Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Oikea vastaus on: Kanada

Aloin kirjoittamaan tätä blogia Lontoon Heathrown kentällä. Yli Atlantin vienyt, noin 7 tuntinen lentomatka, on takana ja edessä oli loppukiri kohti Helsinkiä. Kerron tässä nyt ihan yleisellä tasolla matkakertomuksen omaisesti matkastamme. Viestintää hoidettiin Twitterissä hashtagilla #JarppaCANADA

Olimme siis TEM:n delegaation kanssa noin viikon mittaisella työmatkalla Kanadan Torontossa. Matka jakautui kahteen eri osioon. Ensimmäiset päivät "sijaistin" elinkeinoministeri Mika Lintilää kaivosasioissa. Torontossa järjestettiin Nordic Mining Day, Suomen vetovastuulla. 
Lisäksi osallistuin PDAC:n tapahtumiin(Prospectors and Developers Association of Canada), kuten PDAC-messuihin, sijoittajaillalliselle ja Face to face- tapaamiseen Ontarion alueen päättäjien kanssa. Tämä PDAC on yksi maailman suurimmista kaivosalan tapahtumista johon osallistuu vuosittain 20000-25000 kävijää. Tapahtumassa on erilliset näyttelyosastot sijoittajille ja teknologiatoimittajille. Suomi oli hyvin esillä mm.Outotecin, GTKn ja Mining Finland-kasvuohjelmalla ja sen yritysjäsenien toimesta omalla näyttelyosastolla.

Sunnuntaina 4.3 tutustuimme päivällä Niagaran putouksiin. Vaikuttavan näköistä. Energian tuotantoon vettä riittää. Tapasimme illalla Mining Finland- kasvuohjelman yrityksiä.

Maanantaina 5.3 osallistuin mm. PDAC-kokoukseen ja pidin sen avauspuheen. 

Tiistaina 6.3 tapasin Sudburyn toimijoita messualueella. Lisäksi tapasin messuilla Irlannin luonnonvaroista vastaava ministeri Sean Kynen.
Illalla osallistuimme PDAC/Awards- gaalaan. Siellä palkittiin alan toimijoita useissa eri kategorioissa.

Matkan toinen osuus koostui tutustumisesta Kanadan tapaan kotouttaa/työllistää maahanmuuttajia.

Strategia on koko lailla selvä: Kanada tarvitsee maahanmuuttajia ja pyrkii sekä auttamaan heitä että samalla itse hyötymään taloudellisesti. Tätä ei millään lailla peitellä vaan sanoma on selkeä. Kanada valitsee osaajia, jotka voivat hyödyttää maan talouskasvua ja huoltosuhdetta. 

Tapaamiset keskittyivät tähän teemaan. Sekä Toronton kaupungin että Ontarion osavaltion toimijoiden tapaamiset olivat varsin mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä. Kanada ei kuten USAkaan ole sama asia kuin Suomi, mutta on hyvä käydä hakemassa vaikutteita ja ideoita muualta. On itsestäänselvää, että työperäinen maahanmuutto ja pakolaisuus ovat eri asioita. Totean tämän tässä näin erikseen, koska tiedän jo entuudestaan että minulle tullaan tämäkin asia kertomaan joidenkin taholta. 

Tapasin keskiviikkona 7.3 pääjohtaja Corinne Piercen ja  kabinettipäällikkö Ali Salamin( Settlement and Integration Branch, Immigration, Refugees and Citizenship Canada). 

Tämän jälkeen lounastimme hra 99:n ravintolassa. Päivä jatkui vierailulla Lumon Canadan luona. Olli Vänskä kertoi Lumonin toiminnasta Kanadassa. He ovat saaneet sitkeän työn ansiosta jalansijaa maassa. Markkinathan ovat valtavat. Lumon siis valmistaa ja toimittaa parvekelasituksia ja patioita. Maailman huippuluokkaa olevia tuotteita. Siellä oli muuten Kouvola muutenkin edustettuna kuin vain sillä, että Lumonin pääpaikka on Kouvolassa. Twitter kertokoon lisää asiasta kiinnostuneille.

8.3 torstaina vierailimme TRIEC:ssä(Toronto Region Immigrant Employment Council). Johtaja Debroy Chan kertoi meille TRIECin toiminnasta esim.mentorointimallistaan.
Samana päivänä tapasin myös Ontarion provinssin työministerin, Kevin Flynnin. Hänen kanssaan kävimme keskustelua mm.pitkäaikaistyöttömyydestä, vaikeimmin työllistyvistä ja niistä keinoista joilla Ontario pyrkii vaikuttamaan työllistymiseen. 

Lopuksi, ennen lähtöä lentokentälle, vierailimme UNIFORin(suurin yksityisen sektorin ammattiliitto)luona. Sari Sairanen kertoi meille heidän haasteistaan, erityisesti nuorisotyöttömyys nousi esille. Myös työsuojelukysymykset olivat esillä.

Kaiken kaikkiaan varsin onnistunut matka. Saimme hyvän kattauksen kaivosasioista ja erityisesti hyvistä mahdollisuuksista joita ala tarjoaa myös Suomelle. Suomi on erittäin potentiaalinen kohde uusille kaivoksille ja toisaalta alan teknologiaa tarjoaville yrityksille globaalisti. On ilman muuta pidettävä huoli kestävästä tavasta harjoittaa toimintaa ja se oli korostetusti esillä käytetyissä puheenvuoroissa. 

Kanadan maahanmuuttopolitiikka on erilaista kuin Suomen. Se perustuu vahvasti työperäiseen maahanmuuttoon ja osaajien hyödyntämiseen maan talouden ja vaurauden edistäjänä. Tämä kulma tuli varsin selvästi esille. Kanadassa yli puolet maan viimeaikaisesta(2016) maahanmuutosta on tullut 10 maasta. Filippiinit, Intia ja Kiina huippuna. 2016 Kanada oli koti 5,7 miljoonalle maahanmuuttajalle. Heistä lähes 860.000 oli pakolaisia. 1,2 miljoonasta viime vuosina maahan tulleesta(2011-2016) 6/10 oli taloudellisia maahanmuuttajia(Economic immigrants), 3/10 perheen yhdistämisen kautta(Family immigrants) ja 1/10 pakolaisia.


Suomen Kanadan suurlähettiläs Vesa Lehtonen  auttoi käytännön asioissa(esim.kuljetukset) erinomaisella tavalla koko matkan ajan. Tämäkin reissu todisti sen, että meillä on varsin osaavat ihmiset ulkomailla tekemässä työtä Suomen eteen ja puolesta.

Kiitos kaikille matkaan osallistuneille ja sen järjestäneille tahoille. Aikaero on seitsemän tuntia ja hieman tuntuu kropassa, mutta  ehkä se ei haittaa normaalia enempää. Olen jäävi sitä arvioimaan.

Kummelista tuttu KÄNÄDÄ on nyt hieman tutumpi kuin aiemmin. Tosin vain Toronton osalta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

"Kaiken kaikkiaan varsin onnistunut matka."

Olisi hienoa kuulla, mikä ylipäätään olisi voinut mennä pieleen kun valmiiksi suunnitellun, ohjatun ja maksetun matkan sisältönä on tavata toisia ihmisiä, jutella, kahvitella ja ruokailla.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#1 Eikö ollutkin? Hienoa että tavoitit ytimen...ettei vaan kateutta ole ilmassa? Se on turhaa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

...ettei vaan kateutta ole ilmassa?

Matkasta kyllä, mutta ei ensi eduskuntavaaleista.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #5

#5
Huoh! Helpotuksen huokaus.

Matka oli TYÖMATKA. Ja se on muutakin kuin kahvittelua ja syömistä. Toki niitäkin tarvitaan.
Lienee helppoa olla sitä mieltä, että tällainen matkustelu on turhaa veronmaksajien rahojen tuhlaamista. Varsinkaan jos ei itsellä ole mitään hajua siitä mitä se oikeasti on.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #7

Tiedän kyllä, että se oli työmatka. Ei minua veronmaksajien rahojenkaan tuhlaaminen sinällään harmita, tuhlattavaksihan ne verot kannetaan. Ja kuka tietää, ehkä jonain päivänä olen itsekin nk. saamapuolella.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #14

Herra Henteri, oletko sitä mieltä, ettei ministereiden tarvitse matkustella, ainakaan veronmaksajien rahoilla?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #20

En ole. Pointtini oli alunperin siinä, että kun aina kerrotaan kuinka onnistununeita nämä matkat ovat olleet, niin herää kysymys, kuinka ne voisivat edes mennä pieleen. Eihän näillä matkoilla ole pääsääntöisesti mitään selkeää ja etukäteen asetettua päämäärää, jota tavoitellaan. Kaippa niitä kuitenkin "tarvitaan".

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #45

Kommentisi antoi väärän mielikuvan. Matkan onnistuminen on muutakin kuin mitä sinä annoit ymmärtää. Myönnät kuitenkin, että niitä "tarvitaan", mutta päämäärä olisi tarpeen, voi voi.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman Vastaus kommenttiin #5

Ottamatta kantaa muuhun kuin työmatkaan, niin voin todeta, että ne eivät ole lomamatkoja ja kahvittelua. Itse jouduin matkustamaan aikoinaan jopa yli 100 vuorokautta vuodessa, niin nautintoja ne työmatkat eivät ole, vaan välttämätön paha!

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #55

Tiedän, että työmatka ei ole sama asia kuin lomamatka.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olen ollut pitkään sitä mieltä, että Kanada olisi monessa suhteessa Suomelle hyvä kumppani ja samalla myös referenssi. Vaikka maa on suunnattoman suuri Suomeen verrattuna, sen luonnonolosuhteet ovat monelta osin Suomeen verrattavissa. Maahanmuuttopolitiikan lisäksi he ovat edistyksellisiä vaikkapa energia- ja koulutuspolitiikassaan. Heidän tietotekniikkaosaamisensa on huippuluokkaa.

Ikävä, että ette ilmeisestikään Ontarion osalta keskustelleet juurikaan heidän energiapolitiikastaan. Osavaltiohan tuottaa ydinvoimalla niin suuren osan energiastaan, että he ovat ensimmäisenä maailmassa luopuneet kokonaan hiilivoimaloista. Kaiken lisäksi he ovat sähköenergian nettoviejä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#2 Kanada ON Suomelle hyvä kumppani. Siellä on paljon potentiaalia. esim.Ontarion osavaltio on niin suuri toimija, että sen kanssa yhteistyö on hyödyksi meille. He ovat vierailleet Suomessa vastikään Kemi-Tornio-alueella.

Emme keskustelleet energiapolitiikasta vaan kaivosalasta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Karkeastihan Ontario on reilun kaksi kertaa Suomen kokoinen. Kun Suomi on tuhansien järvien maa niin Ontario on kauniiden järvien maa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Pieni tarkennus. Ontario ei ole osavaltio, vaan provinssi (Province of Ontario). Kanadan provinsseilla on vähemmän itsenäistä valtaa kuin USAn osavaltioilla ja tästä syystä Kanada maana on yhtenäisempi ja vaikuttaisi toimivan kitkattomammin kuin USA. Esim USAssa on jatkuva riitely siitä mitkä asiat kuuluvat liittovaltiolle ja mitkä osavaltioille. Kanadassa raja on selvä, melkein kaikki asiat päätetään Ottawassa ja lainsäädäntö on yhtenäisempää.

YK on rankannut Kanadan parhaaksi valtioksi maailmassa monena vuotena, useammin kuin ehkä minkään muun valtion (Sveitsi?). Herra ministeri, tämä olisi hyvä päämäärä Suomellekin!

https://en.wikipedia.org/wiki/Ontario

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Vuorimiesyhdistyksen 75. vuosikokous on 23.3.2018 Marina Gongress Centerissä Katajannokalla. Siellä mm. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ja Pääesikunnan päällikkö kenraaliluutnantti Timo Kivinen puhuvat maallemme tärkeistä asioista. Varmaan edes yhdistyksen puheenjohtajan (tj Jari Rosendal, Kemira Oyj) kautta ministerin Kanadan vierailun päätulos olisi osallistujien mielenkiintoa herättävä asia.

https://www.facebook.com/YaraSiilinjarvi/

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Kiitokset ministeri Lindströmille maanläheisestä ja selkeästä matkakertomuksesta. Tällaista lukee mielellään.
Uskottava puhe lähtee uskottavasta elämästä.

> " Strategia on koko lailla selvä: Kanada tarvitsee maahanmuuttajia ja pyrkii sekä auttamaan heitä että samalla itse hyötymään taloudellisesti. Tätä ei millään lailla peitellä vaan sanoma on selkeä. Kanada valitsee osaajia, jotka voivat hyödyttää maan talouskasvua ja huoltosuhdetta. "

Luulisi että maahanmuuttajien löytäminen ei ole nykyään vaikeaa. Kanada on Wikipedian mukaan maailman n 20:ksi rikkain maa.
Jos suvaitsevaisuutta riittää, ei luulisi olevan ylipääsemättömiä vaikeuksia vastaanottaa muukalaisia. Suomen kannattaa seurata tilannetta.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#9 Kiitos positiivisesta palautteesta.

Kanada lisää työperäistä maahanmuuttoa suunnitelmallisesti.

Pekka Kohonen

Todella mielenkiintoista, että "sinisten" edustaja puhuu mistään maahanmuutosta positiivisesti. Missä vaiheessa Suomessa voisi olla edellytyksiä kehittää selkeää työperäistä maahanmuuttoa tukevaa politiikkaa? Ja mikä on työperäisen ja muun maahanmuuton suhde? Kanada voi valita ketä ottaa maantieteellisen asemansa takia; Nyt kun ei-säädelty maahanmuutto / pakolaisuus EU:n ulkopuolelta alkaa olla hallinnassa, olisiko edellytyksiä kehittää Kanadan, Uuden-Seelannin tai Australian tapaista politiikkaa? Tämä kyllä (parhaassa) tapauksessa lisäisi Suomeen EU:n ulkopuolelta tulevien määrää aika lailla rajusti.

Toni Rintala

"Jos suvaitsevaisuutta riittää, ei luulisi olevan ylipääsemättömiä vaikeuksia vastaanottaa muukalaisia. Suomen kannattaa seurata tilannetta."

Kanada on paljon Suomea tarkempi ja suvaitsemattomampi maahanmuuttajien vastaanottamisessa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Varsin onnistunut matka raportoi Jari mutta usein ulkomaan matkalla tarvitaan riittävää kielitaitoa jotta matkan tapahtumat ja puheet virtaisivat havannoitsijan tajuntaan. Mutta teillähän on tietenkin tulkit matkalla mukana ja raportit matkan päätteeksi laativat luettavaksenne teidän avustajat.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Voi, nyt minun tarvitsee tuottaa sinulle pettymys. En käytä tulkkeja vaan menen ilman heitä.

Raportteja toki tehdään myös virkamiesten toimesta.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Kiitän Jaria rehellisestä vastauksestaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En tiennytkään että lento Lontoosta Suomeen lennetään nopeammin kuin muut osuudet, eli "loppukiri". Hyvää työtä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#15. Siinä sitä tuli sivistystä lisää.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Hyvä matkaraportti, josta poimin mm.työperäisen maahanmuuton.

Suomestakin on lähdetty aika ajoin Kanadaan, jos nyt ei aivan 'kultaa vuolemaan', niin ainakin pakoon suomalaista köyhyyttä ja työn puutetta.

Lähtijöiden joukossa oli aikanaan isäni vanhin veli, Otto, ikää tuolloin 17 v. Hän matkusti rahtilaivoilla rapakon taakse ja ryhtyi metsätyömieheksi. Ontario oli alue, jonne hän perusti perheensä.
Rankkaa työtä ja elintilan raivaamista. Sitä se oli. Hän tuli käymään Suomessa 50:n Kanadan vuoden jälkeen ja hämmästeli kehittynyttä maatamme. Haaveili jopa Suomeen paluusta, mutta eipä siitä mitään tullut.

Port Arthurissa on toiminut Suomi-yhteisö. Lienee vieläkin voimissaan, joskin aika on korjannut vanhinta siirtolaispolvea.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tyypillistä tehdä virkamatkoista matkakertomuksia. Niitä minullakin on vielä jäljellä jostain merkillisestä syystä.

Minua jäi vaivaamaan nuo kaivokset: Kirjoitit:"Suomi on erittäin potentiaalinen kohde uusille kaivoksille ja toisaalta alan teknologiaa tarjoaville yrityksille globaalisti" Me tarjoamme ulkomaisille yrityksille melkoiset edellytykset. On mineraalit ja aarteet etsitty valmiiksi. Sen kun tulevat: Infra rakennetaan suomalaisten veronmaksajien varoin. Muutama työpaikka tulee, mutta aarteet katoavat maailmalle. Tulot peitellään eikä tänne jää kuin saasteet. Minusta tuo ei ole oikeaa politiikkaa. Kaivosvero olisi ehkä pieni lohtu siitä mitä tulevat sukupolvet menettävät. Joku järki näissäkin asioissa, mutta eihän niistä varmasti matkalla puhuttu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Seminaarit ja virkamatkat ovat ansiokkaita, mutta valtiomies on hän joka niiden perusteella tekee oikeita toimenpiteitä. Valitettavan usein käy hyvän ja onnistuneen matkankin jälkeen niin kuin käy koiralle paskansa kanssa se jää siihen ja koira unohtaa sen noin sekunnissa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#18.
Juuri näin. Suomi on avannut kansallisvarallisuutensa ulkomaisille konserneille. Parhaillaan kaivosmuseon jättimäisiä otosnäytteitä laukkaa analysoimassa ulkomaiden partiot.

Seuraava jättimäinen buusti kohdistuu ( jo nyt) "vihreän" energiateknologian etenemisen myötä akkuteollisuuden räjähdysmäiseen kasvuun. Monsteriyhtiöt kartoittavat tulisella paineella maailman litium-varantoja. Suomen maaperässö on litiumia. Yhtiöt pääsevät täällä valmiille, suomalaisten yhtiöiden ja uskollisten malminöytekerääjien jäljiltä oleva malmiikartoitustyö nöytteineen serveerataan vastikkeetta näille haukoille.
Mitä olet tehnyt tämän tilanteen jörkevöittömiseksi ja suomalaisen vastuullisen kaivannaisteollisuuden edistämiseksi ja kansallisvarallisuuden puolustamiseksi?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#18 Jos suomalainen raha olisi enemmän kiinnostunut rahoittamaan kaivoshankkeita, niin sehän olisi hyvä asia. Kaivos ei synny hetkessä vaan se on todella pitkäjänteistä työtä. Rahaa palaa jo ennen kuin "kuokka" lyödään maahan.

Kyllä ne työpaikat ovat kuitenkin Suomessa ja niiltä osin tuovat kansantaloudellemme hyötyä. Varsinkin kun kaivosten sijainti on usen siellä, missä muita työmahdollisuuksia ei paljoa ole.
Kaivosverossa on siinäkin monta puolta.
Kyllä tästä kaikesta puhuttiin. Kuten ympäristöasioistakin.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 24 "Kyllä ne työpaikat ovat kuitenkin Suomessa ja niiltä osin tuovat kansantaloudellemme hyötyä. "

Tulee mieleen Yara-kauppa. Fosforilannoitteet ovat jo lähitulevaisuudessa maan huoltovarmuuden kannalta liipaisimella, kun maailmasta ne ovat loppumassa. Näiden perusraaka-ainelähteet myytiin polkuhintaan norjalaisille. Jos oikein muistan, niin kertalukua 10%:lla niiden maailmanmarkkina-arvosta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #27

Hyvä kommentti! Kannattaa lukea myös tuore julkaisu asiasta! https://yle.fi/uutiset/3-10107436?origin=rss

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vähän tyhmiä nuo norjalaiset kun eivät antaneet öljyjään Essolle hyödynnettäväksi vaan hyötyvät itse. Esso olisi varmaan antanut työpaikkoja norjalaisille ja maksanut jopa palkkaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #50
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #52

Niimpä, Norjan poliitikot ajattelevat Norjan ja norjalaisten etua, kun taas Suomessa poliitikot ajattelevat ensijaisesti ylikansallisten sijoittajien etua. Tämä näkyy kansantaloudessa, Suomessa velkaantumisena ja palvelujen karsimisena, Norjassa vaurautena ja hyvinvointina.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #66

Suomessa poliitikot turhan usein ajattelevan korkeintaan seuraavaan vaalikauteen saakka ja mitäpä tulevaisuudesta ja pitkäjänteisyydestä.... Norja toimi järkevästi. Suomi selvästikin jatkaa valtion/kansalaistensa omaisuuden myymistä karuun loppuun saakka. Alkaa kohta loppua jo myymisen kohteet.... mutta onhan tuossa vielä ainakin jotain maavaroja ja Suomen vedet vaikka kaupattavaksi.... sopuhintaan (halvalla) tietenkin.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Emme tarvitse työperäistä maahanmuuttoa sensijaan tarvitsemme työtä ja pätkätyöt pidemmiksi joilla edes eläke kertyisi. Ei taritte mennä merta edemmäs asiaa tutkimaan.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#21. Nerokas kommentti. Ja ajattelit hoitaa tämän miten? Kuulostaa helpolta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Työelämän silppuuntumista ei voi välttää mutta jotain asialle voidaan tehdä.

Yksi mikä voisi toimia olisi luokitella työssä oleva eri tavoin. Työssä oleva on vaikka vakinaistetussa kokopäivätyössä oleva. Koeaikoja ei lasketa. Myös yrittäjä voidaan laskea kokopäivä työssäolevaksi jos on esittää tosite maksetusta kuukausipalkasta edelliseltä 4kk ajalta summan ollessa isompi kuin joku työmarkkinatuki.

Mikäli edellä mainitut ehdot ei täyty, ihminen pitäisi luokitella "osatyölliseksi" ja pitäisi saada jotenkin turvattua ihmisen toimeentulo automaattisella tulonsiirrolla, eli työmarkkinatuki, sairaspäiväraha, toimeentulotuki, asumistuki, eläke, lapsilisä, opintotuki tai mikä nyt onkaan statuksena tulisi automaattisesti ilman mitään anomisia. Siitä voidaan sitten maksella takaisin päin sen mukaan mitä tulee rahaa tilille.

Nykyisin kun on ongelmana se, että ihmiset eivät saa kaikkia heille kuuluvia tulonsiirtoja kun ei tiedä mihin on oikeutettu milloinkin, ja silpputyöt tekee sitä, että rahaa ei tule mistään silloin kun ei ole työtä.

Katkonaisuus tuloissa aiheuttaa velkaantumista, ja silloinkin kun lainaa tarvittaisiin niin sitä on vaikea saada kun ei ole säännöllistä tuloa. Seuraa psyykkisiä ongelmia ja muuta paskaa. Nollatuntisopimukset varsinkin ovat nykyisen järjestelmän syöpä. Voisi vaikka kieltää sellaiset jos ei ole vähintään 700-800€/kk pohjapalkkaa riippumatta töiden määrästä.

--

Eli näinhän se järestyy kun hyväksytään lyhyet työsuhteet, aktiivimallit ja silppuuntumiset ja muutetaan tulonsiirrot vastaamaan tätä. Työelämä saa olla silppuista mutta tulot eivät saa silppuista. Ei pysty muuten suunnittemaan elämää yhtään mitenkään eikä laskut, vuokrat yms. mene katkolle kun töitä ei ole.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Mahtoi löytyä kanadasta kosolti hyviä ideoita millä kurjistaa ja vaikeuttaa lisää työttömien elämää. Työkalut aktiivimalli 3:een.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#35 Nyt ymmärsit väärin. Ei sieltä sellaista etsitty..Kanadastakaan.

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari

Keskusteltiinko Känädässä myös siitä kuinka alkuperäiskansa juotetaan ilmaisella alkoholilla sukupuuttoon reservaattialueiden maapohjan ryöväämiseksi?

Samaa metodia käyttäen saamelaisten kimppuun vaan. Saadaan porotalous alta. Pois ja reikiä äitimaan kuoreen.

Ja ennenkaikkea, verottomasti lahjoitetaan hyöty ylikansallisille yhtiöille ja panaman kautta rikollispankkiireille.

Ainiin, taitaapa Jarinkin palkat jo kustantaa nämä samat tahot joten eipä tässä tarvitse tätä nykyorjapolitiikkaa enää ihmetelläkään.

Gitmo kutsuu jo.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#38 Totta kai sielläkin on ongelmia ja ei niistä pidä vaieta. Kuten ei Suomenkaan ongelmista.

Juu, palkkani maksetaan erittäin monimutkaisten järjestelyjen kautta. Hys hys.

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari

Äläpä nyt, kyllä meidän aikamiesten pitää puhua asioista avoimesti, siitäkin kenen rahastoista Suomen valtiotakin pyöritetään.

Vaihtoehtoja on oikeastaan vain kaksi, joko Moskovasta käsin tai Soroksen hilloilla. Kummalle meidän on mielekkäämpää työskennellä (ilmaiseksi)?

Missä vaiheessa Kaustisen litiumkaivos on? Se voisi tuoda sen verran mahdollisuuksia tänne periferiaan että minäkin voisin työllistyä näin 15 vuoden syrjäyttämiskierteen jälkeen. Saisi siten lyhentää enemmän C&A Finlandille ja Aktiv kapital Hansalle (siis Fedille) laittomia velkoja tämän loppupätkän ennenkuin omaiset työntävät laatikossa masuuniin.

Vai ollaanko vaan Kepulaistuttu ja vihellellään Hys Hys...

Hyvää kevättä vaan TEM-painiin Jari.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

"Ansiokkaan" matkakertomuksen kaksi konkreettista havaintoa: a) työperäinen maahanmuutto ja pakolaisuus ovat eri asioita ja b) Niagarasta valuu paljon vettä jolla voisi tehdä sähköä. Muilta osin konkretia oli kertomuksen mukaan kahvittelua ja jutustelua. Kannatti sitä laittaa ministeristason mies noita selvittämään.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#39 Kiitos Jorma. Varsin ansiokas kommentti, joka ei tämän enempää kommentointia tarvitse.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

"... enempää kommentointia tarvitse." ... siis edes osoittaa tai tuoda sitä kaipaamaani konkretiaa itse löytämäni rinnalle?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #49

#49 Matkasta ja sen annista tehdään analyysi ja siitä tullaan kirjoittamaan vielä lisää. Malta nyt.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #53

Tämä olis siis täällä ihan tarpeeton pläjäys joka, jos sillä joku viesti oli, olisi kuulunut pikemminkin tuonne Vapaavuoron puolelle?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #58
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #63

Luottamusta herättävä vastaus ministeriltä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ensinnäkin vielä kerran kiitokset sinulle siitä, että jaksat vastata kirjoituksiisi silloin, kun niitä teet. Suurin osa ei viitsi vaivautua.

Useista kommenteista paistaa, että matkasi oli turha tai ainakin puhuitte vääristä asioista. Eniten minua harmittaa juuri tuo asenne. Kun sinusta ja sinisistä ei pidetä, kaikki tekemäsi katsotaan olevan väärin. Myös tekemättömyys olisi varmaan väärin.

Joten et varmaan pelastanut sen kummemmin maailmaa kuin Suomeakaan tällä matkallasi. Mutta varmasti se antoi lisätietoa niihin tehtäviin, joita joudut ministerinä tekemään. Minusta olet paikkasi täyttänyt ministerinä. Kaiken kaikkiaan näyttää, että Sipilän hallitus pyrkii toimimaan yhdessä. Vaikka väliin olisi yhteenottojakin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#42 Kiitos Juho. Näinhän tämä tuntuu usein menevän. Kaikki tehdään väärin. Ja jos ei tee mitään, se se vasta väärin onkin.

En kuitenkaan menetä yöuniani näiden(kään) kommenttien vuoksi. Olisiko se nahka paksuuntunut tai jotain?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.L:"En kuitenkaan menetä yöuniani näiden(kään) kommenttien vuoksi. Olisiko se nahka paksuuntunut tai jotain?"

Se pieni muodollinen korvaus kuukausittain kenties helpottaa hieman unen saantia.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tärkeintä on maa ja matkustaminen, kuten jo Julius Särkelä totesi Ilmari Turjan kansankomediassa Särkelä itte.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#46 Paikallaan pysyminen on myös joskus tärkeää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Reissussa rähjääntyy ministerikin.

Tottahan tuokin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Eräille kommentoijille:

Tässä ei ollut edes tarkoituksena kertoa minuutti minuutilta matkasta. Eikä mennä kaikkiin yksityiskohtiin. Tämä oli siis eräänlainen matkakertomus, kuten blogin alussa nimenomaisesti mainitsin. Siellä se lukee.

Jos ja kun henkilöni tai puolueeni joitakin niin paljon harmittaa, niin pysykää poissa kommentoimasta. Ei tänne ole mikään pakko kenenkään tulla purkamaan omia angstejaan.

Kirjoitin tämänkin blogin ihan itse, se on kaikkine heikkouksineenkin omaa tuotantoa ja seison sen takana. Minä osaan kirjoittaa omalla tavallani kuten jokainen omalla tavalllaan. Tiedot joita tuossa käytin ovat suoraan saamastani materiaalista tapaamiltani tahoilta. Ne eivät ole siis omaa keksintöä. Linkeistä löytyy lisää ja siksi ne on sinne tekstiin laitettu.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun nyt ministeri on käynyt tutustumassa kaivosalaan, on varmaankin tehty tilanneanalyysiä litiumin käytöstä fuusiovoimalan sisäpinnoitteissa!?

Meillä kun näyttäisi sitä litiumia olevan ja yksi yhteisyritys on jo perustettu litium -kaivoksen ympärille.

http://www-naweb.iaea.org/napc/physics/2ndgenconf/...

Tritium Production and Cycling in a Fusion Reactor with Lithium Blanket

Toiminnassa fuusiovoimalaa ei ole vielä, mutta ehdimmekö tyhjentämään litium
-kaivokset ennen kuin kysyntä sillä rintamalla nousee, akkuteollisuuteen.

Voimalaitos tuottaa puolet polttoaineestaan itse, Tritiumia esiintyy luonnossa hyvin vähän. Sitä syntyy raskasvesireaktoreissa, mutta liian vähän fuusiopolttoaineena käytettäväksi. Siksi Iterissä testataan tritiumin hyötöä litiumista fuusiossa vapautuvien neutronien avulla. Hyötö perustuu litiumytimien ja neutronien välisiin ydinreaktioihin, joissa tritiumia syntyy enemmän kuin fuusiopalossa kuluu. Siksi fuusioplasmaa ympäröivä Li-vaippa on olennainen osa fuusioreaktoria. Itse asiassa DT-fuusion primääripolttoaineet ovatkin siis deuterium (erotettavissa vedestä) ja litium (esiintyy maankuoressa ja merivedessä). Molemmat ovat niin yleisiä, että ne riittäisivät fuusioreaktorissa käytettyinä kattamaan ihmiskunnan nykyisen energiankulutuksen miljoonien vuosien ajan. https://journal.fi/tt/article/download/2780/2550/

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/2...

Toinen hyöty fuusiosta on maan polttoaineen komponenttien runsaus: noin 33 grammaa D:tä on saatavilla jokaisen kuutiometriä meriveden kohdalla ja T voidaan muodostaa litiumista (Li), joka on yhteinen elementti maankuoressa. Lisäksi fuusioreaktio on erittäin tehokas ja hyvin paljon energiaa tuotetaan vain kuluttamalla pieni määrä polttoainetta; 250 kg polttoainetta voisi käyttää D-T-fuusiovoimalaa vuoden [4].

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Lappi tulisi rauhoittaa uusilta kaivoksilta ainakin 70 vuodeksi.
Lapin luontoa ja varsinkin sen jokia ei tulisi antaa kaivostoiminnan pilattaviksi. Lapin luontoarvoja tulisi aina suojella.

Ympäristökysymykset tulisi priorisoida aina uusia kaivoksia avattaessa. Ilmeisesti kaivostoiminna ympäristökysymykset ovat tuntemattomia Sinisille?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#60 Eivät ole. Viime kauden olin ympäristövaliokunnan jäsen...jos sitä nyt näissä keskusteluissa miksikään noteerataan.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Juuri näin. Myös turisteilta, ja muilta luonnonpilaajilta. Rajat kiinni tosiaan, puolin ja toisin, ainakin sadaksi vuodeksi?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Me eletään siis vuotta 2018 ja edelleen saa lukea kommentteja joissa arvuutellaan, että kuinkahan paljon taas meni rahaa hukkaan kun ministeri matkustelee.

Enää puuttu se, että kyllä ministerin kelpaa, kun on niin hyvä palkka.

Mä alan pikkuhiljaa tulla siihen tulokseen, että tyhmiä kansalaisia on sittenkin melko paljon.

Äänestämiseen pitää saada joku pääsykoe, ettei kaikenmaaliman höyrypäät pääse tyhmyyttään näyttämään. :)

Ja lopuksi, aina kun ministeri pystyy jonnekin ulkomaille matkustamaan, se on Suomelle hyvksi, kaikki suhteet, joita eri maihin luodaan ovat aina pienelle maalle hyväksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Perussuomalaisen puolueen perustaja ja nykyinen Suomen ulkoministeri Timo Soini lukee sydän täynnä kiitollisuutta tämän Petteri Ritalan rehellisen kommentin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Eihän tässä ole kyse yleensä ministerien matkustamisesta vaan yhden tietyn ministerin omasta kertomuksesta mitä yhdellä matkalla tuli tehtyä. Silloin on tietenkin paikallaan pohtia vastasiko matka tarkoitustaan sekä mitä ja miten paljon siitä, siis matkasta, oli hyötyä. Haittaa en usko hänen aiheuttaneen vaikka k.o. puoluefragmentin (ja myös sen toisen) edustajista ei aina voi ollakaan ihan varma.

En usko tyhmiä kansalaisia olevan loppujen lopuksi paljoakaan, ainakaan ei enempää kuin muita tyhmiksi epäileviä. Tosin itsellenikin aika ajoin syntyy epäilys, että äänestyskopeissa saattaisi olla enemmällekin järjenkäytölle sijaa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

p.r:"Enää puuttu se, että kyllä ministerin kelpaa, kun on niin hyvä palkka."

Verrattuna omaan 600€n ansiosidonnaiseen, niin kyllä itselleni se on joskus tullut mieleen ja olen tainnut siitä jopa muutaman kerran mainitakin.

p.r:"Mä alan pikkuhiljaa tulla siihen tulokseen, että tyhmiä kansalaisia on sittenkin melko paljon."

Mitä enemmän olen lukenut kommenttejasi, niin sitä enemmän olen tullut samaan tulokseen.

p.r:"Ja lopuksi, aina kun ministeri pystyy jonnekin ulkomaille matkustamaan, se on Suomelle hyvksi.."

Tästä samaa mieltä useimpien ministerien kohdalla..harmi vaan, kun ne tulevat sieltä takaisin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#73 En tietenkään ryhdy itse arvioimaan omia tekemisiäni.

Mutta lainaan tähän Twitteri-viestiä paikalla olleelta GTK:n Mika Nykäseltä:

Kiitos ministeri @lindstrom_jari @GTK_FI ja @MiningFinland työn tukemisesta, suomalaisen työn ja viennin edistämisestä sekä investointien houkuttelusta, jota tällainen työ tukee vahvasti. Kaikki eivät tiedosta kuinka kova kilpailu työpaikoista ja investoinneista maailmalla on.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

On tärkeää, että ministerit luovat ulkomaihin suhteita, oli sitten ministeri persu, vihreä tai vasemmistolittolainen.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Noissa maahanmuuttoasioissa kannattaa miettiä mitä eroa valtion ja kansan edulla. Kansan vaihtaminen toiseen saattaa olla valtion, mutta ei kansan etu. Työperäisessä maahanmuutossa on juuri tästä kysymys.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Isovanhempani, Suomen sodat käyneinä, tolkuttivat aina meille lapsille että valtion etu ensin. Kansa tulee perässä, jos rakastaa valtioita. No, tätä ajatteluahan ei enää ole, ikävä kyllä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Isovanhempiesi aikaan Euroopan valtiot olivat kansallisvaltioita, joten tuollaiselle ajattelulle oli selkeät perusteet. Nykyään kansallisvaltion ajatus on murenemassa, eli valtion rakastaminen ei ole enää sama asia.

Käyttäjän TeemuHuhta kuva
Teemu Huhta

Saitteko matkallane pään avattua sille, että Suomesta lähetetään Kanadaan heidän tarvitsemaa työvoimaa vastineeksi jostain?

Itse voisin olla halukas lähtemään kun liki 3000:sta haetusta työpaikasta huolimatta Suomi ei tunnu kaipaavan osaamistani.

t:työtön insinööri

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ympäri mennään ja yhteen tullaan.

Vuonna 2005 EVA julkaisi paperin, jossa suositteli Suomea seuraamaan Kanadaa niin sosiaalipalveluiden ja koulutuksen järjestämisessä kuin maahanmuutossa.

Suomeksi tämä tarkoitti sitä, että ay-liike piti laittaa ahtaalle: julkisia palveluita yksityistää ja dumpata palkkoja alaispäin halpatyövoimalla.

No, vuoden 2007 vaaleissa SDP romahti ja maahan saatiin porvarihallitus ja jopa maahanmuuttoministeri.

Oikeisto oli onnensa kukkuloilla, Suomesta saataisin pikku-Ruotsin sijaan pikku-Kanada.

Mutta sitten tuli vastavoimaksi perussuomalaiset, mukana myös politiikasta kiinnostunut Jari Lindström ja he aloittivat porvarihallituksen ankaran kritiikin ja saivat jytkynsä 2011.

Kymmenen vuotta siinä meni ja nyt silloisen politiikan protestina nostetta saaneet perussuomalaiset itse ovat julistamassa kuinka Kanadan tie on Suomen tie. :)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Anteeksi, Jari, nyt menee ohi otsikon, mutta asia on tärkeä ja tiedän Sinulla olevan paljon seuraajia:

Kaikille tiedoksi, että maakunta- ja sote-uudistuksesta saa ajankohtaista tietoa, kun tilaa sen alla olevasta linkistä omaan sähköpostiinsa:

http://alueuudistus.fi/tilaukset

Näin pysytään kaikki paremmin kärryillä, mitä meille ollaan nyt päättämässä. Havaitsemistaan epäkohdista kannattaisi kertoa eteenpäin sille omalle kansanedustajalle - jos mahdollista - ja kirjoittaa vaikka tänne US:een, jotta voimme yhdessä miettiä, mitä kullekin asialle tulisi tehdä. Maakunta- ja sote-uudistus ei ole vielä kiveen hakattu.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Hauska matkakertomus.

Muuttajia on sairaan paljon, mutta mikään ei vain muutu. Sensijaan on selvää, että varallisuus kasvaa pienelle osalle, suorastaan mitättömälle osalle ihmisiä ja siitä alkaa todellinen muutos - nimittäin globaalihelvetti todenteolla aukeaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset