Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Kikkailua vai faktaa? 72%

Eilisen uutinen oli se, että hallitus saavutti vihdoinkin tai etuajassa oman tavoitteensa- 72% työllisyysasteen.

Olen täysin tietoinen siitä, että tuo luku kyseenalaistetaan monen taholta. Niin on kyseenalaistettu hallitustaipaleen aikana lähes kaikki tavoitteet ja se, kun ne on sitten saavutettu. ”Valehtelelua!, tilastokikkailua!”

On hyvä muistuttaa siitä, että tilastointia EI ole muutettu mitenkään edellisiin vuosiin/vuosikymmeniin ja juuri siksi ne ovat vertaiukelpoisia keskenään. On myös hyvä ymmärtää tilastointien erot. Ei ole relevanttia ottaa jotain lukua toisesta tilastosta ja verrata sitä toisen tilaston vastaavaan lukuun. Tässä eroista lisää: 

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastoon sekä Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen. TEM:n Työnvälitystilaston lähteenä on TE-toimistojen asiakasrekisteri, kun taas Tilastokeskuksen työvoimatutkimus on otostutkimus. 

 

TEM:n Työnvälitystilastossa työttömyyden määritelmänä on, ettei henkilöllä ole työsuhdetta eikä hän työllisty yritystoiminnassa. Lisäksi Työnvälitystilastossa kokoaikaisesti lomautetut luetaan työttömiin, mutta päätoimisia opiskelijoita ei. Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen työttömyyden määritelmä on tiukempi: se edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua edeltävien 4 viikon aikana ja valmiutta ottaa työtä vastaan seuraavien 2 viikon aikana. Kansainvälisesti vertailukelpoisena Tilastokeskuksen työvoimatutkimus tuottaa viralliset työttömyysluvut. (Lähde: TEM:n tiedote 21.12 2018)

Ja tässä linkki asiasta kiinnostuneille http://www.stat.fi/til/tyti/tyti_2016-08-23_men_001.html

Jokainen kuukausi julkaistaan myös Työllisyyskatsaus ja tässä marraskuulta tuotettu: http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161247/TKAT_Marras_2018.pdf

Jos ja kun joku ei näitäkään lukuja ja tilastoja usko, niin se on hänen oikeutensa. En ryhdy asiasta väittelemään. Aina voidaan keskustella työllistymisen määritelmästä, aina voi perustella vain vakituisen palkkatyöpaikan olevan ainoa oikea työpaikka. 

Työllistyminen on henkilökohtainen kokemus. Jos ihminen ei ole saanut itse työtä, hänelle on ymmärrettävästi aivan mahdotonta ymmärtää työllisyyden parantuneen. ”Kun minä en ole saanut töitä, en usko teidän tilastoihinne”. Inhimillistä ja ymmärrettävää.

Silti. Hallitus ei kikkaile tilastoilla vaan luottaa niihin joihin on tähänkin asti luotettu. 

Saavutus on joka tapauksessa sellainen, josta olen ylpeä. Sen saavuttaminen on vaatinut vaikeitakin päätöksiä ja jopa yleislakon uhan. Kun kaikki puolueet ovat näköjään sitä mieltä, että tämäkään ei Suomelle riitä, niin edessä tulevat olemaan vaativat ajat.

Työllisyysasteen nostaminen esim. 78%:iin vaatii noin 200000 uutta työllistä lisää nykyiseen tasoon. Helppoa? Voin kertoa, että ei todellakaan. Palataan niihin keinoihin myöhemmin. Mutta pohtikaapa tuota lukua mielessänne, niin ymmärrätte tehtävän vaikeuden ja sen suuruuden. Ei se mahdotonta ole, mutta vaatii useita toimenpiteitä ja sopimista varsin merkittävistä asioista. 

—————————————————————————————————————————————-

Toivotan kaikille blogejani kommentoineille Oikein Lämminhenkistä ja rentouttavaa Joulua! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (165 kommenttia)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

"Työllistyminen on henkilökohtainen kokemus..."

Tuo kun toimisi myös lainojen, ruoan, vuokran jne maksamisessa.

"maksaminen on henkilökohtainen kokemus"

Ei siinä auta vaikka olisi noissa tilastoissa mukana työllistyneenä, jos töitä on kolme tuntia viikossa.

Näiden "työpaikkojen" ansiosta tuo prosentti on näennäisesti saavutettu.

Tällaisia tempputyöllistettyjä on tietysti aina ollut, mutta tämän hallituksen tuotoksena heitä on enemmän kuin koskaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Mikko Raatikainen: - "Ei siinä auta vaikka olisi noissa tilastoissa mukana työllistyneenä, jos töitä on kolme tuntia viikossa."

Tässä ei nyt ehkä ajateltu, miten jokaisella olisi mahdollisimman mukavaa, vaan ihan vaan teknisesti kansantaloutta. Kansantalouden kannalta on parempi, että on töitä edes kolme tuntia viikossa kuin, että sama henkilö eläisi ne kolme tuntiakin muiden kustannuksella.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

No ihan varma en ole onko tässä ajateltu mitään, mutta toisaalta onhan tässä voitu ajatella vaikka naapurin kissaa... mene ja tiedä näistä herrojen aivotuksista.
Siihen en edes varsinaisesti ottanut kantaa.

Toivoin vaan, että voisipa laskujenkin maksaminen olla "henkilökohtainen kokemus"

Lisäksi kerroin mitä tuo herra ministerin työllisyysprosentti todellisuudessa tarkoittaa, ettei kenellekään pääse tulemaan sellaisia harhakuvitelmia että suomessa todellinen työllisyysaste olisi mainittu 72%, sekä koostuu suuremmasta tempputyöllistettyjen määrästä kuin koskaan aikaisemmin.

Se onko päätökset olleet hyviä vai huonoja riippuu lähinnä siitä pitääkö tempputyöllisyys töistä vai ei... siihen en nyt ota kantaa.

Enkä myöskään ota kantaa ministerin pätevyyteen.
Totean vain että varmasti oli parhaasta päästä siinä joukossa mitä käytettävissä oli.
Olihan vaihtoehtoina esim. herra Hakkarainen tai Laura huhtasaari.
Tässä ryhmässä pystyi jopa mr. Lindström sädehtimään kirkkaalla valolla.

Sen verran pätevyyttä voin kuvailla.
Kun kikyä ja sen 12 tunnin taksvärkkiä esiteltiin lehdistötilaisuudessa, niin työministeriltä kysyttiin "kuinka 12 tunnin ilmainen työ lisää työllisyyttä (jolla asiaa silloin perusteltiin).
Työministeri vastasi:
" en tiedä, mutta näin ne viisaammat väittää"
Sen onko tuo hyvä vai huono... voi jokainen itse päättää.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #34

#34

Niin, tervetuloa realismin maailmaan. Minulla on sellainen tapa, että jos jokin asia on jotain, niin sanon sen myös ääneen. Olen koko vaalikauden vääntänyt rautalangasta ja välillä -kangesta, kuinka päätöksentekoprosessi menee. Ei kukaan eikä mikään taho päätä yksin vaan kyse on kompromisseista.

Minun kykyäni hoitaa tehtäviäni saa ja pitääkin arvostella, mutta minä itse tiedän parhaiten myös omat rajoitteeni. Sitä peilin eteen menemistä suosittelen itse kullekin ”viisaalle”, jotka tuntuvat osaavan kaikesta kaiken ja tekevät sen vieläpä ihan yksin tai oman viiteryhmänsä kanssa.

Hyvää Joulua!

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #36

Kiitos!

Tosin haluaisin pois tästä realismista.

Lähtökohdat huomioon ottaen ei tämä missään nimessä Jari sinun vika ole.
Olet pärjännyt pestissäsi varmasti niin hyvin kun osaamisellasi on mahdollista ja varmasti tehnyt työsi niin hyvin kuin osaat.
Siitä pisteet sinulle.

Se on AINA johdon vika jos asetetaan väärä henkilö väärään paikkaan.

Hyvää ja rauhallista joulua sekä onnellista uutta vuotta sinulle ja perheellesi.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #36

Olipa seuraava hallitus minkä värinen tahansa, työllisyyden parantaminen on sen tärkein tehtävä. Seuraavaksi tärkein tehtävä on pitää menot kurissä.

Seuraavan hallituskauden aikana päämäräksi on asetettava valtion velan puolittaminen. Lykkyä seuraavalle hallitukselle. Jos se hoitaa asiat yhtä hyvin kuin nykyinen hallitus, niin saa hatun noston ainakin minulta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kyllä se 3 tuntia tietenkin nollaa parempi on.
Näissä tapauksissa henkilö kuitenkin elää edelleen tukien varassa.

Homman pihvi lienee kuitenkin se että 72% työllisyys toteutettiin kikkailemalla
työttömyystilastoista pois ihmiset jotka aktivoitiin tunti viikossa töihin.
Parempi olisi vain julkaista ne "oikeat" luvut.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Kansantalouden kannalta on parempi, että on töitä edes kolme tuntia viikossa kuin, että sama henkilö eläisi ne kolme tuntiakin muiden kustannuksella."

Hyvää joulua sinne kollektivismiin!

Töissä olemisesta huolimatta sama henkilö elää ne kolme tuntia muiden kustannuksella + 9 euroa päivässä.

Kansantalouden kannalta hän ei ollut mitenkää hyödykäs vaan yrittäjän kannalta kenelle hän teki tuotteita yhteiskunnan varoilla.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tietenkin voimme väitellä monestakin asiasta, mutta tähän ainakaan minulla ei ole sanomista:

"On hyvä muistuttaa siitä, että tilastointia EI ole muutettu mitenkään edellisiin vuosiin/vuosikymmeniin ja juuri siksi ne ovat vertaiukelpoisia keskenään."

Hallitukselle kokonaisuutena en nosta hattua, mutta sinulle kyllä nostan. Minä jopa luotan sanomaasi, mikä kohdallani on harvinaista.

Hyvää Joulua ja rentouttavia hetkiä harvinaisen löhöilyn merkeissä!

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström
Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Kukas se lehmän hännän nostais, jollei lehmä itse ?
Olet yhden tunnin töissä ja poissa työttömien kate-
goriasta. Esim. maahanmuuttaja jakaa mainoksia 1-2
viikossa ja saa kuukaudessa 300 - 400 euroa miinus
verot. Paljonko jää klappia veronmaksajien täytettä-
väksi ? Miksi äänestäjille valehdellaan jatkuvasti ?
Keksikää malli, jossa työllistynyt oikeasti tulee
toimeen omillaan ja työstä saamallaan liksalla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Timo Hietanen: - "Keksikää malli, jossa työllistynyt oikeasti tulee
toimeen omillaan ja työstä saamallaan liksalla."

Miksi tuo pitäisi jonkun muun keksiä? Eikö ole jokaisen omalla vastuulla keksiä, miten saa haluamansa toimeentulon?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#3

Kirjoitin nimenomaisesti ja oikein ennustaen: ”Aina voidaan keskustella työllistymisen määritelmästä, aina voi perustella vain vakituisen palkkatyöpaikan olevan ainoa oikea työpaikka.”

Ja olin satavarma, että epäilijöitä riittää. Siinäkin olin oikeassa, Tämän ennustaminen ei tosin kovin kummoista Nostradamusta vaatinut. M.O.T.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Onhan se hienoa, että voi "ennustaa" sen isoimman ongelman koko työllisyyskikkailussa etukäteen, jolloin voi jälkikäteen kuittailla koko ongelman "mitä minä sanoin" M.O.T. Todella hienosti perusteltu!!!

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #74

Ja onhan se veemäistä ja mitä erilaisimpia vastakommentteja käyttämään pakottavaa, kun hallitus on pitkältä ajalta samoja tilastointitapoja käyttäen, niiden perusteella, tavoitteeseensa päässyt.

Siihen ja myös joihinkin muihin Suomen oloissa poikkeuksellisiin tavoitteisiin, joihin sen ei pitänyt päästä.

Ei varmana!!

Piste!!

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #74

#74

Eikö olekin? Ja ihan loistavasti oivalsit ja hienosti perustelit mitä koitin kertoa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Taannoinen uutinen valtion velkaantumiskehityksen taitoksesta aktivoi jäkättäväistön: "Harha! Hämäys! Epätotuus!"

Muutama päivä eteenpäin, ja jäkättäväistö - työllisyystavoitteen saavuttamisesta kuultuaan - lietsoi itsensä suorastaan hysteeriseen raivoon: "Petosta! Ylimielistä pilkkaa! Inhottavaa itseihailua!"

(Se että karavaani kulkee ja koirat haukkuu, ei tietenkään sinänsä ole uutta tai yllättävää.)

Petri Hämäläinen

Hah! Jäkättäväistö !

Suvaitsevaiston, öyhöttäväistön ja mädättäväistön kaveri !

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Just! Neljä joukkuetta, joilla pitäisi peluuttaa oikein kunnon play off -sarja ja katsoa, kuka tulee voittajana ulos. Niissä matseissa voisi kalveta jopa kapteeni Haddockin vihapuhe:

https://fi.wikiquote.org/wiki/Kapteeni_Haddock

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos vanha tilastointitapa on perseestä, niin onko silloinkin saavutus todellinen, jos se perustuu tuohon älyttömään tunnin työllistymiseen.

Kaikki tuntuu hyvältä, kun sitä riittävän kauan itselleen hokee.

Sehänä on sitten helppo homma tää työllisyyden nosto, jokainen firma Suomessa palkkaa yhden työttömän tunniksi töihin.

Jumaleisson, että nousee äkkiä tuo työllisyysaste.

Maassa kaikki hyvin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ritala meni tässä niin asian ytimeen, ettei näytä Linströmilläkään ollevan mitään sanomista. ;-)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#103

Näiden kahden viisauden edessä on pakko olla- sanaton

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #105

Miksiköhän hallituksen "uutinen" tuli sopivasti joulun alla? ;-)

"Koska hallitus uskoo tilastoihin nojautuen 120 000 uuden työpaikan syntymiseen kuin lapsi joulupukkiin, niin hämmennetään vähän tätä lapsenuskoa. Työvoimatutkimuksessa tehdään tilasto myös työtunneista. Sen mukaan vuosina 2015-2018 työtunnit lisääntyivät 7,5 tunnin työpäiviksi muutettuna siten, että olisi syntynyt 50 880 uutta työpaikkaa. Ei hallituksen kertomaa 100 000 – 120 000 uutta työpaikkaa."

https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #110

Taas. Miksi tuohon valtakunnanklovni Timoseen jaksetaan viitata? Tilastokeskus julkaisee asiasta olennaisen tiedon. Esimerkiksi työpäivien määrän oikaisusta ja sairauslomista (jotka lisääntyvät aina talouden kasvaessa) ei ole mitään mainintaa Timosella.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #126

Kommentissani on viitattu oikein lähteenä, jotta joku toinen kommentoija voi kyseenalaistaa kyseisen lainatun kohdan toisella lähteellä. Siihen käy samanlainen viittaus kuin minulla.

Kyseenalaistajalla pitää olla rohkeutta esittää lainattu kohta omasta lähteestään, jolla kyseenalaistaa ja linkki lähteeseen.

Näin minäkin teen.

En tietenkään oleta, että Timosen kirjoitus lähteenä on aukoton ja pitävä. Otinkin sen siitä syystä, että näen miten sitä kyseenalaistetaan. Kovin vakuuttavaa ei ole vielä ollut.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #110

#110

Siksi, että marraskuun tilastot julkaisiin juuri silloin.

Tästä https://tem.fi/tilaston-julkistamispaivat-kuvaus-j... voi jo etukäteen valmistautua tulevaan ja kirjoittaa valmiiksi mielipide kuinka tarkoitushakuisesti näitä julkaistaan. Tuokin tieto löytyy kun pikkuisen etsii. Tosin se voi pilata hyvän tarinan...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #133

Tilastointia voidaan monella tapaa muokata omiin tarkoituksiinsa ja tässä tapauksessa valehtelulla.

Mutta kun kerrotaan, että työttömiä oli yli 290 000 jäljellä. Siellä myöhemmin lukee, että toimistoissa oli yli 500 000 työnhakijaa.

En millään voi ymmärtää, että miksi sitten on tuo lukema olemassa mutta media ja muut lähteet höpöttävät jostain pienemmästä luvusta. Se taitaa olla joku mielipide, että tuo luku tuntuu sopivalta ja tuo toinen liian suurelta?

Sovitaanko sitten niin, että meillä syntyy uusi ennätys, kun kaikki työttömät ovatkin työllistettyjä, kun kirjoittavat tänne Puheenvuoron puolelle tai ovat lukeneet vähintäänkin tunnin? Mutta kuitenkin työttömiä löytyy sen 1 tunnin jälkeenkin moninkertaisesti?

Sillä ei ole väliä, Valtakunnallinen media hoi, kiireesti nyt painamaan lehtiin, julkaisemaan nettiin, että meillä on nyt tasan 0 työtöntä?

Tilastointia pitää muuttaa niin, että työllinen on henkilö, joka pärjää saamallaan palkalla ilman yhteiskunnan tukeja. Se, että on työllistettynä vähintään tunnin on pötyä. Mitä jos tekisit tämän tilastoinnin uudistuksen, ennen kuin aikakautenne päättyy?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

” Mene valittaan nälkääsi niin lyödään semmonen rätinki eteesi, jossa todistetaan, ettei sinulla voi olla nälkä.”

Näin totesi alikersantti Lahtinen.

Nykyään työttömälle todistetaan samalla periaatteella, että hän on työpaikan puuttumisesta huolimatta työllinen.

Ei uutta auringon alla.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllä työllisyys vaikuttaa parantuneen tilastoissa ja ihan käytännössä. Myös kasvanut palkkasumma kertoo ihmisten työllistyneen.
Tempputyöllistämistä on ollut ainakin koko oman muistamani historian ajan. Monet tempputyöllistymiseen osallistuvat saavat lopulta oikeankin työn. Huonointa on istua kotona odottamassa, jos jotain tarjottaisiin. Heistä tulee pitkäaikaistyöttömiä.
Aktiivimalli on tietenkin työttömyysturvan leikkuri ja potkii ihmisiä.
Nykyinen työministeri joutuu itse työttömäksi pian. No kyllä herrat ovat aina herroista huolen pitäneet.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu, kukaan tuskin kiistää, etteikö jotain hyvääkin. Nousukausi on auttanut asiaa, ja ainahan se on hyvä kansantaloudelle.

Tämä ns. aktiivimalli, eli suomeksi leikkauslaki, sitten jää varmaan historiaan yhtenä huonoimmin tehdyistä lakiesityksistä ikinä.

Jo sen takia kyllä häpeäisin, ennemmin kuin olisin ylpeä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Juu, kukaan tuskin kiistää, etteikö jotain hyvääkin."

- "Kukaan"? Mikäs vastaantulo tuo on olevinaan?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#8

En ole kaikesta ylpeä enkä tainnut niin tuossa todetakaan. Mutta en anna sen pilata huomiotasi. Hyvää Joulua!

Petri Hämäläinen

Erinomainen saavutus. Bravo Jari, niin kuin ranskalainen pomoni sanoisi.

Pekka Pylkkönen

Panen tämän tähänkin. 2011-2014 kansan keskimääräiset vuositulot LASKIVAT 346€. Mutta esimerkiksi Arhinmäki innokkaana tuo vain esiin sitä että tuloerot pienenivät. Pienituloisimman desiilin reaalitulot nousivat 2011-2014 310€ ja siitä eteenpäin vuoteen 2017 saakka peräti 454€.

Vaikka tuloerot kasvoivat, Sipilän hallituskausi kasvatti pienituloisimpien tuloja 50% enemmän kuin edellinen tuloeroja laskenut hallitus. Samalla koko muun kansan ostovoiman kehitys kääntyi negatiivisesta reilusti positiiviseksi.

Aika sairas sadisti pitää olla että valitsee tuloerojen laskun sen sijaan että kaikki voittavat enemmän.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

"Vuositulot nousivat 2014 -2017 peräti 454 €". Entä mitä tapahtui kustannuksille?

Pekka Pylkkönen

Kyseessä ovat reaalitulot, eli elinkustannusten nousu on jo huomioitu.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva Vastaus kommenttiin #164

No sitten ei ole enää mitään hätää.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"aina voi perustella vain vakituisen palkkatyöpaikan olevan ainoa oikea työpaikka."

Ja aina voi perustella niin kuin hallitus: jo tuntikin viikossa tekee työpaikan, samoin ilmainen työllisyystyö ja harjoittelu.

Omasta mielestäni henkilö on työllistetty sitten kun hän tulee palkallaan toimeen – siis on edes mahdollisuus siihen.

Siinä katsannossa työllisyysaste lienee 50-60 % välillä.

Tilastohan on se valheen ja emävalheen jälkeen tuleva "fakta". Lindström ei pukahda sanallakaan globaaleista taloussuhdanteista, jotka ovat ilman muuta parantaneet työllisyyttä, eivätkä hallituksen eriarvoistamistoimet ole niihin vaikuttaneet pätkääkään.

Jonkin verran työllisyyteen kuitenkin: tilastokikkailua ja Sipilä-Lindströmin työllisyystouhuja voidaan helposti jatkaa vaikka 100 %:iin siten että orjuus otettaisiin takaisin käyttöön. Silloin saataisiin todella paljon aikaan, ja talous nousisi myös kohisten – keskimäärin. Niin. että omistajat rikastuisivat hillittömästi, köyhistä ei olisi mitään väliä.

Kaikki Sipilän hallituksen unelmat saataisiin siis ratkaistua ajamalla ay-liike alas ja suistamalla puolet kansasta kurjuuteen. Hallitus on toteuttanut unelmastaan vain alun ilmeisesti siksi, että kansalaisissa on riittävästi selkärankaa olla menemättä sen harhautuksiin.

Valtio ei ole liikeyritys vaan valtio.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ei hallituksen tarvitse ajaa alas ay-liikettä. Ihmiset yhä enenevässä määrin ottavat hatkat liitoista ja alas-ajo on tosiasia ennemmin tai myöhemmin ja - hyvä niin! AY- loiseläjät joutaisivat jo vihdoin ja viimein elättämään itsensä omin avuin...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Niin että Suomeen villi länsi, ja orjuus voimaan.

Hallelujaa!

Kyllä on taas niin fiksua, niin fiksua.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #37

Näinhän se on ollut koko itsenäisyyden ajan kun tarkkaan ajattelee.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Päin vastoin, irtisanomisen helpottuminen saa työntekijän etsimään vahvempaa selkänojaa itselleen järjestäytymällä.

Käyttäjän larsnyman28 kuva
Lars Nyman

Kuinka paljon työttömiä on poistettu työttömien lukumäärästä ns. tempputyöllistämisellä eli karenssilla uhkaamalla komennettu työttömiä työkokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan.

Pekka Pylkkönen

Nyt puhuttiin työllisyystilastosta. Työtön ei muutu työlliseksi karenssilla tai työvoimapoliittisella toimenpiteellä vaikka jotkut idiootit näin väittävätkin.

Käyttäjän larsnyman28 kuva
Lars Nyman

OK. Työllisyysaste näyttäisi olevan ihan rehellinen luku eli työllisten osuus työikäisestä väestöstä. Tosin voisitko Pekka kertoa mistä työllisten osuus määräytyy työllisyysastetta laskettaessa. Ettei vaan työttömien osuus olisi yhtälössä mukana määrittämässä työllisten määrää suuremmaksi kun työttömien määrää on kikkailemalla vähennetty.

EDIT : stat.fi määrittää työllisen näin :
"
Työllinen

Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen, tai on ollut tilapäisesti poissa työstä. Tutkimusviikolla työstä pois ollut henkilö lasketaan työlliseksi, jos poissaolon syy on äitiys- tai isyysvapaa tai oma sairaus tai jos poissaolo on kestänyt alle 3 kuukautta. Työlliset voivat olla palkansaajia, yrittäjiä tai samassa kotitaloudessa asuvan perheenjäsenen yrityksessä palkatta työskenteleviä.
"
En enää yhtään ihmettele korkeaa työllisyysastetta jos työlliseksi luetaan vähintään 1 tunnin työtä tehnyt.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #19

Huoh. Tilastokeskus myös kertoo että hyvin vähäisiä työtunteja tekevien määrä otoksessa on niin pieni ettei niillä ole mitään merkitystä.

Montako kertaa tästä samasta asiasta pitää vängätä?

Tiina Teittinen Vastaus kommenttiin #54

Pylkkänen se vaan jaksaa. Tilastokeskus lienee aika hidas otos vahvistamaan omia oletuksiasi. Kärttyisenä keski-ikäisenä miehenä ja omasta mielestäsi talousviisaana henkilönä olet mielelläsi luomassa Suomeen sosialistista yhteiskuntaa, jossa palkkatyön sijaan luodaan osittain yhteiskunnan tukema työskentelyrakenne. Tätä jauhat kommentista toiseen ymmärtämättä mihin sosiaalipoliittinen ”parempi että kaikki tekevät jotain” asenteesi johtaa.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Ei kai kukaan voi noin idioottimaista edes kirjoittaa. (Kommenttiin 16)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Missä vaiheessa Suomessa tajutaan, ettei valtion/hallituksen tehtäviin kuuluu luoda työpaikkoja?

Hallituksen tehtävänä on käytettävissä olevin keinoin (esim. verotus, yhtiölainsäädäntö) luoda suotuisat edellytykset yrittämiselle, jolloin työpaikkoja syntyy.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Missä vaiheessa Suomessa tajutaan, ettei valtio ole liikeyritys?

Sipilä hallituksineen ei sitä ole ainakaan tajunnut.

Mutta valtiolla on myös vastuu kansalaisistaan – ei pelkistä yrityksistä ja niiden omistajien tuloista. Siksi yhtiölainsäädäntöä ja edellytyksiä yritysten voittojen maksimoimiseksi valtio ei voi tehdä mielin määrin.

Sipilä hallituksineen ei sitäkään ole tajunnut.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#29

Vaikka tässä ja nyt. Valtio ei ole liikeyritys.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #33

Teot näyttävät muuta kuin sanat.

Ja jos hallituksen puuhia ei olisi oppositio ja kansalaiset hillinneet, jälki olisi todella rumaa.

Toki työllisyysaste nousisi (ks kommenttini ylempänä http://jarilindstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2663...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ei sosiaalipolitiikka (joka kuuluu valtion tehtäviin) ole ristiriidassa sen kanssa, että maassa on kunnolliset edellytykset yrittämiseen ja monipuolinen teollisuus. Eivätköhän nuo tue toisiaan. Katso Ruotsia ja Sveitsiä, molemmat pieniä valtioita.

Valtion vastuu kansalaisistaan ei voi ulottua kehdosta hautaan. Tuohon väliin mahtuu pitkä ajanjakso, jolloin ihmisen pitää otta vastuu itsestään. Valtion vastuun kansalaisistaan soisi ulottuvan äkillisiin kriiseihin, kuten sairastuminen ja työttömyys, ei muuhun.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #39

Juuri niistä valtion (= me kaikki) on otettava vastuu. Ei tietenkään koko elämästämme.

Liikeyritys, joksi Sipilä valtiota luulee, ei ole vastuussa muusta kuin omistajiensa voittojen turvaamisesta (osakeyhtiölaki 5§).

Ja valtion omistavat muutkin kuin ne alle 40% kansasta, jotka hallituspuolueita kannattavat.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #41

En yritä puolustella Sipilän toimia. Kirjoitin hyvin yleisellä tasolla siitä, minkä koen hallituksen tehtäväksi. ”Valtio” on tietenkin hyvin erlainen eläin kuin ”hallitus”, samoin ”valtion asioiden hoitaminen” eroaa paljonkin liikeyrityksen ”hoitamisesta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #41

Mark Andersson: - "Ja valtion omistavat muutkin kuin ne alle 40% kansasta, jotka hallituspuolueita kannattavat."

Mitä tuo nyt tähän (tai mihinkään) kuuluu? Suomeen tuskin ikinä saadaan hallitusta, jota kannattaisi merkittävästi enemmän kuin 40% kansasta, jos mukaan lasketaan myös ne, jotka eivät äänestä. Ja jos saataisiin, niin se olisi niin erimielinen, että tuskin saisi mitään järkevää aikaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #44

Kuuluu aivan olennaisesti: jos hallitus johtaa valtiota kuin liikeyritystä (kuten Sipilä tekee), se ajaa vain omaa (=kannattajiensa) etua eli tulkitsee vain kannattajansa "yrityksen omistajiksi", joiden ahneus pitää tyydyttää muista piittaamatta ja muiden kustannuksella.

Valtion "omistaa" kuitenkin koko kansa 100-prosenttisesti.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #63

Kyllä valtiota pitää JOHTAA juuri kuten liikeyritystä. Toimitusjohtajan tehtävänä on johtaa yritystä niin, että sen toiminta vastaa omistajien toiveita. Eli toimitusjohtajalla täytyy olla hallituksen (ja sitä kautta omistajien) luottamus. Toimitusjohtaja pitää huolen, että kaikki tekevät oikeita asioita, ja vastaa yrityksen toiminnasta.
Pääministeri on valtion hallituksen toimitusjohtaja. Hänen tehtävänsä on johtaa hallitusta niin, että sen toiminnalla on eduskunnan (ja sitä kautta kansalaisten) luottamus. Pääministeri pitää huolen, että hallituksessa kaikki tekevät oikeita asioita.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #79

Sipilä kyllä johtaa valtiota kuin liikeyritystä, mutta on erehtynyt pahasti sen omistajista. Hänen tehtävänsä olisi ollut tehdä johtopäätökset,viimeistään kun hallitus loitontui omistajakunnasta, mutta hän ei kuitenkaan tehnyt sitä ja tuskin aikoo vieläkään.

Liikeyrityksessä tuollainen hallitus olisi moneen kertaan jo vaihdettu. Missään liikeyrityksessä hallitukset eivät sinnittele läpi koko kautta, jos se menettää omistajien luottamuksen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #87

Nähdäkseni eduskunta määrittelee omistajien luottamuksen… Aivan kuten yrityksessä hallitus. Yrityksissä tietenkin on mahdollisuus, että tietty määrä osakkeenomistajia vaatii ja saa ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa voi sitten vaihtaa hallituksen.
Ehkä eduskuntavaalienkin osalta voisi määritellä, että 30% äänioikeutetuista voi vaatia uudet vaalit.

Käyttäjän JanneHildn kuva
Janne Hildén

Voisiko hetken aikaa vielä ministerin palkkaa nauttiva Lindström valaista, miten on käynyt ansiotuloista kertyvien verojen?

Varmaan verokertymä luonnollisesti kasvanut työllisyyden kohentuessa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#20
Ministerin pesti on AINA lainassa. Näin ollen minä en ole tähän tittellin rakastunut. Seuraajani selviää keväällä.

Löytänet varmaan itse pitikinä Joulun pyhinä noita peräämiäsi tilastoja verotuloista, Ja KUN löydät, niin USKOTKO niihin?

Käyttäjän JanneHildn kuva
Janne Hildén

Enemmän uskon tilastoihin, kuin joulupukkiin tai hallituksenne aikaansaannoksiin.
Ja kyllä pitää aika paljon ministerinpestiä rakastaa, jotta on valmis jopa muuttumaan loikkariksi tuon pestin takia.

https://www.taloustaito.fi/Vero/tuloverot-vaheniva...

"Eniten laskivat verot ansiotuloista valtionverotuksessa (-5,3 %)".

Ihan verohallinnon omia tilastoja...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #27

Janne Hildén

Erinomaista, että ansiotuloverot laskivat. Toivottavasti linja jatkuu. Tekee työnteosta entistä kannattavampaa. Motivoi työntekoon ja joku voi huomata, että työnteko kannattaa ! Veroja tulee kerätä kulutuksesta, haittaveroja pitää nostaa etc. se on oikea linja.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #27

#27

Että mitä että? Uskot enemmän tilastoihin, mutta et hallituksen aikaansaannoksiin. Entä jos ne korreloivat keskenään, todistetusti? Joudut myöntymään.

Mitä tulee tuohon toiseen asiaan, niin et voisi enempää väärässä olla. Ja se ei ole edes mikään tilastotieto.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jarille ja koko hallitukselle rauhaisaa joulun aikaa! Hyvää työtä olette tehneet...

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Nuole vielä pikkasen lisää. Hyi helvetti!

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström
Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Jari Lindström millä aloilla on ollut suurin imu palkata lisää työvoimaa? Turkulaisena tiedän että Meyerin telakan tilausten ansiosta telakka pyörii hyvin ja alihankkijat, joita on lukuisia, on työtä. Mutta miten on muualla ja muilla teollisuuden aloilla? Onko sinulla jotain statistiikka siitä olemassa?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

On jo sinällään hienoa että ministeri itse vastailee täällä. Ei häntä silti tarvitse kaikilla triviakysymyksillä vaivata. Työvoiman kysynnän aloittaisesta ja maantieteellisestä jakautumisesta on ollut hiljattain raportteja mediassa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#35

Tuossa blogissa on linkki Työllisyyskatsaukseen, jossa on ainakin osavastauksia esittämiisi kysymyksiin. Lisäksi jokaisella alueella tehdään vastaavat tilastot kuin valtakunnan tasolla.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

"Työllistyminen on henkilökohtainen kokemus. Jos ihminen ei ole saanut itse työtä, hänelle on ymmärrettävästi aivan mahdotonta ymmärtää työllisyyden parantuneen. ”Kun minä en ole saanut töitä, en usko teidän tilastoihinne”. Inhimillistä ja ymmärrettävää."

Niinpä niin, kuullostaa siltä että sodassa tulee aina väistämättä uhreja ja jos joku tässä taistelussa sattuukin"vahingossa" putoamaan täysin pois järjestelmästä niin sehän varmaan tällä perusteella on täysin hyväksyttävää...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#47

No ei se ole hyväksyttävää. On aivan absurdia väittää moista. Tutustuppa vaikka tuohon https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publis... Joulun pyhinä, ehkä näet valoa tunnelin päässä...ehkä et.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Mielipiteeni asiaan syntyy omien kokemuksieni pohjalta ja on täysin totta. Vastauksesi osoittaa sen että et todellakaan ole tietoinen tai et välitä ollenkaan siitä mitä toimenpiteenne ihmisille todellisuudessa saattavat aiheuttaa. Olen itse jo totuttautunut ajatukseen että mikään taho ei minulle minkäänlaista työttömyysapua tarjoa edes kerjäämällä mutta turha sitten vaatia minkäänlaista osallistumistakaan, ollaan sujut sitten perkele. Ja näitten palstojen suunsoittajat voivat pitää
turpansa kiinni yhteiskunnan varojen hyväksikäyttäjästä ja loiseläjästä kun en ole "yhteisiä" rahoja kuluttamassa.
Minullakin on historia, työelämästä melkein 40 vuoden ajalta. Mieti hetki ja miettikää miltähän tuntuu pudota pois hyvin toimeentulevasta yhteiskuntaluokasta ja ammatistaan tyhjän päälle raihnaiseksi ja kuluneeksi hylkiöksi.
Suomalainen yhteiskunta on muuttunut pelkäksi ahneitten ja vallanhimoisten pyrkyreitten temmellyskentäksi jotka vähät välittää siitä keitä jalkoihinsa polkevat.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Työlliseksi pitäisi hyväksyä ainoastan he jotka ovat vakituisessa työsuhteessa tai tekevät jatkuvaa ja vakituista osa-aikaista työtä. Vaikeaa on ymmärtää sellaista henkilöa, joka tekee muutaman tunnin työtä kuukaudssa työlliseksi, työtön hän tosiasiallisesti on, mutta ei työministeriä siitä voi syyttää, että tilastoilla on kikkailtu ja kikkaillaan edelleen.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Se olisi taas uusi tilasto johon ei ole vertailua.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Vastauksena otsikon kysymykseen: vähän molempia. Varsinaisesti kummeksutti tosin tämä:

"Aina voidaan keskustella työllistymisen määritelmästä"

Tässähän blogisti on täysin oikeassa, erityisen kummallista on määritellä työlliseksi se, joka tekee palkkatyötä tunnin viikossa ja tarvitsee siksi palkan jatkeeksi yhteiskunnan tukea. Kun kerran nämä tilastonumerot ovat näin irrallaan todellisuudesta, miksi niitä silti käytetään tehtyjen päätösten vaikutusten arviointiin? Parempi mittari olisi työttömyyden hoitoon käytetyn rahasumman vertailu; tosin sitäkin on mahdollista väännellä siirtämällä rahaa muille momenteille tai ihan yksinkertaisesti leikkaamalla rahoitusta. Hyvää mittaria tälle ei siis taida olla, mutta ei se ole syy käyttää ilmeisen huonoja mittareita.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Haluamatta pilata kenenkään iloa lainaan tähän blogisti Sakari Timosen tekstistä lyhyen pätkän:

"Työllisyyden kasvusta puhuttaessa ei kuitenkaan muisteta ihmetellä sitä, miksi työllisten määrä kasvaa, mutta työttömyyskorvausta saavien määrä ei vähene samaa vauhtia. Se pysyttelee suunnilleen 340 000 tienoilla."

Yhteiskunnan kannalta oleellista minun mielestäni on työttömyyskorvausta saavien määrä eikä suinkaan pelkästään työllisten määrää kuvaava prosenttiluku.

Maallikkona tuskailen yhä näiden lukujen kanssa; työttömiä on n. 165 000, työttömiä on noin 220 000, työttömyyskorvausta saavia on n. 340 000.

Pekka Pylkkönen

Työttömyyspäivärahojen saajien määrä laski 2016-2017 11% ja kaikki työttömyysetuusmenot 9.6%. 2018 tilastoja ei vielä ole.

Näin lausuu Kelan työttömyysturvatilasto joka kattaa myös ansiosidonnaista maksavat kassat.

Timosen käyttäminen lähteenä osoittaa jo huonoa makua.

https://www.kela.fi/tilastot-aiheittain_tilasto-su...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#53 Ei ilo tästä pilaannu. Olen tässäkin asiassa realisti ja tiedän tilastoinnin haasteet. Pitää myös muistuttaa siitä, että meillä kaikilla on oma ideologiamme, poliittinen tai muu, jonka kautta otamme kantaa. Näin on myös Timosen osalta asian laita.

Osin tuota lukujen eroja selittää osa-aikatyön osuus.

On olemassa sellainen käsite kuin Laaja työttömyys. Myönnettävä on, että tämä eri käsitteiden viidakko on monimutkainen. Siksi tilastojen vertaaminen keskenään ei ole perusteltua, pitää vertailla samaa tilastoa.

Taitaa olla ainakin tilastoniilojen tehtävä tutkia ja pohtia tilastoinnin mahdollista uudistamista. Sekään kun ei ole yksiselitteisen helppoa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Haluamatta pilata kenenkään iloa lainaan tähän blogisti Sakari Timosen tekstistä lyhyen pätkän"

Enempää ei tarvittu, kun on joulu pilalla.

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Kaikissa tilastoissa, etenkin työllisyystilastoissa on hyvin paljon kikkailua ja kikkailupuhdistusta eri tavoin.
Fakta lienee se, että tavalla tai toisella työttömiä tai alityöllistettyjä on noin 350000 eli reippaasti virallista tilastoa enemmän.
Oikean työttömyyden toisaalta ei pitäisi olla huonossakaan taloudellisessa yleistilanteessa yli 100000 rekisteröityä oikeaa työtöntä ja hyvässä tilassa enintäin 50000 työtöntä jolloin työttömät varmuudella ovat se aidosti työhaluttomien osa

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Työllisyyden noususta johtuva verotulojen nousu sekä työttömyyskorvausten merkittävä lasku nähtäneen kun vuoden 18 laskelmat julkistetaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Lopuksi voisi sanoa, että kun rahasta on aina pula, niin pääasia kuitenkin on, että sinisten mökkitien kunnostukseen riitti rahaa. :)

Siihen ei aktiivimallit päde.

Joku puhui joskus seteliselkärankaisista, mutta se taisi ollakin vain satua :)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Se on toki tärkeätä että mökille pääsee jos mökin sattuu omistamaan. Ja niin ettei auto hajoa.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#64

Ehdottomasti näin.

Ja tien olisi hyvä olla sen verran hyvässä kunnossa, ettei takakontissa matkustavakaan loukkaannu.

Käyttäjän JanneHildn kuva
Janne Hildén

Puolen miljoonan mökkitie. Oksettavaa sinisten kaverikapitalismia.

Käyttäjän PjotrKpStahanov kuva
Petri Heiniemi

Noin 500000 suomalaista tekee vuosittain palkatonta työtä, jolle ei ole vaihtoehtoa. Kyse on siis pakkotyöstä, joka on yksi orjuuden muodoista. Orjamarkkinat luoneet puolueet eli kokoomus, keskusta, SDP, tulevat vastaamaan teoistaan tavalla tai toisella. Kansainvälinen huomio on taattua.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Ilmaisen työn mahdollistamiseen osallistuvat kaikki puolueet, ainakin
hallituspuolueet, se vääristää vielä kilpailuakin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jari, kyllä sinä vielä eduskuntaan pääset, kun saat aikaisemmat äänestäjäsi aktivoitua ja vähän lisää päälle. Uskon, että sinulla on siihen vielä mahkut, vaikka täällä on monta päällesi haukkujaa. Ei niitä vaaleja US-puheenvuoron blogipalstoilla käydä eikä sinun minua olisi tarvinnut pelätä, turhaan sen takia jätitte vaaliliiton kanssamme tekemättä.

Onnea ja menestystä tuleviin koitoksiin ja tietysti oikein mukavaa ja rauhallista joulua sinulle ja läheisillesi.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#68

Kiitos Vesa.

Itse olen realisti tässäkin asiassa. Yritetään.

Mukavaa Joulun aikaa sinulle ja läheisillesi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos Jari. Ei se välttämättä niin mene mitä muut sanoo ja itse(kin) ajattelee. Kyllä sinun ministerinpesti kuitenkin painaa vaa´assa. Vaalit on aina vaalit ja sieltä se tulos haetaan, vaikka ihmiset näyttää äänestäessä pelaavan mielikuvilla enemmän kuin itse substanssilla.

Käyttäjän larsnyman28 kuva
Lars Nyman

Ehdottaisin Ministeri Lindströmille seuraavaa. Ota tueksesi blogillesi kirjoittamaan ja tietämään ministeriöstä asiantuntijan tasoinen henkilö. Tätä henkilöä voisi olla vielä tarvittaessa tukemassa tilastokeskuksen asiantuntija. Näin sinun ei tarvitsisi ottaa kantaa kaikkiin nippeliasioihin. Mutta nuo nippeliasiat ovat juuri niitä asioita, jotka kansalaisia kiinnostavat esim. laskettaessa työllisten ja työttömien lukumääriä. Hyvää Joulua.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Kyllähän huo nippeliasiat kiinnostaa myös TE-keskusta, kun etsitään syytä karenssille tai aktiivimallin 4.65% leikkaukselle.

Siellä jos missä ne nippelit tutkitaan, että saadaan vaaditut säästöt aikaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Lindströmin teksti oli minulle selvä vaan asiantuntijan teksti olisi melkoisen varmasti minulle vaikeaa luettavaa.
(Poikkeuksen poikkeus)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#70

Kiitos vinkistä. Saan toki tukea aina kun sitä pyydän. Ja nuo taustatilastot ovat nimenomaisesti asiantuntijoiden tekemiä.

Mutta...jos ja kun apuna ovat ne ministeriön asiantuntijat, niin auttaako se blogissani esille nostamaani asiaan? Edelleen tultaisiin väittämään, että asiantuntija valehtelee tai ei osaa asiaansa. Kun ei uskota, niin ei vaan uskota. Oma mutu on luotettavampaa...

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi

Puhdasta kikkailuaja työttömien kyykyttämistä sekä köyhdyttämistä. Just tuossa soitti yksi työllistetty. Kuukauden palkka 340 euroa käteen. Joulu on aika valoton ja toivoton siinä perheessä. Mutta Suomea on laitettu kuntoon ja ihmisiä syyllistetty ja köyhdytetty säälimättä. No siniset onneksi poistuu poliittiselta kartalta ja nämä kultapossukerholaiset häipyy kortistoon. Muistakaa tehdä hakemuksia.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#75

Ei ole. Se ei ole mikään itsetarkoitus ja tavoite.

Minä en lainkaan kiistä etteikö ongelmia olisi, mutta on myös iloisia tapahtumia.

Siniset eivät poistu mihinkään vähään aikaan. Totta kai tehdään hakemuksia. Seuraavaksi eduskuntaan haetaan ja ehkä jopa europarlamenttiin. Tai jonnekin muualle...

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi

Puhdasta kikkailuaja työttömien kyykyttämistä sekä köyhdyttämistä. Just tuossa soitti yksi työllistetty. Kuukauden palkka 340 euroa käteen. Joulu on aika valoton ja toivoton siinä perheessä. Mutta Suomea on laitettu kuntoon ja ihmisiä syyllistetty ja köyhdytetty säälimättä. No siniset onneksi poistuu poliittiselta kartalta ja nämä kultapossukerholaiset häipyy kortistoon. Muistakaa tehdä hakemuksia.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Annan hatun noston ministerille rehellisyydestä aikoinaan. Vaikka olenkin sitä mieltä että työllisyysaste nousi hallituksesta huolimatta. Olen nähnyt elämässäni monta talouden nousu- ja laskukautta, ja aina Poliitkot ovat osanneet ottaa kunnian nousukausista ja mollanneet laskukausien aikana vallassa olleita.
Nykyhalltus on vaan ollut tavattoman osaamaton.

Käyttäjän Juha-MattiBckstrm kuva
Juha-Matti Bäckström

Voisko joku selittää tämmöselle tyhmälle nuoremman sukupolven edustajalle, miksi kaikenmaan härveleitä ja koneita on kehitelty kauhealla vimmalla, jonka seurauksena suuri osa ihmisistä "oikeissa töissä" on jo korvattu koneilla, jos tavoite on kuitenkin väkisin pakottaa kaikki tekemään jotain työtä vähintään se maaginen 8 tuntia päivässä? Mielenkiinnolla odotan esim automaattikassoja, jotka tulevat taas korvaaamaan tuhansia ja tuhansia työntekijöitä, mutta ehkäpä heillekkin sitten keksitään jotain väkisin väännettyä näpertämistä, että voivat jatkaa työllisinä. :)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#85

Et sinä ole mikään tyhmä nuoren sukupolven edustaja kun osaat moista kysyä

Asiaa on selvitetty ja tutkittu paljon , tässä alla kaksi tuoreehkoa.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatiet...
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatiet...

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minusta työllisyysasteen nousu on tosi hyvä asia ja sen kasvun tukeminen on yksi tärkeimmistä asioista, mitä hallitus voi tehdä. Tästä on hyvä sitten jatkaa vaalien jälkeen uudella porukalla, joka toivon mukaan huolehtii myös sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, toisin kuin nykyinen. Jotain hyvää on silti hallitus selvästi saanut aikaan.

Pekka Pylkkönen

Pienituloisin desiili kasvatti tulojaan 2015-> enemmän kuin 2011-2014. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus tulee pienituloisille kalliiksi.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#86

Sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta pitää huolehtia ja myönnän että paremminkin olisi voinut toimia. Pidän kuitenkin esim. Eläketukipäätöksiä(kaksi) erinomaisen oikeudenmukaisina.

Pitää kuitenkin muistaa se, että ensin pitää saada kakkua aikaiseksi ennen kuin sitä voi jakaa.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Eläkerahastoissa on kasvanut verrattain iso kakku.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Tosi hankala ts."epäkiitollinen tehtävä" olla Työministerinä,josta saa silmille tuutin täydeltä ties mitä mutta kaikesta huolimatta tietty omakohtainen suoruus mitä itsessään tuntee kuin jopa vastaten ;

on mielestäni hyve kun myös osaa/pystyy kritisoida itseäänkin.

Tämänkaltainen tilanne ei ollut tai ole Jari Lindströmin syytä kun jotain oli ja on pakko yrittää.

Jotain rajaa - tähänkin !

ps.ilman mitään puoluelaseja - yksityisenä hklönä !

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Olen törmännyt samaan ilmiöön työssäni ekonomistina. Ihmiset, joilla henkilökohtaisesti menee huonosti, eivät aina usko hyviä talousuutisia todeksi. Kun oma todellisuus on ristiriidassa uutisten kanssa, oma todellisuus vie joskus voiton.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Todellisuus näyttäytyy meille kaikille niin eri tavalla.
Itse olen törmännyt siihen, että ne, joilla menee hyvin,
ovat vieraantuneet sen kansalaisen todellisuudesta, jolla
menee huonosti tai on työtön. Liian vähän tällaiset ihmiset
saavat ääntään kuuluviin.

Kun oma todellisuus on helppoa elämää rahallisesti vakaana,
on vaikea ymmärtää köyhän jokapäiväistä raskasta taistelua
niinkutsutussa hyvinvointivaltiossa.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Kommenttiin 147. Tosiasia on, että Suomi on hyvinvointi- ja oikeusvaltio. Tällöin on tosiasia, että hyvin toimeentulevat auttavat vähempiosaisia (vaikka eivät haluaisikaan). Joidenkin puolueiden, esim. Keskustan perus periaatteisiin kuuluu vähempiosaisista huolehtminen.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minä haluan kiittää Ministeri Lindströmiä ja hänen henkilökuntaansa erityisesti työttömien tarpeisiin näista ehdotetuista ja kenties jo säädetyistä laeista :

HE 59/2018
Työnhakijalla olisi oikeus työttömyysetuuteen opintojen estämättä, jos hän on täyttänyt 25 vuotta ja opinnot kestävät enintään kuusi kuukautta. Lain työllistymistä edistävän palvelun määritelmää koskeva säännös tulisi kuitenkin voimaan 1 päivänä tammikuuta 2019.

HE 204/2018
Esityksessä ehdotetaan eläketukilakia muutettavaksi siten, että eläketuen saajien piiriä laajennettaisiin. Ennen 1 päivä syyskuuta 1958 syntyneet pitkäaikaistyöttömät, jotka ovat olleet lähes yhdenjaksoisesti viisi vuotta työttöminä 1 päivä syyskuuta 2012 ja 31 päivä elokuuta 2018 välisenä aikana, saisivat 1 päivästä lokakuuta 2019 alkaen työmarkkinatuen sijasta oikeuden eläketukeen. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2019.

HE 220/2018
Työttömyysturvalakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että lyhytkestoiseen palkkatyöhön tai osa-aikaiseen palkkatyöhön työllistyvän työnhakijan ansaitsema tulo soviteltaisiin yhteen työttömyysetuuden kanssa sinä etuuden hakujaksona, jonka aikana tulo maksetaan. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.4.2019.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Tuo HE 220/2018 poistaa toimiessaan todella paljon työllistymisen esteitä, kun keikkatöiden vastaanottaminen ei tarkoita tukien katkeamista siksi aikaa, että palkkakuitti on saapunut ja käsitelty.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Mitähän tämä käytännössä tarkoittaa?

HE 220/2018
Työttömyysturvalakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että lyhytkestoiseen palkkatyöhön tai osa-aikaiseen palkkatyöhön työllistyvän työnhakijan ansaitsema tulo soviteltaisiin yhteen työttömyysetuuden kanssa sinä etuuden hakujaksona, jonka aikana tulo maksetaan. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.4.2019.

Lyhytkestoinen palkkatyö? Kesto max? kokoaikainenkin?
Osa-aikainen, tunnit max?

Nythän on olemassa jo soviteltu päiväraha osa-aikaista työtä tekevälle?
Mikä muuttuu?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Sovittelukuukausi muuttuu työntekokuukaudesta palkansaantikuukaudeksi. Se kuulostaa vähältä mutta merkitsee todella paljon, koska rahoja ei tarvitse odottaa sitä ylimääräistä 1-2 kuukautta. Joskus pitempäänkin.

Käyttäjän HannuPeltola kuva
Hannu Peltola

eiköös ne isot varustamo sopimukset laivoista jne tehty jo vuosia sitten, mutta toteutu nyt, eli jos rehellisiä ollaan, ne kokopäiväiset uudet työt ei suinkaan ole millään lailla sidoksissa nykyhallituksen "erinomaisuuteen" ja mitä kanssaan ja hallitukseen tulee, kansalla lienee oikeus päättää onko tämä ollut hyvä vai huono jhallitusa ( sotaveteraanien tulojen pudottaminen ja köuyien ruoskiminen, puhumattakaan sähköauto pelottelusta vero painoistuksella, eli työssä kläynn in työmatkoista tehdään suurempi kulu kun työn veroista ja sivulukuista, m utta lindströmhän entisenä duunarina tietää että työläinen saa varmaan seinästä rahaa sitämukaan kun työmatkat kallistuu, tutustupa somessa mitä mieltä on duunarit ketkä jerkes ostamaan rahotuksella 20-40 tonnion dieselit mitkä nyt on seisonnassa ja käyttöautona alle tonnin plommeja, näinkin voikke "uudistaa" autokantaa, eihän suurimpia syyllisiä varustamoja ja lentoliikennettä laiteta pölkylle kun ne on yklsityisiä, vain pientä duunaria on l.upa ruoskia, ja nyt ohjataan sähköaauto pakotteilla myös henkilöliikenne carunan hyppysiin, vaikuttaa ihan saunanlauteilla tehdyltä "ilmastopäätökseltä" hyvää joulua, lindströmistä ja sipilästä ei niin suurta lukua

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#98

Hyvääjouluavaikkeiniinsuurtalukuaminustapidätehdäkään.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Onnittelen tavoitteen saavuttamisesta!

Suosittelisin vain, ettette hallituksessa taputtelisi liikaa omahyväisinä itseänne selkään. Aivan kuin te olisitte saaneet kaiken aikaan...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#100

Kiitos suosituksesta. Otetaanpa tämä ihan tosissaan.
Muuten, missä olen väittänyt moista? Lähde?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Hyvä Jari, "te" ei ole sama asia kuin sinä. Eikö?

Ja älä edes yritä väittää, etteikö hallitus tai hallituspuolueet haluaisi ottaa kaikkea kunniaa itsellensä?

Sen verran rehellinen voinet olla?

Käyttäjän KariKeto kuva
Kari Keto

Temppu vai ei, palkasta maksetaan veroa joka tuloutetaan.
Odottakaamme ensimmäinen kvartaali 2019 ja verrataan 2018
ensimmäiseen kvartaaliin niin ero selviää suuntaan tai toiseen.
Voihan toki olla niinkin ei sitä voida tilastoida erikseen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Liittyen tähänkin blogikirjoitukseen.

Työministeri Lindström yrittää muurata sinisten kannatukselle perustaa blogeissaan ansiokkaasti ministerinä keskustellen ja kommentoiden. Soini vie Lindströmin tapaisilta puolueensa jäseniltä tiilet ja laastit kädestä poliittisilla "töräyksillään".

Lukijat raivostuivat Soinille
http://jormanordlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26634...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#104

Oma tapani on toimia on tämä. Muilla omansa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Arvasin Jarin kommentin etukäteen. Hei nyt ihan oikeasti! Olet puolueesi jäsen ja hakemassa kannatusta puolueellesi vaaleissa, mitä järkeä sitten sun on lähteä ollenkaan edes puolueessa tekemään minkäänlaista puoluetyötä, jos kerran noin merkittävässä asemassa oleva puolueen ulkoministeri julkisesti kaivaa puolueelleen kuoppaa?

Jari ei sun puoluejäsenyydessä ole mitään logiikkaa, jos vain menet yksinäisenä sutena todeten jollakin olevan oma tyylinsä, jos se tyyli vaikuttaa näin negatiivisesti puolueen menestykseen.

Mietis Jari mitä olisi käynyt Soinin puheenjohtaja-aikana, jos joku kansanedustaja olisi saanut valtavat määrät kirjoittelustaan vihaista palautetta ja se olisi vaikuttanut puolueen kannatukseen ja kannatus on huono? Vaaleihin neljä kuukautta!

Soini keräsi ääniä ja Jari tuli valituksi eduskuntaan, nyt Soini tekee päinvastaista, eli on huolehtimassa, ettei todennäköisesti Jariakaan valita. :-D

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #108

#108

Et voinut arvata, koska muutin sitä....

Miksi sinua kiinnostaa meidän tai minun tekemiseni noin paljon?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #111

Ei sinänsä sinun, vaan kun olet ministerinä puolueen jäsen, puolueen jäsenellä pitää nyt joku logiikka olla miten puolueen jäsenenä puolueensa hyväksi toimii, jota toinen ministeri on upottamassa kovilla kirjoituksillaan joista tulee paljon noottia hänelle.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #114

#114

Hänelle, kuin ihan meille jokaiselle, tulee palautetta laidasta laitaan. Kehuista uhkauksiin asti ja kaikkea siltä väliltä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #115

Niin tulee, mutta jos tulee uhkauksia, tai asiattomuuksia paljon, niin ei ole sellaista tarvetta puolustella, kuin jos tulee paljon asiallista kritiikkiä suuttuneilta kansalaisilta. Siinä on todella iso ero. Puolusteleva blogikirjoitus kertoo omasta huolesta kansalaispalautteen suhteen mitä on tullutkaan kirjoitettua.

Selvästi asiattomalla palautteella, tai uhkauksilla ei ole merkitystä, niiden esittäjät nyt ei ainakaan ole ääntä antamassa.

Nämä Soinin "töräykset" on Uusi Suomi nostanut myös julkisuuteen. Näköjään myös Verkkouutiset ovat asiasta kirjoittaneet, eli juttu leviää mediassa. Siinä sitä "antikampanjointia" eduskuntavaaleihin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #114

Soini taitaa nyt "töräyksillään" blogissaan pitää huolen, ettei sinisillä ole toivoakaan päästä alle kahden prosentin kannatuksesta nousemaan sinne kristillisten tasolle, vaan pahimmassa tapauksessa kannatus voi olla jopa lähellä nollaa, koska se on virhemarginaalissa nyt.

Siinä sitä Jarikin keskittyy sitten niin kuin vaan omaan tekemiseensä puolueessa.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Niin, oliko tämä liian vaikeasti tulkittava tilasto ellei peräti ihan paikkaansapitämätön, lähdekö kiusaa vai mikä on pielessä,?Eihän noita sinun löpinöistäsi usko enää kuin hurmoshenkiset ”urotöistänne” hullaantuneet, pääosin ne joita nämä asiat eivät millään tavalla käytännön tasolla kosketa..

Jussi Rajaniemi Vastaus kommenttiin #119

Luonnollisesti Timonen ei laita lähdeviittauksia että hänen laskelmat voisi tarkistaa, mutta se pistää silmää että kun laittaa laskukoneeseen Timosen luvut, niin:

a) hänen laskelmissa työntekijät eivät käy lomilla ollenkaan, mikä tekee heti 10 % heiton lukuihin
b) tai että luvuissa verrataan alkuvuoden Q1 kvartaalia Q3 lomakvartaaliin
c) mistä luvut ovat tulleet?
d) mitä niille on tehty?

Tässä kohti luotan enemmän tilastokeskuksen lukuhin. Ne on kansainvälisesti standardoitu sekä niiden lähteet- ja laskentatavat tiedetään.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Itsehän te sen muutitte, että 4 tuntia tai enemmän viikossa työskentelevät alettiin kirjata työssäoleviksi. Sen lisäksi, että tuolla nostetaan tilastoissa työllisyysastetta, sillä saa hyvän lyömäaseen propagoida työvoimapulaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#118 #119

Nämä kaksi kommenttia ovat erinomainen todistus siitä, kuinka oikeaan osuin. Oletteko te lainkaan lukeneet blogia ja vielä haastavampi kysymys: Ymmärtäneet sitä?

Kun jokin ei tue TEIDÄN omia ennakkonäkemyksiänne, sen pitää olla väärää ja valheellista. Mutta annas olla kun löytyy joku, joka kirjoittaa teidän näkemystenne mukaisesti, sen on oltava täyttä faktaa. Uuninpankkopoika on blogisti. Hän kirjoittaa omia näkemyksiään. Niitä ei käytetä valtion virallisina lähteinä. Tilastokeskusta käytetään. TILASTOINTITAPAA ja kriteerejä EI ole muutettu miltään osin. Siis. Ei ole muutettu. Tämä viimeinen RAUTALANGASTA.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Eli siis kyseinen parametri, jonka arvo on parantunut antaa väärän kuvan, kun pitäisi mitata ilmeisesti niiden työtuntien kehitystä, joten siis kyseistä tilastokohtaa (parametria) ei voi käyttää perusteena tilanteen paranemiselle, kun edes vetoamalla tilastointitavan muuttumattomuuteen.

Miksi sitten et ole lähtenyt käsittelemään asiassa TYÖTUNTEJA?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Siinäpä sinulle Joulun pyhiksi pohdittavaa..mikä olikaan blogin aihe???

Kirjotinpa mitä tahansa, niin aina tänne ilmestyy näitä jänkkääjiä. Eivät lue , eivät tutustu, eivät ymmärrä. Ja mikään vastaus ei tyydytä, koska sen on oltava lähtökohtaisesti kikkailua ja huijaamista. Ja kiusaamista.

Oma asenne tuntuu monella sotkevan asiallisen keskustelun. Itse ei vaivauduta selvittämään asioita ja sitten sotketaan eri käsitteet suloisesti keskenään ja sillä perusteella lähdetään besserwisseröimään..

Nyt minä poistun omasta blogistani ja palaan ehkä vuoden viimeisenä päivänä.

Hyvää Joulua KAIKILLE!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #122

Kommenttini sopii hyvin aiheeseen. Kun päästään asiaan ja Jaria alkaa juttu "polttelemaan", niin häviää kuvioista. Sellaisia nämä ministerit yleensä ovat. :-D

Esitin aiheeseen liittyen vain kysymyksen. Kysymykseni on ihan kontekstissa. ;-)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #124

Yleensä ja niin tässäkin viisaampi vaikenee. Hyvä Jari.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen Vastaus kommenttiin #122

Jostakin syystä en saanut kirjoittaa kommenttia suoraan, joten joudun kirjoittamaan kommenttini vastauksena omaan kommenttiisi!

Kannattaisi vilkaista ensin työllisyyden aikasarjaa ennen kuin alkaa hehkuttaa tavoitteen saavuttamista. Tilastokeskuksen arvioima työllisyys on jo useamman kuukauden pysynyt samana, eli noin 71,5 prosentissa. Ainoastaan käyttämällä suodatusta saadaan se nousemaan 72 prosenttiin ja tässä suodatuksessa on suurin vaikuttaja kesän edellistä vuotta parempi työllisyys. Onko tämä vaikutus todellista eli onko tässä jokin syy-seuraus-vaikutus vai onko 0,5 prosenttiyksikön korjaus ylöspäin vain suodatusmenetelmän tuottama virhe, selviää vasta tulevien kuukausien luvuista.

Puolen prosenttiyksikön virheestä puhuminen vaikuttaa tietysti saivartelulta, mutta se tarkoittaa kuitenkin lähes kahtakymmentätuhatta ihmistä. Joka tapauksessa olette alkaneet vasta nyt puhua tavoitteen saavuttamisesta eli prosentin kymmenyksillä on ollut myös merkitystä!

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen Vastaus kommenttiin #122

Niin, hallituskin on sotkenut asioita keskenään, kun ilmoitellaan erilaisia prosenttilukemia kansalle, kun kansa osaa
kuitenkin matikkansa. Minä haluaisin tilastointitavan, jossa näkyisivät oikeasti myös eriteltyinä kokoaikaiset, määräaikaiset ja osa-aikaiset työpaikat ja niiden kehitys vuosien varrella. Voisi sitten aidosti verrata eri hallituksien onnistumisia, mutta siinäkin on aina otettava huomioon myös taantumat ja nousukaudet ja eri maailmanmarkkinatilanteet. Harvoin yksittäinen työntekijäkään saa kunniaa hyvistä tuloksista, se vain on tosiasia, samalla tavalla poliitikkojen pitäisi ymmärtää, että vientivetoisessa maassa kukaan ei taio työpaikkoja ilman muitakin muuttujia. Ei ainakaan kepittämällä työttömiä. Me kun olemme pääsääntöisesti ahkeraa kansaa, mutta nyt on kasvatettu käsitystä, että ennen ahkerat työläiset siirtyessään työttömiksi, olisivat jotenkin menettäneet ahkeruuden taitonsa ja kasvaneet lorvijoiksi. Uskomatonta!

Itse en käyttäisi joulun toivotuksessa huutomerkkiä, se antaa tuntuman, että kirjoittaja onkin tuohtunut, eikä tosissaan
toivotuksessaan.

Hyvää joulua kaikille.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Jarppa, minä en lue Timosen blogeja, enkä tiedä mistä hän on kirjoittanut. Lakkasin lukemasta antirasistisen öyhötyksen alettua.

TE-toimistojen asiakastietojärjestelmä ei osaa eritellä kuin työssäolevat ja työttömät työnhakukoodien mukaan. On selvää, että työssäolevaksi koodaamisen kriteeriä muutettaessa muuttuu myös TE-toimistojen asiakasrekistereihin perustuva tilasto.

Jussi Rajaniemi

TE-toimisto ei tee työllisyystilastoa, vaan sen tekee tilastokeskus joka taas ei käytä TE-toimiston tietoja.

Käyttäjän MeijuLindstrm kuva
Meiju Lindström

Kelpaako tämä sinulle faktaksi siitä kuka lasketaan työlliseksi?

Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastossa:

• työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontais-etua vastaan tai voittoa saadakseen, tai on ollut t i l a p ä i s e s t i p o i s s a t y ö s t ä. Tutkimusviikolla työstä pois ollut henkilö lasketaan työlliseksi, jos poissaolon syy on äitiys- tai isyysvapaa tai oma sairaus tai jos poissaolo on kestänyt alle 3 kuukautta. Työlliset voivat olla palkansaajia, yrittäjiä tai samassa kotitaloudessa asuvan perheenjäsenen yrityksessä palkatta työskenteleviä.

Mikä tässä ei sinun mielestäsi pidä paikkaansa?

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Uuninpankkopoika on myös lainoppinut, ei ainoastaan blogisti.
Myös monet professorit osaavat analysoida tilastoja, vaikka eivät
olisi tilastokeskuksen virallisia lähteitä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@145. Ei tosiaan, siinä osataan myös kaivaa muita lähteitä niin Kelaa kuin myös Temiä myöten. Tilastokeskus ei vaan ole enää suosittu työllisyyden tutkimuksissa.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Esa Timosen dataa: Vuosina 2015-2018 työllistyneet lisääntyivät 51000:lla jakamalla TYÖAIKA KOKONAISIKSI työpäiviksi (7.5 h / pvä ja 21.5 pvä / kk -periaatteella). Hallituksen 100-120 kilotyöpaikkaa on siis valkopesua. Tämä sopii hyvin työttömyyskorvauksien saajien lukumäärän muutokseen (-60k, Timonen). Tässä tosiaan on mukana myös sossuun ja eläkkeelle siirtyneet.

Olisikin tärkeää antaa syvempi kuva työttömyydestä, mm. viikoittaisten työtuntien määrän jakauma, työtulojen jakauma, kalenterivuoden yksilökohtaisten pisimpien työsuhteiden jakauma jne. Kyllä näitä 90 -luvun alkupuolella lehdistössä olikin, mutta nyttemmin keskustelua kuivatetaan tarkoituksella. Analyysiä ja debattia ei pääse syntymään.

Sosiaalialalla työskentelevien mukaan ongelma ei ole suinkaan kadonnut, vaan räjähtää kaikkien aikojen ennätykseen alkavan laman myötä.

Käyttäjän ArtoSavolainen kuva
Arto Savolainen

Hallitus luottaa tilastoihin, kuten työministeri Jari Lindström kertoo. Koska hallitus uskoo tilastoihin nojautuen 120 000 uuden työpaikan syntymiseen kuin lapsi joulupukkiin, niin hämmennetään vähän tätä lapsenuskoa.

Työvoimatutkimuksessa tehdään tilasto myös työtunneista. Sen mukaan vuosina 2015-2018 työtunnit lisääntyivät 7,5 tunnin työpäiviksi muutettuna siten, että olisi syntynyt 50 880 uutta työpaikkaa. Ei hallituksen kertomaa 100 000 – 120 000 uutta työpaikkaa.

Uusia työpaikkoja näyttäisi siis syntyneen vain puolet hallituksen kehumasta määrästä.
Tilastothan eivät valehtele, kuten työministerikin todistaa. Tässä nähdään, että työvoimapolitiikka on mitä suuremmassa määrin politiikkaa. Kun hallitus on asettanut itselleen tavoitteen, niin sopivasti joulun alla se piti todistaa saavutetuksi. Tilastoilla voi todistaa ihan mitä tahansa, kun valikoi sopivasti.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Puhut vähän, mutta asiaa, Arto Savolainen.
Lisää asiasta Uuuninpankkopojan tuoreessa blogissa.

Jussi Korhonen

Jos työllisyysastetta halutaan nostaa, niin sitten pitää alkaa puuttumaan ulosottoon ja mahdollisuuteen tehdä henkilökohtainen konkurssi. Ei paljoa työt kiinnosta jos luottoa ei saa ja vouti vie joka tilistä osansa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Toivottavasti seuraava hallitus perehtyy määräaikaisuuksien ketjuttamiseen.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

25 vuotta tilastoitu samalla tavalla. Siis oikealla vai väärällä tavalla? Työllisten prosentti on himmeli, oikea jouluhimmeli.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Äänestäkää kokoomusta, keskustaa tai sinisiä, jos haluatte työllistää pääasiassa työvoiman ulkopuolella olevia henkilöitä.

Hyvää joulua 72 %:n hallitus
http://janituononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26641...

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

"Työllistyminen on henkilökohtainen kokemus. Jos ihminen ei ole saanut itse työtä, hänelle on ymmärrettävästi aivan mahdotonta ymmärtää työllisyyden parantuneen. ”Kun minä en ole saanut töitä, en usko teidän tilastoihinne”. Inhimillistä ja ymmärrettävää."

Miksi ihminen ei ymmärtäisi työllisyyden parantuneen, vaikka ei olisi saanut töitä? Kävikö ministerille itselleen niin joskus? Aikamoista kansalaisen älyn aliarvostamista. Itse olen ollut viimeisen kymmenen vuoden ajalla enemmän työtön kuin työllinen, joululahjaksi sain kuulla jääväni taas työttömäksi 1,5 vuoden jälkeen ja ymmärrän kyllä erittäin hyvin. Mutta kun ne tilastot puhuvat vain tiettyä kieltä, samoin hallituksen pääpuhemies, pääministeri. Hoetaan prosentteja, eikä juuri sitä, että määrällisesti eniten on työllistynyt vain määräaikaisia ja osa-aikaisia työttömiä. Omanikäiseni 55+ ovat suurimmat häviäjät, minua ei kiinnosta eläkkeestä haaveileminen, mutta ei työnantajaakaan minun työllistämiseni kokoaikaisesti ja vakituisesti! Eläkeikääni on rukattukin molemmista päistä. Alusta ei huomioida ennen 23 ikävuoden aikana olleita työpaikkoja. Nyt sitten vielä laitettiin lisää toiseen päähän, vaikka meille ei ole töitä tarjolla sinne korotettuun eläkeikään saakka. Tasa-arvoako? Mitään kompensaatiota ei tullut edes alkupäähän, kun nykyiset työelämässä aloittajat alkavat "tienata" eläkettä 18 vuotiaasta. Meidän vuosikymmenellä syntyneiden kohtaloksi koituu jäädä löysään hirteen ja menettää suurtyöttömyydenkin vuoksi kohtuullinen eläke. Aikanamme on ollut jo kaksi taantumaa. 90-luvulla ja nyt edeltävä vuosikymmen.

Voisitteko laittaa nuo kunnat kuriin sen asian suhteen, että työllistävät nykyisin vain osa-aikaisia ja määräaikaisia. Minullekin luvattiin määräaikaisuuden aikana kokopäiväinen vakituinen työpaikka. Esimiehen vaihtuessa viime metreillä asia kuopattiin ilmeisen korruptoituneen toimialajohtajan pöytälaatikkoon. Järjestettiin ihmisyyttä pilkkaava näytelmä, jossa uskoteltiin viime metreille, että saan jatkoa, luultavasti syystä, että teen työni loppuun paremman puutteessa ja voittaakseen aikaa. Kunnan jotkut johtajat ovat huhupuheiden varassa ja uskovat monesti kauniisiin ja nuoriin kasvoihin, joille keski-ikäinen työtä rakastava varttuneempi nainen on kova uhka. En olisi uskonut, että ahkeruutta ja sinnikkyyttä ei enää arvosteta kaupunkien organisaatioissa. Olen rakastanut kotikaupunkiani ja rakastan edelleen, mutta kun älyäni aliarvostetaan ja minua pidetään pelinappulana, minusta tulee vihainen. Voitte siis lisätä tilastoihinne yhden tappion, osaltani alkaen 2019 alusta. Työllisyys on himpun verran noussut, mutta kuinka kauan, kun päitä lentelee jo takaisin työttömyyden kurjuuteen, meistäkin, jotka todella haluamme tehdä töitä.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Sinulla , kuten minullakin on ministerin mielestä asenneongelma tuon ymmärtämisen puutteen lisäksi, kun emme allekirjoita ja hyväksy hallituksen ja tämän herran itsensä kehittelemää loistavaa agendaa ja toteutettuja toimenpiteitä meidän työttömien "hyväksi". Ja kun emme myöskään niele mukisematta tätä propagandaa, silkkaa potaskaa ja työttömien haukkumista sekä syyllistämistä mitä niskaamme säälimättä kaadetaan, olemme,ministerin mielestä hankalia jänkkääjiä ja yhteiskunnan pohjasakkaa, kiusallisia jämäpaloja joille kaikki pitää vääntää rautalangasta.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#156

Ei. Asenneongelma on siinä, että MIKÄÄN tilasto ei toisin todista jos henkilö itse on päättänyt olla siihen uskomatta. Kun tilastointia ei ole muutettu miltään osin, väitetään että kikkaillaan.

Minä nimenomaisesti kirjoitin, että tilastoinnn tavasta voidaan keskustella. Ja osa tarttui tähän, hyvä niin. Mutta samalla he sotkevat nykyisen tavan tilastoida tämän hallituksen keksimäksi.

Minä EN ole keksinyt mitään agendaa tässä. Jänkkäämisellä minä en viittaa mihinkään pohjasakkaan tai jämäpaloihin. Sen sinä teet IHAN ITSE: älla siis laita sanoja suuhuni ja väitä niitä minun sanomakseni. Se on asenneongelma.

En ole myöskään missään kehunut tekemisiämme pelkästään ”loistaviksi”. Olen itse ollut ja olen kriittinen virheille. Ennen kaikkea omille virheille.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Seuraava, mitä hallitus tulee tarjoamaan työttömille, on "uudistava työ". Kaikki, mikä ihmiseen on juurtunut, korvataan työn kautta uudella ideologialla. Tuo työ on valtion organisoimaa, ei yritysten.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva
Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/...

Kannattaa kaikkien lukea tämä UPPN:n uusin blogi, kun täälläkin osa kyseenalaistaa antamansa tietoa.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Jokaisen pitäisi osata erottaa totuus tilastovalheesta ja oikea väärästä.

Käyttäjän PekkaPasanen kuva
Pekka Pasanen

Kyllähän hallitus ja Lindström itsekin huomasi, että työllistymien ei mene aivan kuten oli toivottavaa. Työllistyneet ovat nykyiseen työllisyysrakenteeseen nähden huomattavasti enemmän määräaikaisia ja osa-aikaisia.

Näin työllistyminen on tapahtunut 2015 – 2018, suluissa on olemassa oleva työllisyyden rakenne:

Jatkuva kokoaikatyö, 46 % (72 %)
Jatkuva osa-aikatyö, 16 % (10 %)
Määräaikainen kokoaikatyö, 22 % (13 %)
Määräaikainen osa-aikatyö, 16 % (5 %)

Luvut ovat Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta.
http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/sq/c03cfdff-4496-4319-...

Tällaisella työllistymisellä jatkuva kokoaikatyö hupenisi huomattavalla vauhdilla. Sen huomasi myös Jari Lindström ja hallitus. Kiireellä pistettiin kasaan 4 000 euron työllistämispalkkio yrityksille, jotka palkkaavat toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin henkilöitä.

https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tyollis...

Puolet siis faktaa ja puolet kikkailua.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Pääministeri Sipilä eduskunnan kyselytunnilla ja tv:ssa eennen joulua: " erityisen iloinen olen siittä, että toiseksi eniten - ja enemmän kuin keskimäärin - kasvoivat kaikkein köyhimpien tulot (+2,2 % huom.) Suomessa. Ja toiseksi olen iloinen siittä, että 120 000 ihmistä on tämän vaalikauden aikana saanut töitä. Ja niiden perheiden tulotaso on noussut noin tuhannella eurolla kuukaudessa".

Kuulostaa hyvältä ja menee rahvaakseen kuin häkä, mutta kestääkö kriittisen tarkastelun?

Käyttäjän aunemanttari kuva
Aune Mänttäri

Hyvää loppua vuodelle 2018!

Saavuttuani työpaikalle 27.12.2018, luin suurella mielenkiinnolla Työministerin

"Jarpan blogi
Ajatuksia ja kommentteja elämästä"

Työministerin tehtävä ei ole ollut helppo.
Tulosten esittäminen tilastoina ja prosentteina rauhoittaa ihmisten mieliä, mutta oikeasti hintalapun kirjoittaminen "harjoituksen kaikkiin vaikutuksiin vie vuosia"

NRO: 142. Maarit Korhonen.
25.12.2018 klo. 5.66
kirjoittaa monella tavalla
pintaraapaisun " mikä mättää halvaantuneessa kuntataloudessa"

Korhosen kommentti paljastaa Peruskoulujen, Terveydenhoidon, Toimistotöiden ja kunnan työntekijöiden ohjelmat.

Ongelmana on työntuottavuuden -laadun edelle asetettu nokkimisjärjestys jonka voi jokainen kaivaa oman liittonsa (AY-hegemoniasta.)

Vanhaa Vuotta Haudattaessa voitaisiin haudata maamme huonoon tilaan johtaneet vanhat käytännöt ja siirtyä niin päätöksenteossa kuin työsuorituksissa uuteen aikaan joissa työuskollisuus-työnilo palautetaan ihmisille.

Se merkitsee Yhteistoimintaa jossa palautetaan ihmisille ihmisarvo vauvasta vaariin. Korhosen puuttuu ihmisen ihmisarvon palauttamisen. Kaikki työ on tarpeellista ja kaikesta työstä tulee saada ihmisarvoinen palkka.

Mikään SOTE, tai Maakuntahallinto ei pelasta ketään se vaan järjestää etuoikeudet "rautaisiin kategorioihin- kriteereihin jotka ovatkin sitten entistä kylmempää kyytiä heikommalla kansanosalle, ellei 2019 eduskunta muodostu OIKEUDENMUKSISISTA HALLINNONUUDISTAJISTA!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset