohituksen?

TE-keskuksen ohjeistukset eivät ole todellisuutta vastaava. Meinasin saada myös TE-keskukselta karenssia siitä hyvästä, että menin sinne kysymään apua palkkajutustani, niinpä siellä TE-keskuksessa osastopäällikkö lähetti yleisviestinä kaikille tahoille, ettei minua saa rangaista, kun on nähnyt pöyristyttävät todistukset minulta mustaa valkoisella.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kun kotimainen teollisuus menettää työpaikkoja, se tarkoittaa, että työpaikat ja rahavirrat siirtyvät ulkomaille. Kotimaisen kauppaketjun kaatumisesta ei tarvitse olla yhtä huolissaan, koska muut kaupat perivät Anttilan markkinat ja vastaavasti syntyy uusia työpaikkoja. Lisäksi uusilla kauppiailla näyttäisi olevan halua rakentaa uusia liikekiinteistöjä, joten rakentajillekin saadaan töitä. Eli Anttilan konkurssin takia Suomesta ei välttämättä katoa yhtään työpaikkaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

"Laborantikoulutuksen saaneen oikeusministeri Lindströmin mielestä tässä ei ole mitään ihmeellistä."

Mistä noin päättelit? Kerro kun olet noin huippukoulutettu ja niin älykäs, että luulet tietäväsi että tuossa kirjoituksessa oli asiasta ihan kaikki? Viestissäsi ei ollut minulle MITÄÄN uutta.

Seppo Hildén

No jos haluat nolata itseäsi lisää, niin, tuo toteamuksesi, että viestissäni ei ollut sinulle MITÄÄN uutta, kertonee kaiken oleellisen.

Tervetuloa ulkomaan sijoittajat putsaamaan Suomen bisnekset, työministeri Lindström anoo sitten putsatuille raunioille Euroopan globalisaatiorahastolta(EGR) rahaa.

Voi pyhä Sylvi.

Ps. tähän samaan päätelmään tullakseen ei tarvitse olla huppukoulutettu tai älykäs. Noloahan tämäkin toteamus on sinne päin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Sinä nolaat itse itsesi. Meinaatko ihan tosissasi että kirjoitan blogiini ihan kaiken?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Sen vielä totean, että kun nimittelylinjalle lähti tämä Hilden, että ei ollut ihan ensimmäinen kerta kun minun koulutustasoni ja älynlahjani ja osaamiseni asetetaan puntariin. Siitä vaan. Minä sentään tiedän missä omat rajani menevät.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Hyvä Jari.. pihalle vain sellaiset kylmästi jotka ei osaa muuta sanoa kuin haukkua ja arvostella henkilöä..

Moni päättäjä ei edes ole kertomassa missä mennään.
Sinä sentäs sen teet.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Lindströmin puolustukseksi sanottava ettei ollut itse tuota Anttilan puhallusta toteuttamassa, samaa kun ei voi sanoa monestakaan nykyisestä kansanedustajasta tai edes ministeristä Suomen kansallisomaisuuden hävittämisessä. Otetaan nyt esimerkinomaisesti esille vaikka Sonera ja Kemira Grow how.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Nettikaupassa kotimaiset ovat tottatosiaan hankalassa asemassa korkean alv:n takia. Edes toimituskustannukset eivät tuo kilpailuetua. Maailman suurin kuljetusyritys, jonka sivumennen sanoen omistaa Saksan valtio, tuo paketin ovelle. Tosiasiassa ko. yritys on iso työllistäjä.

No se siitä. Se mikä laittaa miettimään on konkurssipesän toimintatapa puhaltaa varastoa ulos. Mistään en ole lukenut, että lopullinen pesänselvitys olisi jo tehty. Pelkkä toiminnan kannattamattomuus ei yksin riitä konkurssille, käsittääkseni.

Toki kyseessä on vaihto-omaisuuden realisointi, mutta silti. Normaalikäytäntö on laittaa teipit oveen inventoida sekä vaihto-omaisuus että kiinteä. Näin massiivinen varasto...no toivotaan, että pesä tilittää kertyneet tulot oikeassa järjestyksessä.

Työntekijöiden tulevaisuus on toki hämärän peitossa. Tämän hetken trendi näyttää olevan se, että isoimmat nettikaupat satsaavat myös suorajakeluun omien myymälöidensä kautta. Toivottavasti Anttilan tapaus luo lisää tämänkaltaista aktiivisuutta. Elintarvikepuolella, no miksei tänne mahtuisi vielä yksi kansainvälinen iso ketju.....

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Mikäs konkurssi se sellainen on kun yhtiön varat ovat velkoja suuremmat?
Toimiihan tuo Pekka-Niskakin ja Kärkkäinen vaikka konkurssissa ovat.
Tämä johtuu ilmeisesti siitä että velkojat saavat sittenkin jotain tuloa vaikka toiminta on kannattamatonta! Ihmeellistä...

Olli Kankaanpää

Rahanteon paikka. Yritys pilkotaan, kannattavat tai siksi epäillyt osat myydään sopivaksi katsotulla hinnalla ja kaikki muut paitsi työntekijät ovat tyytyväisiä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hilden käytti tyyliä jolla jytky masinoitiin. Että saa ministeriltä kaikuvastauksen on loogista mutta ei hyvä. http://www.mielenterveysseura.fi/fi/raivo-rampautt...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset