Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Vaaleja tulee, vaaleja menee - tehdäkin pitäisi

Politiikka tuntuu olevan aina seuraavien vaalien odottamista. Tuskin vaalit on saatu käydyksi, niin jo ryhdytään spekuloimaan seuraavilla. Ja  gallupitkin ovat olevinaan eräänlaisia ”esivaaleja”. 

Maakuntavaalit on tulossa näillä näkymin tulevana syksynä ja ensi keväänä on eduskuntavaalit. Ja onhan sieltä tulossa myös EU-vaalitkin, yhdessä tai erikseen.
Kun itse olen istunut kohta kaksi kautta eduskunnassa ja kolmatta kautta valtuustossa, osaan entistä tarkemmin havainnoida tulevaa. Pystyn päättelemään kuka aikoo pyrkiä ehdolle ja millä taktiikalla. Aktivoituminen lehtien yleisöosastoilla on eräs varma merkki. Osa on aloittanut eduskuntavaalikampanjansa jo kuntavaaleissa. Eikä siinä mitään pahaa ole. Siitä vaan. Niinhän toimin itsekin. 

Nyt tunnutaan arvailevan ja jopa tietävän, kuinka Sinisille tulee käymään. ”Ei mitään poliittista tulevaisuutta”, ”Vaipuvat unholaan” jne. 

Ennustetaanpa sellaistakin, että osalta Sinisiä menee hermot ja että pyrkyä alkaisi olemaan muihin ryhmiin/puolueisiin. Ja että mitä lähemmäksi vaaleja tullaan sitä enemmän tällaista liikehdintää olisi. Koska en voi kenenkään muun puolesta puhua, niin omastani sentään voin. 

Minua on koko poliittisen urani aikana tituleerattu ”entiseksi demariksi”. Viimeksi HS:n pääkirjoituksessa tällä viikolla. Miksi moinen väärinkäsitys? No kun olen entinen luottamusmies ja luottamusmies on joillekin yhtä kuin demari. Hei, kyllä ihminen voi olla luottamushenkilö ilman jäsenkirjaakin. Enkä minä, arvon Demokraatti-lehti , ”kuumene” moisesta. Ihmettelen vain kun faktat eivät ole vieläkään tavoittaneet maan päälehteä.

Kun jätin Perussuomalaiset, tein sen täysin tietoisesti ja vakaasti päättäen. En ole katunut enkä kadu päätöstäni. Silloin tiesin, että otan riskin poliitikon urani jatkumisesta. Siltikään en kadu, koska vaihtoehtona oli…no ei mikään. Minua on aivan turha pyrkiä ”pelottelemaan” sillä, että ”putoat eduskunnasta”. Mitä sitten? Elämää on muuallakin. Ja ei, minulla ei ole luvattuna mitään virkaa yhtään missään vaan olen työtön työnhakija sillä hetkellä kun politiikka ammattina loppuu. 
Aktiivimalli koskee silloin myös itseäni(mistä moni lienee hyvillään). 

Maailmanlopun maalareille tiedoksi: pyrin eduskuntaan seuraavissa vaaleissa. Mutta eduskunta ei ole ollut eikä tule olemaan minulle mikään pakkomielle. Jos tulen valituksi, hyvä. Jos en, niin sitten se on niin. Olihan sekin kokemus jota ei saa pois. 


Tämän hallituksen olisi pitänyt kaatua jo moneen kertaan. Se on toki horjahdellut ja on ollut lähellä ”lusikoiden jakoa”. Silti, tänäänkin hallitus sai luottamuslauseen eduskunnalta. Ja se ratkaisee. Uskon, että hallitus istuu kautensa loppuun. Tuntuu sille, että aina kulloinkin istuva hallitus on se ”kaikkien aikojen surkein”. Ja että mikään hallitus ei saa mitään kaudellaan aikaiseksi paitsi tietysti pelkkää pahaa.  Hyvät saavutukset ovat aina muiden tekijöiden ja edellisten hallitusten aikaansaannoksia.

Mikä ikinä onkaan seuraavan hallituksen kokoonpano, se ei pääse karkuun suuria ja vaikeita päätöksiä. Päätöksiä, joita Suomen on uskallettava tehdä. Mielestäni niistä keskeisimmät liittyvät työllisyysasteen nostamiseen, rakennetyöttömyyteen ja sosiaaliturvan uudistamiseen. Jos hyvässä taloustilanteessa on ollut vaikea tehdä uudistuksia ja vaikeita päätöksiä niin kuinkahan vaikeaa tämä onkaan seuraavassa taantumassa? Kaiken positiivisen työllisyys-ja talouskehityksen keskellä Suomi ottaa yhä lähes 3 miljardia velkaa. Ottaa siis velkaa. Elämme velaksi vaikka Suomella menee taloudellisesti hyvin. 

Kun gallup nyt ennustaa vihervasemmistolle jopa hallitusvastuuta, niin hehän tullevat perumaan ensi töikseen jokaikisen tämän hallituksen surkean päätöksen, eikö niin? Ei. Sitä ne eivät tule tekemään. Ennustan, että kiittävät tätä hallitusta monesta nyt haukkumastaan asiasta. Ettei heidän tarvitse niitä tehdä.

Se taantuma tulee jossain vaiheessa ja toivon ettei Suomi ajaudu tekemään kipeitä ratkaisuja vasta viimeisessä hädässä ja pakon edessä. Jotta Suomi selviää tulevaisuuden haasteista, me tarvitsisimme päättäjiksi enemmän niitä, jotka eivät ajattele seuraavia vaaleja. On nimittäin niin, että ne kaikkein vaikeimmat päätökset ovat usein niitä kaikkein epäsuosituimpia ja niillä ei vaaleja voiteta. Siksi ne jäävät usein tekemättä…vaikka pitäisi. 

PS. Lähden aamulla työmatkalle Kanadaan, joten mahdollinen kommentointini puuttuminen johtuu siitä. Ei muusta syystä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No tuntuuko nyt yhtään että persiilleen on tehty kaikki?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström
Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Kiletämättä tarttis tehrä jottai, mutta se ei ole puolustus tehdä typeryyksiä. Ikävä kyllä nykyhallituksen yleisin perustelu typeryyksilleen on "pakko tehdä jotain". Perustelun huonous vain alleviivaa sitä tekemisen typeryyttä. Erityisen huvittavaa on sitten vinkua että mitään ei saisi tehdä. Saa tehdä, mutta edelleen olisi toivottavaa ettei tehtäisi pelkkiä typeryyksiä, siitähän se vastustus kumpuaa.

Pekka Pylkkönen

Hallitus on toimeenpannut merkittävän määrän esimerkiksi OECD:n avainsuosituksista, vaihtelevasti erikoisia variaatioita tehden toki. Niiden takana lienee melkoisesti enemmän tietoa ja asiantuntemusta kuin vaikkapa torilla mylvivien joukkojen.

Toistaiseksi julkaistujen lukujen valossa hallitus ei kai ole tunaroinut pahasti. Edes vasemmiston mielestä, sillä tuloerotkin ovat kaventuneet. Joo joo, on melko mahdollista että loppukaudella eivät kapene, mutta silti.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Maakuntavaalit on tulossa --- ja ensi keväänä on eduskuntavaalit. Ja onhan sieltä tulossa myös EU-vaalitkin."

- Jo parin päivän kuluttua ovat Italian vaalit! Nekin ovat kuulemma tärkeät Euroopan ja siten myös Suomen kannalta. Ja jos Saksan hallitus ei ota muodostuakseen, niin vaalithan siitä seuraa, ja taas on kaikki katkolla.

Kuka viitsisi googlata: kuinka monet parlamenttivaalit onkaan tulossa pelkästään EU-maissa tämän kalenterivuoden aikana? Jos vanha manner olisi pelastettavissa eduskuntavaaleja järjestämällä, eläisimme paratiisissa jo nyt.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Jari, onko Lex-Lindströmistä tulossa uusi painos ulos ennen eduskuntavaalia 2019.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos mielipidemittaukset antavat sinisille kannatukseksi alle 2 prosenttia, niin onko oikeasti realistista uskoa, että ne ovatkin "hehtaariluokalla" pahasti pielessä ja oikea kannatus olisikin lähellä kymmentä prosenttia?

Jos mittaukset pitävät vähääkän "kutinsa", niin ne näyttävät aika karua tulevaisuuden kuvaa sinisille. On lähellä, että koko puolue voi pudota eduskunnasta.

Vai uskooko Linsdtröm, että Sininen tulevaisuus kerkeää tekemään kevään 2019 eduskuntavaaleissa jonkinlaisen ihmeen?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jari kirjoitat mm. näin "Ja ei, minulla ei ole luvattuna mitään virkaa yhtään missään vaan olen työtön työnhakija sillä hetkellä kun politiikka ammattina loppuu.
Aktiivimalli koskee silloin myös itseäni(mistä moni lienee hyvillään)."

Miten aktiivimalli koskee eduskunnasta pundonneita edustajia, kun ovat oikeutettuja sopeutumisrahaan, joka laki on tullut voimaan 2011 alusta?

Sopeutumisrahan saamista koskevassa laissa sanotaan "Jos kansanedustaja on sopeutumisrahan päättyessä täyttänyt 59 vuotta, sopeutumisrahaa voidaan maksaa 65 vuoden ikään asti. Sopeutumisrahan määrä on aina vähintään se määrä, joka 6 §:n 1 momentin mukaisesti karttuu seitsemän vuoden edustajantoimesta. Sopeutumisrahasta on muutoin voimassa, mitä vanhuuseläkkeestä tässä laissa säädetään." Varsinaisen sopeutumisrahan saavat alle 59 v täyttäneet kaksi kautta istuneet 2 vuotta, joka on enemmän kuin tavallisen tallaajapalkansaajan päivärahan maksuaika.

Näin ollen ko. ehdon täyttyessä voi sopeutumisrahaa saada jopa 6 vuotta, vaikka olisi ollut yhden kauden kansanedustaja. Sitä vastoin ansiosidonnaista päivärahaa voi saada enintään 500 pv:ltä, kun työhistoriaa on vähintään viisi vuotta viimeisen 20 vuoden aikana ja on iältään vähintään 58 vuotta. Muutoin alle 58 v oikeus on 400 pv:ään, joka koskisi pudotessasi myös sinua jollet saisi kansanedustajan sopeutumisrahaa kaksi vuotta.

Onko tiedossasi sopeutumisrahalain, joka on käytännössä siis työttömyyskorvausta sopeutumiseläkkeen kanssa, lakkauttaminen yhdessä sopeutumiseläkelain kanssa vai miksi ihmeessä kerrot olevasi aktiivimallin parissa? Kansanedustajathan ovat keksineet itse 2010 rälssin omaksi edukseen ja vain lain nimen avulla toiseksi kuin mitä työttömyyskorvaus laki suvaitsee "palkita" tavallista työtöntä kansalaista. Aktiivimalli ei käytännössä koske pudonneita kansanedustajia, sillä heiltä ei käsittääkseni edellytetä edes työttömyyskassan jäsenyyttä. Vai?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Loistava kysymys Sirpa, joka ansaitsisi vastauksen ministeriltä. Tällainen kuva minullakin on ja silloin tällainen puheenvuoro ikäänkuin samassa veneessä olosta ei oikein vakuuta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Nico, kuten huomaat ei ministeriltä vastausta löytynyt, vaikka muutamiin kommentteihin on käynyt vastaamassa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen
Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on muuten huvittavaa, että persuja tuntuu harmittavan, kun toista ei harmitakkaan. :)

Neljä vuotta on aina työsuhde, ja sitten se loppuu, mitäs sitä ihmettelemään.

Enää puuttuu normaalit petturi, petturi möläytykset, no eipä ne taida kaukana olla.

Kannattaa olla hymyssäsuin, sillä kohta ne siniset ei oo enää hallituksessa, tosin ei siellä ole persujakaan tulevaisuudessa.

Kannattaa hymyillä, sillä vitutukseen voi kuolla.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

No ei Paavo Väyrynen ainakaan ihan vielä ole kuollut vaikka juuri nyt häntä varmaan vituttaa taas tosi rankasti.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kannattaisiko lopettaa vaaleissa äänestäminen kokonaan? Sitä entistä useampi miettii. Ei saisi arvostella hallituksia ja nykyinen hallitus ei ole sen parempi, kuin pitkä lista aikaisempiakaan hallituksia, joten onkohan edustuksellinen demokratia jo tiensä päässä?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Tehdäkin pitäisi".

Sairaalamaailmassa ja kirurgiassa on aina pätenyt se ikivanha totuus, että taitavin kirurgi on hän, joka ymmärtää jättää joskus potilaan leikkaamatta.

Sama koskee poliitikkoja ja poliittisten päätösten toimeenpanoa.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Niin että paras päätoksentekijä on se, joka ymmärtää joskus olla tekemättä päätöksiä? Sellainenha on ihan helvetin huono valtiopäämies. Ei kai kukaan halua palata viime hallitukseen, joka ei tehnyt yhtään mitään. Toki nykyisenkin hallituksen jäljiltä näyttää jäävän paljon rakenteellista työtä tekemättä, eikä viime aikaiset gallupit lupaa, että seuraavakaan hallitus niitä pystyisi tekemään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Päätöksiä voi tehdä vaikka joka päivä, mutta kaikkia onnettomia ja vääriä päätöksiä ei tule panna toimeen.

Tässä se kansalaistaito ja poliittinen kokemus vasta mitataan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tuohon luottamusmiesasiaan totean, että toimittajilla on todella syytä skarpata liittäessään puoluetunnuksia työpaikkojen luottamushenkilöiden perään. Ei ole isokaan työ varmistaa asia.

Demarileima on yleinen, kun luottamusmiehistä on kysymys. Muistan 1970-luvulla millainen paikalliskohu syntyi kuntavaalien alla kun firman luottamusmies oli SMP:n listalla ehdokkaana. Kaikki olivat automaattisesti pitäneet häntä demarina vaikka oli poliittisesti sitoutumaton.

Työntekijät valitsevat itselleen mieluisen luottamusmiehen, eikä tehtävään valitulle seuraa siitä automaattista pakkoa liittyä demareihin jos ei sitä ennestään ole.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Jarilla on hiukkasen jo luopujan defaismia tässä kirjoituksessa. Ymmärrettävästi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Parempi ymmärtää luopua, kuin luopua ymmärtämisestä.

Näppärät ''mukahauskat'' kirjoitukset ovat sitten eri asia.

Luoja suojelkoon meitä perussuomalaisilta ''asiantuntijoilta''

Pekka Iiskonmaki

''Jarilla on hiukkasen jo luopujan defaismia tässä kirjoituksessa. Ymmärrettävästi.''

Jari katselee jo taaksepäin ja ei se paperiteollisuus mikään hullumpi työpaikka ole.

Jari ei ole yksin. Sinisiä ystäviä on muitakin töitä etsimässä. Olihan ne aikoja.

Simon Elo teki jo tilityksen. Politiikka ei ole koko elämä.

Soini? Pitäjä Etelä-Pohjanmaalla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Soini

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ei ole luopumista vaan mahdollisuuksien punnintaa.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Kaakkois-Suomessa voisi yksi mies päästä Eduskuntaan demareiden väreissä! Ootko harkinnut?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei siinä mitään, ihan hyvää pohdiskelua Jarilta. Muistan kuitenkin toisen Jarin, jolle ei merkannut mikään muu kuin oma poliittisella uralla eteenpäin meneminen. Totuus on kuitenkin se, että Sinisten nykyisellä kannatuksella ei pitkälle pötkitä tai sitten pitää se ihme tapahtua. Damokleen miekka roikkuu pään päällä ja seuraavissa vaaleissa tällä menolla korkeintaan 2 edustajaa pääsee läpi, mutta sitä ihmettä odotellessa. Ja tosiaan aktiivimalli ei sinua koske, vaikka tippuisitkin eduskunnasta, saat sopeutumisrahan tai sitten ilmeisesti et, jos et halua hakea sitä lainkaan itsellesi. Kysynkin, aiotko hakea sitä, jos jäät työttömäksi eikä sinulla ole palkkiovirkaa tai mitään muuta tiedossa ettekä lopeta eduskunnassa ollessasi koko järjestelmää ennen sitä, kun mahdollisesti tiput eduskunnasta seuraavissa vaaleissa? Sinä mahdollisesti vielä säilyttäisit paikkasi, jos vaihtaisit nyt nopeasti takaisin perussuomalaisiin, mutta nyt alkaa kyllä olla jo kiire siihen ja kirjoituksestasi päätellen et ole näin tekemässä, vaan uskot mieluummin siihen ihmeeseen. Mukavaa ja turvallista matkaa Kanadaan, se on hieno maa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#15 Minäkin muistan sen Vesan, joka lupasi olla kiukuttelematta kun ei päässyt eduskuntavaaliehdokkaaksi. Toisin kävi.

Sitä kannattaisi muistella ENSIN mitä ja miten itse on toiminut. Mutta kukin tyylillään. Aika kultaa muistot.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos, kun vastasit, nyt tulee respektia. Kritisoin vain sitä, kun ei toimittu vaalilain ja puolueen sääntöjen mukaan enkä pyytänyt muuta kuin sen, että olisi toimittu lain ja sääntöjen mukaan. Perusjärjestö olisi päättänyt kuten lain mukaan kuuluu, pääsenkö jäsenvaaleihin vai en. Muutahan en pyytänyt. Näin jälkikäteen ajateltuna todella naurettava juttu, kun "kilpahevonen" ei päässyt edes alkueriin, mutta mitäpä noista menneistä, kun ei menneetkään meistä. Olisi mukava jutella joskus lisää, mutta tehdään se mieluummin kahden kesken. Onhan tämä politiikka mennyt hulluksi ja hullummaksi tuntuu vain menevän. Nyt Paavo Väyrynenkin on erotettu perustamastaan kansalaispuolueesta mm. rahasotkujen vuoksi. https://yle.fi/uutiset/3-10100561

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Eihän täällä Ritala kukaan muu ole puhunut persuista kuin Ritala ja kahdessa kommentissaan jo.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se koira älähtää, johon...... :)

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Jari on asiallisin ja rehellisin ministeri kautta aikojen. Voimia vaikeassa pestissä. Nämä vaikeudet ovat entisten hallitusten peruja. Niiden poliitikkojen, jotka laskeskelevat gallupeja ja mahdollisia hallituspaikkoja. Sama henki on monella työpaikalla. Ne, jotka ahkerimmin ja tunnollisimmin tekevät työnsä eivät pidä siitä ääntä.
Paikallisen perussuomalaisen yhdistyksen perustajajäsenenä ja pitkän linjan puolueaktiivina poistuin Tampereen puoluekokouksesta kesken äänestysten ja erosin heti puolueesta. Hillotolpalla olevia ja sinne tulevia aina löytyy!!

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

JL: "Tämän hallituksen olisi pitänyt kaatua jo moneen kertaan."

Tästä olen samaa mieltä kerallasi, joskin sanojen taakse virkkeessä lataat varmasti tyystin eri merkityksen kuin minä.

Kiitän Elina Lepomäkeä sote-asiassa rehellisestä ja rohkeasta ulostulostaan ja toivon, että hän myös äänestää lupaamansa mukaisesti. Muutoin en jaa libertaarin kanssa poliittisesti mitään. Puolue- ja ryhmäkurin perustuslaittomuuden ymmärtäviä parlamentaarikkoja tarvitaan jokaisessa puolueessa. Luonnollisesti jokaisen jäsenen on sitouduttava puolueensa kirjalliseen ohjelmaan, mutta mikä menee sen yli ja ohi on arvotonta eikä sido ketään mihinkään. Puolue- ja ryhmäkuri estävät demokratian toteutumisen mahdollisuuden.

Sinä, Jari, olet persoonana tämän hallituksen siedettävin ministeri - ihmisestä ministerin roolin takana en tiedä, kun en tunne, mutta näkemästäni ja lukemastani päätellen kelpo mies. Arvostan sitä, että panet itsesi likoon ja keskustelet laatimassasi blogitekstissä.

Tämä aika (aakkosellisesti: Keskusta-Kokoomus-Siniset) päättyy ja samalla Siniset poistuvat historiaan tyystin/miltei. Sinä löydät kyllä uuden tehtävän.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Parempi olla tekemättä, kuin tehdä vääriä päätöksiä.

Pasi Karlsson

Tärkeintä tuntuu olevan, että kansanedustaja valitsee istuntokauden aikana sen puolueen omakseen, josta on eniten hyötyä itselleen?

Käyttäjän OpoTiainen kuva
Opo Tiainen

Jos toimisitte vastuullisesti nostaisitte kytkintä hallituksesta ja valtakuntamme säästyisi kepun maakuntahallinnolta. Ymmärrän kyllä että Audin takapenkki on nasta mesta mutta eikös tuo ole jo koettu? Tämän tehtyänne Teistä muutama voi vielä jatkaa eduskunnassa. Muutoin on kyllä tiukkaa. Toisaalta sopeuttamisraha odottaa, joten mitä sitä stressaamaan. Stressiä saattaa kyllä olla edessä jos ja kun pitäisi mennä makkaraa jakamaan toreille ja turuille. "Ota makkara ja äänestä luotettavia sinisiä." Aika kornilta kuulostaa...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Nyt tunnutaan arvailevan ja jopa tietävän, kuinka Sinisille tulee käymään. ”Ei mitään poliittista tulevaisuutta”, ”Vaipuvat unholaan” jne."

Suomalaiset eivät tykkää kepittämispolitiikasta, eikä äänestäjien pettämisestä. Siitä syystä sinisten kannatus vakiintunut alle kahteen prosenttiin. Soinin porukalta lähti puolueen sisällä Perussuomalaisissa äänestäjät kävelemään, joten Terho hävisi vaalit. Siniset eivät saa ääniä Keskustaa, tai Kokoomusta äänestäneistä, joten ei ole äänestäjäkentässä jäljellä kohderyhmää, josta ääniä saisi.

Juuri nämä ovat ne realiteetit missä eletään.

Kerro Linström millä perusteella uskot toisenlaiseen kehitykseen? Tapahtuu joku mieletön käänne taloudessa ja hyvinvoinnissa parempaan, joka onnistuu hallituksessa niin, että siitä kunnia tulee sinisille, jolloin suuret joukot äänestäjiä huomaavatkin olleensa väärässä?

Vai mihin "realiteetteihin" Lindström sitten uskoo? Kokoomuksella ja Keskustalla on vakiintuneet kannattajansa jo. Onko jossain piilossa valtava äänestäjämäärä, joka katselee kiinnostuneena sinisiä ja ajattlee, että kepityspolitiikka ja Sote
siinä muodossa, jota hallitus ajaa on ok? Siis ketkä?

Montako edustajaa eduskuntaan siniset saavat alle kahden prosentin kannatuksella?

eugenepohjola

Missä viipyy suurpääomien aktiivimalli ?

Eugen Pohjola

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari

https://m.iltalehti.fi/politiikka/2018030922007813...

Köyhiä tulee ja köyhiä menee. Kuka pusertaa ensimmäisen luodin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset