Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Pöytä koreaksi eli tarinaa työmatkalta

  • Korean työministerin kanssa kävimme hyvän keskustelun
    Korean työministerin kanssa kävimme hyvän keskustelun

 

Olen aiemmin kirjoittanut blogin sekä Kanadan että USAn matkoista, joten ajattelin jatkaa tällä samalla linjalla. Sunnuntaista keskiviikkoon kesti työmatka, suuntautuen tällä kertaa Etelä- Koreaan. 

Mikä syy sai matkustamaan sinne? Pääteemana oli Talent Boost eli osaajien houkuttelu työskentelemään Suomeen. Oli asiasta nyt sitten mitä mieltä tahansa, niin fakta on se, että Suomessa on pulaa osaajista. IT-sektorilla varsinkin.

Koreassa on taas alalla ylitarjontaa, joten on varsin luontevaa avata ovia siihen suuntaan. Korea nimittäin kärsii erityisesti korkeasti koulutettujen nuorten ihmisten työttömyydestä. Sen sijaan, Teknologiateollisuuden mukaan Suomeen tarvitaan tulevina vuosina peräti 53.000 uutta osaajaa. 

Kysehän ei siis ole siitä, että suomalaisten työttömien tilalle haettaisiin korvaavaa työvoimaa ja  mahdollisimman halvalla. Ei. Kyse on todellakin osaajista, korkeakoulutetuista henkilöistä, joista meillä on todellakin pulaa. 

Tapasin matkalla monia tahoja ja toimijoita. Yliopistolla, yrityksissä, lähetystössä ja ministeriössä. 

En ollut matkalla suinkaan yksin. Mukanani delegaatiossa oli virkamiehiä ja  erityisavustajani. Heille kaikille suuri kiitos hyvin sujuneesta reissusta.

On jälleen kerran syytä kiittää Suomen suurlähetystöä. Suomen Korean lähettiläs Eero Suominen ja hänen porukkansa tekevät ensiluokkaista työtä Suomen eteen. He myös ovat korvaamattomana  apuna kaikessa käytännön järjestelyssä varmistaen että kaikki toimii. KIITOS! PS. Sama pää kesät talvet

Sivumennen totean, että jokaisella matkallani Suomen suurlähetystö on esimerkillisen suurella ammattitaidolla hoitanut sekä Suomi-kuvaa että ollut apuna kaikessa. Meillä on aivan loistavia  ammattilaisialoistavia ammattilaisia maailmalla, josta voimme olla ylpeitä.

Tapasin korealaisen kollegani, työministeri Jae-Kap Leen. Tapaamisessa kävin läpi asioita, joista Korea oli pyytänyt taustaa. Eli aiheena suomalaisen nuorisotyöttömyyden hoitaminen ja ennen kaikkea puhuin Ohjaamoista. Korealla on menossa oman konseptinsa kehittäminen ja Ohjaamo-mallista voisi olla heille(kin) hyötyä. He olivat tästä kiinnostuneita ja pyysivät lisää infoa tietoa, jota me lupasimme toimittaa.

 

Toiseksi, nostimme esille oman tarpeemme osaajista. Ja mahdollisuuden tulla asumaan ja ennen kaikkea työskentelemään Suomeen. Saimme tälle ajatukselle positiivisen vastaanoton ja lupauksen jatkaa sekä syventää keskusteluja. Eli tämä oli erinomainen lähtölaukaus maidemme väliselle yhteistyölle tällä sektorilla. Mitään sopimuksia ei allekirjoitettu tietenkään tässä vaiheessa, mutta keskustelun henki oli mielestäni erittäin hyvä. Tästäkin toimitamme korealaisille tietoa, jotta kuva Suomesta asuin-ja työpaikkana tarkentuisi ja selkenisi. Eräs huomioni oli, että Koreassa moni koulutettu nainen ei saa hyödynnettyä korkeaa osaamistaan ja tässä  olisi paljon käyttämätöntä potentiaalia työllisyyden parantamiseksi

Tutuistuimme myös suomalaiseen pelialan yritykseen Critical Forceen. Heillä on toimipiste Kajaanissa ja siis Soulissa. Peliala on suuressa kasvussa ja silläkin alalla osaajille on olemassa kysyntää.

Kävimme myös K-Startup Grand Challenge Centerissä., jossa Ssaimme katsauksen korealaiseen startup-toimintaan. 
Vierailimme myös Korea University Startup Stationissa (KUBS), tutustumassa KUBS Startup  tiimiin ja instituutin toimintaan.
Aalto-yliopistolla on yhteinen EMBA-ohjelma Seoul School of Science amn Technologiesin kanssa. ASSIST-Aalto EMBA ohjelma on alkanut vuonna 1995. Linkistä lisää tietoa.

Tiistai-aamuna söimme aamupalan työn merkeissä Suomalaisessa kauppakamarissa. Heikki Ranta (Cargotec CEO) toimi tilaisuuden isäntänä. Tilaisuudessa oli paikalla korealaisia toimijoita sekä suomalaisia. Kansanedustaja Park Joo Hyun oli myös mukana. Hän on muuten opiskellut Tampereella.

 


Tiistaina iltapäivällä kävimme poikkeuksellisessa korealaisessa yrityksessä, Startupissa nimeltä BaeminWoowa Brothers. Sen liikeidea on toimittaa ruokaa älykkäiden applikaatioiden (Baemin) avulla. Firmalla on Korean johtava ruoan toimitusappi. Ruoan toimitus ja palvelurobotit kuuluvat myös heidän toimenkuvaansa. Mutta minun mielenkiintoni kohdistui heidän yrityskulttuuriinsa. He olivat panostaneet työelämän ja vapaa-ajan tasapainottamiseen, joka on korealaisessa yritysmaailmassa eräänlainen etuoikeus. 

Illallisella, lähetystössä, saimme kuulla kahden korealaisen tutkijan näkemyksiä tulevaisuuden työstä. He kertoivat erityisesti siitä mikä työ uhkaa loppua, miten teknologia muuttaa työn tekemistä ja onko se uhka vai sittenkin mahdollisuus. Molemmat päätyivät kuitenkin mahdollisuuteen. Eli samalla kun työtehtäviä häviää niin uusia tulee tilalle tai työn luonne muuttuu. 

Pidin matkaa erittäin hyödyllisenä ja tärkeänä. Kävimme monia hyviä keskusteluja ja saimme positiivisen vastaanoton omille avauksillemme. Vaihdoimme myös ajatuksia hyvistä käytännöistä. Innolla seuraan mitä nyt kylvetyistä siemenistä kasvaa. 

Kaiken kaikkiaan, vaikka yhteiskuntamme ovat erilaisia, niin paljon on myös yhtäläisyyksiä. Nuorisotyöttömyys piinaa molempia maita. Koreassa on paljon korkeakoulutettuja työttömiä, joilla voisi olla hyvinkin käyttöä Euroopassa ja siis myös Suomessa. 

 

Loppuun pieni puujalka: edelleen jäi selvittämättä mitä on pöytä koreaksi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikö tullut mieleen korvata tämäkin matka Skype-neuvotteluilla?

Olisi tullut säästettyä valtion varoja pitkä centti!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Pöytä on koreaksi 테이블, pohjois-koreaksi 바닥.

Muutoin mitä olen kuullut, korealaiset pitävät suomalaisia (kaukaisena) sukulaiskansana, että yhteistyölle on varmaan jotain mahdollisuuksia.

Mitään uusia teknisiä innovaatioita heille ei pidä esitellä, koskapa kopioivat kaiken hyvin näppärästi. Sen sijaan korealaisille kannattaisi järjestää turistimatkoja autioituvaan Suomeen, koska tilan tunne voi viehättää. Hätätapauksessa Helsinkikin menettelee aution tuntuisena paikkana korealaisille.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Tuskinpa Suomella on mitään teknisiä innovaatioita mitä Etelä-Korealaiset eivät itse osaisi valmistaa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Samsung

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

ICT-teknologia on suuressa muutoksessa, joten mikä on sitten osaamisen ylläpitotakuu näille houkutelluille osaajille? Niitä voi jäädä sitten tänne sosiaaliturvan varaan siinä vaiheessa, kun osaaminen ei enää ole ajan tasalla.

Korkeampi koulutus ei takaa yhtään mitään ICT-alallakaan.

Esimerkiksi low code alustat yleistyvät ja niiden ohella tekoälyn soveltamisen lisääminen vähentää ohjelmointityön tarvetta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Et maininnut syöneesi yhtään illallista korealaisessa ravintolassa tai muutoin kestitettynä.

Tuli vain tuosta otsakkeesta mieleen, kun korealainen illallispöytä katetaan todella koreaksi. Siinä on yleensä yhteensä 20 - 30 kippoa erilaista ruokaa, joista jokainen syöjä syö kustakin kiposta jotain. Koreassa käytetään yleensä sukkapuikon tapaisia metallisia puikkoja syömiseen, joten se on monelle tottumattomalle haasteellisempaa kuin vaikkapa japanilaiset litteät bambutikut.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#6

En maininnut. Mutta söin toki. Osasta tykkäsin, osasta en.
Oli ”sukkapuikkoja” ruokailuvälineinä ja ei kauhean kätevää tällaiselle rähmäkäpälälle

Käyttäjän larsnyman28 kuva
Lars Nyman

Ei olisi mikään ihme vaikka Etelä-Korea ryhtyisi välittämään ja kouluttamaan Pohjois-Korealaista työvoimaa Suomen tarpeisiin.

Petri Hämäläinen

Kannattetaan !

Voisiko työministeriö allokoida ja preferoida ja pistää fast trackiin 1000-2000 työperusteisten oleskeluluvan hakemusta korealaisille?

Broidi oli opiskelemassa IT:tä vuoden SKKU:ssa (Seongdae) ja oli mahis käydä paikan päällä. Pätevän nãköistä jengiä, tänne vaan !

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

" Pääteemana oli Talent Boost eli osaajien houkuttelu työskentelemään Suomeen. Oli asiasta nyt sitten mitä mieltä tahansa, niin fakta on se, että Suomessa on pulaa osaajista. IT-sektorilla varsinkin". Juuri näin. Osaajista ja suoraan työllistyvistä maahanmuuttajista on pula. Suomi ei kuitenkaan ole ainut maa joka joutuu kilpailemaan näistä osaajista, joten pitäisikö tuolla saralla tehdä jotain muista poikkeavaa, että voimme turvata tulevaisuuden?

Työministeri on tässä paikkansa tähän asti täyttänyt ja tehtävänsä hoitanut.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#10

Ihan totta. Joudumme kilpailemaan. Siksi on tärkeätä osata markkinoida Suomea työ-ja elinympäristönä ja sitä työtä tehdään.

Kiitos.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Tietenkin Suomi on jo menneinä vuosikymmeninä mm. Nokian myötä niittänyt mainetta kansainvälisesti, mutta kuinka Suomi nyt erottuu siitä kilpailevien maiden massasta? Onko tähän panostettu?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #14

#14

Suomen on hyvä tuoda esille omia vahvuuksiaan: esim. vakaa yhteiskunta, luonto, luotettavuus, työn tekemisen kulttuurin erot(vrt.Koreaan) ja naisten asema. Ja nimenomaisesti näitä ainakin tuodaan esille.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Matkailu avartaa, mutta saadaanko korealaisia osaajia Suomeen, on sitten ihan toinen juttu. Korealaiset ovat kohteliasta kansaa ja tekevät ahkerasti töitä. Jos vielä tulisi paljon kauniita ja ahkeria naisia, niin siinä voisi vielä monen Suomi-pojankin sydän sulaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#13

Uskon että nähdään. Ei helppoa, mutta mahdollista. Hyvä keskustelu kollegan kanssa antoi minulle uskoa siihen että asiaa saadaan eteenpäin.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Hyvä vastaus ekalle kommentoijalle skypestä. Näitä on nyt ruvennut näkymään. Osoittaa totaalista asiantuntemattomuutta. Mä olen näissä telcoissa ja webinaareissa ollut mukana jo 90- l alusta lähtien japanilaisen ICT jättifirman hommissa ja sit suomalaisessa 50 maassa toimivassa teknologiayhtiössä.
Kyllä niissä maissa vaan on käytävä tai tulee todellisia ylliksiä. Laitteita toki ahkerasti käytetään.
Kyllä ne välillä toimikin ja oli helvetin kiva kuulla kommentointia kun väellä oli Aasian ja Usa välissä 13 h aikaero. Toiset heräs aamuyöllä ja toiset notku väkisin pystyssä ja torkkui.
Toimiihan toi oman väen kesken mutta en nyt ymmärrä että esittääkö joku ministereiden luovan suhteita skypellä. Aasialaisille erityisesti naama merkkaa paljon.

Tuo roadshow on tosi kannatettava juttu. Korealainen ja Japsi työkulttuuri taas on oma lukunsa. Ja ne puikot..

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Olen nähnyt haettavan jopa McGyveriä ja sellainen palkattiinkin Lappeenrannan yliopistoon mutta en ole löytänyt vielä yhtään muuta työpaikkailmoitusta kuin moniosaajia.

Kerrotte että suomessa on pulaa osaajista. Teknologiateollisuuden mukaan Suomeen tarvitaan tulevina vuosina peräti 53.000 uutta osaajaa.

Onko näistä "osaajista" mitään tarkempaa tilastoa, keitä he ovat vai haetaanko vain osaajia?

Kalevi Siikonen

Ihan hyvin kirjoitettu..eli sihteeri mukana!
Savonlinnan "retostelu" ei hevin äänestäjiltä unohdu.
Kaikesta lukemasta ei voi tulla kuin siihen johtopäätökseen, että omaan koulutukseemme tulee panostaa ja nimenomaan tarveharkinnaisesti. on turha maksaa työttömyyskorvauksia.jne. vai onko tm sitä mieltä että ollaan niin tyhmiä ettei opita mitä muut jo osaa...toisaalta jos miettii miten ketäkin on äänestetty ..niin empä taida sittenkään tietää

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos. Tosin minä kirjoitin tämän kyllä ihan itse. Sekin onnistuu virheineen kaikkineen

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Sait sitten varmaan repullisen hyviä keinoja läksiäisiksi millä jatkossa kusettaa ja piiskata suomen työttömiä entisestään... oikein Korean malliin.
Mutta, henkilökohtaisesti meikäläiselle sinun tekemiset ja sanomiset nyt ja tulevaisuudessa ovat yks ja sama, tuskinpa enää onnistut ja ehdit ihmisen elämää toimillasi enemmän sotkemaan mitä jo olet aikaiseksi saanut.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Minullekin on aivan se ja sama mitä sinä teet nyt tai tulevaisuudessa. Pysy pois kommentoimasta. Älä lue näit juttuja jos noin kovasti ahdistaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset