Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Afrikan matkalta

Kirjoitin  tämän blogin juuri äsken Frankfurtin lentokentällä.

Kulunut viikko meni reissatessa. Tarkennetaan sen verran, että olin työmatkalla. Olin ensimmäistä kertaa elämässäni Afrikassa; Mosambikissa ja Sambiassa. 

 

Matkan tarkoitus oli kaupallisen yhteistyön edistäminen maiden välillä. Matkalla oli näin ollen mukana parinkymmenen hengen yritysdelegaatio, jotka hakivat yhteistyökumppaneita molemmista maista. 

Mukana olevat yritykset edustivat kaivos-, metsä-, energia- ja paikkatietosektoreita. 

 

Tapasin neljä ministeriä. Kaksi Mosambikissa ja kaksi Sambiassa. 

Mosambikissa työministerikollega Vitoria Dias Diogon sekä maankäytöstä, mineraalivaroista ja energiasta vastaavan ministeri Leticia Klemensin.

Sambiassa tapasin työministerikollega Joyce Nonde Simukokon sekä kauppa- ja teollisuusministeri Margaret Mhango Mwanakatwan. 

Kaikki ministerit olivat, kuten fiksuimmat huomannevat, naisia. 

 

Tärkeintä antia ja pääasia oli avata ovia, kontakteja, suomalaisille yrityksille molemmissa maissa. Saamani palautteen perusteella uskon että tässä onnistuttiin. 

 

Miksi Afrikka on tärkeä? Monesta syystä.

Kaupallinen yhteistyö Sambiassa ja Mosambikissa on vielä varsin maltillista. Molemmissa maissa on kuitenkin huikeaa potentiaalia eikä vähiten niiden omistamien luonnonvarojen(mm.mineraalit, metsä) vuoksi. Myös energiasektoria tulee kehittää puhtaan energian suuntaan. Hajautettu energian tuotanto tuntui kiinnostavan kovasti ja nimenomaisesti uusiutuvien raaka-aineiden käyttö. Sitä Afrikassa riittää, mm.auringon muodossa. Maatalouden jätteiden, jätteiden ylipäänsä ja niiden hyödyntäminen vaativat vielä runsaasti työtä. 

 

Vihreä kasvu on kovassa huudossa molemmissa maissa. Itse asiassa vain kestävällä tavalla luodut yritykset ja työpaikat ovat järkevää tulevaisuutta. Tämä tunnuttiin ymmärtävän varsin hyvin, sillä sitä tuotiin esille isäntien puheissa  jokaisessa tilaisuudessa. Suomella on nimenomaisesti kaikilla edellä mainituilla sektoreilla paljon annettavaa. Meillä on osaamista ja tietoa, jota nyt tarjotaan tiivistyvän yhteistyön muodossa molemmille maille. 

 

On tärkeää, että Mosambik ja Sambia saavat apua, mutta auttaakseen pidemmässä juoksussa itse itseään. Tämä on mielestäni samalla myös kestävää ja fiksua kehityspolitiikkaa. 

On sekä Suomen että Mosambikin ja Sambian etu se, että kauppaan perustuva yhteistyö kehittyy ja saa lisää vauhtia. Jos tässä onnistutaan, luodaan sillä työpaikkoja sekä Suomeen (esim.lisääntyneen viennin kautta) että yhteistyömaihin uusien yritysten muodossa. Kyse on siis win-win- tilanteesta. Yhteistyön kärki onkin hyvä suunnata yhä enemmän kehitysyhteistyöstä kaupalliseen yhteistyöhön. 

 

Kuten tiedetään, Afrikka on väestöllisesti todella nopeasti kasvava maanosa, ei ole lainkaan yhdentekevää se, miten tuo tarvittava kasvu ja kehitys tapahtuu. Uhkana ja jo todellisuutena ovat mm.köyhyys, työttömyys, syrjäytyminen ja kuten valitettavasti tiedämme, radikalisoituminen.  Puhumattakaan ilmastonmuutoksesta. Nämä kaikki uhat ja niiden torjuminen vaativat yhteisiä ponnistuksia- ennen kaikkea paikan päällä. 

Jos ihmiset pärjäävät omassa maassaan ja oma maa tarjoaa elämän edellytykset, on se omiaan estämään myös hallitsematonta maahanmuuttoa. Mielestäni tämä on erittäin hyvä peruste auttaa näitä maita kehittymään. 

 

Minulle jäi matkasta varsin hyvä maku. Saamani palaute eri toimijoilta on positiivista. Nyt onkin tärkeätä, että tästä matkasta ja sen kokemuksista seuraa jotain konkreettista. Tilannetta onkin tarpeen seurata ja olla edelleen aktiivinen. Työ ei tekemällä lopu, mutta menee toivottavasti eteenpäin.

 

Kiitos kaikille matkalla mukana olleille tahoille. Ja erityisesti matkan järjestelyihin vaikuttaneille hyvin toimineesta aikataulusta ja juoksutuksesta! Suomen suurlähetystöt tekevät arvokasta työtä ja luovat positiivista Suomi-kuvaa maailmalla. Kiitos siis erityisesti molemmille lähetystöille ja suurlähettiläille.

 

PS. En nähnyt krokoja. Livingstonessa hotellihuoneeni sijaitsi aivan lammen rannalla ja lammen rannalla varoitettiin kyseisistä  vahvan purennan omaavista veijareista. Tarkistinkin makkarin ovien lukituksen ainakin kertaalleen. Hyvin nukutti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Totean vielä, että tässä(kään) kirjoituksessa ei otettu kantaa moneen muuhun asiaan vaan lyhyesti Afrikan matkaan. Kaikkea kun ei voi yhdessä, eikä kahdessakaan kirjoituksessa tuoda esille.

Tämä nyt ikään kuin muistuksena.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Kiitos raportista. Hyvä aloitus myöhemmälle analyysille.

Itseäni kiehtoo Afrikka myös. Valtava maanosa valtavine ongelmineen, väestönkasvusta alkaen, joiden ratkaisemiseksi meidän on kaikkien ponnisteltava, jotta voimme säilyttää Afrikan luonnonihmeet faunoineen kaikkineen sekä kulttuuriperinnön myös jälkipolville.

Olen samaa mieltä kehitysavun tarpeellisuudesta jatkossa. Olemme kaikki samassa veneessä - kaikkien on toimittava.

Historiasta on kuitenkin otettava opiksi - lienee selvää, että pahojakin väärinkäytöksiä on avun jakamisen historiassa esiintynyt. Sinisilmäisyydestä tulee päästä eroon.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kerkesitkö tutustua Suomesta kehitysapuna Sampiaan toimitettuihin ulkovessoihin, hinnaltaan 50000 euroa kpl.?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ja totisesti totisesti hän sanoi seuraajilleen: "Olkaa maailman valo - kyynisyyttä älköön levitettäkö, edes sarkasmiin puettuna."

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No ei Väyrynenkään nähnyt krokotiileja, ainakaan ei maininnut, ja siellä Afrikassa ovat käyneet ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeritkin yhtä suurin odotuksin, jotta pitkän tähtäyksen suunnitelmia. Hyvä kuitenkin että käydään.

https://www.youtube.com/watch?v=qErJD3RpMQs

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Näitkö kiinalaisia?
Kysymykseni taustalla se, että olen päässyt käsitykseen, että Kiina toimii pragmaattisesti Afrikan suhteen. Ja jos Kiina toimii, niin se on aina mittavaa.

Muutoinkin Suomen kannattaisi varmaan peesata enemmin Kiinaa kuin monta muuta maata näissä kehittyvien maiden asioissa. Kuten kirjoitatkin, "Tämä on mielestäni samalla myös kestävää ja fiksua kehityspolitiikkaa." Kestämätöntä politiikkaa taas olisi pyrkiä riistämään näiltä mailta niiden tärkein resurssi: aivot.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän Kiina sielläkään hyvä hyvyyttään toimi, raaka-aineita ja viljelysmaata infraakin vastaan. Ja siihen meillä ei taida olla resursseja eikä tarvettakaan.

https://www.cfr.org/backgrounder/china-africa

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Juuri näin, Seija! Ettei Suomikaan toimisi hyvää hyvyyttään, vaan omaa etuaan ajaen, muttei riistäen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Niin no, joistain projekteistaan Kiina sai E-Amerikassa paljon negatiivista palautetta ja sen riistoksi katsoivat, mutta suuri maa, suuret projektit.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#4 Kyllä siellä oli vahvasti kiinalaisia. Siltoja, lentokenttiä ja muuta infraa rakentamassa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sitten kun kerkiät, niin lukisin mielelläni kommenttisi seuraavaan blogiini matkasi ajalta:

Mistä rikoksesta tuomitsee työttömät ministeri Jari Lindgren?

Kun vielä taannoin pitelit myös oikeusministerin salkkua lienee sinulle tuttua, että Suomessa voi maksimissaan 8 kuukauden EHDOTTOMAN vankeustuomion sovittaa yhdyskuntapalvelulla, joka tarkoittaa tehtävää yleishyödyllistä työtä ilmaiseksi. Kuulostaako tutulta?

Maksimi tuntimäärä yhdyskuntapalvelulle on 240 tuntia Rikosseuraamuslaitoksen mukaan, joten kahdeksan kuukauden tuomiolle se tekee tunnin per lusimispäivä.

Kun nyt sinä ja hallitus olette laittamassa pakkoa työttömille tehdä yleishyödyllistä työtä ilmaiseksi 65 päivän aikana 18 tuntia vastaa se samaa kuin tuomitun rikollisen työ 18 linnapäivän kuittaamiseksi.

Onko työttömyys siis rikos, joka pitää sovittaa yhteiskunnalle?

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sori, kännyn korjaustoiminne näemmä iski huomaamatta. Blogissa kuitennii oikein.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Hyvin osui, Kaistakorpi, aiheeseen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ei toki osunut, mutta kiinnostaa kovasti herran vastaus. Pahoittelen aiheuttamaan suurta vääryyttä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Lindgreniä ei tavoitettu ;)

Lindström vastaa: Ei mistään rikoksesta. Ei kai sitä tarvitse erikseen vakuuttaa? Työttömyys ei ole rikos.

Tuossa on vedetty niin mutkat suoriksi ja yhdistelty toisiinsa liittymättömiä asioita vailla mitään totuuspohjaa.

Taustat ja syyt mallille löytyvät täältä:, tosin erimielisinä: http://vm.fi/documents/10184/3254793/Ty%C3%B6llisy...

Lisää tietoa: http://stm.fi/documents/1271139/4693737/Aktiivisuu...

http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/3915389/M...

Tehtävänanto oli tämä: Pääministeri Sipilän hallitus nimesi vuoden 2017 talousarvioneuvottelujen yhteydessä valtiosihteeri kansliapäällikkönä Martti Hetemäen vetämään kolmikantaista työryhmää, jonka tehtävänä oli laatia yksi yhteinen esitys työllisyyden lisäämiseksi ja työttömyyden keston lyhentämiseksi.

Vastasin kuitenkin tähän todella asenteelliseen kysymykseen vaikka ensin ajattelin ettei se maksa vaivaa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Asenteellinen kysymys" on kuitenkin saanut kommenttia kirjoittaessani eniten suosituksia tässä ketjussa.

Ministeri on näemmä puolestaan heittäytynyt jo sen verran kopeaksi, että voi oman valintansa mukaan päättää mihin vastaa.

Niinhän se muutos menee kansan palvelijasta kansan herraksi.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #19

#19

Ei. En ole kopea. Enkä mikään herra(siinä mielessä kun tarkoittanet). Totta kai tuo saa suosituksia, koska "paha hallitus kiusaa kansalaisia", puree aina ja varmasti.

Minua nyppii se, että minulle voi esittää minkälaisia kysymyksiä tahansa, ja miten tahansa. Kysymyksen sisältäessä jo valmiin asenteen- "näin tämä menee, minä olen oikeassa". Vastaajalle jätetään toisin todistamisen taakka.

Ja kun sitten toisin todistaa, se johtaa pahimmillaan loputtomaan jänkkäämiseen jossa mm.ideologiilla perusteilla pyritään todistamaan omaa näkemystä ainoaksi oikeaksi. Siihen en enää lähde mukaan. Jos se on kopeutta, niin olkoon sitten niin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kiitos vastauksesta

Rikosseuraamuslaitoksen tapa löytyy heidän sivuiltaan ja pitää paikkansa. Teidän ehdotus toimintatavaksi on tullut esille. Toisaalla yleishyödyllinen työ on rangaistus ja toisaalla "aktivointi". Ilmeisesti tämä ristiriita ei ole sinulle ongelma, mutta aika monen muun oikeustajulle se sitä tuntuu olevan. Sitä ei taustamateriaali diibadaaboineen muuta - ja kuten totesitte, niin se on erimielinen.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Ihan kivaa, kun blogiin osallistujat osaavat pysytellä blogin asiassa. Ollaan, kuin politiikot paneeleissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Afrikan matkalta " on hieno ja vaikuttava matkakertomus. Aivan kuin itsekin olisi päässyt mukaan tuonne kiehtovaan Afrikkaan.

Ernest Hemingway kirjoitti oman matkakertomuksensa lyhyen kirjan muotoon vuonna 1936 tehtyään muutaman viikon pituisen safarin suurriistan parissa. Kirjan nimeksi tuli Green Hills of Africa eli suomennettuna Afrikan vihreät kunnaat.

Jokin haraa Afrikassa kehitystä vastaan ja lujaa. Lammikossa makoilevaa ja saalista väijyvää krokotiiliä voi pitää kehityksen jarruna, mutta ei se vielä hyväksyttävästä ja kaiken kattavasta selityksestä käy.

P.S. Professori Tatu Vanhasella oli oma näkemyksensä asiasta, mutta ei nyt mennä siihen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ylimielisen väärinkäsityksen voi korjata vaikka kommentista 23 löytyvän linkin avaamalla. Tai pannaanpa se tähänkin:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Afrikan maista Marokko on viime aikoina ylittänyt uutiskynnyksen Suomessakin jihadistisen terrorismin kasvualustana.

Kasvua on havaittu tuolla sektorilla vientiin asti.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Varmaankin hyötyä puolin kuin toisinkin että siellä alkupäässä(-pakolaiset)
voisivat asua kuin elää rauhanomaisesti kun omaan maan olosuhteita parannetaan jotta elinmahdollisuudet olisivat otollisemmat.

Hallitsijat kuin heimosodat omine piirteineen yhdessä luonnon olosuhteiden "pesäkkeissään" muodostavat ne uhkatekijät.

Käyttäjän paiviruippo kuva
Päivi Ruippo

Myös Intiassa talous kasvaa huimaa vauhtia, meni jo Kiinan ohi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aika suurikokoinen väärinkäsitys.

Ostovoimapariteetilla mitaten, IMF:n mukaan:

Kiina 23,2 biljoonaa dollaria
EU 20,9 biljoonaa
USA 19,4 biljoonaa
Intia 9,5 biljoonaa
Japani 5,4 biljoonaa

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

Nimellisarvolla mitaten, IMF:n mukaan:

USA 18,6 biljoonaa dollaria
EU 16,4 biljoonaa
Kiina 11,2 biljoonaa
Japani 4,9 biljoonaa
Intia 2,3 biljoonaa

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)

Väkiluvultaan Intia ohittaa näinä vuosina Kiinan. Täsmällistä päivämäärää on vaikea sanoa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tässä on lista valtioista talouden kasvunopeuden mukaan. Vanhasen Tatu olisi järkyttynyt:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by...

Mika Sarivaara-Satta

syntyvyys hakkaa talouskasvun, joten todellinen talouskehitys saadaan kun verrataan BKT per capita. toisaalta kehittyvien talouksien kasvu on lähtötilanteesta johtuen erilaista, kuin kehittyneissä talouksissa.

Pasi Karlsson

Oliko se Mosambikissa jossa kinukit rakentaa presidentille residenssiä, joka on suurempi kuin White House ?
Kivihiiltä ja kaasua pukataan maailmalle, fyrkillä ostetaan gepardi-hattuja, mielellään valkoisia ilotyttöjä ja muita huvitteluvälineitä ?
Auttajia ja neuvonantajia maassa riittämiin ..

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Oliko se Suomi, jossa gepardihatut ovat kansallismielisen maailmankuvan keskiössä?

Pasi Karlsson

Stadissa on sanonta gepardi-hattuisista, jos ei varo lähtee fyrkat, näin taisi käydä ministeri Mattilallekin !

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Vieläkö oli suomalaisten kehitysavun viemät Valmetin raadot samoilla paikoillaan Kitwen metsäoppilaitoksella kuin vuonna 1996 jolloin itse kävin siellä? Veikkaan että oli. Kukapa ne olisi korjannut jos ei suomalaiset itse.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#32 En tiedä, en käynyt siellä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#33

Nostetaan ministerille hattua rehellisyydestä ja halusta keskustella kansan kanssa.
Hyvää jatkoa.

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari

Hienoa!

Jarpallakin vaihtui heinänkorsi kookospähkinään ja Sinisen tulevaisuuden hengessä käytiin ottamassa mallia apartheid-kaivoksista ja veritimanttien alkulähteiltä.

Nyt varmasti jäi kaihertamaan gäppi meidän ja heidän työläisten välillä ja TE-kyykytyskeskuksiin ollaankin valmistelemassa entistä tehokkaampia orjatyömalleja, sillä kyllähän asia on niin että työolot ja toimeentulo on suomalaisittain kerrassaan hulppeat verrattuna yön timojen vastaaviin.....joten samalle viivallehan ne on saatava!

Toki sellainenkin skenaario on varmasti kehitteillä jossa Suomalainen ammattikoulutus ostetaan Afrikanserkuilta, kun se on niin paljon kustannustehokkaampaa. Kyllä joku Kreikkalainen varustamo hoitaa logistiikan menopaluuna, ihan vain oppilasvaihdon nimissä.

Kai sen krokonnahkasaappaat löytyi tuliaisiksi vaikka elävää sellaista ei Jarppa verovaroin päässyt ruokkimaankaan?

Hyvää alkanutta politiikan syysmyrskyä vaan, toveri sininen!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset