Amerikan matkalta
On hyvä, aika ajoin, käydä kauempana hakemassa näkemyksiä ja kokemuksia. Vertailimme Suomen ja Amerikan tilanteita maahanmuuttajien kotouttamisessa tällä viikolla Washingtonissa ja Chicagossa yhdessä Kirkon Ulkomaanavun kanssa järjestetyllä matkalla.
Tiesimme toki vallan hyvin, että lähtökohdat ja vertailu maidemme välillä ovat monessa mielessä erilaiset ja tämä oli toisaalta tarkoituskin, nähdä uutta ja hakea ajatuksia, joita sitten tuoda keskusteluun ja mahdollisesti soveltaa Suomen olosuhteisiin.
Eivät asiat USAssa ole tietenkään mitään ruusuilla tanssimista. Ongelmat esimerkiksi maahanmuuttajalähiöiden suhteen ovat aivan toisessa mittasuhteessa kuin meillä jo pelkästään määristä johtuen.
Yhdessä asiassa on kuitenkin onnistuttu verrattain hyvin ja se on pakolaisten motivointi päästä mahdollisimman pian omille jaloilleen. 6 kuukauden jälkeen jo 80 % tulee toimiin omillaan eli on työssä. Välttämättömyys on paras konsultti kun sosiaaliturvalla eläminen ei ole vaihtoehto. Toki työmarkkinatkin ovat meillä Suomessa aivan toisenlaiset.
Yhteisöillä on suuri ja tärkeä rooli USAn laillisten maahanmuuttajien kotouttajina ja sillanrakentajina. Varsinkin uskonnollisilla yhteisöillä on vahva rooli kotouttamisen alkutaipaleella ja muun muassa väestöryhmien välisten suhteiden ylläpitämisessä ja konfliktien ratkaisussa.
Vuoropuhelua ja keskusteluyhteyttä tulee meilläkin kehittää, ja luottamuksen rakentaminen on monesti pitkä tie. Suomessakin on enemmän tarvetta istua samaan pöytään ja keskustella vaikka itse asioista oltaisiinkin eri mieltä.
Amerikassa kotouttaminen on siis pitkälti kansalaisjärjestöjen käsissä ja siinä työssä nimenomaan uskonnolliset yhteisöt ovat niitä, jotka saattavat jokaisen tulijan rajalta ensimmäiseen vuokrakotiinsa ja työhaastatteluunsa.
Yhdeksästä järjestöstä, joille kotouttaminen virallisesti kuuluu, kuusi on vakaumuksellisia. Yksikään niistä ei kuitenkaan keskity auttamaan vain omaan uskontokuntaansa kuuluvia ihmisiä vaan tarjoaa palvelunsa avoimesti kaikille.
Dialogi näkyy tämän lisäksi kontakteissa paikallisten asukkaiden, yritysten ja koulujen kanssa.
Amerikkalaisissa ihailtavaa on se, että he ovat toiminnan ihmisiä.
Kuulimme paljon omakohtaisia tarinoita, menestystarinoita sekä rankkoja kokemuksia. Esim.Miten huomata, tunnistaa ja puuttua radikalisaatioon kun perheen nuorimmainen päätyy vaikkapa virtuaaliyhteisössä radikaaliryhmän houkuteltavaksi?
Amerikan matkalla saimme paljon uutta tietoa ja näkemyksiä. Menestystarinoita riittää, mutta myös kaikki asiaan liittyvät lieveilmiöt ja ongelmat kaikessa karuudessaan nousivat esille.
Maahanmuutto- ja turvapaikanhakijatilanne koskettelee monia maita, eikä Yhdysvalloissakaan ole mitään kokonaisratkaisua keksitty. Kenelläkään ei siis ole vastauksia kaikkiin ongelmiin. Yksittäisiin ongelmiin löytyy kuitenkin toimintatapoja ja ideoita. Matka oli hyödyllinen ja laajensi näkökulmaa tästä vaikeasta asiasta.
Haluan lopuksi kiittää Kirkon Ulkomaanapua ja kaikkia matkaan osallistuneita mitä lämpimämmin. Matkalta tuli twiitatuksi ahkerasti hashatagilla #jarppaUSA. Kiitos palautteestanne Twitterin puolella.
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (86 kommenttia)
Aivan erikokoiset työmarkkinat. Suurilla markkinoilla helpompaa työllistyä. Suomessa on yhden suurkaupungin kokoiset työmarkkinat
Tott. Minimipalkalla. 3 eri työpaikkaa että pysyy leivässä USA. Täällä meno alkaa olla sama.
Yhtä asiaa ihmettelen? Miksei niitä työpaikkoja ole löytynyt ½ miljoonalle työttömälle? Palkallista työtä -93-17 aikana?
Siksi kun yli 600 000 työpaikkaa on hävinnyt Suomesta 30 aikana.
Ensiksi pitäisi saada yritykset investoimaan ja luomaan niitä työpaikkojen entisten tilalle.
Ei taida ihan onnistua kuin USA Suomelta 5,4 milj.kansalla tai kun maa on näin pieni.
USA/Saksan opit ei sovi tänne missä veronmaksajia on vähemmän.
Hyvä että olet samaa mieltä. Mutta miksi jää kertomatta se että nyt kun työttömillä teetetään ilmaiseksi työtä yrityksillä,kunnilla,yleishyödyllisillä säätiöille se mitä se maksaa meille veronmaksajille?
Toimeentulotuen,vuokran,sähkön,terv.palvelut,lasten toimeentulotuen,tarhamaksut.
9e/pv matkakuluihin. Yrityksille työllistämistukea .
Onko kertaakaan laskettu mitä tuo tempputyölistäminen on tullut maksamaan esim.-08-17? Päälle valvovat tahot mitä tempputyöllistäminen aiheuttaa.
Paltamo-kokeilu tuli kalliiksi -08-15
Sosiaaliturvamenot pysyi samana. Työttömien elintaso eikä terveys parantunut yhtään .Vain kourallinen sai vakituisen työpaikan.
Riittääkö vielä pitkään verotulot edm."palkkoihin" kun yli milj.eläkeläistä vanhenee ja sairastaa. Vai mistä heille rahat SOTE valinnanvapauteen?
Yksi oleellinen ero löytyy, USA ei elätä maahanmuuttajiaan kuten Suomi. Juuri tämä tekee USAn maahanmuuttajista motivoituneempia työllistymään ja yrittämään.
Tuo ero on niin merkityksellinen ettei sitä pelkällä maininnalla kannata kuitata.
Tässä vähän pohtimista ongelmalle nimeltä "Suomi on Euroopan sosiaalitoimisto";
-Suomalaisessa maahanmuuttojärjestelmässä tie helvettiin näyttää olevan kivetty hyvillä aikomuksilla. Siirtolaisten nauttimat etuisuudet kuulostavat eettisesti täysin puolustettavilta ja ymmärrettäviltä, mutta mitä ne tekevät siirtolaisten työmoraalille ja kantaväestön asenteelle ”veronmaksajien kukkarolla asuvia” uussuomalaisia kohtaan? Olisiko kenties niin, että amerikkalainen ”Tervetuloa! Tässä työlupa; nyt mene ja pidä huolta itsestäsi” -asenne voisi olla pohjimmiltaan jopa humaanimpi ja maahan sitouttavampi kuin hyvää tarkoittava suomalainen tuki- ja ”sopeuttamis”järjestelmä?
****
Se Amerikassa on hienoa, että yrittelijäisyys on siellä todella arvostettua, pieniä yrityksiä syntyy helposti, ja sitä kautta myös työllisyys paranee.
Meillä Suomessa yrityksen perustaminen tyhjästä, ja se byrokratia, mikä siihen kuuluu on juuri se, että yrityksen perustaminen loppuu enenkuin alkaakaan.
Meillä on valtiovallalla ja viranomaisilla heti suuri huoli, että kaikki maksut vaan tulevat heti maksettua, ettei vaan jää mitään viranomaismaksuja- ja tarkastuksia väliin. Näistä voisi joustaa alkutaipaleella ronskisti, koska itsensätyöllistäjä on paljon prempi kuin työttömänä kortistossa istuva.
ALV:n alaraja on meillä myös Eurooppalaisessa mittakaavassa naurettava, kannattaa verrata esim. Viroon, jossa alaraja nostetaan 40000 euroon. Se jos mikä kannustaa yrittämään, ja sitä kautta myös työttömyys laskee.
Amerikka on monelta osin varmaan huono vertailukohta, mutta niinkuin kirjoitit, niin tekemisen meininki siellä ihmisillä on.
Ei muutakuin lisää uudistuksia vain, vaikka kuraa tulisikin niskaan, sillä paikallaan polkemalla on huono Suomea kehittää.
nin yritysten määrä kertoo yhteiskunnan kehitystasosta.
http://www.eva.fi/tyotjatekijat/yrittajien-maara-e...
"Etenkin Etelä-Euroopassa yrittäjiä on enemmän kuin Suomessa. Toisaalta yrittäjyysaste on Suomessa korkeampi kuin esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa."
Kreikka johtaa eu:n yrittäjyystilastoja. Monissa afrikan maissa valtaosa on yrittäjiä.
Suomen etuna voidaan pitää yrityksen perustamisen helppoutta.
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001716460.html
"Suomalaiset ovat yksi maailman yritteliäimmistä kansoista, julistaa teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD. Yrittäjiin suhtaudutaan Suomessa myönteisesti ja kasvuyrityksille löytyy riskipääomaa.
OECD tutki yrittämisen helppoutta jäsenmaissaan käyttämällä mittareina rahoituksen löytymistä, markkinaolosuhteita, yritystoiminnan sääntelyä ja yleistä asennoitumista yrittäjyyteen."
- Toi maahanmuuttajien työllistyminen on USA:ssa ollut kautta aikojen korkea. Alkuperäiset on suljettu reservaatteihin ja maat on annettu tulijoille joten ne on työllistyneet maanomistajina.
Nykyisin ei viljelyllä rikastu joten suomessa kannattaisi alkuperäiset sulkea työmarkkinoiden ulkopuolelle ja työllistää tulijat. TE toimistot on tätä ansiokkaasti tehneet sallimalla EU ulkopuolisen työvoiman. Perustelu on uskottava. EU alueen 500 milj asukasta ei riitä tekemään suomen töitä, pakko tuoda ulkoa työvoimaa.
Pääkirjoitus:
"Viimeaikaiset sosiaalipoliittiset päätökset ovat omiaan heikentämään viranomaisia kohtaan tunnettua luottamusta. Eriarvoistuminen tulee kalliiksi".
20.05.
Yhdysvaltoihin muuttajilla on luultavasti maan kielten hallinta paremmalla tasolla kuin Suomeen muuttavilla. On aika vaikea elättää itseään, jos ei hallitse maassa puhuttavavia kieliä.
"eikä Yhdysvalloissakaan ole mitään kokonaisratkaisua keksitty."
Paitsi, että ainakin Syyriassa tällainen ratkaisu voi olla jo keksitty: https://en.wikipedia.org/wiki/Safe_Zone_(Syria).
Pakolaisia ei pitäisi ottaa länsimaihin näistä maista ensimmäistäkään.
Ministeri Lindströmin Amerikan opit: Pakolaiset työllistyvät kun sosiaaliturvaa ei ole
20.5.2017 IS
Työministerin mukaan Yhdysvalloissa 80 prosenttia pakolaisista on töissä puolen vuoden jälkeen.
Aivan. Muistaakseni puuvillapeloillekkin "työllistyi" orjatkin ennen hyvin .
Tuskin nykyäänkään mikään yritys torjuu ilmaisen työpanoksen joka ei tuota kuluja.Mutta työn tuloksen saa ilmaiseksi.
Oli se sitten pakolainen tai kotimainen työtön.
Sitä sanotaan ihmiskaupaksi.Köyhimpien hädän hyväksikäytöksi.
Nyt seuraankin tarkkaan kun ne piilossa olevat työpaikat alkaa löytyä yks kaks .
Pantattiinko niitä niin kauan kuin hallitus tuo ne työn tekijät tarjottimella lailla yrityksille?
Mitä valtio tai me veronmaksajat hyödymme tuosta? Maksaako yritykset enemmän veroa valtiolle ilmaisesta työpanoksesta?
"Okei, Suomessa on kaikki hyvin ja mitään ei tarvitse tehdä toisin."
Kun nyt otit puheeksi, niin oletko ajatellut tehdä jotakin?
Pitäisi sinun itsekkin se tietää ex-palkansaajana ettei valtion verotulot kasva ilmaistyöllä. Palkoista ja ALV tulevilla veroillahan sosiaaliturvaan ja palveluihin rahat kerätään.
Tai:
Korotetaan veroja ja ALV nyt työssä oleville,PK-yritysten kotitalouksille ja eläkeläisille.
USA:n malli terveyspalveluihin. Sosiaaliturva alas. Ilman omaa vakuutusta et saa terveyspalveluita. Eikö USA konsulttifirman MCKinseyn opeissa tuota jo ehdotettukkin ?
Lisäksi eläkevakuutuksen hankkimista.
(loppuu rahat luopumiseläkkeisiin,takuueläkkeisiin ,viljelijöiden eläkkeisiin,sopeutumiseläkkeisiin ja johtajien lisäeläkkeisiin. 100% verovaroista kaikki.)
Ei kai työministeri oleta että lopettamalla sosiaaliturvan Suomessa kaikki löytävät töitä? Näinhän tässä vihjataan. Sen jälkeen emme ainakaan hyvinvointivaltiosta voi puhua. Jotenkin Lindström on eksynyt tässä työllisyyden hoidossa. Lupaava alku on viime kuukausien aikana lässähtänyt vain sanktioilla uhkailuksi.
Riittää kun sanot että jatkat mitä EU on sovittu Ahon hallituksen aikana.
Mitä jatkoi "Liisan-listat",Vanhasen kyykytys-08-10
Nyt Sipilän versio tuosta samasta"Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen EU ".
Markkinataloudessa.
Outoa että jotkut saa sosiaaliturvaa 56v-63v työikäisenä ilman velvoitteita on saanut jo vuosia 100% verovaroista. 1 100e/kk .
yli 2 ex-palkansaajan/työttömän kk tuki? Miksi? Ko.alaa ei katsota enää raskaaksi työksi-14 THL mukaan Yritystoiminta automatisoitu ja koneillistettu pitkälle.
Samat verovarat.Eri ehdot tuissa irtisanotulla palkansaajalla ja työttömällä (itse luopunut työstä)yrittäjällä?
Yhdenvertaisuuslaki?
#22 Someinttäminen on keino jonka hommaforum opetti kansainvälisten leniniläisbannonilaisten oppien mukaan. Sillä ns vanhojen puolueiden edustajia sarjanolattiin ja häkellytettiin voitokkaasti mistä seurasi ns jytky. Nyt työministeri istuu pallillaan juuri someinttämisen tuloksena. Nyt sitten ei enää saisi kansa käyttäytyä hommaforumin opettamien mallien mukaan.
Keneltä tahansa muulta kuin persulta hyväksyn kyllä kritiikin ja ilmaistun tuskastumisen someinttämistä kohtaan.
Sini Lappalaiselle, jonka kanssa olen muuten monesta asiasta samaa mieltä (enkä todellakaan ole perussuomalaisten kannattaja), perussuomalaiset tuntuvat olevan epäihmisiä, joiden järkevillekään kirjoituksille ei tarvitse antaa mitään arvoa. Fiksujen ihmisten (joita perussuomalaisissakin on) välille on hyvä saada aikaan dialogia, sensijaan MV-lehdet ja hommafoorumit voi jättää omaan arvoonsa.
Jari Lindströmin kirjoitus on asiaa, paras kotouttaja on mahdollisuus päästä työelämään mahdollisimmaan pikaisesti. Jos 60-luvun lopulla Ruotsiin muuttaneet suomalaiset olisi suljettu johonkin vastaanottokeskukseen pariksi vuodeksi sensijaan että pääsivät Volvon tehtaille töihin, koko porukka olisi alkoholisoitunut ja vajonnut jonnekin Slussenin siltojen alle.
Ei tarvita mitään linkkiluetteloa niin kuin eräillä.
Riittää kun erottelee olennaisen.
Ihminen tarvitsee työtä! Se on toimintaa joka yhdistää yksilön yhteiskuntaan. Ei sitä voi rahalla korvata.
Oikeus työhön takaisiin perustuslakiin!
Työ pitäisi olla kansalaisoikeus ja velvollisuus, mutta työn tuottavuus on sadan vuoden aikana noussut huimasti, eikö olisi jo aikaa lyhentää 8t normityöpäivää?
"Oikeus työhön takaisiin perustuslakiin!"
Eihän keneltäkään ole kielletty oikeutta työntekoon. Jokaisen oma asia on löytää itselleen sopiva työ.
"Oikeus työhön takaisiin perustuslakiin!"
Aikoinaan kun oikeus työhön kuului perustuslakiin kävi tuttava työkkärissä hakemassa työtä vedoten tuohon lakiin, niin eipä vaan saanut työtä kun työkkäri ei sitä tarjonnut. Että monellakohan riittää tarmoa ja kykyä ryhtyä taistelemaan työvoimaviranomaista vastaan, kun sanktioita ei ole työkkärille säädetty lain noudattamatta jättämisestä.
Kun minä kävin hakemassa työtä virkailija otti paksun korttipakan ja kysyi millaista työtä haluaisin.
Kun hätä-aputöiden järjestämisesta siirryttiin näihin valtion ja kuntien järjestämiin työllisyystöihin ne kestivät ensiksi vuoden ja sitten vähennettiin puolen vuoden pesteiksi, joita työpaikkojen henkilökunta harmitteli, että just kun työntekijä on perehtynyt työhön pitää ruvetaa seuraava opettamaan.
Eihän se työkkäri niitä työpaikkoja järjestänyt.
Ma luulen että kysymys kuitenkin on siitä työstä maksettavasta palkasta jonka taso ei ole koskaan ollut merkittynä perustuslakiin. Työn osoittaminen ei ole temppu eikä mikään mutta palkanmaksun kanssa on tekemistä.
Jari,
USA:ssa ei ole maahanmuuttajalähiöitä, mustat eivät siellä ole maahanmuuttajia muutenkaan vaan satoja vuosia asuneita. USA:han ei tule spontaaneja turvapaikanhakijoita kuten Eurooppaan ja merkittävin syy tähän on Atlantin Valtameri. Yhdysvaltoihin muuttaa toki laittomasti väkeä erityisesti Meksikosta mutta eivät he hae mitään turvapaikkoja eurooppalaiseen tapaan vaan etsivät työtä mistä palkka maksetaan käteisellä. Useat palaavat Meksikoon takaisin. Missään tapauksessa osavaltiot tai liittovaltio eivät harjoita minkäänlaisia kotoutustoimia laittomille siirtolaisille.
USA ottaa jonkin verran kiintiöpakolaisia, Obaman aikana 100000/vuosi joka vastaa melko hyvin meidän omaa kiintiötämme.
No, ei kaikkea tarvitse samaan kirjoitukseen mahduttaa.
No ei, mutta sekin on oleellista että:
Yhdysvallat sen sijaan valikoi pakolaisensa tarkkaan. Kaikki käyvät lähtömaissa tai pakolaisleireillä läpi jopa 2–4 vuoden seulonnan.
Sekä se, että siellä saa heti hakea työpaikkaa.
Miksi ei EU:kin voisi tehdä näin? Tai jotain vastaavaa, vaikka ei olekaan valtameri välissä. Mitään toimivaa pakolaispolitiikka ei ole vaan koko logistiikka on karannut lapasesta ja luovutettu rikollisliigojen haltuun. Muut ei voida kun merivartioston avulla yrittää pelastaa merihädästä tulijoita.
Eihän jenkeillä ole muuhun tarvetta, sinne kun ei tule muualta kuin Meksikosta laittomia siirtolaisia työn hakuun.
Balkan on melko hyvin tukittu ja kaipa mm. Italia ja Espanja tekevät parhaansa ettei Afrikasta tulisi enempää.
Sekä se, että siellä saa heti hakea työpaikkaa.
Koskee tietenkin pakolaisstatuksella tulevia. Muilla maahanmuuttajilla pitää olla työ- tai opiskelupaikka tiedossa, jo ennen maahantuloa.
Oli kyse pakolaisten tai työttömien "työllistymisestä " onko perus-kepu-kok vaikea myöntää tosiasiat?
Työttömien syy?
Kolmen viime vuosikymmenen aikana Suomesta on
-kadonnut yli 600 000 työpaikkaa,
-joihin on riittänyt perusasteen koulutus.
Vuodesta 2007 työpaikkojen määrä on
-vähentynyt Suomessa 150 000:lla eli 4,6 prosenttia.
- Samaan aikaan teollisuustyöpaikoista katosi joka neljäs.
KU 20.5-17
-Kakkarallako on päädytty siihen että tuo ongelma poistuu verovaroilla työllistämällä ?
Tarttisko tehdä jotain muuta kuin karsia koulutuksesta ja vähentää pupuleikki/pitsinnypläys kursseja työttömille?
Ilmeisesti Jenkeissä pakolaisia ei sijoitetta taantuviin paikkakuntiin kuten Suomessa Kouvolassa ja Kotkassa.
Hyvä kirjoitus. Ei muuten kannata niin hirveästi vaivautua muutaman puheenvuoron kestokitisijän kommenteista jotka eivät koskaan ole mihinkään tyytyväisiä. Jatka vaan samaan malliin.
Eli kannatat palkattomia töitä koska näissä on yli 30 vuotta töissä olleetkin pitkän uran tehneet ja monet kuolleet tai tehneet itsemurhan myös ja lue lisää. No haaveet ne on siullakin että hyvä kirjoitus :-/ Toisaalta kuolihan Hitlerinkin alaisena monet ja Stalininkin sekä Causescun :-/ jatka viitoittamalla työlläsi.
Katsot kitisijät aiheettomiksi ja kertoo paljon ihmisestä ja luonteesta kaiken :-/
Arvostan avoimuuttasi ja että ylipäätään otat osaa blogikirjoituksillasi keskusteluun, tietäen työsi vaativuuden.
Eräs irakilainen pakolainen ihmetteli minulle miksi Suomessa on vaikeaa saada töitä. Tarvitaan lippuja ja lappuja, eikä se sittenkään näytä onnistuvan. Hän teki omassa maassaan töitä turvallisuusalalla ja rakennusalalla.
Toinen maahanmuuttaja kertoi minulle, miten hänen ei tarvinnut omassa maassaan kauan töitä haeskella. Muutama työhakemus ja kyse oli lähinnä valinnasta mikä työnantaja maksoi parempaa palkkaa. Hän ei ole pakolainen.
Suomesta eräs maahanmuuttaja työllistyi Saksaan hotellialalle oltuaan vuosia työttömänä ja oli käynyt kaikenlaisia TE-toimiston kursseja.
Kerroin heille Suomen pienistä työmarkkinoista ja verrattiin Suomen väestön kokoa heidän kotimaahan ja muihin tunnettuihin valtioihin.
Suomessa on väestöä melkein saman verran kuin Pietarissa. Täällä on hieman enemmän väkeä.
Suomessa täytyy ymmärtää ja hyväksyä pienien työmarkkinoiden realiteetit. Ei Suomi koskaan kykene kovin tehokkaasti ihmisiä työllistämään. Hyvin jäykkä ja byrokraattinen pieni kansa.
Jari. Me puheenvuorolaiset arvostamme ministereitä ja kansanedustajia, ketkä uhraavat omaa aikaansa osallistumalla keskusteluihin.
Sinun pitäisi varmaan kertoa kaikille edustajille, että heidänkin pitäisi osallistua. Minulla on ulkomuistissa musta lista niistä edustajista, ketkä eivät koskaan osallistu keskusteluun vaan julkaisevat blogin ja se on siinä.
Toivoisin Uuden Suomen kehittävän vähän uutta työkalua, joka tarkistaisi osallistumisen määrää blogijulkaisuissa niin se evää blogijulkaisuoikeuden pois.
Hyvä kun mainitsit blogissasi, että maamme ja yhteiskuntarakenteet ovat erilaisia eikä voi verrata suoraan. Muuten olisi tullut enemmän kiukkuisia palautteita.
Kun on ollut vuosia "muotia" Porvaripuolueilla ja EK haukkua ja mollata
palkansaajia,jotka on kuitenkin yhteiskunnan selkäranka.Jonka työn tekeminen
tuo ne verotulot valtiolle.
Niin "Kaikuja" sopivasti myös USA joka kannattaa muistaa jokaisen palkansaajan:
20.5.2017
IL
Reaktorin New Yorkin toimiston pomo sanoo, että suomalaisten suurin ongelma on se,
-että emme tajua kuinka hyviä olemme!
Amerikka on auttanut Reaktorin New Yorkin toimiston vetäjän Joonas Makkosen mukaan tajuamaan, kuinka vaatimattomia suomalaiset ovat. Todella vaatimattomia.
- Suurin ongelma on se, että suomalaiset eivät tajua,
-miten hyviä he ovat.
-Meillä on helvetin kova osaaminen,
-josta voi pyytää täällä tupla- tai triplahinnan Suomeen verrattuna
Koulutusleikkauksista puhuminen saa Makkosen pulssin nousemaan edelleen.
- Kun lähtee maailmalle,
-näkee että suomalaiset ovat maailman parhaita.
-Miksi me nyt alamme tuhoamaan sitä, miten tähän on tultu?
Sanoppas muuta .
Kun oli konfrenssi Arktisten alueiden projekteista
Norjalainen pomo kehoitti palkkaamaan suomalaisia töihin.
Kova ammattitaito,hyvä kielitaito,korkea työmoraali.Hänen edustamala firmalla oli hyvät kokemukset edm.
(Sitä ei näy EK/hallituksen suulla kerrottuna Mediassa)
Olisiko mahdollista Suomen valtion tuella lähettää kaikki halukkaat Suomen työttömät sinne Amerikkaan, jossa he työllistyisivät muiden maahanmuuttajien tapaan nopeasti ja suurella prosentilla ja kotoutuisivat myös mallikkaasti siellä toimivien kansalaisjärjestöjen avulla ?
P.S. Suomesta on ennenkin lähdetty työnhakuun ja paremman elämän toivossa ulkomaille. Muuttajille kohdennettu valtion tuki tässä prosessissa olisi nyt jotain sellaista uutta, jota tässäkin blogikirjoituksessa hamuillaan.
Niin jenkeissä valtio osallistuu tämän verran:
Here’s how much the United States spends on refugees
https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/201...
ja loput kerätään sitten lahjoituksilla kansalaisjärjestöille:
Join us in supporting refugees during their time of greatest need
Tätäkö tännekin ajetaan?
Tuloerot repesivät Yhdysvalloissa - vähiten tienaavien ansiotaso romahti !
MTV3 03.04.2015
Vähiten tienaavan viidenneksen ansiot putosivat eniten,
3,5 prosenttia alle 10 000 dollariin.
Eniten ansaitsevan viidenneksen keskimääräiset bruttotulot
-kohosivat vuoden aikana lähes prosentilla 166 000 dollariin.
Keskipalkat laskivat maassa toista vuotta putkeen.
Näin kävi Yhdysvaltojen talouden kasvusta ja sadoista tuhansista uusista työpaikoista huolimatta.
Tuoreet luvut vahvistivat käsityksiä suuri- ja pienituloisten välisen kuilun syvenemisestä Yhdysvalloissa.
Noin neljä viidestä amerikkalaisesta pitää taloudellista epätasa-arvoa ongelmana.
Kuinka moni jenkkilän pakolaisista päätyy pimeäksi työvoimaksi. Maantapahan on käyttää pimeää työvoimaa, sehän tuo yrityksille parempaa tuottoa sekä vääristää kilpailua.
Suomessakin harkitaan ilmaistyöhön pakottamista ja se suunta on surkea.
Ensiksi mielipiteeni hallituksen työvoimapoliitisista sekoilusta.
Palkka taitaa olla täysin toissijainen tavoite. Hallituksen päätarkoitus on saada tilastoissa näyttämään, että työttömyys taittuu. Nythän niin käy kun väki on "työvoimatoimenpiteissä", eli ilmaiseksi tekemässä työtä, niin kunta välttyy sakkomaksuilta ja tilastot kaunistuu.
Tuskin tätäkään juttua on aivan loppuun asti mietitty. Kun ei kerry lomia, palkkaa ja eläkettä saati, että olisit oikeutettu työterveydenhuoltoon tai muihin etuuksiin, niin ostovoima laskee. Ihmisten kulutus loppuu kuin seinään muiden paitsi välttämättömyystarpeiden suhteen. Se taas lisää työttömyyttä. Voi olla, että palvelu-, matkailu- ja ravintolatarjonta supistuu kun ei ole enää asiakkait
Sitten sananen Yhdysvalloista. Suomen ja Usan työmarkkinat ovat täysin erilaiset. Viralliset työttömyystilastot eivät pidä paikkaansa Usassa.
Työttömiä on oikeasti miljoonia enemmän.
http://www.investors.com/politics/editorials/sorry...
Yhdysvallat on kulttuurisesti monimuotoinen maa ja vahvasti markkinatalousmaa, jossa sopimuksilla on keskeinen rooli. Vaikka työntekijä on heikommassa asemassa, hän on silti sopimusosapuoli.
Suomessa ministerin hallinnonalalla tuotetaan ja suunnitellaan jatkuvasti uusia määrittelyprosesseja, jotka ovat ennakkoehto minkäänlaisten asiakkaan ja työvoimahallinnon välisten sopimusten teolle.
Esimerkiksi osallistumistulossa, jota Heikki Hiilamon työryhmän 2017 raportissa esitetään, työtön velvoitettaisiin osallistumaan sosiaalityöntekijän kanssa sovittuun toimintaan vastikkeena nykyistä työmarkkinatukea vastaavasta sosiaaliturvasta. Toisten mielestä tämä olisi vastustettavaa pakkotyötä, toisten mielestä sen sijaan kohtuullista sekä välttämätöntä sosiaaliturvan poliittisen hyväksynnän säilyttämiselle.
Osallistumistoiminta perustuisi siis asiakkaan ja sosiaalityöntekijän väliseen sopimukseen. Tätä voidaan pitää kohtuullisena, kun asiakas on sopimusosapuoli.
Kuitenkin ennen tätä sopimuksen tekoa olisi määrittelyvaihe. Hiilamon raportissa todetaan:
”Osallistumistoiminnalle laadittaisiin oma asiakkaan palvelusuunnitelma. Alkuvaiheessa suunnitelmassa määriteltäisiin asiakkaan tavoitteet, toiminta ja taustatekijät.” (Hiilamo & Co 2017.)
Tämä on ennakkoehto osallistumistoiminnalle. Tämä määrittelyprosessi ei ole mikään sopimus. Asiakas voisi olla hyvinkin halukas sopimaan sosiaalityöntekijän kanssa siitä, että hän voi tehdä tiettyä toimintaa noin ja noin paljon, mutta kieltäytyä jyrkästi ja perustelluista syistä siitä, että ensiksi määriteltäisiin hänen ”tavoitteet, toiminta ja taustatekijät”. Tällöin hän putoaisi suunnitelman mukaan passiivituelle pois osallistumistulon aktiivitasolta vaikka olisi halukas osallistumistoimintaan.
Vuonna 2015 voimaan tullut Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta sisältää kartoitusjakson. Lain mukaan:
”Kartoitusjakson aikana työ- ja elinkeinotoimisto, kunta ja Kansaneläkelaitos selvittävät yhdessä työttömän kanssa tämän ammatillisen osaamisen sekä työllistymiseen vaikuttavan sosiaalisen tilanteen, terveydentilan ja työ- ja toimintakyvyn.” (1369/2014, 3§)
Kieltäytyminen tästä kartoituksesta johtaa työttömyysetuuden menettämiseen tai alenemiseen, vaikka asiakas olisi täysin halukas itselleen sopivaan työhön tai työtoimintaan. On eri asia, jos asiakas ei todellakaan halua, että mainitut toimijat selvittävät ikään kuin kokonaisuudessaan hänen ”ammatillisen osaamisen sekä työllistymiseen vaikuttavan sosiaalisen tilanteen, terveydentilan ja työ- ja toimintakyvyn”.
Ihmisen pitää kohtuudella tehdä ne sovitut ja rajatut asiat, jotka on katsottu yhteiskunnassa kohtuullisiksi, mutta on epäoikeudenmukaista ja ihmisoikeusnäkökulmasta ongelmallista vaatia huonossa asemassa olevaa henkilöä hengissä säilymisen ehtona alistumaan tällaiseen rajattomaan määrittelyvaltaan.
Olkoon tämä mielipide yleisellä tasolla. Kun suomalainen, vaikka sitten työministeri, matkustaa viikon tai parin näkemys- ja kokemusmatkalle, hän näkee ja kokee sitä, mitä vierailun isännät haluavat hänen kokevan ja näkevän. Se ja sama, suuntautuuko matka Yhdysvaltoihin vai Pohjois-Koreaan.
Tuskin missään aletaan paasata ensimmäiseksi negatiivisista asioista, kerrotaan niitä ja näitä, asioita jotka ovat isännille ja valtakunnalle eduksi. Jotta pääsisi oikeasti ällän päälle, pitäisi reissun kestää sellaiset 20 vuotta minimissään.
Oikeastaan nykyisin ei tarvi edes lentää mihinkään tietoa saadakseen. Riittää, kun istuu mukavasti nojatuoliin ja avaa internetin. Seuloo sieltä oleellisen. Samanlaista propagandaa se on kuin paikan päällä livenä saatukin. Sitä paitsi se on yhteiskunnalle halvempaakin. Toki matkailu on mukavaa.
Yhdysvaltain ero Suomeen asenteessa suhteessa tuoreisiin maahanmuuttajiin on kuin yöllä ja päivällä.
Takavuosilta muistan, kuinka San Diegon taksitolpilla raikui somalinkieli pari-kolmekymppisten kuljettajien kesken ja ottamani auton reipas kuski kertoi nauraen, kuinka hänen eräs asiakkaansa oli toivottanut häntä takaisin Afrikkaan ja hän vastasi kehottamalla tätä Eurooppaan. Mies teki hommansa ja näytti tykkäävän siitä sekä uudesta asuinmaastaan, eikä valittanut kohteluaan tylyksi.
Juuri samaan aikaan Suomessa somaleita hyysättiin hotelleissa, varoen visusti altistamasta heitä niinkin vaaralliselle elämänlaadun haitalle kuin työ, jota pidettiin suorastaan humanitäärisenä uhkana, ellei suorastaan traumatisoivana kärsimyksenä, jonka ehdottaminenkin olisi ollut sopimatonta niinkin kaukaa tuleville.
Mutta kyllähän sen taksin kuljettamisen täytyy tietenkin olla Suomessa maahanmuuttajalle niin paljon vaikeampaa, vaarallisempaa ja raskaampaa kuin se on Kaliforniassa.
Voisiko ministeri ystävällisesti esittää jonkun lähteen väittämälleen ja täsmentää, että kyse on tosiaan koko ryhmästä maahanmuuttajat? Eikä esimerkiksi turvapaikanhakijat, (joista ylivoimainen enemmistö USA:ssa on kiinalaisia ja lattareita).
Maahanmuuttaja-ryhmä USA:ssa koostuu enimmäkseen työn perässä tulijoista, joten on tosiaan aika todennäköistä että ollaan työllistytty. Eihän tällaisessa vertailussa ole mieltä, ehkä sittenkin tarkoititte pakolaisia?
Voitteko täsmentää ja edittää linkit. Ihan vaan, ettei jäisi epätoivottua käsitystä, että vahingossa vertailisitte meloneja rusinoihin.
Ps. Eriasia sitten on, moniko sikäläisellä minimipalkalla elää ilman tukia, mutta tämä oli varmasti huomioitu lähteessänne myös.
Voisiko ministeri ystävällisesti esittää jonkun lähteen väittämälleen ja täsmentää, että kyse on tosiaan koko ryhmästä maahanmuuttajat? Eikä esimerkiksi turvapaikanhakijat, (joista ylivoimainen enemmistö USA:ssa on kiinalaisia ja lattareita).
Maahanmuuttaja-ryhmä USA:ssa koostuu enimmäkseen työn perässä tulijoista, joten on tosiaan aika todennäköistä että ollaan työllistytty. Eihän tällaisessa vertailussa ole mieltä, ehkä sittenkin tarkoititte pakolaisia?
Voitteko täsmentää ja edittää linkit. Ihan vaan, ettei jäisi epätoivottua käsitystä, että vahingossa vertailisitte meloneja rusinoihin.
Ps. Eriasia sitten on, moniko sikäläisellä minimipalkalla elää ilman tukia, mutta tämä oli varmasti huomioitu lähteessänne myös.
Ainakin Lindströmin jaksamisesta keskustella blogissa ihmisten kanssa on syytä antaa iso peukku. Jaksaisivatpa muutkin ministerit tälläistä.
Kyllähän tämä pänisterien häärääminen ja näennäistoimet kakkupöytien ja Audien takajakkaroiden kimpussa hieman rupeaa jo naurattamaan.
Ainakin yli 50-vuotta on samojen teemojen parissa askarreltu, mutta eipä ole luonnollisia rakenneita nujerrettu. Piiru oikealle ja 30-lukulainen keski-eurooppalainen malli pohjolan siivoukseen?
Hieman historiaa suomen työttömyyden hoidosta:
"Kymmeniätuhansia miehiä ja tuhansia naisia työllistettiin työttömyystöissä ja siirtotyömailla toisen maailmansodan jälkeen 1970-luvulle saakka. Työttömille ei maksettu rahaa. Kun leivänkanta koveni ja tupakkarahat loppuivat, oli lähdettävä työttömyystöihin sinne, minne määrättiin. Työttömät tekivät teitä ja rautateitä, rakensivat kerrostaloja ja sairaaloita, hoitivat metsää ja kunnostivat uitto- ja vesiväyliä sekä kotikuntansa puistoja ja pallokenttiä".
Siis ilman vastiketta ei rahaa tullut.
En ole koskaan oikein jaksanut ymmärtää sitä, että terveille työkykyisille ihmisille maksetaan rahaa kotona olemisesta. Ymmärrän niin että jotain tuon suuntaista olisi hallituksen harkinnassa nyt.
Ei siis työtä 9 euron palkalla kuten jotkut tulkitsevat, vaan työtön säilyttäisi tietysti myös työttömyysturvansa. Mikäli en ole ihan hakoteillä, niin tuo on käytössä jossain muodossa jo nyt.
Valitettavasti vaan on tahoja jotka haluavat säilyttää suuntauksen, että työtöntä ei saa häiritä kotonaan. Korkeintaan häneltä voi vaatia ilmoituksen siitä onko hän edelleen työtön vai ei.
Niin oli 1960-luvulle asti. Sitten vähän aikaa noususuhdanteen aikana 1970-80 luvulla työttömälläkin oli ihmisarvo.
Näin puhuu ja kirjoittaa työmiehen vihollinen numero 1.
Ei muuta kuin kyykytetään lisää.
On varmaan kivaa kun saa työmiestä kiusata.
Osa työmiehistä viitsii katsoa isoa kuvaa ja tätä päivää pidemmälle. Silloin viholliset löytyvätkin ihan muualta.
Raimo Tulkki, sinä tuskin tiedät siitä, millaisia töitä olen tehnyt ja kuinka monenlaisia töitä samanaikaisestikin. Siksi en tajua tuota valitusta kun asiat kuitenkin vielä ovat suomessa suhteellisen hyvin. Jos ei ole asia sisältöön mitään esitystä niin anna olla.
Huomenta työministeri,
Oletko laskenut monta ihmistä on tehnyt itsemurhan toimiesi takia ! Mikä tässä on kiehtovaa ei ymmärrä kukaan normaali ihminen !
Tapani ex-työkaveri orjana ja varmaan on hyvä mieli
http://vehkanen.blogspot.fi/2016/06/tapani-orjana-...
Ennen työllisyystöistä maksettiin.
https://blogit.kansalainen.fi/ennen-tyollisyystois...
Kymmenettuhannet suomalaiset tekevät työtä palkatta, tukien menettämisen uhalla. Sitä kutsutaan kuntouttavaksi työtoiminnaksi.
https://longplay.fi/single/ilmaista-tyota-tarjolla
Jari Sarasvuo hallituksen työkokeiluesityksestä: "Pilaa työpaikan hengen"
http://www.talouselama.fi/uutiset/jari-sarasvuo-ha...
Siskonmies toista kesää "kuntouttavassa" työtoiminnassa paikallisen seurakunnan hautausmaalla. Eli neljä vuotta kirkolla palkattomissa töissä ja mikä on näissä hauskaa ja selityksiä vaan tulee kun ihmiset sitten hirttää tai tappaa itsensä tai kuolee muuten :-/
http://vehkanen.blogspot.fi/2014/08/nyt-paloi-kaam...
Nyt selittävät suomalaismaalarit: Tämän vuoksi uzbekki tekee työt
http://yle.fi/uutiset/3-9622271
Pureskele nyt näitä aluksi mutta turha on sanoa mitään järkevää näistä kyykytyksistä koska tämä kiduttaminen olisi lopetettu jo alkuunsa mutta toisaalta joku näissä kyykytyksissä toisia kiinnostaa kun itse saa vieressä aivan valtavaa rahaa eli palkkaa :-/
Hyvää päivän jatkoa herra työministeri työmarkkinoinen ja Suomen yhteis hengen tuhoamisesta :-/ tässä menee 1-2 sukupoleva kun palataan vanhaan :-/
Eli nämä palkattomat työt koskee kaikkia vaikka olisi yli 35 vuotta työuraa takana ja parhaat tapaukset on että henkilöt pakotetaan tekemään samoja töitä mistä ennen saivat palkkaa :-/ Yksikin nainen itki kun se irtisanottiin kunnan keittiöstä 15 vuoden työuran jälkeen ja se korvataan ilmaisilla työntekijöillä :-/
Toiset haetaan jopa palkattomiin töihin 20km päästä kotoa kunnan sosiaalijohtjan toimesta ja aivan törkeetä mutta palkkaa ei olle valmiinta olla antamaan mutta karenssia seuraa kyllä jos kieltäydyt aika ihmisiä pitkänkin työuran jälkeen.
https://reilusuomi.wordpress.com/2017/02/03/viemar...
Hei, meillä on unelma ja me tienataan tällä, fantastista päivän jatkoa vaan kaikille työministerille terveisiä.
Monet kehuu miten maahanmuuttajat tekee töitä mutta sitten ei kerrota että näille ei makseta töistä palkkaa edes :D :D :D Tämä tehdään tarkoituksen mukaisesti tai annetaan muodollinen palkka että olkaa hiljaa ja kärsikää ja Venäläiset sanoi jo -90 luvulla että onko Suomessa vallassa hullut vai miksi ihmisiä kyykytetään ;-)
Suomen maine mennyt ulkomaita myöten myös täysin ja kiitos tästä.
Jatketaan maan tuhoamista sekä ihmisten tuhoamista (y) ja itse sanon taas :-/
ps. Seuraavaksi suosittelen matkaa Nepalin työmarkkinoille ja vertaamaan niitä Suomeen :-/
"Kymmenettuhannet suomalaiset tekevät työtä palkatta, tukien menettämisen uhalla."
Entä, jos ne tuet olisivat huomattavasti nykyistä muhkeammat esim. 2000€/kk (Sveitsissä ehdotettiin yli 2200 euron perustuloa)? Eli mentäisiin maailmaan, jossa työssäoloa tuettaisiin reilusti ja tuen saamiseksi pitäisi olla työpaikka. Sen seurauksena toki palkat laskisivat. Jos työnantaja kohtelee huonosti työntekijää, työntekijä etsii paremmin kohtelevan työnantajan.
Hannu Taskinen, mainitsinko sinut tuossa kirjoituksessa jotenkin, mielestäni en. Joten onko nyt että sinä valita turhasta.
Tuo kirjoitus jossa mainitsin että työmiehen vihollinen numero 1, on tämä nykyinen työministeri joka on keksinyt ja kehitellyt nämä kolmen kuukauden välein pidettävät kuulustelut ja vielä lisäksi nyt kuulemis kieroksella oleva asia jossa lähtee työttömältä kaikki avustukset jos et hae työpaikkaa kerran viikossa.
Tämä kaikki antaa kyllä paperilaborantille oikeuden käyttää titteliä työmiehen vihollinen numero 1.
Mutta voiko laborantilta muuta odottaakkaan.
Lindström ei ehtinyt työskennellä laboranttina, valmistui 2011 eduskuntavaalien alla. Ja ansiosidonnainen juoksi opiskeluajan, 1600-1400 kuussa käteen.
Raimo Tulkki Anteeksi erehdykseni. Oletin liian kevyesti että tarkoitit minua.
Vastaan nyt kuitenkin kommenttiisi 69.
Työministeri Lindström ei ole työmiehen vihollinen numero 1.
Työttömän työnhakijan aktivoimiseen hän kyllä etsii keinoja. On todettu että jos työllistymiseen menee yli vuosi niin sen jälkeen käy yhä vaikeammaksi työllistyä.
Kun yhteiskunnalta saa rahaa niin silloin ihmistä voidaan kyllä kohtuullisesti vaivata ja tehdä toimenpiteitä hänen hyväkseen.
Laborantin koulutukseen olen jo vastannut, mutta totean nyt vielä edellisen työministerin olleen ammatiltaan kirvesmies.
Mikä ihmeen ongelma nyt on Lindströmin koulutuksessa.
Eivät entisetkään työministerit ole olleet kovin korkeasti koulutettuja.
Ihalainen on kirvesmies, Sinnemäki on poliitikko eli ei mitään ja Filatov tiedottaja.
Pikkusielut nakertajat, kun ei ole oikein asiatietoa niin jotain pitää olla, millä voi ihmistä alentaa.
Idea ilmoille:
- Työntekoon perustuva perustulo käyttöön: jotain 500 ja 1200€ / kk väliltä
- Edellytyksenä perustulon saannille terveeltä työikäiseltä, että oltava jossain töissä vähintään 20 tuntia viikossa eli n. 80 tuntia kuussa
- Palkka voi olla miten alhainen tahansa, mutta toki työnantajan kannattaa maksaa, että saa ihmisen töihin.
- Esim. case: henkilö saa työpaikan, jossa töitä 20h/viikko, palkka 5€/h. Palkka: 20h/viikossa * 5€/h = n. 400€/kk. Tähän päälle 1000€ perustuloa, kun käy töissä. Tulot n. 1400€ kuussa. Tavallaan tuntipalkaksi tulisi n. 17,5€/h. Työnantaja luottaa työntekijään ja tekee sopimuksen 40h työviikosta ja nostaa palkan 6€/h. Perustulo 1.000€ + palkka 960€/kk = 1.960€/kk.
Toki verotusta pitäisi muuttaa.
Hyvää työtä Jari teet.
Joillekki mikään ei riitä ja toisille kaikki on liikaa..
Ikeenalla kasvaneille suomalaisille ei koskaan saa niin hyvin asiaa selvitettyä,että kaikki haluaisi sen ymmärtää.Olemalla ihmisten joukossa ihminen on riittävä kokemus tekemään vaikeitakin päätöksiä.Päätöksen tekoa voi
verrata kilpakävelyyn on pakko askeltaa eteenpäin saavuttakseen tulosta.
Lindström taitaa olla ainoa ministeri joka kirjoittaa blogia ja haluaa keskustella lukijoittensa kanssa mutta en kyllä ihmettele jos näitten ulostulojen jälkeen ei ole yhtään keskustelevaa ministeriä.
Siinäpähän sitten isotellaan keskenämme.
Näyttäis nyt taas siltä että Jarin toivomuskeijulla on ollut toimeenpanossa tahallisen väärinymmärtämisen meininki. Mikähän "sori siitä" tähän nyt sitten laastaroidaan.
http://yle.fi/uutiset/3-9630144
SNSDP voimissaan ja kaksinaismoralistien kullanvuolentakisat!
Kommentoi 86 kommenttia