Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Puolustuksen puheenvuoro

On sellainen sanonta, että ”kukas sen kissan hännän nostaa jollei kissa itse”…tai ainakin jotain sinne päin. Itsensä nostaminen, puhumattakaan kehumisesta, ei kuulu suomalaisiin tapoihin. No poikkeus vahvistaa säännön. Ainakin presidentin vaaleissa…(huono sarkasmin yritys, myönnän)

Silti. Tämän kirjoituksen tavoite ei ole nostaa itseään eikä todellakaan kehua. Tarkoitus on puolustautua. Miltä? Minäpä avaan.

Politiikan arvostelulle on näet tyypillistä se, että jos tehdään kymmenen päätöstä, joista yhdeksän on ymmärrettävissä positiivisiksi ja yksi on negatiivinen, ei ketään juurikaan kiinnosta nuo yhdeksän positiivista. Ei. Kaikki keskittyy siihen negatiiviseksi ymmärrettyyn. Ja sitä ei muuksi muuteta. Ei rautalangalla eikä edes -kangella. 

Tämän hallituksen aikana on työllisyyspolitiikkaan tehty niitä toimia, joita sitouduttiin hallitusohjelman hyväksymisen yhteydessä edistämään. On myös sitouduttu kiky-prosessiin ja sen mukanaan tuomiin yhteisiin tavoitteisiin ja sopimuksiin.

Yksi sellainen, johon hallitus on sitoutunut on paljonkin keskustelussa ollut ns.kymppilista:

Hallitus kiittää työmarkkinajärjestöjä työllisyysryhmän työstä ja Kesärannassa keskiviikkona 5.10.2016 pidetystä keskustelusta.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa käydyn keskustelun pohjalta hallitus on etenemässä seuraavasti: 1) Aktiivimallin valmistelu etenee työllisyystyöryhmän muistiossa esitetyn mallin mukaisesti. 2) Ensi vuonna voimaanastuvasta palkkatukijärjestelmästä (työttömyysturvan perusturvan käyttäminen palkkatukena ja starttirahana) saatavien kokemuksien perusteella laaditaan yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa selvitys, jossa arvioidaan edellytyksiä käyttää ansioturvaa vastaavalla tavalla vuoden 2018 alussa. 3) Ikääntyneiden kertaluontoinen eläketuki toteutetaan hallituksen esittämän mukaisesti. 4) Etsivä nuorisotyön kehittäminen ja nuorten aikuisten osaamisohjelma jatko toteutetaan hallituksen esittämän mukaisesti. 5) Ns. uusi-alku mallin soveltaminen jää sovittavaksi työehtosopimusneuvotteluissa. 6) Työttömyyden aikaisen omaehtoisen opiskelun kehittäminen selvitetään yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa hallituksen puoliväliriiheen mennessä. 7) Hallituksen puoliväliriiheen mennessä valmistellaan työmarkkinajärjestöjen kanssa tarkennukset 0-tuntisopimuksien pelisääntöihin. 8) Työvoimapalvelujen riittävät resurssit turvataan ottaen huomioon työryhmän esitykset. 9) Sovitellun päivärahan maksatus on järjestettävä siten, että se ei haittaa työn vastaanottamista. 10) Työttömyysturvan seuraamusjärjestelmää kehitetään siten, että se ottaa huomioon nykyisen karenssijärjestelmän ja omavastuupäivien yhteensovittamisen. Tässä yhteydessä varmistetaan tiedon kulku TE-toimistojen ja työttömyyskassojen välillä.

Hallitus siis kertoi JO tuolloin avoimesti etenevänsä tämän pohjalta. Lisäksi hallitus sopi, että nuo kaikki ovat mukana. KAIKKI. Mitään poistamatta. Joko kaikkia listan asioita viedään eteenpäin tai sitten ei mitään. Nyt on jo todettava, että osa noista on jo toteutettu. Esim.kertaluonteinen eläketuki eli ns. Lex Lindström(Taipaleen malli). Omaehtoiseen koulutukseen tulee helpotuksia ja nollasopimuksille pelisäännöt, kuten on luvattu. 

Mutta mutta…listalla on aktiivimalli. Ja sen myötä kaikki muu paitsi ”purjehdus on turhaa”. Aktiivimalli on haukuttu sinne ja syvälle. Olenpa itsekin todennut moneen kertaan ettei se ole täydellinen ja että sitä tulee seurata(StV:n mietinnön ponsi) sekä tarvittaessa korjata. Sen hyvä tarkoitus on lisätä työllisyyttä  kannustaa ottamaan vastaan lyhytaikaisia työsuhteita. Sen ongelma on aktiivisuuden näyttämisen kriteeristö. Eli se miten todistat olleesi aktiivinen. Toinen ongelmaksi koettu asia on mallin pakottavuus.

Työttömien 3 kk välein tapahtuvat haastattelut haukuttiin aluksi nekin  monen suulla. Niitä pidettiin  epärealistisina. Nyt kuitenkin näyttää sille, että kritiikin kärki on kääntynyt siihen, että ”miksei minua ole jo haastateltu?”. Itse uskon haastattelujen tuloksellisuuteen, mutta se toki edellyttää sitä, että tarjolla on  työpaikkoja ja työvoimapalveluja. Tämä onkin haaste. Siellä missä on työtä, on jo työvoimapulaa. Ja siellä missä on tekijöitä, ei ole ko.työtä. Koulutus ei usein vastaa tarjottua työtä. Siksi olemme  miettineet täsmätoimia mm.muuntokoulutuksen kautta. Rakennusala on  tässä ollut tienraivaaja ja muita aloja(mm.teknologiateollisuus) on tulossa perässä. 

Meillä on siis merkittävä kohtaanto-ongelma. Liikkuminen ja asuminen ovat keskeisiä kysymyksiä tämän ongelman ratkaisussa. Näillekin on tehty toimenpiteitä. Ei varmastikaan riittävästi, mutta ei ole oltu myöskään toimettomina.

Työvoimapalvelujen osalta totean, että niiden tunnettuus on jopa yllättävän heikkoa. Siksi niitä tulee markkinoida. Siihen työhön on ryhdytty jo. Liikkuvuusavustus on yksi esimerkki heikosti tunnetusta tai ainakin vähälle käytölle jääneestä työkalusta. 

Minulta on vaadittu pitkin hallitustaivalta, että vetäisin pois esityksiä, joista ei pidetä. Mutta toisaalta ei ole vaadittu vetämään pois esityksiä, jotka ovat ilmeisesti hyväksyttäviä. On vaadittu vetämään pois sellaistakin, josta ei ole edes vielä ollut olemassa varsinaista hallituksen esitystä. 
Olen koittanut, ilmeisen huonolla menestyksellä, selittää sitä ettei tuosta yllä olevasta listasta voi poimia rusinoita pullasta vaan on nieltävä se kivikin. Tätä on sitten äimistelty, että mitä ihmettä?? Ikään kuin koskaan aiemmin ei olisi tehty hallituksen sisällä sopimuksia niistä asioista joita viedään eteenpäin yhdessä tai sitten ei viedä. Mielestäni tuon listan yhdeksän hyvää asiaa, vaikka osin keskeneräisiäkin, ovat osaltaan niin hyviä että niitä kannattaa edistää. Vaikka tuo aktiivimalli onkin kiistatta pahanmakuinen.

Kun näin on sovittu niin sovitusta pidetään kiinni kaikkien asioiden ja puolueiden osalta. Onkin mielestäni selvää, että sovitut kirjaukset koskevat myös ulkomaisen työvoiman tarveharkintaa. Joidenkin tahojen jatkuvasti esille nostamasta yleissitovuudesta luopumisesta ei ole kirjattu yhtään mitään hallitusohjelmaan. Odotankin mielenkiinnolla sitä, millainen tulevien vuosien hallituskokoonpano uskaltaa ottaa sen työlistalleen. Jos aktiivimalli ja kiky  herättää näin kiivasta vastustusta niin en edes uskalla arvailla mitä yleissitovuuteen puuttuminen tekisi.

Veikkasin edellisessä blogissani, että työelämän pelisääntöjen kehittäminen ja tulevien hallitusten työllisyystavoite ei ainakaan helpotu tulevina vuosina, ja jos joku koittaa antaa sellainen kuvan, en osta sitä lainkaan. Tämän hallituksen päätösten perumisen lupaaminen voi tuoda jollekin jopa vaalivoiton, mutta ei se poista hankalia asioita mihinkään. Seuraava hallitus ja sitä seuraavat joutuvat aina vaan vaikeampien päätösten eteen. Karkuun ei pääse jos haluaa ja uskaltaa kantaa vastuuta. Se puolestaan tarkoittaa myös itselle ja  edustamalleen puolueelle epämieluisten esitysten hyväksymistä sekä kannatuksen putoamista. Onkin hyvä kysyä, että meneekö tämä asia maan edun edelle? 

Onneksi Suomessa kyetään sopimaan asioista, mutta siihen tulee käyttää riittävästi aikaa. Olisiko meillä syytä käydä perusteellinen keskustelu siitä, millainen on suomalainen työelämä ja sen pelisäännöt tulevaisuudessa? Miten Suomen tulee varautua tulevaan? Ettei sitten hädän hetkellä ja vasta pakon edessä olla napit vastakkain. Nousukautta kun seuraa aina laskukausi. 

Uuden vuoden ennustus: Ensi vuonna tulen saamaan paljon negatiivista palautetta. 

Siitä huolimatta toivotan kaikille Uuden Suomen Puheenvuoro-bloggaajille oikein hyvää uutta vuotta 2018!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (257 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Mitäpä jos ottaisit kantaa hallintosi sekä muiden toimintaan kantaa nyt? Edellisessä blogissasi jätit asiaan vastaamatta (kommenttini 19.12.2017 22:17).
http://jarilindstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2479...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#1 Moneen asiaan otan täällä kantaa.
On sitten toinen juttu se, että ryhtyisin ottamaan täällä kantaa hallinnon yksityiskohtiin (paitsi sen kärkihankkeen osalta, jossa vastuullani on työvoimahallinnon uudistaminen työllistymistä tukevaksi) tai että ryhtyisin blogista käsin ohjeistamaan esim. KELAa(joka ei edes kuulu vastuulleni).

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kyllä TEM ja Stvm yhdessä sopii Kelan tukien ehdot työttömille.
Jutteleppa sosiaali ja terveysministeri P.Mattilalle (sinis) siitä.Kelan valvontahan kuuluu edm.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Sinua ei siis kiinnosta, että työttömän etuuden maksu katkaistaan vailla laillisia perusteita. No, Länsivenäjällä minä miellänkin asuvani, vaikka Suomea virheellisesti länsimaaksi kutsutaan.

Suosittelen kaikille tämän kansalaisaloitteen allekirjoittamista.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #166

#166 No sehän on täysin oma oikeutesi. Jos kerran kirjoituttaa

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #174

Eikä sinulla ole parempaa vastausta antaa. Muistutat mielestäni varsin paljon viimeistä varsinaista hallitsijaamme Nikolai II:ta.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #177

Ja tässähän ministeri Lindström myös myöntää, että hyvä hallinto ja laillinen menettely eivät häntä kiinnosta. Sellaisia ministereitä ja hallintotapoja on meidän ”länsimaassamme” Suomessa.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mitä mieltä olet tästä kansalaisaloiteesta, jossa halutaan torpata aktiivimallin?

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Yli 20000 allekirjoitusta ja kohta yksi lisää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@2.

Joulukiireiden alla oli vähäistä kasvua ja jouluaattona, ihan normaalia etenemistä mutta sitten räjähdys alkoi joulun jälkeen.

Eilen oli 10 505 ja nyt ollaan 21 222 eli tuplasti enemmän. Veikkaustoimisto pystyyn ja veikataan, että koska ollaan 50 000 rajalla, ehtiikö ennen iloraketteja vai jälkeenpäin?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#2 Siihen on täysi oikeus ja asia käsitellään kuten kansalaisaloitteet pitää käsitellä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Oliko tuo oikeasti vastaus kysymykseen, mitä mieltä olet kansalaisaloitteesta? Toistit vain, että kansalaisaloite käsitellään kuten kansalaisaloitteet pitääkin käsitellä. Joku roti.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #12

#12 Oli. Mitä muuta mieltä minun tulisi siitä olla?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #27

Jotain mieltä, tuo ei ollut mielipide. Ei se ollut vaikea kysymys ja vastaus olisi voinut olla "ei minulla ole siitä mielipidettä" tai "en kerro, mikä on mielipiteeni", mutta sen sijaan esitit itsestäänselvän tokaisun joka ei millään tavalla vastannut pyydettyyn.

Ei kai olisi pitänyt odottaa liikoja.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #28

#28 JOS minä ryhdyn kertoilemaan MIELIPITEITÄNI täällä, ovat ne minulla vastassa samantien. Ja saan selitellä jokaista mielipidettäni aasta ööhön eikä sekään riitä. Tuo oli muuten yksi syy miksi poistuin Facesta...jatkuva selittelyn selittelyn selittely.
Kas kun mielipiteeni ja hallituksen esitys eivät aina ole sama asia. JUURI tätä olen koittanut vääntää mutta ilmeisen turhaan.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #84

Näinhän se on, muttei se tarkoita ettei sinulla mielipidettä olisi. Puuttuu vain uskallus se kertoa. Jos sitä joku sinulle vastaan työntää, niin sanot juuri tuon. Että sinun mielipiteesi ja hallituksen esitys ovat kaksi eri asiaa.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra Vastaus kommenttiin #84

"JOS minä ryhdyn kertoilemaan MIELIPITEITÄNI täällä, ovat ne minulla vastassa samantien."

Mitä sitten täälläkään kirjoittelemaan, jos ei uskalla mielipiteitään kertoa? Eikö kannattaisi poistua Puheenvuorosta aivan kuten FB:stä? Vai onko tämä blogisi jonkinlainen hallituksen äänitorvi? Uskallatko vastata vai pelkäätkö että äänestäjät tuntevat pian Lindströmin liian hyvin äänestääkseen häntä?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten metsälaissakin? Vastusti 136 000.
Mutta laiksi tehtiin hallituspuolueiden eduskuntaryhmien enemmistö äänillä.
Kepu 49,PS 38,Kok 37.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Veikkaan että 50000 nimeä on ennen klo 18:00

38 120

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #83

Tuhoon tuomittu yritys. Hallitus jyrää tämänkin valiokuntien suosiollisella avustuksella ja se haudataan laatikon pohjalle ennenkuin se edes pääsee eduskunnan käsittelyyn. Ei hallitus vaan yksinkertaisesti voi päästää tätä sen pidemmälle, se on selvä! Ministerin mainostama "kansalaisten oikeus" on tässä tapauksessa vaan sananhelinää..

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #96

Ei hallitus valiokunnista piittaa, oma esitys on survottava läpi vaikka ilman valiokuntien suosituksia asiasta. Kuten tämänkin kanssa tehtiin, perustuslakivaliokunnan kanta sivuutettiin täysin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mitähän perustuslaki sanoo tästä? Kansalaisen perusturvasta ,henkilön joka on tuloton työtön leikataan lisää?
Tuo 5% ja 40% on pois Lapsilta .Työttömien lapsiperheiltä jotka
ei edes saa 12X vuodessa 17 vuotta /per lapsi lapsilisiä eikä kotihoidontukia.
Kuten muut saa Nordean seinään automattisesti ilman työvelvoitteita?
Lasketaanko se 0 kk-17v lapsi myös työttömäksi kun nuo on leikattu -94-17 aikana?

8. Työttömille aktiivimalli. Jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole ollut 18 tuntia töissä tai osallistunut riittävästi TE-toimiston palveluihin, työttömyysturvasta voidaan leikata vajaat viisi prosenttia. Aktiivimalli tulee voimaan vuoden alussa.
IS

Jokainen menee takaisin työpaikkaan mistä on irtisanottu ,tekee yrityksen vastustamisesta huolimatta 18t taksvärkki jakson niin sosiaaliturva on ansaittu.
Kertoo vain työpaikalla että hallituksen käsky.
Tai täyttelee "Prismojen" hyllyjä Aktiivitoimissa olevien kanssa sen 18t/3kk

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Jos tähän riittäisikin vain se, että tekee työtä. Itse teen järjestöissä monena viikkona jo tuon 18h, saati sitten parissa kuukaudessa. Mutta se kun ei ole työsopimuksella tehtävää, niin turha edes kuvitella mitään.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Byrokratiaa ja paperipyörittelyä pitää vähentää ja joustoa enemmän, jotta kenenkään ei tarvitsisi laskea tarkasti euroja.

Minä koin sen karvaasti aikoinaan, että menin tukityöllistetylle töille, revittiin asumistuki kokonaan pois ja samalla ulosotto otti 30% palkasta pois, siitä laskien huomasin jääväni miinukselle taloudellisesti pari kymppiä kuukaudessa koko ajan ja säästöjä taloudessa tehty tiukemmaksi, ettei menisi enempää rahaa. Missä oli se kuuluisa 300 euron suoja kuukaudessa? Minä en nähnyt sellaista.

Työ onneksi oli mielekästä ja juuri sellaista kuin tykkäsinkin. Muuten olisin ollut vihainen. Luulin tukityöllistetyn työni parantavan omaa tilannettani mutta se teki päinvastoin.

Säännöt pitäisi olla ehdottomasti selkeät ja aukottomat, ettei mitään jää sellaista tulkintaa, että ei nyt saakaan. Tällä hetkellä tilanne on niin absurdi kuin voi olla, että kukaan ei tiedä mistään mitään ja mitkä ne ohjeistukset ovat?

Tässä taas aktiivimallin kumoamiseksi oleva kansalaisaloite: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

En kiistä etteikö hyviäkin asioita ole saatu aikaan, mutta erityisesti aktiivimallia koskeva laki on epämääräinen ja jälleen huonosti valmisteltu ja jostain kumman syystä laitetaan voimaan pikavauhtia samalla myöntäen, että sitä pitää seurata ja korjata. Ilmeisesti vain työttömät jollain tapaa puolustuskyvyttöminä kansalaisina voidaan alistaa tällaisille keskeneräisille pohdinnoille kokeiluna.

Toteat ja lainaat: "Työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa käydyn keskustelun pohjalta hallitus on etenemässä seuraavasti: 1) Aktiivimallin valmistelu etenee työllisyystyöryhmän muistiossa esitetyn mallin mukaisesti."

Työryhmän mietintö oli vahvasti erimielinen eikä sieltä syntynyt sovittua mallia vaan te otitte mallin edistääksennen siitä huolimatta. En nyt sitten tiedä viitataanko tällä jo työryhmän tekemään ehdotukseen ja vai suunnitelmaan saada aikaan sellainen. Joka tapauksessa aktiivimalli ei ole ollenkaan hyväksytty porukalla vaan hallituksen ajama malli ilmeisesti sen väistämättömien säästöjen vuoksi. Kun asetitte työryhmälle ehdoksi kustannusneutraliteetin saatiin sieltä keppimalleja kuten olettaa voi. Yritystukia voidaan jakaa vaikka kuinka, mutta työttömien hoito lähtee kustannusneutraliteetista, sillä siellähän lisäraha ja investointi parempiiin palveluihin ei tepsi kuten muualla.

Joten mistä ihmeestä tulee pakko ja hirttäytyminen kiinni kymppilistaan, josta vaikkapa kohta 8 on aika huterasti toteutumassa: "Työvoimapalvelujen riittävät resurssit turvataan ottaen huomioon työryhmän esitykset."

Esitin myös viime blogissa muutamia kysymyksiä, joihin ei ole vastausta näin vajaa viikko ennen lain astumista voimaan.

Missä vaiheessa kaikki työttömät saavat tarkan ohjeistuksen 4 päivän päästä alkavan lain aikana toiminnasta kuten tarvittavista todistuksista yms?

Paljonko arviosi mukaan on tarjolla koulutusta tai sitten työehdon täyttäviä paikkoja per työtön 1.1.2018 kaikille yhtäaikaa alkavalla jaksolla? Miten tilanne eroaa alueellisesti?

Miten hallitus estää ettei esim TE-toimistoissa, Kelassa yms kaikkien työttömien tarkastelujakson päättyessä yhtäaikaa synny maksuviiveitä ja siten ongelmia vähäosaisille?

Pidätkö lähtökohtaisesti oikeana rangaista ihmistä vaikkapa seuraavassa tilanteessa:

Yli 50 vuotias akateeminen työtön, joka jouduttuaan teknologia-alan firmasta työttömäksi on sittemmin pudonnut työmarkkinatuen piiriin saaden noin 518 euroa kuussa verojen jälkeen ja avopuolison elättäessä perhettä suurelta osin omilla tuloillaan, sillä toimeentulotukea ei saa toisen ansaitessa riittävästi tai toisella ollessa varallisuutta.

Teknologia-alan firma piti henkilöä katoavan teknologian alueella eikä kouluttanut ollenkaan. Päätettyään vaihtaa teknologiaa laittoi firma joukon tekijöitä kortistoon ja myöhemmin kertoo, kuinka nyt tarvitaan uudenlaista osaamista, jota näillä 25 vuotta töitä tehneillä ei ole.

Kortistossa ollaan sitten ilman kuranttia osaamista ja lueskellaan lehdistä, kun puhutaan kohtaanto-ongelmasta.

Mitä siitä, että tuo työtön lähettelee hakemuksia satamäärin, mutta kauniiden elinikäisen oppimisen ja työurien pidentämispuheiden pitämisestä huolimatta ei tule huomioiduksi eikä pääse työhön.

Mitä siitä, että hän maksoi veronsa ja työttömyysturvamaksunsa 25-30 vuoden ajan ja luuli saavansa turvaa silloin mikäli hän joutuu hätään. Hänhän ei varmaan silloin maksanut kenenkään muun turvaa?

Mitä siitä, että tuo työtön joka päivä jo häpeää nyt tilannettaan ja kokee ettei kelpaa kellekään - tai siitä, että hän häpeää työttömänä oloaan puolisonsa, lasten ja ystävien edessä. Etkö vieläkään ole saanut töitä?

Jos tuo työtön ei vaikka vielä tarpeeksi häpeä ja masennu parempien elämässään kompastumattomien ihmisten edessä, niin voihan sille laittaa vielä joululahjaksi lain, jonka mukaan rangaistaan mikäli ei saa yrityksestä huolimatta pätkätyötä tai pääse koulutukseen. Nerokasta. Varokaa ettette joku päivä itse kompastu ja joudu vastaavaan tilanteeseen ainakaan yli viisikymppisenä.

Lakiinhan loitte mekaanisen laskukaavan ilman mahdollisuuta harkintaan, joten sanktio tulee.

Oliko muuten budjetin kannalta ehdottomasti tarpeen, että ko vähennys tehdään myös työmarkkinatuen lapsikorotuksiin eli kolmilapsisen perheen huoltajan 9,90 per lapsi per päivä -korotuksesta napataan pois myös tuo 4,65%, mikä on kyllä tarpeetonta.

Eikö olisi voinut jättää sen tämän ulkopuolelle, lienee muutenkin vaikeaa lapsiperheillä siinä asemassa?

Kun ministerinä tunnet tekemäsi lain läpikotaisin ja sen seuraukset, niin voitko antaa vastauksen blogissani esittämääni kysymykseen lain osalta, jotta tiedämme kuinka toimia neljän päivän päästä.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Lakiteksti on tältä osin tulkinnanvarainen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Paljon avoimia kysymyksiä, joihin en taida taaskaan saada vastauksia. Vaikka ministerinä vastaatkin keskivertoa paremmin, niin kiperät tuntuvat jäävän roikkumaan. Mielestäni kysymykset ovat aiheellisia sekä perusteltuja, mutta kuten edellisessäkin blogissa jäänevät vastaamatta.

Juha Kuittinen

Kun aktiivimalli oli käsittelyssä eduskunassa hallitus loisti poissaolollaan. Samaa jatkumoa tuntuu olevan- Kunhan työttömyystilastot näyttää paperilla hyviltä, ei muulla väliä. Kertoo paljon arvoista.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/237019-jarkyttava...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tämän luin -92 Laki-valiokunta.

Sosiaaliturvasta työhön EU-maissa
"Keskeinen periaate täällä on se, että jos pyydät hallitukseltasi sosiaalietuutta, hallituksellasi on oikeus, kenties jopa velvollisuus, pyytää vastavuoroisesti jotakin sinulta. Tämä on sosiaalisen sopimuksen perustavalaatuinen sisältö. Jokaisen oikeuden takana on velvollisuus."

1. Globalitalous hyvinvointijärjestelmän muokkaajana
-Väitteemme politiikan muutoksesta saa empiiristä tukea esimerkiksi Euroopan Komission julkaisemasta Employment in Europe –julkaisusta. Siinä eurooppalaisen työllisyysagendan keskeisimmiksi kysymyksiksi määritellään joustavuus työnteon malleissa, joustavuus palkoissa, (työvoiman) maantieteellinen liikkuvuus sekä tietotaidon vajeet
-lisääntynyt kontrolli työttömän työhalukkuutta kohtaan;
sosiaaliavustusasiakkaiden pakottaminen tekemään työtä etuuksiensa saamiseksi.

lainaus:
jos pyydät hallitukseltasi sosiaalietuutta
Kelan kaikki etuudet on samaa sosiaalista etuutta.
Ellei työttömien sosiaaliturvaa ole eroitettu eri tueksi muiden sosiaaliturvasta.

Onko nyt niin että:
Työttömyys-Turva,Työttömyys-Vakuutusmaksu
(joka peritään joka tilistä lailla)
on vain vakuutusyhtiöiden käyttämä temppu hallituksen taholta.
Maksut pidätetään mutta mitään et saa vastineeksi kun joudut työttömäksi?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Puolustus hoi!! Valehdellaanko tässä?

"Teollisuusliiton tänään päättyneessä valtuuston syyskokouksessa käytiin vilkas keskustelu eduskunnan käsittelyssä olevasta aktiivimallista. Monessa puheenvuorossa muistutettiin, että hallitus lupasi Kilpailukykysopimuksen yhteydessä olla tekemättä enää lisäleikkauksia työttömyysturvaan.

Samoin hallitus lupasi valmistella nämä muut työelämään liittyvät asiat kolmikantaisesti. Kumpikin lupaus on nyt petetty, Teollisuusliitto toteaa."

https://demokraatti.fi/jattimainen-teollisuusliitt...

Henry

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Jari tuolla loihe lausumaan jotta "Olen koittanut, ilmeisen huonolla menestyksellä, selittää sitä ettei tuosta yllä olevasta listasta voi poimia rusinoita pullasta vaan on nieltävä se kivikin".

Mutta lupauksissa tämä on ilmeisti vastoinpäin ja ne kivet voi nakata mereen eikä edes sen väreitä tarvitse jäädä katselemaan.

Muutenkin tuo lista tuntuu olevan sellainen, että työmarkkinoiden pitäisi olla kuin yksi entiteetti: Sillä ei ole mitään väliä, että sen kiven joutuvat nielemään nimenomaan ne joille listan muista kohdista ei ole paljonkaan iloa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#10. Näin sekin tuli todistettua taas kerran. Mutta yritin kuitenkin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #14

lainaus:
työllisyysryhmän työstä ja Kesärannassa keskiviikkona 5.10.2016 pidetystä keskustelusta.

Koskeeko nuo sovitut myös ex-kansanedustajien "työttömyysturvaa" sopeutumisrahaa jossa nyt ei ole pakotteita eikä velvoituksia?
Niitähän saa jopa-40 asti vaikkei edes hakisi töitä .

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kansa tuomitsee tämän kyykytyslain.
https://m.iltalehti.fi/politiikka/2017122122006212...

Voit mennä Linström Myllypuron leipäjonoon katsomaan mitä 25v. kyykytystä ja hyvinvointivaltion alasajoa on tehnyt Suomen kansalle.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#9 Kansa tuomitsee. Minulla ei ole mandaattia sanoa mitä kansa tuomitsee ja mitä ei. Sen uskon, että monet tuomitsevat, mutta jos emme saa yhä useampia työn syrjään kiinni, uskon että senkin tuomitsevat varsin monet.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

En ole nähnyt minkäänlaisia perusteita, miten aktiivimalli lisää kenenkään mahdollisuuksia päästä "työn syrjään kiinni". Tässä olisi nyt hyvä paikka selittää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@15. Kyllä on ja syytä selittää juurta jaksain, että miten tämä aktiivitoimi muka toimii.

Oikeasti tulee sellainen tunne, että kansanedustajat siellä salissa eivät ole tajunneet tulleensa äänestäneeksi huonompaa lakia ja media on omalla osallaan syyllisenä siihen, että nostatti vain mielestään huonot työttömät ja ruoski heidät ikään kuin lehdistö tiesi valmistelevansa lain läpiajamiseen.

Arbeit Macht Frei komistaa edelleen joissakin ulkomaan paikoissa ja nyt tämä kiiltää uutena kilpenä Suomessa vain omille kansalaisilleen.

Minun mielestä suurin syy oli puoluekuri ja Jari yritti selittää, että kyse oli yhteisistä sovituista jutuista. Jos oli yhteisesti sovittu, niin siitä olisi pitänyt irtisanoutua eikä painaa hyväveljen tavoin jaa-nappia.

Sitä minä odottelen, että missä on oma päätös eikä mikään puoluekuri?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Työnsyrjästä kun pitäisi saada sitä palkkaa myös .Jotta ei tarvitsisi verovaroista tukia ja elättäisi työllä itsensä.
Sitä vartenhan työtä tehdää. Ei harrastuksen vuoksi eikä yrityksille ilmaista ammattitaitoista työpanosta lahjoittamalla.

Oravannahat kun ei käy maksuvälineenä tarvitaan euroja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
mutta jos emme saa yhä useampia työn syrjään kiinni

Jos Emme siis hallitusko?

Myöntäkää nyt jo rehellisesti että te ette saa yrityksiä palkkaamaan yhtään työntekijää tempuillanne .
-Jos yritykset EI tarvitse työvoimaa.
-Joko taloudellisista syistä tai kun tilauksia ei ole riittävästi jotta työntekijöitä tarvittaisiin lisää.
Ei PK-yritykset eikä pörssiyritykset hallituksen käskystä lisää väkeä palkkaa.
(paitsi kun hallitus maksaa työllistämistukea yrityksille ja tarjoo ilmaisen työpanoksen verovaroista niille)

Nekin rahat mitä on upotettu tempputyöllistämiseen -94-17 olisi ollut parempi käyttää toimeentulotukea saavien tukien korotuksiin tai palauttamiseen ne -90 tasolle. Olisi leipäjonot pois ja ostovoimaa kulutukseen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Siis kyllähän yrityksissä työntekijöitä tarvittaisiin kun yksi ihminen tekee helposti kolmen ihmisen työt. Etenkin pienyrittäjät. Ei se suomen tuottavuus parane olennaisesti kikyillä vaan tasaamalla työkuormitusta. Työkykyisiä päästetään eläkkeelle, nuoria ei päästetä työhön ja pieni osa väestöä elättää kaikki muut.

Se vaan että palkkaaminen ei nykyisellä systeemillä kannata. Pienyrityksellä ei ole varaa ottaa riskiä ja suuressa yrityksessä voidaan nostaa kannattavuutta kun palkataan vain 30-50v ikäisiä kokeneita huippuosaajia joita kuormitetaan niin paljon kuin mahdollista. Eikä varsinkaan palkata naisia jotka eivät ole vielä lisääntyneet. Se kun vasta onkin kallista puuhaa (pitäisiköhän äitiyslomissa käyttää ennemmin verorahoja kuin yritysten rahoja?).

Sitä vaan suurten yritysten kannattavuus laskee jos niille laittaisi jotain työllistämisvelvoitteita. Siksi ne haukutut yritystuet voisi vaikka toimia jos rahaa kylvettäisiin yrityksille luoduista työpaikoista jotka tukevat jotain suomen vientiä, helpottaa surkean huoltosuhteen kuluja tai parantaa vaikka minkä tahansa asian hyötysuhdetta.

Sopivasti tähdätyt rahan kylvämiset ja köyhyyden estämistoimet mahdollistaisi kyllä veroruuvin kiristämistä vielä nykyisestä. Bensa aika halpaa vielä, sokeria ei veroteta vielä eikä lihaa, ALV:ia voisi nostaa nykyisestä 25-26% tuntumaan jos sitä kompensoinsi perusruoan ja lääkkeiden ALV:n laskulla. Ne kun vie ne köyhien rahat ja pistää paineita nostaa tulonsiirtoja.

Palkkoja voisi periaatteessa laskea jos vaikka pudottaisi ne eläkemaksut max. 20%:n ja keksiä keinoja päästä koplaamaan eläkepottia jollain perustuslain kestävällä tavalla. Globalisaatio tulee joka tapauksessa laskemaan palkkatasoa parin vuoden kuluttua ja viiden vuoden kuluessa työllisyysaste tippuu helposti 5% nykyisestä.

Vähän menee perseelleen hallituksen visiot ekonomian rakentamisesta työllisyyden kasvun tai talouskasvun varaan. Työllisyysaste odotettavasti laskee ja tulee talouslaskua väestön ikääntymisen ja ehkä myös joidenkin luonnonvarojen hiipumisen myötä.

Utopistista semmoinen jatkuvan kasvun varaan suunnittelu. Mihin se perustuu?

Juha Kuittinen

#13 Se on kuitenkin hyvä, että on kansan mandaatti hallitustyöhön.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
hyvinvointivaltion alasajoa on tehnyt Suomen kansalle.

Hyvin on toiminut alasajo etenkin tulottomilla työttömillä ja köyhimmillä .
Ehdot mitä toimeentulotukeen tehtiin -94 ja on yhä voimassa.
Samalla kun edm.tuesta riisuttiin Kelan-muut etuudet pois. Otetaan tulona huomioon ja vähennetään toimeentulotuesta.
esim.
Työmarkkinatuki
peruspäiväraha
jopa perustulo
lapsilisät
yli 50e menevät veronpalautukset
mummin säästämät lapsen koulua varten olevat rahat
köyhän perheen toimeentulotuesta pahanpäivän varalle säästämät 1000e.
Pientä työeläkettä saavalla takuueläkettä vähentää asumistuki ja toimeentulotuki.

Tuloja saavien tuista muut tuet ei vähennä muita etuuksia.
Ansiosidonnaisena maksetut Kela-etuudet tulojen mukaan on euromääräisesti suurimmat etuudet.Nekin saa OP seinästä ilman ehtoja.

Leipäjono vain pitenee -93-17. Ja syy oli mikä?
Kansan sosiaali-Turva turvaa vain tuloja saavien ja rikkaiden elantoa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lyhyestä virsi kaunis.

Sanonta ei koske tätä blogikirjoitusta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kyllähän siinä nyt on jotain pielessä että työtöntä rangaistaan siitä, että ei ole työpaikkoja ja pitäisi sitten olla aktiivinen.

Minkä takia yhdenvertaisuuden vuoksi ei muille väestönryhmillä ole aktiivimallia?

Esimerkiksi ministerin työ on niin tärkeätä, että pitäisi pysyä terveenä ja olla todella aktiivinen. Kaikista sairaspoissaoloista pitäisi tulla sellainen 2-3kk karenssi että tulot pois. Saisi sitten aktiivisimmat tyypit ministereiksi ja heikosti pärjäävät pysyisi poissa. Valtio säästäisi rahaa!

Kumma kyllä työsuhteiden vastaanottominen ei ole paljoa helpottunut kun tähän liittyvät suuret taloudelliset riskit löytyy edelleen niin työnantajilta kuin myös työnhakijoilta. Esimerkkinä vaikka varainsiirtovero. Tai vaikka se, että siinä tulee niin valtavasti tappiota jos työnantaja ei halua jatkaa työsuhdetta koeajan jälkeen, että pääkaupunkiseudulle ei työn perässä muuteta ennen kuin on työ vakinaistettu. Noh, koeaikaa lisättiin 3->6kk että kenelläkäs tuohon nyt on varaa?

Isoin mokailu nyt tietenkin on tuo työkeskeisyys vaikka automaatio vie työt ja työelämän vaatimukset vain kasvaa. Yhteiskunta toimii vaikka kaikki ei työtä tekisikään ja työllisyysaste jokseenkin varmasti laskee lähitulevaisuudessa selvästi.

Että mitenkäs te nyt ajattelitte tuon asian hanskata, että lopetatte tuon ekonomian rakentamisen protestanttisen työmoraalin varaan maailmassa jossa työn määrä vähenee? Voisitte nyt ihan ensialkuun huolehtia siitä, että ne joilla ei ole todellista tuloa saisi asianmukaiset tulonsiirrot AUTOMAATTISESTI ilman että vahingossakaan ei jäisi yhdeltäkään päivältä pois tuloja. Kaikenlaiset katkokset tuloissa kun pudottavat helposti köyhyyteen vuosiksi.

Seuraavaksi voisi sitten vaikka verottaa kulutusta eikä työntekoa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juuri noin.
Miksi maksetaan sairaspäivärahaa kun on pois työstä?
Miksi joka tilistä pidätetään työttömyysvakuutusmaksu`?
Kummassakin turvataan elanto kun työtulot on joko loppunut tai tilapäisesti katkennut.
Sehän sosiaaliturvan tarkoitus on alunperinkin ollut.

Metkaa kun irtisanottu maksoi työssä ollessaan
- veroa n.30%+Alv24%+työttmyysvakuutusmaksua.
Niin silti työttömänä hän yhä maksaa
Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta veroa 24%+ALV 24%
Työmarkkinatuesta veroa 20%+ALV 24%

Mihin noiden maksamat verot sosiaaliturvaan ja työttömyysvakuutusmaksut häviää kun hän on työtön? Ja he joutuu toiseenkertaan tekemään työtä jotta saa maksamansa sosiaaliturvan?

lainaus:
Metkaa kun irtisanottu maksoi työssä ollessaan
- veroa n.30%+Alv24%.
Lähde:
SuomiUutiset PS malli.

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari

Soroksen rakkikoira taas puolustelemassa ääliöpolitiikkaa. Onneksi maailmalla puhaltavat jo uudet tuulet ja tämäkin sortolakihallitus pääsee tiilenpäitä lukemaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Persut/siniset tuuraa nyt RKP. Joka oli kepu,kok kanssa kiristämässä työttömien ja köyhien tukia -94.

Pekka Pylkkönen

Olisihan tämän voinut tehdä niinkin että vain laskee työttömyysetuuksia ja toimeentulotukea sillä vajaalla viidellä pinnalla ja panee sitten aktiivisille vastaavan suuruisen palkkion.

Ei olisi tarvinnut kuunnella sitä miten ilmaisen rahan antaminen on rankaisemista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tai maksaa Perustulon 560e/kk ja toimeentulotuen 487e/kk päälle .

Kyllä 1047e/kk palkka motivoisi tekemään työtä paremmin kuin keppi.
(eikös puhe ollut perustulo 560e /kk kaikille puhtaana käteen ,tulojenkin päälle?)

JOS sitä työtä kerran on n.400 000. Eihän niitä töitä nytkään ole löytynyt
127 600 kuin verovaroilla .
TEM-marraskuu-17

Jos yritys itse esim.Pizzeria maksaa 9e/pv rikkooko hän työlainsäädäntöä jonka on sopinut EK/SAK ja laiksi tehnyt eduskunta-
Alakohtaiset alarajat palkoissa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Sellaisen muutoksen olen pannut merkille, että valtioneuvosto on viime vuosina pikku hiljaa siirtynyt rahanjaosta - rahanansaintapolitiikan suuntaan. Hyvä. Yhteisöveron pudottaminen oli yksi konkreettinen askel, joka on alkanut realisoitua investointihalukkuuden kohoamisena Suomeen. Nyt on maailman talouden kasvu siirtynyt tilaan, joka suosii Suomen investointihyödykepainotteista teollisuusrakennetta. Joten olisi hyvä tilanne laittaa lisää pökköä pesään ja pohtia, olisiko valtiovallan keinoilla saatavissa muutosta monipuolisemnan teollisuusrakenteen suuntaan. Siis enemmän suoraan kuluttajille suuntautuvaa liiketoimintaa. Parin - kolmen prosentin pudotus yhteisöverokannassa olisi yksi aktivoiva toimenpide ja mm. nyt yhdistyvän Finpron ja Tekesin resurssien suuntaaminen tukemaan kuluttajille suuntautuvan liiketoiminnan kehittämistä/vientiä. Siihen vielä oppisopimuskoulutuksen edelleen kehittämistä. Kun ansaintalogiikkaa saadaan edelleen vietyä paremmalle tolalle - kyllä työpaikkojakin syntyy. Terveellä tavalla. Ei aktivoinnista ainakaan haittaa ole. Herättelyähän tämä systeemi vaatii.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sellaisen muutoksen olen pannut merkille, että valtioneuvosto on viime vuosina pikku hiljaa siirtynyt rahanjaosta - rahanansaintapolitiikan suuntaan."

Kuten tuulimyllyt, Talvivaaran tappiokaivos, 5 miljardin yritystuet menestyville suuryhtiöille, Kutsutaan täysihoitoon kymmeniätuhansia ulkomaalaisia, ym. Ei ole näkynyt mitään halukkuutta säästämieen tältäkään hallitukselta, edes byrokratiasta ei haluta luopua.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kyykyttämistä tämä "aktivointi" on. Itsellänikin on lausunto viime keväältä, jonka mukaan työnhakutaitoni ovat kunnossa, mutta silti en ole töitä saanut. Mitä hyötyä on siis osallistua työvoimahallinnon "työllisyyspalveluihin", jottei etuuttani nipistetä?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Ei aktivoinnista ainakaan haittaa ole. Herättelyähän tämä systeemi vaatii.

Aktivoinnissa herätellään työttömiä vai yrityksiä luomaan työpaikkoja lisää?

Yrityksiä aktivoisi paremmin yritystukien leikkaukset tai veronkevennysten kumoaminen jos työpaikkoja ei ala syntyä.
Hyvin toimisi myös joka irtisanotulle vuoden palkka käteen kuten johtajille erorahat.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Odotettu kommentti. Kalkela voi jatkaa omalla katkeruutta pursuavalla linjallaan, josta ei mitään rakentavaa löydy. Ei nyt - eikä muistaakseni aikaisemminkaan. Ei maar. Nyt on lähdettävä taas yrittäjän töihin. Heippa!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Huomaatko että yrittäjien kotitaloukset maksaa tuon tempputyöllistämisen?
Veroluonteisten maksujen korotuksilla. Jostainhan ne "palkat" on Kelaan hankittava työttömille.

Työttömiltä kun ei tule veroja palkoista kun ei ole ansiotuloja.
Vai miksi veikkaat että lapsilisien ym.indeksikorotukset jäädytettiin? Tai että terveyspalvelumaksut nousi 27% vielä verojen päälle mitä maksetaan sosiaaliturvaan.
"Ilmaisia"lounaita ei ole PK-yrityksille eikä palkansaajille.
Vain pörssiyrityksille ja yleishyödyllisille järjestöille/säätiöille esim.SRK,SPR jotka on verottomia.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Eihän tuo Kalkelan kommentti kovin katkera ole vaan lähinnä aktivoimaan pyrkivä. Turusen mielestä aktivointikohde vain on väärä...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Hieno blogi.

Me kansalaiset usein väitämme että poliitikot puhuvat kapulakieltä ja muutenkin siten ettei tavallinen ihminen ymmärrä mitään. Sinulla ainakin on tuo kirjoitustapa sellainen että jos haluaa niin hyvin ymmärtää mitä sanot.
Vielä on pari vuotta aikaa tätä kautta ja se tulee tehdä täydellä höyryllä loppuun saakka sovittujen ohjelmien mukaisesti niin parannusta syntyy. Jos nyt aletaan himmailemaan suurta älämölyä peläten niin hyvin tehty pohjustustyö Suomen kuntoon saattamiseksi valuu hukkaan.
Se on tehtävä mikä on tehtävä eikä kaikkien mieliksi voi olla.
Heikoista pitää huolehtia mutta jokaisen tulee ottaa vastuu myös itsestään siltä osin kuin mahdollisuuksia kenenkin kohdalla on.

Täydelliseen heittäytymiseen toisten kannateltavaksi ei saisi olla mahdollisuutta kenelläkään jos terveyttä on.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ennen kuin jatkat tuota paatostasi,niin voisitko kertoa missä vaiheessa työtön saa päättää itse menevänsä tuosta vaan töihin tai opiskelemaan?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"missä vaiheessa työtön saa päättää itse"

Heti kun löytää työpaikan tai opiskelupaikan omilla avuillaan tai sitten viranomaisten avustamana. Pääsääntönä tulee pitää sitä että työtön pyrkii itse löytämään ratkaisun tulevaisuuteensa ja yhteiskunta avustaa tarpeen vaatiessa.

Ja ennen kuin jatkat tuota ruikutustasi niin voisit hetken ajatella miten monella työttömällä on ihan hyvin asiat vaikkei täyttä palkkaa tulekaan.
Pitkäaikaistyöttömyys on kyllä pirun paha juttu ainakin kaupunkipaikoissa, jos on jo ollut monta vuotta työttömänä niin kynnys etsiä töitä on varmaan korkea ja siinä todella tarvitaan yhteiskunnan aputoimia.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #46

Työtönkö päättää työpaikastaan tai opiskelupaikastaan mielestäsi?

Kyllä se on joko työnantaja joka päättää töihin pääsystä tahi virkamies joka päättää opiskelupaikasta. Joten itkemisesi on lapsellista lällätystä työttömien naamalle. Joka tuntuu olevan kaltaistesi huvittelua toisten ahdingolla.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #94

Tottakai työnantaja on se joka ottaa työntekijän työhön, luulin sinunkin sen ymmärtävän ilman eri opastusta. Sehän se vielä puuttuisi ettei työnantajalla olisi mitään sanottavaa ketä siellä työpaikalla liikkuu. Se tilanne olisi varmaan sinun ja hengenheimolaistesi mieleen mutta se ei onnistunut Neuvostoliitossakaan. Aina tarvitaan kuitenkin se "kapitalisti" joka laittaa alulle työpaikkojen tarpeen ja sitä kautta ansaintamahdollisuuksia niille ketkä jotka työtä tarvitsevat ja haluavat tehdä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #106

Miksiköhän en ylläty,kun et tajua juttujesi ristiriitaisuuttasi.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #128

Sinulla se sitävastoin on täysin johdonmukainen ajatus johon et vastaväitteitä halua.
Eemeli on joskus tehnyt asiasta hyvän biisin: https://youtu.be/K5bGbrQf-v0
Odottele vaan rohkeasti kyllä se sieltä tulee vaikka juonto onkin pitkä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #200

Et ole esittänyt vastaväitteitä vaan itseasiassa todennut saman johdonmukaisuuden toimivan.

Siksi totesin ettet ymmärrä ristiriitaisuuttasi jota nyt luonnollisestikin jatkat.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #46

Jokaista työpaikkaa kohden kun on sata hakijaa niin kaikilla ei ole mahdollisuutta siihen, eli ei ole oikeuden mukaista. Ennen kuin mitään leikataan, pitäisi olla viranomaisella velvollisuus osoittaa että mitään ei ole tehty.

Se on eri asia jos on sopivaa työtä tarjolla josta kieltäytyy ilman pätevää syytä. Pätevä syy on kyllä sekin jos rakenteellisista syistä työn vastaanottamisen riskit ovat kohtuuttoman suuret tuottoon nähden.

Sellainen perusasia toimivalle valtiolle on se, että jokaisella ihmisellä pitää olla oikeus pyrkiä vaurastumaan ja tavoitella hyvinvointia ja siihen pitää olla mahdollisuus. Vaikka olisin sosialisti niin olisin silti tuota mieltä. Työn teon pitää vaurastuttaa tekijäänsä.

Edelleenkin työttömyys on jo nyt rangaistusta muistuttava asia. Ei kukaan vapaaehtoisesti halua olla tekemättä mitään pitkiä aikoja. Siinähän sekoaa pää. Vankilat on sitä varten. Se että jollain vaikka nupissa vähän heittää työuupumuksen takia ja ei vaikka siksi tee muutamaan kuukauteen työtä juuri mitään, on vielä täysin ymmärrettävää ja nykyisessä byrokratiassa hyväksyttävää. Vai onko terveyskin toissijainen asia?

Mutta kuka haluaisi vapaaehtoisesti olla toimettomana ja yhteiskunnan ulkopuolella? Työttömyyshän on semmoista hanskalokerossa elämistä ja mitään ei voi tehdä. Tulot poistuu jos tekee vapaaehtoistyötä tai vain muutamia tunteja ja sitten ei ole rahaa ruokaan. Sehän ei ole tuulesta temmattua että työttömät on siellä sohvalla. No totta v*tussa ovat kun raha ei riitä muuhun kuin siihen että käy ulkona kerran viikossa ostamassa makaroonia ja tonnikalaa. Viihdykkeeksi vaikka pari pulloa olutta. Eihän työttömällä ole varaa mennä mihinkään panolomalle Pattayalle.

Minä muuten pidän nykyisiä työttömyysetuuksia aivan riittävän hyvinä. Ainoastaan tuo asia pitäisi korjata että tuet pysyisivät automaattimaksussa ja sitten aletaan vasta leikkaamaan ja kynimään takaisin kun todelliset palkkatulot nousevat.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #176

"Ei kukaan vapaaehtoisesti halua olla tekemättä mitään pitkiä aikoja."
-
"Mutta kuka haluaisi vapaaehtoisesti olla toimettomana ja yhteiskunnan ulkopuolella?"

Tuo ei vain ole totta ja siinä se taitaa olla se ydin koko asiaan. Kopioin tuohon muutaman kommentin jotka oli annettu toisen lehden ihan samasta aiheesta kirjoitettuun juttuun. Toisenlaisiakin kommentteja oli mutta otos osoittaa että ihan kaikki eivät ota työn hakemista tosissaan.
___________________________

jorma käyrä 28.12. 7:51 335
onneksi sain sairas eläkkeen viimevuonna,niin eipä tarvi enään mennä noihin 9e orjatöihin.

Stadin kundi 28.12. 7:52 223
Voi harmi, joudun menemään töihin. Vai ottaisiko mieluummin kuitenkin tuon tuen leikkauksen? Vaikea valinta.

Metallin mies 28.12. 7:53 199
Liitosta luvattiin että ei tarvitse tehdä töitä jos ei halua. Miten tämä on sitten mahdollista?

PS. Nuo luvut tuossa nimimerkkirivin lopussa esittää tulleita peukkujen määriä joten kirjoittajat eivät ole mielipiteineen ihan yksin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #195

"Tuo ei vain ole totta ja siinä se taitaa olla se ydin koko asiaan."

Kyllä varmasti pieni vähemmistö on sellaisia. Niinhän sitä myös pieni vähemmistö menee pummilla raitiovaunussa. Kyllä niitä vapaamatkustajia toki on.

Se että tuollainen olisi oikeasti laajamittaista niin sellaisesta ei ole kukaan esittänyt mitään todistetta. Jos tuollaisella perustellaan päätöksiä niin pitäisi saada vähän läpinäkyvyyttä ja tilastoa asiasta ettei olla uskomusten varassa.

"onneksi sain sairas eläkkeen viimevuonna,niin eipä tarvi enään mennä noihin 9e orjatöihin."

Miksi sairaan pitäisi tehdä töitä?

"Voi harmi, joudun menemään töihin. Vai ottaisiko mieluummin kuitenkin tuon tuen leikkauksen? Vaikea valinta."
"Liitosta luvattiin että ei tarvitse tehdä töitä jos ei halua. Miten tämä on sitten mahdollista?"

Kuullostavat trolleilta.

Tosin mielipiteissä kannattaa huomioida tämä lokerointisysteemi.

Suomalainen systeemi kun on semmoinen, että pitää olla 8-16 töissä tai ei tehdä mitään. Kaikenlaiset välimuodot eivät oikein ole tuettuja. Siksi onkin ihan normaalia, että työsuhde kun loppuu niin nostellaan sitä ansiosidonnaista muutama kuukausi ja ollaan tekemättä mitään, lataillaan akkuja siinä ja sitten vasta haetaan vasta uuteen töihin.

Tuokin on mielestäni täysin hyväksyttävää kun on muutoin aika heikot keinot säätää työkuormitusta itselleen sopivaksi kun järjestelmä on semmoinen että kaikki tai ei mitään, ja odotetaan ihmisten olevan jotain robotteja.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #231

"Se että tuollainen olisi oikeasti laajamittaista niin sellaisesta ei ole kukaan esittänyt mitään todistetta. Jos tuollaisella perustellaan päätöksiä niin pitäisi saada vähän läpinäkyvyyttä ja tilastoa asiasta ettei olla uskomusten varassa."

Mutta kun noitten mielestäsi muutamien etuuksiin halutaan puuttua niin vastustukseen osallistutaan varsin laajamittaisesti, sekin kertoo jostain?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #239

Työttömyys on laajamittaista ja se on tosiasia. Sen sijaan että jotkut haluaisi olla yhteiskunnan ulkopuolella niin siitä ei tietääkseni ole havaintoa että olisi laajamittaista.

Se että on muutama vapaamatkustaja ei oikeasti ole ongelma kun niitä töitä ei kaikille ole muutenkaan. Se on just sitä virheellistä ajattelua: "Se kuka ei työtä tee, ei myöskään pidä syödä".

Vastustus johtuu nähdäkseni epäoikeudenmukaisuudesta. Työtöntä rangaistaan siitä, että ei ole työtä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Minä olen ollut siinä uskossa, että aina ihminen on saanut ihan itse päättää katteleeko töitä tai opiskelupaikkaa. Työttömänäkin on saanut olla vuosikymmeninä ja ihan omasta halusta varsin moni. Muuten Suomessa olisi tekemätöntä työtä enemmän kuin vapaita käsivarsia, jos työttömillä voisi teettää jotain hyödyllistä ilmaisen oleskelun vastineeksi.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #53

Töiden tai opiskelupaikan 'katteleminen' ei ole aktiivisuutta tässä mallissa.

Ei tässä mallissa ehdoteta mitään 'teetettäväksi' työttömillä vaan heidän pitää ne työt löytää nykyisestä tarjonnasta. Ne työt ovat ihan syystä tekemättä, kukaan ei halua maksaa siitä että joku ne tekisi.

Ja mitä hemmetin ilmaista oleskelua? Työtön on ihan yhtälailla maksanut veronsa ja työttömyysvakuutusmaksunsa kuten velvollisuutensa on ja on sen takia oikeutettu korvauksiin työttömyytensä aikana. Ei se mitään vastikkeetonta tuloa ole.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #53

"Muuten Suomessa olisi tekemätöntä työtä enemmän kuin vapaita käsivarsia, jos työttömillä voisi teettää jotain hyödyllistä ilmaisen oleskelun vastineeksi."

Tai sitten voitaisiin maksaa näiden töiden tekemisestä ihan palkkaa, ja jolle ei tämä työllistys kelpaa, niin sitten ei maksettaisi tukiakaan (karenssi)...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #53

Ilmaisen oleskelun? Tarkoitatko että kun yritys on irtisanonut ja kun palkallista työtä ei ole niin pitäisi yhden kansanosa tehdä taksärkillä töitä saadakseen kansan sosiaaliturvaa .Veroistaan mitä maksoi työssä ollessaan sosiaali ja työttömyysturvaansa?
Lakien edessä kaikkien pitäisi olla saman arvoisia. Niin työlainsäädännön,kansan sosiaaliturvan kuin perustuslain yhdenvertaisuulainkin mukaan.
Työttömyys ei ole ex-palkansaajien tekemä .
Tekemätöntä työtä on aina. Työ josta ei viitsi edes palkkaa maksaa on turhaa työtä.

Mites suu sitten pannaan kun irtisanomiset tulee yhä jatkumaan ja se sattuu omalle kohdalle?
Mensitkö 487e/kk 9e/pv tekemään samaa työtä mistä nyt saat palkkaa?

Voi kohta olla että sanotaan irti vakisuhteesta ja otetaan takaisin hallituksen tarjoamalla mallilla. Täysin ammattitaitoisen työpanos verovaroilla yrityksille.
Ne on maksumiehenä jolla vielä on palkallinen työ jäljellä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #53

Totta, suomessa on tekemätöntä työtä varmaan sadan miljardin edestä. Esimerkiksi vaikka kaikki korjaus- ja tekninen velka joka puolella.

Siitä työstä vaan ei haluta maksaa ja vapaaehtoisesti ei saa tehdä mitään.

Eipä silti, kyllä työttömillä voisi myös teettää töitä oleskelun vastapainoksi. Jotta ei tule markkinahäiriöitä tai epäoikeudenmukaisuutta niin pitäisi huolehtia eläkekertymästä, matkakuluista, ruokakuluista ja varsinaisen työn tuntimäärä ei saa ylittää työttömyyskorvauksen määrää. Tuntimäärä vaikka työtehtävän TES-palkkauksen mukaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

14.5-14
Välikysymys Ps ,Kepu

Eläköityvä Suomi tarvitsee toki työntekijöitä, mutta tällä hetkellä maatamme vaivaa ennen kaikkea
-huutava pula työpaikoista.
- Työllisyyden parantamisessa onkin ennen kaikkea kysymys talouskasvun edistämisestä. Ilman talouskasvua ei kasva työllisyyskään.

Ja nyt kun se talous on kasvanut ja vienti vetää ,niin miksi niitä palkallisia työpaikkoja ei löydykkään?
Vaikka palkkaamisen "esteitä" on yrityksiltä poistettu ?
Kelamaksunpoisto-10.
Sosiaaliturvamaksuja yrityksiltä -15 palkansaajien maksettavaksi. Yht.n.1,6 mrd/v.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Seuraavaksi voisitte väsätä yrityksille pakkolain missä palkkaamattomuudesta sakotetaan verovähennysmahdollisuuksia leikkaamalla.

Samoin opiskelupaikkoja pitää sakottaa leikkaamalla rahoituksia,jos kieltäytyy ottamasta hakeneita opiskelijoita.

Miltäs vaikuttaisi?

Pörssipelaajia pitäisi myös jotenkin päästä pakottamaan johonkin..löytyykö vinkkejä?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jarppa tykitti taas tiukkaa kamaa blogillisen verran eli keräsi aiheesta kaikki kliseet nippuun. Jokainen niistä on kokoomuksen mainos-, puoluetoimistossa kehitetty klisee, jippo, selitys erilaisiin päätöksiin joiden oikeita motiiveita ei koskaan kerrota. Tässä kohtaa tarkoitus oli säästää se työttömiltä varastettava 5% kun eivät töissä tai koulutuksessa ole, joka tosin ei toteutdu, vaan häviää byrokratiaan, ja ennenkaikkea, että saadaan se työllisyysaste ylös keinotekoisesti, Saksan malliin. No, Jarppa on aina ollutkin sen kuulun höynäytettävän hölmön perikuva.

Yksistään ikuinen kohtaanto-ongelma ja työvoiman liikkumattomuus läppä on esimerkkinä loistokas. Ensimmäinen ei tarkoita oikeastaan mitään, on moninaisia syitä miksei työhön x saada satoja hakjoita joista yleisin on liian matala palkka. Kohtaanto-ongelma on vaikka kunnan joissain viroissa joihin vaaditaan korkeakoulupaperit koska samoilla papereilla saa yksityisellä tuhansia uusia enemmän /kk. Jos työvoima taas liikkuisi miten kävisi Suomen? Osaajat liikkuisivat kaikki pois Suomesta ja koko Suomi pääkaupunkiseudulle ja lopun Suomen asuttaisi kuka? Työvoiman liikkumattomuus on pikemminkin hyve.

Toivottavasti työttömät vihdoin nousevat kapinaan eivät mene mukaan tähän pelleilyyn, nostavat menettämänsä rahat toimeentulotukena ilman tunnontuskia.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Taisinpa itsekin lähestyä istuvaa työministeriä vaatimattomalla ehdotuksellani reilu vuosi sitten.

Ehdotin, että tietotekniikan edelläkävijä ja raha-asiansa muutenkin ATKn avulla hoitava yhteiskunta voisi siirtyä mobiilisovellukseen myös pätkätöiden ilmoittamisessa, unohtaa karenssit ja alkaa maksaa työttömyysturvan ns. reaaliajassa. Vastaus taisi olla tyyliin "tulossa on, tunnen sen". Ja sitten tulikin tämä.

Noh, nythän ehdotuksestani on otettu vaarin tuolla opposition puolella. Hyvä, että jotakuta kiinnostaa, ja edes jossakin tajutaan että pelolla johtaminen tuo mukanaan haurasta valtaa (Game of Thrones-maraton takana, pahoittelen yliteatraalista lainausta).

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

@8
Niin, lakaistaan mappi ö:hön kuten niin monet muutkin asialliset ja hyvät kansalaisaloitteet.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Yksinkertainen kysymys: Jos hallitus tekee yhdeksän hyvää päätöstä ja yhden huonon, niin mikä estää korjaamasta sitä yhtä hyväksi?

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Kun aikanani toimin teknisellä alalla ja tehtävissä jossa työpanokseni oikea ja virheetön suoritus takasi omalta osaltaan sen että palveluita oli ihmisten turvallista käyttää, en väärien ratkaisujen ja niistä mahdollisesti koituvien ongelmien ja vaaratilanteiden vuoksi voinut jättää asioita huomioon ottamatta, välittömiä korjaustoimenpiteitä suorittamatta ja jättää asioita sen varaan että oltaisiin "KOKEILTU" miten tässä käy.
Tässä lindströmin kyykkämallissa tehdään juuri näin, perse edellä puuhun välittämättä edes varoituksista tahoilta joilla lienee ymmärrystä kosolti enemmän mitä lindströmillä ikinä. Minkälaisen koulutuksen ja valmennuksen olet muuten ministerinvirkaasi saanut, oletko oikeasti pätevä hoitamaan tehtävääsi sen vaatimalla ammattitaidolla ja työkokemuksella?
Kärsimätön, kopea ja itseriittoinen ainakin vaikutat okevan

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

" oletko oikeasti pätevä hoitamaan tehtävääsi"

Naurettava syytös.

Niitä ministerivalmistuskansakouluja taitaa olla vähemmän ,ainakaan sellaisia joista pätevyystodistuksen ministerin virkaan saisi.
Ei sieltä TEK:ustakaan(tai mikä hieno nimi sillä nykyisin onkaan) ikinään ole yhtään valmista ammattilaista tullut.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Mm. joo, vähän asiaton syytös.

Kokemus opettaa paljon. En muuten tiedä yhtään kansanedustajaa tai ministeriä joka olisi ollut ennen nykyistä hommaansa vaikka pitkäaikaistyötön. Tai välttämättä ikinä. Onko sellaisilla siis mitään edellytyksiä äänestää asiasta mistä ei tosiasiassa tiedä mitään? Vähän sama kuin kreationistit äänestäisi jostain avioliittolaista tai geenimanipulaatiosta vaikka eivät ymmärrä evoluutiota.

Itsehän olen ollut opiskelija, työtön, sijoittaja, vakitöissä, pätkätöissä, yrittäjä... On silleen läpileikkaus että on käsitystä ja ymmärrystä. Sitä kun jotkut aukovat suutaan ymmärtämättä sitä, että kun johonkin laitetaan rahaa niin se on jostain myös pois ja pitäisi ymmärtää katsoa muutakin kuin omaa napaa.

Se kun ei ole ainoastaan työn vastaanottamisessa niitä riskejä tässä yhteiskunnassa vaan on myös siinä työn tarjoamisessa. Esimerkiksi naisia ei oikein herkästi viitsitä palkata jos ei ole mukulat tehtynä kun siinä on niin paljon riskejä työnantajalle.

Tuo riskien ymmärtäminen, niin työnantajan kuin työnhakijan osalta on tärkeätä ymmärtää. Yksityinen raha, siis yritysten omat rahat ja vielä enemmän jonkun henkilökohtainen tai pienyrittäjän rahapussi, sietää hyvin huonosti riskejä. Siksi riskialttiissa asioissa pitäisi kuluja saada hajautettua. Julkinen raha sietää hyvin riskiä kun se kun on olennaisesti hajautettu koko kansakunnalle.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Ei mitenkään naurettava, samalla lailla katson voivani kyseenalaistaa lindströmin ammatilliset kyvyt kuin hallitus ja tämän aktiivimallin kehitelleet tahotkin kyseenalaistavat työttömän työnhakijan kyvyt toimia omaehtousesti, itsenäisesti ja kyttäämättä työnhaussaan.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Toivon työministerille jaksamista! Nyky-yhteiskunnasta on tullut "holhousyhteiskunta", jossa on unohtunut joiltakin sisu ja rohkeus ottaa asioiden hoito omiin käsiin.

Itse jäin 2 ja 3 vuotiaiden lasten kanssa yksinhuoltajaksi. Väliaikaisen työsuhteeni päätyttyä sain heti vuoden pestin toiselta paikkakunnalta. Sen päätyttyä pääsin opiskelemaan alkuperäiseen kotikaupunkiini mutta asuntoa en saanut. Niinpä lasteni koti hajotettiin opiskeluvuodeksi. Tuttava eläkeläisopettaja otti varastoon tavarat ja asuimme koko opiskeluvuoden "hyyryläisenä" yhdessä 3x3 neliön huoneessa. Yhteiskunnan apu oli ilmainen päivähoito. Kiitos siitä.
Opiskelun jälkeen lähdin taas uuteen kaupunkiin, josta sain vakinaisen työsuhteen. Niinpä elämämme vakiintui ja jäin työstäni eläkkeelle 11 vuotta sitten.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Hieno anekdootti. Miten se liittyy asiaan? Tai edes: Miten se osoittaa, että jollei saa työpaikkaa on "unohtunut sisu ja rohkeus ottaa asioiden hoito omiin käsiin"?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.Holhous valtakunta kymmenet Kela-etuudet tuloja saavillekkin.
Isoikäpolvi teki töitä,maksoi veroja ainut tuki oli työssäkäyville vain lapsilisä 4x vuodessa. 80 mk yhdelle.
Koti hoitu työn ohella ilman tukia,äitiysloma 2kk ja töihin hankkimaan perheelle elantoa.

Omalla pankkilainalla työn ohessa opiskeltiin ammattiin. Siltä jaksolta sai 80% ammattitaitoisen palkasta rahaa.
Muuten ei perhettä olis kukaan perustanut tai nykyisiä veronmaksajia tehnyt.
Aktiivi-mallilla ilmaistyöllä alle 500e/kk.

Nyt löytyi syykin siihen että syntyvyys on laskenut huimasti. Uusia veronmaksajia ei kai tarvita vaikka väki vanhenee ja huoltosuhde muuttuu rajusti.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

# 52 Kiitos tästä toivotuksesta!

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Oliko tässä aktiivimallissa nyt se ongelma, että henkilö joka kaiken aikaa yrittää saada töitä ja pyrkii työvoimapoliittiseen koulutukseen, mutta ei saa töitä eikä pääse työvoimapoliittiseen koulutukseen (rajallinen määrä paikkoja), saa alennuksen työttömyyskorvaukseensa koska ei ole ollut aktiivinen?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Juurikin tätä työmisteri ei suostu selittämään, vaan kuittaa kyselyt mitäänsanomattomilla fraaseilla.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Se on juurikin näin. Vaikka täyttäisit sata hakemusta päivässä, napsahtaa epäonnistuneelle yhden päivän "lisäomavastuupäivä" (tästä siis omituinen 4,729547239% luku).

Ja huom! Saadusta työstähän pitää saada TESin mukainen palkka. Mikä tahansa duuni markan palkalla ei TE-keskukselle kelpaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ei kun se menee niin, että mikä tahansa vapaaehtoistyö tai vaikka paikallisen pienyrittäjän auttaminen talkootyönä ilman korvausta katkaisee tuet. Samoin toki oikean työn tekeminen, tai jos tekee vain pari tuntia työtä, tai ei ole tarpeeksi aktiivinen, tai on liian aktiivinen. Tai suunnittelee yritystä mutta työttömyysturvan saamista pitää sitten taistella eri tavoin.

Mitenkäs ne tulot saisi automaattiseksi silloin kun ei palkkaa saa tai pääomatuloja? Nyt tuntuu automaatisesti menevän vain se rahan kyniminen pois, perinnät, ulosotot, luottokelpoisuuden menetykset ja sen sellaiset.

On se muuten jännä juttu että nykyinen yhteiskuntajärjestys näyttäisi murtavan omistusoikeutta. Omaisuusrikoksten rankaisu ja kiinnijäämisriski kun on olennaisesti merkittävästi pienempi kuin vaikka se, että tulee joku karenssi, laskut jää rästiin ja sen seurauksena ulosottokierre. Rikosrekisterihän ei estä työn saamista mutta maksuhäiriömerkinnällä on eri vaikutukset.

Näyttäisi vähän siltä että esimerkiksi työttömän on ihan ok ja hyväksyttävää varastaa karenssin aikana että saa laskut maksettua ajallaan ettei tule vakavia maksuhäiriöseuraamuksia.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"– Nyt yritetään parantaa työllisyyttä niin, että tehdään työttömyydestä vähän ikävämpää, hankalampaa. Toinen tapa olisi yrittää parantaa työllistämisen kannustimia yritysten kannalta, hän sanoo.
Tämä tarkoittaisi työllistämisen riskien alentamista, Määttänen tarkensi. Hän huomauttaa, että käytännössä tämäkin keino ”olisi ikävä palkansaajille”, sillä työllistämisen riskien alentaminen tarkoittaa työntekijän työsuhdeturvan heikentämistä."

"Pitkään pankkiekonomistina toiminut Roger Wessman sanoi Ylen lähetyksessä, että aktiivimalli on ”yksi tapa kannustaa hakemaan ja ottamaan vastaan” töitä."
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/238129-ekonomisti...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

"Hän sanoi ymmärtävänsä myös työttömien ärtymystä, koska esimerkiksi alueelliset tilanteet vaihtelevat suuresti sen suhteen, kuinka helposti on saatavilla pätkätöitä tai koulutusta, joka hyväksytään aktivointitoimeksi. Aktiivimallin on tarkoitus kannustaa esimerkiksi pätkätöiden tekoon, sillä melko pienikin työmäärä pitää työttömyysturvan täysimääräisenä."

Hyvä että ymmärtää, mutta ei edelleenkään vastaan ydinkysymykseen: jos töitä ei ole saatavilla sitkeästä yrittämisestä huolimatta tarpeeksi ja kursseille ei pääse, niin leikataanko työttömän työttömyyskorvausta?

Ymmärtääkseni leikataan. Helppo siinä on sitten jeesustella että ymmärretään ärtymystä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Koskeeko Aktiivi-malli ydenvertaisesti kaikkia työttömiä?
Vai vain palkansaaja työttömiä?

-Työttömyysturvaa yrittäjälle, osakkaalle ja yrittäjän perheenjäsenelle.
Jo yli 25 000 yrittäjää on turvannut itsensä työttömyyden varalta. Turvaa sinäkin – liity SYT:n jäseneksi.
- Verovähennyskelpoinen jäsenmaksu on alimmillaan alle 15 €/kk

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

74#
Toivoisin työministerin vastaavan tuohon kysymykseen hallituksenkin puolesta.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Aktiivointitoimet olisi ymmärrettäviä jopa suotavia jos töitä olisi 100% työikäisistä ja aktivointitoimet loppuisi kun työtä on vähemmän tarjolla kuin työikäisiä on tarjolla.

Mennää kirjaimellisesti perse edellä puuhuun (vaihteeksi, nyky hallituksen tapa toteuttaa asioita), eli potkitaan ihmisiä töihin joita ei ole olemassa ja sitten pitää puolustella näitä toimia koska ne ovat vain pieni osa kaikista hallituksen toimista.

Tällä logiikalla on täysin hyväksyttävää jos joku tekee silloin tällöin jotain pahaa kunhan suurinosa teoista on hyviä, ainoa vain että ne pahat ja hyvät toimet kohdistuu toistuvasti samaan kohteeseen (pahat heikkoja kohtaan ja hyvät vahvoille).

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juurikin noin. Syön vaikka vanhat lapaset siitä että pimeä työ tulee lisääntymään .Aina löytyy yrittäjiä jolle kelpaa työpanos ilman verokirjaa ja muita maksuja.
Niin on ollut aina ja niin tulee olemaan nytkin.

Jännä juttu miten "maksajat" on tämänkin junaillut AY piikkiin.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan
-maksajina ovat työnantajat 40 prosentilla ja
-valtio yli 50 prosentilla.
Kaikki palkansaajat osallistuvat myös ansiosidonnaisen maksuun:
työnantaja pidättää sen palkasta ja tilittää eteenpäin.

Maksat koko ikäsi työttömyysvakuutusmaksua muille, mutta sinua kohdellaan niin kuin et olisi koskaan ollut töissä, jos et ole kassan tai liiton jäsen. -
Maksat myös pottia valtion verojen kautta.
23.2-15
KL

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Jari Lindström,

kiitän sinua siitä, että kirjoitat blogia ja myös kommentoit, ja kuten Niko Kaistakorpi totesi, toimit tässä keskivertoministeriä paremmin. Viiteryhmäsi on kuitenkin alapuolella arvostelun, joten siihen nähden keskivertoa paremmin ei riitä (mihinkään).

Koska itse aihetta ovat lukuisat viisaat kommentoijat käsitelleet, lavennan aiheen ohi, koska asiat tapahtuvat samassa todellisuudessa ja ne kuuluvat yhteen. Yhdellä esimerkillä: Suomi ainoana maana koko maailmassa antaa maasta (tai talousvyöhykkeen alueelta merestä) kerran kaivettavissa olevat mineraalimme, kansallisvarantomme, ilmaiseksi, pelkän kaivamisen hinnalla. Oman, miljardien arvoisen omaisuutemme antaminen ulos ilmaiseksi on, kuten totesin, globaalin käytännön osalta ainutlaatuinen poikkeus. Omamme, kansallisaarteemme verottamisen suhteen malleja löytyy maailmalta ja konsulttiapua vajaasta 200 maasta saanemme niin halutessamme. Pelkästään tällä, mielenterveellä itsesäilytysvaiston mukaisella toimella, valtakuntamme budjetti voisi paremmin. Kyse on poliittisesta tahdosta ja tässä tapauksessa sen ehdottomasta puutteesta.

Vaikka varojen voidaan aina väittää kuuluvan eri momenteille, jostakin ne tulevat ja jako on yksinkertaisesti poliittista peliä. Tämän hetken Suomessa sijoittaja, kansallinen ja etenkin ylikansallinen suuri yritys voi hyvin (kiitos "laillisen" verosuunnittelun ja hallintarekisterin, joka lie täsmäase yksityistettävän eli ns. valintavapautettavan sotesektorin KELA-varoin ryyditettyjen voittojen siirtämisestä veroparatiiseihin, pois kansantaloutemme elintärkeästä verenkierrosta).

Ennuste: tapansa mukaan pahan primus motor Kokoomus psykologi-/mainostoimistoapuineen luikkii koirana veräjästä, Keskusta itseaiheutetusti putoaa jälleen tämän hetken tasosta lähemmäs 10 prosenttia ja Siniset katoavat historiaan.

Tahdotko sinä, Jari, tulla muistetuksi valtiomiehenä vai uskollisena puolueen miehenä, joka sektoriministerinä tuotti tarpeetonta tuskaa ja epäoikeudenmukaisuutta sadoilletuhansille kanssaihmisille, enemmän tai vähemmän kaltaisillesi? Tätä kysyn vilpittömästi ja odotan vastaustasi.

Kaikesta huolimatta, hyvää uutta vuotta!

Jouni Suonsivu

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#80
"Tahdotko sinä, Jari, tulla muistetuksi valtiomiehenä vai uskollisena puolueen miehenä, joka sektoriministerinä tuotti tarpeetonta tuskaa ja epäoikeudenmukaisuutta sadoilletuhansille kanssaihmisille, enemmän tai vähemmän kaltaisillesi? Tätä kysyn vilpittömästi ja odotan vastaustasi."

Tahdon tehdä työni siten, että sekä työn vastaanottaminen ja sen tarjoaminen on kannattavaa. Kannattavampi vaihtoehto kuin ennen. Jos minä ihan yksin laatisin hallitusohjelman ja hallituksen esitykset, olisivatt ne erilaisia kuin nyt. Mutta sellaista mahdollisuutta ei ole kenelläkään.
Minun arvioidaan paitsi nyt, niin myös historian valossa. Jos jään historiaan tästä esityksestä, niin sitten se on niin. Minun nimissäni se on vaikka idea on jostain ihan muualta.

Hyvää uutta vuotta sinulle!

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kaikelle työlle löytyy tekijä, kun rahaa maksetaan tarpeeksi.

Mutta eihän ne palkat voi olla tietenkään mitään älyttömän isoja joten kyse on taloudellisesta riskistä mikä kohdistuu työn vastaanottamiseen. JA myös palkkaamiseen (sivukulut!). Muodikas ilmaisu tälle voi olla esimerkiksi "kannustinloukku" mutta sen asian ymmärtäminen pitää nähdä kuten sijoittaja asian näkee. Korkeaa riskiä vastaan pitää saada korkea tuotto. Matalalle riskille riittää matalampi tuotto.

Riskejä työn vastaanottamiselle toki tekee esim. varainsiirtovero, toiselle paikkakunnalle muuttaminen, työsuhteen kesto, koeajan kesto, työsuhteen jatkuvuuden varmuus, työn vastaaottamisen vaikutukset tulon siirtoihin ja sen semmoiset. Homma lasketaan niin, että kun työn ottaa vastaan ja siitä tulee kuluja (bussikortti, auto, muutto toiselle paikkakunnalle, vuokravakuudet, varainsiirtovero, toisen paikkakunnan korkeammat menot, riski sille että koeaikana työnantaja katkaisee työsuhteen, joku huolehtimaan siitä omaisesta mitä itse hoitanut jne.) niin tuoton pitää olla työsuhteen keston ajan SUUREMPI kuin mitä olisi jos ei ota työtä vastaan kun siitä on vähennetty kaikki kulut, ja riskit pitää huomioida myös.

Kukaan ei muuta omistusasunnosta toiselta paikkakunnalta pääkaupunkiseudulle jonkun lyhytkestoisen työsuhteen, nollatuntisopparin, matalapalkkatyön jne. perässä missä kulut korkeat vaikka kuinka olisi tarjolla työtä. Riskit on aivan liian suuret pudota köyhyyteen. Ja mitä köyhemmäksi menee, sitä heikommin sietää mitään riskiä. Pitkäaikaistyöttömillä joilla on velkaa on helposti se tilanne, että työn vastaaottamisen pitäisi tarjota etukäteismaksu että riskit saadaan pois.

Pitäisi jotenkin saada turvattua työsuhteiden kesto pidemmäksi aikaa tai vaihtoehtoisesti lyhytkestoisista töistä pitäisi maksaa älyttömän paljon.

Nykyinen systeemi on semmoinen, että jos saa pari tuntia työtä, tulot menee pariksi kuukaudeksi niin ei semmoista ota vastaan koska riski sille, että joutuu lainaamaan korkeakorkoista lainaa selvitäkseen on niin korkea.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Niin semmoinen havainnollistaminen miten tuo laskenta menee, aikaisemmin oli koeaika 3kk. Eli muualta työn perässä tulevan piti kikkailla 3kk ajaksi tilapäisasuntoa. Pysyvää osoitetta ei tietenkään koeaikojen ajaksi muuteta koska pankit arvioi luottokelpoisuutta osoitteen muutosten perusteella joten tulee korkotappioita rahaa lainatessa.

Näin pitää tietenkin tehdä koska jossain pääkaupunkiseudulla jos työsuhde katkeaa ennenaikaisesti, ollaan pulassa.

Nyt sitten koeaika onkin 6kk niin siinä on isoja riskejä työn vastaanottamiselle toiselta paikkakunnalta. Nouseeko palkka vastaamaan riskiä? 6kk ajaksi kahdesta asunnosta maksaminen on jo aika suolaista joten jos sitä muuttaa pysyvästi koeajalla, rahaa pitäisi tulla valtavasti koska se on iso riski että työnantaja lopettaa työsuhteen sen kummemmin selittelemättä.

Voisitte joskus vähän laskeskella ihan itse millaisia työsuhteita kannattaa kenenkin ottaa vastaan. Tukia leikkaamalla riskinsieto kyky tietysti laskee. Työn vastaanottamisessa kun on myös kuluja ja sitäkin tapahtuu, että lyhytkestoista työtä ei voi ottaa vastaan heti vaan muutaman kuukauden kuluttua kun on saanut säästettyä rahaa. Rahat kun ei välttämättä riitä elättämään kuukausia ilman tulonsiirtoa kun lyhytkestoinen työsuhde on ohi.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ensinnäkään sinä ministeri et näytä käsittävän, että suurin syy kansalaisadressin menestykselle on tämän lakiesityksen suuri epäoikeudenmukaisuus.

Normaalilla oikeustajulla toimiva kansalainen ei vain ymmärrä miksi aktiivisesta työnhakemisesta huolimatta ja tässä ilman omaa syytä epäonnistuen LEIKATAAN HÄNEN TOIMEENTULOANSA.

Tätä sinä et ole mitenkään onnistunut selittämään, että miksi annoitte mennä tällaisen läpi asiantuntijoita kuuntelematta?

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Jari ei näköjään vastaa Marja-Liisalle eikä pysty kumoamaankaan?
- Miksi työministeri ei tee työtä työpaikkojen saamiseksi? Työttömiä juoksuttamalla niitä ei tule paitsi niitä ns ilmaistöitä joita käyttää hyväkseen esim kaupat nostamaan omaa voitonjakoaan.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#82 Niilon kannattaisi perehtyä siihen KAIKKEEN mitä hallitus on jo tehnyt. Ja samalla voit miettiä mikä on hallituksen tehtävä. Luoda edellytyksiä työllistymiseen ja työllistämiseen. On toki ollut järjestelmä jossa valtio luo työpaikat...mutta se kokeilu taisi jo mennä historiaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Minkä takia järjestelmä rakennetaan protestanttisen työmoraaliin varaan maailmassa jossa kaikille ei ole kokopäiväisesti 8-16 töitä?

Tosiasia on että maailma toimii kyllä vaikka kaikki ei töitä tekisikään. Näkeehän sen nykyisestäkin suomesta. Aurinko nousee ja laskee, junat kulkee, sähköä tulee töpselistä, ruokaa on kaupan hyllyllä ja sen voi maksaa itse robottikassalla.

Nykymaailmassa työnteko on etuoikeus. Sitähän ei saa kaikki tehdä kun vapaaehtoistyötä tekemällä voidaan viedä tulot jos vaikka haluaisi sillä tavalla omatoimisesti työllistyä. Tietystikään käytännössä juuri kukaan ei halua olla ulkona yhteiskunnasta mutta nythän sitä työttömät asuu suunnilleen hanskalokerossa eivätkä saa tehdä mitään.

Hallituksen tehtävä olisi ennemminkin korjata nykymaailmaan rikkinäinen ekonomia ja huolehtia siitä, että kaikki voi tehdä töitä omien voimiensa mukaisesti ja tasata työkuormaa. Nythän työt yritetään kovasti keskittää 30-50v ikäisille. Osa rehkii monien ihmisten työt, osan taas ei anneta tehdä mitään ja 10v työttömyyden jälkeen eivät tosiasiassa enää edes kykene töihin. Vähemmän stressaantuneiden tai masentuneiden ihmisten tuottavuus kun on merkittävästi parempi että sellaista tuottavuuslisää saisi kun enempi tekisi töitä mutta työmäärä olisi vähempi.

Tämä nykyinen systeemi pyrkii lokeroimaan ihmisiä jonkinlaisiin muotteihin. Ne pitäisi saada pois, eli ne rajat sille onko kokopäivätyössä, yrittäjä, työtön, osatöissä, eläkkeellä, sairas jne. Ihan kuin ihmiset olisi jotain robotteja ja toimisi kuin tilakoneet. Itsekin onnistunut olemaan tilanteessa jossa minulla ei edes ole ollut mitään "statusta" kuten vaikka "työtön" tai "opiskelija". Semmoisessa limbossa vaan kuukausia epävarmuudessa yhteiskunnan ulkopuolella pääsemättä mihinkään suuntaan.

Voisi ne lokerointiin käytettävät resurssit käyttää ennemmin siihen vaurastumiseen ja hyödyllisen työn tekemiseen mutta semmoinen tunne että se on jonkun intressejä vastaan.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimusjohtaja Niku Määttänen Ylen Ykkösaamussa torstaina: "Nyt yritetään parantaa työllisyyttä niin, että tehdään työttömyydestä vähän ikävämpää, hankalampaa."

Ei voi olla totta näiden valopäiden viisaudet! Milloin työttömyys on ollut iloinen asia? Vieläkö sen tarvitsee olla sen ikävämpää tai hankalampaa kuin työttömälle se on jo nyt.

Mitä ministeri sanoo omasta aktiivisuudestani jossa olen kahden vuoden työttömyyteni aikana hakenut yli 400 työpaikkaan! Ei ole toistaiseksi työtä löytynyt vaikka aktiivisuutta on ollut. Uskon että monilla muilla on kanssaveljillä ja -sisarilla on sama kohtalo. Työpaikkoja ei vain ole.

Miten olis Jari jos kansanedustajilta leikattaisiin silmät pois ja tehtäisiin lobotomia? Silloin teidän ei tarvitse nähdä työttömyyttä saati sitten murehtia siitä. Näillä samankaltaisilla opeilla te niinsanotut "kansanedustajat" olette parantamassa maamme työttömien oloja.

Taitaa tulla tiukka vaalikiertue. Kannattaa pitää pää pystyssä sillä eihän sitä voi tietää kuka työtön sattuu tulemaan vastaan nurkan takaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Onko tämä viimeinen lause tulkittavissa uhkaukseksi?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

On se Jarppa jännä että sinulta ei saa vastausta eikä Kaitsukaan vastaa, että eikö tässä aktiivimallissa ole ongelmana se, että henkilö joka yrittää saada töitä ja pyrkii työvoimapoliittiseen koulutukseen, mutta ei saa töitä eikä pääse koulutukseen (rajallinen määrä paikkoja), saa alennuksen työttömyyskorvaukseensa koska ei ole ollut aktiivinen?

Siis suoremmin: jos elää väärässä paikassa maata ja te-keskuksella ei ole resursseja järjestää kursseja kaikille halukkaille, mikään aktiivisuus ei omalla työssäkäyntialueella riitä aktiivisuuden osoitukseksi. Eikö ole näin?

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #90

No liikkumisavustuksen varjolla keppiä lisää.
Jos asut sellaisella alueella millä ei ole resursseja järjestää töitä/koulutusta niin voi muuttaa sinne missä niitä on- Sitä varten on liikkumisavustus.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Saattaa kuvata monen ihmisen tuntoja.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Arvasin että kysyt tätä. Ei todellakaan ainakaan omalta taholtani.

Olen reserviläisharrastuksessani joutunut miettimään Poliisin tarvitseman reserviläisistä koostuvien virka-apuryhmien tarpeellisuutta, miksi niitä oikein tarvitaan ja ollaan kehittämässä?

Olen enemmän kuin huolissani kansalaisten, työttömien ilmapiirin kiristymisestä. Siitähän sinä olet jo aiemminkin kirjoittanut.
¨
Tähän kun lyödään päälle maahanmuuttajista johtuvat ongelmat niin ei hyvälle näytä. Jos viranomaiset joutuvat varautumaan niin eivät kai he varaudu syyttä? Tämä on syytä pitää mielessä.

PS: Tuossa kysymyksessäsi löytyi kaikki oleellinen. Et ole huolissasi minun työttömyydestäni vaan itsestäsi?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #92

#92 JOS olisin huolissani itsestäni, en olisi kuunaan päivänä tähän hommaan lähtenyt. Niin kivaahan tämä ei ole.

Ongelmia on monia, ratkaisuja vähemmän. Ja helppoja ratkaisuja sitäkin vähemmän.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #156

Jarppa, vaikka et nyt millään suostu vastaamaan yksinkertaiseen kysymykseen mitä kolmesti olen kysynyt, niin myöntänet kuitenkin että valta on kiva juttu ja yli 10 000€ kuukausipalkallakin tulee toimeen?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Globlitalous hyvinvointijärjestelmän muokkaajana.
Sosiaaliturvasta EU-maissa.
Komission julkaisema Employment n Europe-julkaisu

mm.
pyrkimykset kasvattaa työtä tekevien ja työttömien välistä tuloeroa ja
pyrkimykset yksinkertaisesti saada palkkatyö tuottamaan enemmän (toimeentuloa) kuin ei-työ
-alentamalla etuuksien kompensaatiotasoja,
- lyhentämällä etuuksien kestoa
-sekä tiukentamalla järjestelmäkohtaisia sisäänpääsykriteereitä.

Tässä sovelletaan ns. työntöstrategiaa (push strategy) velvoittamalla etuuksien saajat aktiivisesti ilmoittautumaan työnhakijoiksi ja etsimään työtä oma-aloitteisesti sekä
-lisäämällä uusia ehtoja etuuksien saamiselle
– eli yksinkertaisesti sanoen tehdään elämä sosiaaliturvan varassa vähemmän miellyttäväksi ja houkuttelevaksi.

Suomennettuna: ajetaan Pohjoismaisten (hyvinvointivaltioiden) sosiaaliturva alas.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.
kela.fi/
Kansaneläkelaitos, Kela, hoitaa Suomessa asuvien sosiaaliturvaa eri elämäntilanteissa.

Joten edm.ei koske niitä joilla on tuloja.He saavat yhä sosiaaliturvaa eri elämäntilanteiden aikana.Useammankin päällekkäin .Jopa 12xvuodessa OP-seinästä. ilman ehtoja.Tulojen päälle.
Heille sosiaaliturva on mielyttävää.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Kun korkeinta virkavaltaa maassa käyttävä ministeri alkaa pitää puolustuspuheita, silloin ministerillä on enemmän valtaa kuin ymmärrystä. Kissanhännän nostamisesta ei kannattaisi puhua, kun hännän noustessa näytetään kansalaisille sitä mikä hännän alta näkyy.

Pakkotoimiin sortuminen kertoo miten pitkälle taloustotalitarismi on edennyt. Puolustuspuheiden sijasta pitäisi sanoa selvästi: "Ei! Minä en lähde mukaan tällaiseen!"

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sinulla kun on noita havaintoja Suomen politiikasta pitemmältä ajalta,niin onko milloinkaan ministeri kyennyt lausumaan noin?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Ainoa kunniakas ero lienee 90-luvun laman aikaan se kun sosiaali- ja terveysministeri Eeva Kuuskoski irtisanoi itsensä Ahon - Viinasen hallituksesta vastalauseena Viinasen sosiaalipoliittisille leikkauksille.

Yleensähän ministerit eivät Suomessa lähde tuoleiltaan ennen kuin on ihan pakko. Niitähän on joitakin surkuhupaisia tapauksia. Tunnoton politiikka on kuitenkin poliittisten pukareiden piirissä pikemminkin ihailua herättävä kuin älyttömäksi nähty asia. Niinhän tässäkin. Pannaan silmät umpeen ja mennään all the way.

Olen monta kertaa ihmetellyt sitä, että Suomessa voi presidenttinä, ministerinä, korkeana virkamiehenä, suuren lehden päätoimittajana, ja jopa yhteiskuntatutkijana toimia henkilö, joka ei ymmärrä durkheimilaisen sosiologian perusasetuksia. Se on aika traaginen yhteiskuntatilanne. Ei ihme että tämä maa on menossa totalitarististen pakkojen ja lisääntyvän valvonnan ja sensuurin suuntaan. Koko rintaman laveudella.

Kirjoitin jokin aika sitten tämän Lindströmin taannoisesta amerikkalaisesta kollegasta, Robert Reichista. Päinvastoin kuin Lindström, Reich on oppinut mies. Hän läksi lätkimään Clintonin hallituksesta tajuttuaan, ettei pystynyt vaikuttamaan siihen että demokraattinen järjestelmä antoi rahaohjasteiselle numerotaloudelle pikkusormesta haukkauksen toisensa perään.

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Siinä mies, jolla oli ja on älyä -- ja ennen muuta vastuuta tekemisistään. Hän pystyi sanomaan "Ei!" jouduttuaan silmikkäin sen tosiasian kanssa että niin sanotut "taloudelliset realiteetit" = rikkaiden ihmisten edut.

Politiikan pitäisi olla vastavoima vain harvoja palvelevalle "taloudelle". Poliitikkojen ei pitäisi päätyä pörssikeinottelijoiden rasvapojiksi. Hallitus ei ole mikään liikeyritys.

Käyttäjän LottaRntynen kuva
Lotta Röntynen

Haluaisin tietää miten olette huomioineet, töihin menoa ajatellen, pienten lasten vanhemmat, etenkin yksinhuoltajat?
Miten lastenhoito? Juu, se on kunnan homma huolehtia lapselle hoitopaikka, mutta jos jo nyt lähes jokainen päiväkoti on täynnä ja suurimmassa osassa mennään yli sallittujen lapsimäärien?
Lisäksi jos on valmis ottamaan vastaan yksittäisiä keikkatöitä voi ilmoitus työstä tulla tuntia ennen vuoron alkua. Jos hyvin kävisi voisi saada ilmoituksen kolmen päivän sijaisuudesta 2.1.2018, ehtona se että olet tunnin päästä työpaikalla. Mihinkä lapsi/lapset laitetaan?
Tai entäs jos ei vaan pysty ottamaan vastaan vuorotyötä koska on pienten lasten yksinhuoltaja? Vuoropäiväkotiin saa sen alle 7vuotiaan mutta entäs se vasta koulunsa aloittanut 7vuotias? Saattaa olla että sosiaalihuolto puuttuisi siihen että 7 vuotias lapsi olisi yksin iltoja/öitä kotona koska äidin/isän nyt vaan oli "pakko" mennä töihin.
Miten huomioitte sen millaista työtä yksittäinen ihminen pystyy ottamaan vastaan "sakottamatta" häntä siitä?

Mielestäni tämä on aktiivisuusmalli sinänsä on hyvä ajatus ja toivon että tällä saadaan kannustettua niitä henkilöitä töihin jotka työtä pystyisivät vastaan ottamaan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Jos ministeri ei pysty vaikuttamaan oman hallintoalansa virhearvioihin, niin mitä sellaisella ministerillä on virkaa?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No Jarpalla on erityisavustajana työministeriössä eräs Halttunen joka on kokoomuslaisempi kuin useimmat kokoomuslaiset. Joten ei yllätä että kokoomuksen linjoilla ollaan täysin tässä "aktiivimallissa".

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Vähän saldoa tapahtuneista, tässäpä muutamia henkilökohtaisia työllistymistä "tukevaa" ja "nopeuttavaa" tapausta mistä on saanut nauttia tämän hallituksen tähänastisten toimenpiteiden vuoksi:

Työttömyyden alussa langetettu 90pv karenssi ( ilmoitettu syy työsuhteen päättymisestä ei kelvannut) , leikattu 100 päivää ansiosidonnaisen kestosta (nopeutti työnsaantia varmaankin, en ole huomannut muuta vaikutusta kuin tuhansien eurojen menetykset) , Te- toimisto katkaissut työnhaun kertaalleen oman virheensä vuoksi, hyvin on tehokasta ja toimivaa nämä uudistukset ja sovitut "haastattelut" kun ei toinen osapuoli välitä niitä noudattaa.... Nyt on väkerretty laki minkä aiheuttamia ongelmia ei voi välttää , eikä niihin voi voi vaikuttaa. Mistähän se työ 18 tunniksi löytyy kun ei sitä ole + 100 hakemuksesta ja yrityksistä huolimatta ole tähänkään asti löytynyt?

Näinkö sen piti mennä vai oliko näissäkin "valuvikaa?"

T: 37 vuotta työuraa takana. Alansa koulutettu monipuolinen ammatilainen ja työhakemusten tehtailuunkin opastettu

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Yli 17.000 kannatusta 11:10 - 16:36 välisenä aikana. 47.000 kansalaista on jo kannattanut tätä aloitetta 20.12.2017 alkaen. Tänä iltana 50.000 kannattajan raja menee varmasti rikki. Kertonee varmaan mikä on asianomaisten, eli työttömien ja heidän lähipiirinsä, ajatus tästä laista.

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

Liikkuvuusavustus jäikin maksamatta silloin kun olen viimeksi hakenut. Taskuun jäi siitä johtuen budjettivaje, vaikka oman vastuuvirkailijan mielestä avustuksen saaminen piti olla läpihuutojuttu. No kun ei ollutkaan.

Yleisesti ottaen TE-toimisto on aikansa nähnyt turhake joka ei palvele ketään, eikä valtiolta näytä olevan tahtotilaa tehdä siitä viimein vihdoin asiakaslähtöiseksi. Näillä näkymiin se pitää ajaa lopullisesti alas, eikä siirtää tuleville maakunnille.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@104. Onneksi olkoon, aloitteesi sai tarvittavan äänimäärän mutta nyt kerätään vaikka miljoona ääntä. Se on varmaa, että hallituksen nauttima luottamus romahti juuri nyt. Suurella äänimäärällä höystettynä eduskunta ei uskalla hylätä taikka kansa suuttuu.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#104 Niin, TE-toimistothan lakkaavat nykyisellään. Tuosta allaolevasta linkistä hyvää taustaa mistä on mm.kysymys.

https://www.kuntaliitto.fi/sites/default/files/med...

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

Tiedetään, mutta ongelma ei hoidu siirtämällä toiminta tuleville maakunnille.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ne voisi yksityistää osakeyhtiöiksi, tulospalkkauksella. Rahaa voidaan maksaa valtion kassasta vaikka työnhakijan kuukauden palkkaa vastaava summa aina kun TE-toimiston kautta joku saa vakinaisen työsuhteen.

Markkinat sitten voi päättää monta TE-toimistoa suomessa tosiasiassa tarvitaan, monta virkailijaa on ja mitä tekevät ja jne.

Raha on semmoinen jännä juttu että se saa tekemään oikeita asioita. Olisi siinä puolen miljoonan ihmisen työllistämisessä oikein päteville TE-toimisto Oy:ille kuiteskin 1,5 miljardin euron kakku jaettavana.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Puolustuksen puheenvuoro on kuultu, mutta heppoiseksi havaittu. Kikkatyöllistämiset ja höpöhöpö kurssit jatkuvat ja päälle vielä lisää byrokratiaa entisen hulluuden lisäksi, työllisyystilastojen keinotekoista kaunistelua ja tukien alennusta ilman kunnon mahdollisuutta siihen vaikuttaa omalla toimilla useinpien kohdalla, jne. jne. kivaa todellisuudesta vieraantuneilta päättäjiltä...

************************************

"Uuden vuoden ennustus: Ensi vuonna tulen saamaan paljon negatiivista palautetta. "

Ja usein täysin aiheesta. Teiltä "sinisiltä" meni viiteen tuhanteen nimeen kuukausitolkulla. Onkin hyvä havaita että "aktivointienne" vastustamiseen päälle 50 000 nimeä tuli hyvinkin pikaisesti ja tuskin siihen jää. Kyllä kansa joskus tietää.... 50 000 nimeä pitäisi olla näillä sekunneilla.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen
Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Pistä linkki mihin pistän ääneni. Kiiitos. Alan kerätä niitä urakalla.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tuossahan se on (ja 52.000 jo ylitetty).
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #114

Kiitos. Nyt lähti Facebookissani tutuille viesti leviämään .

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sehän olikin oikeasti tarkoitettu työttömyystukien leikkaustoimeksi. Hallitus ja työministeri tiesivät, ettei suurin osa työttömistä kykene saavuttamaan aktiivimallin vaatimuksia. Näin valtio säästää kuukaudessa yhden päivän tuet suurimman osan kohdalla.

Ovelaa koska ensin oli esillä tukien leikkaukset, josta nousi äläkkä.

Työvoimahallinto ei myöskään itse kykene tarjoamaan sitä määrää koulutusta ja toimenpiteitä, joilla suurin osa työttömistä välttyisi aktivoinnin ikäviltä seurauksilta.

Nyt tähän liittyvä kansalaisaloite kerää ennätysajassa 50 000 nimeä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mikä taho torppasi työttömyystukien leikkaukset? Oliko AY-liike? On aika härski temppu tehdä se leikkaus peiteltynä aktivointitoimenpiteiksi.

Linström ja Sininen tulevaisuus hyväksyvät tämän. Toivottavasti putoavat eduskunnasta vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@113. Kysymyksessä oli myös kiky-sopimus, jonka hallitus rikkoi kun työttömyysturvaa ei heikennetä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Linström ja Sininen tulevaisuus hyväksyvät tämän. Toivottavasti putoavat eduskunnasta vuoden 2019 eduskuntavaaleissa."

---------------------------------------------------

.. olisi valitettava ihme mikäli eivät putoaisi .. Muistelen ettei leikkauksia pitänyt tulla kikyjen jälkeen työttömille. Lisää valehtelua siis vain... ei yllätä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #116

Nuorsuomalaiset putosivat eduskunnasta, ei riittänyt Penttilän ja Tarkan vetovoima. En usko, että Sininen tulevaisuus saa riittävästi ääniä, koska puolueella ei ole tarjottavana poliittista vaihtoehtoa. Käytännössä heidän sanoma voisi upota Keskustan ja Kokoomuksen äänestäjiin, heillä kuitenkin on jo puolueensa.

Uuden puolueen perustanut ryhmä karkoitti äänestäjät jo Perussuomalaisissa, kun lähtivät tekemään päinvastaista hallituspolitiikkaa suhteessa äänestäjiin. Demareihin ja vasemmistoon pettyneet Perussuomalaisista vaihtoehdon löytäneet pettyivät taas kerran.

Nyt hätäpäissään Sininen tulevaisuus virittelee keskiluokan verokapinaa, jotta edes sillä oljenkorrella saisi ääniä. Siihen kapinaan tuskin keskiluokkakaan uskoo, vaan kysyy mistä siihen rahat?

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

#113 Ihmettelen mikäli SiTu:lla on ensi vaalien jälkeen yhtäkään edustajaa kun kannatus on samaa luokkaa kuin Piraateilla, SKP:lla Joogalentäjillä tai vastaavilla! Tosin ne Joogalentelijät ei vähään toviin ole ehdolla olleet mut noi muut kyllä! Ja siis käsittääkseni Piraatit vieläpä isommalla kannatuksella kuin SiTu? ;)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#113 Muiden osalta en ota kantaa. Mutta itse olen tästä esille nostamastasi mahdollisuudesta täysin tietoinen. En tosin tee tätä työtä huolehtiakseni omasta jatkostani eduskunnassa vaan parantaakseni työllistymisen ja työllistämisen edellytyksiä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #125

Työllistymisen ja työllistämisen edellytykset eivät parane kepittämällä. Vaikka myyjä pakotettaisiin väkisin myymään, ei ostaja osta vaikka rahaa olisikin, jos se ei tuotetta tarvitse. Pitää muuttaa tuotetta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #125

Sehän me haluttaisiin kuulla, jotta millä tavalla tämä aktiivimalli lisää kenenkään edellytyksiä työllistymiseen. Sitä on tässä blogissa kysytty pariinkin kertaan ilman vastausta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Budjettikatsaus-2018

Aktiivitoimilla säästetään n.9 milj. työttömyysmenoissa-18.

Työttömien lastenkin leipä viedään suusta väkisin.
"Ope"! Mulla on nälkä"!
IL-17

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ei ihan sentään tullut ennätysajassa. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliitosta keräsi tarvittavat 50000 allekirjoitusta vajaassa 15 tunnissa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@161. Jos tarkkoja ollaan, niin yhdessä päivässä yli 100 000 allekirjoitusta. Menee varmaan kauan aikaa rikkoa tuo nopeusennätys.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Missä sipilä, orpo ja torkkupeittomies, hylkäsikö kaverit jo?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Metkaa on se noissa päätöksissä että syyt saa yksin sinis.Linströmmi.
Budjetin tekoon osallistuu kaikki hallituspuolueet ja puolueiden Pj.
Työttömistä päättää:
TYÖ ja elinkeinoministeriössä myös Lintilä (kepu) ja J.Lindström sini.
Sosiaali ja trveysministeriöstä (tuista) P.Mattila (sin) ja A.Saarikko (kepu)
Valtionvainministeri kok ja Pääministeri kepu.
Ei Jari yksin päätä mistään kuten ei muutkaan ministerit. Ei edes SDP Lipponen ,Rinne aikoinaan.

Mukana on keikuttava sinistenkin tai hallitus kaatuu ja oppositiolla on enemmistö.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#123 Nyt täytyy kerrankin todeta, että Marja-Liisan kommentti on tavoittanut jotain olennaista hallitustyöstä. Sitä sietäisi muutaman pohtia oikein ajan kanssa. Kiitos!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kiitos. Vaikka arvostelenkin hallituksen toimia on yllättävää nähdä kuinka moni ei tiedä miten päätökset eduskunnassa tehdään. Miten lait syntyy ja ketkä niistä päättää.
Kansalais-Info ja eduskunta löytyy vastaukset noihin.
Eduskunnassa on 200 edustajaa jotka kukin osallistuu eduskuntatyöhön,valiokuntien kautta.Myös opposition edustajat.Niissä suurin työ tehdään ei ministeriaitiossa.

Kepu ja kok luistaa taas kuivinjaloin ja syyt saa siniset yksin.
Niin käy aina kun lähtee "herrojen" kanssa marjaan .Demareillekkin, on ajettava porvaripuolueiden ajamia asioita.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Taisi kaikki Sinisen tulevaisuuden jäsenet tätä kannattaa.

Hallitus ei keiku päivääkään pystyssä ilman Sinisiä, joten siltä pohjalta tämän olisi hyvin pystynyt avaamaan. Peliliikkeitä on nähty jo useaan kertaan muilta hallituspuolueilta tämän hallituksen aikana. Juuri tässä näkyy selvästi epätoivoinen kiinnipitäminen ministerien paikoista, muut hallituspuolueet saavat pelata ja Siniset eivät edes näin merkittävässä kepityslaissa sitä tee.

Aika huonosti toimii luottamuksen saaneilla puolusteluna "en minä vaan kun ne muut"-tyyli.

Jussi Tuusa

Kiitos ministerille blogista ja voimia tolkun työn läpiviemiseen!
Olen omakohtaisesti kokenut, miten viisihenkinen asuntovelkainen lapsiperhe selviää 9kk alle tonnin bruttotuloilla (kaikki Kelan jauhoja - molemmat vanhemmat opiskelimme yhtäaikaa uuteen ammattiin). Kun työttömyysjaksoilla pääsi leveämmän leivän piiriin (työmarkkinatuki alle 300 € opintotuen sijaan) työttömyyspäiväraha oli TE-tston mukaan itsestäänselvä etu. Sen sijaan, kun ehdotti palkatonta työskentelyä tavalla, joka ei olisi häirinnyt vapaita työmarkkinoita tai vääristänyt kilpailua (samanaikaisaineenopettajana toimiminen) - tämä tyrmättiin. Kun ehdotti sivutoimista yrittäjyyttä ilman aiempaa olemassa olevaa Y-tunnusta (so. toiminimen hankkimista), työmarkkinatuki olisi evätty. Sivutoimista opiskeluakin katsottiin karsaasti. En suostunut joutenoloon. Opiskelin.
Tämä saavutettujen etujen holhousyhteiskunta tukehduttaa kaiken. Hallitus on täysin oikeilla linjoilla. Nähtäväksi jää, ovatko eri toimet silti liian holhoavia ja toisaalta kosmeettisia. Elina Lepomäen sosialiturvamallissa on paljon hyvää ja siihen suuntaan on syytä edetä. Ei tarvitsisi ripeltää enemmän tai vähemmän keinotekoisten aktivaatiokeinojen ja näiden todentamisen kanssa.
Verotusta on syytä kehittää edelleen työntekoa ja työllistämistä kannustavaksi. Vasemmistoa harmittaa hallituksen menestys ja halla-aholaisia tietenkin sinisten hallituspaikat. Karavaani kulkee ja koirat haukkuu.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos taas kerran kaikille aktiivisesta keskustelusta. Tänne onkin tullut palautetta oikein roppakaupalla. Hienoa, että voin tarjota Uuden Suomen Puheenvuoron kautta foorumin palautteellenne. Arvostan kiukkuistakin palautetta.

Pari asiaa vielä:

1. Minä olen oikein mainiosti perillä siitä mahdollisuudesta, että kaiken tämän "palkintona" en tule enää valituksi eduskuntaan. So what, jos niin käy. En ole elämääni koskaan perustanut politiikan tekemisen varaan. Tämä elämänvaihe kestää niin kauan kun löytyy omaa intoa ja erityisesti kun löytyy riittävä määrä luottamusta. Jos ei löydy, niin sitten se loppuu.

2. Toistan taas, että muistakaa kaikki tätä aktiivimallia (ja muitakin) nyt kritisoivat puolueet ja politiikot. He jotka ovat seuraavaksi hallitusvastuussa joutuvat tekemään kipeitä päätöksiä josta ei taatusti pidetä. Ja seuratkaa myös sitä kuinka monta nyt haukuttua hallituksen esitystä perutaan. Veikkaan että vähiin jää ja osa kiittää vielä mielessään tätä hallitusta rohkeudesta tehdä päätöksiä joita heidän ei enää tarvitse tehdä. Vaikka he tietävät että tehdä pitää.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Entä kun kaiken tämän "palkintona" saat postin työnantajajärjestöistä? Pystytkö silloin sanomaan: "Ei! Ei tästä ollut kysymys!"

Luottamuksen suhteen voisit vetää johtopäätökset jo tuosta kansalaisaloitteesta.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #153

Panemme vastauksesi visusti muistiin. Kun et suinkaan toimi aiemmin kunniassa pidetyn periaatteen -- että kansalaisten työvoima on siis valtiovallan erityisessä suojeluksessa -- mukaan, vaihtoehtoja on kaksi: joko kyykytät työttömiä tietoisena siitä että vahvat yksityiset taloustoimijat eivät jätä palkitsematta ministeriä joka ajaa työttömyysturvaa alas, tai sitten olet heille niin sanottu hyödyllinen idiootti, joka oikeasti kuvittelee että valtion alasajaminen olisi valtion etu.

Rikkaat eivät jätä palkitsematta sitä joka heidän asiaansa ajaa. Esimerkki tästä on ihan viime päiviltä: ilmoitus siitä että Niinistön vaalikampanja on saanut yrityksiltä ja yksityisiltä puolentoista miljoonan euron tuen. Niin paljon joku on siis valmis sijoittamaan siihen että tietty valtapaikka säilyy tietyissä käsissä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
1. Minä olen oikein mainiosti perillä siitä mahdollisuudesta, että kaiken tämän "palkintona" en tule enää valituksi eduskuntaan.

Ei huolta.Kyllä seuraava työministeri tulee jatkamaan siitä mihin tältä hallitukselta jäi. Nämä toimethan on päätetty EU jo-92.

Se oliko alunperin kyse maahanmuuttajien oikeudesta sosiaaliturvaan vain työtä vastaan ,koska eivät ole maksanut veroja vielä täällä on jäänyt epäselväksi. Järjen mukaan sen pitäisi koskea vain edm.

Kiitos kuitenkin kun vastaat kommentteihin.Sitä monikaan kansanedustaja ei tee.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Minä olen oikein mainiosti perillä siitä mahdollisuudesta, että kaiken tämän "palkintona" en tule enää valituksi eduskuntaan."

Juuri tällainen asenne nakertaa nemokratian tulevaisuutta. Äänestäjät antoivat luottamuksen sille ryhmälle, joka nyt Sinisessä tulevaisuudessa toimii. Ei olisi voinut silloisesta vaalikampanjasta mitenkään uskoa, että ovat valmiita toteuttamaan tällaisia kepitystoimia.

Yleinen äänestysprosentti on ollut useissa vaaleissa huono, se hieman parani kuin Perussuomalaiset nousivat vaihtoehdoksi.

Työttömiä kepittävä politiikka kohdistuu käytännössä isoon äänestäjäkoukkoon ja on yhteiskuntaa kärjistävää politiikkaa, joka luo syviä jakolinjoja. Se kohdistuu työttömien lisäksi myös työssä käyviin, koska he voivat joutua työttömiksi.

Aika kevyin eväin on Jari politiikassa mukana, kun "haistattaa pitkät", omalle poliittiselle tulevaisuudelle ja vähät välittää näivettyvän ja luottamuspulasta kärsivän demokratian tulevaisuudesta.

Suomen tilanne ei ole taloushistoriassa mitenkään katastrofaalinen, sillä ei voi perustella työttömien kepittämistä. Hallitus on ollut enemmän politiikkansa myyntimoodissa, kun on heinäsirkkaparvista kansaa pelotellut. Maa ja kansa on ollut useaan kertaan paljon pahemmassakin tilanteessa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

"Aika kevyin eväin on Jari politiikassa mukana, kun "haistattaa pitkät", omalle poliittiselle tulevaisuudelle ja vähät välittää näivettyvän ja luottamuspulasta kärsivän demokratian tulevaisuudesta."

Koita nyt Jorma päättää, että mistä minun tulisi olla huolissani a)omasta tulevaisuudestani vai b) Suomen tulevaisuudesta.

Kevyin eväin kommentoit.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #152

"Koita nyt Jorma päättää, että mistä minun tulisi olla huolissani a)omasta tulevaisuudestani vai b) Suomen tulevaisuudesta."

Ymmärsitkö Jari tekstin tahallaan väärin?

Siinä kirjoitettiin demokratian tulevaisuudesta, eikä Suomen tulevaisuudesta. Ettei nyt vaan lähdetä sotkemaan muita esim. talouskysymyksiä tähän kommenttiin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Demokratian idea on se että on semmoista läpinäkyvyyttä ja että kenelläkään ei olisi liikaa valtaa. Ei pääse sitten yksi törppö aiheuttamaan älyttömästi tuhoa. Sehän on sen diktatuurin haitta vaikka pätevällä johtajalla se voikin olla todella tehokas systeemi.

Demokratian haittana sitten on toki muutoin se tehottomuus päätöksenteossa ja kaikennäköiset populistit.

Äkkiseltään voisi kuvitella että digitaalisaation ja avoimuuden vieminen demokratiaan ja päätöksentekoon, ja määrätietoisesti keskittyisi tekemään suojauksia demokratian tunnettuihin ongelmakohtiin, voisi saada merkittävästikin tehostusta touhuun.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Minä olen oikein mainiosti perillä siitä mahdollisuudesta, että kaiken tämän 'palkintona' en tule enää valituksi eduskuntaan"

Joka näin sanoo, tietää toimivansa vastoin sitä luottamusta jonka on vaaleissa saanut.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kansalaisaloitteessa jo yli 56.000 nimeä. Pankkivarmennettuja nimiä tulee useampi tuhat per tunti. (Nyt on kerätty 9 päivän ajan).

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Lue perustelut, allekirjoita ja jaa somessa. Tarkoitus on saada kasaan muutama satatuhatta ja katsoa, miten jatketaan.

Henry

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#130 Saa mainostaa täälläkin

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mainostetaan sitten aktiivimallia ministerin pyynnöstä.

- työttömien aktiivisuutta seurataan 65 päivän jaksoissa, joiden aikana pitää olla 18 tuntia palkkatöissä, toimia yrittäjänä, tai osallistua viitenä päivänä TE-keskusten järjestämään toimintaan, kuten työvoimakoulutukseen, työkokeiluun tai opiskella omaehtoisesti.

Miksi ihmeessä tämä johtaa työttömyyden poistumiseen? Ensivaikutelmassa tuo näyttää minusta kieroilulta. Eli jos halutaan pienentää täysimääräistä peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea niin lasketaan reilusti ilman mitään komervenkkejä tuo 32 euroa kuukausikorvauksesta.

Silloin jää seuranta pois ja tuo 18 tunnin simputusrasite ei enää kalva työtöntä. Naurettavinta tuossa on että jos toimii 18 tuntia yrittäjänä, eli jos toimii niin siitä voi koitua yrittävälle enemmän kuluja kuin tuo 32 euroa, jos yrittäjän riski toteutuu. Itse en yrittäjänä lähtisi ottamaan 18 tunnin riskiä 32 euron takia.

Kuka yrittäjä sitten ottaa sellaisen työntekijän joka tekee 18 tuntia kahdessa kuukaudessa? Laskee hänelle palkat, eläkkeet, työttömyysvakuutukset ja muut hörsyt ilmaiseksi, siitä hyvästä että työtön säästäisi 64 euroa? 18 tunnin työpanoksesta kun ei yritäjälle ole paljokaan iloa, varsinkaan jos vakinainen väkikin on työllistettävä. Jos yrittäjällä sitten on töitä asia on toinen ja hän palkkaa työttömän mielellään. Silloin kuitenkin tuo simputuspykälä ei ole se aktiviteetti vaan tilauskirjan pulleus ratkaisee.

En ymmärrä miksi tuo esitys on tehty, vaikka Jari sitä yrittäisi minulle 18 tuntia kahden kuukauden jaksolla selittää en ymmärtäisi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

#143

Hyvä kommentti Arilta. Itselläni on sellainen käsitys, että on katsottu taulukkolaskentaohjelmasta että tämä toimii positiivisesti kun kepitettävien määrä on tarpeeksi suuri. Itse Vartiainen sanoi tänään uutisissa suoraan että jos ei ole työtä, niin sitten on velvollisuus muuttaa. Noin vaan.

Tämä on hallituksen tahtotila. Tai sanotaanko näin että kokoomuksen ja keskustan tahtotila, sinisethän tekevät mitä sanotaan.

Sekin vielä, että TE-keskuksissa ei ole resursseja lisätty vastaamaan tähän "aktiivimallin" haasteisiin. Mutta jos ihan inhorealistitesti sanon, niin tämä on aktiivimallin vaatteisiin naamioitu valtion säästötoimenpide. Resursseja ei lisätä = valtion kuluja ei lisätä, ehkä työllistymistä vähän tapahtuu mutta jonkun verran säästetään työttömyyskorvauksissa jotka maksaa valtio. Kunnat sitten kompensoivat toimeentulotuella.

Juha Kuittinen

Sehän menee raamin sisään jos ei 18 tuntia tule täyteen- Tuki pois ja päinvastoin. Pulinat pois

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Eipä noin hölmöä esitystä tarvitse paljoa mainostella.

Nyt on menossa 60.000 rikki, veikkaan, että heti klo 20.00 jälkeen.
(59.185 nimeä kun kello on noin 19.50)

Henry

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Klo 20.10 meni 60 000 rikki. Tavoitteena onkin nyt 100 000 ääntä, seuraava 150 000 jne.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #147

Saisi mennä yli edellisten ennätysten, jolloin aloitetta on vaikea sivuuttaa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kun lukee näitä Jari Lindströmin vastauskommentteja, tällainen maallikko saa käsityksen, että hän on nostanut kädet pystyyn. Menköön miten menee.

Käyttäjän PiviHTyni kuva
Päivi Tyni
Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

60.000 rikki.

Rinnan on myös SAK:lle vietävä addressi. Eli sielläkin paineet nousevat.
Minun arvio on, että SAK pelkää enemmän omia jäseniään, (villejä, oikeasti purevia lakkoja), kuin hallitusta ja Etelärantaa yhteensä.
Jos ja kun duunarit ja työttömät löytävät toisena on joku ministeriö kevyttää kamaa, eli voidaan helpolla pysäyttää ilman väkivaltaa ja mitä siihen sitten sanotaan?

Jengi käy tosi kuumana eikä Jari Lindström suinkaan yksin ole tästä sopasta vastuussa.)

Väitän, että aamulla menee 70.000 rikki.
Vielä on aikaa yli 5,5 kuukautta, mutta toisaalta - ei jengi odota niin kauan.

Henry

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Mitähän fiksu ihminen päättelisi sellaisesta peruslähtökohdasta, että puolustuspuheetkin pitää kirjoittaa itse? Ettei ole ketään muuta joka niitä kehtaisi kirjoitella.

Itse asiaan; miksi HEtä piti uppiniskaisesti olla muuttamatta perustuslakivaliokunnan ehdottamalla tavalla, ettei ihmistä voitaisi sanktioida ilman omaa syytään?

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tuo lakiesitys on törkeimpiä mitä minun muistiin tulee. Vähävaraisimmille rangaistus lapsiaankin koskien aiheesta, missä yhteiskunta on epäonnistunut.

Systeemiajattelijana olen nähnyt Suomen valtiossa järkyttävän puutteen. Tulevaisuuskuva täydellisesti puuttuu. Sitä nimitetään identiteetiksi. Ilman sitä valtio ei ole elinkelpoinen (viable). On jäljellä enää mikromanageeraamista: rutiinien leikkausta ja tulojen optimointia ilman uusia tulolähteitä.

Olen kirjoittanut tästä isosta puutteesta Ideakirjassani 10 systeemisen vääristymän mukaisesti. Esitin myös korjaukset eli kuinka identiteetti löytyy.

Pahin vääristymä on arvoissa: epätasa-arvo, kyykyttäminen ja pakottaminen. Siitä tässä surkeassa hallituksen lakiesityksessä on kysymys. Se johtaa epäluottamukseen, ja jos esityksen hylkäämisaloite saa satoja tuhansia ääniä, se nousee suurimpien puoleiden tasolle, mikä tietää merkittäviä muutoksia hallituksiin.

Ranskassa tämä tapahtui jo ja USA:ssa Clinton epäonnistui suosiessaan eliittiä. Maailmanlaajuisesti on alkanut uudenlainen varallisuuden ja työn jako: entistä tiukemmat ajat on tulossa Lindströmille ja kaikille, jotka joutuneet pahaan rakoon ilman syytä, vahingossa tai tehtyään virheen.

Maailma on kovin armoton. Juuri sitä varten yhteiskunta on olemassa, että se laittaisi heikoimpien asiat järjelliseen kuntoon.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Semmoinen valtiojohtoinen tavoitteellinen hanke olisi kova. Esimerkkinä jenkkien kuuohjelma vaikka.

Suomi tarvitsisi oman hankkeensa mihin ohjata kansakunnan intressiä. Esimerkiksi jokin uusiutuvaan energiaan liittyvä.

Epätasa-arvo vaikuttaa joltain luokkayhteiskunnan rakentamiselta. Sitä kun toinen puoli kansasta kuppaa toista puolta. Kansa jakautuu.

Räikeimmillään tuo on yrityksissä joiden liiketoimintamalli perustuu tempputyöllistämiseen. Tai se että valtio lainaa rahaa joita ohjataan asuntosijoittajille mamu bisneksen tai asumistuki automaatin muodossa ja rahan sitten maksaa seuraava sukupolvi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Älä nyt liikoja vaadi..täällähän on kadotettu jo pelkästään idea Suomesta.

Olemme kansalaisina vain se pakollinen kuluerää Suomi Oyssä.

Käyttäjän TommiJormalainen kuva
Tommi Jormalainen

Olisi kiva löytää tästä Jarin sätöksestä se punainen lanka, eli siis mitenkä työttömiä kyykyttämällä saadaan ne 300000 työtöntä mahtumaan n.10000 avoimeen työpaikkaan? Pitää varmaan olla ministerismies ennenkuin ymmärtää moista taikuutta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tarvittaisiin asiallista keskustelua työttömyyden määrittämisessä.

Nykyisessä byrokratiassa joka on rakennettu kokopäivätyötä tekevien ehdoilla, työllisyysaste pitäisi laskea sen mukaan kuinka monella on vakituinen kokopäiväinen työsuhde. Kaikenlaiset koeajat, nollatuntisopparit, tempputyöllistetyt, eläkeläiset, opiskelijat, vankeusrangaistusta kärsivät, asepalveluksessa olevat, yrittäjät jotka eivät ole maksaneet viimeiset 6kk itselleen palkkaa joka isompi kuin työttömyyskorvaus, pitäisi laskea työttömiksi.

Tämähän ei taida käydä hallitukselle kun se veisi pohjan luokkayhteiskunnan rakentamiselta ja utopiat nousevasta työllistymisasteesta maailmassa jossa robotit korvaavat työpaikat.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#169
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/uudenkaup...

Robotit eivät välttämättä vie työpaikkoja vaan voivat jopa tuoda niitä lisää. Eikö niin?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #181

Totta. Erityisesti 30-50v ikäisille kokeneille tekoälyasiantuntijoille. Ei muuten ole kenestä tahansa aiemmin puhelin tolppiin kiivenneistä kouluttautumaan siihen.

Mutta sitten taas kun kaikki kirjanpitäjät ja muut paperinpyörittäjät, kassatyöntekijät tai mitä tahansa toistuvaa työtä tekevät lähtee pois niin työllisyysaste kyllä nykyisellä mallilla laskee nykyisestä rajusti.

Onhan sitä automaatiota ollut pitkään mutta tätä asiaa ei vaan kaikki hahmoita, että se ns. digitaalisaatio on odottanut tulemistaan 90-luvulta saakka. Tekniikka ollut olemassa niin pitkään todella halpaa mutta rahakasojen päällä olevat, päätöksiä tekevät ihmiset ovat olleet sitä vanhempaa sukupolvea joka ei asiasta ymmärrä oikeastaan yhtään mitään.

Nykyinen digitaalisaatiobuumi on aika pitkälti sukupolven vaihdoksista johtuvaa kuin myös siitä, että tekniikan parissa kasvaneita ihmisiä löytyy helpommin asioita tekemään. Homman kruunaa sitten vielä se, että yksinkertaisemman logiikan sijasta kaikenlainen kuvan tunnistus ja vastaavat ihmistä aiemmin vaatineet asiat ovat menneet olennaisesti ~ilmaiseksi. Parhaillaan noita ihmisten tekemiä töitä ohjelmoidaan koneille ja kun ovat tuotannossa niin se näkyy seuraavan viiden vuoden aikana aika rajusti.

En muuten ole esimerkiksi asioinut enää tämän vuoden aikana yhdenkään postivirkailijan kanssa kun paketit ovat nykyään robotin ohjaamassa automaatissa. Eikä ollut tilatessakaan ihmistä missään kun tapahtuu tietokoneella näpytellen. Kohta ei enää morjestella tutuille kaupan kassalla kun niissä on Ikea tyyliset robotit kun käyn hakemassa HK:n blöötä ja maitoa jostain Prismasta.

Että heitetään semmoinen veikkaus että työllisyysaste laskee vaikka 5% nykyisestä. Siksi nykyinen protestanttisen työmoraalin ympärille suunniteltu ekonomia ei vaan ole kestävää.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #181

Uudenlaiset robotit joissa sovelletaan tekoälyä ja robottiteknologian innovaatioita vievät työpaikkoja. Se ei ole välttämättä huono juttu.

Vaikeampaa ihmistyötä korvaavat robotit eivät tuota uusia työpaikkoja. Myös 3D valmistus muuttaa teollisuutta.

Robottiteknologian, tekoälyn ja 3D-tulostuksen kehitys vie yleisen kehityksen uuteen "ulottovuuteen", jota on vaikeaa ennakoida. Ei voida ennakoida ainakaan peräpeiliin katsomalla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #194

Asian voi ajatella niin, samoja asioita joita ihmiset tekevät nyt tietoteknisillä vempaimilla kotona tai töissä, tietotekniikkaa tuntevat tekivät samat 90-luvun puolivälissä. Teknisesti ottaen hyvin vähän on mitään uutta. Siinä tekniikan siirtymisessä käyttöön ollut päätöksiä tekevistä ihmisistä johtuvia jarruja.

Toki parempi tuottavuus muuttaa asioita. Esimerkiksi ennen vanhaan tarvittiin valtavasti enemmän sotilaita pitämään valtarakenteita yllä ja suurin osa väestöä viljeli maata.

Homma muuttui kun tuli ruuti, automaattiaseet, kyntöaura ja kolmivuoroviljely, maatalouskoneet... Nykyisin pieni määrä ihmisiä tuottaa ravinnon ja poliisipartio pitää järjestystä yllä, ja ihmisillä on enemmän aikaa tehdä muita asioita.

Nyt vaan poistuu ne toistuvat, automatisoitavat työt. Tuo on sellaista teknologista kehitystä mikä lisää ihmisten tuottavuutta ja vapauttaa lisää aikaa.

Eli mikäs tässä on ollessa, valmiissa maailmassa jossa kaikkien ei tarvitse tehdä työtä. Se on se suurin vika tässä koko ajattelussa on se suomalainen sananlasku "Joka ei työtä tee, olkoon syömättäkin." ja ekonomian rakentaminen tuon varaan. Utopistisia kuvitelmia työttömyysasteen kasvusta ja kaiken rakentamisesta sen varaan. Tarvitaan ennemminkin työkuormitusta tasaavia toimia.

Onnistui ne muinaiset roomalaisetkin kusemaan valtionsa ihan sillä että verokertymä kuihtui pois. Kai se voi onnistua nytkin jos oletetaan verokertymän tulevan siitä, että työllisyysaste nousee.

Jussi Tuusa

Ei tässä yritetä taikoa 300000 työtöntä 10000 työpaikkaan, vaan vaikuttaa siihen, että vaikka työttömiä on 300000, niin noihin 10000 (enkä ole nyt tarkistanut näiden lukujen tämänhetkistä paikkansapitävyyttä) työpaikkaan ei löydy tekijöitä. Kohtaanto-ongelma on osaksi maantieteellinen, mutta ennenkaikkea kyse on osaamisesta. Aktiivimalli on pieni liikahdus oikeaa suuntaan ehkä turhan kontrolloivin keinoin. Työttömyysturvan pitää olla jollakin tavalla vastikkeellista ja aina kannustavaa. Viisaus löytyy nyt akselilta Lepomäki-Vartia.

Harmi vain, että kun vasemmisto ottaa takkiinsa presidentinvaaleissa, talous kasvaa, velkaantuminen hidastuu ja sotelaitkin saatetaan hallituksen kaatumatta hyväksyä keväällä, niin täytyy keksiä jotakin, josta räyhäköidä. Olisi milenkiintoista tietää, miten SAK-laiset ammattiliitot ovat edesauttaneet kansalaisaloitteen boostaamisessa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
. Työttömyysturvan pitää olla jollakin tavalla vastikkeellista ja aina kannustavaa.

Työttömyys-TURVA? Sosiaali-TURVA? Mitä varten ex-palkansaajan joka tilistä edm.pidätetty ja verot n.30% +Alv 24%? Työttömyys-turvastaan hän maksaa jällen veroa 20% jo maksamastaan "turvasta"työttömyyden aikana.

Onko lapsilisä 12x vuodessa 17v/per lapsi ,tulojen päälle Aktivointia lasten tekoon?
Vai tulonsiirto tuloja saaville köyhimpien kustannuksella.Jolta lapsilisät vietiin jo -94 toimeentulotuesta?

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

65k on rikki ja kohta menee 66k ja vielä ennen puolta yötä jolloin saadaan selville päivän kannatusilmoituksien saldo mutta se on selvää että työttömien kyykyttäminen typerillä säännöillä ja ohjeilla loppuu tähän.

Työministeri voi vetää asiat omat johtopäätöksensä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Eihän meillä ole tapana tehdä johtopäätöksiä, vaikka pitäisi kyllä olla länsimaiseksi demokratiaksi itseään kutsuvassa maassa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#170 Osaan vetää johtopäätökset, kiitos vaan. "Lähdenkö heti vai vasta myöhemmin?"

Kansalaisaloite on arvokas asia ja ansaitsee asiallisen käsittelyn. Se, että meneekö se läpi riippuu eduskunnasta.. Kuten muidenkin kansalaisaloitteiden kanssa on ollut asian laita.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.Ei taida mennä läpi kuten ei mennyt Metsälainkaan kumoaminen 136 000 äänellä.
Näennäisvaikutusmahdollisuus on annettu kansalle vain silmänlummeeksi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #188

Ei se nyt ihan noin synkkää ole.
1) Jokainen kansankusetus (kun kansa sen huomaa) maksaa suhmurointi-politikoille aika lailla.

2) Kansalaiskekustelu on kasvanut tämänkin asian tiimoilta, eikä se ole huono juttu.

3) Median on "pakko" seurata asiaa.

4) Vaalien alla nämä politikkojen tekemättömyydet ja töppöilyt tullee vahvasti esiin.

5) Tässä kyseisessä asiassa jopa SAK joutuu ottamaan 'vahvasti' kantaa.

6) Jopa "näennäsidemokratian" esilletuominen, ei siis itse asia vaan esilletuominen, on demokratian kehityksen kannalta hyvä juttu. Vielä tulee päivä, jolloin suurin osa kansasta herää huomaamaan, että demokratiaa tulee puolustaa joka päivä.

Vai olenko Marja-liisa väärässä? Mielestäni tapahtumien pitäminen esillä on meidän molempien/kaikkien etu.

Ajattele, jos tämä mahdollisuus olisi ollut EMU-suhmuroinnin aikana mahdollinen!? Silloin olisi Pahvi-Salen tekemiset noussut kunnolla esille, muutamasta muusta politikosta puhumattakaan.

Henry

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.L:""Lähdenkö heti vai vasta myöhemmin?"

Toki itse päätät (ainakin siitä ensimmäisestä), mutta saanko kuitenkin ehdottaa?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Johan oli Gallup!
"Puolet vastaajista pitää oikeana sitä, että henkilön työttömyysturva laskee, jos hän ei itse aktiivisesti edistä omaa työllisyyttään."

Minäkin olen tuota mieltä, mutta siitä ei tässä hölmöläislain vastustamisessa ole kysymys vaan:

"Perustelut
HE 124/2017 vp:n nojalla maksettavaa työttömyysturvaa leikataan aina kun työnhakijan ponnistukset oman työllisyytensä edistämiseksi eivät ole tuottaneet tuloksia."

Lue lisää täältä menemällä sivua alaspäin:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Lainaan tähän samaan Riikka Söyringiä:

"28.12.2017 20:36
Katsoin TE-keskukseen ilmoitetut avoimet työpaikat. 16 563 kpl.
Rajaamalla hakua sanalla "kokopäivätyö" löytyi 207 työpaikkaa Suomessa."

Kuinka moni suomalainen voi esim. muuttaa paikkakuntaa, jos kyseessä ei ole kokopäivätyö?

Henry

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Mutta tällaisilla tosiasioilla ei tässä yhteydessä ole mitään merkitystä. Näitä päätöksiä tehdään tosiasioista täysin välittämättä. Jos toiseen vaakakuppiin pannaan tosiasiat, ja toiseen ministerin sanat, käy niinkuin runoilija sanoo: "Jumalauta, heidän sanansa painavat enemmän."

Ja yhtä turhaa on vedota moraaliin. Ei "taloudessa" ole kysymys mistään moraalista. "Taloudelliset realiteetit" = rikkaiden ihmisten edut.. Meillä on valtio, kansalaiset ja demokratia, jonka pitäisi edustaa jotain yhteistä, mutta kun toiseen vaakakuppiin pannaaan rikaiden ihmisten yksityinen etu, kumpaa luulet ministerin edustavan?

Jos moraalia olisi, ministeri olisi jo lyönyt hanskat tiskiin ja todennut ääneen, että valehtelu koski sekä tosiasioita että koko homman moraalia.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mika h*lvetin puolustuksen puheenvuoro? Koetahan Jarppa tunkea kalloosi se, etta olet tassa asiassa hyokkaajana etka puolustajana.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Lindström ei halua myöntää, että todellisuudessa aktivointilailla hallitus hakee säästöjä työttömyystuista. Hallitus oli jo lakia laatiessaan hyvin tietoinen, että vain pieni joukko kykenee täyttämään lain velvoitteet. Kyseessä on aktiivitoimien osalta säästölaki, eikä suinkaan se siltä osin edistä juurikaan työllisyyttä. Hyvin pienestä ja merkityksettömästä työllisyyden lisäyksestä työttömät maksavat kovan hinnan.

Kyseessä on "harhautus", jossa käytännössä säästötoimenpide on naamioitu työllisyyttä edistäväksi muutokseksi. Ovelaa hallitukselta.

Käyttäjän RaimoTulkki kuva
Raimo Tulkki

Hei hyvät plogistit.

Noita tämän duunarin vihollisen no:1, kirjottamia vastauksia lukiessa tulee siihen johtopäätökseen että onpa aika yksinkertainen henkilö tämä duunari laborantti.

Eihän tuollaiselta ja tuolla koulutus pohjalla olevalta voi kyllä muuta odottaakaan.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#198 Hei kommentoija.

Niinkö? Osaan kuitenkin yhdyssanat. Koulutuspohja kirjoitetaan yhteen. Mutta pidä tyylisi ja mene henkilöön jatkossakin, se nostaa omaa arvoasi.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Olen samaa mieltä. Henkilökohtaisuuksiin ei pidä mennä, koska se ei asioita eteenpäin vie. Se, että tekee typerän lakiesityksen ei tarkoita sitä, että olisi ihmisenä lahjaton :)

Tohtorismiehen titteli ei tee typeryksestä valtiomiestä, ja duunari voi osoittaa tarvittaessa juuri sitä oikeanlaista johtajuutta.

Kuitenkin olen sitä mieltä, että tämä nimenomainen lainmuutos olisi ehdottomasti pantava viltin alle ja tehtävä uudestaan. Ja kannattaisi kuunnella herkällä korvalla sitä reaaliaikaisten tukien ideaa. Kun samalla poistaisi karenssit, niin se kainuulainen pitkäaikaistyötönkin siirtyisi mielellään tekemään niitä raksahommia kuumenevalle ja työvoimapulasta kärsivälle Helsinginniemelle. Kun olisi tieto että perhe saa olla paikallaan, oma talous kohenee ja voi taas palata kun pätkä loppuu, niin se toimisi parempana kimmokkeena kuin jatkuva kepitys.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Valtiojohdossa on toimittu korkeammallakin koulutuksella laihoin tuloksin. Joten tätä asiaa ei kannata Jarin kohdalla korostaa, vaan arvioida tuloksia.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Melko törkeä veto ottaa koulutus tähän mukaan. Mutta jos tahdot tehdä,niin ole edes rehellinen...

Mitäs luulet onko ministerit itse kehitelleet ainoatakaan lakia? No ei..siellä on erittäin opetettuja virkamiehiä,asianajajia,ekonomisteja ja avustajia takana. Suuntaa siis sormesi sinne missä vika on äläkä ala ampumaan kaikka mikä näyttää vihollisilta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Poliittisella kultapossukerholla on hyvin kieroutunut suhtautuminen ihmisiin.

Vammaisten työnteosta väitöskirjan tehnyt tohtori: "Avotyö-sana kuulostaa positiiviselta, mutta en tykkää siitä ollenkaan. Tarkoitetaan näennäisesti hyvää, mutta tämä on pahinta sorron muotoa. Ihmisiä pidetään palkattomassa työssä, joka on ihmisen perusoikeuksien vastaista."

 https://yle.fi/uutiset/3-9986865

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Muissa yhteyksissä Lindström myöntää, että aktiivimallissa on virhe. Miksi siis virhettä (virheitä) ei korjata ennen voimaantuloa, kun se (ne) on (ovat) tiedossa?

Lindströmin kuittailuista kommentoijille taas on nähtävissä, että ministerin v-tutuskynnys on ylittynyt reippaasti. Orpon ja Sipilän puudelina olo ei liene homma antoisimmasta päästä. Paitsi palkan ja etujen suhteen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Eiväthän ne muutkaan virheet tai kyseenalaiset menettelytavat tunnu ministeriä kiinnostavan senkään vertaa, että viitsisi niitä edes kiistää.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#207 Hienoa Kalevi. Provosoimallako meinaat jatkaa?. Kiinnostus ja kommentointi eivät aina kulje käsi kädessä. Joskus on viisaampaa olla kommentoimatta. Ja joskus on pakko kommentoida.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #210

Vastuuta väistämälläkö aiot jatkaa? Kuvaamassani tapahtumaketjussa on minun mielestäni selkeästi huonoa hallintoa sinun hallinnonalallasi(kin). Eikös olisi syytä selvittää niitä, kun meillä niin kovasti kehutaan laillisen menon merkitystä virkatoiminnassa?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #211

#211 Oletat siis ettei tätä työtä ole tehty jo ja tehdä jatkossakin. On vastuullani uudistaa työvoimahallintoa. Se ei suinkaan tapahdu täällä somessa.

Osa, merkittävä osa uudistusta on kasvupalvelulaki. Sen idea on yhdistää julkiset ja yksityiset työvoimapalvelut palvelemaan työn tarjoajaa ja työtä tarvitsevaa nykyistä paremmin. Ja luoda uusia markkinoita sinne missä niitä ei ole aiemmin ollut. Tämäkin tavoittelee työttömän hyötymistä

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #212

Kierrät kysymyksiäni, jotka ovat:
"Onko työvoimahallinnolla ja valtiolla ylipäätään laillista oikeutta vaatia työpaikanhakijan valokuvaa? Kun kerran työntekijänkin valokuvan käyttäminen vaatii asiallista perustelua, sama logiikka pätenee myös työnhakijaan. Mutta mikä voi olla se asiallinen perustelu – missin mitat ja ulkonäkö?

Onko laillista tai hyvän hallinnon mukaista tehdä internetjärjestelmä, joka kieltäytyy työpaikkahakemuksen täyttämismahdollisuudesta kenties laittomin perustein? Ei muuten voi olla, jos vaatimus itsessään on lainvastainen.

Tähän asti olen aina saanut joka ikiseltä potentiaaliselta työnantajalta vahvistuksen joko kirjeitse tai sähköpostitse siitä, ettei minua ole valittu avoinna olevaan työpaikkaan. Työvoimahallinnolta en ole näitä ”terveisiä” nyt saanut, vaikka paikka lienee jo aikoja sitten täytetty. Liekö tämäkään palautteen antamattomuus hyvän hallinnon mukaista?"
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Huomannet, etteivät kysymykset koske vain minua, vaan kaikkia valtion palvelukseen hakevia.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#205 Ei se ole ylittynyt Raimo. Ei vielä lähellekään

Sen myönnän taas kerran että jonkin asian yksioikoinen jänkkääminen saa hermot koetukselle ja se kynnys voi ylittyä.

Puudelilla viitannet siihen ettei ole mitään muuta kantaa kuin se ettei ole mitään kantaa mihinkään. Missähän esim.laki kasvupalveluista viipyy jos "puudelilla" ei ole mielipidettä? Tässä hallituksessa kaikilla puolueilla on yhtä suuri merkitys ja vain yhdessä päätetyt asiat etenevät. Siksi vastuun esityksistä kantaa koko hallitus.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Ottamatta suoraan kantaa itse aiheena olevaan asiaan, niin pidän itse hyvin suoraselkäisenä tapaasi tulla esiin. Se on aikaisemminkin todistettu. Hallinnonalasi on yksi vaikeimpia kuten täällä käyty keskustelukin osoittaa. Tehtävät päätökset valmisteluineen ovat joko vaikeita tai hyvin vaikeita. Itselläni on ollut se onni, että en ole joutunut työttömyyttä juuri kohtaaman, joten siltä osin koen olevani etuoikeutettu. Sen vuoksi pidättäydyn myös neuvojen antamisesta. Ymmärrän kritiikin siltä osin, kun se on asiallista mutta henkilöön kohdistuvat syytökset, joita täällä on myös useita, ovat ala-arvoisia ja tunnen niistä vain myötähäpeää.

Voimia jatkamiseen ja parempaa uutta vuotta.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Jari: "Tässä hallituksessa kaikilla puolueilla on yhtä suuri merkitys ja vain yhdessä päätetyt asiat etenevät. Siksi vastuun esityksistä kantaa koko hallitus."

Tästä tulee mieleen pieni tarina, jossa norsu ja hiiri kävelevät rinnakkain puusillalla ja hiiri sanoo norsulle: "Kuuntele, kuinka komeasti askeleemme kopisevat."

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Ote tekstistä: "Työttömien 3 kk välein tapahtuvat haastattelut haukuttiin aluksi nekin monen suulla. Niitä pidettiin epärealistisina. Nyt kuitenkin näyttää sille, että kritiikin kärki on kääntynyt siihen, että ”miksei minua ole jo haastateltu?”."

Ei ole ihme, että noin käy. Tosin eri tavalla kuin uskottelet. Sillä ilman haastattelua et pääse TE-toimiston järjestämälle kurssille ja sinulta vähennetään rahallista tukea. Ei niistä haastatteluista työpaikkoja tule kuin murto-osalle työttömiä.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Mitenkäs sitten tämän episodin kanssa, löytyykö siihen hyviä selityksiä että idean synnyttäjiä eikä edustajia kiinnostanut tämän kokoluokan asian käsittely sen vertaa että olisivat vaivautuneet paikalle (tämä lakimuutos koskee sentään huomattavaa osaa kansalaisista)
Kiire on ollut viikonlopun viettoon ja saunomaan vaikka käsittääkseni ei edustajilla ole edes kiinteää työaikaa.
Todella nolo ja ala-arvoinen juttu ja antaa kyllä määrätynlaisen kuvan edustajien vastuusta, työskentelytavoista ja kansanedustuslaitoksen toiminnasta.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/237019-jarkyttava...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#217 Olet varmasti tietoinen siitä, että en ollut paikalla palautekeskustelussa(1.käsittelyssä) koska en ole esittelevä ministeri.

Kun asia pyydettiin pöydälle seuraavaan istuntoon, istuin sen alusta loppuun, koska katsoin sen velvollisuudekseni.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

#255 No en ole tietoinen ollut ennen kuin nyt mutta ihmettelen tätä silti ettei tämä asia edes paikallaolon vertaa edustajia kiinnostanut, jaa - napin painajia kyllä sitten löytyikin. Kuka on vastuussa, mattilako, jonka savusaunareissua peukutit, taitaa olla selityksen velkaa työttömille? Oli sitten kuka hyvänsä, niin luulisi edes työministerin joka on tästä laista suu vaahdossa mesonnut eduskunnassa ja ajanut sen läpimenoa kuin käärmettä pyssyyn vaivautuvan paikalle. Esittelevä ministeri, ja paskanlatvat, olet varmasti itse osallistunut komiteoihin ja valiokuntiin yhtenä pääarkkitehtina tämän työttömiä syrjivästi kohtelevan lain valmistelussa.
Olen entinen persujen kannattaja ja olen joskus arvostanut teikäläistäkin mutta huomaan ikäväkseni että käsitys on osunut todellakin harhaan. Toivon hartaasti että seuraavissa vaaleissa sininen tulevaisuus ja sen epärehelliset ja valheillla ratsastaneet poliitikot katoavat edustuspaikoiltaan joissa voivat ihmisten elämään vaikuttaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jarille.
Hieman asian vierestä, mutta miksi ei ministeriö koskaan pyydä työttömiä ja muita ihmisiä mukaan ideoimaan työllisyyteen liittyviä/edistäviä asioita?

Henry

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Edelleen näyttää erään toisen blogin kommentini pitäävän paikkaansa. Hallitus ja ministerit pitää itseään kaikkitietävänä kun kerran jyrätään olankohautuksella ely-keskuksen ja perustuslakivaliokunnan kritiikki ja ehdotukset. Tämä kaikki tai ei mitäään "poliitiikka" on vaan typerää, jossa selvästi näkyy Sipilän & co:n jääräpäisyys. Tavoitteena vaan kaunistella tilastoja "muutamalla tyhannella pätkätyöläisellä" samalla kun 100000 työtöntä vedätetään pahemman kerran. Mielenkiintoista, että itse hallitus ja ministeri myöntää sen suoraan tekemättä asialle mitään!
Tämän keskustelun perusteella ministeri Lindströmin martyyrileikki ja vastuun vierittäminen "hallitukselle" on vaan yksinkertaisesti noloa, ei muuta...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Marttyyrileikki? On kai minulla oikeus kertoa oma näkemykseni? On. Se ei ole noloa.

Tämä(kin) blogi meni, kuten arvasin, siihen yhteen asiaan. Mutta menköön.

Ministeriön, eduskunnan ja valtioneuvoston sivuilta löytyy tämän hallituskauden kaikki toimet liittyen työllistämiseen, työllistymisen helpottamiseen ja yrittäjyyden helpottamiseen. . Siellä on siis helpotuksia moneen asiaan liittyen. Kun niitä sitten tehdään, niin käynnistyykö siitä massiivinen kiitoskampanja? No ei tietenkään. Kertaluontoisesta eläketuesta olen saanut tasan 4 kpl positiivista palautetta. Siinä kaikki. Tämä nyt kertokoon missä suhteeessa näihin asioihin suhtaudutaan. Ei tuo eläketuki ilmaantunut tyhjästä eikä tuppisuuna olemalla.

Näitä kaikkia tehtyjä toimia ei tosin pidetä osan mielestä kuin pelkkänä näpertelynä. Vaaditaanpa suureen ääneen toimia, joita on jo tehty. Ei vain ole kritiikin antaja viitsinyt useinkaan nähdä ITSE vaivaa ottaa asioista selvää. Ei vaikka sen pitäisi olla melko helppoa.

Jos työllisyyden parantaminen olisi niin helppoa kuin osa täälläkin antaa ymmärtää, niin miksihän sitä viisautta ei ole jo otettu käyttöön?
Uuden rahan jakaminen työttömyydenhoitamiseen olisi toki yksinkertainen ratkaisu. Mutta kun sitä rahaa menee jo ennestään valtavia määriä työttömyyden hoitoon, niin edessä on pohjaton kaivo. Siksi tämä hallitus on uskaltanut muuttaa ja haastaa tätä ajattelua. Käytetään jo olemassa olevaa rahaa fiksummin ja aktivoiviiin toimiin.----> työttömyysturvan perusturvan käyttäminen palkkatukena ja starttirahana.

Olen pyrkinyt vastaamaan ja olemaan sillä lailla "käytettävissä". Kaikkeen en vastaa koska a) en osaa b) en voi vastata jokaisen yksityiskohtaiseen kysymykseen aukottomasti ja c) asia ei kuulu toimenkuvaani toimia viranomaisena tai asia on toisen ministeriön valmistelema. Ja kuten olen monesti todennut liian usein vastaus johtaa uuteen kysymykseen joka johtaa loputtomaan suohon...Enkä suinkaan päivystä täällä koko aikaa.

Haluan kuitenkin yrittää tämän toimintatavan jatkamista, koska arvostan palautetta. Mutta en henkilöön menevää.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Viittaan kohtiisi b) ja c), joilla yrittänet kiertää esimerkiksi 29.12.2017 kello 12:28 esittämäni kysymykset. Sinä voit kuitenkin selvityttää asioita asiantuntijoilla taikka vaikkapa laillisuusvalvojilla, jos et asioita itse ymmärrä. Lisäksi voinet vihjata mahdollisista ongelmista oikeaa vastuuministeriä, jos joku kysymys ei sinun rooteliisi kuulukaan.

Kuten sanottu, meillähän niin kovasti korostetaan virkatointen lainmukaisuuden merkitystä, minkä luulisi kiinnostavan sinua myös entisenä oikeusministerinä. Lisäksi kysymykseni koskettavat kaikkia valtionhallinnon palvelukseen hakevia eli suurta ihmisjoukkoa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""On kai minulla oikeus kertoa oma näkemykseni?""

Jospa yksinkertaisesti viitsisit katsoa sen Netflix-dokumentin Clintonin eronneesta työministeri Robert Reichista, jolla toki oli satakertainen talousteoreettinen pätevyys mutta myös satakertaiset vastuut sinuun verrattuna, ja miettisit sitten sen jälkeen missä itse olet menossa noine järkyttävän tyypillisine selittelyinesi -- ehkä edes jokin kanava aukeaisi siellä korvien välissä ja näkisit millaisella asialla oikeasti olet.

Ne ovat niin tavattoman kaavanmukaisia nuo kaikki vetoamiset esimerkiksi siihen että kyseessä olisi vain yksi pieni asia monen muun isomman ja tärkeämmän asian ohessa. -- Juuri se kaikissa valtion roolia ja demokratiaa syövissä talouspäätöksissä on olemuksellista: pieni päätös pienen päätöksen jälkeen -- mitään muuta ei tarvita. Reaaliseen työhön ja keskinäiseen luottamukseen perustuva yhteiskunta hajoaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jari - en pidä sinua minään ilkeänä ihmisenä, mutta näet asiat kuten muukin hallitus.
Jos eivät yritykset pysty luomaan työpaikkoja siihen on jokin syy, eikö?

1) Valtio tukee kaikin tavoin suuryrityksiä ja pk-yritykset näivettyvät.

2) Valtio säätää, oikeastaan EU säätä kaikenmaailman juttuja, joihin pienyrityksillä ei ole varaa. Esim. auton korjaamiseen tarvitaan säädösten mukaan tulityöhuone. Pihalla hitsaaminen on säädösten vastainen. (Työttömien yhdistyksessä emme saaneet korjata yhdistyksen leipä-jono-autoa ilman tulityöhuonetta! Piti hitsata nääs.)

3) Rakennusalalla sen näkee parhaiten. Yksikään pienyrittäjä-alihankkija ei pärjää jos ei riko lakia. Kilpailevat nimittäin suoranaisten rikollisjärjestöjen kanssa => Alipalkkausta, takaisinmaksua vierasperäiseltä duunarilta, kiristystä jne. (Jos tarvitset lisätietoa ota yhteyttä Rak.alan ammattiliittoon.)

4) Valtio ei suostu työllistämään sellaisia yksiköitä, jotka säästäisivät valtion menopuolta. (Olen tehnyt sinulle kirjallisia ehdotuksia - mitään ei tapahtunut.)

5) Et perusta mitään foormia, jossa työttömät voisi tuoda esille ideoitaan. Kaikki ideat vaan maatuvat - jossain.

Älä välitä hallituksen linjasta - lähde omille teillesi - kohtaa ihmiset - ja tulosta syntyy.

Henry

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Luin tämän keskusteluketjun kommentit läpi. Aika karmaiseva dokumentti siitä miten toivottomien kysymysten kanssa ollaan tekemisissä. Vain yksi asetelma työntyy läpi kaikkien kerrosten, ja siinä kiteytyy ongelman koko tragiikka. Se on tämä: kun kenelläkään ei mitä ilmeisimmin ole mitään todellisia vastauksia suurtyöttömyyden pysyvään ongelmaan, lopulta valtapaikoilla olevien kyvyttömyys purkautuu epätoivoisina yrityksinä syyllistää tavalla tai toisella tilanteen tosiasialliset uhrit.

Henry Björklid tuossa ylempänä kyselee, miksi ei ministeriö koskaan pyydä työttömiä ja muita ihmisiä mukaan ideoimaan työllisyyteen liittyviä/edistäviä asioita? -- Sanoisin, että siihen on hyvin yksinkertainen syy. Siksi että tilanteen kokonaishallintaa ei ole kenelläkään -- ei sen enempää niillä jotka kerskuvat asiantuntemuksellaan kuin poliittisilla valtataistelijoilla -- eikä tätä asiahallitsemattomuuden karmeaa kokokuvaa haluta julkituoda missään yhteydessä.

Suurtyöttömyys on tosiasiassa meilläkin jo likimain puolen vuosisadan mittainen pysyvä tila. Rahaekspansioon hurahtanut Mauno Koivisto oli ensimmäinen poliittinen pukari, joka viittasi kasvaville työttömyysluvuille kintaalla ja totesi: "Antaa olla!" Yhä vieläkin se yhteys, joka maailmanlaajalla rahaekspansiolla on reaalitalouden toissijaistumiseen ja massatyöttömyyteen, on selvittämättä. Me voimme historiasta nähdä vain joukon maamerkkejä: esimerkiksi sen, että 80-luvun mittaan maailman kaikkien suuryritysten johtoon nousivat ekonomistit, jotka syrjäyttivät siihen asti vallassa olleet toimialojensa asiantuntijat.

Rahaekspansion maailmassa työllisyys ja työttömyys ovat jotain aivan muuta kuin reaalitalouden ilmiöitä. Ne ovat lähinnä heijastuksia siitä myös yksityiseksi liiketoiminnaksi muuttuneesta rahanluonti-, rahoitus- ja sijoitustoiminnasta, joka todellisuudessa on sivuuttanut esimerkiksi sellaisen toisarvoiseksi muuttuneen asian kuin demokratian.

Työ saattaa maailmasta kadota muistakin syistä kuin siitä, ettei mikään reaalinen enää vastaa autonomisoituneen numeerisen rahatalouden kasvutavoitteita. Työ saattaa vähentyä ja kadota senkin takia, että reaalitodellisuudessa tyydyttävä ihmiselämä on mahdollista kun tehokkuudessaan ylivertaiset koneet tekevät valtaosan siitä mikä piti ennen tehdä lihasvoimin.

Esimerkiksi meillä 90-luvun laman jälkeen -- vaikka on kausittain tapahtunut niin numeerista kasvua kuin toinen globaalin rahatalouden romahdus -- valtakunnassa tehtyjen työtuntien määrä ei ole noussut. Päinvastoin: reaalitaloudessa tehdyn työn määrä on ollut hyvinkin sama -- sensijaan rahatalous on numeerisilla ja reaalimaailmaa kuvaamattomilla mittareillaan näyttänyt sitä sun tätä.

Tilannetta ei ole missään kunnolla käsitteellistetty saati käsitelty, vaikka se on koko rahamaailman asiahallinnan keskeisin ongelma. Siitä miten toivoton tilanne talousteorian kannalta on, antaa mainion kuvauksen tuo Clintonin hallituksesta eronneen työministeri Reichin ajattelua koskeva dokumentti, josta kertovaan blogiini tuolla ylempänä viittasin.

Työttömyys on tullut jäädäkseen, ja nämä hallitusten ja ministereiden epätoivoiset yritykset korjata tilannetta ongelman tosiasiallista laatua ymmärtämättä ja totaalisesti vailla kaikkea asiahallintaa kertovat todellakin enemmän jostain demokratian jälkeisen ajan totalitaristisesta kurinpalautusmentaliteetista kuin harkinnasta tai järjen kyvyistä. Näitä kykyjä ei yksinkertaisesti ole.

Kuten työllisyydellä -- työtuntien määrällä -- ei ole enää mitään yhteyttä rahatalouden mittareihin, ei myöskään niin sanotulla tuottavuudella ei ole mitään suoraa yhteyttä työn määrään. Näitä käsitteitä hoetaan, koska Reichin kaltaisia valistuneita talousteoreetikkoja on aggressiivisten taloustoimijoiden rinnalla niin vähän. Ja on sanomattakin selvää, että poliitikot pystyvät vain ratsastamaan kaikkein kliseisimmillä ja ajastaan jälkeenjääneillä käsitteistöillä, joilla on se ominaisuus, että niillä edelleenkin puhutellaan äänestäjäkuntaa.

Myös kaikki niin sanottua työttömyyttä koskevat kuvitelmat pitäisi panna uusiksi. Sitä ei kuitenkaan tehdä, koska numeerista rikkautta kahmivilla on ilmeisesti korviensa välissä julkilausumaton oppi ja tavoite siitä, että työttömät ihmiset ovat Oy Suomi Ab:n irtisanottava taloudellinen rasite.

Koska "talous" on juuri sellainen hayekilainen "hajautetun järjen systeemi", jossa vain yksityinen etu ja toiminta merkitsevät -- demokratialla ei enää ole virkaa, ja todellakin, siis myös rahan luomisesta on tehty yksityistä liiketoimintaa -- mikään kokonaishallinta "talouden" suhteen ei ole mahdollista. Hallitukset vain yrittävät tässä epätoivoisessa ja sekavassa tilanteessa ihan turhaan rangaista työttömiä kuin juuri he olisivat, hmmm, sanotaanko "yksityisiä rikollisia".

Sitä he eivät -- jos älyllisellä rehellisyydellä mitään merkitystä on -- kuitenkaan ole, vaan sellaisen kehityksen seurauksia ja uhreja, jota tuskin missään on vielä kunnolla käsitteellistetty saati käsitelty.

Työministeri Lindström tekisi miehen työn, jos hän Reichista esimerkkiä ottaen löisi hanskat tiskiin ja toteaisi, että kiitos ei, työttömien kyykyttämien ja kiusaaminen on typerä älyllinen ja moraalinen väistöliike tilanteessa, jossa on kysymys koko poliittisen järjestelmän kriisistä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Luin tämän keskusteluketjun kommentit läpi. Aika karmaiseva dokumentti siitä miten toivottomien kysymysten kanssa ollaan tekemisissä. Vain yksi asetelma työntyy läpi kaikkien kerrosten, ja siinä kiteytyy ongelman koko tragiikka. Se on tämä: kun kenelläkään ei mitä ilmeisimmin ole mitään todellisia vastauksia suurtyöttömyyden pysyvään ongelmaan, lopulta valtapaikoilla olevien kyvyttömyys purkautuu epätoivoisina yrityksinä syyllistää tavalla tai toisella tilanteen tosiasialliset uhrit."

Alat päästä asian ytimeen.

Teknologian kehitys parantaa tuottavuutta. Olkoot se sitten ruuti, kyntöaura, tietotekniikka, höyrykone tai mitä tahansa mutta tosiasia on se, että maailma toimii vaikka kaikki ei tekisi työtä.

Samanaikaisesti kaikki rakenteet yhteiskunnassa on rakennettu jonkinlaisen utopistisen "jatkuvan kasvun" varaan.

Todellisuus on sitä, että jatkuvan kasvun sijasta tuleekin työllisyysasteen laskua. Kyse on siis tarpeesta ekonominan järjestämisestä uudelleen ettei käy kuten Länsi-Roomassa, verokertymän kuihtuessa. Nähdäkseni pitäisi verottaa kulutusta eikä työntekoa, ja tulonsiirtojen pitäisi tapahtua automaattisemmin ja erityisesti ilman katkoksia.

"Ja on sanomattakin selvää, että poliitikot pystyvät vain ratsastamaan kaikkein kliseisimmillä ja ajastaan jälkeenjääneillä käsitteistöillä, joilla on se ominaisuus, että niillä edelleenkin puhutellaan äänestäjäkuntaa."

Ja populistit laulaa kuorossa: "Se kuka ei työtä tee, ei pidä myöskä syödä."

"Hallitukset vain yrittävät tässä epätoivoisessa ja sekavassa tilanteessa ihan turhaan rangaista työttömiä kuin juuri he olisivat, hmmm, sanotaanko "yksityisiä rikollisia"."

Sattuneesta syystä työttömille lienee pienempi harmi varastaa rahat jos tulee jotain karensseja kuin köyhtyä. Rahaa palvolvassa yhteiskuntajärjestyksessä maksuhäiriömerkintä on suurempi rangaistus kuin joku rikosrekisteri. Eikä varkaudesta edes jää aina kiinni! Sen sijaan perintä on hyvin automaattista ja tehokasta.

"Sitä he eivät -- jos älyllisellä rehellisyydellä mitään merkitystä on -- kuitenkaan ole, vaan sellaisen kehityksen seurauksia ja uhreja, jota tuskin missään on vielä kunnolla käsitteellistetty saati käsitelty."

Kannattaa lukea vaan sitä historiaa ja pohtia miksi se Länsi-Rooma romahti. Semmoisia jänniä yhtäläisyyksiä havaittavissa nykymeiningissä.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kysehän Suomen suurtyöttömyydessa on 90-luvun lamasta ja eurosta.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Henkilökohtaisesti koen että tästä laista ei tule olemaan meikäläiselle mitään iloa, päinvastoin, taloudelliset, henkiset ja monet muunlaiset murheet tulevat kyllä kasvamaan. On todella ikävää joutua syyllistetyksi ja epäilyksen alaiseksi monelta taholta työttömyydestään kun siihen on johtanut monta tekijää eikä näihin ole voinut itse vaikuttaa. Uskon että ikäryhmäni edustajia löytyy paljon muitakin, meitä jotka emme ammattitaidostamme ja pitkästä työurastamme ja -kokemuksestamme huolimatta, ikäsyrjinnästä johtuen kelpaa enää työnantajille. Tämän asian edessä nostan käteni pystyyn ja kadotan aivan kohta sen tähänastisen omaehtoisenkin aktiivisuuteni ja yrittämisen enkä suostu viranomaisten byrokratian alla pakotettuna jumppaamaan. Viekää sitten vaikka tuhkatkin pesästä saatana!
Jos tässä yhteiskunnassa ei ole tilaa elää niin sama se, joutaa täältä lähtemäänkin ettei vaan tuhlaa joutilaana "sohvalla lojuen" jonkun mulkun tienaamia veroeuroja
Olen enemmänkin kuin pettynyt suomalaisten poliitikkojen vallanhimoiseen kieroiluun ja tähän järjestelmän mädännäisyyteen, sekä asioiden oikeaa laitaa tuntemattomien ja tietämättömien kanssaihmisten näköalattomaan vittuiluun.
Demokratia ja minkäänlainen solidaarisuus on tässä maassa enää pelkkä vitsi.

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari

Hei kaikki työttömät kansalaiset!

Nyt kauttani saa aktiivitodistuspalvelua, jolla tämäkin lakipykälä tehdään tyhjäksi. Palveluun kuuluu virallinen vakiomuotoinen selvitys aktiivisuudestasi tai todistus työskentelystä vaaditun minimiajan (18h) yhteisömme kautta.

Mikäli koet että tarvitset palveluamme, ota yhteyttä esim. tähän viestiin vastaamalla tai Facebookin yksityisviestillä tms. niin räätälöidään mielenrauha sinullekin pientä toimistomaksua vastaan (5-10€)

Näin tehdään työministerin ja kyykytystoimistojen temput tyhjiksi, vai mitä J.Lindström?

Terkuin
Antibyrokraatit
@ hammerheart@suomi24.fi

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@230. Tietääkseni pitäisi olla ry-perustainen tai muuten tulee seuraamuksia. Pitää olla voittoa tavoittamaton.

Yhdistyksen perustamiseen tarvitaan kolme perustajaa ja näin ollen voidaan työllistää ihmisiä laittamalla todistuksia työnteosta ja leima niille.

Ei se laitonta ole mutta tekisi tuon turhan aktiivimallin mahdottomaksi.

Tällä hetkellä on tullut useille kansanedustajille kymmeniä työnhakupyyntöjä sähköposteihin ja todennäköisesti määrä vain paisuu, niin koittavatpa nämä kansanedustajat suodattaa tärkeät kansalaisten pyynnöt satojen viestien seasta.

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari

Kyllä tässä seuraamuksia on jo iso liuta ka ihan yksityisyrityksenä tällä palvelulla autamme sekä itseämme että työttömien armeijaa.

Jos pyytää prosentin siitä että toinen saa muutaman prosenttinsa pitää niin en minä ainakaan näe sille mitään estettä vapaan yritystoiminnan harjoittamiseen nykyisten sääntöjen puitteissa?

Omakohtaista kokemusta näitten pellevirastojen kanssa on sen verran että viisi vuotta tuli elettyä käytännössä lainsuojattomana ja statuksettomana työmarkkinoiden suhteen kun eivät osanneet päättää olenko työssä/yrittäjä/työkyvytön/työtön/sairaslomalla/eläkkeellä vai mitä... enää en jaksa kuin lähinnä naureskella tälle viranomaisteatterille mutta jos joku on joutumassa samaan tai verrattavaan tilanteeseen niin "konsultaatiota" pyrin antamaan mielelläni!

Suomessahan ei ole enää mitään lakeja voimassa jos hallintoalamaisen näkökulmasta katsoo mutta viranhaltijat voivat soveltaa säädöksiä miten tahansa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #251

Suomessa yrityksen perustaminen on kuin saippua vankilan suihkun lattialla. Se on ansa.

Tosi helppoa perustaa mutta irtautuminen siitä ei käy niin helposti. Nyt kun lakia muutettiin yrittäjyyttä kannustavaksi, mikä on minusta hyvä asia, jokaista yritystä perustavan pitäisi hakea TE-toimistolta kirjallisena listan millä edellytyksillä voidaan käynnistää työmarkkinatuen, sairaspäivärahan tai eläkkeen maksaminen heti jos parin vuoden päästä, kyseisen kaltaisella liiketoimintasuunnitelmalla homma menee syystä tai toisesta päin persausta. Pääasia että on rahaa esim. ostaa maitoa kaupasta.

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari Vastaus kommenttiin #257

Itselle tämä on jo neljäs kierros ja perhekunnassani jotain 20 yrityskerran yli mennään reippaasti joten ei tässä ensikertaa olla kyydissä.

Lisäksi on vahvaa selkänojaa takanani kun olen jo 90-luvun alusta asti seurannut velkavangin elämää!

Hommahan menee Suomessa niin että Valtio kilpailee ulkomaisella pääomalla kotimarkkinoita vastaan koettaa kupata PKsektoria pohjattomaan kirstuunsa perintäfirmojen kanssa, tässä leikissä korot ovat satoja prosentteja ns. Tyhjästä joilla kasvatetaan riskirahastoja veroparatiiseissa. Niillä sitten taas rahoitetaan "ulkomaanvelkana" Valtiota ja ripotellaan jälleen sisämarkkinoille tulonsiirtoina sen verran että taas joku haksahtaa velkaleikkiin omalle kontolleen. Kun velkaorja on loukussa tätä ruvetaan lihottamaan ja lypsämään kuiviin.
Kaikki muu on sanahelinää, kosmetiikkaa ja maton alle lakaisua. Siis täyttä teatteria!

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #260

Tulee vähän mieleen voisiko osakeyhtiölakia kehittämällä saada ratkaisua asiaan. Jotain semmoista, että osakeyhtiöitä voisi perustaa menettämättä sosiaaliturvaa. Homman juju toki olisi se, että osakeyhtiöstä ei saisi ottaa varoja ulos millään tavalla jos itse saa tulonsiirtoja.

Sitä kun aika monta asiaa mitä voidaan tehdä nykyisessä maailmassa mikä tuottaisi rahaa, tarvitsee aika paljon aikaa ja vaivaa kehittämiseen. Nyt kun ihmisillä on aikaa, se aika voidaan saada tuottavaksi.

Perustamalla osakeyhtiö ja alkaa pusertaa asioita omalla riskillä, on kas kummaa, riskialtista ja riskit voi olla niin isoja, että homma jää tekemättä. Olenkin tässä kertonut tuosta riskin sietämisestä, että yksityinen raha sietää huonosti sitä riskiä ja tästä syystä on niitä yritystukia kehityshankkeisiin.

Osakeyhtiöiden perustamisen helpottaminen voisi mullistaa muutakin. Onhan meillä nyt asunto-osakeyhtiöt esimerkiksi mutta jos hommaa yksinkertaistaisi, voisi vaikka autoja yhtiöittää ja jakaa niiden omistuspohjaa. Jakaisi riskejä kuin mahdollistaisi myös suuremman käyttöasteen.

Onhan se nyt ihan tyhmää että autojakin on tuolla niin paljon tyhjillään parkissa tai vaikka vain yksi ihminen ajamassa.

Pienellä lain rukkaamisella voisi tulonsiirrot muuttaa vaurastuttamaan kansakuntaa, lisäämään omistusta ja lisäämään yritystoimintaa.

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari Vastaus kommenttiin #262

Näinhän sen pitäisi toimia, mutta kuten niin monta kertaa näilläkin palstoilla on asiaa kysytty niin vastausta ei tule sieltä missä päätösvalta näihin asioihin on.

Toisaalta, tuo jakamismallihan toteutuu jo osittain osuuskunnissa, uskonnollisissa yhdyskunnissa (verovapaus) sekä järjestö ja yhdistystoiminnassa. Ongelma vain piilee siinä että ne jakavat jo tuotettua lisäarvoa, joka osaltaan on täysin keinotekoista yhä supistuvan alkutuotannon (ja kotimaisen pääoman) kustannuksella.

Suomi on aina ollut liian suppea markkina-alue ja siksi menneisyydessä valtio subventoi piilotukina voluumia. Nyt kun globaalitaloudessa elettyämme tulee läpivalaisuun nämä käytänteet purettavaksi, Suomen realistinen koko globaalissa systeemissä tulee kärjekkäästi esiin ja siksi esim. Kokoomus on aina menossa Isoveljien (Saksa/Ruotsi) selkien taakse apupojaksi. Tällainen ei vain ole suvereenin valtion toimintaa enää vaan olemme se ajopuu globaalissa valtameressä.

Tähän ongelmaan ei meidän kippareilla ole mitään ratkaisua vaan kun viimeinenkin äyskäri on lipunut laitojen yli, niin totuus valtiostamme paljastuu eli se että menimme vahvan markan politiikalla 80-90-lukujen taitteessa valtiona konkurssiin. Tämän tosiasian peittely kustantaa meille myös maapallon korkeimman veroasteen.

Seppo Kotilainen

Antakaapas Ministerille kuitenkin se hyvä, että edes kommentoi täällä. Monet ministerit eivät kommentoi täällä blogiaan. Siitä plussaa ministerille.

Ihan turha kaataa asioita yhden ministerin päälle, jokainen, joka vähänkin ymmärtää ja lukee rivien välistä, Ministeri on eri mielä kuin hallitus, mutta on oltava samaa mieltä kun hallitus. Mitäpä tekisitte samassa tilanteessa? Olisitte kuuliainen hallituspuolueen jäsen?

Miten kuuluisa vihervasemmisto (ay-liike) tekisi asian? Rinnekkin huutelee, huuteli myös ollessaan hallituksessa.

Käyttäjän MarcusWestermark kuva
Marcus Westermark

Työttömyys ei jalosta ketään. Mikä tahansa toimi, joka saa ihmisen aktivoitumaan ja osaksi muutakin yhteisöä kuin lähiökuppilaa, on kannatettava.

Itselläni on kaikki nyt hyvin, mutta pitkällä taipaleella on ollut hetkiä, jolloin parempi kannustin olisi ollut tarpeen.

Käyttäjän JukkaLaitinen kuva
Jukka Laitinen

Olisiko kannattanut sittenkin kokeilla kepin sijaan porkkanaa? Nyt kepitetään niitä, jotka ovat "ammattityöttömiä", eivätkä halua päästäkkään töihin tai töihin lähtö kotia kauemmaksi vaatii liian suuria uhrauksia.

Itse olisi rakentanut himmelin porkkanan pohjalle. Etuisuuksia ei olisi leikattu nykytasosta "ammattityöttömiltä", mutta olisi hallituksen lakiin kirjaamilla keinoilla tuonut pikkaisen lisää hynää niille, jotka haluavat panostaa työllistymisensä eteen. Tämä tuskin tulisi nykytilaa paljoakaan kalliimmaksi.

Ja kaikki olisivat tyytyväisiä? Vai keksisikö joku tasa-arvovajeen siitä, että aktiivisuutta osoittava porukka saa "ammattityöttömiä" parempaa tukea, vaikkakin pientä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

En kannata aktiivimallia, mutta arvostan kuitenkin sitä, että ministeri Lindström osallistuu asiaa koskevaan kansalaiskeskusteluun.

--

Työttömyys on vaikeasti ratkaistava ongelma, siitä varmaankin kaikki ovat samaa mieltä.

Itse lähtisin ensisijaisesti ratkomaan rakenteellisia perusongelmia kuten: sosiaaliturvauudistus (esim. negatiivinen tulovero), reaaliaikainen tulorekisteri (taitaa olla tulossa), yritystukien purkaminen, palkkauskynnyksen laskeminen esim. heikentämällä työsuhdeturvaa (Tanskan-malli), jne.

Lisäksi keskeisten yhteiskunnallisten päätösten tulisi olla oikeaan osuneita, sillä virhepäätökset aiheuttavat niin suuria menetyksiä, että niiden paikkaaminen työlliyysasteen nostolla on hyvin vaikeaa. Esimerkkinä vaikka euroalueeseen liittyminen. Toinen miljardireikä on syntymässä hallituksen sote-esityksestä.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Entäs haittamaahanmuuton ja pakolaispolitiikan aiheuttamat kustannukset sitten, ovat järkyttävän suuressa kokoluokassaan ihan jotain muuta kuin tämän "aktiivimallin" (l. kikypotku työttömien päähän) aikaansaamat minimaaliset säästöt.
Näistä asioista nämä aktiivimallin puolustajat ovat kovin hiljaa...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Mamu-kulut on myös iso menoerä (1-2 mrd?).

Lisäksi pelottaa edessä oleva korkojen nousu, mikä tulee tekemään miljardien loven budjettiin.

Olemme noususuhdanteen huipulla, nollakorkojen maailmassa, mutta budjetti on siltikin alijäämäinen. Kuinka meidän sitten käy taantumassa?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kyllä se maahanmuuttokin on aika pieni kustannus.

Suurin kustannus ja sen aiheuttaja on suuret ikäluokat ja niiden eläke-eduista kiinnipitäminen. Toinen kustannus on nykyiset 55+ jotka näkevät vain omat tulevat eläke-etunsa.

Semmoinen juttu vaan kun näitä päätöksiä tehdään niin ne koskettaa nuorempaa sukupolvea. Niitä varten suomea tehdään.

Nyt se on sitä että mitä vanhempi sukupolvi kyseessä, sitä enemmän kupataan nuorempia.

Nuoremmille se velkapommikin tulee maksettavaksi, ja myös muuten se maahanmuutto ja muutkin velkarahalla tehtävät jutut kuten asumistukien ja migrin maksamien rahojen kuppaaminen asuntosijoittajille ja kreikkamiljardit.

Huomatkaa se kuvio: Osa porukkaa ohjaa verorahoja omiin taskuihin ja lasku jätetään nuoremman polven maksettavaksi.

Sama pätee myös eläkkeisiin. Minusta on käsittämätöntä että eläkemaksun osuus on 24,4% palkasta mutta oma eläkekertymä on olematonta. Nekin kupataan siis pois.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko Vastaus kommenttiin #258

#258
Ainiin, unohdinkin että ei näitä haittamaahanmuuton kustannuksia lasketa kun ne rahat tuleekon "eri laarista" Niinkuin ei niille jaettavat asunnot vaikuta kenenkään asuntojonon pituuksiin tai vaikka terveyspalveluiden ruuhkautumiseen..
Eihän tietenkään "se ole keneltäkään pois kun näille annetaan"

Käyttäjän MarkusVuorivirta kuva
Markus Vuorivirta

Muistan kun aikoinaan tuli Toimeentulotukeen laki, missä asumiskuluista napattiin 7% toimeentulotuesta. Perustelu oli, että näin köyhät ja syrjäytyneet toimeentulotuen asiakkaat hakeutuvat edullisempiin asuintoihin.

Kukaan ei tällöin kertonut, missä ne edulliset asunnot on... Kukaan ei myöskään kertonut, millä varoilla ja resursseilla nämä kansakunnan köyhimmät sitten muuttavat.

Oli vain höpöhöpö teoria, minkä mukaan valtio säästää siten, että köyhimmät muuttaa halvempiin asuntoihin.

Näin köyhimpien toimeentulotuesta niistettiin 7% asumiskuluista... Pitkän pitkän aikaa.

Laki haudattiin joitain vuosia sitten kun ei niitä halpoja vuokra-asuntoja tässä maassa ole yhtään missään lävessä ei ollut eikä koskaan tule olemaan...

Ei ole muuten niitä työpaikkoja ja työllisyyspalveluitakaan.............

Ainoa keino, miten ihmiset saadaan työn syrjään kiinni on simppeli:

IHMISILLE TARJOTAAN TYÖTÄ!

MITÄÄN MUUTA KEINOA EI OLE.

TÄMÄN VOI TEHDÄ VAIN TYÖNANTAJAT. EI työttömät!

Tämä on myös se julkisuudessakin peräänkuulutettu AINOA KEINO, miten aktiivimallin "vaihtoehtoisesti" saataisiin TAVOITE TOTEUTETTUA. Mikäänhän ei ole vielä sanonut että aktiivimalli aiheuttaa mitään muuta kuin hätää ja kärsimystä! Yhtään työpaikkaa ei tuo malli ole vielä kellekään antanut! Sekin kun perustuu vain höpöhöpö-teoriaan. Ihan kuin tuo asumiskulujen 7% teoriakin.

janchi hamberg

Tervehdys herra tryöministeri!

Haluan osoittaa suuren kunnioitukseni, koska ilmiselvästi teet työtä sen eteen, että meillä Suomessa olisi tulevaisuudessa asiat paremmalla tolalla. Lehtereiltä on helppo huudella ja haukkua päätöksentekijöitä, mutta noilla huutelijoilla, muutamalla sadalla tässäkin viestiketjussa, ei ole osaamista, kykyä, tai kompetenssia oikeasti esittää ratkaisuja siihen, miten työllisyys saadaan kuntoon.

Nyt tarvitaan poliitikkoja, jotka eivät ajattele sitä, äänestääkö joku heidät jatkoon, vaan pikemminkin muuttavatko he vuosikausia jatkuneeen pieleen menneen politiiikan ja purkavat ne rakenteet, jotka vievät tämän maan perikatoon.

Suomella ei ole varaa nykyisen laatuiseen sosiaaliturvaan. Muutoksia on pakko tehdä vaikka se tuntuu kuinka kipeältä. Ne jotka elävät nykyisen turvan varassa eivät tietenkään siitä pidä, mutta näin vain on.

Lopuksi totean, että on todella hienoa, että irtauduitte aiemmasta puolueestanne. Näyttää siltä, että olette saaneet siitä aivan kauheasti lokaa silmillenne, mutta itse näen asian niin, että suoraselkäisinä olitte valmiit taistelemaan sen puolesta, mikä on maallemme hyväksi. Respect!!!

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Hyvistä ja onnistuneista suoritteista kiitellään ja kehutaan, joskus jopa palkitaan. Huonoista ja epäonnistuneista sitävastoin ei....

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Isoin rakenneongelma on edelleen se, että uskotaan tähän: "Se kuka ei työtä tee, ei tule myöskään syödä."

Muista että kaikki raha on kuitenkin leikkirahaa ja se on irti reaalitaloudesta. Sitä rahaa voidaan jakaa vaikka hengittämisestä ja ottaa pois pa5kantamisesta. Sen ei edes tarvitse liittyä työhön! Suurin osa työstäkin on sitä, että ihmiset viihdyttävät toisiaan välillisesti tai välittömästi. Aika pieni osa väestöä tuottaa ravintoa ja lämpöä.

Pitäisikin tulla ulos pullosta ja miettiä miten sitä rahaa jaellaan ja keräillään pois niin, että tehdään hyödyllisiä asioita. Hyödyllisen työn teko mikä vaikka pitää asioita kunnossa, rakentaa asioita, tuo euroja muualta suomeen turistien tai viennin muodossa, jalostaa resursseja ja sitten keräilee euroja pois resursseja haaskatessa.

Asian voi havainnollistaa niin, että jos on vaikka työtön basisti, niin jos sitä jollain aktivointitoimilla pakotetaan puhelinmyyjäksi ja kiusaamaan minua jollain roskalehtien tilauksilla, se ei ole hyödyllistä. Haaskaa resursseja ja minä en sitä lehteä kuitenkaan osta.

Sen sijaan jos se työtön basisti vaikka käyttää vapaata aikaansa tehdäkseen jonkun loistavan biisin ja laittaa sen nettiin kaiken kansan kuunneltavaksi, se on hyödyllistä. Ja oho, jotkut ulkomaalaiset vaikka maksaa euroja siitä tänne, että näkee livenä.

Käyttäjän MarkusVuorivirta kuva
Markus Vuorivirta

Niin. Siis työttömiä on sen jotain 350 000, tai olkoot mitä tahansa ei kiistellä tuosta numerosta, satojatuhansia se kuitenkin on. Mutta valtion omassa työnvälityspalvelussa (te-palvelut.fi) on tällä hetkellä 972 eli siis luitte oikein - yhdeksänsataaseitsemänkymmentäkaksi alle 3 kk työpaikkailmoitusta... Näitä YHTÄ TUHATTA työpaikkaako ne työttömät nyt sitten kirmaten hakee, ja tietysti alueena on vielä koko Suomi? No okei. Mietitään niitä paljon puhuttuja piilotyöpaikkoja. Sovitaan että niitä on vaikka tuplaten suhteessa ilmoitettuihin, joka on varmaan aika yläkanttiin. Se tarkoittaa toista tuhatta työpaikkaa tuohon vielä lisäksi. Niin mitäs ne loput 348 000 työtöntä sitten saa? Asia pitäisi vielä toistaa 3 kk välein!

Tämä on siis ihan selvää puhdasta matematiikkaa joka on todennettavissa te-palveluiden sivuilta! Työttömien määrää voi katsella mistä tahtoo tilastokeskuksen tai valtion omilta sivuilta. Yhtälö on selvä. Näitä työpaikkoja ei ole edes murusia siihen nähden, mitä niitä tarvittaisiin. Laski sen miten päin tahansa! Vaikka kuinka reiluilla varmuusvaroilla. Laitetaan vaikka 10 000 työpaikkaa, silti 340 000 jää ilman! Ja vielä 3 kk välein!

Tämäkö on se TYÖVOIMAPULA mitä ministeritkin selittää koko ajan? Niin. Vai MISSÄ ne työpaikat on? Ministerien olisi syytä kertoa kaikille työttömille, mistä he löytävät sen työpaikan että saavat aktiivisuusvelvoitteen toteutettua ilman rangaistusta. TE-palveluiden sivuilta kun niitä ei siis löydy! Asia on tärkeä, kun aktivointitoimistakin otettiin 100 miljoonaa pois. Ei niitäkään siis järjestetä enää entiseen malliin, eikä niitäkään ennestään riittänyt kaikille. Eikä varsinkaan kolmen kuukauden välein!

Ihmisiä siis RANGAISTAAN! vaikka matematiikka näyttää, ettei sitä rangaistusta pysty iso valtava ihmismassa välttämään, teki ihan mitä tahansa! Oikeusvaltio?

On outoa, jos työttömän pitää keskittyä sen täyden työnhaun sijaan nyt jostain taikahatusta löytämään, jostain muualta kuin te-palveluista se 18h työpaikka, ja vielä joka 3 kk välein.

Eikös järkevintä olisi tuokin aika tuhlata siihen täyteen työnhakuun?

P.s. oletteko te edes kysynyt työnantajilta tätä asiaa? Työnantajallekin tuo 18 tuntia on erittäin kalliita tunteja kun moisessa ajassa yleensä työntekijää saa edes sisäänajettua? Ei ole kovin tuottavia tunteja siis. Ei työnantaja palkkaa ymmärrettävistä syistä tuollaisen pieneen pätkään. Eikä varsinkaan tällaisissa mittakaavoissa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kannatan sitä että työttömiä patistetaan NYT hakemaan sitä työtä kun nousikausi ja töihin voi jotkut päästä.

Mutta se miten tuo aktivointihölmöily on suunniteltu ei vaan toimi.

Nähdäkseni tuosta seuraa näillä suunnitelmilla:
-Varastelua, pontikan keittoa, hamppuviljelmiä, harmaata taloutta
-Työnhaku normaaleilla rekrytointi väyliä käyttämällä lakkaa toimimasta kun ne tukitaan työnhakuroboteilla.
-Köyhyyden lisääntymistä, syrjäytymistä ja muita sosiaalisia ongelmia.
-Toimeentulotukikulujen kasvua.
-Mitä mielikuvituksellisempia korruptiofirmojen käyttöä.

Jos vauraudenjako ja tukijärjestelmä suomessa menee epäoikeudenmukaiseksi niin silloinhan siitä on tietysti suora seuraus se, että ihmiset lakkaavat uskomasta lakiin. Sillä ei ole mitään merkitystä millaisia lakeja määrätään jos niitä ei kiinnosta noudattaa eikä valvoa.

Kuiteskin ihmisten täytyy elää jollain.

Käyttäjän RaunoHalme kuva
Rauno Halme

Arvoisa ministeri, toivottavasti voitte vastata kysymykseen, joka minusta on olennainen tässä asiassa.

Näet perustuslakivaliokunta sanoi lausunnossaan aktiivimallista seuraavaa: Koska työttömillä ei edellä todetuista ja erilaisista yksilöllisistä syistä ole yrityksistään huolimatta välttämättä mahdollista täyttää lain tarkoittamaa aktiivisuusvaatimusta, ehdotusta ei voida pitää perustuslain kannalta ongelmattomana. Perustuslakivaliokunta on vakiintuneesti korostanut, että etuuden epäämisen pitää olla asiallisesti perustellussa suhteessa siihen, minkälaisia työllistymisen edistämistä tarkoittavia toimintoja on ollut tarjolla ja mitä työttömänä olevan henkilön syyksi voidaan lukea. Nyt arvioitavassa hallituksen esityksessä on sitä vastoin sen perusteluidenkin mukaan kyse ”kaavamaisesta laskusäännöksestä” vailla yksilöllistä harkintaa.

Hallitus kuitenkin sivuutti perustuslakivaliokunnan lausunnon tekemättä esitykseensä yhtään korjausta. Eli tapahtuikoi nyt niin, että hallituspuolueiden kansanedustajat äänestivät puoluekurin pakottamina yksinkertaisella enemmistöllä voimaan perustuslainvastaisen päätöksen?

Mikäli näin tapahtui, niin peruslaillinen demokratiamme on vaarassa ja vastatoimiin tulee välittömästi ryhtyä. Saapa nähdä moniko ”rehellisenä” tunnettu ministeri todella on sellainen ja eroaa välittömästi perustuslakia vastaan toimivasta hallinnosta.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

"Saapa nähdä moniko ”rehellisenä” tunnettu ministeri todella on sellainen ja eroaa välittömästi perustuslakia vastaan toimivasta hallinnosta."

Jos voi esittää villin veikkauksen niin EI YKSIKÄÄN.
Suomalaisella poliitikolla ei ole mitään selkärankaa, ei kykyä myöntää virheitään eivätkä edes joudu mistään vastuuseen. Suomalainen poliitikko on muuttunut kansan valitsemasta palvelijasta diktäaattoriksi, itsekkääksi ja kieroksi kansalaisten kiusaajaksi ja halveksijaksi.

Pirkko Kukkonen

Missä on ne työpaikat mitä hallitus lupasi ? Ei aktiivimallilla synny työpaikkoja. On pelkästään päivärahan leikkaus kyseessä, koska kaikkialla suomessa ei ole niitä töitä eikä aktiivitoimia. Kannustinloukut pois, lisää työllistämismäärärahoja ja jos tuet ei viivästyisi viikkoja, niin voisi tehdä niitä osa-aikatöitä, joita löytyy , enemmänkin. Viikon osa-aikatyöllä ei elä kuukautta jos tuet sen takia myöhästyy. JOs Päivärahat maksettaisiin kuukauden vaihteessa normaalisti ja maksetun kuukauden korjaukset tehtäisiin seuraavan kuukauden päivärahoihin, kannattaisi ottaa vastaa niitä pätkätöitäkin.

Käyttäjän JuhaSalden kuva
Juha Salden

Se on kuule Jari sellainen juttu, että olet aktivoinut kansaa hiukan eri tavalla mitä aioit. Merkitävin aktiovointitoimesi on itse aktiivimallin kumoamiseksi tehty kansalaisaloite, jota et voi ihan olankohautuksella ohittaa. Mikäli sinulla on vielä tähänkin jotain komentoitavaa, jossa on sanoja kuten hallitus tai hallitusohjelma, niin voi sinua. Voit olla varma, että pikkuhiljaa alkaa paine kasvamaan kun palautteen määrä kasvaa ja niiden luonne muuttuu.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Ajatellaanpa asiaa makrotasolla. Suomessa on aboutiarallaa yli 300.000 työtöntä ja avoimia työpaikkoja 40.000. Millä matematiikalla ja aktiivimallilla saadaan näin suuri määrä työttömiä mahtumaan avoimiin työpaikkoihin?

Ongelman ydin on siinä, että Suomessa on yksityisellä sektorilla aivan liian vähän työnantajia. Millä keinoin hallitus pystyisi aktivoimaan yksityissektoria palkkaamaan lisää työvoimaa?

Miettikääpä sitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset