Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Työttömyys ja tilastot

Sain palautetta. SDP:n varapj. Sanna Marin kertoi viestitti minulle Twitterissä näin: 

"Työministeri sanoi kyselytunnilla: "pitkäaikaistyötön ei ole ainoastaan työtön vaan hänellä on paljon psykososiaalisiin ongelmia." Siis what?"

En kiistä sanomisiani. Mutta voin kertoa uutisena sen, että kyselytunti ei ole mikään helppo rasti. Se on paineellinen ja hankala paikka. Siksi, virheitä sattuu ihan jokaiselle. Ainakin minulle. 

Minä en yleistä kaikkia pitkäaikaistyöttömiä samaan kategoriaan. Osa on työttömiä ja heillä ei ole muuta "ongelmaa", mutta osalla on psykososiaalisia ongelmia ja heihin oli tarkoitukseni viitata.

Pyydän anteeksi kaikilta niiltä, jotka luulevat työministerin pitävän kaikkia pitkäaikaistyöttömiä moniongelmaisina. Näin EN tietenkään ajattele.

Kiitos Sanna Marinille aktiivisuudesta ja tarkkaavaisudesta. Hän muistanee tämän myös silloin kun istuu itse ministerinä aitiossa tentattavana. Toivon asiallisen ja oikeaan tietoon perustuvan keskustelun jatkuvan. Eihän työttömyys kokonaan poistu tämänkään hallituksen aikana vaan on seuraavankin hallituksen vastuulla. 

 

 


Työttömyys ja sen tilastointi ovat olleet myös kiivaassa keskustelussa. 

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen luvuissa muutokset olivat elokuussa hyvin pieniä. Työllisten määrä kasvoi vain marginaalisesti ja myös työttömyys kasvoi hieman. Sen sijaan piilotyöttömyys väheni.

Työvoiman ulkopuolella olevia oli vuoden 2017 elokuussa 1 412 000 henkeä eli 5 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työvoiman ulkopuolella olevista oli piilotyöttömiä 140 000, mikä oli 14 000 vähemmän kuin vuoden 2016 elokuussa(lähde Tilastokeskus). Tämä kertoo siitä, että ihmiset alkavat uskoa siihen, että työtä kannattaa jälleen hakea. 

Virhemarginaalit ovat kuitenkin suuret. Kausitasoitetuin luvuin työllisyyden kasvu jatkuu ja hieman vahvistuukin; myös suhdanne-ennusteiden perusteella työllisyyden kasvun voi odottaa edelleen vahvistuvan.

 

Työnvälitystilastoissa (TEM) työttömyyden lasku oli jälleen erittäin voimakasta (laskua lähes 54 000 henkeä verrattuna viime vuoden elokuuhun).  Näin suuri lasku selittyy  sekä parantuneella työmarkkinatilanteella että edelleen myös määräaikaishaastattelujen vaikutuksella.

Tilastokeskuksen työttömyysluvut perustuvat otospohjaiseen työvoimatutkimukseen.

Työ- ja elinkeinoministeriön luvut perustuvat puolestaan TE-toimistojen asiakasrekisterin pohjalta laadittuun Työnvälitystilastoon.

Joten sellainen vertailu, jossa otetaan yksi luku toisesta tilastosta ja toinen luku toisesta ei ole relevanttia vertailua. 

Lainaus Tilastokeskuksen sivulta: Tilastokeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön luvut ovat aina poikenneet toisistaan. Vuosina 2006–2011 työttömiä oli työvoimatutkimuksen mukaan vuositasolla 31 000–44 000 henkilöä vähemmän kuin Työnvälitystilaston mukaan. Vuodesta 2012 alkaen työttömien lukumäärän ero on kasvanut, ollen 94 000 vuonna 2014 (kuvio). Merkittävin syy työttömyyslukujen eroon on tilastojen erilainen työttömän määrittely. Eroa ovat lisäksi kasvattaneet sekä työttömyyseläkkeestä luopuminen että Työnvälitystilaston työttömän työnhakijan määrittelyyn vaikuttavat lainsäädännön muutokset.

Kun minulta siis ryhdytään kyselemään eduskunnan kyselytunnilla yksityiskohtaisista asioista joiden vastaamiseen ei yksi minuutti riitä, niin ehkä joku ymmärtää vastaamisen vaikeuden. Näiden tilastojen sisään katsominen kun on asiantuntijoillekin vaativaa. Siis niille jotka työkseen tätä tekevät. 

Väärinymmärtäminen ja erityisesti tahallinen sellainen ei sekään ihan kauheasti auta työttömyyden ahdingossa olevia. Väärää tietoa nimittäin liikkuu paljon ja TEM pyrkii omalta osaltaan korjaamaan virheellistä tietoa sen minkä ennättää ja minkä havaitsee. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (150 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No eikö ole vähän sairasta antaa työttömälle työnhakijoille sanktioita siitä etä hakevat duuneihin mihin eivät ole täysin päteviä?

Mun mielestäni on melko normaalia että työtön hakee paikkoja joihin ajattelee olevan mahkut, vaikkei esim omaisi ajokorttia.

Itsekkin aikoinani pääsin duuniin missä huomattiin kykyni vaikkei minulla ollut muodollista koulutusta kyseiseen hommaan. Vuosia myöhemmin ammattikoulussa pätevöitin itseni kyllä kyseiseen duuniin.

Juhani Vehmaskangas

Tuota muuten kyseenalaistan, tai ihmettelen - näyttää nimittäin siltä, että hallitus ajaa (kommenttini #2) tilannetta jossa töitä pitää hakea vaikkei olisi tehtävään pätevä - mutta hyvä niin, ja se kai on tarkoitus?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Älä kyseenalaista koska se on täysin totta nykypäivänä.

Juhani Vehmaskangas

Hyvään aikaan kirjoitat, ja oikeasta asiasta. Voisiko nykyhallitus harkita työttömien korttikoulutuksen järkevöittämistä?

Kuten kerron: http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mitä muuten olette ajatelleet tehdä täysin työkyvyttömille ihmisille joita kortistoissa leijuu pilvin pimein? Vakuutuslääkäri saattaa ajatella että neliraajahalvaantunut on täysin työkykyinen. Ja kortistoon on matka sellaisen ihmisen.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Tänään julkistettiin asettamani(ollessani oikeusministeri) selvitysmies prof Matti Tolvasen raportti liittyen vakuutusoikeuteen ja sen kehittämiseen. Tässä on hyvä lähtölaukaus edistää tätä asiaa.

Pekka Pylkkönen

Tänään oli myös lehdessä juttu kaverista joka painoi duunia täyttä häkää vaikka lääkärit olivat hänet kunniansa ja omatuntonsa kautta todenneet täysin työkyvyttömäksi ja vakuutusyhtiö päästänyt eläkkeelle.

Mitä tehdä niille jotka kuvittelevat että mitään töitä ei voi tehdä jos vähän kolottaa tai vituttaa? Tuolla on ihan oikeasti baareissa laulamassa karaokea kolmekymppisiä sairaseläkeläisiä.
Pitäisi vähän ruveta tiukentamaan seulaa. Sairaseläkkeelle vain ne jotka eivät oikeasti pääse sängystä ylös.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Jaa-a. Eli sun kannan mukaan pääsisin työkyvyttömyyseläkkeelle vasta sitten siinä kunnossa että en pääse kuin punkasta ylös? Kerran viidessä vuodessa laulan kartsua. Tottakai silloin olen karaoken ammattilainen? Vai peräti laululintunen? Kitara käteen niin ole valmis rockstara?

Mä olen itse siinä kunnossa etten ikinä tiedä mitä arpa tuo huomenna eteen. Onko heti aamusta paniikkikohtaus, vaiko Menieren hullu tauti pistää koko maailman ylösalaisin, samoin tekee migreeni. Joskus on kankku kipeä noidannuolen muodoissa tai niskasärky jyllää jolloin ei suju edes ajatteleminen.
Ai niin lisäksi puolisokea ja puolikuuro mutta työnsankarina voin vain tarpoa eteenpäin.
Luuletko oikeasti että joku työnantaja edes ottaisi tällaista ihmistä töihin?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #14

Ei minulla ole halua ottaa kantaa sinun tilanteeseesi. Kyse on siitä että kun joku päästetään eläkkeelle ennen aikojaan, joku toinen joutuu ihan oikeasti niska limassa tekemään työt sen puolesta. Se että saa ulkoistaa elatuksensa muille pitäisi olla aika äärimmäinen keino.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #99

Olisko työkyvyttömyys/sairaseläke ainut oikea eläkemuoto? Tiedän pilvinpimein eläkeläisiä (vanhuuseläkeiän ohittaneita) jotka kyllä kuntonsa puolesta pystyisivät tekemään töitä

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #114

Tiedän monia eläkeläisiä jotka ovat täystyöllistettyjä. Itsekin harkitsen toiminimen perustamista uudelleen kun rupea jo tekeen turhaan tiukkaa.
Olen kyllästynyt kyttäämään tarjouksia ja vertailemaan aina hintoja ruokakaupassa. Haluisin joskus istua kahvilassa rupattelemassa jonkun ystävän kanssa. Sitä tein kaksikin kertaa menneenä viikkona kauppahallin edullisessa Anitta kahvilassa, jossa samalla käytiin valokuvataidetta ihailemassa.
Haluan vielä matkustaakin kaikkin ilmansuuntiin paitsi kotimaassa naapurimaihinkin.
Ennen kaikkea haluan pankista lainaa, jotta voisin muuttaa viimeisen kerran asuntoon jossa pärjään omin päin. Maisemaan joka ei ole jatkuvan tuhomylleryksen kourissa.
Eläkkeen todellisesta reaaliarvosta on tippunut noin kolmannes.

Juha Kuittinen

Jos "kolotukselle ja vitutukselle" on lääkärin lausunto, että on työkyvytön- Pistätkö sinä Pekka sen lausunnon lääkärin vitutuksen piikkiin?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #71

Niin. Tarkoitus oli sanoa että ihmiset ovat toisinaan sellaisia, että he valittavat tyhjästä saadakseen lääkärinlausunnon ja jäädäkseen toisten elätettäväksi.

Harva ihminen on työkyvytön kaikkeen työhön. Työtä kun on sen verran moneen junaan.

Lääkäri ei ole mikään jumala. Häntä voi kusettaa kuten muitakin. Tähän viittaavat esimerkiksi tutkimukset joiden mukaan ihmisten sairastavuus riippuu sairasperusteisten sosiaalietuuksien tason muutoksista.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #98

"Sairaseläkkeelle vain ne jotka eivät oikeasti pääse sängystä ylös."

Sinä olet siis sitä mieltä, että lääkäriä on kustu silmään jos sairaseläkelausunto tulee muulla perusteella?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #112

Lääkäreitä kustaan silmään sairasperusteisten etuuksien korkeamman tason vuoksi. Harva ihminen on pysyvästi kyvytön kaikkeen työhön. Tämän ymmärtää ehkä vakuutuslääkäri mutta hoitavalle lääkärille se näyttää liki mahdottomalta ymmärtää. Toki ammattia voi joutua vaihtamaan ja sitä ehkä kannattaisi sponsoroida nykyistä runsaamminkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #98

Siinä olet täysin oikeassa, että harva on kokonaan työkyvytön. Minusta on suorastaan rikollista lykätä nuoria ihmisiä jonkun masennusdiagnoosin tai epämääräisen psykiatrisen oireluokituksen takia eläkkeelle. Työ on yleensä parasta terapia, sitä saakin sitten tehdä jossain "kuntouttavissa" työsaleissa joillekin, äärimmäisen yksitoikkoista, työtä tarjoaville firmoille, olemattomalla palkalla.
Myös monet kehitysvammaiset kykenisi ja haluisi kovasti tehdä työtä. Vain harvat heistä ovat saaneet normipalkkaisen työpaikan.
Yhteiskunnan velvollisuus pitäisi olla järjestää jokaiselle kykyjen mukaista työtä. Muutoin ei oikestaan voida edes puhua yhteiskunnasta.
Kansalaispalkka ei poista työttömyyden ongelmaa. Itsetuntoa ei voi rahalla korvata.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #138

Juu.

Kuinka se on ylipäätään mahdollista sanoa kolmekymppiselle että hän on masentunut vielä 50 vuotta.. siitä tulee korkeintaan itseään toteuttava ennustus.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #140

Näin on. Näitä ennusteitaan kemiallisen lobotomiankin avulla toteuttavia tunnaen aika monia.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.P:.. lehdessä juttu kaverista joka painoi duunia.."

Tekikö vapaaehtoisesti ja omasta halustaan, vai oliko työkkäri laittanut "väkisin" 9n euron harrastusaskareisiin?

P.P:"Tuolla on ihan oikeasti baareissa laulamassa karaokea kolmekymppisiä sairaseläkeläisiä."

Miten sulla perheellinen ja yötäpäivää töitä tekevä mies on aikaa istua baareissa ja kysellä kolmekymppisiltä ovatko he sairaseläkkeellä, vai onko tämä kuitenkin jotain omakohtaista kokemusta, tjms.?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jotkut neliraajahalvaantuneet tekevät työtä.

Pekka Pylkkönen

Juu. Ja jotkut terveet pääsevät sairausetuuksille. Kirjoitanpa googleen:

http://www.savonsanomat.fi/savo/Ty%C3%B6kyvyt%C3%B...

https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/tyokyvy...

https://www.is.fi/tyoelama/art-2000000615132.html

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/447386/Nainen+yri...

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/ma...

Ja näitä riittää. Nämä ovat vain tapauksia joissa etuuksien väärinkäyttäjä on ollut tarpeeksi pöljä tehdäkseen työtä samalla kun nostaa etuuksia. Ja kaikissa tapauksissa varmasti useampi lääkäri on ollut sitä mieltä että henkilö on täysin kyvytön työhön..

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #134

Onhan niitä kepluttelijoita aina olemassa. Se ei poista mitenkään niiden hätä joiden välttämättömiä elinkustannuksia tuet eivät kata, jotka joutuvat tuntikaupalla jonottamaan jäteruokaa.
Luuletko tosiaankin,että joku viittii tuollaista linkkiluetteloa ruveta avamaan ja lukemaan jotain vanhoja lehtijuttuja.?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #135

Idea: kun työkyvyttömyysetuuksien ehtoja kiristetään, niille jotka eivät kykene mihinkään työhön voidaan tarjota parempi elämä. Jos pystyt tekemään itsellesi ruokaa, pystyt tekemään sitä jollekin muullekin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sairas, joka odottelee työkyvyttömyyseläkettä ja asia on eläkeyhtiön käsittelyssä, hänet ohjeistetaan kirjautumaan työnhakijaksi, vaikka ei töitä haekkaan vaan prosessi eläkkeelle jäämiseksi kesken. Koska toimeentuloksi saa silloin työttömyysetuudet, mikäli kuntoutustukipäätös ei enää ole voimassa.

Nämä ovat mukana näissä tilastoissa.

Näin minulle kerrottiin työeläkeyhtiöstä ollessani sairauden takia kuntoutustuella. Näin työttömyysetuutta maksetaan vaikka ei ole edes todisteellisesti työmarkkinoiden käytettävissä.

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

Pitkäaikaistyötön on henkilö jota TE-toimistot eivät suostu palvelemaan.

Ei mitään muuta.

Tilanne muuttuu vasta siinä päivänä jolloin TE-toimistot haluavatkin toimia työhakijan urasuunnitelmien tueksi, eikä sanella hänen elämänsä joka pilkkua.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tilastokeskus :7000 työtöntä lisää.
26.9 IL
Noin suuri määrä "laiskoja" työtä vieroksuvia lisää.Jotka vaihtoivat säännöllisen palkan "mielummin" Sosiaaliturvalla elämiseen .

28.9 Kone sanoo irti 1 000 henkeä. säästöä 100milj.
27.9 Aktia sanoo irti 240 .

Eikä ne tähän lopu.Tahti kiihtyy. Ennustetaan globaalia lamaa ,alkavan -18.
lähde:
TE
Olisko Ministerillä jotain kerrottavaa miten hallitus on varautunut siihen?
"Varmistamalla" että yrityksille riittää ilmaista työvoimaa jos talouskasvu taittuukin -18(TE)
Suomella 10%
EU 6%
USA 4%

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

Marja-Liisa, ihan olennaiset luvut tuot kyllä esiin, mutta miten nämä liittyvät juuri minun kommenttiini? Vai oletko ottanut tavaksi sirotella niitä tilastoja vähän sinne sun tänne miten sattuu, ilman minkäänlaista asiayhteyttä kommenttiin jonka alle laitat nämä?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Lisäksi jos ihminen on esim sairas ei tarkoita sitä että on psykososiaalisesti jonkinlainen ongelmatapaus.

Itse olen työkyvyttömyyseläkeläinen, muttei se tarkoita sitä että olisin juoppo, narkomaani tai jotenkin sosiaalisesti vajaa ja en kykenisi itsenäiseen elämään..
Edes mielenterveysongelmista kärsivät eivät ole epäsosiaalisia tai joitain hunningolla olevia lapsen lailla paapottavia juoppoja.
Psykososiaalisia ongelmatapauksia löytyy jopa vallan huippupaikoilta.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#9 Missä niin väitän? Ei ole mitään syytä väärinymmärtää. En minä syytä sinua vaan totesin, että pitkäaikaistyöttömissä on MYÖS moniongelmaisia ihmisiä. Sehän on fakta eikä mikään leimakirveellä heittäminen.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

On totta, mutta olisi hyvä ottaa järki käteen ja laittaa heidät (ei olemassaolevien) terveydenhuollollisten palvelujen piiriin.

Moniongelmainen tarvitsee aivan muuta kuin pakkotyötä ja ihmisarvon riisumista sosiaaliturvan epäämisen muodossa.

VINK VINK laittaisin sinuna sinne terveydenhuoltotoimeen jos oikeasti edustat kansaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #59

Hallitus voisi lopettaa yrittäjien kautta mediaan tulevan päivittelyn työvoimapulasta.

Akavalainen: Insinöörejä kortistot täynnä - yritykset valittavat insinööripulaa
Lauantai 30.9.2017 IL

JK.Joka alalta löytyy kortistosta ammattitaitoista väkeä .Jos yrityksillä löytyy palkanmaksuhalukkuutta.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #66

Moni yritys tekee niin heikosti tuottavaa työtä että olisi parempi lopettaa?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.L:"..vaan totesin, että pitkäaikaistyöttömissä on MYÖS moniongelmaisia ihmisiä.."
Ja näihinkö eritoten ajattelit purevan tämän määräaikaishaastattelun, kuten myös siitä melko suurella todennäköisyydellä koituvan karenssin/päivärahan alenemisen ja mitä näitä muita työllistymisen edistämiskeinoja nyt onkaan.
Ettekö te ihan oikeasti voi alkaa siellä keskuudessane pohtimaan sellaisia asioita jotka edesauttaisivat sitä oikeaa työllistymistä ja lopettaisitte ihan kertaheitolla ja vaikka ensi viikosta tämän nykyisen "tempputyöllistämisen", mistä ei ole oikeasti hyötyä kuin korkeintaan työministerille, joka esittelee lukuja "miten taas aleni työttömyys", tjms.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #104

Mistä kummasta tää ajatus että hallitus luo työpaikkoja oikein kumpuaa. Okei, se voi yrittää muuttaa rakenteita ja esteitä työpaikkojen luomiseen muttei varsinaisesti luo yhtään työpaikkaa.

Töpaikat luo markkinat. Siksi on suorastaan naurettavaa että hallitus toisensa perään ristiinnaulitsee itsensä johonkin työllisyystavoitteeseen ja sitten ihmiset ja media arvio sitä tätä tavoitetta vasten. Turhaa resurssien ja energian tuhlaamista.

Tuon kaiken näki siitäkin että yritti hallitukset (myös kataisen hallitus) mitä vain kasvu ei alkanut, työpaikkoja ei tullut mutta kas kummaa kun kysyntä alkoi elpymään ja investointilama päättyi tärkeimmissä vientimaissamme ja maailmankin laajuisesti, kiitos ekp:n massiivisen elvytyksen alkoi suomenkin vienti ja kasvu ja tämä työttömyyden pienikin lasku.

Hallitusten tärkein tehtävä on huolehtia eism. että maassa riittää hyvin ja oikein koulutetttua väestöä, infrastruktuuri on kunnossa ja esteitä työntekijöiden palkkaamiseen ei ole, huolehtia että yrityksillä on riittävästi riskirahoitusta, riittävästi innovaatio ja tuotekehitystä ja että terveydenhuolto toimii.

Työmarkkinajärjestöt huolehtivat kilpailukyvystä.

Ja tärkein viimeiseksi.

Jokainen ihminen huolehtii omasta kilpilukyvystä eli omasta koulutuksesta ja osaamisesta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Monet mielenterveysongelmaiset ovat myös juoppoja ja alkoholistit kehittävät usein itselleen mielenhäiriöita.
Huipulla ns. päätäjäporukassa vasta ongelmatapauksia löytyykin joten ei ihme että päätökset ovat täysin tolkuttomia.
Viime vaaleissa tuntui ettei kukaan järkevä ihminen asetu enää ehdokkaaksi.
Olen miettinyt mistä tulee tämä joukkohurmos, täysin puoluideologioita (onko niitä enää tähän maailman aikaan) ylittävä usko kasvun ja kilpailun siunauksellisuutteen, vaikka todellisuus osoittaa, ettei se pidä ollenkaan paikkansa. Eivätkö politiikot joudu mitenkään tekemisiin todellisuuden kanssa kun pelkkiä rahoja vaan laskevat. Ja pelaavat pokeria jakaen mulle sulle ja kolehtina käännetään ryysyläisten taskut nurin.
UFFissa olisi voinut tänään saada eurolla täysin käyttämättömän takin jossa vain taskussa reikää ja siten vaatekaupassa myyntiin kelvoton. Siitä tulikin mieleen että täytyy tarkistaa uuden syystakkini, jonko ostin toissapäivänä, taskut.

Kaija Niemi

Määräaikaishaastettelujen vaikutus...????
Ihmettelen mitä ne on, minuun ei ole otettu te-toimistosta yhteyttä vuosikausiin?
Omapalvelun sivulla vain yhteydenottopäivämäärä vaihtuu ja itse saat kysellä ihan muualta mihin voisi mennä ja mitä tehdä.... Paperit tehdään muualla valmiiksi ja te-toimisto on vain kumileimasimena Kelan suuntaan.
Työhön en enään ainakaan kokopäiväisesti kykene. Kortistossa on satoja kaltaisiani jolle voisi jokin työkykykartoitus olla asiallista ja sitä kautta miettiä settiä uudelleen mutta tästäkään ei riittävästi kerrota.. Turhaan osa roikkuu kortistossa, minutkin Kelan lääkäri totesi kesken sairasloman terveeksi vaikka en pystyssä pysynyt ja eikun kortistoon takaisin......

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos linkistä- ja vinkistä. Pitänee antaa asiantuntijoille palautetta, että teidän asiantuntemuksenne on ammuttu alas. Ja että ainoa totuus asiasta löytyy Uuninpankkopojalta, ja vieläpä ihan puolueeton sellainen. Ilman mitään ideologiaa...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ei ole mitään ideologiaa vaan aivan työttömien elämää elämää. Älä nyt jumafliut ala sössöttään mistään ideologiasta.
Kansa on vihainen ja aivan syystä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #18

Totta kai Timonen on mielestäsi oikeassa koska tukee kirjoituksillaan omia ajatuksiasi. Eikä siinä mitään.

Minä en sössötä vaan viittaan siihen, että Timonen edustaa, ainakin Wikipedian mukaan SDP:tä. Jos näin ei ole, niin toki myönnän virheeni.
Sosialidemokratia on käsittääkseni ideologia?

Ja Taru, usein syytetään siitä kun joku omii itselleen ja asialleen kansan. Uskon, että MONI on vihainen, mutta KANSA?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #22

Eli koska SDP niin ei voisi olla oikeassa tässä duunijutussa? Itse olen puolueeton ihminen mutta joskus alkaa vain vatuttamaan tämä köyhimpien kohtelu.

Se että on demari ei oikeuta kaltoinkatselemiseen asiantuntemusta kohtaan.
Timosella jos jollain on kokemusta ruohonjuuritason ihmisten mietteistä.

Sen takia Siniset sukeltaakin niin syvällä koskei kansaa ole kuultu.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #24

Ei. Mutta ei myöskään aina oikeassa. Ymmärrän vatutuksesi.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #25

No hyvä. Kannattaisi sitten tehdä jotain asioiden eteen.
Psykososiaalisesti ongelmatapauksesta ei välttämättä tule kyykytyksella sen parempaa.

Psykososiaalinen ongelmatapaus ryövää sitten ruokansa lähimmästä marketista.
Oli kauheaa kuulla että eräs rouva, vanhempi ihminen, kunniallinen kansalainen, kuusikymppinen, päätteli jo että hänen on jossain vaiheessa ryhdyttävä rikolliseksi koska rahaa ruokaan ei enää ole lääkkeiden ja asumisen jälkeen? Hänen on pakko alkaa nyysimään ruokaa kaupasta? Ja jos jää kiinni niin ajatteli että ehkä linnassa on paremmat olot? Mitä se sellainen elämä on?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #26

Juuri kuvaamasi tapauksia varten on Suomeenkin rantautunut bisnesmalli, jossa vähävaraiset perheet antavat ostoslistan jollekin narkkarille, joka käy keikkaamassa ruuat ja tuo kotiovelle edulliseen hintaan. Lontoossa tätä harrastetaan yleisesti. Esimerkiksi Helsingin Kalliossa saa hyvin edulliseen hintaan ruokaa.

Pimeän ruuan markkinat ovat syntyneet tyydyttämään kysyntää, kun minimi toimeentulo ei tahdo ihmisillä riittää.

Todennäköisesti vanhuksista huolehditaan vankilassa paremmin kuin ns. vanhusten avohoidossa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #22

Hyvä, että aiheesta käydään keskustelua. Siitä pisteet Lindströmmille ja Elkamalle. Se, että onko joku osallinen demari tai jokin muu, ei kai ole relevanttia. Terveisin kokoomuslainen.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #29

Itse en ole Demari vaan puolueeton.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #31

Niinpä, mutta niinhän on Lindströmkin, joka mielestäni on ihan fiksu ihminen. Hänellä olisi nyt parivuotta aikaa kehittää ennakkoluulottomasti ratkaisuja pitkäaikaistyöttömyyteen jne. Uusia rohkeita avauksia, koska poliittinen eläkeura ei ole ministerin tavoitteena.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #35
Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari

Tähän väliin totean että kyllä valtioneuvoston (puolueettomana) ministerinä teillä on hirveä tarve monopolisoida "oikea totuus".

Tottakai näin koska poliittisen järjestelmän uskottavuus ja legitimiteetti on sailytettävä hinnalla millä hyvänsä. Ymmärrän sen. Siksi järjestelmämme on fasistinen ja hallintoalamainen on pelinappula (vrt. rivisotilas).

Teidän ajamilla työllistämisvoimilla pitäisi nyt vain kyetä rakentamaan sotilaiden kadonneista eväspakeista uusia ja uljaita panssareita.

Ymmärrättekö kuinka hölmöltä se näyttää?

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #84

Voisitko määritellä Fasistinen tässä yhteydessä. Se kun ei ole mikään tarkka ideologia vaan sitä voi määritellä niin monella tavalla.

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari Vastaus kommenttiin #116

Kato googlesta äläkä leiki typerää.

Kaikki mitä jonkinasteisella pakottamisella tai väkivallalla (esivallalla) koetetaan muuttaa on luonteeltaan fasistista.

Toki myös luonnonjärjestys on fasistinen koska se karsii heikot yksilöt/yhteisöt jotka eivät sopeudu tai selviydy entropian tahdissa.

Myös kapitalismi ja markkinatalous on tällainen.

Nyt suomessa toteutetaan sellaista politiikkaa jossa marginaalista höykkyytetään enemmistöä toisen marginaalin tähden.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Monella pitkäaikaistyöttömällä varmasti on eriasteisia psykososiaalisia vaikeuksia. Tästä on ihan tutkimustietoakin.

Marin puuttuu perusväärinymmärtäjän tapaan aidan seipääseen itse aidan sijaan. Itseäni ottaa kaaliin nykymenossa eniten se, että aletaan saivartelemaan sanamuodoista ja/tai esim. lukuarvoista sen sijaan, että itse ongelmiin tartuttaisiin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Niin. Olisi hyvä että asioista puhuttaisiin niiden oikeilla nimillä.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Ongelma vaan on "mielensäpahottaminen", "vedetään herneet nokkaan" ongelma.
Jos puhutaan asioista suoraan ja niiden oikeillanimillä niin tulos on monesti yllämainittu.

Eräässä kaupassa satuin näkemään ilmoituksen jossa kerrottiin että paikassa X jaetaan eu:n ruoka-avustusta VÄHÄVARAISILLE. Jäin miettimään miksi ei käytetty sen oikeaa termiä KÖYHILLE tai NÄLKÄÄNÄKEVILLE. Nehän olisivat olleet oikeat termit mutta ne eivät olisi olleet poliittisesti korrekteja.

Tämä termi vähävaraisille oli valittu, uskoisin siksi koska sen ei uskottu aiheuttavan niin paljon mielipahaa vastaanottajassaan.

Ja eihän tämä nyt varsinaisesti kuulu ministerin aloittaman keskustelun teemaan enkä halua aiheuttaa tällä kirjoituksellani pahaa mieltä kenellekkään. Kunhan ajattelin "ääneen".

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Numeroja tulkittaessa pitää ottaa huomioon, että suurien ikäluokkien eläköityminen ja työkyvyttömäksi ajautuminen poistaa osan työttömistä tilastoista.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström
Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Pari kuukautta sitten olin haastattelemassa työnhakijaa. Ensimmäisen viiden minuutin aikana selvisi, että hänestä ei varmuudella ollut ainakaan siihen työhön johon paikka oli auki. Eikä todennäköisesti mihinkään muuhunkaan työhön.

Hänen paikkansa olisi selkeästi eläkkeellä, mutta hänelle eläkkeen haku ennenaikaisesti oli todennäköisesti mahdoton tehtävä. Siksi hän rumentaa tilastoja vielä monta vuotta.

Luultavasti vastaavia tapauksia on Suomessa tuhansia.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#27 On heitä. Osa sai apua "Lex Lindströmistä" mutta se on vain kertaratkaisu.

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

Aloitteistasi ei kukaan ole saanut apua. Mikset vaan aja koko hemmetin työvoimahallinnon alas kun eivät siellä kerta kaikkiaan halua palvella työttömiä?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Esimerkiksi on paljon nuoria innokkaita työntekijöitä jotka haluaisivat innolla tarrata työelämään. Edes jossain muodossa. Puhelinmyynti ei ole ihmisen paikka tai joku provikkaduuni missä lupaillaan kaikki mahdolliset.
Työkekemusta kaikki vaativat.

Nuoret työelämään ja vanhat ja raihnaiset ansaitulle eläkkeelle.

Juha Hämäläinen

Nyt kun pääsee oikein ministeriltä kysymään niin on pakko kokeilla.

Kerro Jarppa miksi Pirkanmaan työllistämisrahat on tälle vuodelle jo loppu ?

Hommasin omaehtoisesti paikan, jolla voitaisiin korjata moniongelmaisuuttani, mutta Pirkanmaan TE-toimiston päämaja Tampereella ilmoitti, että järjestöjen määrärahat on käytetty loppuun......

Kaksi kuukautta sitten sain karenssin, kun en päässyt autottomana töihin ja nyt kun hommasin työmahdollisuuden jossa ei tarvita autoa.....Teiltä loppui rahat!

Minä alan menettää uskoni teidän toimiin ja koko maahan!

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Siellähän oli muutaman kymmentä miljoonaa käyttämättäkin?

Juha Hämäläinen

Eilen kuitenkin sain hylsyn..... Ei riitä rahaa!

Olisi kiva tietää odotanko turhaan, kunnes joku viskaali tulee ja pakottaa minut ajelemaan fillarilla, johonkin 9€ leikkipiiriin.....

Vai saako tämä poliittinen systeemi jotain aikaiseksi...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #38

Anteeksi mutta naurattaa tuo leikkipiiri. Itse olen 90-luvulla kokenut ja nähnyt.
Ketään ihmistä ei saada duuniin sillä että nöyryytetään jossain piiritanssileikeissä.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #43

Itseasiassa olette väärässä. Minä sain työpaikan, ja nyt jopa vakityön juuri kuvaamanne "piiritanssileikin" päätteeksi. Enkä kokenut sitä nöyryytykseksi. Hieman turhalta kylläkin, mutta sen ansiosta satuin olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan:)

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #118

Ymmärräthän, että harvastapa sitä kuitenkaan on Riverdance tanssijaksi tai sen opettajaksi tmv.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #38

Poliittinen systeemi ei luo sulle eikä kellekkään yhtään työpaikkaa. Työpaikat luo markkinat. Markkinat jossa on kilpilu niinkuin urheilussa. Urheilijat harjoittelevat päästäkseen "huipulle", samoin työntekijöiden pitää "harjoitella" parantaa omaa työmarkkinatilannetta koulutuksella ym. Pitää olla valmis muuttamaan ym ym. Ja lopuks hiton paljon hyvää tuuria. Voi kertoa että ittelläni kesti 20v ennenkuin sain vakityön. Että påitkää pinnaa ja paljon uskoa ja sitä kuuluisaa säkää. Tsemppiä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #119

Jep jep Herra Anttila. Minä toin heille valmiin työpaikan jossa olisi myös tulevaisuus näköpiirissä ja herra Lindström tuossa kertoi, ettei tukirahat ole loppu, vaikka TE-toimisto muuta väittää.

Tätä omituista ristiriitaa ihmettelin ja lähdin selvittämään ja aion tuon eron tutkia pohjia myöten, koska joku tässä näyttää olevan tietämätön tai jopa valehtelee.

Tuon kilpailun kautta tämä paikka aukeni, koska olen tehnyt sen eteen vuosia töitä omalla tavallani, joten kyse on vain ja ainoastaan tämän systeemin toiminnasta omilla säännöillään tai toimimattomuudesta syistä, joista tuntuu olevan TE-toimistojen ja ministeriön kesken pientä eripuraa....

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #123

Kiitos vaan herroittelusta:). Itse muistan lukeneeni että niitä työllistämisrahoja olisi jopa jäämässä käyttämättä. En tiedä onko kyseessä samat määrärahat?.

Hyvä että olet päättänyt selvittää asian ja todella toivon että asia menee kannaltasi hyvään lopputulokseen.

Jos kaksi tahoa päätyy erilaiseen lopputulokseen toinen joko ei ymmärrä mistä on kysymys tai suorastaan valehtelee.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Tilanne on siinä mielessä poikkeuksellinen aiempiin vuosiin verrattuna, että sidottujen työllisyysmäärärahojen osuus käytettävissä olevista työllisyysmäärärahoista on aiempia vuosia alhaisempi. Vuoden 2017 alusta lähtien palkkatukeen ja starttirahaan varattujen määrärahojen riittävyys on pyritty turvaamaan rahoitusmallilla, jossa valtion maksamaa työttömyysetuutta käytetään palkkatuen ja starttirahan rahoittamiseen. Tämä on osaltaan vaikuttanut siihen, etteivät työllisyysmäärärahat ole loppuneet kesken vuoden, kuten esimerkiksi kaksi vuotta sitten. Se, että määrärahoja on vielä jäljellä, mahdollistaa muun muassa uusien palkkatukipäätösten ja palveluhankintojen tekemisen myös loppuvuodesta, joten määrärahaa tullaan sitomaan vielä loppuvuoden aikana.

Millään alueella eivät rahat ole siis loppuneet, mutta kyse on siitä mihin ne on sidottu ja toisaalta 100% palkkatuen saamisen ehtoja on tiukennettu: Valtion talousarviossa vuodelle 2017 on linjattu, että täydellä palkkatuella voidaan työllistää vuonna 2017 enintään 3 000 henkilötyövuotta. Kiintiö on asetettu, koska täyden palkkatuen yksikkökustannukset ovat korkeammat kuin muussa palkkatuetussa työssä (pl. valtiolle työllistäminen).
Täydellä palkkatuella työllistetyt ovat muihin yksityiselle sektorille palkkatuella työllistettyihin verrattuna keskimäärin useammin työttöminä kolme kuukautta palkkatukijakson päättymisen jälkeen. Työllisyysmäärärahoja on haluttu kohdentaa käyttöön, jossa työllistyminen avoimille työmarkkinoille on todennäköisempää.

Juha Hämäläinen

Eli onko ymmärrettävä että tuo 3.000 yksikön raja on tullut vastaan, koska päätöstä ei tehdä nyt ja vedotaan rahaan sekä kehotetaan odottamaan vielä kolme - neljä kuukautta ?

Kyse kun olisi "Työllisyysmäärärahoja on haluttu kohdentaa käyttöön, jossa työllistyminen avoimille työmarkkinoille on todennäköisempää."

Ja moniongelmaisuuteni (Hämiö) ainut tehokas hoitokeino....ellen mene ja varasta Scaniaa.

Juha Hämäläinen

Herra ministeri.

Ilmoitan tässä teillekin, että toimitin vastauksenne tiedoksi Pirkanmaan TE-toimistolle, jotta he voivat informoida ministeriötä mahdollisesta rahaston akuutista kuivumisesta tai ainakin saadaan tietää kuka tässä tarinassa kusettaa ja ketä!

Toivon että kyseessä on vain informaatiokatko tai joku muu sekaannus, koska en toivo että valtionhallinto kusettaa ihmisiä tällä tavoin ja samalla syyllistää heitä tilastaan jakamalla rangaistuksia...........................................

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

Niistä määrärahoista on turha puhua kun ei haluta käyttää näitä toteuttamaan sitä, mitä auttaisi työttömiä eniten.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Jos tässä oikeasti niinkuin teidän puolueessa on tarkoitus saada syntyvyys nousuun niin olis paras järjestää nuorille ihmisille jonkinlainen lupaus tulevaisuudesta.

Eihän kukaan nuori edes halua perustaa perhettä jos duunipaikka ja tulonlähde on epävarma? Itse tunnen monia nuoria miehiä, reippaita ja rehellisiä, poikieni kautta, jotka tekisivät ihan mitä vain duunii jos vain sais?

Monilla on työkokemusta 0-tuntisia alalta kuin alalta, mutta ei sillä perusteta perheitä tai omaa kotiakaan?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"[K]yselytunti ei ole mikään helppo rasti. Se on paineellinen ja hankala paikka."

Vois ymmärtää, jos ette olisi jo aikaisemminkin päästänyt suustanne sammakoita tai työvoimahallinto tekee ihan käsittämättömiä päätöksiä, teidän tietäen tai tietämättä (ja kumpi on pahempaa).

Mutta kuten olen teille aikaisemmin jo sanonut, olihan se aikoinaan Soinilta taktinen veto monessakin mielessä laittaa ex-laboratoriantti työ- ja oikeusministeriksi. Olisiko pitänyt kieltäytyä ja pysyä rivikansanedustajana, jolla olisi ollut monta kautta edessä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Toisaalta hra Nieminen voisi pysyä poissa kommentoimasta omaa erinomaisuuttaan ja ylimielistä asennettaan uhkuvine kirjoitelmineen

En ole moista neropattia montaakaan kertaa tavannut kommentaattorina, mutta MOT----> koulutus ei takaa sivistystä

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Mutta ei työministerin pesti täysin mahdoton ole: Tarja Cronberg yhdellä paimenkirjeellä teki aikamoisen muutoksen TE-keskuksien käytäntöihin koskien taitelijoiden ja tutkijoiden kohtelua.

Niin ikään toinen Tarja eli Filatov vaikuttaa vielä tänäpäivänäkin (häntä tapaan mm. Tanen jutuissa) siltä, että työministerin tehtävä ei ollut pelkkää pakkopullaa vaan on aiheesta yhä kiinnostunut.

Haluan siis kannustaa teitä ottamaan mallia näistä kahdesta rouvasta.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #45

Ei vaan olet sitä mieltä, että olen kyvytön hoitamaan tehtävää. Kun pesti on ohitse, on aika katsoa mitä tuloksia on tullut. Siihen asti teen tätä täysillä ja niin hyvin kuin osaan...vaikkei se siis sinulle riitäkään.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #47

Sen kansa päättää.

Jos tulette valituksi kansanedustajaksi uudelle kaudelle, lupaan pyytää anteeksi kieltämättä välillä törkeää kommentointiani.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #52

@52. Eikö asia ollut niin, että Jari itse kertoi, ettei aio jatkaa kansanedustajana?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #47

Varmaan yritätkin parhaasi. Se tosin on turhaa koska EU ja Kepu,kok on sen jo päättänyt.

Ainut millä tämä jakso tullaan muistamaan on kuten "Liisan-listat" on
"Jarpan-ilmaistyöt" .
Kummankin kun oli sopinut jo -92 Kepu ja kok EU -sopimuksessa.
"Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen EU, työttömyyden hoidossa".
löytyy lakivaliokunnan asiakirjoista -92

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kouvolassa etsittiin kahtakin työntekijää palkkatuettuun työhön. Ehtona oli pitkäaikaistyötön, jolla oli oltava auto.
Löytymättä jäi. Ihan kun työvoimatoimistoa ei olisi asia juuri kiinnostanut.
Työttömiä oli varmasti olemassa, samoin asiaan varattua rahaa.
Mikähän asiassa klikkaa?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

HAH :D Anteeksi mutta että naurattaa. Työtön jolla on oma auto :D Niillä on varmaan joku taju kankahalla tai hyvä huumorintaju..

Kuka pitkäaikaistyötön voisi ylläpitää omaa autoa?!

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Vaatimus autosta tulee työn tarjoajalta. Työntekijän kun on vain jollakin keinolla tultava työpaikalle.

Tunnen useita pitkäaikaistyöttömiä, joilla on oma auto. Ei mersuja, mutta autoja jolla kuljetaan. Maaseudulla auto on välttämätön paha. Autoa voi pitää rahalla, joka säästyy kaupunkien kallista vuokrista.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #87

Monellako näistä on vakuutukset, katsastukset ja verot kunnossa autostaan? Noihin uppoaa äkkiä kuukauden tai parin päivärahat vuodessa, siihen vielä bensat päälle.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #89

M.A:"Monellako näistä on vakuutukset, katsastukset ja verot kunnossa autostaan? "
Minä ilmoittaudun ainakin. Vaikka tekeekin ison loven, niin auton katsastukseta ja sen vakuutuksista/veroista pidettävä huolta. Vaikka se vallesmanni ei kävisi tällä kylällä kuin kerta vuoteen, niin se mahdollisuus on olemassa.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Vaikka kuinka moni. Mullakin oli aikoinaan auto kun olin työttmänä. Sehän oli oikein työvoimaviranomaisten ehto että auto piti olla kun muuten ei voi olla työmarkkinoiden käytettävissä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olisi mielenkiintoista kuulla perustelut:
Miten irtisanotusta Ex-palkansaajasta,veronmaksajasta,äänestäjästä tulee lainsuojaton jota ei edes perustuslaki ja yhdenvertaisuuslaki enää työttömänä koske?

Miksi Kovaa tulosta tahkova Kone sanoo irti 1000 henkeä? Tuotannollisista syistä?
Vai laiskuuden,ammattitaidottomuuden ,työtä vältteleviäkö tuo joukko on ?
Entä Nokian ,Migrosoftin,Postin,Anttilan kuntien ja valtion työntekijöiden irtisanomiset?

Mihin irtisanottu ikänsä töitä tehnyt tarvitsee työharjoittelua,työelämään sopeuttamista ? Eikö irtisanottu Ex-palkansaaja maksanut joka kuukausi ehkä vuosia veroja omaan ja muiden sosiaaliturvaan?
Ja vain he joutuvat tekemään työtä omaa sosiaaliturvaansa vastaan 0 euron palkalla?
100 hyvätuloisinta kuittaa leskeneläkettä 7 500e/kk.(IL/Stvm)
15 työttömän kk toimeentulotuen jonka saa vain ilmaistyötä vastaan .
Missä on oikeudenmukaisuus ja perustuslain yhdenvertaisuus Koko kansan sosiaaliturvasta .Mitä Perustuslaissa ja Kelan sivuilla hehkutetaan ?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ei kai minun tehtäväni ole arvailla miksi joku irtisanotaan? Eiköhän se ole irtisanojan tehtävä selittää. Usein se syy on tuotannolliset ja taloudelliset syyt.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niinpä .Siksipä ihmettelen miksi siitä rangaistaan työttömiä .
Eikö yritystukien ehtoja pitäisi kiristää ja vaatia työpaikkoja vastineeksi?

Yleishyödyllisillä järjestöillä 11 Mrd omaisuus.Verottomia vielä.
Luulisi olevan rahaa palkkojen maksamiseen kun keräävät palvelumaksuja omistamistaan
vanhuspalvelusta,vuokra-asunnoista ym.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Jep, usein on näin, yhteoskunta ei vain uudista yt-lakia, joka on ihan pellelaki, useimmilla yrityksillä ei ole todellisia tuotannollisia ja taloudellisia syitä irtisanoa porukkaa, mutta saavat heppoisin perustein sitä juurikin tehdä, naamataulut siellä ratkaisee, talous on useimmilla yrityksillä ihan kunnossa, yt-laki vain mahdollistaa porukan pihallepanemisen aivan liian helposti ja yli viiskymppisillä ei ole suomessa mitään turvaa, tämänikäisiä pannaan kilometritehtaalle eniten, ette kuitenkaan tee yli viiskymppisten työttömien eteen mitään konkreettista, alle kolmikymppisistä vain puhutaan, tässä olisi tarve hankkia vielä niitä eläkerahojakin, niitäkään ei työtön pysty juurikaan kartuttamaan, vaan pitkäaikaistyöttömällä tulee olemaan kurjavanhuus ja pieni eläke!

Sanktioita yrityksille, joilla ei ole esittää todellisia taloudellisia lukuja irtisanomisilleen, tällainen laki puuttuu tyystin!

MK

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.
Kun YLE kertoi että työttömiä on otettu työharjoitteluun puistoihin kitkemään vieraslajeja ja kitkemään kukkapenkkejä. Siitä saa kuulemma työtodistuksenkin.
Onko tarkoitus että heistä tulee Agranoomeja,puutarhureita vai maajusseille morsiammia?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ja nyt menen nukkumaan arvoisat kommentoijat.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No hyvä ja kiitos vastauksistasi.

Toivottavasti näet kurjalistosta ja työttömistä hyvää unta.
Ja hokaat että ne määrärahatkin voisi käyttää siihen työllistämiseen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juuri noin .
Monta miljardia on jo upotettu -08-17 Tempputyöllistämiseen .Josta yritykset,konsultit,yleishyödylliset tahot on tahkonut kunnon rahat päälle 30milj/ilmaisista työtunneista. (US-17)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #54

"Juuri noin .
Monta miljardia on jo upotettu -08-17 Tempputyöllistämiseen .Josta yritykset,konsultit,yleishyödylliset tahot on tahkonut kunnon rahat päälle 30milj/ilmaisista työtunneista. (US-17)"

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Kalkelan kanssa jostain voi olla samaakin mieltä. Noiden lisäksi on toki paljon paljon muutakin. Raha todellakin tulee rahan luokse......

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Rahalla ei ole minkäänlaista käyttöarvoa. Raha on velkasuhde joka oikeesti on olemassa vain korviemme välissä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #63

Rahalla on paljon käyttöarvoa. Kuolema toki tasoittaa kunnolla eli kaikki päätyvät samaan..........

Mutta kuolemaa ennen rahalla on paljonkin käyttöarvoa ja sitä kovasti arvostetaan. Sillä ole mitään merkitystä onko se vain ihmisten korvien välissä vai ei. Hyödyt ovat ilmeisiä.

Juha Hämäläinen

Jokainen työkykyinen ja työikäinen henkilö, joka ei elä palkallaan tai omaisuudellaan ilman mitään tukia, on työtön. Riippumatta siitä onko hän töissä tai ei, tai etsiikö hän töitä tai haluaako hän tehdä töitä.

Tämä on oikea työttömän määritelmä. Työ ei ole määritelmän ydin vaan kyky tulla itse taloudellisesti toimeen ilman yhteiskunnan apua. Töitähän on kaikille. Mutta vain osa töistä elättää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä tarkoitat: "kyky tulla taloudellisesti toimeen ilman yhteiskunnan apua" ???
Tarkoitatko jotain luontaistaloutta jossa raha ei käytetä ollenkaan? Rahan vaihtoarvo jo määriytyy yhteiskunnallisena sopimuksena. Ja se miten raha merkkataan. Yhteiskunnan on huolehdittava jokaisesta jäsenestään. Ihmiset ovat aina eläneet yhdyskunnissa. Kukaan ei tule toimeen yksin yhteiskunnasta rippumatta. Taloudelliset suhteet ovat yhteiskunnan perusta.
Ihmettelen vaan mitä varten vielä pitää käyttää raha informaation välittäjänä kaupankäynnissä vaikka nykyisellä IT-ajalla kaikki transaktiot voidaan rekisteröidä suoraan salaman nopeudella.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Mitä tarkoitat: "kyky tulla taloudellisesti toimeen ilman yhteiskunnan apua" ???

Ehkä sitä kun miljonäärikin saa sosiaalista tukea Kelasta, Kansan sosiaaliturvasta.
Vauvasta (lapsilisät)-Vaariin (eläkkeet) ja kaikki siltä väliltä eri elämäntilanteiden mukaan.
Me kaikki 5,4 Milj. ollaan "sossupummeja" kansan yhteisistä rahoista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #64

Sinä niitä olemattomia rahoja aina vaan jaksat laskea vaikka niitä ei tällä IT kaudella enää kukaan oikeesti tarvitse informaation kuljetukseen.
Kansan yhteiset metsät ja suot ei todellakaan kannata rahoiksi muuttaa.

Juha Hämäläinen

No tarkoitan mitä kirjoitin. Jollei omilla ansioillaan ja säästöillään tule toimeen työikäinen ja työkykyinen ihminen niin hänet tulee tilastoida työttömäksi. Vaikka hän tekisi jotain, mutta hän silti tarvitsee rahaa verovsroista. Hän ei ole taloudellisesti itsenäinen siis.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #85

Kukaan ei ole taloudellisesti itsenäinen.
Tilastoinnissa trendi on pitkään ollut päinvastainen kuin ehdottamasi.
Tilastojen siivoaminen on tehostettu nettilmoittautumistempulla jolla saatiin n 10000 työtöntä työnhakijoina poistettua työkkärin tilastoista viime kesänä

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Aika löysähkö määritelmä työttömyydestä. Mielestäni ainoa pätevä määritelmä on miten paljon henkilö viettää aikaa työtä tehdessä per kuukausi, viikko on liian lyhyt aika koska esim. 4- ja 5-vuoro työhön mahtuu pitkiä vapaita.

Raha on siitä huono mittari koska elämisen minimikulut vaihtelee kokoajan ja tukea voi hakea ja saada vaikka olisi miljonääri.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Raha ei ole mikään mittari. Sen vaihtoarvo mitataan aina suhteessa johonkin toiseen valuuttaan. Raha on pelkkä velkasuhteen merkki.

Köyhiä työttömiä ja oikeesti nälkärajoilla olevia ns, ryysyläisköyhälistöä tarvitaan tässä talousjärjestelmässä paitsi varoittavana esimerkkinä mm. hävikkiruuan biojätemyllynä. Enää ei voi ylijäämä syöttää sioille kun direktiivit kieltävät.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Useimmille pitkäikaistyöttömille tilanne on psyykkinen ongelma joka oireilee monin tavoin. Itsetunto rapistuu, monet masentuvat, käyttävät alkoholia ahdistuksen lieventämiseen, sairastuvat psykosomaattisesti,jne jne.
Työ on ihmiselle ominainen toimintaa joka yhdistää hänet yhteiskunnan vastuulliseksi jäseneksi ja jolla hän osallistuu yhteiskunnan ylläpitämiseen. Pitkäaikaistyötömältä on poistettu velvollisuus ja oikeus toimia yhteiskunnan vastuullisena jäsenenä. Vain harvat pitkaikaistyöttömät löytävät jonkun harrastuksen tai sosiaalisen toiminnan muodon jonka välityksellä voivat kokea merkitystä yhteiskunnalle ja säilyttää oman ihmisarvonsa. Kokea että ansaitsevat elantonsa. Jokainen kykyjensä mukaan.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Ja höpöhöpö, että harvat löytäisivät muuta toimintaa, itse en ole psyko-ongelmissa, rahan puute vain vaivaa. Mistä keksit, että vain harvat jaksavat työttöminä? Aina voi opiskella ja netti on keksitty, yhteiskunnassa voi olla monin eri tavoin, ei se ole kiellettyä, nyt taitaa olla uskomuksia vain sinulla, ei faktatietoa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Hän puhuu vain omista kokemuksistaan, yleistävään sävyyn, ymmärtäisin näin, ei hyvä katsantokanta ollenkaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Voi opiskella, niin minäkin olen tehnyt, ja nykyisin on mahdollista opiskella työttömämäkin rippuen, olen käsittänyt, virkailijan suopeudesta, Netissä toki monet nykyisin saavat aikaansa kulumaan.
Totta että puhun oman kokemuksen perusteella, en tiedä onko tehty mitään perusteellista tutkimusta selviytymisestä pitkäaikaistyöttömänä. Satoja olen tavannut ja suurin osa ovat kovasti kärsineet tilanteestaan. Vain muutamat eivät haluaisikaan saada vakituista duunia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Pitkäaikaistyötömälltä on poistettu velvollisuus

Miksi he ovat pitkäaikaistyöttömiä? Miksi pitkäaikaistyöttömyysjatkuu yhä -93 suurtyöttömyydenkin jälkeen?
Miksi pitkäaikaistyöttömiä on yhä kun -03-09 oli nousukausi ja Suomi 9 rikkain valtio?
Vaikuuttiko -90 luvun lama? -08-15 kestänyt Lehman lama vai mikä on estänyt palkkaamisen ?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jaksat aina suhtautua kriittisesti ja nähdä epäkohdat ja esittää laskelmat. Arvostan sitä. Itse en jaksa yksityiskohtiin puuttua kun koko talousjärjestelmä on läpimätä pohjamutia myöten. Oletko miettinyt mihin tällainen meno johtaa?
Minulle ainakin leikattu indeksi on pienentänyt eläkkeeni, ei tilastollisen vaan todellisen vaihtoarvon n. 30 % .

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Niin KELA:nvakuutuslääkäri.Suomessa yritettiin jo 1990 lopulla saada siivottua TE :tstojen listoilta ne sairaat ja PYSYVÄSTI työelämään koskaan palaamattomat/pystyvät.Tämä EI kelvannut hallitukselle joka haluaa roikuttaa löyhässä hirressä sairaita ja työelämään koskaan kykenemättömiä.Oli sairaus sitten kuolemaan johtava tai joku muu tahi vuosikymmeniä sitten alkoholisoituneet/sairaus sekin jne.Nyt kun suomessa laitetaan vuosittain ELÄKKEELLE NUORIA 6000 ihmisen vauhdilla ,huomaa ettei nämä hallituksen edustajat elä tässä maailmassa.Mitään muutoksia nämä eivät ole saaneet aikaan paitsi lisää sanktioita ja uhkailuja karensseilla jne.Olisivat nekin rahat laittaneet oikeiden työpaikkojen luontiin vuosien saatossa.160 000 lasta ja nuorta syrjäytymässä ja iso osa JO pudotettu yhteiskunnasta.EU politiikan takia toki on tärkeää pitää ja lisätä työttömien määrää,koska palkanalennukset,työntekijöiden oikeuksien poistaminen ja HALPATYÖVOIMA RESERVI pitää olla omasta takaa ja LISÄTÄ sitä tuottamalla sakkia lisää veronmaksajien rahoilla sos.turvan piiriin.Suomessa ei ole minkäänlaista työvoimapulaa,vaikka sitä on hallitus kokoomus/keskusta ja sdp mainostaneet vuosikymmeniä.

EU alueella 2011 26 miljoonaa työtöntä seilasi edestakaisin ja lapsista joka neljäs elää PERIYTYVÄSSÄ köyhyydessä.Suomessa on 700 000 työtöntä kun hallituksen temppu-ja orjatyöt ynm.otetaan huomioon,jotka EIVÄT OLE OIKEAA TYÖTÄ JOLLA ELÄÄ.Suomessa elää asumistuella ja toimeentulotuella nämä hantti-osa-aika-määräaikaiset-kahta/kolmea duunia PAKOSTA tekevät,nollasopimuksilla olevat ja eläkeläiset.Niin tosiaan hekin joilla on jotakin duunia,joutuvat korkeiden elinkustannuksien takia luukulle ja vuokria nostavan as.tuen piiriin.Kun eu alueen alle 25 vuotiaista on 40%ilman työtä mitä kehumista siinä on??Valkokauluspsykopaattien ymmärrys ihmisten ja läheistensä elämästä on rajoittunut,ja huvittavinta suomessa on se,että täällä "asiantuntijoina"käytetään /esiintyyvät sellaiset joilla ei ole mitään kokemusta suurimman osan ihmisistä arkielämästä ja nykysuomen todellisuudesta.eu aikakaudella suomesta on hävinnyt 300 000 tuhatta duunipaikkaa ,tarkoituksella ilmeisesti eu kolhoosin mahtikäskystä johtuvasta alojen alasajosta jne.jne.

Nämä veronmaksajien rahoilla elävät voivat koettaa elämää hanttihommilla ja kaikenmaailman epämääräisillä työsuhteilla.Eivät kestäisi kuukauttakaan.Ei ole työterveyttä,ei mitään oikeuksia jne.jne.palkkoja jätetään maksamatta ,työajat mitä sattuu ja milloin sattuu.Näiden tapa puhua aina kunta tai valtion työntekijöistä osoittaa kuinka heikkoa on tietämys :ei koskaan puhuta heistä jotka joutuvat kaikenmaailman hanttihommia tekemään pakosta ja uhkailujen saattelemana eikä heistä jotka ovat yksityisten hommissa.Työttömille lykätään karenssia vaikka ovat jo työttömiä,kun joku paskahomma loppuu tai ei kunto enää kestä tai menee hermot jatkuvaan veivaamiseen ja epävarmuuteen.Tiedoski myös näille säätäjille:pienituloiset eivät saa lainoja ,eivätkä toimeentulotukia kuten te luulette,joten he ovat hyviä saaliita näille hallituksen suomeen tumille KORONKISKONATFIRMOILLE ja pankeille,joita suomessakin on rahastamass amm.terveydenhoidon firmoissa.mm.Attendoa ja muita ulkolaisten omistamia firmoja sekä tottakai mehiläinen ,terveystalo ja kumpp.mukana rahastamassa veronmaksajien piikistä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eilen kun kävin keskustassa muutama katukerjäläinen ojensi tyhjän pahvimukinsa. Eihän ihmisillä enää edes ole mitään lantteja. Ihmettelen miten on mahdollista että EU-ssa on ihmisiä joita voidaan pakottaa tällaiseen rikollisuuden peitetoimintaan. Kenellekään se ei ole mikään ansaintakeino. Muutama vuosi sitten nuoret valvojat saattoivat kahvirahan saamiseksi komentaa mummelit tyhjentämään mukiinsa. Nyt useimmat mukit lienee tyhjinä koko päivän.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hyvin purit asiaa Ilona, kiitos. Suomen kansalaisten perusoikeuksia ei kunnioiteta, se on nähty niin monessa kohtaa ja monella paikalla. Ei ole ihme, että ihmiset voivat huonosti ja kyykytys sen kuin jatkuu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juurikin noin.

Kannattas politikkojenkin kokeilla elää 487e/kk toimeentulotuella vaikka ½ vuotta.

Eurot kulutuksessa yrityksille ,joka ostosta,laskusta ALV ruuasta 14%- muusta kulutuksesta 24%.
Soneran puhelinlaskuissa,S ja K marketeissa,Partureissa,kenkä ja vaatekaupoissa
kun on hinnat ja ALV samat .Niin työttömälle kuin Nokian optio-miljonääreille.
Kassalla kumpikin maksaa saman verran.

Juha Hämäläinen

Kukaan ei elä tuolla summalla Suomessa, jos asuu omassa asunnossa. Saa silloin muita tukia myös. Kuten asumistukea

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

asumistukea ei juurikaan anneta omistusasuntoon, kuvitellaan, että seinät elättävät työttömänäkin! Sen sijaan kyllä jaellaan sijoitusasuntojen omistajille mahdollisuutta maksattaa asuntojaan asumistukien kautta, tässä tehty töitä yli kolkytv. ja maksettu veroja, mutta omaan taloon ei saa apua työttömänäkään kunnon asumistuen kautta!

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tässä linkki Saku Timosen tämänaamuiseen vastaukseen ideologia vs. politiikka -kommenttiisi:

http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2...

Kummastelen kovasti kantaasi siitä, että tosielämän raportit ovat sinulle vain ideologistaa höttöä, mutta virkamiehesi norsunluutorniselvitykset todellisuutta, jonka pohjalta tulee päätökset tehdä. Ja näin ollen myös oma ideologiasi (jo sinisillä sellaista on) on totta mutta muut ideologiat vain poliittista jargonia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mulla on maailmaa mullistava ehdotus, jolla saadaan varmasti työttömyys ja köyhyys häviämään kokonaan.

Otetaan tästäkin blogista muutama viisas tietäjä ministeriöön konsultiksi, koska täällä nämä asiat tiedäetään aina paljon paremmin kuin siellä ministeriössä.

Näiden viisaiden avulla saadan varmasti köyhyys pois ja jokaiselle sitä tahtovalle omalle arvolleen sopivaa työtä.

Jokainen työministeri, jokaisten vaalien jälkeen on aina epäonnistunut, kuluu vain muutama kuukausi, kun hallitus on kasattu, kun kansa aina huomaakin yllättäen äänestäneensä taitamattomia henkilöitä ja puolueita, jotka taaskaan eivät osaa tehdä työtään kunnolla.

Joko työttömyys kasvaa, tai sitten jos se laskee, niin sekin on jotain tilastoharhaa, tai ainakin jotain temppuilua.

Ministeri saa ihan vapaasti käyttää tätä ideaa, en vaadi siitä konsulttipalkkiota. :)

Viisaat kommentoijat ovat politiikassa vielä käyttämätön voimavara!!!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ritala on nykyään Uuden Suomen Nostradamus ja besserwisser aivan kaikessa eli eiköhän diktaattorioikeudet hänelle vaan ja kaikki on kunnossa.......

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Myös työllisillä on psykososiaalisia ongelmia.

Toivottavasti ei kaikilla.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Kaikilla suomalaisilla on "psykososiaalisia" ongelmia koska olemme suomalaisia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Must tuntuu, että tavalla tai toisella kaikilla niitä on. Enkä yhtään ihmettele; on tää niin järjetön ja ristiriitainen hullunmylly jossa on pakko elää. Ei toivettakaan inhimillisen yhteiskunnan rakentamisesta.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Jari hyvä vastaa nyt kuinka moni sai työötä TEM toimiston kautta?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Voisi vastata myös monta työpaikkaa yritykset on luoneet työttömien pakotuskeinoilla?
-Niillekkin työttömille jolle yrityksissä ei ole työntekijöiden tarveta lisätä.

Juha Hämäläinen

Minä tunne yhden joka EI saanut (Hämiö) kuin karenssia

eugenepohjola

Saivartelua ja sanoihin takertumista. Kaikki tietävät varsin hyvin, mita Lindström tarkoitti.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Kyllä TYÖministerin pitäisi osata ilmaista asiat selkeästi, ja varsinkin tässä kohtaa, myös ammattikoulupohjaisen sellaisen - hyvä kuitenkin, että yritti edes pyytää anteeksi.

Käyttäjän JaanaPiilola kuva
Jaana Piilola

Voi Jarppa, kun sä oot niin herkkä. Anteeksi pyyntö tarkoittaa pyytäjän puolelta sitä, että katuu tekoaan ja on valmis korjaamaan/ korvaamaan virheensä. Aktiivinen kaatuminen ei näy edes tässä blogissa.
Anteeksi sanan heittäminen ilmoille ilman vastuuta on kuin suolaa haavoille.
Se miten sinä ja hallitustoverisi puhuvat työttömistä on heidän ihmisarvon ryöstöä.

Käyttäjän JoniJurmu kuva
Joni Jurmu

Kyllä on tullut moneen otteeseen mieleen, että nyt jartsa haluaa kostaa omat kärsimyksensä työttömänä muille työttömille, korkojen kera! Terveisin täysin puolueeton! Hallitus ei ole onnistunut missään muussa, kuin tilastokikkailussa ja työttömien pompottelussa ja kalliin mutta kankean byrokratian lisäämisessä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Työttömyysministeri Lindström ei tule koskaan saamaan ymmärrystä työttömien kiusaamiselle.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.L:"Työnvälitystilastoissa (TEM) työttömyyden lasku oli jälleen erittäin voimakasta (laskua lähes 54 000 henkeä verrattuna viime vuoden elokuuhun). Näin suuri lasku selittyy sekä parantuneella työmarkkinatilanteella että edelleen myös määräaikaishaastattelujen vaikutuksella."

Jos ei itselläsi ihan varmaa lukua ole, niin uskallatko veikata kuinka monta noista 54 tuhannesta on tällä hetkellä _oikeassa_ työpaikassa, missä heille maksetaan _oikeaa_ palkkaa? Jos vastauksesi yli viisi, niin eroaa omasta veikkauksestani suuresti. Eipä silti, tilastojen siivoaminen on aina kivasta.

Nyt kun tämä "määräaikaishaastattelu-lottovoitto" taisi osua itsellenikin, niin luultavasti saamme taas yhden työttömän siivotuksi pois kortistosta..ei toki oikeisiin töihin, oikeella palkalla, mutta kortistosta pois kuitenkin ja sehän tässä öli lienee se pääasiallinen tarkotus.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Some on melkoinen vahtikoira - työttömyys on kova paikka sille joka heitetään yli laidan ja sanotaan hae aktiivisesti työtä! Suurin vika on ettei ole asiallisia töitä tarjolla sillä työn tarjonnassa on paljon sellaista jota pitäisi tehdä lähes ilman ja kulut työssä käymisestäkin pitäisi saada maksuun.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tukityöllistäminen vain heikentää kansantaloutta:

"14 vuotta kestänyt yhtäjaksoinen työttömyys on Mikko Savolaisen osalta pian historiaa. Kahdeksan kuukauden pesti tukityöllistettynä muusikkona alkaa viikon kuluttua maanantaina." (lainaus Lindströmin linkistä)

Eivätkö nämä poliitikot tajua mitään markkinataloudesta?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Oliko tuo Ylen linkki tarkoitettu joksikin esimerkiksi hyvin onnistumisesta, vai mikä sillä oli tarkoituksena? Yksi haastateltava oli saanut määräaikaisen työpaikan ja senkin tukityöllistettynä ja mikä huvittavinta, oman hakemisensa kautta.
Etkö ihan oikeasti ymmärrä mitä tarkoittaa oikea työpaikka ja siitä saatava rahasuorite?

Itse artikkelista ei selviä mitään muuta kuin se, että kun työvoimatoimistosta otetaan yhteyttä, niin lopputuloksena hyvin usein se että työttömyys päättyy. Mihin se päättyy, siitä ei ole mitään selitystä. Ei siis tarkoita välttämättä sitä, että näiden "haastattelujen" johdosta työtön olisi löytänyt työpaikan, vaan luultavammin päinvastoin, eli työttömän tilanne kurjistunut entisestään.

Ministeri ei toki tätä näe, vaan toteaa artikkelissa itseään selkään taputellen: " Kyllä kannatti ja tätä on syytä jatkaa".

Itseäni hävettäisi ja palauttaisin kiiren vilkkaa työhuoneeni avaimet ja jättäisin TE-keskukseen työpaikkahakemuksen.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#111
Ei. Palautan työhuoneen avaimen kun tämä hallitus lopettaa ja uusi aloittaa. Tai jos minut potkitaan pois sitä ennen.

Kiitos vaan erittäin arvokkaista havainnoistasi liittyen työvoimapolitiikan ymmärtämiseen. Pohdiskelen näitä yön pimeinä hetkinä. En missään ole paukutellut henkseleitä vaan todennut aina että työtä piisaa ja työttömiä on edelleen liikaa.

Pohdi sinäkin omasta puolestasi miten voisit nähdä myös positiivisia asioita eikä pelkkiä mörköjä joka puolella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pohdi sinäkin omasta puolestasi miten voisit nähdä myös positiivisia asioita eikä pelkkiä mörköjä joka puolella."

Ei tässä työttömien potkimisessa ole mitään positiivista.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#121 Ei niin. Potkiminen kuuluu jalkapalloon ei työttömyyden hoitoon.
Jänkkääminen sen sijaan kuuluu joidenkin ainoaan sanavarastoon.

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari Vastaus kommenttiin #126

"Tehkää niinkuin minä sanon, ei niinkuin minä teen".

Siinä se työvoimapolitiikka kiteytettynä.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Joskus tehtyä ei saa tekemättömäksi, ilman Sannaakin minulla myös kolahti takaraivossa heti kommentin kuultuani, tasapäistämistä ja kertoo todellisista ajatuksistanne.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Ihmisten kategorisointi käy elitistiltä luonnostaan.

"Entisessä elämässään" paperitehtaan pitkäaikaisena työntekijä ja luottamusmiehenä Lindström oli, mitä luultavimmin, ihmisenä varsin toisenlainen.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

On ihmisiä joilla on psykososiaalisia ongelmia joka aiheuttaa työttömyyttä ja ttoisilla työttömyys aiheuttaa psykossoiaalisia ongelmia, mutta se ei ole työttömyydeen vaan syrjäytymisen vika. Kun ei ole rahaa poistua asunnosta. Mitäänhän ei enää voi tehdä ilman rahaa. Olet muuttanut työn perässä ja työttömänäkin ystäväsikin ovat 100kilometrin päässä.

Sairautta ei voida lähteä hoitamaan työkunto edellä, vaan ihmisen terveys edellä ja työ on sivuseikka. Siksi nämä asiat hoidetaan usein huonosti. Esim Lindström sinnittelee työssään vaikka on väsynyt, tekee jatkuvasti virheitä, suusta tulee sammakoita ja tilanteet ovat painostavia ja stressaavia. Lindström on väärässä paikassa ja kuuluisi kuntoututtavaan työtoimintaan. Ei vastuullista työtä voi hoitaa oikein, oireet ovat sellaiset.
Laitetaan ihminen töihin vaan 'kuntoutumaan' ja hän sairastuu kahta pahemmin.
Sen huomaa jo puheesta: Onko ihminen työkykyinen vai ei. Ei puhuta onko ihminen terve vai ei.

Ja Jari. Kikyjen sun muiden pakkokeinojen jälkkeen ihmiset eivät suinkaan usko enemmän että töitä kannattaa hakea. Päinvastoin. Moni on sanonut. Nyt haetaan työpaikkoja, ei töitä. Palkkahan ei enää kata työntekoa. Minimikorvaus, minimityö.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Tässä hieman henkilökohtaista historiaa TE- asiakkaan näkökulmasta katsottuna:

Matkan varrella on langetettu rangaistuskaresssia, päivärahoista on leikattu 100pv ( varmaan olen lindströmin mielestä PAREMPI työnhakija tämän leikkauksen ansiosta..) + työnhakuni on katkaistu kerran (Te- virkailijan moka) Puhelimella et saa ketään kiinni (maksullinen jonotus jolle ei loppua näy), takasinsoittopyyntö ei toimi kun jonossa on jo liikaa asiakkaita, "yritähän toiste uudelleen", sähköisiin yhteydenottopyyntöihin vastataan viikon viiveellä.... Haastatteluista ei ole ollut mitään hyötyä, rekrytointiyritykset eivät välitä vastata, tai antaa palautetta hakemuksista... Että TOSI hienosti näyttäisi toimivan ja näillä toimillahan sen työpaikan luulisi äkkiäkin löytyvänkin

Jos joku asiansa ja tilanteensa parhaiten tuntee ja tietää, on se työtön työnhakija itse, ei mikään tilastoharha tai galluppi joita voi kukin koettaa tulkita miten haluaa. Jokaisen numeron takana on oikeita ihmisiä koettaen selvitä elämästään edes jotenkin kunniallisesti tilanteestaan huolimatta, suurin osa työttömistä ei ole syyllisiä tähän vaan monilla on takanaan pitkä työhistoria ja ammattikokemus monenlaisilta aloilta. Työnantajat ovat keksineet että kun määäritellään että se ammatitaito ja kokemus onkin yhtäkkiä kadonnut voidaan se x- ammattihenkilö ehkä palkata pienellä palkalla, sellaisella mikä ei riitä edes kunnolla elämiseen.
Jos olette ministerit ja virkamiehet totuuksia vailla, niin kysykää edes kerran niiltä ketkä keskellä näitä kehittelemiänne, täysin järjettömiä kiritystoimenpiteitä elää. Eli niiltä toimienne todellisilta uhreilta.Työttömiltä.

Edit: 6.10.2017, se toinen totuus asiasta ja kikkailusta työttömien kustannuksella. Lindström, miksi valehtelet?

Linkki artikkeliin Taloussanomien sivustolla:

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005396774....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset