Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Palautetta palautteista

Kun media, vaikkapa iltapäivälehti, kirjoittaa työttömien ihmisten kokemuksista, on kärki varsin usein negatiivinen. On löydetty kipeitäkin kokemuksia ja niitä käydään sitten läpi tietyllä kulmalla otsikkoa myöten. Negatiivinen kärki edellä, totta kai. Se herättää aina keskustelua viranomaisten, lainsäätäjien ja päättäjien kyvystä asettua näiden ihmisten asemaan. Ja palaute on monenkirjavaa. Kiukkua ja vihaa, jopa uhkailua esiintyy.

Kyllä. Viranomaiset tekevät virheitä. Poliitikot tekevät virheitä. Niitä onkin syytä korjata  jamyös pahoitella, pyytää anteeksi. Mutta kukaan ei ole virheetön. Ei poliitikko, eikä kansalainen itse. 

Koitan tässä hieman avata sitä problematiikkaa, joka näiden tilanteiden selvittämiseen liittyy. Ennen kaikkea siihen mitä voi kertoa julki ja mitä taas ei.

Sain tässä taannoin Twitterissä palautetta vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonilta. Kyse oli blogista jota nimimerkki Masentunut Mutsi kirjoittaa. Tämä kirjoitus aiheutti kysymyksiä ja ihmetystä. 

Lupasin välittömästi selvityttää asiaa. Ja näin teinkin. Sain vastauksen nopeasti ja...nyt kerron asiasta vain yleisellä tasolla.

Näiden saamieni vastausten, kuten tämänkin, ongelma on se, että minä eikä viranomainen voi kertoa julkisuuteen kaikkea sitä, mitä tapaukseen liittyy. Miksi? Julkisuuslaki(JulkL 24.1§ 25 kohta) velvoittaa pitämään henkilöä koskevat asiat salaisena.

Näin ollen käykin helposti niin, että viranomainen tai päättäjä haukutaan julkisessa keskustelussa pataluhaksi, ilman että tunnetaan ko.tapauksen osalta kaikkea siihen liittyvää tietoa. Johtopäätökset tehdään vain toisen osapuolen kertoman mukaan. No, en minä tässä(kään) tapauksessa aio uhriutua vaan kerron siitä yksinkertaisesta faktasta, että asioilla on aina monta puolta. Jos niitä ei tunne ja tiedä, kuinka on mahdollista muodostaa tasapainoista kantaa siihen?

Tässä alla on  siis arvioitu tilannetta pelkästään henkilön itsensä julkisesti kertomien tietojen perusteella sekä avattu sitä mitä pykälät ja ohjeistus kertovat:

Yleisesti: TE-toimiston tulee työvoimapoliittisen lausunnon antamista varten määrittää yritystoiminnan alkamisjankohta ja se onko henkilö ollut yritystoiminnan alkaessa työtön.

Blogikirjoituksen perusteella kiistanalaista on yritystoiminnan aloittamisajankohdan lisäksi ollut ainakin se, onko kyseessä omassa työssä työllistyminen vai yritystoiminta. Työttömyysturvan näkökulmasta työtä tehdään joko yrittäjänä tai palkansaajana ja jos kyse ei ole kummastakaan näistä, toimintaa arvioidaan ns.omassa työssä työllistymisenä.

Kirjoituksen perusteella näyttää siltä, että kirjoittaja harjoittaa ansiotyötä olematta työsuhteessa eli on työttömyysturvajärjestelmän näkökulmasta yrittäjä. Tässä tapauksessa ns.yksityinenelinkeinonharjoittaja.

Kirjoituksen mukaan kirjoittajalla ja TE-toimistolla on ollut erimielisyyttä yritystoiminnan alkamisajankohdasta.

Kirjoituksen perusteella henkilön etuuden maksatuksiin on tullut merkittäviä viiveitä. Maaliskuun etuus on maksettu kirjoituksen mukaan 23.5. Epäselväksi kirjoituksesta jää se, mistä näin pitkä viivästys johtuu, koska TE-toimiston työvoimapoliittinen lausunto on annettu 26.4. Tämän jälkeisillä viivästyksillä ei ole tekemistä TE-toimiston kanssa. 

Osaltaan viivästyksillä ei ole mitään tekemistä TE-toimiston toiminnan kanssa, vaan viivästykset ovat johtuneet siitä, ettei kirjoittaja ole saanut samanaikaisen palkkatyön ajalta palkkalaskelmia toimitettua KELAan. Ja tämä palkkalaskelma tarvitaan sovitellun etuuden maksamista varten. Joissain tapauksissa palkka maksetaan vasta seuraavan kuukauden aikana.(Tämä ongelma kertoo tarpeen sille, että tarvitsemme mm.reaaliaikaisen tulorekisterin.)

Mitään erityistä menettelytapaa ei asiaan liity, vaan työnhakijan tulee ilmoittaa yritystoiminnan aloittamisesta TE-toimistolle, kuten muistakin muutoksista työnhakijan tilanteessa. Tämä tapahtuu helpoiten verkkopalvelun kautta.

Niin. En ota kantaa mihinkään yksittäiseen tapaukseen enkä siis tähänkään. Mutta näitä asioita selvitetään ja niihin pyritään löytämään ratkaisuja ja vastauksia. Mutta ei siis julkisuuden kautta, silloin kun on kyse yksittäisen henkilön tilanteen selvittämisestä. Näin ollen on mahdotonta kertoa kaikkea kulloiseenkin asiaan liittyvää taustaa.

Tämän toivoisin otettavan huomioon kun näitä asioita kommentoidaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Älä unta nää, että arvostelua tulisi tosiasioihin perustuen, kun kyseessä on niinkin arka asia kuin työttömyys ja ministerinä vielä sinisen puolueen edustaja, niin varmasti tiedät, että arvostelu ei perustu faktoihin, eikä oikeisiin tapahtumiin.

Arvostelu perustuu takakonttiin, Soiniin, ja pettureihin.

Tällä mennään ja varmaan tämän tiesitkin. :)

Toisaalta meidän keltainen lehdistö hakee juuri lukijoita ja klikkiotsikoita siihen pienen ihmisen kommentteihin perustuen, ei niitä puheenaiheita saa, jos kertoo kaiken oleellisen.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

En näe unta. Yritän kuitenkin jos sittenkin...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Lienee kuitenkin kiistatta selvää, että ohjeistus ja toimintatavat näissä tapauksissa eivät ole järin selviä. Varsin usein toistuu mm tapaukset, jossa toinen virkailija on neuvonut jotain ja kuitenkin päätös asiasta on toinen. Eikö tuon neuvoneen pitäisi olla asiasta vastuussa ja sitä pitäisi noudattaa?

Ongelmaa vaikeuttaa se, että aina ensimmäinen ratkaisu vaikuttaa olevan tuen maksatuksen keskeytys epämääräiseksi ajaksi. Ilmeisesti kaikista pahin ajateltavisssa tilanne on maksaa liikaa ja joutua perimään se takaisin.

Kuitenkin veitsenterällä taloutensa kanssa eläville työttömille tämän toimintamallin seuraukset ovat todella hankalat. Kun ei ole puskuria, niin lirissä ovat samantien. Seurauksena on laskujen jäämistä maksamatta, viivästyskorkoja ja lopulta vaikkapa luottohäiriöitä.

Sanktiot ovat myös todella jyrkät. Jonkun asian unohtaminen tehdä vaikkpa sähköisellä ilmoituksella voi johtaa pahimmillaan ymmärtääkseni 60 päivän karenssiin? Onhan se nyt hemmetin kovaa, vastaa käytännössä melkoista sakkoa? En tiedä millä muulla alueella vastaavaa käytettäisiin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#2 Olet, Niko, oikeassa. Ohjeistus ei ole todellakaan järin selvää.

Se on eräs asia jota pitää laittaa entistä parempaan ja selkempään kuntoon. Kun palveluita on entistä enemmän verkossa, on palvelun oltava selkokielistä ja ihmisen ymmärrettävä mitä hänen tulee tehdä ja miten toimia. Ja selkeä kuittaus sille mitä hän tehnyt. Tästä hyvänä esimerkkinä mm.verottaja, jonka palvelu on nykyisellään laadukasta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Asiakaspalvelu on heikentynyt todella pahasti, juuri asiakaspalvelulla voisi ehkäistä näitä tilanteita. TE-toimistojen sähköinen verkkopalvelu on huono, kun sinne työtön kirjautuu, niin sitäkään kautta ei edes soittopyyntöihin aina vastata. Toimistoissa on vain infopisteitä, joissa ei palvella asiakkaita, vaan asiakkaat ohjataan tekemään soittopyyntöjä.

Asiakaspalvelun kapasitteetti taisi mennä kaikki määräaikaishaastatteluihin ja nyt sitten aiheutuu erilaisista sekaannuksista ja puutteellisesta informaatiosta katkoksia työttömyystukien säännöksissä.

Oma lukunsa on myös ansiotyössä ja yrittäjänä olevien työttömyysturvan tarpeeton eriytyminen, josta siten seuraa älyttömiä hässäköitä. Esimerkiksi eräs maahanmuuttajayrittäjä oli tietämättömyyttään maksanut väärään työttömyyskassaan yrittäjänä, siis työntekijöiden työttömyyskassaan. Siinä olikin selvittämistä.

Siiloutuneet tukijärjestelmät aiheuttavat ylimääräistä työtä. Eivätkä sähköiset palvelut ole ajantasalla.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Ei kuitenkaan riitä, että netistä löytyvät ohjeet ovat selkeät. Myös kaikkien virkailijoiden tiedot ja osaaminen on saatava heidän tehtäviensä tasalle. Ihan omienkin kokemusteni pohjalta sanoisin, että tässä lienee melkoisesti haastetta.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Miten tuo työkyvyttömien asia? Onko se jo korjattu?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Tuossa puhuttiin osatyökykyisistä muttei työkyvyttömistä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #10

#10 Se on kuule Taru mukana siinä selvityksessä jota Raija Kerätär ja Tuija Oivo tekevät.

Pekka Pylkkönen

Taru on joku valetyökyvyttömien asianajaja? Se on helppoa kun itse ei tartte mistään mitään maksaa, vai mitä? Pakolaiset, tekosairaat, hipit, elämäntapainkkarit.. kaikki jonoon vaan ja duunarin taskut tyhjiksi.

Käyttäjän SatuLassila kuva
Satu Lassila

Käsittämätöntä ja ymmärtämätöntä on se pilkka ja välinpitämättömyys, joka sairastuneisiin kohdistuu valtion ja kansalaisten taholta.

Monen sairastuneen elämä on yhtä h--ä kamppaillessaan alati vähenevin voimin, sairaana, Kelan, TE-toimiston ja työeläkevakuuttajien kanssa perustoimeentulostaan. Yhtään ei armahdeta, vaikka olisi terveenä ollessaan ollut työpaikkansa ahkerin ja tunnollisin työntekijä tai yrittäjänä maksanut kirpaisevat eläkemaksut työeläkeyhtiölle.

Kommenteista voisi uskoa, että työtoverin kertoessa maksaan levinneestä rintasyövästä joidenkin ensimmäinen ajatus on kateus; sairauspäivärahasta ja siitä, että itse ei voi samaan sairastua.

Aktiivimallin työmarkkinatuella oleviin kohdistunut leikkaus olisi pitänyt kompensoida jotenkin, koska eivät he kaikki saa toimeentulotukea - kaukana siitä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Mikähän on se laitos jossa lait säädetään? Suomalainen avoimuus, läpinäkyvyys sun muu on vielä melkoisella lapsenasteella kun tässä tapauksessa ainoa kuka tietää laajemmin mitä työkkärissä tapahtuu on sen johtaja, sossussa sosiaalitoimen johtaja. Kaikki on muuten salaista. Kuten poliitakassa jossa jossei jotain olla keksitty määrittää suorstraan salaiseksi niin sitten ainakin luottamukselliseksi).Oikea vastaus tässä kohtaa olisi siis todeta ettei ministeri tiedä työkkärin toimista mitään muuta kuin yleisiä käppyröitä, statistiikkoja, ministeriön selvityksiä ja niistä tehtyjä yleisluonteisia kalvoja jossa pienin mittasuhde on tuhat henkeä ja jolla yksittäistapauksissa voi aina miettiä luottaako nyt sitten pieneen ihmiseen taikka Kafkamaiseen virastoon ...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Niin. Koitappa muuttaa yksilöä koskevaa lainsäädäntöä niin törmäät mm.sellaiseen asiaan kuin perustuslakiin.

Mutta kiitos palautteesta jossa menit heti asian ytimeen. Minuun...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Niin suomalainen perustuslaki ei välttämättä ole vielä täydellinen vaan sitä voisi fiksata. Lakeja fiksaa eduskunta ei yksittäinen edustaja eikä edes ministeri. Et siis ole asian ydin. Sinänsä en tietenkään väitä että tehtävä olisi helppo mutta sanon silti että salassapitovelvollisuus on viety melko äärimmilleen joka taas mahdollistaa joidenkin virastojen mielivallan on sitä tai ei ole ja missä määrin jos on. Lisäksi tiedämme vain se mitä yksittäisistä ihmisistä rohkeimmat uskaltavat tuoda julkisesti esiin ja voimme vain arvailla kuinka moni vain vaikenee. Ainakin omia tietojaan tulisi saada tuoda julki ettei kaikki perustuisi vain yhden ihmisen sanaan vailla evidenssiä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tämä hallitus on kunnostautunut lähinnä "potkimalla maassa makaavaa", varsinkin hallituksen pikkunilkit.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ministeri Lindström, suurkiitos, että vielä jaksat!

Jokaiselle ihmiselle koituu tilanteita, joista voi kirjoittaa blogin. On pykäliä, joihin voi kompastua. Olet tarttunut tähän yksittäiseen kansalaisen kokemukseen perusteellisesti. Osoitat toimillasi välittämistä.

Kyse on yksittäistapauksesta, monesta samankaltaisesta kokemuksesta syntyy kaava. Nyt kaavana näyttää olevan virastoissa työskentelevien epätietoisuus tulkinnasta. Toivottavasti ohjeistusta parannetaan tuntuvasti. Jokaisen pitäisi myös saada helposti tietää, mihin tulee ottaa yhteyttä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo sama lainalaisuus julkisessa keskustelussa, iltapäivälehtien otsikoissa j.n.e. suhteessa todelliseen tialnteeseen ja siihen vaikuttaviin tekijöihin, vallitsee monella muullakin saralla, eritoten oikeisistuinten tuomioiden kohdalla. Nekin annetaan tapauksista, joista usein kerrotaan vain rikosnimike, mutta miltei kaikki muut yksityiskohdat jäävät kertomatta, usein uhrinkin suojelemiseksi. Sitten alkaa parkuminen, että vääriä tuomiota annettu, liian lepsua, pitäisi hirttää ...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#13 Näin se menee. Siksi ”tuomion” antaminen on niin helppoa...tai vaikeaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ihan maallikon käsitys kyllä on tämän hallituksen lainsäädäntötyöstä on, että halu ja vauhti on niin kova, että ei tahdo ihan järki pysyä mukana kuvioissa.

Kuvittelisin, että kun kirjoitetaan lakeja, niin olisi myös ajateltu etukäteen, miten laki toimii eri tilanteissa ja millaisia vaikutuksia näillä on.

En nyt tarkoita sellaisia lakeja, joissa poistetaan autoista roiskeläpät, vaan sellaisia lakeja, jotka vaikuttavat pienen ihmisen arkeen. Esimerkkinä tietysti aktivointilaki, jota nyt ei varmaan voi ministerikään sanoa huolellisesti laadituksi.

Mä luulen, että sitä työtöntä, sairasta, jolta kuitenkin leikataan aktivoinnissa osa toimeentulosta pois, koska ohjeistus ja tieto ei ole kulkenut, niin sitä se ei kaupan kassalla naurata, sillä epäilempä, että kauppias ei anna lauantaimakkarasiivuja lupauksella, että syksyllä tilanne selkenee, että jospa maksan sillon.

Hyvät aikomukset eivät riitä, jos lait ivat kiireessä tehty, ilman vaikutusarviointeja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Puuttumatta sen enemmän blogin aiheeseen niin aikoinaan sos, ja terveyslautakunnassa istuneena salassapitovelvollisuus pitää olla kaiken keskiössä. Kannatan avoimuutta, mutta mielestni on vastenmielestä lukea "tarinoita" joihin vastuullinen viranomainen ei voi salassapidon vuoksi vastata.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei kansalainen voi olla virheellinen,kun poliitikko on asettanut kansalaisen mahdottomaan tilanteeseen.

Keksitkö yhtään syytä miksi negatiivisuus edellä?

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Vastaat kommentteihin, ihmeellistä, iso kiitos !

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Niinpä.
Harva poliitikko ja vielä harvempi ministeri laittaa itsensä likoon osallistumalla nettikeskusteluihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jarilla on koko ajan ollut aiemminkin tuollainen kerettiläinen tapa vastata rahvaan kommentteihin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Minä voin kertoa oman versioni minulle sattuneesta ja luvallani ja ilman salassapitovelvollisuushöpötystä, saa kaikki tietoni tähän liittyen kaivaa ja julkistaa, jos jotain menee minulta pieleen.

Minulle tuli viime kuussa 500 päivää ansiosidonnaista täyteen. Sen suurus oli niinkin ruhtinaallinen, kuin 6sadan euron kahta puolta(kuukaudesta riippuen)netto.-toki 4,65% aktiviteettivero jotta paremmin toimeen tuleville saataisiin lisää.
Koska ikääkin on(61v), niin olisin saanut jäädä lisäpäiville, jos vaan olisin täyttänyt sen 5v töissä, 20n vuoden aikana-ehdon. Koska kuitenkin maaseutu jne., niin työhistoriani on kohtuullisen surkea, eikä työhistoriaa löydetty kuin vajaan 4n vuoden ajalta.
Vaikka olenkin sillä ~600€/kk tullut toimeen+toki myös avopuolisoni osa-aikaisen kassamyyjän suurehkoilla hankkeilla (>1000€/kk), niin halusin jotain hieman parempaa..jos ei nyt ihan ministeri/kansanedustajan hankkeita, mutta että jos itsekin vaikka edes sen tuhannen kuussa.

Nythän sitten kävikin niin onnekkaasti, että koska lakipykälät, niin kunnalle tuli minuun kohdistunut työllistämisvelvoite>8t/pv ja "normi"palkka. Sen perusteella sitten työkkäri pisti noottia kunnalle, sieltä sitten ei kuulunut pitkään mitään. Uusi soitto työkkäriin+soitto kunnalle, ei ole kuulunut mitään jnejnejne. Lopputulos sitten, että yhtenä päivänä(perjantai)kävin työkkärin sivuilla ja ullatuksekseni huomasin, että maanantaina pitäisi olla töissä. No, siitä sitten soittamaan kuntaan, ei vastausta, eikä kiireinen päällikkö ehdi edes soittopyyntöön vastaamaan.
Koska kuitenkin kunnan työt entuudestaan tuttuja, niin menin pääkallopaikalle josta sitten löytyikin haalarit ja lapio yms. paremman työpaikan tarvikkeet.
Työnjohto ei ollut saanut työkkäriltä mitään infoa, minä en ollut saanut työkkäriltä mitään infoa(paitsi siis työkkärin sivuilla omia tietojani katselemalla). Tein kuitenkin maanantaipäivän kunnan eteen töitä..katsotaan nyt saako siitä vielä palkkaakin ja vieläkö huomenna jatkuu hommat vai ajetaanko pois.

Tätä ei pitäisi enää jatkaa, koska liian pitkä, mutta kun kerta aloitin..nyt sitten ansiopäivärahaani.

Laitoin anomuksen 1.6, kassasta ilmoitus, että maksetaan 6.6. jäljellä olevat päivät, eli yhteensä 205,90 netto. Loput päivät haetaan kelasta, hienoa.
Nyt on tilillä 5,21€, autossa ei juurikaan polttoainetta. pitäisi ajaa hieman reilut 20km sivu, että pääsisi töihin. Bussi ei käy työaikoihin ja vaikka kävisi, niin ei sekään kuskaa tolla vitosella kun yhden kerran ja yhteen suuntaan.
Kun ansiosidonnainen, niin ihan kaikilla ei ole niitä PPn ja kaltaistensa kuvittelemia useamman tuhannen päivärahoja, vaan osalla(kuten itselläni) voi olla muutama satanen, josta ei juurikaan säästöön jää.
Nyt sitten ollaan tilanteessa, missä tarttis töihin, mutku,mutku. Otanko pikavipin?

PS tää tais mennä aika pitkälti OTn puolelle, mutta olihan tässä hieman asiaakin..eli kritiikkiä työkkärin ilmoitteluja kohtaan, yleensäkin virkailijoiden asioiden hoitoa, kuten myös järjestelmämme typeryydet, jossa anelet äyrejäsi milloin miltäkin instanssilta ja odottelet ropojasi viikko-jos ei kuukausikaupalla.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minä en syyllistä Lindströmiä tästä tapauksesta koska minulla on vakaa käsitys, että työministerikään ei voi mitään lainlaatijoille ja näille oivoille että kumppaneille. Väittämäni perustuu siihen, että Tarja Cronbergin ollessa työministerinä hän yrittä saada korjausta tieteen - ja taiteen tekijöiden työttömyysturvaan ettei heitä aina katsottaisi omassa työssään työllistyviksi. Nämä työttömiä piinaavat korkea-arvoiset TEM-virkamiehet tuskin koskaan ovat omalla naamallaan kertomassa miksi ja mitä varten työttömien kohtelu on sitä mitä se nyt on.

Käyttäjän MerjaSairanen kuva
Merja Sairanen

Tämä ei nyt liity aiheeseen, mutta mitä mieltä ministeri on siitä, että työttömiltä otettiin pois eläkeputki? Kansanedustajille kun ollaan tämä etuus antamassa, eikä heitä koske aktiivimalli niin kuin lisäpäivillä olevaa työtöntä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#26. Ei työttömiltä ole otettu pois eläkeputkea. Se on edelleen olemassa aivan samalla tavoin kuin tähänkin asti on ollut. Eläkeputki EI ole sama asia kuin eläke. Sitä, siis putkea, ei vain ole sovellettu heihin. Eläkeputkessa oleva on työtön työnhakija kunnes hän pääsee eläkkeelle.

Ei kukaan ole aiemminkaan voinut luvata, että ”saat olla rauhassa kun olet putkessa” , mutta silti näin on toimittu. Ja siinä on menetelty väärin. Laki ei ole siis muuttunut. Soveltaminen on.

Käyttäjän MerjaSairanen kuva
Merja Sairanen

Kiitos vastauksesta. On kyllä hienoa kun ministeri jaksaa meille kansalaisille vastata.
Ennen oli työttömillä mahdollisuus työttömyyseläkkeeseen kun ikä ja työhistoria riitti 500 ansiopäivärahan jälkeen. nyt on lisäpäiväoikeus eli se on muuttunut. Eläkkeelle pääsi alle 60 vuotiaana. Vuonna 1957 ja sen jälkeen syntyneet saavat lisäpäiväoikeuden 61 vuotiaana ja kansanedustajat pääsevät eläkeputkeen 56 vuotiaana, eikä heitä koske aktiivimalli. Ei kuulosta tasapuoliselta.

Antti Harkila

Äänestittekö väärin 3, 7 ja 11 vuotta sitten? Miksi? Ettekö opi mitään? Varoitin väärin äänestämisestä jo ennen näitä vaaleja! Nyt on taas varoituksen aika koska seuraavan kerran voi äänestää väärin vuoden päästä. Huonoja kansanedustajia voi sitten alkaa haukkua syksyllä 2019!

Nina Toija

Hyvä, että Jari vastasit tähän tapaukseen, vaikka sopivasti pystyit välttämään kiperiin kohtiin vastaamiseen julkisuuslain nojalla. Jäin kuitenkin ihmettelemään miksi tämä yrityäjyyskokeilu jäi sinulta kokonaan kommentoimatta? Etkö itse ollut mukana tekemässä laatimassa tätä uudistusta? Tarkoituksenahan oli, että työttömyysetuus ei katkea kokeilun aikana ja kuitenkin se bloggaajalla katkesi. Korjaa toki, jos olen väärässä. Alla lainaus blogista:

"Maaliskuussa 2018 aloitin työvoimatoimiston kautta sivutoimisen yrittäjyyden kokeilun. Kokeilu kestää neljä kuukautta, jonka aikana työmarkkinatukea saa nostettua, ja neljän kuukauden jälkeen TE-toimisto tekee arvioinnin yrityksestä. Jos yritys katsotaan päätoimiseksi, ei saa enää työttömyysetuutta, ja jos se todetaan sivutoimiseksi voi saada soviteltua työmarkkinatukea."

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos kirjoitetaan positiivisesti jonkun työttömyydestä niin siitaä vasta älymölyä syntyy.

Käyttäjän JukkaLoukia kuva
Jukka Loukia

Terve Jari. Törmäsimme perheen kanssa tämmöiseen: Rouva ollut 5-vuotta kotona ja kasvattanut tällöin 3 uutta veron maksajaa Suomeen. Nyt perheenhoitotuki päättyi nuorimmaisen täytettyä 3-v. Hän samalla hoitaen lapsia tehnyt myös vapaaehtoistyötä syrjäytymisvaarassa oleville nuorille äiteille ja opiskellut avoimessa yliopistossa reilun vuoden.

Nyt hän haki KELA:tai työttömyysturva tähän "välitilan", ennen kuin löytää töitä, mutta hänelle tuli kielteinen päätös, kun KELA:n mielestä hän on kokoaikainen opiskelija ja kun hän haki sitten KELA:ta opintotukea, niin KELA:ta tuli kielteinen päätös, koska opiskelu ei tähtää kandin tutkintoon.

Onko tämä sinun tekosia?

Miten sama luukku KELA pystyy pompottamaan näin ihmisiä, jotka ovat vielä heidän työnantajia?

Nyt unohdat kaikki uudet jutut ja korjaat ekana nämä virheet ja vaadit ns. Virkamiehet henkilökohtaiseen vastuuseen tekosia, koska niin me teidän pomotkin joudumme vastaamaan. Turha sanoa, ettei voi puuttua yksittäistapauksiin, kun tämä ei ole sellainen.

Me olemme valmiit tulemaan nimillä julkisuuteen. toivon, että myös sinä ja kela myös. Kelalta en ole saanut vastausta. Miten tästä eteenpäin, kun sama KELA antaa tällaisia vastauksia todella aktiiviselle henkilölle. Toivon pikaista ohjeistusta, että mihin seuraavaksi, että tämä vääryys korjataan! Kiitos Jari jo etukäteen!

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Moi

Laitoin tämän eteenpäin selvitykseen (STM)kun nyt vasta huomasin tämän kommentin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset