Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Eihän tämä helppoa ole

En ole aikoihin kirjoittanut blogia. Tarkoituksella. No nyt ajattelin kirjoittaa.

Pidin torstaina tiedotustilaisuuden hallituksen uusista esityksistä liittyen mm.työttömyysturvan aktiivikäyttöön (http://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tyottomyysturvalla-kiinni-tyoelamaan-ja-yrittajyyteen) ja 3 kk välein tapahtuviin haastatteluihin. Esityksen sisältyy myös ehdotus rekrytointikokeilusta. Työkokeilun käyttötarkoitusta laajennettaisiin kokeiluluontoisesti siten, että työkokeilua olisi mahdollista käyttää työnhakijan soveltuvuuden arvioimiseksi ennen työsopimuksen tekemistä. Vapaaehtoisuuteen perustuvan ja korkeintaan kuukauden kestävän rekrytointikokeilun tavoitteena on edistää työttömien työllistymistä ja alentaa työnantajien kynnystä palkata työttömiä. Sitä koskevat säännökset olisivat voimassa vuosina 2017 ja 2018. Täältä lisää ja yksityiskohtaisemmin esityksen sisällöstä.

Palkkatukeen liittyen eräitä huomioita: Kun aloitin tämän työn, tuli lähes välittömästi eteen tilanne, että palkkatukeen tarkoitetut rahat oli sidottu eli suomeksi rahat loppuivat jo kesän 2015 alussa. Silloin  ryhdyimme pohtimaan löytyykö ratkaisuksi muutakin kuin lisäbudjetti. Löytyi.

Nyt olemme siis tilanteessa, jossa olemassa olevia rahoja(Työttömyysetuutta voitaisiin käyttää starttirahan ja palkkatuen rahoittamiseen vuosina 2017–2018 sekä liikkuvuusavustuksen rahoittamiseen) on jatkossa mahdollisuus käyttää fiksummalta tavalla kuin aiemmin. Toisekseen, tämä todennäköisesti auttaa ongelmaan johon siis törmätään jatkuvasti- raha loppuu kesken. Tätä kokeilua on tarkoitus seurata tarkasti ja saatujen kokemusten, toivottavasti positiivisten, pohjalta voimme keskustella jatkossa myös ansiosidonnaisen osuuden käytöstä vastaaviin tarkoituksiin. 

  • Palkkatukea käytettäisiin nykyistä selkeämmin ammatillisen osaamisen kehittämiseen ja avoimille työmarkkinoille työllistymisen edistämiseen.
  • Palkkatukea suunnattaisiin pitkäaikaistyöttömien lisäksi niiden työttömien työllistymisen edistämiseen, joilla TE-toimiston arvion mukaan on pitkäaikaistyöttömyyden riski. Tätä arvioidaan mm. profilointityökalulla

Hallitus päätti torstaina myös esittää eduskunnalle, että työnantajalle säädetään velvollisuus tarjota tuotannollisesta ja taloudellisesta syystä irtisanotulle työntekijälle mahdollisuus osallistua työnantajan kustantamaan työllistymistä edistävään valmennukseen tai koulutukseen. Tämä esitys liittyy työmarkkinoiden keskusjärjestöjen sopimaan kilpailukykysopimukseen. 

Työnantajalle säädettäisiin siis velvollisuus tarjota tuotannollisesta ja taloudellisesta syystä irtisanotulle työntekijälle mahdollisuus osallistua työnantajan kustantamaan työllistymistä edistävään valmennukseen tai koulutukseen. Lisäksi työnantajalla olisi lisäksi velvollisuus järjestää irtisanotulle työntekijälle työterveyshuolto kuuden kuukauden ajan työntekovelvollisuuden päättymisestä lukien. Työnantajalla olisi oikeus saada mainitulta ajalta sairausvakuutuslain mukaista korvausta.

Lisäksi hallitus päätti esittää tiukennuksia työn vastaanottamiseen huhtikuisen linjauksen mukaisesti.

Tässä suppeassa muodossa eräitä kohtia esityksistä. Suurin mielenkiinto tuntui liittyvän työttömien määräaikaishaastatteluihin. Olen asiasta kertonut TEMatiikkaa-blogissani 13.10. Tuosta linkistä siis lisää tästä aiheesta. 

Lopuksi, en ole lainkaan yllättynyt siitä, että mitä tahansa toimenpiteitä teemme, kaikki mielenkiinto kohdistuu aina negatiiviseen tai sellaiseksi koettuun. Uutisointi tuntuu lähtevän pääsääntöisesti siitä, että "näin hallitus kyykyttää työttömiä"... ja sama media uutisoi hetken päästä, ettei hallituksella ole kanttia tehdä vielä rohkeampia uudistuksia. Rohkeutta vaativilta tuntuu joskus unohtuvan se kaikki mitä tässä on jo tehty ja huuto otettu vastaan. Erilaiset vaatimukset joita mm.työmarkkinoiden uudistamiseksi esiintyvät ovat ihan hyviä keskustelun avauksia. Mutta uudet toimintatavat tarvitsevat tuekseen tekoja ja luottamusta. Kaikilta. Mitä jos luovumme yleissitovuudesta? Mitä tilalle? Minimipalkkalaki? Mihin se johtaa? Työllisyyden kasvuun vai matalapalkkatyön lisääntymiseen? Paljon kysymyksiä vailla vastauksia. Veikkauksia toki on, mutta riittääkö se...

Toisen housuilla on toki helpompaa mennä tuleen kuin omilla. En avaa tätä tämän enempää.

Kannattaa myös joskus odottaa että jo tehdyt päätökset pannaan toimeen ja että ne tulevat voimaan? Niiden vaikutukset eivät nimittäin muuten näy.... Ja eihän Suomi pelkästään näillä päätöksillä nouse. Tarvitsemme myös kilpailukykyä ja ennen kaikkea elinkeinoelämää avuksi. Eli investointeja ja uusia työpaikkoja tehtyjen päätösten tueksi, kuten tuossa edellisessä kappaleessa tarkoitin. Tämä nimittäin helpottaa vaikeiden ratkaisujen perustelemista huomattavasti. Onneksi valoa on näkyvissä mm.rakentamisen ja telakkateollisuuden puolella. Hyvä niin.

Kun jotain nyt kuitenkin pitää tehdä, niin olisi mielenkiintoista kuulla mikä toinen hallitus on tehnyt näin paljon uudistuksia työvoimapolitiikkaan näin nopeassa aikataulussa? Ja onko koskaan aiemmin tuotu esityksiä, jossa ei enää mietitä niinkään uuden rahan jakamista ratkaisuksi vaan jo olemassa olevan rahan käyttämistä vaikuttavammin? 

Eikä kaikki ole suinkaan tässä. Lisää tavaraa on tulossa puoliväliriiheen. Tämä 10 -kohtainen muistio työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen tapaamisesta 5.10 on pohja jatkotyölle. Siellä on mm. 0-tuntisopimukset, työttömyyden aikaisen omaehtoisen opiskelun kehittäminen. Myös etsivän nuorisotyön kehittäminen ja nuorten aikuisten osaamisohjelma- näiden kahden kohdan jatko toteutetaan hallituksen esittämän mukaisesti. 

Eikö tuossa muistiossa ole pääasiassa hyviä asioita? Minun mielestäni on. cool 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (165 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Verorahoja pitäisi käyttää vastuullisesti ja tehokkaasti. Olisi kiva tietää, mitä hyötyä aiotaan saavuttaa työttömien kuulusteluilla? Voisiko rahat käyttää johonkin hyödylliseen sen sijaan?

Olihan tuossa paljon hyvältä kuulostavaa uudistusta mukana, mutta media yleensä tarttuu sellaiseen täkyyn, josta saa helposti väännettyä juttua.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Olen tätä pyrkinyt avaamaan tuossa TEMatiikkaa-blogissa. Totta kai olennaista on se, että aktivoimiseksi on tarjota palveluja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

TEM 20.9-16
Niin on hallituksella tarkoitus .Tarjota "työharjoittelua" verovaroilla .Kuulemma on mahdollisuus vielä lisätä niitä yrityksille ym. vielä 112 000 päälle.

Mitä karensseihin tulee niin Kelan mukaan -15
-90 000 meni leipäkortti hyllylle.

Kun talousarvio-10 vuodelle-11 arvioitiin peruspäivärahaa/toimeentulotukea säästyvän 4 milj.
Niin oliko ennustajalta kysytty monelle annetaan karenssi? Vai miten tuo "säästö" ennakoitiin ?
2milj. siitä ohjattiin turkistarhaajien lomittajiin.
2 milj.mamujen kotouttamiseen.
lähde:
VM/Stvm-10

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

En ihan aina pysy perässä näissä kommenteissasi. En nytkään

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #70

Ymmärän hyvin ettet pysy. Mutta älä huoli minä kyllä pysyn hallituksen toimista hyvin perillä.Lukemalla TEM/Stvm/VM sivuja päivittäin .Samoin valiokuntien käsittelyjä niistä.
Kuten myös puolueiden kanta niihin toimiin .

Niitähän löytyy eduskunnan sivuilta-91-22.10.2016 ajalta.
Aikaisemmat voi tilata eduskunnan kirjastosta.
Niistä on mukava lukea miten puheet "pitää"paikkansa.

Käyttäjän MattiLaitinen kuva
Matti Laitinen

Natiskaa mitä natisette, mutta maailma on muuttunut ja siihen on pakko sopeutua. Ministeri Lindström yrittää elää siinä maailmassa ja toimia sen mukaisesti. Yleissitovuus vielä hankaa vastaan, mutta kyllä sekin vielä häipyy vaalien jälkeen. Tosin en sanonut minkä vaalien, mutta siihen suuntaan maailma vain menee.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

kaikki täällä elämme samassa maailmassa, eikä tässä mitään natista vaan otetaan kantaa "uudistuksiin", realistisesti niitä puin omalta kohdaltanikin, jo on kova hinku joillakin romuttaa yleissitovuutta ja duunarien turvaa!

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ei ole juu. Ymmärtääkö herra ministeri, että työttömiä on noin 400 000? Työttömiä rankaisemalla ei saada mitään aikaiseksi? Vai onko tämä hallituksen tavoite?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Usko pois, ymmärrän. Eikä hallituksen tavoite ole todellakaan rangaista vaan auttaa.

Käyttäjän TimoLaine1 kuva
Timo Laine

En usko. Voi olla ettei se ole tavoite mutta niin siinä taas vaan kävi. Hallituksen toimet ovat enemmän miekalla kun veitsellä tehtyjä ja jälki sen mukaista. Yksilön ja kokonaikuvan kannalta mennään metsään melko pahasti,mutta jatkakaa ihmeessä.

Muistakaa silti aina tehdessänne,että ne vaalit lähestyvät(904 päivää) ja teitä äänestäneet työttömät muistavat jokaisen antamanne ruoskan iskun. Lopuksi kannattaa tehdä joku näyttävä onnistuminen,esim.täystyöllisyys.
Vielä ei hallitus ole onnistunut työllisyyspolitiikassa, kun ehkä puheissa ja paperilla,usko omaan erinomaisuuteen on ainakin toistaiseksi illuusio. onnea ja voimia ihmisten työllistämiseen.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen Vastaus kommenttiin #37

Minulla on tällä hetkellä erittäin pitkä muisti ja tarkkaan asioita seuranneena muisti vain paranee vaalien lähestyessä, monta hyvää luvattiin, mutta työttömälle ei ole tullut muuta kuin raippaa vaalien jälkeen, jostain syystä "olemme kansakunnan" kurjuuden syylliset etunenässä! Palkollisille verohelpotuksia, mutta meiltä otetaan pienistä tuista 20% veroa, mikä on hävytöntä, jos olisin töissä, prosentti olisi 10-14, mutta missä se työ luuraa?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Auttaa? Juu porvari logiikalla.
Kun TEM sivuilla lukee ettei ole tarkoituskaan luvata työpaikkoja haastatteluissa ,niin mihin ne on tarkoitettu?

Työnvälitysvirkailija kyselee työttömiltä vinkkejä miten saadaa 700 000 työvoiman ulkopuolella olevaa ,sopimaan 45 000 avoimeen työpaikkaanko?
TEM-työllisyyskatsaus 20.8-16

Hyvinhän tuo sovittaminen on sujunut hallitukseltakin . Nyt 112 000 ammattitaitoista työtöntä harjoittelee yrityksissä,kunnilla,yleishyödyllisissä säätiöissä ,verovaroilla. 3 000 enemmän kuin heinäkuussa-16

Kannattasko kokeille vanhaa konstia? Palkanmaksua? EK/SAK yhdessä sopimilla alakohtaisilla palkoilla.

Kun palkkioistakin pidetään kiinni eikä mistään luovuta itse. Sehän oli palkkiotoimikunnan päätös kun myös kansanedustajia oltiin lamatalkoisiin vaatimassa.
Joko Sipilän kaino pyyntö yritysjohtajien palkkioiden laskemisesta on mitään summia näytettäväksi,mistä edm.luopuivat.

Kerrotko mikä on omavastuu työttömällä ?
-Esim.Anttilan,Nokian,Postin,Microsoftin ym. konkurssista,yritys saneerauksista johtuvaan työttömyyteen ?

Entä muiden konkurssiin -15-16 aikana menneiden yritysten palkansaajilla jotka joutui työttömäksi.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #58

Älä anna Marja-Liisa oman ideologiasi sumentaa ihan täysin koko kuvaa. Toteat:"Kannattasko kokeille vanhaa konstia? Palkanmaksua? EK/SAK yhdessä sopimilla alakohtaisilla palkoilla."

Kyllä. Olen samaa mieltä. Etsippä sellainen lausunto minulta jossa kehoitan luopumaan yleissitovuudesta.
Ja lue vielä kertaalleen KAIKKI ne esitykset joita hallitus on tehnyt. Ihan kaikki, ei ainoastaan ikävät. Ilman sarvia ja hampaita.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #62

Tukeudun jo oleviin asiakirjoihin ,jota nyt persut toteuttaa kepu,kok kanssa:

EU-92-94
1. Globalitalous hyvinvointijärjestelmän muokkaajana
Väitteemme politiikan muutoksesta saa empiiristä tukea esimerkiksi Euroopan Komission julkaisemasta Employment in Europe –julkaisusta.
-Siinä eurooppalaisen työllisyysagendan keskeisimmiksi kysymyksiksi määritellään joustavuus työnteon malleissa, joustavuus palkoissa, (työvoiman)

-lisääntynyt kontrolli työttömän työhalukkuutta kohtaan;
sosiaaliavustusasiakkaiden pakottaminen tekemään työtä etuuksiensa saamiseksi;
uusien työllisyyskoulutusohjelmien luominen;
pyrkimykset kasvattaa työtä tekevien ja työttömien välistä tuloeroa ja
alentamalla etuuksien kompensaatiotasoja, lyhentämällä etuuksien kestoa sekä tiukentamalla järjestelmäkohtaisia sisäänpääsykriteereitä.

-Tässä sovelletaan ns. työntöstrategiaa (push strategy) velvoittamalla etuuksien saajat aktiivisesti ilmoittautumaan työnhakijoiksi ja lisäämällä uusia ehtoja etuuksien saamiselle – eli yksinkertaisesti sanoen tehdään elämä sosiaaliturvan varassa vähemmän miellyttäväksi .

Pm Kiviniemi 20.3-11
EU:n päämiesten on määrä sopia lopullisesti perjantaina kaksipäiväisen huippukokouksen päätteeksi. Talouspakettiin kuuluu myös talouspolitiikan tiivistämiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävä
-11 Euro Plus -sopimus. (Kepu/kok)
-92-94 Maasrichtin sopimus (Kepu/kok)

JK:Löytyy myös väitökirja tuosta H:ki yliopisto -11

JK kumoappa tuo.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #63

Osin en kumoa. Suunta on se, että aktivoimista lisätään.

Mutta sinä voisit nyt käyttää aikaasi kaiken sen kokonaisuuden hahmottamiseen. MYÖS niiden hyvien asioiden joita hallitus on edistänyt, kuten työttömyysturvan käyttöalan laajentamisen. Ja sitten voisit myös miettiä mikä on sellainen puolue joka saa kaiken haluamansa läpi? Kompromissi- tuttu sana? Hallitusohjelma on aina kompromissi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #65

lainaus:
a sitten voisit myös miettiä mikä on sellainen puolue joka saa kaiken haluamansa läpi? Kompromissi- tuttu sana?

Oliko se Persuille ja kepulle tuttu sana -11-15 SDP/Urpilaisen kohdalla?
27 välikysymystä ja SDP syyttelyt Kokoomuksen 4 porvaripuolueen 2 vasem. hallituksessa.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen Vastaus kommenttiin #65

Olisipa ollut hienoa nähdä edes yksikin kompromissi työttömyyden aikana, Soini lupasi, ettei 1000 euron alle tienaavilta tulot vähene, mutta minäkin elelin juuri 2 vuotta 800 euron ansiosidonnaisella, en saanut asumistukea, sossusta naurettiin pihalle, jne., on se kumma, kun normaalia pitkään työssäkäynyttä ei järjestelmä auta työttömyyden aikana, porukka vain rinnastetaan sohvalla löhööjiin! Ihan oikeasti, olen ollut koko ajan aktiivinen ja siksi en kestä enää koko sanaa!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #62

Kaikki on tehty O.Rehnin kepun Työreformin mukaan joka E.Aholta jäi tekemättä-91-95.

Työ ja elinkeinoministeriössähän päätöksiä tekee PS Linström ja kepun Elinkeinoministeri O.Rehn.

Työttömyysrahoista taas vastaa persu P.Mattila/J.Rehula kepu.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #86

Eikö olekin hyvä juttu, että nyt esim.palkkatukeen saadaan lisäresursseja työttömyysturvasta? Ettei raha lopu ja sitten sitä joudutaan paikkaamaan lisäbudjeteilla...eikö se ole HYVÄ asia? Vai onko tämäkin väärä linja?

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine Vastaus kommenttiin #88

Mitään kysyntää palkkatuelle ei ole koskaan ollut, joten lisärahaa siihen on, ikävä kyllä, väärä suunta.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen Vastaus kommenttiin #88

Linja on toki oikea, kun työttömiin ei tunnu löytyvän sitä rahaa muuten, moneen muuhun epäolennaiseen kyllä, koska työttömyys pitäisi olla ensimmäinen hallituksen agenda, mutta kumma, että siihenkin pitää kaivaa rahat entisistä sosiaalietuuksista?

Ihan vain tiedoksi, että työnantajia ei esimerkiksi minun tarjoamani palkkatuki ole kiinnostanut, yhteenkään haastatteluun ei ole kutsuttu markkinoinnin ammattilaista?

Väkisin sinne on vaikea mennä.....

Sirpa Martikainen

Ministeri Lindström, Kerropas minulle miten autatte? Te nyt rankaisitte monia ihmisiä. Ettei totuus unohtuisi, leikkuri kävi jo tänä vuonna työmarkkinatuessa.... Niin, ja ensi vuonna uudestaan. Ajatte alas järjestöjä jotka auttavat ihmisiä työttömyyden aikana takaisin työelämään. Pistitte näin joululahjaksi lisää irtisanomisia PÄÄTÖKSIENNE takia. Niin missähän kohtaa te yritätte auttaa??

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Miten ns. aktiivimallin kanssa tehdään? Onko se torpattu? Esitys vaikutti jokseenkin kohtuuttomalta minun silmissäni, tai sitten ymmärsin sen väärin.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/tyottomyysturv...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Se on pohjana jatkotyölle. Nyt pitää päättää kolmikantaisten työryhmän tai -ryhmien asettamisesta ja toimeksiannon sisällöistä

Risto Laine

Lainaus linkistäsi:

-Liikkuvuusavustus on uusi tuki, jossa yhdistetään nykyinen matka-avustus ja muuttokustannusten korvaus.-

Paljonko tämä liikkuvuusavustus on euromääräisesti, mikäli pakosta joutuu turvautumaan oman auton käyttöön. Otan vertailuksi esim. minun oma työmatkani, joka on edes takaisin 224 km. Eli ylitse sen 80 km, joka on nykyinen työssä käyntialue. Itselläni on jo pelkät polttoaine kustannukset 380 euroa/kk, mutta en onneksi ole matalapalkkainen.

Sitten tietysti muuttoasiat on yksi ongelma ja tiedän monta perhettä täältä Hämeenlinnasta, jossa puolisot käyvät eri kaupungeissa töissä. Onko tälläisiä huomioitu vai onko tämä koko pumaska tehty pääkaupunki seutua varten.

Ajatukseni lähti ajatuksesta "pakko ottaa työtä vastaan 1500 euron/kk palkalla" 125 kilometrin päästä ja toinen puoliso on työssä toisessa kaupungissa. Kun ei voi oikein muuttaa, kun se perhe.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Lisää tässä linkissä olevassa hallituksen esityksen sivuilla 20-21 https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

Merkittävä parannus siihen liikkuvuus- ja matka-avustukseen olisi tehdä avustuksesta työvoimahallinnolle sitova.

Silloin kun viimeksi olen hakenut sellaista, sen piti olla oman työvoimaneuvojani mielestä läpihuutojuttu. No, mitenkö tässä nyt kävikään? Toinen virkailija päätti olla sitä myöntämättä ja taskuista puuttuu edelleenkin 100 euroa joihin minulla ei ollut alkuunkaan varaa.

Jos kerran avustuksen saaminen pitää olla läpihuutojuttu, näin sen kuuluukin olla eli hakemalla tulee saada rahansa takaisin aina poikkeuksetta!

Tai mieluummin tulisi toimia niin, että työvoimaneuvoja ostaa työvoimatoimiston luottokortilla junalipun työhakijan pyytämään junavuoroon ja tulosta sen hänelle saman tien, niin ei tarvitse elää pari viikkoa nälässä takaisinmaksua odotelleessa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Aina on annettava hallitustyölle se neljä vuotta aikaa, mielestäni keskeneräistä työtä on lapsellista arvostella.

Keinot olette valinneet ja niiden tuloksellisuutta voi arvioida vasta myöhemmin. Ei riitä tällaisen pienen antikvariaattikauppiaan kyvyt sanomaan onko keinot oikeita vai vääriä.

Seuraavat vaalit ja kansa sitten kertoo, menikö putkeen vai ei. Enpä kuitenkaan usko vasemmiston vaihtoehtoihi, koska niitä ei taida olla, ja monta vasemmistolaista työministeriäkin tuota hommaa on hoitanut.

Kaipa se on jokaisen mielestä Suomen etu, että työttömät saisivat työtä.

Yhtä asiaa en ymmärrä, aina puhutaan tuloloukuista ja vaikeudesta ottaa työtä vastaan, ettei etuisuudet katkea.

Realiaikainen tulorekisteri on ilmeisesti tulossa, mutta miten tuollaisen asian toimeenpano voi kestää niin kauan, sehän on kaiken pienen työn vastaanottamisen edellytys. Ilman sitä ei häviä nämä työn vastaanottamisen ongelmat.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

On tulossa vasta 2019, näillä näkymin ja valitettavasti vasta silloin.

Käyttäjän ElinaHalttunen-Riikonen kuva
Elina Halttunen-Riikonen

"Kaipa se on jokaisen mielestä Suomen etu, että työttömät saisivat työtä."

kerrotko vielä, miten etuuksien huonontaminen tuo sitä työtä? Tämä antaa ymmärtää että työttömissä on vika.

ja totta hemmetissä arvostellaan myös "keskeneräisiä asioita". Kai nyt kuka tahansa jolla on jäljellä hippunenkin oikeudenmukaisuuden tajua ymmärtää, että se että rankaisuksi siitä ettei ole työpaikkoja nipistetään kuukausittaisesta toimeentulosta pois sen olevan epäreilua. Kun niitä rahoja tarvitaan tässä ja nyt, aivan sama mitä maalailua tulevaisuudenkuvilla..

Lisäksi työttömyys on yhteiskunnassamme suuri häpeä ja kyllä kommenttikentät huutavat että alinta pohjasakkaa.. se ei ole rangaistusta tarpeeksi näemmä.

Seuraavaksi varmaan alatte sakottaa köyhiä siitä ettei heillä ole rahaa..aivan yhtä loogista.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ei vika ole työttömissä. Senkin olen sanonut sen sata kertaa ja sanon 101.kerran.

Emme ala sakottamaan...kerrotko oman ratkaisun sille,miten työtä kannattaisi AINA ottaa vastaan ja toisaalta, MITEN sitä työtä kannattaisi tarjota? Ja lue sen jälkeen halliitusohjelma.

Ja tiedän, tiedän. Pitää olla työpaikkoja jotta voi tarjota työtä. Ei ole yhtä ilman toista. SIKSI tämä onkin niin turkasen vaikeaa. Jos olisi helppoja ratkaisuja niin jopa minäki olisin ne jo keksinyt.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #18

Totta vika ei ole työttömissä.Olisko aika vaatia vastinetta yrityksiltä annetuille verohelpotuksille? Töpaikkoja ja investointeja ,tai yritystuet loppuu.

Onko Työministeri eri mieltä persujen puh.joht. kanssa ? Vai onko työministeri kääntynyt Sipilän kepun kannalle?

Soini on aiemmin IS:ssä arvostellut Wahlroosin perustulomallia.

– Tällainen ajattelu on aivan päälaellaan.
- Vaikka me tekisimme ilmaiseksi töitä
– jos meillä ei ole tuotteita ja palveluita,
-jotka kävisivät maailmalla markkinahintaan kaupaksi
– se ei auta mitään.
IS 22.10-16

Kerrankin samaa mieltä PS Timo Soinin kanssa.

(alkaa puheet lipsua ,pitäs olla kieli keskellä suuta ,ettei yksi puhuisi sitä ja toinen tätä.)

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine Vastaus kommenttiin #18

Työtä ei nimittäin aina kannattaisi ottaa vastaan, vaan tulisi antaa työnantajien ja työhakijoiden katsoa keskenään, kohtaavatko työhakijan osaaminen ja työnantajan tarpeet, vai ei.

Ellei tämä ollut jo selvä, liian moni työhönosoitus pakottaa työhakijan hakemaan sellaista työtä johon osaaminen ei vasta mitenkään työnantajan tarpeita. Tämä jos mikään on suurin syy siihen, miksi kasvava määrä työnantajia ei enää ilmoittaa työpaikoistaan työvoimahallinnon sivuille, koska ilmoittaminen sinne johtaa useimmiten siihen, että työvoimatoimiston aloitteesta tuputetaan vääränlaista porukkaa hakemaan tehtäviin.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Rhinmäki sai työmarkkinatukeen kauan kaivatun korotuksen, muuten olisi moni jo kuollut nälkään....

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Alueellista liikkuvuutta pyritään edistämään uudistamalla alueellisen liikkuvuuden tukijärjestelmä.
•Nykyiset avustukset esitetään korvattavaksi työttömyysetuuden maksajan myöntämällä liikkuvuusavustuksella.
•Liikkuvuusavustukseen oikeus työttömyysetuuteen oikeutetulla, joka vastaanottaa vähintään 2 kuukautta kestävän työn, jossa säännöllinen työaika keskimäärin vähintään 18 h/vko ja työmatkan kesto keskimäärin yli 3 h/pv tai osa-aikatyössä yli 2 h/pv
•Avustus olisi peruspäivärahan suuruinen ja sen kesto porrastettaisiin työsuhteen keston mukaan.
•Työsuhde vähintään 2 kuukautta  avustusta 30 päivän ajalta työsuhteen alkamisesta, 3 kuukautta  45 päivää, 4 kuukautta  60 päivää

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun työpäivä venyy 10t-11t
Niin miten hallitus on hoitanut työttömien päivähoidon ? Entä yksinnhuoltajan kohdalla? Venyykö päivähoitopaikka noihin tunteihin ?

Eikö ole raukkamaista pitää leikki-ikäisiä päivähoidossa 10t-11t?
Tai alakouluikäisiä kotona yksin koulunjälkeen noin monta tuntia?

Onko yleensä ajateltu lasten kannalta tuota kyykyttämistä?
(Eihän nuo ehdi edes Hurstin leipäjonoon hakemaan ruokaa lapsille 0 euron tuntipalkalla.)

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Hih, piti olla byrokratian purkutalkoot, kaikelta muulta tämä kyllä kuulostaa, tuo kolmen tunnin työmatkavelvoite on törkeä ihmisillä, joilla on lapsia ja kotieläimiä, meillä kun pitäisi olla vielä työnkin lisäksi jotain muutakin elämää ja koirienkä pitäisi pyytää odottamaan koivet ristissä yli kaksitoistatuntisia päiviä?

Inhimillisyys on unohtunut näissä suunnitelmissa...omavastuu on muutenkin jo aikamoinen, kun lähdet esim. junalla töihin 80 km päähän, matkakustannukset ovat huikeat, jos sinulle tarjotaan työtä, jossa palkka on pienempi kuin matkakulut, kuka hoitaa erotuksen? Pankkilainaako se on haettava työmatkakuluihin, on muutamaan kertaan käyty pitkällä pääkaupunkiseudulla töissä ja työmatkat olivat n. kolme tuntia, bussia, junaa, metroa, että kokemusta on....

Käyttäjän ElinaHalttunen-Riikonen kuva
Elina Halttunen-Riikonen

Niin siis... ylpeilet sillä, että mikään muun hallitus ei olisi tehnyt tällaisia päätöksiä eli huonontanut työttömien tilannetta ja rankaissut rakenteellisesta työttömyydestä ja irtisanomisista (joista iso osa seurausta hallituksen leikkauspolitiikasta mm. koulutuksen saralla) työttömiä. No ei olisikaan. Onko tämä sitten kehu?

Aivan sama millaisiin kiertoilmauksiin "aktivoinnista" puet sen, ei tässä ole muusta kyse.

Toki haluat sanoa että tässä on kyse jostain Suomen kokonaisedusta.. eli työttömien ja muiden esim. opiskelijoiden ja lapsiperheiden pitää uhrautua. Miten Suomella voi mennä paremmin jos jollakin ryhmällä menee huonommin? Jos tällaista väittää niin pitää varmaan alkaa pohtia miten se hyvin meneminen määritellään.

Muita ideoita? No vaikka nostaa yhteisöveroa (jota on laskettu ja lupailtu työpaikkoja, no eipä ole näkynyt), pääomien ja osinkojen verotusta. Jos jokin voi joustaa, varmaankin sen voisi aloittaa sieltä missä se ei tarkoita sitä että rahat on poissa normaalista arjesta, kun ihmiset miettii että ostaako ruokaa vai lääkkeitä (lääkekorvauksistakin leikkasitte.)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

En ylpeile kaikista tehdyistä päätöksistä. Tämän olen moneen kertaan todennut ääneen ja julkisesti.
Kaikkea ei voi yhteen kirjoitukseen sisällyttää.

Mutta olen ylpeä monista tehdyistä päätöksistä kuten vaikkapa tämä työttömyysturvan käyttöalan laajentaminen.

Käyttäjän ElinaHalttunen-Riikonen kuva
Elina Halttunen-Riikonen

Teit ne kuitenkin! Onko persut puolustanut pientä ihmistä? Ei ole. Paras asia mitä voisitte tehdä on kävellä hallituksesta ulos niin moni säästyisi teidän kyykytykseltä. Kukaan ei pakota tekemään päätöksiä jotka ei vastaa omaatuntoa ja turha sanoa että mukamas "ainoa vaihtoehto" ja vielä huonommin menisi jos olisi toinen hallitus. Ei menisi, sen tiedät itsekin.

Persut on mukana hallituksessa joka tekee rikkaiden kannalta edullisinta politiikkaa koskaan, ja toivon todella ettet itse usko niihin "varat loppu, suomen yhteinen etu, ei ole vaihtoehtoja, velkaa apua"-potaskaan. Vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon, ne vain ei sovi keskustalle ja kokoomukselle. http://ketoharju.info/saatavakello/

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #17

Okei.

Nyt todellakin odotan omaa vaihtoehtoasi suurella mielenkiinnolla. Realistista sellaista.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen Vastaus kommenttiin #19

Arvoisa työministeri. Toivotte vaihtoehtoisia, realistisia ratkaisumalleja kohtaanto-ongelmaan ja siihen, kuinka saataisiin työnteko aina kannattavammaksi kuin kotiin jääminen. Minä olen tehnyt teille konkreettisen ehdotuksen, mutta sitä ette ole toistaiseksi mitenkään kommentoinut.

Ehdotan, että aloitatte ministeriössä mobiilisovelluksen kehittämisen. Sen avulla siirrytään ns. realiaikaiseen tukien maksatukseen. Työnantaja ilmoittaa pätkän pituuden, maksetun palkan ja sivukulut suoraan TE-keskukseen mobiilisti. Ja tuet katkeavat juurikin niiltä päiviltä ja jatkuvat sen jälkeen automaattisesti. Samalla poistetaan kaikki karenssisanktiot ja ansaintarajat. Siis voisit tienata vaikka tonnin viikossa, mutta saada silti kolmelta viikolta normaalin työttömyyskorvauksen.

Kela otetaan mukaan tietokantaan. Sosiaalietuuksiin (esim. asumistuki) laaditaan portaat, joiden mukaan asumistuki leikkautuu jos palkkaa maksetaan tietyn summan yli.

Tämä järjestelmä mahdollistaa kainuulaisen kokin tai rakennusmiehen parin viikon keikan sinne, missä tarvitaan ja koko ajan hänellä on tiedossa, mitä käteen jää. Hänen ei tarvitse pelätä paperisotaa ja karensseja. Samalla tämä vähentää esimerkiksi muuttopaineita ja asuntojen hintapaineita kasvukeskuksissa, kun kaikkien ei tarvitse punkea samaan paikkaan metsästelemään samoja pätkätöitä ja nostamaan esim asumistukia.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #48

Kiitos. Reaaliaikainen tulorekisteri on tulossa näillä näkymin 2019. Valitettavasti vasta silloin.
En nyt ole ihan varma onko toisen järjestelmän kehittämisen aloittaminen perusteltua.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen Vastaus kommenttiin #77

Mikä näissä kestää vuosikausia? Suomi on It-teknologian huipulla, kaivakaa nyt niitä työttömiä Nokian yms. paikkojen inssejä tekemään se tulorekisteri hieman nopeammassa tahdissa, itsekin it-alaa opiskelleena, en ymmärrä, miten siihen saadaan noin paljon vuosia uhrattua? Kuka aikoo rahastaa valtiota ja veronmaksajia noin pitkällä toimeksiannolla?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #19

Löytyskö PS "miestä" tehdä vasurit ja siirtyä oppositioon ,osoittamalla kansalle ettei ole kepu,kok kyykytyksien kannalla?

Risto Laine

Katsos kun Valtion kassasta on fyffe, mani, fyrkka, siis raha loppu. Ja toisekseen Suomi on verojen paratiisi ja kaikki kallista. Nauttikaa Globaalin ihmeellisestä markkinamaailmasta. Työpaikat on ja pysyy EU rajojen ulkopuolella.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Rahan kuppaaminen yhteiskunnalta.
Koko homma näyttää lähtevän siitä että työllistäminen on halusta kiinni.
Ei se hyvänen aika ole siitä kiinni.
Ensin pitää olla työpaikka mikä tuo rahaa jolla maksetaan palkka ja kulut, tuki työllistää vain sen aikaa kun tukea on ja jos se on vain osa kuluista ei työllistä edes sitä aikaa, niinkuin kusisi housuun, hetken lämmittää ja sitten on entistä enemmän kylmä.
Myös yrittäminen, joka työpaikkoja toisi on nykyisin sellaista että konsultti keksii innovaation hommaa tuet ja rahoituksen ja se yrittäminen oli siinä.
Kun rahat loppuu yrittäminen loppuu ja eikun uusi innovaatio j.n.e.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Koitan vastata SELKEÄSTI. Olen samaa mieltä. Jos yritys ei tarvitse työntekijää, se ei myöskään sitä palkkaa. Sille on oltava tarve. Minä ymmärrän ihan oikeasti tämän.

Siksi. Juuri siksi tehtiin kiky--sopimus, jotta Suomesta tulisi KILPAILUKYKYISEMPI ja tulisi niitä investointeja sekä työpaikkoja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Se kilpailukykyhän saatiin jo ennen Kiky-sopimustakin.

Keväällä Saksa ja Ruotsi nosti palkkoja ja Suomen kilpailukyky nousi EU etusijalle.

Ministeriöt kyllä tiesi nuo korotukset jo vuoden vaihteessa.

Eiköhän se syy ole muussa kuin kilpailukyvyssä? Persuthan rääky yhteisöveron alennuksestakin 24% 20% joka on alle Ruotsinkin veroa.

Rahalla ei mitään maata saada väkisin ostamaan täältä jos ne ei tuotetta tarvitse.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Tässä vaiheessa huomaan, taas kerran, kuinka vaikeata tämä on. Siis ensin kirjoitat jotain ja siitä alkaa sekä ymmärtäminen, väärinymmärtäminen ja että kertakaikkinen ohipuhuminen.

Mutta alan olemaan ilmeisen turtunut ja tottunut jo tähän. Hyvää yötä tältä päivältä.

Risto Laine

Ei se mithään :D, Kyllä minä ymmärrän ja ihan oikeasti ymmärrän. Sitä vaan on oppinut tässä elämässä ymmärtään yrittäjiä (itse ollut), työväkeä (nykyisin olen) ja työttömiä (sitäkin on koettu).

Ihan hyvää duunia teette siellä, ei siinä mitään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olisi syytä muistaa myös se, että ellei mitään edes yritetä ei myöskään mitään parannusta työttömien asemaan varmasti tule!

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Hyvä ja ytimekäs kommentti Lukkalalta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Haastatteluaparaatti on kyllä vähän pahvinen tinder. Työantajapuoli kun puuttuu kokonaan niin tärppäys on epätodennäköinen. Joka treffille pitäis saada mukaan pääomasijoittajia, keksijöitä ja masentuneita pikkumiljönäärejä. Nehän tässä maassa pitäisi terapioida työllistäviksi yrittäjiksi. Siihen oikeistohallitus tarjoaa aina vaan verohelpotuksia mikä ei masentuneita pikkumiljonäärejä aktivoi tippaakaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nollasummapeliä, yrityksiltä otetaan ja työttömiä paapotaan. Ja uudet lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2017. Kiky-sopimus siis työllistää niin, että työnantajia velvoitetaan maksamaan koulutus ja terveydenhuolto irtisanomisen jälkeenkin, vaikka kyse on tuotannollisesta ja
T A L O U D E L L I S E S T A syystä. Yrittäjän talous ei siis merkitse mitään sen rinnalla, että työttömät saavat aktivointitoimensa.

Rahaa ja varsinkin toisten rahaa on kiva jakaa.

Onko kenellekään tullut pieneen mieleenkään, että tuollainen koulutus saattaa hidastaa työllistymistä, jos työttömäksi jäävä ottaa koulutuksen ja ei mene aktiiviseen työnhakuun heti kun jää työttömäksi? Kyllähän jokainen osaa laskea miten tuet voi parhaiten hyödyntää.

Myös kunnat ja valtio edellytetään saman lain piiriin.

Kunnille ja valtiolle säädettäisiin vastaavat velvollisuudet virkamiesten ja viranhaltijoiden osalta.
Esityksessä ehdotetaan lisäksi tuloverolakia muutettavaksi siten, että työnantajan kustantamaa työllistymistä edistävää valmennusta tai koulutusta ei pidettäisi työntekijän veronalaisena etuna.

Työsuhteen päätyttyä järjestettävä koulutus tai valmennus ei pääsääntöisesti vaikuttaisi työttömäksi jääneen oikeuteen saada työttömyysetuutta.

Yhteistoimintalain soveltamisalaa laajennettaisiin ulkomaisten yhteisöjen sivuliikkeisiin, joissa työskentelevien työntekijöiden määrä olisi säännöllisesti vähintään 20.

Ehdotetut muutokset perustuvat työmarkkinoiden keskusjärjestöjen kilpailukykysopimukseen.

Tämä laki siis siirtää puoli vuotta työttömyyttä työnantajien piikkiin muutamilta osiltaan ja verottaja tukee työttömän arkea koulutusrahan osalta.

- Siksi. Juuri siksi tehtiin kiky--sopimus, jotta Suomesta tulisi KILPAILUKYKYISEMPI ja tulisi niitä investointeja sekä työpaikkoja. (Jari Lindström)

En ymmärrä miten yrityksen investoinnit ja kilpailukyky tuolla lakiesityksellä paranee?

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Ihan tiedoksi vain, että suurin osa tuotannollisista ja taloudellisista syistä on työnantajien keino päästä joistakin naamoista eroon, uuset yritykset irtisovat, kun haluavat parantaa tulostaan, todellista rahapulaa ei ole, se on nähty niin monta kertaa, kannattaisi myös lukea tarkemmin, mistä ne rahat tulevat irtisanotuille! Työnantajat saavat apua sairauskorvauksista, joku täällä ei pidä ihmisiä ihmisarvossa irtisanomisen jälkeen, se on kuule kova shokki!!

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Työkokeilun käyttötarkoitusta laajennettaisiin kokeiluluontoisesti siten, että työkokeilua olisi mahdollista käyttää työnhakijan soveltuvuuden arvioimiseksi ennen työsopimuksen tekemistä."

Palkan maksaa ilmeisesti joku muu kuin työnantaja, kun ei ole työsopimustakaan.

Onhan meillä jo vanhastaan tämä koeaika järjestely, jossa soveltuvuutta voi mitata.. Ettei nyt vaan renkaanvaihtajaa saa kiireavuksi aika sopivilla kuluilla tulevaisuudessa. Vaikka hyvähän sekin tietenkin on..

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kehoitan lukemaan esityksen uudelleen.

Työttömien työllistymiskynnystä pyritään alentamaan esittämällä työkokeilun käyttötarkoitusta laajennettavaksi kokeiluluonteisesti vuosina 2017 ja 2018 siten, että kokeilua olisi mahdollista käyttää lyhytkestoisesti työnhakijan soveltuvuuden arvioimiseen ennen työsuhteen solmimista.
•Soveltuvuuden arvioimiseksi järjestettävästä työkokeilusta käytettäisiin nimitystä rekrytointikokeilu.
•Kokeiluun osallistuminen olisi työttömälle vapaaehtoista ja sen enimmäiskesto samalla kokeilun järjestäjällä olisi 1 kuukausi.
•Jos kokeilun järjestäjä palkkaisi rekrytointikokeilussa olleen henkilön samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, joissa hän olisi ollut kokeilussa, rekrytointikokeiluaika vähennettäisiin mahdollisesta työsopimuslain mukaisesta koeajan enimmäisajasta.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Jos kokeilu ei johda rekrytointiin saiko työnantaja käytännössä ilmaisen 1:n kuukauden työpanoksen?

Oleellinen kysymys on, mitä tuosta kokeilusta maksetaan ja kuka maksaa?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #46

Vastaus tähänkin kysymykseen löytyy hallituksen esityksestä. Mutta teen nyt poikkeuksen ja kaivan sen itse tähän. Kannustan kuitenkin myös omaan aktiivisuuteen tiedon etsimisessä

Vielä kerran. Esitys löytyy täältä https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

3.2 Työkokeilu
Työkokeilun käyttötarkoitusta laajennettaisiin väliaikaisesti. Työkokeilua olisi mahdollista käyttää lyhytkestoisesti soveltuvuuden arvioimiseksi ennen työsopimuksen tekemistä. Sovel- tuvuuden arvioimiseksi järjestettävästä työkokeilusta käytettäisiin nimeä rekrytointikokeilu. Rekrytointikokeilu olisi tarkoitettu työnhaun tueksi erityisesti sellaisille työttömille työnhaki- joille, joiden ammatillinen osaaminen ja yleiset työmarkkinavalmiudet ovat kunnossa. Kokei- lun avulla kokeilun järjestäjällä olisi mahdollista arvioida potentiaalisen työntekijän soveltu- vuutta tarjolla olevaan tehtävään ja työyhteisöön. Rekrytointikokeilulla pyrittäisiin alentamaan työnantajien kynnystä työttömän työnhakijan palkkaamiseen.
Koska rekrytointikokeilu tähtäisi työsuhteen syntymiseen kokeilun jälkeen, se olisi tarkoitettu tilanteisiin, joissa työnantajalla olisi tosiasiallisesti tarjolla työtä. Kysymys voisi olla sekä avoimeksi ilmoitetusta työpaikasta että niin sanotusta piilotyöpaikasta, johon työnantaja voisi palkata työntekijän sopivan henkilön löytyessä. Kokeilun järjestäjän tulisi jo kokeilusta sopi- essaan huolehtia siitä, ettei sillä ole työnantajana työsopimuslain säännöksistä johtuvaa estettä palkata uutta työntekijää tehtäviin, joita rekrytointikokeilu koskee. Kokeilun järjestäjän tulisi kokeilua koskevassa sopimuksessa vakuuttaa, ettei estettä työntekijän palkkaamiselle ole.
Rekrytointikokeilu perustuisi vapaaehtoisuuteen. Kokeilun järjestäminen edellyttäisi, että henkilöasiakas esittäisi työ- ja elinkeinotoimistolle yhdessä kokeilun järjestäjänä toimivan työnantajan kanssa kokeilun järjestämistä. Työ- ja elinkeinotoimisto ei oma-aloitteisesti ohjai- si ketään rekrytointikokeiluun, mutta työ- ja elinkeinotoimiston asiantuntijan tulisi kertoa hen- kilöasiakkaalle mahdollisuudesta käyttää kokeilua työnhaun tukena. Työ- ja elinkeinotoimisto ei arvioisi henkilöasiakkaan ja kokeilun järjestäjän esittämän rekrytointikokeilun työvoimapo- liittista tarkoituksenmukaisuutta, vaan hyväksyisi esitetyn kokeilusopimuksen, mikäli laissa säädettyjä esteitä kokeilun järjestämiselle ei olisi ja kokeilusopimus täyttäisi laissa säädetyt edellytykset. Rekrytointikokeiluun sovellettaisiin työkokeilua koskevia säännöksiä eräin poik- keuksin.
Rekrytointikokeilu olisi muuta työkokeilua lyhytkestoisempi. Rekrytointikokeilu voisi kestää samalla kokeilun järjestäjällä enintään kuukauden. Rekrytointikokeilua ei olisi tarkoituksen- mukaista järjestää pidempikestoisena, koska työntekijälle on mahdollista asettaa työsuhteen alussa työsopimuslain 1 luvun 4 §:ssä tarkoitettu koeaika. Rekrytointikokeiluun osallistumis- aika vähennettäisiin koeajan enimmäispituudesta, jos kokeilun järjestäjä palkkaisi kokeiluun osallistuneen samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin kokeilun jälkeen.
Rekrytointikokeilua koskevasta sopimuksesta tulisi käydä ilmi seikat, joista säädetään julki- sesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 4 luvun 9 §:ssä. Koska rekrytointikokeilu olisi tarkoitettu joustavaksi ja työnhakijalle vapaaehtoiseksi palveluksi, sille ei kuitenkaan asetettai- si päivittäistä vähimmäiskestoa eikä kokeilun järjestäjällä olisi velvollisuutta ilmoittaa poissa- oloista työttömyysetuuden maksajalle. Työ- ja elinkeinotoimisto ja kokeilun järjestäjä voisivat purkaa rekrytointikokeilua koskevan sopimuksen ilmoittamalla siitä kirjallisesti muille osa- puolille. Jos rekrytointikokeilu ei johtaisi työllistymiseen kokeilun järjestäjän palvelukseen, kokeilun järjestäjän olisi annettava työ- ja elinkeinotoimistolle tieto siitä, mistä syystä työsuh- detta ei syntynyt.
Rekrytointikokeilua ei pidettäisi työttömyysturvalakia sovellettaessa työllistymistä edistävänä palveluna. Rekrytointikokeilun ajalta kokeiluun osallistuvalle maksettaisiin työttömyyden perusteella sitä työttömyysetuutta, jota henkilö saisi työttömänä ollessaan. Koska rekrytointikokeilu ei olisi työttömyysturvalaissa tarkoitettu työllistymistä edistävä palvelu, sen ajalta ei maksettaisi korotettua työttömyysetuutta palveluun osallistumisen perusteella, työttömyysetuuden maksamisen esteet eivät väistyisi, eikä palvelua voitaisi lukea mukaan työssäolovelvoitteeseen. Koska palvelu olisi vapaaehtoinen, ei siitä kieltäytymisestä tai sen keskeyttämisestä aiheutuisi työttömyysturvaseuraamuksia. Kokeiluun osallistuva ei kuitenkaan voisi ilman työttömyysturvalaissa tarkoitettua pätevää syytä kieltäytyä kokeilun aikana tai sen jälkeen ko- keilun järjestäjän tai työ- ja elinkeinotoimiston tarjoamasta työstä työttömyysetuuttaan menettämättä. Koska työnhakijalla ei olisi velvollisuutta osallistua rekrytointikokeiluun työttömyys- etuuden saamisen edellytyksenä, sen ajalta ei maksettaisi julkisesta työvoima- ja yrityspalve- lusta annetun lain 9 luvussa tarkoitettua kulukorvasta. Työ- ja elinkeinotoimisto ei voisi myöskään myöntää korvausta rekrytointikokeiluun hakeutumisesta aiheutuvista matka- ja yöpymiskustannuksista

Työkokeilun käyttötarkoituksen laajentamista koskeva muutos olisi määräaikainen ja voimas- sa vuoden 2017 alusta vuoden 2018 loppuun. Tänä aikana arvioitaisiin, onko rekrytointikokeilu edistänyt työttömien työllistymistä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #49

Mihin esim.25v hitsarina ollut tarvitsee työkokeilua?

SOL-mopinvarteenko? Vai maatilalle luomaan paskoo ja ilmaiseksi siinä sivussa korjaamaan traktoreita ?

Nythän on niin että työttömistä on 89% amattitaitoisia palkansaajia joka alalta.

Vain pieni prosentti koulusta juuri valmistuneita joilla ei ole työkokemusta.

Voi haistaa pitkät tuolle näpertelylle. Montas kk palkkioita juoksi komiteoissa jotka tuotakin pähkäili?
Entä monta konsulttifirmaa on suunnittelemassa TEM ja hallituksen mukana ko. uudistusta?
-07-11 oli USA konsultifirma MacKinsey+ yli 5 milj. konsulttilasku veronmaksajilta.

"Salatut sopimukset-satumaiset palkkiot"!
Tal.eläm.-11

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #49

Eli lyhyesti: Mikäli kokeilu ei johda rekrytointiin, työnantaja saa ilmaisen 1:n kuukauden työpanoksen.

Huomion arvoista on myös tämä

"Jos rekrytointikokeilu ei johtaisi työllistymiseen kokeilun järjestäjän palvelukseen, kokeilun järjestäjän olisi annettava työ- ja elinkeinotoimistolle tieto siitä, mistä syystä työsuhdetta ei syntynyt."

Jos olisin edelleen työnantaja ja aikeissa hyödyntää tätä kokeilua ilmaisen työvoiman saamiseksi, kiertäisin tämän syyn ilmoitusvelvollisuuden jatkamalla työsuhdetta normaalin koeajan puitteissa ja sen aikana päättäisin koeajan ilman mitään velvollisuuksia syyn ilmoittamiseen mihinkään suuntaan.

"olette koeajalla, koeaikaa ei jatketa."

Onkohan tuo huomioitu? Koeajalla työsuhteen päättämisen syytä ei tarvitse ilmoittaa. Eikö pidäkkään. Jos ilmoittaa, tulee riitatilanteessa työnantajalle toteennäyttämis velvollisuus.

Näin ne koulussa opettivat...

Käyttäjän SeijaHuuhtanen kuva
Seija Huuhtanen Vastaus kommenttiin #148

"Jos rekrytointikokeilu ei johtaisi työllistymiseen kokeilun järjestäjän palvelukseen, kokeilun järjestäjän olisi annettava työ- ja elinkeinotoimistolle tieto siitä, mistä syystä työsuhdetta ei syntynyt."

Jep, jep. Tuossapa oiva karenssin syy. Ihan taatusti työnantaja ilmoittaa työttömän syylliseksi siihen, ettei työsuhdetta syntynyt, muutenhan häneltä häviäisi mahdollisuus saada toinen orja rekrytointikokeiluun. Ja tuostapa sitten TE-toimisto riemastuisi, kun saadaan taas yksi työtön karenssin ajaksi rumentamasta työttömyystilastoja. Karenssin perusteena olisi esim. lausuma: koska menettelyllään aiheuttanut sen, ettei työsuhdetta syntynyt.

Rekrytointikokeilunhan ei pitänyt johtaa karenssiin. Niin ei myöskään työsuhteen päättyminen koeaikana, vaan kummasti karenssi paukahti tuon tuostakin. Tiedän tuon alalla työskentelyn perusteella. Koeajan päättymisestä kun TE-toimisto kyselee syytä ja kun työnantaja syyllistää työttömän, niin siitähän seuraa karenssilausuma: menettelyllään aiheuttanut työsuhteen päättymisen.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen Vastaus kommenttiin #49

En keksi, mistä saisin rahaa moiseen rekrykokeiluun matkustamiseen? Sinänsä hyvä asia, mutta suurin osa töistä on pk-seudulla junamatkan päässä.

Käyttäjän SeijaHuuhtanen kuva
Seija Huuhtanen

''Palkan maksaa ilmeisesti joku muu kuin työnantaja, kun ei ole työsopimustakaan''

Ideahan on se, ettei PALKKAA maksa kukaan. Tuolta osin työtön nuolee näppejään työkokeilun/rekrytointikokeilun ajan. Siis toistettakoon, että palkka tuolta ajalta on 0 euroa ja työnantaja saa työttömän työpanoksen ilmaiseksi. Tuohan se homman juju on. Ja mennee siihen, mihin esim. työharjoittelutkin ovat menneet: kun yksi on kokeilunsa suorittanut, niin sitten otetaan uusi kokeilija. Näin se on mennyt ja menee edelleen. Veikeää nämä työttömyys'turva' jutut. Jos työttömien härski hyväksikäyttö kiinnostaa enemmälti, niin voi googlata Hollilan sivuilta mammuttimaisen viestiketjun nimeltään 'palkattomiin töihin pakotetut'.

Tämä rekrytointikokeilu se varsinainen aivopieru on. Siitä voi lukea Uuninpankkopojan blogista tarinasta Orjakokeilu.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Uuninpankkopoika ei ole malttanut lukea tai sitten ei ole ymmärtänyt, jos on lukenut hallituksen esitystä.

Rekrytointikokeiluun liittyen työttömyysturvalakiin on ehdotettu 2a lukuun uusi 12 b §, jossa ehdotetaan säädettäväksi, ettei rekrytointikokeiluun sovelleta, mitä työttömyysturvalain 2a luvun 11 §:ssä (työllistymissuunnitelman toteuttamisen laiminlyönti), 12 §:n 2 ja 3 momentissa (palvelusta kieltäytyminen) ja 12 a §:n 1 momentissa (palvelun keskeyttäminen) säädetään.

Eli rekrytointikokeiluun menemättä jättämisestä tai sen keskeyttämisestä ei seuraa karenssia tai työssäolovelvoitetta. Jos kokeilun järjestäjä kuitenkin tarjoaa rekrytointikokeiluun osallistuvalle työsuhteista työtä, ei siitä voi kieltäytyä ilman pätevää syytä työttömyysetuutta menettämättä.

Käyttäjän SeijaHuuhtanen kuva
Seija Huuhtanen Vastaus kommenttiin #165

Uskoo, ken näkee. Runsaat kuusi vuotta aikanaan työvoimaviranomaisen toimintaa työntekijänä nähneenä suhtaudun skeptisesti heidän toimintaansa. Vaan se on sitten toinen juttu.

En ymmärrä sitä, että työtön joutuu tekemään palkatonta työtä, tapahtui se sitten pakolla tai vähemmällä pakolla. Kun minä aikanaan menin 16-vuotiaana ensimmäiseen työpaikkaani, niin jos olisi ehdotettu, että teen työtä ilman palkkaa tai edes vähennetyllä palkalla, menemättä olisi jäänyt. Enkä tehnyt myöhemminkään päivääkään ilman tes-palkkaa. Palkattomaan työhön pakotettua työtöntä minä pidän orjatyötä tekevänä. Ja pakosta on silloin kyse, kun uhkana on karenssi tai työssäolovelvoite.

Tämän aamun uutisista kuulin, että pitkäaikaistyöttömien määrä on noussut ennen näkemättömiin lukemiin. Heidän tilanteensa hoitaminen minkään tason palkattomana työnä on minusta ihmisoikeusrikos.

Vaan eikö olisi pohdittavissa Rinteen-Leppäsen mallin ottaminen käyttöön ainakin pitkäaikaistyöttömien kohdalla muodossa tai toisessa? Sehän tietääkseni alensi työttömien määrää aidosti eikä vain tilastoissa. Tuo tieto löytyi muistaakseni jostain Soininvaaran blogin viesteistä vuosia sitten. Rinteen-Leppäsen mallissahan työtön tietyn työttömyysajan jälkeen työllistettiin tes-palkalla pääasiassa valtiolle, mutta myös kunnille. Palkka maksettiin silloisen työministeriön työttömyysrahoista. Kun pitkäaikaistyötön saisi PALKKAtyön, se toisi paitsi itsetuntoa, niin monta muutakin hyvää työttömälle ja parantaisi ostovoimaa. Sen lisäksi kun työtön saisi työsuhteen, niin hänellä olisi parempi mahdollisuus hakea muita palkkatöitä tai sitten työllistyä työllistymispaikkaansa. Näinhän kävi aikanaan kun em. malli oli käytössä. Rahan puute tuskin on esteenä, sillä luullakseni mikään ei ole yhteiskunnalle sen kalliimpaa kuin pitkäaikaistyöttömyys kaikkine seurannaisilmiöineen.

Sitä on minulle sattuneesta syystä turha väittää, että pitkäaikaistyötön olisi menettänyt työkykynsä työttömyyden vuoksi. Jos näin on tapahtunut, syyt ovat muualla ja pitäisi hoitaa terveysviranomaisten toimesta tai sitten eläkejärjestelyin. Pitkäaikaistyöttömien joukossa on varmasti hyvin suuri osa sellaisia, jotka vakuutuslääkärit ovat 'ihmeparantaneet' ja oikeasti työkyvytön on ohjattu hoitamaan asiansa työvoimaviranomaisten kautta.

Työttömien on vaikea saada palkkatyötä jo varmasti senkin vuoksi, että työttömiä on vuosikausia leimattu - myös viranomaisten toimesta. Leimaamista tapahtuu myös sitä kautta, että näennäisesti puhutaan aktivoimisesta, kannustamisesta, auttamisesta jne, vaikka kyse oikeasti ihan jostain muusta.

Varsin karmiva aivopieru on työttömien määräaikaishaastattelujen avulla luotava työttömien kurjistamisautomaatti.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Me emme kilpaile alhaisilla palkoilla vaan korkealla laadulla ja osaamisella. Tässä kiteytyy se ajattelu minkä soisi yleistyvän kaikille aloille Suomessa. Tämän "viisauden" toi julki Jan Mayer, Mayerin Turun telakan johtaja. Tarvitaan siis uutta ajattelua ja luottamusta omiin tekemisiin eikä haikailla menneisiin, kuten omaan devalvoituvaan valuuttaan.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Jaa ministerillä on paha mieli, no sittenhän kaikki on anteeksiannettu.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Onko työttömällä ihmisellä itsellään vastuuta lainkaan? Työssäkäyvänä ihmisenä minun lähdettävä töihin joka aamu, vaikka ei huvittaisikaan. Päätyöni lisäksi työllistän itseni yrittäjänä toiminimellä 3 eri yrityksessä. Viimeisin paikka tuli eteeni niin, että soitin firmaan, tässä olen, onko teillä tarvetta, kävin haastattelussa ja sain töitä. Koko sen ajan, kun työtäni olen tehnyt, olen kouluttanut itseäni. Viimeksi aikuisten koulutustahaston kautta 1,5v. Juu vaati sen että 1,5v olin sovitellulla opintorahalla, tulot pienet, mutta aika aikansa kutakin. Olen onneksi nuorena valinnut alan, jolla tiesin töitä olevan, en perusteella, että vain tykkään.

Se, että työttömiä haastatellaan vaikka kerran kuukaudessa ei ole kyykyttämistä vaan työttömän ihmisen aktivointia. Liikaa on tarinoita ihan läheltä, että vielä on niin ja niin paljon liitonpäivärahaa jäljellä, enpä viitsi. Tai minähän en koulun penkille lähde. Tai olen ennenkin palkkaa saanut 3000e, muuhun en suostu. Tai en varmasti muuta mihinkään, haluan asua täällä. Tai olen korkeakoulutettu, enhän minä siivoojaksi...

Nämä kommentit ovat aika yleisiä. Valitettavasti.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Henkilökohtaisesti minua on alkanut häiritsemään tuo jatkuva mollaaminen, kun tiedän, että töitä tehdään koko ajan tilanteen parantamiseksi. Tehän siivoatte nyt muiden jättämiä sotkuja.

Seuraavan ongelman kimppuun, joka sekin vaikuttaa työllisyyteen - työpaikkojen määrään:

PK yrittäjien oikeusturva on olematon. Edelleen kaadetaan perusteettomasti työllistäviä yrityksiä, velalle kertyneistä suorituksista ei tehdä tilityksiä, vaikka se on laissa aivan selvästi, jopa rikoslaissa. Velallisen asema on heikko, vaikka kuinka olisit suorittanut, pienikin vaikeus ja heti pankit ja perintätoimistot ovat hyeenana paikalla. Vakuutena olevan omaisuuden suoja on heikko. Alihintaiset kaupat ovat arkipäivää, vaikka asiaan on ottanut KKO kantaa 2004, 2006 ja nyt viimeksi 18.5.2016. Alihintaiset kaupat ovat laittomia ja tilitysvelvollisuuden laiminlyönti on rikos - näihin on puututtava.

Rahoittajan vastuu investoinvelasta ja pankkien valvonnan kiristäminen olisi jo hyvä alku. Luottotappioden kautta kierretään valtion veroja täysin sumeilematta ja perintäyhtiöt ovat tehneet siitä taiteen lajin ja ne on saatava kuriin. Erityistilintarkastukset mm. tietyt pankit ja tietyt perintätoimistot.

Meidän valtiontalous ei tule tällä menolla kuntoon, jos 90-luvun uhrit, yrittäjät, takaajat ja kansalaiset pidetään koko ajan yhä jatkuvalla perinnällä ulkopuolella yhteiskunnan -tuottamattomina ja uusia tulee koko ajan lisää.

Yhden yrittäjän takausvelan perijät v. 1990 alkaen - SYP/ Arsenal-Silta/ Arsenal/ Aktiv Hansa/ Aktiv Kapital/ PRA Finland. Oikeuden päätös on 1.6.2001 ja tuon jälkeen hän oli velkajärjestelyssä - edelleen PRA vaatii ulosottoa, vaikka varsinaisesta velkomustuomiosta on jo 15 vuotta.

Näitä tulee case by päivä: Hilkka Laikko, Velallisten Tuki

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Miten muuten olette huomioineet nämä työvoimatoimiston kirjoilla olevat työkyvyttömät jotka Kela-tohtorin suosiollisella avustuksella eivät pääse eläkkeelle vaikka ovat täysin työkyvyttömiä? Entä osatyökyvyttömät joilla sopivan duunipaikan saannin kannalta erinäisiä haasteita työllistymisen kanssa?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Taru. Tämäkin vaikea asia on työn alla. Hidasta, myönnän, mutta sillekin ongelmalle pyrimme tekemään parannuksia .
http://www.oikeusministerio.fi/fi/index/ajankohtai...

Jarmo Rautio

Johtuisiko suurinosa työttömyydestä, työnantajien järjettömistä kuluista/työntekijä?.Pikkupajoilla ei ole varaa ottaa duunarii,ja näinollen ei myöskään kasvattaa tuotteiden menekkiä/kapasiteettia.Ja olisiko jollain Ministerillä aika huomata,että verotusta ja uusia typeriä veroja keksimällä,ei tää suomi nouse mihinkään.Kaikki muut on jo sen tajunnu aikoja sitten.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos palautteesta. Voitko avata minulle mitä uusia veroja olemme keksineet, varsinkin työllistymistä estäviä? Jotta minäkin tajuaisin...

Käyttäjän MarkoKettunen kuva
Marko Kettunen

Lindströmille kiitos aktiivisesta kommentteihin vastaamisesta. Erinomaista ja erittäin harvinaista.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kettuselle kiitos kiitoksista.

Risto Laine

Onhan tämä poikkeuksellista, harvinaista, että Ministeri on aktiivinen osallistumaan keskusteluun ja antaa vielä faktoja, mitä on saatu aikaan tai ei ja myöntää mitä puutteita on, että virheistä voidaan ottaa opiksi.

Hyvin harvinaista ja iso kiitos Ministeri Lindström.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hienoa keskustelunavausta ja osallistumista ministeri Lindströmiltä, kiitos siitä!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Työttömyyden hoitoon on olemassa yksi ainooa pätevä ja helppo keino, lyhennetään työaikaa niin paljon että vallitsee täystyöllisyys. Työajan lyhentäminen tulee lähitulevaisuudessa vastaan joka tapauksessa, koska ennusteet esittävät että seuraavien vuosikymmenten aikana robotit ja automatisointi korvaavat yhä useamman työpaikan. Joten aloitetaan työajan lyhentäminen hetipaikalla.

Lindströmille pisteet siitä että hän on avoimesti keskustelemassa blogiinsa kommentoineiden kanssa ja edustaa näin uutta poliittista kultttuuria.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Olen itsekin pohdiskellut jo vuosia sitten työajan lyhentämistä, työn jakamista uudestaan. Entä palkka? Kuuden tunnin työstä kuuden tunnin palkka vai jotain muuta? Siinä lienee se isoin ongelma..

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tällä hetkellä julkinen sektori on palkkajohtaja, joten voitaisiin tehdä niin että julkisen sektorin työntekijöille maksettaisiin 6h palkka ja yksityisellä sektorilla palkka pitäisi maksaa 8h mukaan vaikka töitä tehtäisiin vain 6h päivässä, silloin julkisen ja yksityisen sektorin palkat tasaantuisivat.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kerettiläinen kun olen, mieleen on varsin usein tullut (jo 1970-luvulta) se, ettei meillä ole ollut malttia vaurastua, vaan heti tilaisuuden tullen systeemi on hinnoitellut ihmisiä ulos työmarkkinoilta. Se on pysyväinen, joustamaton systeemiominaisuus ja pahe, josta ei kai päästä eroon kuin ns. ison kriisin kautta.

Se antaa meille opetuksia virheistämme ja todellisuuden kieltämisestämme, sekä siitä, että moni itsestään selvyys (myös ns. saavutetut edut) päättyy joskus riippumatta siitä, haluaisimmeko sen jatkuvan vai ei.
On hassua, että me opimme sitä EU:n ja EMU:n kautta, vaikka luulimme voivamme piiloutua sen ytimiin...

Käyttäjän MarkoKettunen kuva
Marko Kettunen

Uskoisin että pääosa suomalaisista ymmärtää työllisyystilanteen haastavuuden ja polkuriippuvuudet, jotka vaikeuttavat ratkaisuja. Hallituksen toimenpiteet ovat oikeansuuntaisia. Itse kaipaisin kuitenkin lisää rohkeutta tarttua keskeisimpään pullonkaulaan, työmarkkinoiden sääntelyyn ja jäykkyyteen. En osaa sanoa, kuinka hankalaa olisi juridisesti toteuttaa, mutta tässä tilanteessa suosittelin pohtimaan poikkeuslakia, jolla yleissitovuus jäädytetään muutamaksi vuodeksi.

Työttömillä on vain kaksi myyntivalttia: osaaminen ja palkkataso. Jos palkalla voisi kilpailla, parantaisi tämä työllistymismahdollisuuksia huomattavasti. Vapailla työmarkkinoilla aktivointitoimenpiteetkin tuntuisivat reilummilta, kun työllistymisen todelliset esteet olisi poistettu.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Juuri tuohon lisärohkeuteen viittasinkin. Siihen vaikuttaa myös poliittinen rohkeus ja se hinta minkä siitä joutuu maksamaan. Ja tietenkin se, kuka sen hinnan maksaa. Tämä on nuorallatanssia sen kanssa mitä pitäisi tehdä ja mitä voi/uskaltaa tehdä.

Lisäksi, jos uudistetaan "rohkeasti", niin mikä tai kuka takaa lopputuloksen? Mitä seuraa oikeasti työmarkkinoiden rohkeasta uudistamisesta? En minä pysty siihen vastaamaan aukottomasti.

Käyttäjän MarkoKettunen kuva
Marko Kettunen

Ehkä yleissitovuuden poistoa voisi perustulokokeilun tavoin testata rajatun ajan ja rajatulla alueella? Kokeiluun olisi ammattijärjestöjenkin helpompi suostua. Kokeilun aikana ja jälkeen vaikutusten arviointi olisi mahdollista ja päätöksille olisi evidenssiä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #45

Vastaan suoraan ja sumeilematta. Ei tämän hallituksen aikana.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On se mielenkiintoista että persujen paperimiestaustainen suurpelaaja osoittaa pohtimiskykyä ja intellektualismia kun taas kalliistikoulutetut sivistyspetturit jotka tekevät karriääriä persuissa ovat kykynemättömiä samaan.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Paperilla ja puheissa ei työtöntä sakoteta mutta valitettavasti käytännöt tullee olemaan mitä moninaisimmat aina alamaisen naamavärkin miellyttävyydestä lähtien.

Koko kuvio kuitenkin pohjaa siihen, että viimeisen 10 vuoden aikana on suomalaiselta asiakkaalta viety ostovoima. Niin asuntohintoihin nojaavissa kaavoitus- kuin suoranaisten verotuspäätösten osalta ja täytyy sanoa, että ei maan hallitukset siihen ihan niin syyttömiä ole kuin haluaisivat olla.

Kun ei asiakkailla ole rahaa kuluttaa liikkeiden ovia, ei liikkeillä ole rahaa palkanmaksuun. Näin kärjistäen. Se on kuitenkin se asiakas joka jokaiseen bisnekseen sen rahan tuo jotain kautta ja jos ei ole asiakkaita ei ole palkanmaksajia -> ei ole töitä.

Suuret kehut siitä, että jotain tehdään. Parempi askel väärään suuntaan kuin ei ollenkaan.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Aikamoinen työsuoritus kaiken kaikkiaan Jarilta. Ottaen huomioon miltä taustalta on tuplaministeriksi noussut. Nostan hattua, vaikka en kuulukaan puolueensa äänestäjäkuntaan.
Eihän ministeri yksin keksi ja päätä asioista. On virkamiehet. On puolueen päättäjien linja ja hallituskumppaneiden linja.
Ja me äänestysoikeutetut "päättäjinä" annamme äänestyspaikoilla oman henkilökohtaisen arviomme omista lähtökohdistamme soveltuvatko päätökset oman elämämme muotteihin.
Ministeri Lindströmin blogi vastauksineen antaa kuvan, että kirjoitusten taustalla on ihan tavallinen ihminen. Vaikkakin ajatukset ja lausunnot tulevat kansakunnan kaapin päältä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kyllä täytyy yhtyä kehuihin. Samalla muuten tulit kehuneeksi tavallista ihmistä. Tavallisen ihmisen kyky neuvottelevaan ratkaisukeskeisyyteen on paradoksaalisesti asia jota uuskansallismieliset hämärine teorioineen a la Seppo Oikkonen eivät halua ajatella.
Paradoksaalisuus siis liittyy siihen että yksilön neuvottelevaa ratkaisukeskeisyyttä osoittaa ministeri puolueesta jonka ideologian mukaan on vaan tyhmiä ryhmiä jotka tarvitsevat populistista lässytystä ja vahvoja johtajia.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Teuvo, kiitos. Kirjoituksen ja kirjoitusten takana ON ihan tavallinen ihminen, joka nyt tällä hetkellä sattuu tekemään varsin epätyypillistä työtä- ministerinä. Tämä työ on määräaikaista.

Käyttäjän MarkusVuorivirta kuva
Markus Vuorivirta

Viimeisen viiden vuoden aikana on ollut työttömille joitain hyviä uutisia. Viimeinkin ei tarvitse käydä turhissa työkkärin jaarittelutilaisuuksissa jatkuvasti. Kukaan ole moisten avulla töitä löytänyt enää 20 vuoteen. No miksi asioita muutettiin. Siksi kun valtio halusi säästää rahaa. Työkkäri siirrettiin verkkoon ja työkkärintytöt sinne entisen työpaikkansa asiakkaaksi. Työkkärien toimipisteitä lakkautettiin isolla viikatteella ja palvelupisteiksi jätettiin lähinnä isojen kaupunkien keskuspisteet. Eli siis "landelta" ei ole enää mitään asiaa niin työkkäriin, kelaan kuin verotoimistoonkaan... Nyt sitten tämä uusin hallitus Lindström mukaan lukien hoksasi, että työttömiä pitää "auttaa". Uutinen oli niin kauan hyvä, kunnes tuli se uusin uutinen, ettei julkista valtaa voikaan siirtää kolmansille osapuolille. Tämäkin asia tuli tietysti MINISTEREILLE täysin yllätyksenä! (mistä Teille palkkaa maksetaan, jos ettet tuotakaan tiennyt?). Oletushan oli, että ne kolmannet osapuolet olisi sentään palvellut työtöntä LÄHELLÄ.

Nyt jäljellä on siis ne isot toimipisteet isojen kaupunkien keskustoissa. Työttömän auttamisen kiimassa jätettiin sitten ihan täysin työttömän päänsäryksi miettiä, millä kulkineella ja millä rahoilla se sinne haastatteluun vetäytyy... Tottakai tietysti laki on ankaraakin ankarampi. Jos sinne ei mene, tietysti rangaistaan, otetaan ne vähätkin rahat pois. Suomi on pitkien etäisyyksien maa. Suomessa on myös äärimmäisen kallista kulkea. Nämä asiat ei hallitusta ilmeisesti "auttamisessaan" kiinnosta, varsinkin kun itse tekee taas ensi vuonna tuosta jälkimmäisestä entistä kalliimpaa. Taitaakin olla kyllä niin päin, että eiköhän tämä tosiaan ole taas sitä työttömän simputusta ja valtio haluaakin vain säästää rahaa - nyt tällä kertaa tietysti työttömyyskorvaus menoista. Tehdään työttömille mahdoton tehtävä käydä jossain turhissa haastatteluissa... Se on mahdoton monilla paikoilla kulkemisen puolesta ja monilla paikoilla taas kulkemisen hinnan puolesta vrt kuitenkin hyvin surkeat työttömyystuet, mistä sekin sitten pitää maksaa. Näitä muuten sama hallitus sitten taas vastavuoroisesti pienentää...

Käyttäjän SeijaHuuhtanen kuva
Seija Huuhtanen

Olen seurannut työttömyysturvattomuuden kehitystä aina 1990-luvun alkupuolelta lähtien ja nähnyt 'sisältäpäin' virkamiestason suhtautumisen työttömiin - kun itsellä on turvattu työpaikka ja tuntumaa työttömyyteen ei ole, on helppo ajatella työttömistä stereotyyppisesti luusereina ja työtä vieroksuvina ja suhtautua heihin sen mukaisesti.

Virkamiehenä opin myös sen, että kun päättäjät alkavat puhua kannustamisesta ja aktivoimisesta, niin se tietää työttömien taloudellisen tilanteen heikentämistä ja rangaistusten koventamista - ihmettelen, että miten perustellaan työttömien kovat ja kohtuuttomat rangaistukset, joita sitten vielä ihan liian usein lätkitään kevyellä kädellä. Minkä rikoksen he ovat tehneet. kun rangaistukset ovat useimmiten kovempia kuin monesta rikoksesta annetut? Jos aihe kiinnostaa enemmälti, niin voi googlata Hollilan sivuilta kirjoituksen Rankaiseva työvoimapolitiikka. Kirjoitus ei ole kovin tuore, mutta muutokset eivät kirjoituksen jälkeen ole olleet kovin suuria.

Koen etomisen tunteita, kun luen sanat kannustaminen tai aktivoiminen. Kyllä normityötön hakeutuu PALKKAtyöhön, kun sellaista on saatavissa. Ja ilman muita kannusteita kuin PALKKA. Jos joku puhelinmyyntifirma tai sellainen, joka hakee ilmaistyöntekijää, jääkin työntekijää saamatta, niin se on suorastaan suotavaa ja työnantaja katsokoon peiliin.

On ollut järkyttävää seurata työttömyysturvan kehitystä 1980-luvun lopulta aina tähän päivään saakka. On heikennetty työttömyyskorvauksia, kovennettu rangaistuksia ja luotu palkattomien pakkotöiden arsenaali. Ja mitä on saatu aikaiseksi: vain yhä huonommin voiva kansanosa. Siihenkö pyritään? Luodaan yhä rikastuva eliitti, joka siirtää viime kädessä köyhän selkänahasta revityn varallisuuden veroparatiiseihin tätä maata mitenkään hyödyttämättä, vaikka siitä on varallisuutensa repinyt ja sitten köyhälistö, joka maksaa olemattomista tuloistaan veronsa viimeisen päälle ja suhteessa enemmän kuin veroja ruikuttava hyvätuloinen. Ennen pitkää jää pää vetävän käteen ja mitä sitten tapahtuu. Se jää nähtäväksi, mutta pelkään pahinta.

Sen, että työpaikat eivät täyttyisi, osoittaa oikeastaan vääräksi toisaalle kirjoittamani:

Temin työllisyyskatsauksen mukaan avoimia työpaikkoja oli viime heinäkuun lopussa 32 500 paikkaa. Elokuun aikana uusia työpaikkoja ilmoitettiin 51 300 paikkaa. Kun otetaan huomioon heinäkuun lopussa avoimina olleet paikat ja elokuun aikana ilmoitetut paikat, saadaan 838 000 paikkaa. Elokuun lopussa avoimia paikkoja oli kuitenkin vain 35 900 paikkaa. Siis 47 900 paikkaa oli täyttynyt elokuun aikana. Kun otetaan huomioon hakuajat ja rekrytointiprosessi sekä se, että kaikki paikat eivät ole aidosti auki. niin avoimet työpaikat täyttyvät ihan normaalisti. Ongelma lienee siinä, että pääosa avoimista työpaikoista taitavat täyttyä suureksi osaksi jo työssä olevien kesken, koska asenteet työttömiä kohtaan ovat sellaisia, että työttömän hakemus solahtaa usein mappiin ö ja sen lisäksi työttömiä leivotaan jatkuvasti lisää.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Konkreettinen ehdotus Lindströmmille: Poistakaa yrittäjiltä pakolliset YEL-maksut, eli palkan sivukulut kokonaan. Koska juuri ne saattavat olla se kriittinen tekijä, pärjääkö henkilö yrittäjänä, vai joutuuko työttömäksi. Uskoisin, että parasta lääkettä työttömyyteen olisi pienyritysten, mukaanlukien maatalousyritysten, mahdollisuuksien parantaminen.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Väilihuomio(koskapa olin ihan pihalla...touhuamassa kesäkalusteita talvitelakalle):
Kiitos keskusteluun osallistujille. Luen kommentit ja kiitän erityisesti ratkaisuehdotuksista.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Voiko Jari antaa enemmän tietoa liittyen Kansan Uutisten väitteisiin?

Jälkimmäisen väitteen osalta vielä erikseen tarkennuksena. Minua kiinnostaisi pitääkö todella paikkansa, että työtön joutuu menemään karenssin uhalla töihin, josta jää käteen vähemmän kuin hänelle maksettavasta työttömyysetuudesta? Esimerkiksi muutaman satasenkin pudotus pienissä tuloissa aiheuttaa isoja ongelmia. Kysymys on välttämättömyysmenojen rahoituksesta, johon silloin vaikutetaan.

1."Omalla autolla työhön myös 80 kilometrin työssäkäyntialueen ulkopuolelle."

2."Torstaina eduskunnalle annetulla lakiesityksellä työttömän ammattitaitosuoja päättyy kolmen kuukauden kuluttua. Sen jälkeen työttömyysetuutta voi saada vain, jos hakee ja ottaa vastaan myös sellaista kokoaikatyötä, josta maksettava palkka on työn vastaanottamisesta aiheutuneiden kustannusten jälkeen pienempi kuin hänelle maksettava työttömyysetuus."

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3617593-hall...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jarille siitä tunnustuksena, että käy täällä keskustelua. Se on poikkeuksellista toimintaa ministeriltä. :-)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kyllähän TES:in mukaisesta kokoaikatyöstä saa kuitenkin kohtuullisen korvauksen, jolla voi pärjätä, jos ei ole jotain erityisiä taloudellisia ongelmia, kuten ylimitoitettuja lainoja. Tästä tulee ongelmia lähinnä sellaisille, joilla on ollut hyvin palkattu työ aiemmin, ennen kuin jäivät työttömiksi. Tuskin lääkäriä kuitenkaan ensimmäiseksi pakotetaan siivoushommiin. Keskimääräinen ansiosidonnainen on 1454 euroa, se tarkoittaa, että suurin osa ansiosidonnaisella olevista hyötyisi taloudellisesti jopa matalapalkkatyöstä. Useimmista kokoaikaisista töistä maksetaan enemmän kuitenkin kuin 1500 euroa kuussa. Ongelmia tulee tietysti lisää sitten, jos oikeiston unelmat palkka-alesta toteutuvat.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Lainojen osalta pitäisi lakia muuttaa kokonaan, jotta työttömyyden osalta vältyttäisiin ulosotoilta ja muilta pysyviltä ongelmilta. Siihen on pakko ennemmin tai myöhemmin puuttua, jos työllisyystilanne heikkenee. Asuntovelalliset tulevat olemaan ongelmissa, kun kilpailukykyä viilataan paremmaksi.

Nyt iso kysymys onkin, kuinka isoa työttömien ryhmää toi toimeentulon aleneminen matalapalkkaisen työn vastaanottamisen osalta koskee ja mitä suojaustoimenpiteitä heidän osalta tehdään, jotta ei synny heille pahoja ongelmia?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #69

Se on jossain 3000 euron kohdalla se raja, jolloin ei kannattaisi ottaa täyspäivätyötä 10 euron tuntipalkalla. En tiedä, kuinka huolissaan kannattaa olla kaikkein hyvätuloisimpien työttömien kohtalosta, jos he joutuvat ottamaan työtä vastaan normaaleilla ehdoilla. Aika monen muun tilanne on kuitenkin pahempi. Jotkut joutuvat sinnittelemään toimeentulotuella tai peruspäivärahalla.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #69

Ulosoton osaltakin on mietinnässä toimia. Ennen kaikkea työn vastaanottamisen kannustavuuden helpottamiseksi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #79

Toi lakiesitys olisi pitänyt kytkeä suoraan ulosottolain muutokseen, nyt on vaarassa käydä niin, että toi meneekin läpi ja sitten ulosottolain kohdalla voikin käydä, että tuleekin mutkia matkaan ja ihmiset ajautuvat ongelmiin. Ei ole poliittisesti kovin järkevää riskinottoa se.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ajatellaampa tilanne, jossa ihminen on vaikka neuvotellut pankin kanssa työttömyyden vuoksi pienemmät lyhennykset, joilla selviää työttömyyskorvauksella sen ajan, kunnes löytää töitä.

Nyt sitten tapahtuukin, että karenssin uhalla joutuukin ottamaan vastaan työn josta kuluineen saa vielä pienemmän toimeentulon. Katastrofi on valmis. Pankki laittaa lainan ulosottoon. Jonka jälkeen käteen jääkin suojaosuus, jolla tulot on paljon pienemmät kuin se työstä saatava palkka.

Siitä sitten pitäisi säätää ne asumiskulut sun muut menot kuntoon. Tie käy kohti sosiaalitoimistoa, jossa harkinnanvaraista toimeentulotukea tuskin saa.

Jari millä estät tämän?

Minä tiedän yhden ratkaisun, joka tuskin toimii. Henkilö ottaa yhteyden pankkiin ja sopii, että maksaa vain korot. Tämä ei toimi kaikkien lainojen kanssa. Pankit vaativat myös jonkin suuruisen lyhennyksen. Sitten riittääkö edes se korjaamaan tilannetta, jos pankki sopiikin pelkkien korkojen maksamisesta? Jos korot ovat liian suuret, kun laina on mitoitettu työtulojen mukaan.

Tässä tilanteessa on jo vahinkoja ehtinyt tapahtumaan siinä vaiheessa, kun on joutunut selviämään tulojen katkosten aikana menoistaan. Tulojen hakuajat ovat tulottomia jaksoja, joilta ajoilta on joutunut tekemään toimeentulojärjestelyjä, jos on ylipäätään siihen kyennyt. Ihmisillä on yleensä sellaisiin huonot valmiudet.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin
Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tämä lakijumppa ja suurin osa byrokratiasta loppuisi kokonaan, jos otettaisiin Wahlroosin ehdottama negatiivisen tuloveron malli.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Yhden parannuksen haluaisin koko työttömyysturvasysteemiin. Se ei toimi, kun TE-toimistoissa virkailijat tulkitsevat vapaaehtoistyön tekemistä mielensä mukaisesti. Karenssin uhka lannistaa useat pois tärkeän vapaaehtoistyön tekemisestä. Tarvitaan selkeät ja yksinkertaiset säännöt, jotka luovat samanlaisen johdonmukaisen käytännön.

Vaimoni on maahanmuuttaja, nyt ennen kun hän työllistyy, hän olisi mennyt vapaaehtoistyöhön muutamaksi päiväksi viikossa Myllypuron ruokajakeluun. Sieltä varoitettiin, kuulema TE-toimistosta voi tulla karenssi. Tulkinta on aivan epäselvä ja vaikuttaa "pärstäkerroin"-touhulta.

Vaimoni ihmetteli, ettei Suomessa voi edes tehdä hyvää köyhien hyväksi, siitä voi saada rangaistuksen.

Ongelma on siinä, kun asia on annettu TE-toimistojen ja heidän virkailijoiden tulkittavaksi. Siitä on seurannut mielivaltainen ja arvaamaton käytäntö, jossa ei vapaaehtoistyötä haluava kannata riskeerata työttömyysetuuttaan. Myllypuron ruokajakelussa on toiset vapaaehtoistyöntekijät karensseja saaneet.

Ei työn hakeminen edellytä työn hakemista joka arkipäivä 8 tuntia. Se on täysin väärä ja tehoton tapa. Niin ei kannata tehdä. Työtä kannattaa hakea mielummin pätkittäisinä jaksoina, eli viikossa 2-3 päivää lähettelee hakemuksia, silloin tulee laadukkaampia hakemuksia tehtyä.

Sellaisella tahdilla saa jo kuukaudessa tehtyä 50-100 hakemusta. Tällä metodilla vaimoni on saanut paljon vastauksia ja käynyt nyt haastatteluissa. Nyt on hänellä työpaikan saanti lähellä.

Marko Parkkola

Kyllähän tässä luodaan työtä. Työtä niille TE-keskusten haastattelijoille, joiden luona masentuneet työttömät käyvät kolmen kuukauden välein jupisemassa. Lisää tuottamattomia työpaikkoja julkiselle siis.

Yksityisellä töissä käyvä keskiluokka kiittää ja miettii mitä puoluetta seuraavaksi äänestäisi. Ne nimittäin loppuivat juuri kesken.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#75 No sitten se on niin. Mitä tuohon muuta lisäämään.
Itse odottelen ensin tuloksen ja sitten teen omat johtopäätökseni.

Marko Parkkola

Eli voitaisiin jakaa miljardin, pari helikopterirahaa kansalaisille, joka nostaisi kysyntää. Katsotaan sitten miten käy ja vedetään johtopäätökset vasta sitten.

Tämä on vähän kuin monesti softa-alalla, jossa halutaan tehdä "ketterästi" softaa. Tehdään ensin ja mietitään myöhemmin miten selvitään ulos tilanteesta, johon itsemme saatiin, kun ei mietitty ajoissa asioita. Asiakas on sitten vihainen kun softa ei toimikaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tässä olisi ollut montakin paikkaa ottaa kantaa juuri tuohon kysymykseen.

Hallituksen toimia saa toki arvostella. Mutta kuten Lukkala tuossa aiemmin totesi, mitään ei saa aikaan, jos ei uskalla edes yrittää.

Tuo työttömien haastattelu on varmasti herkkä juttu. Sen voi nähdä joko rangaistuksena tai mahdollisuutena. Lopputuloksen ratkaisevat lopulta haastattelijat. Elleivät resurssit riitä tavoitteen saavuttamiseen, niin parempi on luopua aiotusta taajuudesta kuin aiotusta laadusta. Uskon, että hallitus on ymmärtänyt tämän.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #137

No jälleen voidaan vetää analogia softa-alaan tuossa haastattelukuviossa.

Edellisessä firmassa oli tilanne, että Microsoft-puolella myynti tippui nollaan. Siinä käytiin tiimipalaveria tiimipalaverin perään, mutta mitä se muka hyödytti. Olisiko meidän pitänyt sitten itse tilata itseltämme projekteja...

Minusta tuo helikopterirahoitus olisi uskaliaampi keino. Painaahan muutkin osavaltiot rahaa EKP:lta kysymättä. Miksi Suomen pitäisi olla mallioppilas.

Tai vielä uskaliaampaa olisi erota eurosta!

Käyttäjän MikkoHeikkinen kuva
Mikko Heikkinen

Mitenkäs herra ministeri ajatteli, että nämä hallituksen keppitoimet auttavat vajaakuntoista työnhakijaa työllistymään? Jos terveillekkään ei ole töitä, niin miten niitä on vajaakuntoisille. Keppiä, keppiä ja vielä kerran keppiä, että työmarkkinatukilaisen elämä saadaan vielä kurjemmaksi. Onko tarkoitus pakottaa kaikki töihin joita ei ole? En ole vielä tähän päivään mennessä ymmärtänyt hallituksen logiikkaa, että kun työttömän asemaa kurjistetaan, niin työpaikat lisääntyvät.

Marko Parkkola

Toinen puoli mikä koskee minua on se, että olen kroonisesti sairas. Viime talvena olin 8 kk sairaslomalla. Nyt kuitenkin olen ollut takaisin töissä jo muutaman kuukauden.

Voisin antaa duunipaikkani jollekin osaavalle työttömälle, mutta eihän se käy. Sairaseläkkeelle on aivan turha hakea niin kauan kuin silmät liikkuvat. Toisaalta sairaseläke olisi aivan liian pieni näillä vuokrilla ja hinnoilla.

Lyhyesti: sairaat töissä, terveet työttömänä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#87 Niin, meillä on hallitusohjelma ja siellä lukee näin:

Osatyökykyisille väyliä työhön
Selkeytetään sosiaaliturvajärjestelmää osatyökykyisten työllistymistä kannustavaksi ja edistäväksi. Edistetään vammaisten ja osatyökykyisten henkilöiden työllistymismahdollisuuksia avoimille työmarkki- noille. Alentuneen työkyvyn omaavien vaikeasti työllistyvien työttömien aktivoinnissa huomioidaan erilai- set osallistavat toimet.
– Palvelujärjestelmässä ja työpaikoilla toimivien osaamista tarjolla olevista palveluista, keinoista ja etuuksista lisätään.
– Parannetaan vammaisten yrittäjien toimintamahdollisuuksia.
– Laajennetaan mm. OSKU-toimintamallin käyttöä osatyökykyisten työllistymisen ja työssä jatkamisen tueksi. Työhönvalmennusta lisätään.
– Varmistetaan asiakaslähtöinen palveluketju ja palveluohjaus sekä työnantajille annettava tuki.
– Poistetaan työkyvyttömyyseläkkeen ja ansiotulon kannustinloukkuja.

Marko Parkkola

Nyt tajusin mikä tässä koko touhussa on se perimmäinen ongelma. Hallitusohjelma ja nämä "aktivointitoimenpiteet" olisivat aivan hyviä, jos meillä olisi täystyöllisyys! Nyt ei ole, vaan on 400 000 työtöntä (en ole varma onko tuossa luvussa jo kaikki tempputyöllistetyt mukana) ja heille työpaikkoja käytännössä 40 000 vai joko tuokin luku on laskenut.

Eli toimenpiteet hyviä, aika täysin väärä.

Vastaavista toimenpiteistä kertoi Jyrki Katainen vuonna 2008 kokoomuksen puoluekokouksessa. Silloin ne kuulostivat hyviltä. Kunnes iski lama, joka ei ole vieläkään laantunut.

Ja tässä on toinenkin ongelma. Jo hyvän aikaa sitten huomattiin, että EKP:n toimet heijastelevat käänteisesti 1:1 FED:n kanssa. Samalla alkoi puheet kilpailukyvystä kokoomuksen toimesta. Ongelma tässä on se, että jos/kun FED tekee peliliikkeen, EKP seuraa perässä, ja Suomi joutuu harjoittamaan lisää työttömien aktivointitoimenpiteitä ja sisäistä devalvaatiota.

Meille sanotaan koko ajan ettemme pysty kilpailemaan Aasian markkinoiden kanssa. No emme me pysty kilpailemaan FED:n kanssa myöskään.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ensinnäkin, hienoa että ministeri L. myöntää ettei asioiden nykytila ole työttömien ihmisten syy.
Ministerin kannattaisi luke tämä blogi

läpi:http://kaiprantanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224667-tyollistymisen-kynnysraha-ja-kas-kummaa-kun-tyopaikat-eivat-tule-taytetyiksi

Siinä esitetyt asiat ovat 100% totta. Muovikorttirumba vie järjen ihmiseltä.

Ottakaa siihen työryhmäänne mukaan pitkäaikaistyöttömiä. Haastatelkaa edes heitä. Kuunnelkaa mitä heillä on kerrottavana.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Se mitä toivoisin, vaikka olen jo eläkkeellä, että TE-keskuksen haastattelijat koostuisivat henkilöistä joilla olisi omakohtaista kokemusta käytännön työelämästä, ettei haastatella vain haastattelun vuoksi. Tällä tarkoitan esim. jos haastateltava on konepaja-ammattilainen niin haastattelija edes ymmärtäisi mitä konepajoissa tehdään.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Kuulostaa aika mahdottomalta koska edes konepajoissa kaikki eivät tiedä mitä siellä tehdään, erityisesti jos on kyseessä vähänkään suurempi puulaaki.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Viidellä eri vuosikymmenellä erikokoisissa konepajoissa työskenneenä uskalla, väittää, että kyllä tiedetään. Näinä vuosikymmeninä olen kuullut lukemattomia tarinoita siitä kuinka tietämättömiä työvälittäjät ovat aloista joihin heidän pitäisi työvoimaa ohjata.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen Vastaus kommenttiin #100

Löisin vetoa, että jos menet vähänkään suurempaan firmaan käymään niin esim. toimihenkilöiden joukosta löytyy väkeä, joka ei tuotannosta tiedä muuta kuin että sitä on.

Käyttäjän paiviruippo kuva
Päivi Ruippo

Yhä useampi ajattelee Suomessa: En halua enää olla osa tätä yhteiskuntaa.

Suomi on käännekohdassa.

Mihin suuntaan haluatte maan ja kansalaisten menevän?

Uskotteko päättäjät, että haluamanne suunta on sama kuin mitä se on kansalaisilla?

Tiedätte mitä ongelmia esimerkiksi Ruotsissa, Ranskassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa on ja aivan toisessa mittakaavassa kun vielä Suomessa.

Halutaanko ne ongelmat samoissa laajuuksissaan myös tänne?

Halutaanko, että Suomen ongelmat kasvavat, että maa ja asiat muuttuvat yhä moniongelmaisemmaksi ja vaikeimmiksi, että yhä vain suuremmissa määrin kansalaiset eivät enää halua olla osa tällaista yhteiskuntaa?

Kyse ei ole mistään luonnonvoimista, vaan siitä, että millaista Suomea halutaan ja millaista politiikkaa maassa tehdään.

Maata on viety pakolla vuosikausia kansantahdonvastaiseen suuntaan.

Tämän pakon seuraukset ja tulokset ovat karmeita. Tätä ei voi kukaan kiistää.

Mietittekö näitä asioita koskaan kansan näkökulmasta?

‘Ei kansan todellisuutta eduskunnassa ja muissa maan hoveissa opita tuntemaan, se on itse tultava kylänraiteille ja kaduille kokemaan.’

Eikö kiinnosta?

--------------------------------

Ehdotus:

Työtä on jaettava ja se on jaettava niin, että kaikille, jotka haluavat tehdä töitä, on töitä. Silloin yhteiskunnan ulkopuolisuus ei ole yhä useamman osa.

Työtä tehdään 3, 4 tai 5 päivää viikossa.

Työstä on saatava sellainen korvaus, että se riittää elämiseen, mutta myös kuluttamiseen, vaikka työtä tekee esim. 3 päivää.

Esimerkki:

Se, joka tekee töitä 5 päivää, saa tuloa min. 3 000 euroa brutto.

Se, joka tekee töitä 4 päivää, saa tuloa min. 2 500 euroa brutto.

Se, joka tekee töitä 3 päivää, saa tuloa min. 2 000 euroa brutto.

Tärkeää on myös se, että laitetaan palkkakatto. Kenenkään työ ei ole niin vaativaa, että siitä pitäisi saada yli 10 000 euroa/kk/brutto.

Heidän, joiden tulot ovat alle 1 800 euroa brutto ja jotka eivät enää kykene tekemään töitä, tuloja nostetaan 5-20 %. Nosto on sitä suurempi, mitä pienemmät tulot ovat.

---------------------------------

Miten tämä rahoitetaan? Esim. niin, että koska kaikki raha on velkaa, niin se rahoitetaan rahalla.

Työn määrä tulee vähenemään, sanovat asiantuntijat.

En tiedä, että pitääkö tuo paikkaansa, mutta inhimillisiä ja viisaita ratkaisuja on löydyttävä koskien koko kansakuntaa tässä asiassa ja mitä aikaisemmin, niin sitä vähemmän lisää vakavia ongelmia.

Ei lähde Suomi nousuun, eikä tule Suomi kuntoon, ennen kuin myös pienituloisilla ja köyhillä on varaa kuluttaa.

Oikeudenmukaisuutta! Kuuleeko joka ikinen päättävässä asemassa oleva tämän?

Näin saamme yhteiskunnan ja kaikki halukkaat kansalaiset aktivoitua, osalliseksi yhteiskuntaan.

Pakottamisen ja kansalaisten huonon kohtelun on loputtava, maata ja yrityksiä johtavien taholta ja sijalle on tultava ihmisten arvostaminen ja ihmisiin luottaminen.

Kiusaamisen ja väkivallan kulttuuri on nyt viimeistään käännettävä toiseen suuntaan, jollei haluta, että Suomi, yhteiskunta kansalaisineen ja toimintoineen rappeutuu vielä alhaisemmaksi kuin mitä se nyt on.

Suomen ongelmat ovat maamme raha- ja valtaeliittien luomia.

Suomi sinulla on vielä toivoa. Vaikka monet asiat ovat jo huonommin kuin 1990-luvun laman aikaan, niin asiat eivät vielä ole niin huonosti, etteikö sieltä päästä ylöspäin ja tasapainoon, jos Suomen ja kansalaisten ongelmat ratkaistaan oikeudenmukaisesti, viisaasti ja oikealla (ei oikeistolaisella) politiikalla.

Kansalaiset kyllä kantavat oman kortensa kekoon, kuten ovat aina Suomessa tehneet. Maamme ongelmat eivät ole kansalaisten vika.

Jokainen joka vielä syyttää tai halveksii köyhiä tai työttömiä tulee laittaa oikeudelliseen vastuuseen, sillä niin köyhyys kuin työttömyyskin luodaan politiikalla ja sillä ne myös poistetaan.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Määräaikaisen työn vastaanottanut, ministeri Jari Lindström! Eipä tuolle paikalle moni pääse, etenkin, jos ei satu olemaan voittaja-ainesta! Jari on - ei ole pissa miehelle noussut päähän, vaikka toisinkin voisi olla. Onnittelut siitä!

Mitä taas tulee oikein/väärinymmärryksiin, on itsestään selvä, että tällä foorumilla kirjoittajia helposti kohdellaan tylysti. Eli, mitä tahansa kirjoitat, mistä tahansa aiheesta, olet aina suurennuslasin alla. Joku näkee yhdessä sanassa hirviön, toinen kaunottaren. Koskaan ei ole mahdollista miellyttää kaikkia. Ei koskaan.

Jari,vaikka pestisi työosuus näyttää täällä olevan tärkeimpänä keskusteluaiheena, on hyvä muistaa, että työnkuvaasi on liitetty myös oikeus - oikeusministerin määräaikainen työ.

On selvää, että johonkin on keskittyminen, mutta oikeuspuoli tuo myös huolta ja harmia.

Kela (valtio) on viidakko, johon olen lopulta eläkkeelle jäätyäni joutunut. Viidakko, jossa seikkailuni on ollut turvatonta. Ja on edelleen.

Kelan virkailijoiden aikaa menee monin verroin enemmän yhden maahanmuuttajan asioiden käsittelyyn kuin meikäläisten. Ymmärrettävistä syistä kielieroavuudet ovat yksi selitys, mutta kyse on myös kokonaisarvioinneista.

Maahanmuuttajille olisi tarpeen perustaa oma palvelupisteensä, sillä on selvää, että heidän tarpeensa tulevat kestämään vuosia. Tämä, jos mikä, on omiaan aiheuttamaan kiukkua, ärsyyntymistä ja jopa pelkoa, vaikka syyttömiähän ihmiset ovat, niin tuen hakijat kuin virkailijatkin.

Nyt, Kelan paikallistoimistojen resurssit eivät riitä kaikkien tarvitsevien palveluun.

Mitä tapahtuu v.2017 alusta, kun Kelan tehtäväksi tulee myös toimeentulotukien käsittely?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikö hallitus voisi yksinkertaisesti tunnustaa, että se ei pysty ratkaisemaan työllisyysongelmaakaan? Jos oikeita töitä ei kertakaikkiaan ole, niin miksi alkaa hyppyyttää työttömiä?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Vaikka Nalle Wahlroosia ei liiemmin kannata kuunnella, tänä aamuna teeveessä hän oli kuitenkin oikeassa siinä, että työelämä on muuttumassa radikaalisti. Sen mukaan pitää toimia, ei tervanpoltto- ja vossikkayhteiskunnan palauttamiseksi.

Valtiovallan keskeinen tehtävä on taistella kansalaisten puolesta varsinkin pörssi- ja suuryritysten ahneutta vastaan (toisin kuin Wahlroos opettaa). Niillähän ei ole yhteiskuntavastuuta (kuten Wahlroos opettaa), vastuu on vain mahdollisimman paljosta rahasta joka ohjataan omistajien taskuihin.

Koska täystyöllisyyttä ei ole eikä tule, vaan juuri päin vastoin, valtiovallan on huolehdittava radikaalista tulonjaon uudistuksesta. Muuten kaiken työn ja tuotannon tulos valuu omistajille, ja enimmäkseen ulkomaille.

Perustuloon olisi suhtauduttava vakavissaan eikä kyykytettävä yhä väistämättä kasvavaa työttömien joukkoa yhtään enempää.

Ei ole järkeä panna ihmisiä valmistamaan foliohattuja toinen toisilleen ja samalla jättää rempalleen terveyden-, lasten- ja vanhustenhoito, koulutus ja siviistys – vain siksi että foliohattuja valmistamalla raha liikkuu vikkelämmin. Todelliset aikaansaannokset on se, minkä pohjalta valtiovallan toimien olisi lähdettävä liikkeelle, ei rahasta, kuten valtiovalta omistajaluokan riemuksi tekee nyt.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

En ymmärrä esitettyä kritiikkiä tuosta haastattelusta. Mielestäni työtön joka on työmarkkinoiden käytettävissä on velvollinen saamaansa työmarkkinatukea vastaan käymään ilman muuta kertomassa mikä on hänen tilanteensa työn haun osalta ja puolestaan haastattelija kertoo tilanteen työpaikkojen osalta ja antaa omia ehdotuksiaan. Mikäli työtön ei liikauta eväänsäkään sen puolesta että hän työllistyisi, niin silloin hän ei ole työmarkkinoiden käytettävissä. Harvemmin työnantajat tulevat kenenkään luo kyselemään tuletko meille töihin.

Avoimia työpaikkoja on noin 37000 mikä on 12000 enemmän kuin viime vuonna.
Kun nyt tuota lukua saadaan pienemmäksi ja toivottavasti uusia työpaikkoja syntymään niin ollaan jo paremmalla tiellä.

Jari paikkasi on hallituksen yksi vaikeimmista ja harvoin siitä saa kiitosta osakseen. Useita hyviä asioita olet saanut aikaan niin työministerinä kuin oikeusasioissakin.
Toivon sinulle jaksamista ja voimia vaativassa työssäsi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Sinua ei harmita maksaa lisää veroja, että tuo rupatteluhetki saadaan aikaiseksi? Onhan se toisaalta ihan kiva, jos yleisemminkin veronmaksajat ovat valmiita maksamaan yhä enemmän, jotta työllisyysaste nousisi. Nythän veroja ollaan työtätekeviltä alentamassa. Ehkä pitäisi tehdä täyskäännös? Verorahoilla saadaan kyllä täystyöllisyys aikaiseksi, jos tahtoa riitttää.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Hallitus on luvannut veron alennuksia eikä korotuksia. Kiitos hallitukselle!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #106

Hallitus tekee verohelpotuksia brogressiiviseen tuloveroon ja siirtä veroja tasaverojen suuntaan ja näin kiihdyttää yhteiskunnan eriarvoitumista. Sinänsä porvarillisen ideologian mukaista toimintaa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Helppoa ei ole olla hyvä, vaikeampaa on olla oikeamielinen!

Käyttäjän SamiKorkiakoski kuva
Sami Korkiakoski

On se helppoa. Perustulo ja minimituntipalkkalaki voimaan. Mutta kun teillä ministereillä ei ole tahtoa. Jos ette laita perusturvaa kuntoon niin kyyti tulee olemaan kylmää perussuomalaisilla seuraavissa vaaleissa. Yrittäkääpä jämäköityä!

Miksi äänestää vasemmistolaisia tai Vasemmistoliittoa?

Hmm, asiantunteva vasemmistolainen ihminen arvostaa veroja, jonka kertymällä voidaan kustantaa sinulle perustulo, jos tipahdat heikoille jäälle. Verojen alentaminen johtaa huonompaan perusturvaan, joka tuskin kiinnostaa oikeaa laitaa, joilla on vain ideana turvata oma rikastuminen. He eivät kanna oikeaa yhteisvastuuta tästä yhteiskunnasta. Meidän ihmisten on aika vaatia perälauta toimeentulolle tai muuten alkaa olla jo myöhäistä.

Perustulon päälle voidaan soveltaa minimituntipalkkalakia, jolloin heikosti tuottavaa työtä voidaan jakaa useammalle ihmiselle, kun niistä ei kuitenkaan päästä eroon. Esim. 10 euroa tunnissa 20 viikkotunnin sopparilla takaa oikeudenmukaisen olosuhteen tehdä työtä. Näin ollen minimituntipalkkalaki lopettaa tarpeettoman kyykytyksen, kun siitä on lain kirjain tukena.

Kannatan kansalaisaloitetta minimituntipalkkalaista sekä perustulosta.

Aamen.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Hienao, että olet noin valaistunut ja luotat Vasemmistoon. Onnea vaan.

Käyttäjän ArjaTaipale kuva
Arja Taipale

Miten tämä haastattelu toimii osatyökyvyttömyyseläkeläisillä? Miten aiotte työllistää nämä ansiotöihin, ei yrittäjiksi. Ja kuinka paljon pitää työttömän olla töissä tai työharjoittelussa tämän 3 kuukauden jakson aikana?

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

3K-paneelista terveisiä!

Kuten totesin sinulle jo paneelipuheenvuorossani, en yksinkertaisesti näe lakiesityksessä yhtään mitään, josta tulisi minulle mitään hyötyä.

Ensinnäkin säännöllisistä haastatteluista luovuttiin jo pari hallitusta sitten hyvistä syistä: niillä kuormitetaan aivan turhaan työvoimatoimistojen henkilöstöä, eikä niistä synny mitään palveluja joita työhakija kaipaisi tai jotka edesauttaisivat työhakijaa takaisin työmarkkinoille.

Parempi käyttö noille 17 miljoonalle euroa olisi toteuttaa työhakijan haluamia palveluja räätälöityinä ratkaisuina joka työhakijalle.

Esimerkiksi mikäli työhakija ilmoittaa, että lukuisat työtarjoukset ovat lopulta menneet sivu suuhun vain siksi, että hänellä ei ole ajokorttia, maksetaan hänelle sellaisen.

Mikäli työhakija kokee, että ruotsinkielen taidosta olisi merkittävä vaikutus hänen työllisyysmahdollisuuksiin, järjestetään uudelleen 2000-luvun alussa viimeksi järjestetty Svenska på jobbet ja ehdotetaan ilmoittautua koulutukseen, tarjoamalla hänelle porkkanaksi korotettua työmarkkinatukea.

Finnairin lentäjähankinnan kohdalla, tehdään ko.ammatista Suomessakin korkeakoulututkinto jonka opinnot maksetaan täysin KELA:n tuilla. Näin kenenkään ei tarvitse ottaa mitään ökykalliista 12,000 euron pankkilainaa (jota ei muutenkaan saisi työttömänä, saati maksuhäiriöllisenä) tarttuakseen mahdollisuuteen työllistyä unelmaduuniinsa.

Asiassa kuin asiassa tulisi jo luopua kepeistä ja keskittyä siihen, että palvelut järjestetään asiakaslähtöisesti eli asiakkaan omien näkemysten mukaisesti, eikä minkään hyödyttömän virkamiespainotteisen työryhmän pohdintojen pohjalla. Ei enää oteta työhakijoihin yhteyttä, vaan vastataan rakentavasti oma-aloitteisen työhakijan tukipyyntöihin järjestämällä hänen pyytämiä palveluja.

Tämä ei tietenkään luo välittömästi ne 500,000 työpaikkaa joita kipeästi tarvitaan, mutta se antaisi työttömille edes kelpo mahdollisuus hankkia se uusi osaaminen joka tekisi heistä jälleen varteen otettavia työhakijoita työnantajien silmissä.

Karenssista tosiaan tulisi jo luopumaan, sillä ei todellakaan ole työhakijan vika, että työtön työhakija ei kelpaa työnantajille.

Lopuksi mainittakoon, etten juuri kaipaa minkäänlaista aktivointia, vaan kaipaan rahaa jolla pitää itseni aktiivisena Suomen seuraavaa nousukautta odotelleessa. Nykyinen tilanne jossa edes lain taatamaa 485eur/kk perusturva ei toteudu (joudun pärjäämään noin 200eur/kk) on ainoa syy siihen, miksi en ole enää kovin aktiivinen. Jopa reserviläistoimintani on siitä kärsinyt, sillä minulla ei ole varaa juuri mihinkään MPK:n järjestämään kurssiin tilanteessa jossa rahaa on nipin napin syömään kerran päivässä ja maksamaan vuokra.

Kuten mainitsin paneelissa, hallituksen ratkaisut eivät ole sitä, mitä tarvitaan.

Mikäli haluat ottaa selvä, mitä tarvitaan, laita pystyyn työhakijavetoisen työryhmän ja kutsu minut lähtemään sinne sen puheenjohtajaksi, niin me kerromme.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Luin suurimman osan noista jutuista ja en voi kuin ihmmetellä, että niin ministeri itse, kuin suurin osa kommentoijistakin perustavat ratkaisunsa jonkilaisille kikka kolmosille, joilla ei pitkässä juoksussa saada mitään pysyvää aikaan. Ainoa asia, mikä auttaisi olisi AY-liikkeen vallan murtaminen ja työllistämisen ehtojen järkiperäistäminen, mutta tähän liittyviä kommentteja oli vain muutamaia ja jokaisen perässä hirveä,ketju huonosti artikuloituja ja sekavia huuteluja vasemmalta, mikä kertoo (ainakin minulle) sen, että tosiasiassa vasemmisto hallitsee Suomea ja tämä hallitus on vain muodollinen kumilaimasin-jengi, joka tekee sen, minkä AY-liike määrää.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#115 "Ainoa asia, mikä auttaisi olisi AY-liikkeen vallan murtaminen ja työllistämisen ehtojen järkiperäistäminen, mutta tähän liittyviä kommentteja oli vain muutamaia ja jokaisen perässä hirveä,ketju huonosti artikuloituja ja sekavia huuteluja vasemmalta, mikä kertoo (ainakin minulle) sen, että tosiasiassa vasemmisto hallitsee Suomea ja tämä hallitus on vain muodollinen kumilaimasin-jengi, joka tekee sen, minkä AY-liike määrää."

Otin tuohon(kin) kantaa. Tuo on toki yksi mahdollinen tie, mutta kerrotko mikä sen vaikutus olisi, mihin se johtaisi ja mitä siitä seuraisi? Muistanpa ihan hyvin mikä huuto seurasi ns.pakkolakeja. Se oli pientä siihen verrattuna mitä esittämistäsi voisi seurata. Siis voisi seurata. Varmaahan ei ole mikään. On toki helpompaa kertoa meille mitä pitäisi tehdä, kuin ihan oikeasti tehdä. Silloin pitää miettiä mitä kaikkea se tarkoittaisi, hyvässä ja pahassa.

On kummallista kutsua halllitusta kumileimasimeksi. Me teemme kyllä niitä päätöksiä jotka ovat omissa käsissämme. Muilta osin Suomessa kunnioitetaan yhdessä sopimista, kolmikantaisesti. Yksipuolisesti tehdyt päätökset aiheuttavat satavarmasti ongelmia.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Tuo on toki yksi mahdollinen tie, mutta kerrotko mikä sen vaikutus olisi, mihin se johtaisi ja mitä siitä seuraisi?"

Kukaan ei täsmälleen tiedä mihin se johtaisi, mutta jos isoja muutoksia ei tehdä, niin se tasan varmasti johtaa asioiden kurjistumiseen. AY-liikkeen murtamisesta olisi hyvä aloittaa uudistukset, koska AY-liikkeen tai minkään muun etujärjestön ei pitäisi puuttua Suomen tulevaisuuden kannalta ratkaisevien päätösten tekemiseen.

Käyttäjän ArjaTaipale kuva
Arja Taipale

Jokainen voi vaihtaa paikkaa työttömän kanssa ja kokeilla olla vaikka viikko hänen asemassaan. Olisi tämän jälkeen mukava kuulla tuntemuksia.

Käyttäjän VilleOhvo kuva
Ville Ohvo

Arvoisa työministeri. Pyytäisin että selventäisit muutamaa asiaa.
1. Mihin on jäänyt kannustinloukkujen poisto esimerkiksi ulosoton suojaosuuden nosto?
2. Miten tämä 3 kuukauden välein haastattelut parantaa työllisyyttä kun niitä työpaikkoja ei todellisuudessa kaikille ole?
3. Miten kikyssä sovittu lomarahan leikkaukset todellisuudessa lisää työpaikkoja?
4. Rakennus alalla sovittu 6e/h millä tullaan takanaan ettei se johda siihen että työttömiä tullaan hyväkseen käyttämään?
5. Mitä säästöjä tuo nuo suunitellut leikkaukset ansiosidonnaiseen päivärahan ja sen kestoon?
6.miten tullaan jatkossa takamaan se että, töitä riittää kaikille ja rajotettaisiin ulkomaalaisen työvoiman käyttöä? Onko hallituksessa tarkoitus selvittää myös tätä asiaa. Kun jatkuvasti ulkomailta tulee työntekijöitä esim rakennusalalle

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#122
1. Ei se ole mihinkään jäänyt. Lue koko viestiketju niin löydät vastauksen. Se on yksi osa kannusteloukkujen purkamista.
2..Eihän haastattelu mitään työpaikkoja suoraan tuo, pointti on auttaa ja kannustaa työtöntä. Siksi tarvitaan palveluja ja sen toki tiedämme.
3. Se tuo säästöjä ja auttaa siltä osin kustannuskilpailukykyä -----> lisää investointeja ja työpaikkoja
4. Luottamusmiesten avulla, se on sopimusosapuolten omissa käsissä - ei hallituksen
5. Lue esitys itse, sieltä löytyy vastaus
6. Miten sellaisen kukaan pystyy takaamaan, pääasia on että mahdollisimman monelle on töitä ja että taina kannattaa tehdä töitä ja tarjota sitä? Ulkom.työvoiman käyttöä seurataan ja valvotaan sekä panostetaan harmaan talouden torjuntaan edelleen

Käyttäjän VilleOhvo kuva
Ville Ohvo

Viellä yksi kysymys ministerille.
Meinaako hallitus tehdä 0-tuntisopimuksille mitään?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#123 Tässä hommassa voi kovinkin helposti luulla, että tiedottaminen auttaa. Ei auta läheskään tarpeeksi. Vaikka kuinka tiedottaisi ja kertoisi että käykää lukemassa ministeriöiden ja valtioneuvoston sivuilta oikeaa tietoa, niin jatkuvasti saan olla linkittämässä ja kertomassa uudelleen ja uudelleen samoja asioita.

Vastaus on, että kyllä aikoo ja se löytyy myös täältä http://valtioneuvosto.fi/documents/10616/1266558/M...

7) Hallituksen puoliväliriiheen mennessä valmistellaan työmarkkinajärjestöjen kanssa tarkennukset 0-tuntisopimuksien pelisääntöihin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomella on kaksi vaihtoehtoa, sisäinen tai ulkoinen devalvaatio joilla saisimme menetetyn kilpailukykymme takaisin. Sisäinen devalvaatio näyttää hankalalta (kiky-sop.)koska ostovoiman pudotus lisää työttömyyttä ja sitä kautta julkisia menoja ja ulkoinen devalvaatio vaatisi oman valuutan ja itsenäisen keskuspankin.

Käyttäjän AnttiOllikainen kuva
Antti Ollikainen

Vanhat eläkkeelle ja pois tuolta kortistosta pyörimästä kaikki yli 55 vuotiaat joilla ei ole mitään mahdollisuutta enään työllistyä, on sairauksia vaikka minkälaisia ja mielenterveysongelmaisia. Aivan turhaa kiusata heitä, siitä ei ole mitään hyötyä kenellekkään. Nuorille töitä ja työpaikkoja. Siinä on tällekkin hallitukselle arbeettia ihan tarpeeksi, vaan turha odottaa mitään järkevää näiltä herroilta ja rouvilta.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Helppoa. Miten ei tullut itselle mieleen

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

http://valtioneuvosto.fi/etusivu

http://tem.fi/etusivu

http://www.oikeusministerio.fi/fi/

https://www.eduskunta.fi/fi/Sivut/default.aspx

Noilta sivuilta löytyy tietoa. Sieltä kannattaa käydä lukemassa mitä on meneillään. Ihan omaehtoisesti ja -aloitteisesti. Samojen asioiden toistamiseen en välttämättä viitsisi vaivautua kovin moneen kertaan. Koitan ivastailla kärsivällisesti esitettyihin kysymyksiin, mutta ihan kaikkeen en osaa vastata. En osaa esimerkiksi ennustaa.

Pasi Karlsson

Timo Soini, perussuomalaiset - tarinoi, 2015 veronmaksajien tilaisuudessa !
" teollisuuden kilpailukykyä ei ole vienyt palkat, vaan sähköverot ja muut kilkkeet"
Tämä siis 2015 veronmaksajien tilaisuudessa.

Puhuiko Soini ravimiehen juttuja (sontaa) saadakseen äänestäjiä, vai oliko Soinin puheissa totuutta ?

Käyttäjän MarkusVuorivirta kuva
Markus Vuorivirta

Tuossa joku kirjoittikin jo jotain ulkomaisesta työvoimasta. Siinä on ihan hyvää pointtia kyllä. Kun asiaa näin alkaa ajatella, ihan varmasti tämän työttömyyskurimuksen taustalla monien muiden syiden lisäksi on varmastikin yksityiskohta, että tällä tosiaan käy töissä puolet itäblokin valtoiden työvoimasta. On puolanputkimiestä ja vironraksaduunaria jokapaikat täynnä. Tänään kävin kaupassa - tummahipiäinen ihminen ajeli sellaista siivouskonejuttua. Miksi sitä ei ajanut vaaleahipiäinen ihminen? Kukaan ei sitten usko väitettä, etteikö ne työt suomalaisille kelpaisi. Kyllä varmasti kelpaisi. Suomalainen työntekijä on vain jostain mystisestä syystä suomalaiselle työnantajalle ilmeisesti liian kallis. Ja niin täytyykin olla. Ei TÄÄLLÄ voi asua 6 euron tuntipalkoilla ja työtä tekemällä mutta sielä latviassa ja liettuassa kyllä voi. Sielä voi ostaa omakotitalon näillä palkoilla.

Miksi EU:n myötä tällainen ilmiö on tullut? Miksi täällä lihotellaan itäblokin neuvostovaltojen kansoja ja tietysti suomalaisten kustannuksella? Onhan se tietysti HEILLE kivaa, että ostavat halpoja perheautojaan ja halpaa ruokaa suomalaisella minimipalkalla kun niiden omissa maissa ei palkkaa saisi kolmeasataa euroa enempää. Euroraha vielä helpottaa asioita, ei tarvitse tehdä edes valuutanvaihtoa. Tämä valuutan ostovoiman eriarvoisuus on se eurorahan kaikkein pahin valuvika. Yhdysvalloissa dollarin arvo on sama idässä ja lännessä. Euroopassa laukataan töissä toisissa maissa kun omissa maissa ei pärjätä keskinmääräisellä palkalla ja kun koko ilmiö tuntuu olevan euroopan laajuinen, hukka meidät perii. Meillä ei muuta paikkaa työskennellä ole, jotta voitaisiin SUOMESSA asua, kuin laukata norjaan töihin. Minnes ne Norjalaiset sitten menee. Tämä kuvio on äärimmäisen epäoikeudenmukainen KALLIIN ELINKUSTANNUKSEN maille. Kuten esimerkiksi Suomalaisille.

Voisin kuitenkin väittää, jos viron rajat lyötäisiin kiinni ja tallinnan lautoille kiellettäisiin tänne tulo. Suomalainen työllisyys elpyisi aika nopeastikin. Voisi löytyä 50 000 duunarille töitä aika nopeastikin. Muuten raksat seisoisi eikä sekään varmaan ole työnantajien intresseissä...

Ei taida hallitus ottaa ajatuksesta koppia... Ollaan katos globaaleja ja eu:n letkuruokkijoita... Silti. Asia ei katoa kyllä mihinkään. Tämä on yksi suurimpia vääristymiä nykyisillä työmarkkinoilla. Baltian/itäblokin halpaduunarit.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Entäpä, jos Herra ministeri ette olisi entinen AY-jyrä, niin olisiko asia toinen? Ja, kuka todellakaan tietää, mitä tapahtuisi, jos yksinkertaisesti otettaisi järki käteen ja tehtäisi päätöksiä AY-liikkeestä piittaamatta. Ay-liikkeen toimintaperiaatteet hyvin tuntien, voin kuvitella, mikä hässäkkä siitä vähäksi aikaa syntyisi, mutta "kyllä se nälkä porsaan kotiin ajaisi", kun alkaisivat lakkokorvaukset hiipua. Parempi sekin kuin täm äiän ikuinen löysässä hirressä roikkuminen, kun ei mitään järkevää voi tehdä ilman, että AY-liiken sen torppaa.
Kaikki nämä keinotekoiset elvytystoimet ovat yhta tyhjän kanssa ja halventavat vain työttömiä, sekä antavat yrityksille ilmaista työvoimaa, vääristäen entisestään työmarkkinoiden jo ennestään hyvin eriarvoista suhtautumista työssäkäyvien ja työttömien välillä.
Ja, kun AY-liike niin jääräpäisesti vaatii kaikkia liittymään liiton jäseniksi, niin eikö sen pitäisi myös tukea näitä jäsenmaksuja maksaneitä silloin, kun työttömyys on iskenyt, mutta ei, silloin nämä ihmiset heitetään susille, eli yhteikunnan hyvin kapean leivän armoille ja nappuloiksi TE-keskusten työmarkkinoita vääristävässä ja tehottomassa pelissä.
Tässä yhteikunnan kurimuksessa on vielä sekin huono puoli, että useimpien kohdalla se merkitsee sitä, että työtä ei yksinkertaisesti voi ottaa vastaan, kun nämä kaikki tukiviidakon kriteerit ovat täysin asiantuntemattomien tunareiden laatimia. Esim. ulosottovelkainen työtön ei voi mennä työhön, koska hänelle ei jää rahaa elämiseen, sillä ulosottovelkoja ei toimeentlotukea laskettaessa katsota menoksi.
Ja on monia asioita,, joissa olisi hyvä tehdä iso remontti, ennen näitä keinotekoisisa kikkailuja, joillla ei todellisuudessa ole mitään merkitystä, vaan ne ovat täysin silmänlumetta, jolla tyhmää kansaa höynäytetään.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Jos ei kukaan ole tähän mennessä kertonut Herra Ministerille, niin nämä tällaiset kosmeettiset rahaloukut ovat vieläkin vähemmän kuin se kuuluisa itikan pissa siinä Itämeressä. Mitään todellisia muutoksia näillä ei saada aikaan. Ongelma on työmaarkkinoiden rakenteessa, eikä niitä ongelmia tarkota pilkun paikkaa siirtämällä. Muistuttakaa seuraaavien vaalien alla äänestäjiä, että eivät vaan äänestä teitä, jos ette tosiaan saa tuon enempää aikaan.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Muistutetaan. Kiitos vaan palautteesta jonka syvä asiantuntevuus ja kevyt asenteellisuus saa minut suorastaan mykistymään.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Illan viimeinen kommentti.

#133 "Esim. ulosottovelkainen työtön ei voi mennä työhön, koska hänelle ei jää rahaa elämiseen, sillä ulosottovelkoja ei toimeentlotukea laskettaessa katsota menoksi."

Ja jälleen kerran toistan, että myös ulosoton kannusteongelmaa selvitetään. Sitä siis selvitetään ja se on työn alla.

Mitää muuhun tulee, niin onhan tämä kuin tuuleen huutaisin. Hyvää yötä.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kyllä se näkyy korpeevan, mutta voin vakuuttaa, että minua on korvennut näiden muutamien vuosikymmenten aikana varmasti useammankin kerran ja kun kerrankin Herra Ministeri suvaitsee astua alas valtaistuimeltaan, niin on ihan pakko vähän päästellä höyryjä. Uskonpa, että meitä on muitakin, jotka emme ehkä osaa ilmaista asioiaamme niin kauniisti muotoiltuna, mutta kaikki se, mitä sanotaan, tulee syvältä kipeästä sydämestä. Ja, anteeksi tuo, että en ollut huomannut tuota ulosottojuttua tuolta ketjusta, mutta sekin on ollut jo vuosikymmeniä ja kaikista kauniista korulauseista huolimattaa sille ei olla koskaan tehty mitään.
Niin, ja asiantuntemusta kyllä täältä kärsijän näkökulmasta on riittämiin, joten kannattaisi joskus ylimielisyydeltään kuunnella niitäkin, joille ei Mersun takapenkkiä ole alle siunaantunut.
Hyvää yötä ja järkeviä päätöksiä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vaikka ministeri Lindström osoittaa harvinaista vuorovaikustaitoa tässä ketjussa on asetelma seuraava. Meidät kansalaiset on kutsuttu tähän näytökseen pehmustetuille tuoleille ja Lindström seisoo lähellä meitä näyttämön reunalla ja vuorovaikutusesiintyy. Meiltä melkein jää huomaamatta yksi seikka. Esirippu pysyy suljettuna koko esityksen ajan.
Lindström ei nimittäin avaa hallitustyön dramatiikkaa. Onko ministeriö yliajettu vai onko sitä kuunneltu. Mitä neuvotteluja on voitettu ja ketkä ovat voittajia. Mitä lehmänkauppoja on tehty.
. Tämä näytös jossa esirippu pysyy kiinni ja kansa ei ole osallisena kertomuksesta vallasta on sellaista millä on kovin vähän demokratian kanssa tekemistä.
Tämän hallituksen aikana kuulemme paljon vähemmän ministeriöiden ja hallituksen vuorovaikutuksesta kuin pitkään aikaan. On syytä epäillä onko maassamme kaikki hyvin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Sini, hieno huomiosi tilanneteatterista! Näen tässä jossain mielessä kuitenkin oven avauksen kansalaiskeskustelulle, jota muiden ministeriöiden taholta ei ole avattu.

Kun kansa lähestyy ministeriä keskustelufoorumilla, hänen kokemuksensa saattaa tuntua jopa henkilökohtaiselta. Näinhän ei kuitenkaan ole, vaan nettimaailmassa olemme aina 'vieraita', kaukana, vaikkakin kulman takana.

Vallanprinsiipit eivät tule koskaan kansalle nähdyiksi. Kun pääministeri, Keskustan Sipilä aloitti hallitusneuvottelut sanalla 'luottamus', hän samalla sinetöi kaikkien hallitusvastuuseen otettujen puolueiden suut.

Hallituksemme demokratia on tänään yhtä kuin Juha Sipilä! Valitettavasti melkoinen diktatuuri, johon mm.Perussuomalaisten alamäki perustuu.

Keskusta 'röhkii' vahvana, kuin kansanedustaja Sirkka Anttilan siat ja uskoo mahdollisuuksiinsa, kun samaan aikaan Perussuomalaiset yrittävät etsiä selitys/puolustautumismalleja, joihin äänestäjiensä on enää vaikea luottaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persujen yhtenä tavoitteena on sellainen vallankumous että virkamiesten asiantuntijajuutta ei käytetä. Elliitiviha ja asiantuntijaviha on kaikessa oikeistopopulismissa keskeinen elementti. Sipilällä tuntuu oleva sama ite-taiteellinen näkemys. Se on vaarallista demokratialle.
Varsinainen ongelma ei ole tämä äänestäjiä kosiva esitys eikä edes oikeistopopulismi vaan se että meillä on niin samea toimittajakunta. Tutkivien journalistien pitäisi pitää yleisö ajan tasalla valtataisteluista ja kiistoista ja kuppikunnista vallan huipulla. Harmittaa kun he eivät ole edes avanneet eivätkä taustoittaneet sitä mitä puolustusministeriössä tapahtui kun hallitus asui virkaansa. J. Niinistö on erittäin päämäärähakuinen ja vallanhaluinen poliitikko. Mutta toimittajat eivät tee työtään. Kansa tehdään poliittisesti lukutaidottomaksi sillä että toisaalta on oikeistopopulistien vallab haltuunotto toisaalta toimittajat eivät kuvaile sitä meille. Surkeaa. Näin Suomi muuttuu Puolaksi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

'Ei ole oikein teettää työtä korvauksetta (riisto), eikä ottaa korvausta tekemättä työtä (vapaamatkustus)' (Jari Ehrnrooth).

Tämä on hyvin todettu. Vapaamatkustamisen eetos on jo syvälle juurtunut. Tekee pahaa tunnistaa itseoikeutetun rahantulo pankkitileille mitään tekemättä, mihinkään osallistumatta.

Juuri tästä syystä valtiovallan merkittävin tehtävä tulevina vuosina on mahdollistaa työmuodot, joihin on osallistuttava. Vapaan rahan jakaminen on saatava loppumaan.

Myös johtajien ylisuuret palkat ja optiot (ainakin valtio-omisteisissa yhtiöissä) on mitoitettava työn vaativuuden tasolle.

Käyttäjän miratiirikainen kuva
Mira Tiirikainen

Noh, katsotaan, mitä uudistuksilla saadaan aikaan...
Toivottavasti osatyökykyisiä muistetaan huomioida uudistuksissa myös. Nythän todella moni osatyökykyinen roikkuu työttömänä, vaikka terveys riittäisi kevyempiin työtehtäviin tai osa-aikatyöhön.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Kiitos siitä, että ministeri on kirjoittanut, niin minäkin sinulle, mutta avustaja siellä vain suvereenisti vastailee. Ministerin kirjoitelmasta on havaittavissa sama "marssiväsymys" kuin itsellänikin on, olemme vain "eri puolilla", hän antajana ja minä ottajana.

Kun puhutaan yhteiskunnan palveluista esimerkiksi vanhusväestölle, aina kirjoitetaan kunnioittavampaan sävyyn kuin meistä työttömistä kirjoitetaan, olo on kuin entisaikojen noidilla, että tässä nyt roviolle ollaan saattamassa, eikä ole kunnolla tutkittu, kuka onkaan oikeasti se "syyllinen ja noita".

Joku ehdottaa, että eläkkeelle yli viisvitoset? Ettäs kehtaakin, minä en ole valmis eläkkeelle, mutta tuntuu, että näissä työryhmän ehdotuksissa ei ole meidän ikäluokkaamme otettu millään tavalla huomioon! Etsivästä nuorisotyöstä jaksetaan jauhaa, vaikka nuoria ihmisiä on työttöminä paljon vähemmän kuin yli viiskymppisiä.

Olen tämän rumban käynyt läpi jo kertaalleen, työttömyys tuotannollisista ja taloudellisista syistä, jääminen pienelle ansiosidonnaiselle v. 2009 49-vuotiaana, ei toivoakaan, että kukaan olisi ollut enää kiinnostunut, satoja hakemuksia on laiteltu näinä vuosina, hakemusta ja cv:tä rukattu, vaikka ja kuinka, työvalmentajien palveluja käytetty, tälläkin hetkellä ESR:n työvalmentajan huomassa, mutta hekään eivät vain löydä työtä, itse saan vastauksia "valitettavasti valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun, hakijoita oli 99-300 jne.". Alkaa olemaan aika kyllästynyt olo, kun vuosikausia on yrittänyt vaikka ja mitä omien resurssien puitteissa, välillä olin vuoden omaehtoisessa koulutuksessakin, vuoden palkkatuella, josta sitten seurasi älyttömän pieni ansiosidonnainen 85% työajan perusteella, mitä kunnat vain tarjoavat palkkatukilaisille, olisi edes kokopäiväistä!

Haluaisin mieluusti kuulla, mitä minua hyödyttää tämä uusi aktivoiminen, kun olen sitä jo koko ajan harrastanut ihan itse itseni aktivoinut ja koko ajan hakenut työtä?

Eräs suuri epäkohta on myöskin tuo kuntien palkkatukityöllistäminen, roikut löysässä hirressä ensin ansiosidonnaisella, sitten siirryt työmarkkinatuelle ja jatkat 300 päivää ennenkuin kunta edes kiinnostuu sinusta, se tapahtuu vasta sitten, kun heidän pitäisi alkaa maksamaan sinusta ns. sakkorahaa enemmän työmarkkinatuesta osana, minua olisi hyödyttänyt enemmän pikainen apu heti tyttömyyden alkuvaiheessa palkkatuen muodossa, siitä puhutaan, mutta se ei käytännössä toteudu!

En yhtään enää ihmettele, että osa meistä rapistuu ja tulee vaivoja tässä tilanteessa, rahaahan ei ole normaalisti pitää itsestään edes huolta, kaikkensa saa tehdä, että edes pääkoppa pysyy jotenkin kasassa.

Ministeri kehuu tämän hallituksen nopeilla uudistuksilla, kaikki hallitukset ja poliitikot aina jaksavat kehua, se ei minua nyt kuitenkaan yhtään lohduta, ei sekään, että käyttäisitte ansiosidonnaista palkkatukeen, se kun ei näytä kelpaavan työnantajille, olkoon maksaja sitten kuka hyvänsä, kun se muutettiin prosenttiperusteiseksi ja maksimi on vain 50 % työnatajan kustannuksista, se ei enää houkuta, vielä sain pakkatukityötä silloin kunnalta, kun suurin osa palkastani oli palkkatukea kunnalle.

On peräti omituista, ettei rahakaan kelpaa työnantajille. Ehdottaisin, että niin kuin kovasti haluatte meitä haastatteluihin, joista ei omalle kohdalle tule olemaan mitään hyötyä, koska olen koko ajan aktiivinen ilman paimennustakin, ne määrärahat tosiaan laitettaisiin esim. oikeisiin palkkatukiin, joka pitäisi olla enemmän kuin 50%, ainakin yli viiskytviisivuotiaille, minulla on eläkeikään vielä vajaa kymmenen vuotta, kiitos hallituksien päätöksien, silti työtä ei ole tarjolla, sitä ei kerry työmarkkinatuelle ja todella hintsusti ansiosidonnaisellakin. Sitäkin kehtasitte lyhentää, että aikaisemmin vain joudumme taloudelliseen ahdinkoon, toivon todella, että huhu ettei ansiosidonnaisella ja palkkatuellakaan olo enää kerryttäisi päivä, on vain ikävä huhu, aivan kaistapäistä suunnittelua, kysynkin, missä kohtiin tässä pitäisi olla tyytyväinen näihin ajateltuihin "uudistuksiin"? En näe valoa ikkunassa, en sitten millään. Kuusi vuotta on elämästäni mennyt hukkaan tässä oravanpyörässä, jota työttömyydeksi kutsutaan ja itse en ole siihen syyllinen, sanktioita vain keksitään lisää normaalia työtä haluaville työttömille, pienellä osalla saattaa olla vain mahdollisuus johonkin muutaman päivän työllistymisiin ja jos et saa työtä välillä, sinua aiotaan rankaista siitä, ettei työnantajat työllistä?? Jospa niitä sanktioita nyt alettaisiin tarjoamaan välillä niille työnantajillekin, lisäksi yli viiskymppisten eläkemaksut ovat paljon korkeammat työnantajille, joka vaikeuttaa myös työnsaantia, tässäpä tätä pohdittavaa sinne työryhmiin, ei tarvitse kuulua virkamiestyöryhmään, kun on omaa kokemusta järjestelmän toimimattomuudesta, oikeasti minulla ei ole aikaa siihen "hitaasti hyvä tulee" ja että teemme edes jotain. Minulle ei avaudu, että työllistämiseni olennaisesti parantuisi näiden toimenpiteiden ansiosta, mutta taloudellinen tilanteeni kylläkin vaikeutuu todella merkittävästi, muistuttaisin, että olen tehnyt duunia jo yli kolmekymmentä vuotta ja maksanut työttömyysajan tuestanikin liitolle jäsenmaksuissa, millä oikeudella valtio lyhentää ansiosidonnaista, kun ei kustannuksistakaan maksa kuin 40%

Jouni Peltoniemi

Arvoisa ministeri,

ilmeisesti tässä jossain välissä kaikessa hiljaisuudessa laaditte myös lain, jossa palkkatukityöt lasketaan enää 75%:sti ansiosidonnaiseen oikeuttavaksi. Asiaan saattoi olla hyvät perusteet, mutta unohtuiko asiasta tiedottaminen? Kun ei TE-viranomaiset, lehdistö, eikä kassatkaan ole osanneet asianomaisia tilanteesta valistaa. Vasta nyt, kun lähtee kassasta tukea hakemaan, saa kuukauden käsittelyajan jälkeen vastauksen, että viikko puuttuu, ei korvausta. Olisi ollut aika tärkeää tietää aiemmin, että olisi voinut edes sen kahden viikon verran tapella työnantajan kanssa, tai sitten säästää sen kassamaksun verran. Vihaisten miesten jono ministeriön ovella saattaa pian kasvaa aika pitkäksi, kun asiat itsekullekin valkenee.

Ehkä ajattelitte että ongelma kaatuisi syliin vasta, kesällä, kun laaditte, että koskee vain 1.1. alkaneita työsuhteita, mutta unohditte, että 2016 palkkatuki myönnetiin vain vuoden loppuun, ja jokainen tukilainen joutui uuden palkkatuen hakemaan ja uuden sopimuksen vuoden alusta tekemään, vaikka muutamalle jäljelläolevalle 75% viikolle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset