Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Kiitos Timo Soini

 

En yllättynyt Timo Soinin tämän päiväisestä ilmoituksesta olla asettumatta ehdolle kevään eduskuntavaaleissa.

Kunnioitan hänen päätöstään. 

Samalla totean olevani paljosta velkaa Soinille. Tapasin hänet ensimmäisen kerran keväällä 2006 Kouvolassa. Tuolloin menin nimittäin PS:n Kymen piirin kevätkokoukseen ihan puhtaasti tutustumistarkoituksella. Enpä tiennyt mitä siellä tapahtuisi. Siellä oltiin nimittäin asettamassa ehdokkaita vuoden 2007 eduskuntavaaleihin. Minä, hetken mielijohteesta, päätin esittäytyä  ja että minuakin kiinnostaisi mahdollinen ehdokkuus. 

Puheenjohtajana toiminut Hannu Purho epäröi tehdä päätöstä. Siinä vaiheessa paikalla ollut pj Timo Soini, joka muuten luki Iltalehteä, laski lehden käsistään ja tokaisi Purholle: ”Jos mies noin paljon haluaa ehdokkaaksi, niin lyö se nuija pöytään”. Pam! Olin ehdolla ja vastikään liittynyt perussuomalaisiin. Muutaman prosentin kannatuksen omaavaan puolueeseen. 

Soinin vaikutus puoluevalintaani 2005 -2006 vuoden vaihteessa oli aivan ratkaiseva. Hänen tapansa puhua ja esiintyä ymmärrettävästi, vetosi minuun. 

Tuosta päivästä alkoi puolueen kehittäminen omalla alueellani Kouvolan seudulla. Muutaman(neljän) ihmisen perustaessa paikallisyhdistyksen ja olemalla ehdolla vaaleissa 2007. Tuolloin ei tullut vielä jytkyä, mutta pieni paikallisjytky tuli jo seuraavana vuonna 2008  kuntavaaleissa. 

Kaikki lähti siis pienestä liikkeelle. Ja kasvoi merkittäväksi kansanliikkeeksi. Olen itse saanut olla mukana tuossa tarinassa. Tuo tarina sai tänään erään päätöksen. 

Ilman Timo Soinia (ja Tony Halmetta) en olisi mukana politiikassa. Hän on luottanut minuun ja tukenut. On ollut vaikeita hetkiä ja emme mekään ole kaikesta olleet samaa mieltä. Mutta aina olen sanonut sanottavani hänelle naamatusten. Ei hän suoraa puhetta pelkää. En minäkään. 

Muistan kun päätin, lukuisten pyyntöjen jälkeen, asettua ehdolle eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi 2014 ja haastaa istuvan puheenjohtajan, niin kerroin tästä ensimmäiseksi Timo Soinille. Hän totesi: ”Oletko tullut ajatelleeksi, että voit tulla valituksi ja jos sinut valitaan, niin osaatko olla tarpeeksi tiukka tarvittaessa?”

Hän luotti minuun kun kertoi ministerivalinnoistaan. Tosin luottamusta olisi saanut olla yhden salkun verran vähemmän...mutta silloinkin kun kuorma kävi ilmeisen suureksi, niin taas hän pyrki ratkaisemaan asiaa ja tuki trioministerinä ratkaisun löytämistä.

Hän luotti minulle myös kiky-prosessin neuvottelemisvastuun. Ja paljon muuta.

Moni arvostelee Soinia jopa valtavan katkerasti. Hän ei ole virheetön, ei kukaan ole. Hän on vain ihminen heikkouksineen ja vahvuuksineen. Totean, että aniharva on eduskunnassa pelkillä omilla äänillään, omalla erinomaisuudellaan tai omalla henkilökohtaisella karismallaan. Me kaikki tarvitsemme toisten apua.

Mutta ilman Timo Soinin, Raimo Vistbackan ja Tony Halmeen viitoittamaa tietä ei olisi tullut jytkyjä. Ja ilman jytkyjä moni nykyinen kansanedustaja olisi ilman edustajan titteliä. Muistanette tämän kun heitätte leimakirveitä. Ja muistanette senkin, että vastuun kantaminen vaatii uskallusta ja vaikeita päätöksiä. Niitä kompromissejakin. Ja se taas voi suututtaa äänestäjät. Itse asiassa se tekee sen varmasti. 

Siksi; hatunnosto ja kumarrus Timo Soini tekemästäsi työstä Perussuomalaisen puolueen, Sinisten ja suomalaisen politiikan hyväksi. Pidän uraasi yhtenä suomalaisen poliittisen historian merkittävimmistä. Olen iloinen ja ylpeä, että olen saanut kulkea samaa matkaa yhdessä ja olla mukana tekemässä historiaa. 

Kiitos Timo.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jari. Olisiko ilman Timo Soinia perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajonnut? Olisitteko lähteneet ministerisalkkujen kanssa pois, jos Timo Soinia ei olisi ollut tai häntä ei olisi uhannut ministerisalkun menetys? Lyhyt ja rehellinen vastaus, kiitos.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Vastaan vain omasta puolestani. Minä olisin lähtenyt joka tapauksessa ryhmästä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Viimeinen jytky olisi saanut jäädä tulematta. Syntyi hallituskokoonpano, joka pisti esimerkiksi työttömät kärsimään. TE-toimiston asiakaspalvelu ja resurssointi on sotkettu sekaisin. Päivärahapäätökseen menee jopa 3 kuukautta ja kela päätökseen 1 kk, joten kestää 4 kk, kunnes saa rahaa.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Työministerin blogia kommentoidessa voi Soinin ansioita tarkastella myös pätkätyöllistäjänä ja eduskunnan vihreän oksan ja hillopurkkien järjestäjänä monille, mistä Soinille kehittyi vähän trumppimainen peruspomon asenne, että ryhmän on kaikessa sitouduttava johtajan agendoihin ja oltava lojaali kaikessa hänelle, koska hän on tämän nannan jytkymestarina kaikille järjestänyt.
- Varsinaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia saavutuksia on sen sijaan vaikeampi löytää ja keksiä, jos jytkyä ja Soininkin intohimosalkkua ei sellaiseksi laske?

Aamulla politiikan tutkija arveli, että siniset saattavat hävitä vaaleissa eduskunnan puoluekartalta KOKONAAN, joten hänen maalailunsa Jussi Niinistön äänikunkuudesta ja 4-6 kansanedustajan paikasta olivat aika erikoisia...?!
- Politiikan tutkijan veikkailu pisti epäilemään, että lähtikö peruspomo käpykaartiin uppoavasta laivasta...?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Hyvä Jari ja onnea ja menestystä vaaleihin ja muutoinkin elämässä. Hyvin olet työministerin pestiä hoitanut. Olet paras työministeri sitten Urpo Leppäsen.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Tuon viimeisimmän kysymyksen lisäksi, että loikkasiko sinisten ensimmäinen perämies laivasta, ja kieltäytyi jatkopestistä sen takia, että ei ollut pestistään varma, eikä myöskään sinisen laivan pinnalla pysymisestä-vaikka muuta puhuikin?

Monia muitakin kysymyksiä on kotitarvepoliitikolle matkan varrella tullut.
- Esim. millä keinoilla ja uhkauksilla katolinen arvokonservatiivi Soini sai käskytettyä ja painostettua KOKO eduskuntaryhmänsä vastustamaan äänestyksessä tasa-arvoista avioliittolakia? - Ko asian jos minkä luulisi olevan itsenäiselle kansanedustajalle hlökohtainen omantunnon kysymys, kuten fiksummissa puolueissa onkin. (...Tuskin koko PS:n eduskuntaryhmä oli katsomuksellisesti niin homogeeninen ja yhdestä puusta, kuin käskyttämällä äänestyksessä toimi?)

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Toni Halme pelasti ja varmisti äänipotillaan Niin Soinin paikan, kuin koko PS:n tulevaisuudenkin, mutta mitä muuta merkittävää, arvokasta ja yhteiskunnallisesti esimerkillistä hän sai poliittisella "urallaan" aikaan...?!

- Agendoja olivat kellokorttilaitteiden vaatiminen eduskuntaan ja mummojen matkojen turvaaminen K-kauppaan.
Sujuvasti paperista lukemalla esitti vaatimuksen varojen lisäämiseksi sotaveteraaneille.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

On tosiaan hupaisaa ylistää Toni Halmetta. Ei saanut varmaan mitään aikaan, pääsi kaltaistensa äänillä eduskuntaan. Toisia päähäntakomisen lisäksi meriittilista taitaa olla yhtä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Raimo. Kyse ei ole ylistämisestä. Kyse on siitä, että Halme sai ensimmäisen jytkyn lähiöiden äänillä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tähän blogiin sopii omasta mielestäni Timon merkittävin ploki. Sillä tulee olemaan vielä merkitystä myös tulevaisuudessa. Sitä lukiessa on hyvä muistaa, että Soini ei ollut hallituksessa.

http://timosoini.fi/2012/02/kova-totuus-suomen-kre...

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Luen juuri Urpo Leppäsen muistelmakirjaa:" Vaimoja, valtaa, vastuksia", jossa vilisee paljon naisia, vaimoja ja merkkimiehiäkin, mutta edes mainintaa Timo Soinista en ole vielä huomannut...?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ohukainen ja Paksukainen - viimeinen episodi? Miten Ohukaisen nyt käy, kun Paksukainen ei ole enää päästelemässä viihdyttäviä onelinereitaan? Riittääkö tahaton huumori?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Aika klassinen vasemman viherlaidan puheenvuoro kommentti (olet ole edes päivän sisään ainoa) jossa toistat mielestäsi upeaa läppääsi, mutta joka on monella tavalla aika karsea ja kummallinen ts. sukupuolia on 454 kpl mutta bodyshaming on ok jos kohde on sopiva minkä lisäksi et ilmeisesti tiedä ko. näyttelijöiden viime vaiheista joista elokuvakin juuri tuli (vihje : maine ja mammona voi olla katoavaista tai ainakin ennen hillotolppa aikaa oli)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, en ole ainoa jonka mielestä tuo on ihan hauska läppä. En ymmärrä mitä yrität sanoa ja kenestä puhua, koska en tunnista itseäni tuosta sepustuksesta ollenkaan.

Ihan kiva kuitenkin että Lindström esittää kiitoksensa Soinille. Oli mielenkiintoista seurata miten erilaista oli meno samoihin aikoihin pidetyissä vihreitten ja sinisten puoluekokouksissa. Vihreät kiittelivät entistä puheenjohtajaansa Ville Niinistöä ja jättivät hänelle kaipaavat jäähyväiset. Soinin kohdalla kävi toisin, hyvästit olivat vilpittömämmät kuin kiitokset... mutta hyvä että mies saa työstään edes jälkikäteen kiitosta. Niin perussuomalaisten nousu kuin tuhokin on tämän maisterijätkän ansiota. Samoin Stubbin poliittisen uran tuhoaminen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #26

Artturi Kovapää on kovasti vihainen ja toinen tohelo tykkää. Onneksi ette pidä kommenteistani. Jos suosittelisitte jotain kommenttiani (puheenvuorostani puhumattakaan), saattaisin luulla että olen väärässä. Se tuntuisi varmaan ikävältä. Sen sijaan moukan moite on paras kiitos. Älkää jatkako samalla linjalla, muuten saatan tästä vielä ylpistyä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

"Merkittävän kansanliikkeen" kohdalla ja rinnalla puhuttiin persujen keskuudessa myös "Suomen suurimmasta työväenliikkeestä" ja liekö juntta-ja työmies Putkonenkin oikein palkattu "valtaamaan" ammattiosastoja-ja liittoja?"

- Maassa on vasemmisto eikä nouse-uhosi Soini silloin kun demarien kannatusluvut olivat alamaissa. Nyttemmin on plokeihin ilmestynyt kommentteja "fillarikommunisteista" ymv...

Siniset sitten jo häivyttivät ja pesivät imagostaan "työväenaatteet" ja ilmoittivat tavoittelevansa kannatusta ja ääniä "keskiluokasta."
- Kovin nihkeästi keskiluokka on vastannut kutsuun, joten kokoomuksen ja keskustan yrittäjäsiiven ei tarvitse olla huolissaan.

Soini ilmoitti jossakin olevansa "Suomen ainoa republikaaninen arvokonservatiivi" ja kunnon republikaanien perinteiden mukaisesti nykyinen hallitus on sinistenkin myötävaikutuksella ajanut innokkaasti " valtiota" ja julkisen talouden osuutta alas-"keskiluokan" ja heitäkin parempiosaisten eduksi. Ovat halunneet suomeen entistä enemmän "oman onnensa seppiä..."

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Tuolla, Matias Turkkilankin blogin kommenteissa on mielenkiintosista Soini-analyysia!

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

”Kaikkeni annoin ja paljon sain. Jokainen elämäni päivä, kuukausi ja vuosi on ollut minulle hyväksi”, Paksukainen pakisi plokissaan. Siinähän se tuli: kaikki on ollut minulle hyväksi. Ensin kantorakettina oli Toni Hölmö, sitten Ohukainen. Soini on kyyninen opportunisti jolle mikä hyvänsä kantoraketti kelpaa.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Ehkä Lamminpään ei kannattaisi yrittää "pilkkapostauksia", koska osaaminen loppuu henkilökohtaisten ominaisuuksien pilkkaamiseen.

Jos et pysty saamaan mitääm muuta kuin "ohukainen ja paksukainen" läppää, niin kokeile pysyä vaikka pelkästään asiassa.
Tosin juttuja seuranneena siinäkään ei kompetenssi riitä, mutta jää ainakin kuvottava henkilön ulkoisten ominaisuuksien pilkkaaminen pois.

Jos edes sen verran omaisit järkeä, että ymmärtäisit olla itse korostamatta tyhmyyttäsi, niin joku voisi kuvitella sinunkin olevan keskiverto vihreää ainoastaan hiukan tyhmempi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #17

No jos rehellisiä ollaan - ja ollaanhan me, ainakin silloin tällöin - niin Raatikaisella ei ole varaa moittia ketään tyhmyydestä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #18

No ei niitä varmaan montaa ole joita minä voin tyhmyydestä moittia, mutta kuulut siihen harvojen joukkoon.
Voit olla onnellinen... vain pari prosenttia pystyy päihittämään sinut omalla vahvuusalueellasi, enkä edes minä kuulu siihen ryhmään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #19

Älähän nyt, minä saatan vaikka ylpistyä. Moukan moite on paras kiitos.

Käyttäjän PasiMetsola kuva
Pasi Metsola

Soini petti kaikki puheensa alkuajoilta ja vielä viimeisen hytkyen jälkeen petti lisää! Soini on pelkästään pyrkyri joka ei kaihtanut keinoja päästäkseen hillotolpalle! Kaikkien äänet kelpasi ja valheita pulppusi joka kerta kun hän avaa suunsa! Toni Halmetta nostat ylös mutta Tony Halme on kääntynyt 100000 kertaa haudassaan teidän tekojemme ja paskanjauhamisen takia! Kyllä kansa tietää milloin sitä on kusetettu viimeisen kerran! Miksi teistä kukaan lähtee ehdolle kun teistä ei kukaan pääse läpi! Hei hei jarppa valheiden ja ystävien kusettaja!

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

PM: "Hei hei jarppa valheiden ja ystävien kusettaja!"

Käyttäydy asiallisesti - ellet osaa, opettelet, mars!

Tämä hallitus on tuottanut paljon pahaa, jokaisen siihen osallistuneen puolueen voimin. Kuitenkin totean, että Jari Lindström on tämän hallituksen siedettävin ministeri - siksi että hän keskustelee, ja on selvästi pahoillaan monestakin, mitä joutuu toimessaan tekemään. Älyllisesti rehellistä vastustajaakin on syytä jokaisn kunnioittaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#15
En minä nosta ketään ylös. Kuten jo aiemmin totesin, Halmeella oli merkittävä ladunavaajan rooli valtavan äänimääränsä ansiosta.

En poista tuota kommentiasi koska se kertoo enemmän esittäjästään.

Mitä tulee kansan kusettamiseen, kuten asian ilmaiset, niin sinullako on jokin mandaatti kertoa koko kansan puolesta sen kanta? Tuskin. Ja veikkaan, että tulevien vaalien jälkeen tullaan samaan lopputulokseen. Aina äänestetään väärin ja aina kusetetaan. Ja aina meillä on väärät päättäjät.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Kyse ei ole Halmeen äänipotista, jytkyistä, kansanedustajuuksista ja ministerin salkuista, vaa mitä niillä kaikilla on yhteiskunnallisesti ja yhteiskuntapoliittisesti saatu konkreettista aikaan?
Sellaista jonka kansalainen, hallintoalamainen ja äänestäjäkin ymmärtää ja jota voi vilpittömästi arvostaa saavutuksena?

- Emme kaikki ihaile suuria jytkypotteja, edustajamääriä ja keinolla millä tahansa saatuja ja säilytettyjä ministerinsalkkuja samalla lailla kuin ihailemme esim. urheilijoittemme menestyksiä tai start up-yrittäjien onnistumisia.

Toni Halmekin oli ja yritti olla monen alan sankari, mutta vaikea häntä oli minään "politiikan sankarina-ja menestyjänä" pitää...? Mallina ja esimerkkinä uusille yrittäjille?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #27

Toni Hölmö oli kyllä surkea tapaus. Luuserien kuningas.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Todellakin, kiitokseni Timo Soinille ja koko Sininen tulevaisuus porukalle siitä, että teillä oli kanttia pitää kotimaani hallitus toimintakykyisenä silloin, kun Perussuomalaiset muuttuivat puheenjohtajavalintojen myötä vastuunkantajista selkärangattomiksi käpykaartilaisiksi. On varsin koomista, että entiset persupuolueveljet julistavat toreilla, että ”Suomi ensin”, mutta itse tekivät tyystin toisin ja halusivat oppositioon, jossa voi puhua suurilla sanoilla vailla vastuuta.
Aina on maailmassa tilaa sille, joka sanoo: ”Minä hoidan sen" ja tämä tahtotila yhdistää Sinisen tulevaisuuden toimijoita.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Moni tuntuu lähtevän siitä, että Siniset olivat ja ovat Timo Soinin ”projekti”. Eihän se näin ole! Soini ei Sinisiä perustanut ja tuli viimeisenä silloisesta PS-ryhmästä mukaan. Uusi eduskuntaryhmä perustettiin kiireellä, puolue siitä seuranneesta tarpeesta. Molemmat mahdollisimman nopealla aikataululla

En minä ole tehnyt omia päätöksiäni Soinin takia vaan hänestä huolimatta. Enkä minä koe hänen pettäneen minua. Minä en ole katunut päivääkään omaa valintaani erota perussuomalaisten ryhmästä. Enkä tee sitä kävi vaaleissa miten kävi. Piste. Punkt.

Uskon kuitenkin, että tulemme näkemään erittäin hyvän vaalituloksen perussuomalaisilta. Paljon ennustettua suuremman. Hyvä niin.

Mutta mitä he sillä tuloksella aikovat tehdä? Teen oman veikkaukseni: Jos he eivät mene hallitukseen, silloin he tietenkin jäävät oppositioon ”vaikuttamaan”., ei mihinkään. Jossain vaiheessa ihmiset alkavat kysymään, että ettekö te uskalla kantaa sitä vastuuta joka teille on annettu?Miksi te ette saa mitään aikaiseksi? ”No kun me ollaan oppositioissa”...aivan.

Ja jos uskaltautuvat hallitukseen, joutuvat he aivan samaan tilanteeseen kuin ensimmäiselläkin kerralla- kenttä(eikä osa edustajista) ei kestä vastuun kantamista, koska kompromissit.... Ja taas puolue-eliitti saa syyt niskoilleen ”kaiken myymisestä” ja lupausten pettämisestä. Siinä on populistisen puolueen ikuinen dilemma, aina menee väärin.

Todistakaa teoilla, että tämä ennusteeni on väärä. Myönnän sen heti jos näin käy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset