Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Toimitusministeri(stö)

  • Tuoreeltaan vastaamassa toimittajan kysymyksiin
    Tuoreeltaan vastaamassa toimittajan kysymyksiin

 

 

8.3- Toisen kerran elämässäni tällä päivämäärällä sain kuulla- ja olla osana, dramaattisia uutisia. Ensimmäisen kerran niin kävi 8.3 2006. Tuolloin UPM ilmoitti, että se suunnittelee Voikkaan tehtaan lakkauttamista. Se osui silloin kipeästi ja oli jopa traumaattinen kokemus minulle.

Tänään, 13 vuotta myöhemmin, oltiin taas isojen uutisten ääressä. Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti aamupäivällä, että tämä oli tässä. Siis että hän marssii tasavallan presidentin luo ja jättää eroilmoituksensa. Presidentti tämän hyväksyessään pyysi samalla hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä. 

En yllättynyt eroilmoituksesta. Olen tietenkin, monen muun lailla, tiennyt jo pitkään millaisissa vaikeuksissa sote-uudistus on aikataulun ja kaiken muun osalta. Uutinen oli ja on toki dramaattinen. Erittäin sellainen. Mutta en vertaisi sitä henkilökohtaisen kokemuksen tasolla tuohon aiempaan. 

 

 

Olen ollut eiliseen päivään mennessä ministerinä 1380 päivää. Siitä ensimmäiset pari vuotta olin kahden salkun kantaja. Se ei ollut muuten millään lailla järkevä kokeilu. Selvisin hengissä, mutta terveys meni. 

Kun olen saanut nyt  keskittyä ”vain” työministerin tehtävään, niin kalenterikin on ollut inhimillisempi. En ryhdy arvioimaan omaa työtäni, sen saavat muut tehdä. Ja niinhän he ovat tehneetkin. 

Itse peilaan tätä asiaa hallitusohjelman tavoitteisiin ja yhdessä sovittuun. Siihen sitouduin. Kaikkinensa. 

Entä nyt? Hallitus ei ole enää hallitus. Se on toimitusministeristö. On oleellista huomata tämä: ”Hallitus- ja hallintovallan käytössä ei kuitenkaan voi syntyä tilannetta, jolloin toimivaltaista hallitusta ei olisi. Tämän vuoksi eronpyynnön jättänyt hallitus jatkaa tehtävissään toimitusministeristönä uuden hallituksen nimittämiseen asti.”

Reaktiot hallituksen eroon ovat olleet moninaiset. On oltu yllättyneitä, on oltu pettyneitä ja on oltu iloisia. Ja jopa vahingoniloisia. Tähän jälkimmäiseen liittyen bongasin varsin mainion ja osuvan Twiitin tänään. Sen oli kirjoittanut Panu Laturi: ”En hyppisi ilosta, koska hyppijä voi päätyä seuraavan hallituksen tukijaksi. Hallituksen, jonka työ ei tule olemaan yhtään aikaisempia helpompi ja joka tulee väistämättä olemaan julkisuudessa ”vihattu". - Eli kannattaa jättää hieman vahingoniloa myös varastoon. #hallitus”

...joka tulee väistämättä olemaan julkisuudessa ”vihattu”. Taidatkos tuon paremmin sanoa. 

Nyt ilakoiva voi siis hyvinkin löytää edestään soten, minkä uudistaminen tarvitaan ja sotu-uudistuksen. Sekin tarvitaan. Lisäksi seuraavalla hallituksella on oltava tavoitteena nostaa Suomen työllisyysastetta lähemmäs Pohjoismaista tasoa. Välitavoite 75%. Eikä siinä kaikki. Suomi aloittaa, siis uusi hallitus aloittaa EU:n puheenjohtajamaana heti kautensa alussa. Työtä tulee siis riittämään ja olen Laturin kanssa aivan samaa mieltä. Kaikkia ei voi miellyttää ja moni tulee taas suuttumaan. Omat kannattajat ja äänestäjätkin. Siihen pitää olla valmiutta ja uskallusta. Jos pelottaa, kannattaa jättäytyä suosiolla oppositioon.

Moni tuntuu nyt jo olevan ainakin toinen jalka hallituksessa. Käydään nyt kuitenkin vaalit ensin. Sitten pitää käydä hallitustunnustelut ja lopuksi- hallitusneuvottelut. Nykyisillä gallupluvuilla odotan niistä ennätyksellisen vaikeita. Jopa hankalampia kuin 2011. 

Uskon nimittäin, että tulemme näkemään erittäin hyvän vaalituloksen perussuomalaisilta. Paljon ennustettua paremman. Hyvä niin jos näin käy, sanon tämän ihan vilpittömästi. Mutta samalla epäilen juuri heidän tuloksensä tekevän neuvotteluista todella vaikeata.

Olennaista onkin pohtia sitä, mitä he sillä tuloksella aikovat tehdä, mitä tapahtuu vaalien jälkeen?

Teen oman veikkaukseni: Jos he eivät mene hallitukseen, silloin he tietenkin jäävät oppositioon ”vaikuttamaan”.. Jossain vaiheessa ihmiset alkavat väistämättä kysymään, että ettekö te uskalla kantaa sitä vastuuta joka teille on annettu?Miksi te ette saa mitään aikaiseksi? ”Miksi te ette mene hallitukseen?” Toki jos oppositiossa oleminen riittää, niin onhan sekin valinta ja asia siltä osin loppuun käsitelty.

Ja jos he taas uskaltautuvat hallitukseen, joutuvat he, näin uskon, aivan samaan tilanteeseen kuin me jouduimme ensimmäisellä kerralla- kenttä(eikä osa edustajista) ei kestä vastuun kantamista, koska kompromisseja on tehtävä...Koska tulee vihaista palautetta, koska ei uskalleta mennä äänestäjien eteen perustelemaan asioita... 

Ja taas puolue-eliitti saa syyt niskoilleen ”kaiken myymisestä” ja lupausten pettämisestä. Siinä on populistisen puolueen ikuinen dilemma, aina menee väärin.

Todistakaa teoilla, että tämä ennusteeni on väärä. Myönnän sen heti jos näin käy. Ja jos niin kävisi, olen ollut koko ajan väärässä ja lähtöni perussuomalaisista perustui aivan väärään olettamukseen. Nimittäin siihen, että puolue ei kestä hallitusvastuuta, koska merkittävä joukko sen äänestäjistä ja jäsenistä ei sitä kestä. Tämä oli minulle SE keskeisin syy erota eduskuntaryhmästä. Muiden kanssa voi aina riidelläkin, mutta ei omien.

——————————————————————————————————————————

Ohjelmahan ratkaisee. Vaalien voittaja määrittelee suuntaa, mutta yhdessä se ohjelma rakennetaan.Ja hyväksytään. Ja sitten on edessä se kaikkein vaativin vaihe eli toteuttaminen.

Onnea, voimia, viisautta ja rohkeutta niille jotka siihen päätyvät. Ei tule todellakaan olemaan helppoa. Uskallan sen sanoa kokemuksesta. 

Hoidan nyt tehtävääni toimitusministerinä. Ensi viikolla mm. lähden Brysseliin, EU-kokoukseen. Työt ja velvoitteet hoidetaan loppuun asti. Tämä on ollut, kaikesta huolimatta, unohtumaton kokemus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (90 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onneksi sote-uudistukseen liittyvä perustuslainmukaisuuden laadunhallinta pelasi ja heikosti tehty uudistus ei mennyt läpi.

Myös oli hyvä, että pysähtyi notifiointiriskin takia.

Sipilän hallituksenhajoitusoperaatio oli vaalikampanjatemppu. Ei enää mitään käytännön merkitystä, kun vaalikampanjat ovat jo käynnissä.

Ihmeellistä pelaamista pääministerillä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Oli hyvä että Soini ehti pitää tärkeän tiedotustilaisuutensa ennen Sipilän vetoa, Sipilän ilmoitus olisi vienyt Soinilta medianäkyvyyttä-ja huomiota.

Nythän sinisillä toimitusministereillä on hyvää aikaa tehdä tehokasta ja lujaa vaalityötä sinisten kannatuksen nostamiseksi ja vaalituloksen varmistamiseksi?

Tosin, vaalitöistä huolimatta pienten mikropuolueiden-ja ryhmien YHTEINEN vaalitulos tullee olemaan n. 3-4 kansanedustajaa, joten on melkoista arpapeliä mille porukalle ja kenelle "nalli napsahtaa...?"

Muokkaus/"päivitys:"

Olet ymmärtääkseni entinen demari ja ay-liikkeen mies?
Soinin persujen aikoihin Soini ja kumppanit puhuitte Suomen suurimmasta työväenliikkeestä." Käsittääkseni myös metalliliiton entinen junttamies palkattiin persuihin "työmieheksi"juuri "valtaamaan" ay-osastoja-ja liittoja?
Soini ilakoi kolumneissaan demarien alamäestä, että maassa ovat eivätkä nouse !!!

Sittemmin sinisten agendoja, valintoja ja ohjelmia suunnitellessanne päädyitte, ehkä mielestänne nousevaan "keskiluokkaan" ja ilmoititte hakevanne kannatuksen siltä suunnalta, kokoomuksen ja mm. keskustan yrittäjälaidan tapaan.
Ilmeisesti tuntuu keskiluokkaiselta ministeriltäkin?

- Nyt on vain käynyt niin, että "keskiluokkakaan" ei ole tuntenut kiinnostusta ja tykövetoa sinisten suuntaan?-Luulisi kannatuksen puuttuminen huolettavan kun on vielä tällä hetkellä monta ministeriäkin ja vaalien jälkeen ei taida olla edes yhtä monta kansanedustajaakaan sinisillä...? Tuliko tehtyä huono puolueohjelma?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Politiikka on yhteisten asioiden ajamista, vastuunkantoa. Tai ehkä joskus oli. Aika post Sipilä on uudessa pohjassa jossa maan hallituksen voi hajoittaa gallup lukujen takia. En kyllä taaskaan Soinia ymmärrä yhtään. Miten tähän muka olisi tullut varautua? Moni mietti kehtaako Sipilä todella tämän tehdä ja kyllä kehtasi. Jokainen kärkipolitiikko eilen rapsutti tämän johdosta päätään pari tuntia kunnes totesi tapahtuneen ja veti tästä johtopäätökset.

Yksi asia mitä en tule koskaan ymmärtämään on ihmisten äänestyskäyttäytyminen. Saa siis nähdä miten tämän siihen vaikuttaa. Se on varma, että vaaliväittelyt tulevat olemaan hauskaa katsottavaa. Ja sitten jotenkin tulisi vaalituloksen jälkeen kasata hallitus, saada vaaliohjelma lehmänkauppoineen kasaan ja jollain ihmeellä rivikansalaisen uskoa, että politiikka on yhteisten asioiden ajamista, vastuunkantoa, kesän 2019 puhuvaa päätä tulisi uskoa kun se esittelee tulevat leikkaukset sun muut (se nyt on selvä, että sote ei mihinkään katoa vaan homma jatkuu monen muun pakollisen rakennemuutoksen kera.)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#3

Hyvää analyysiä.

Soten sotki mielestäni moni asia, mutta kaksi asiaa nostan: sitä ei enää valmisteltu parlamentaarisesti(tämä aiheutti paljon närää) ja valtapolitiikka ohjasi liikaa. Se meni mielestäni järkevän mallin etsimisen edelle.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Bloggaaja: "Käydään nyt kuitenkin vaalit ensin."

Muutamaa riviä myöhemmin: "Olennaista onkin pohtia sitä, mitä he sillä tuloksella aikovat tehdä, mitä tapahtuu vaalien jälkeen?"

Eipä siis hoppuilla, mutta olisihan se kuitenkin kiinnostavaa kurkistaa tulevaisuuteen...

Tulkitsen kansanedustajani Lindströmin ajattelua niin, että vanha suola janottaa perussuomalaisten riveistä parlamenttiin ja jopa hallitukseen noussutta poliitikkoa. Jos ryhmähajaannusta (sinisiin ja halla-aholaisiin) ei olisi tapahtunut, olisi Jari Lindström tätä nykyä perussuomalaisen puolueen rivikansanedustaja, joka valmistautuisi jytkyyn osa III, ja sitä mukaa uusimaan edustajanpaikkansa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#5

Ei todellakaan janota. Tulkitset siis väärin.

Olen valintani tehnyt ja en sitä kadu.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Jari kuvaa politiikan ongelmaa mielestäni hyvin. Kansalaiset vaativat puolueilta selkeitä linjoja ja kantoja, mutta mikäli linjat ja kannat ovat liian selkeitä, niin yhteistyö on usein vaikeaa. Ehdottomuudet ovat yhteistyön kuolema.

Vertaisin paljon esillä ollutta perustuslakia puolueen ohjelmiin, kirjoittakaa linjanne siten, että periaate käy selville, mutta ennakkotapaukset määrittävät todelliset takarajat. Vaikkapa maahanmuuttoon voi suhtautua kielteisesti monella eri tavalla, mutta jos siihen suhtaudutaan siten, että kaikki maahanmuutto on kielteistä, niin raja on aika selkeä. En viittaa nyt mihinkään puolueeseen vaan periaatteeseen.

Hallitusneuvottelut ovat toivottomia, jos neuvottelujen pohjana on tarkat matemaattiset mallit. Periaatteiden kanssa on paljon helpompi toimia. Ydinvoiman käyttö energiamuotona on ollut historiasta hyvä esimerkki mielipiteistä ja yhteiskunnan ja maailman muutosten merkityksestä mielipiteiden muutoksessa. Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti hankalaa. Se mikä tänään on mustaa, voi olla tulevaisuudessa valkoista tai ainakin jotakin harmaan sävyistä.

Yksinpäättämisellekin on oma nimensä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#7

Hyvin kirjoitettu. Tuossa on kuvattu sitä ongelmaa joka politiikassa on.

Jos pidät kaikesta kiinni, et saa aikaan yhteistyötä. Jos teet yhteisen ohjelman, moni kannattaja pettyy. Siksi se pitää uskaltaa sanoa etukäteen vaalikentillä. Tämän vuoksi Sinisillä ei ole vaalilupauksia vaan tavoitteita.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jos ei uskalla sitoutua tavoitteisiin voimakkaasti etukäteen, on jo tavallaan antanut periksi. Planning for failure

Pekka Pylkkönen

Tämä oli hyvä.

"Vanhustenhoito kuntoon". "Sosiaaliturva ylös". "Pk-yrittäjän elämä helpommaksi".

Mitä kaikkea noiden sisälle mahtuukaan ja mihin kaikkeen ne vaikuttavat..

Vihreät tosin olivat ohjelmassaan reiluja ja julkaisivat laskelmat joiden mukaan heidän ohjelmansa tuhoaa muutamia kymmeniä tuhansia työpaikkoja lähinnä sosiaaliturvan korotusten vuoksi. Tämäkö nyt sitten on sitä kestävää kehitystä?

Miten äänestäjät saadaan ymmärtämään että sosiaaliturvan korotukset tuhoavat työpaikkoja? Että asioiden riippuvuussuhteet eivät ole lainkaan itsestäänselviä tai miellyttäviä. Vanhustenhoitoonkin voi panostaa, mutta koska hoitajia on jo nyt liian vähän, otetaanko ne sitten vammaisten hoidosta? Päiväkodeista?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sipilän päätös hallituksen eronpyynnöstä oli ymmärrettävä ja todennäköisesti jopa järkevä. Ei kannata jatkaa yritystä soten maaliin viemiseksi, kun se ei voi onnistua. Ainoa tulos olisi ollut soten ympärillä käytävän metelöinnin jatkuminen. Siinä itse soten sisällöllä, merkityksellä ja vaikutuksella kansalaisten elämään, sen enempää sen hyvillä kuin huonoillakaan piirteillä, ei ole ollut pitkään aikaan mitään roolia. Hyvä esimerkki on vaikkapa tämä usari, joka on ollut täynnä toinen toistaan kiihkeämpiä sote –juttuja, mielipiteitä ja mielipiteitä mielipiteistä, mutta se joka olisi halunut jotakin relevanttia tietoa sisällöstä, on kyllä jäänyt nuolemaan näppejään. Viisainta siis viheltää peli poikki.

Kokonaisuutena tämän hallituksen saldo jää kohtuullisen positiiviseksi. Työllisten määrä on kasvanut 140 000:lla, työllisyysaste 4 prosenttiyksiköllä, laskussa ollut kansantuote kääntynyt nousuun, velkaantuminen hidastunut, vienti elpynyt, palkkasumma kasvanut ja talous ylipäätään kohentunut. Ja, toisin kuin väitetään, talous on kohentunut myös suhteessa sekä muihin euromaihin, että suhteessa muuhun EU:hun. Viisi vuotta sitten talouslehdet luonnehtivat Suomea Euroopan talouden sairaaksi mieheksi, viime vuosina arviot ovat olleet positiivisella puolella.

Pelkään pahoin, että jos nykyinen oppositio pääsee valtaan ja ryhtyy toteuttamaan vaalipuheitaan, tämän hallituksen hyviä aikoja tullaan muistelemaan kaiholla ja kaipauksella. Yleensä on niin, että uuden hallituksen ensimmäinen vuosi menee edellisen piikkiin niin hyvässä kuin pahassakin, mutta nyt on merkkejä siitä, että elinkeinoelämä lukee ilmapiirin muutosta tavanomaista herkemmin ja sen reaktiot saattavat olla paljon tavanomaista nopeampia ja talous voi kääntyä laskuun huomattavan nopeastikin.

Käyttäjän JussiMkinen1 kuva
Jussi Mäkinen

Niin, no toivottavasti puututaan isojen lafkojen yritystukiin, sekä keski- ja matalapalkkaisten aseman parantamiseen. Työllistymisprosenttiin kuuluu varmasti myös pätkätyöläisiä ja ties mitä tempputyöllistettyjä, joten pelkän luvun katselemisessa kannattaa käyttää niitä omia hoksottimia. Ymmärtääkseni työllisyysprosentin nousu osui oivaan väliin, kun samaan aikaan globaalilla tasolla oleva vienti rupesi näyttämään positiivisia lukemia. Ei, kun se oli juuri tämän edellisen hallituksen aikaansaamaa, nojoo.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Ongelma on liiallinen läpinäkyvyys. Ei siitä yrityselämässäkään tulisi mitään, jos jokainen suunnitelma ja aie perattaisiin läpi julkisesti hyvissä ajoin ennen toteutusta ja suunnitelman edistymistä seurattaisiin reaaliajassa. Tähän kun lisätään tahallisten väärinymmärtäjien ja puolestaloukkaantujien räjähdysmäinen kasvu, on selvää, että isompien peliliikkeiden teko on käytännössä mahdotonta.

Toinen suuri ongelma on, että äänestäjänä en oikein tiedä, ketä äänestäisin. Jos äänestän Kokoomusta, en voi olla varma kuinka lavea arvopohja Petterillä on, ja saatan ääneni kautta olla mukana tukemassa vasemmistolaisen politiikan toteutumista.

Onneksi asioilla on tapana järjestyä ja suomalainen oppii vasta kriisin kautta, valitettavasti.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#9

Painavaa asiaa.

On juurikin niin, että sen mitä nyt kritisoi, sen edestään löytää. Olen itsekin oppinut tämän taipaleen aikana paljon. Yksi oppi on se, että etukäteinen ”mestarointi” kaiken kuntoon laittamisella ja utopististen lupausten antaminen on syytä unohtaa. Sitä kaikkea hyvää ei kukaan pysty toteuttamaan, kaikkein vähiten yksin. Mutta paljon hyvää on YHDESSÄ todellakin saatu aikaiseksi ja siitä olen ylpeä.

Mutta hyvien asioiden tavoittelu ei ole suora lupaus. Ja siitä tavoittelusta ei tietenkään pidä luopua.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#11:
Noista onnistumisista ja epäonnistumisista minun mieleeni tulee aina Väinö Aaltosen vastaus kollegalleen, joka vähän vinoili niistä eduskuntatalon edessä seisovista pronssiukoista. "Kuule. Kyllähän se on niin, että roskaa me ollaan jokainen tehty, mutta niistä onnistuneista töistä meidät muistetaan".

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Useilla Perussuomalaisten kansanedustajilla on sinisten kansanedustajia ja mininistereitä paljon parempi tilanne oppositiossa, vaikka eivät koskaan hallitukseen pääsisikään. Hyväpalkkainen kansanedustajatyö useilla heistä jatkuu. Sinisistä hyvällä tuurilla se voi jatkua korkeintaan yhdellä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Todennäköisemmin korkeintaan yhdellä,Jussi Niinistöllä joka Iltalehdessä ei kiellä mahdollisuutta siirtyä vaalien jälkeen perussuomalaisiin.
Tuntuu olevan aika varman tuntuinen omasta läpimenostaan, mutta ei puhunut varsinaisesta "ääniharavasta" mitään.
- Karisee persuista loppukin "työväenliikkeen puna", jos puolueen näkyvillä paikoilla esintyy jatkossa kaksikin "aristokraattista tohtoria...?"
Ehkä "harjaavat" työmiehenkin?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#12

Sitten se on niin ja sillä hyvä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Soinin yhteiskunnallisista "jytkyansioista", oman, hlökohtaisen "intohimosalkkunsa" lisäksi voitaneen laskea lukuisten, sattuma-ja kertakäyttökansanedustajien-ja ministeiden eduskunnan vihreälle oksalle työllistäminen...?!

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #50

#50

Ehdottomasti. Sattumalla on suuri merkitys.

Miten muuten ajattelit kiertää vaalit ja äänestäjät tuossa skenaariossasi? Minä kun olen luullut että äänillä siellä ”vihreällä oksalla” ollaan...

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #52

Arvaa oma tilasi-anna arvo toisillekin, on suomalainen sanonta.
Annan tietysti arvon kaikille ihmisille-myös sattuma-ja kertakäyttökansanedusjille-ja ministereillekin.

Arvioin myös oman, läheisteni ja lähipiirini tilan, aseman, tarpeet ja toiveet ja sitten etsin puolueen, jonka ohjelmat, tavoitteet, agendat eniten ja kattavimmin vastaa ja tukee niitä.Ko puolueen on tietysti vastattava elämän-ja maailmankatsomukseni eettisiin ja moraalisiin arvoihin, siihen mitä ymmärrän hyvän elämän aineksilla, mitä pidän yhteiskunnassamme tavoittelemisen arvoisina asioina-ja ihanteina.
- Tämä, oman pääni "vaalikone" auttaa näin löytämään mahdollisimman sopivan puolueen ja sen jälkeen onkin jo paljon helpompi seurata ja etsiä sieltä henkilö, jonka yksittäisenä ehdokkaan uskon ja tiedän olevan juuri se oikea MINUN ehdokkaani.

Vähän isommassa, perinteisessä puolueessa, jolla on selkeät aatteet, ihanteet, ohjelmat, agendat ja historiallinen näyttö niiden johdonmukaisessa ajamisessa, sellaisessa puolueessa on äänestäjällä enemmän sitä "valinnanvapautta-ja varaa" ja äänestäjän kuluttajanturvaa.
- Kaikenlaisia yllättäviä loikkia ja sirkustemppuja tulee sellaisen puolueen kannattajalle harvemmin vastaan. Myöskään edustajien ja ministerien läpinäkyvä oman edun edelle asettaminen ei ole yhtä yleistä, kuin joissakin toisissa puolueissa. Edustajallani täytyy olla todellista "maailmanparantajan vikaa", taitoa ja osaamista.

- Mielestäni myös nykyiset mikropuolueet-ja liikkeet ovat myös sattuma-ja kertaköyttösellaisia. ( Yhteensäkään korkeintaan 3-4 edustajaa läpi.)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Usko politiikkaan ei kovin korkealla Suomessa ole josta näkyvin merkki on matalat äänestysprosentit. Jos joku Juha Sipilää Ykkösaamussa juuri katselee ja kuuntelee sitä toivoisi, että sulkisi suunsa. Moinen valehtelu tekee pahaa jälkeä demokratialla. Hallituksen ero jolla ei ole mitään tekemistä vaalien sun muun kanssa ja samalla sekunnilla kun sen teki alkoi kampanjoimaan jo eropuheessaan ja mm. kertoo keskustan sote - mallista joka kysymättä ja yllättäen löysi piirongin laatikosta. Itse nyt tunnen paikallispolitiikkaa sisältäpäin jossa juuri mikään ei ole sitä miltä se näyttää, mitä julkisesti sanotaan, mutta tähän nähden Juha Sipilä on ihan eri sfäärissä. Jos näkisin edesssäni itsestäänsyttyneen auton jonka loimussa lämmittäisin käsiäni ja viereen kävelisi Juha Sipilä joka sanoisi "katos, auto palaa", alkaisi epäillä palaako auto sittenkään vai onko se joku trikki, lavaste sun muu.

Lisäys : Haastattelun loppu oli mainio. Juontaja totesi, että nyt loppuu tämä keskustan vaalimainos ja aikamme loppuu, kiitos.

lisäyksen lisäys :

https://yle.fi/uutiset/3-10681141

"Vaalien läheisyydellä, tai keskustan laskeneilla kannatusluvuilla eivät Sipilän mukaan liity eron ajoitukseen.

–Ei mitenkään. Tämä on ollut johdonmukaista koko ajan, miten olen toiminut."

Kuka muu kuin patologinen valehtelija tällaista väittää? Voisihan sen muotoilla monin tavoin "voimme laittaa nyt vaalivaihteen silmään" mutta löytyykö maailmasta ainuttakaan ihmistä joka tosiaan uskoo, että vaalien läheisyydellä ja gallup luvuilla oli 0.0 % vaikutus Sipilän ratkaisuun ?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hallituksen eronpyyntö oli huijaus. Ministerit jatkavat oikeasti kauden loppuun asti ja vaalit järjestetään normaalissa aikataulussa. Eronpyyntö oli Sipilän omaa vaalikampanjaa, joka alkoi jo tiedotustilaisuudessa.

Näin sitä vastuuta kannetaan, muutenkin ministerien työt olisivat joka tapauksessa loppuneet samaan aikaan. :-D

Meneekö todella tällainen kömpelö poliittinen "silmänkääntötemppu" äänestäjille läpi? Minkälainen on medialukutaito poliittisissa asioissa?

Sipilä todennäköisesti jatkaa vaalien jälkeen eduskunnassa ja Lindström ei jatka.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#17

Älä Jorma kanna huolta(en tosin usko että kannatkaan) minusta ja jatkamisestani. Se mitä minulle tapahtuu tuossa skenaariossa, on täysin oma asiani.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Se mikä positiivinen jälki Lindströmistä jää on se, että on harvoja ja ensimmäisiä ministereitä, joka käy keskustelua sosiaalisessa mediassa. Taitaa sen lajin paremmin kuin esim. Soini.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #27

totta Soini käy narsistista yksinpuhelua plokissaan

säälittävää

Jari on kyllä avoin tyyppi. Harmi kun kävi miten kävi Soinin käsikirjoittamassa teatterissa

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Tai ainakin jossain tapauksessa äänestäjän asia.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Se mitä sinun tekojesi seuraukset ovat olleet minulle, tulee olemaan ikuisesti sinunkin asiasi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Sipilä todennäköisesti jatkaa vaalien jälkeen eduskunnassa ja Lindström ei jatka."

Juuri näit tulee tapahtumaan. Sipilä tullee luopumaan vaalien jälkeen eduskuntapaikastaan sekä puheenjohtajuudestaan.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Juuri näin se tulee tapahtumaan...

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Oletko Jari kunnossa ?

Päivästä ja blogista toiseen vaan pyörittelet eri kulmista lähtöäsi persuista.
Se painaa näköjään mieltäsi.

Voimia

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Persuilla on poliittinen tulevaisuus. Sinisten koko tulevaisuus on usvan peitossa...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#20

Olen, kiitos kysymästä. Entä itse?

Minua ei kiinnosta PS yhtään enempää kuin mikään muukaan puolue. Mutta sillä tulee olemaan kuvaamani kaltainen merktitys tuleviin hallituskuvioihin. Siksi kirjoitin heistä.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Never better

Itse luulen että persut ovat hiljalleen alkaneet päästä "timpan" ikeestä, henki nousee ja alkavat kasvaa kohti monipuolisempaa poliittista agendaa ja osaamista.

Vie toki aikaa päästä mielikuvasta "yhden asian puolue" etenkin kun media mielellään ruokkii tätä teemaa. Ja tietysti muut puolueet myös jankuttavat mahdollisimman pitkään samaa mantraa, jotta äänestäjät eivät huomaisi persujen kehittyvän.

aika parantaa haavoja ja voi olla että muutama paluumuuttaja persuihin tulee varmasti blue Wingseiltä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #30

#30

Hienoa. Olen iloinen jos näin on, että kehitytään.

Toivon sen johtavan hallitusvastuuseen. Vasta sitten nähdään olenko oikeassa.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Voi itkua . Suurin osa suomalaisista työväestöstä saa kenkää kuukauden välein, vuodesta toiseen, rakennusalalla joka syksy, työsuhde kestää pari viikko tms. Ja sitten työttömänä päähän potkii vielä aktivimalleillaan ministeri, joka on traumatisoitunut yhden tehtaan sulkemisesta. Voi parkaa. Tämän hallituksen tuho oli jo siniset, tähän asti kituutettiin perustuslakeja vaastaan ja yritettiin rikkoa lakia vaikka missä. Ei voi hienompaa päivää olla kuin SOTEn makun, tämän hallituksen kaatuminen.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#22

Itkua? Sinulla on vakava ongelma luetun ymmärtämisessä. Mutta en voi auttaa asiassa koska kyse näyttää olevan kroonisesta vaivasta. Jaksamista.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Surkuhupaisaa. Minähän tässä en ollut puheen aihe vieläkään mutta sinä se et osaa kommentoida kuin niille, jotka nuolevat sinua ja muille kommentointoit lähinnä nälvimällä. Luulet olevsi teräväkin. Olen pahoillani puolestasi. samaa tasoa kaikki vastaukset. Ei yhtäkään, joissa olisi ollut mitään asiaa. Kuten haluat, tavallasi - Näjöjään se voikkaan alasajo traumatisoi pahasti ja vammautti järjenjuoksun? Voi parkaa. Ehkäpä kuntouttava työtoiminta ja aktiivimalla auttavT eduskunnan jälkeen.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Tekstin ohi, mitä tämän jälkeen teetkin, menestystä sinulle siihen. Riippumatta siitä, miten ajattelen asioista poliittisesti tai miten sinä ajattelet, tunnistan kyllä vilpittömän ja johdonmukaisen, keskustelukykyisen ja -haluisen ihmisen. Onnea tulevaan, Jari Lindström.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Tuo on totta.

Jari uskaltaa keskustella, ja jopa myöntää virheitään.

Olisi siinä elolla (evää keskustelut) ja sammolla oppimista......

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#31

Kiitoksia. Nyt aletaan olemaan keskustelussa, ei toisen tahallisessa loukkaamisessa(enkä viittaa sinuun). Eri mieltä oleminen ei ole riidan haastamista tai toisen halveeraamista.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #36

jep.

Olisi hyvä kun hyväksyttäisiin erilaisuus ja eri mielipiteet.
Täällä on muutamia kirjoittelijoita jotka vain kyttäävät tilaisuutta öyhöttää persuista tai vihevasemmistosta. Ja likipitäen aina ovat valmiina viemään henkilökohtaisuuksiin ja haukkumiseen omat "rakentavat" tarinansa.

Itsekin menee herkästi hermot ja meinaa provosoitua, mutta täytyy koettaa hillitä
Pitää koettaa käyttäytyä niinkuin opettaa omille lapsilleen ……...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #38

"Itsekin menee herkästi hermot ja meinaa provosoitua"

:)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#29

Kiitos Jouni. Tuon kaltaista asennetta keskusteluun toivoisin lisää. Olen pyrkinyt siihen itse, enkä aina onnistuen. Myönnän provosoituvani varsinkin jonkin asian jänkkäämisestä ja tahallisesta väärinymmärtämisestä. Mutta yhä provosoidun yhä harvemmin.

Tänään haukkumasi henkilö voi huomenna olla mahdollinen yhteistyökumppani. On hankala aloittaa yhteistyö jos olet ensin haukkunut toisen pataluhaksi.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Jari

Kirjoitin eilen blogiin Vahteran tutkimuksesta. ( http://teroluostarinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...)

Koetin hakea keskustelua, jossa pohdittaisiin mitä voitaisiin tehdä toisin ja mitä voitaisiin korjata maahanmuuton suhteen, eli kun luvut kertovat virheistä, miten välttää niitä

Muutamia asiallisia keinoja/ideoita sinne tulikin, olisiko sinulla "ytimestä" heittää ajatuksia …...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#34

Olin aivan varma että asia nousee esille kyselytunnilla ja ennustin toki kuka sen nostaa esille :) No näin kävi.

Kustannusten laskelmissa on minun mielestäni otettava huomioon kokonaisuus. Lukujen läpivalaiseminen ei ole helppoa. Siksi, pidän hyvänä että asiaa on nostettu esille. Siitä pitäisi kuitenkin kyetä käymään asiallista ja kiihkotonta keskustelua, joka perustuu faktoille.

Se taas vaatii tutkimista ja laskemista. Jos laskelmien kriteereistä ei olla edes samaa mieltä, on keskustelu helposti juupas-eipäs-tasoa ja ei johda mihinkään järkevään loppupäätelmään.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #37

näin on .

Eikö olisi mahdollista laittaa valtion virkamiehet laskemaan homma auki, vloisivat ottaa Vahteran mukaan projektiin, on Vahtera valtiota ennenkin avustanut

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #39

#39

Kyllä sen voisi lasketuttaa. Mutta ensin pitää saada maahan hallitus joka sitten antaa noita uusia tehtäviä ja tulikomentoja.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #40

Kyllä näin on.

Jos olet siinä uudessa mukana, laitatko lasketuksen käyntiin?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lindström kirjoittaa toimitusministeriöstä. Oikeasti Sipilä teki itsestään ja ministereistään vaalikampanjaministeriön. Hän vapautti koko porukan vaalikampanjoimaan ilman sen suurempia hallitusvelvotteita. Kunhan muistaa käydä allekirjoittamassa välttämättömät paperit, saa mellestaa vapaasti kampanjoimassa. Siis tilaa allakkaan omasta edustajanpaikasta huolehtimiselle.

SOTE meni tässä nyt yritetyssä muodossaan kiville. Tosin sen alkuosan SOsiaalipuolesta oli jo luovuttu aiemmin. Ei siis ollut enää muuta tehtävissä kuin selittää ja se käy paremmin kampanjoimalla n.s. "kypällä" ja täydellä palkalla.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#44

Itse asiassa kirjoitin toimitusministeristöstä. En ministeriöstä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pardonnez moi, pukkasi kirjotusvihneen, taas kerran.

Mutta sisällössä ei sitten ollut korjattavaa? Se osui ja uposi, vai kuinka?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#47

Ei se nyt oikein osunut eikä siten uponnutkaan. Ainakaan minuun...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #51

... ja perusteluna kirjoitusvirheeseen tarttuminen. Niinoikein.

En kuitenkaan viitsi enempää kepuleiden kuin kokkuleiden ja sinelmien vaalikampanjointiin puuttua sillä olen vaalirauhani julistanut: http://myyrylainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268838...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persujen kenttä haluaa hallitukseen, mutta Halla-aho tietää, että jos sinne tämän kakaralauman vie, se on sitten taas menoa.

Siksipä on turvallista luvata ja puhua kovia maahanmuuttajista, sillä saa kannattajat kiihkoon ja ehkä äänestämään.

Hiukan se kyllä Halla-ahoa harmittaa, että näistä tuli sote-vaalit, olisi ollut niin kiva puhua Oulusta koko ajan, nyt sitten puhutaan sotesta, ja peruspersulle siinä sanassa on kaksi kirjainta liikaa, älykkyysosamäärä ei riitä sitä sanaa ymmärtämään.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Lindström: — "Tämä vapauttaa itseni kertomaan, miten asia olisi tehty, jos siniset olisivat päässeet yksin asian tekemään. Hallituksessa täytyi tietysti olla lojaali hallituskumppaneille." (Kouvolan Sanomat 8.3.2019)

Sinisethän olivat niin lojaaleja hallituskumppaneille, ettei hallituskumppaneiden tarvinnut antaa sinisille yhtään mitään. Neljä vuotta mentiin keskustan ja kokoomuksen nuoteilla. Sehän ei vapauta sinisiä vastuusta, pikemminkin päinvastoin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#54

Ei tietenkään vapauta. Kuka niin on väittänytkään? Sitten erikseen ovat ne jotka eivät sitä vastuuta uskalla kantaa.

Minä pärjään vallan mainiosti myös ilman kommenttejasi. Sinulla on pakkomielle- koita parantua. Jaksamista.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Täällä taas työllistetään leikkaamalla.

Sipilän hallituksen aikaan eniten on työllistynyt, kun hallitus leikkasi opintorahaa. Vain 5 kuukaudessa työllistyi 42 000 henkilöä, joista noin 2 000 oli työttömiä. Opintorahaa leikkaamalla työllisiä tai velkaisia opiskelijoita tai vanhemmilta rahaa tarvitsevia opiskelijoita.

Seuraavaksi Sipilän hallitus leikkasi työttömyysturvaa aktiivimallilla, jolloin myös työttömiä on alkanut työllistymään edes sen 1 tunnin viikossa, mitä työvoimatutkimuksen henkilön työlliseksi lukemiseksi tarvitaan.

http://janituononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26900...

Suomessa on edelleen suurtyöttömyys https://www.iltalehti.fi/talous/a/09877e7f-b58c-41...

Luulin sinisten loikanneen, koska arvopohja oli erilainen. Kyse ei tainnut olla hallitusvastuusta.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#56

Sinulla on oma näkemyksesi ja minulla omani.

Sinun pitää saada tuolle omalle agendallesi kannatusta jotta pääset tekemään sellaista politiikkaa, jolla ihmiset työllistyvät oikeasti. Nythän sinä pidät tätä kaikkea vain temppuiluna ja kikkailuna.

Onnea matkaan!

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Oksettavaa. Kun joku kertoo mielipiteensä aktiivimallista, nykyisestä työllisyyspolitiikasta kyykytyksineen, yms. niin silloin kyse "pakkomielteestä, eikä voi auttaa", tahi "tulen hyvin toimeen ilman kommenttejasi".
Kun taas joku (joka varmasti ei ole näiden kyykytysmallien kohteena), yltyy oikein kehumaan miten vilpitön ja keskustelukykyinen mies onkaan, niin tulee kommenttia, että "asenne kohdillaan".

Sori, etten osaa oikein kehua, kun kuulun tähän ensimmäiseen joukkoon. Tuskin oma tilanteeni pelkästään sinun vikasi on, mutta kyllä minäkin tulen hyvin toimeen ilman kommenttejasi. Luultavasti tulen myös toimeen, vaikket jatkossa enää olisi suunnittelemassa aktivointimalli 234sta, tahi montako niitä vielä onkaan tulossa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#59

Ei. Tuossa oli kyse ihan muusta. Enkä sitä ryhdy tässä avaamaan. Olen nimittäin todennut ettei ”keskustelu” joidenkin henkilöiden kanssa johda mihinkään. Siitä tässä on kyse.

Ei sinun tarvitsekaan kehua, en minä sellaista odota.

En ole suunnitellut yhtään aktiivimallia. Mutta senhän toki tiesitkin? Odotan suurella mielenkiinnolla sitä, millaista on passiivinen perustulo ja työhön kannustava työttömyysturvamalli. Ja miten se rahoitetaan.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.L:"Kyse ihan muusta.."

Tuo "oksetus"-kommenttini ei oikeastaan ollut osoitettu itsellesi, vaan lähinnä näille "hännystelijöillesi", jotka ovat tosi otettuja, kun arvoisa ministeri kommentoi täällä. Ikään kuin se olisi joku suurikin saavutus ja kiittelyn aihe, kun sellaista "vaivautuu" tekemään (ja saa siitä(kin) vielä kohtuullista palkkiota).

Mitä sitten tulee niihin aktiivimalleihin, niin luultavasti sitä ei yksi ihminen ole suunnitellut ja vaikka olisikin, niin en todellakaan tiedä kuka "idean isä" on. Sen kuitenkin tiedän, että itse olet kovastikin "hehkuttanut" mallin puolesta julkisuudessa ja siksi rohkenenkin ihan nätisti kysyä, että mitä olit ajatellut kansantaloudellemme tapahtuvan, kun se minulta (parin viikon päästä 62v.) vie reilun 700 euron työttömyyskorvauksestani sen 4,65% ja miten se mahtaa auttaa työllistymiseni kanssa? Entä auttaisiko aktiivimalli2nen vielä paremmin..jos ei laiteta viikkoon hakemusta, niin sitten karenssi. Eikös sitä silloin olla poissa työttömien kirjoista, joten "job done".

PS luultavasti suurin osa meistä työttömistä ei toivo mitään kurssitusta, tahi tunti viikossa työllistymistä, vaan oikeaa työtä, oikealla palkalla. Itselläni viimeisimmän työsuhteen "palkka" oli 1699€ brutto, joten minulla ei ainakaan ole mitään suurellisia vaatimuksia tuon palkan suhteen, kunhan kuitenkin ollaan kirjapalkoissa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #87

#87

Otetaanpa pieni korjaus. Minä en näistä kirjoituksista saa mitään, en kohtuullista, enkä muutakaan palkkiota. Olen täällä vain siksi, että koen sen kaikesta huolimatta hyödylliseksi. Ministeri-titteli on vain lainassa ja kohta sitä kantaa joku muu.

Aktiivimalli syntyi kolmikantaisessa valmistelussa (https://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/aktiivim...) Ay-liikkeen vastustaessa sitä.

Minä en ole hehkuttanut mallin puolesta(jos sellaisen uutisen löydät, niin laitappa linkki) vaan todennut koko ajan että mallia pitää korjata. Olen myös sanonut että mallin vaikutuksia arvioidaan ja väliraportti tulee huhtikuussa. Loppuraportti ensi syksynä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #88

J.L:"Otetaanpa pieni korjaus.."

No kait minä nyt sen tiedän, ettei tänne kirjoittelusta mitään eri korvausta saa. Jos nyt kuitenkin minä olisin töissä ja työpäivän aikana tänne kirjoittelisin, niin eiköhän sitä voisi ajatella että siitä palkkaa tulee. Tokihan niin, ettei teillä taida olla mitään työaikaa, mutta kun tännekin olet tähän blogiin kirjoitellut lähes vuorokauden ympäri, niin eiköhän siinä joku aika satu sitten siihen varsinaiseen "työaikaankin".
Joku/monet pitävät sitä positiivisena, että ministeri täällä vastailee ja esiintyy..itse olen vaan todennut sen, että minäkin voisin tuolla korvauksella.
Toki olen itsekin sitä mieltä että parempi kuin nämä "julistukset", joita esim. teidän ryhmyrinne harrastaa täällä.

Aktiivimalli taisi syntyä hallituksen "pakottamana", ei niinkään minkään vapaaehtoisen neuvottelun kautta. Itselleni ei keksijällä kuitenkaan isoa merkitystä. Hieman ehkä kuitenkin ihmetyttää miten kukaan voi tuollaista esittää, tahi laittaa toteen.

Korjauksen puolesta olet varmasti puhunut, kun se on helppoa lausua. Mallia kuitenkin kokeiltu jo toista vuotta, eikä tulokset ihan "työtönystävälliset" ole. Silti pitää kerätä vaan lisää tuloksia, eikä voida todeta yksinkertaisesti että väärin tehty.

Mitä nyt sitten "hehkutuksiin" tulee, niin voipi olla että kirjoitustyylini välillä hieman karrikoiva, mutta jos näitä lausuntojasi katselee somesta, niin ei niitä nyt niin negatiivisinakaan voi ottaa. Itse toki tiedät paremmin mitä sanonut.
Laitetaan nyt jotain kuitenkin..osa sitten kakkosesta, mutta samoja kyykytyksiä molemmat.

"
Ihan hyvä suunta”, arvioi työministeri Jari Lindström

työministeri vastaa kritiikkiin: ”Esitys lisää yhdenvertaisuutta”

mutta tämä on mennyt mielestäni positiiviseen suuntaan ennen kaikkea työttömän kannalta, Lindström toteaa.

aktiivimalli kakkoseksi ristitty omatoimisen työnhaun malli on ”huomattava lievennys” ...jnejne. vastaavia netti täynnä, jos/kun niitä viitsii hakea.
"

Mutta joo, tämä areena ei taida olla oikea tällaiseen pitempään "rupatteluun" ja olemme kokolailla eri puolillakin tässä. Minä olen ottavana ja sinä antavana. Eri mieltä taidetaan myös olla siitä, onko se hyvää vai huonoa mitä sieltä tulee.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

#57

En pidä temppuiluna tai kikkailuna.

Minun ei tarvitse päästä politiikkaan.

Haluan vain kommentoida, että hyvinvointivaltiossa ei ole oikein romuttaa sosiaaliturvaa työllisyysasteen nostamiseksi.

Sinnehän kokoomuksen, keskustan ja sinisten työllisyysasteen nostaminen näyttää tähtäävän.

Politiikkasi kannatus mitataan vaaleissa. Selviää myös kuinka moni kannattajasi on valmis leikkaamaan työttömyysturvasta työllistyäkseen saadakseen leipänsä. Kiteyttääkö tämä sinisten politiikan, että työttömiltä leikataan?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#60

Ei kiteytä. Ei sinne päinkään.

Jos vain näet hieman vaivaa, löydät muutakin kuin leikkaamista.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sipilän tapa toimia pääministerinä toi esille sen mikä jarruttaa mm. paikallisen sopimisen eteenpäinviemistä Suomessa. Itsevaltainen, runnoava, kyvyttömyys kuunella myös muiden näkemyksiä, ovat suomalaisen johtamisen perisyntiä ja tällä johtamistyylillä, käskyttämisellä, pelolla johtamisella tuhottiin mm. Nokia. Suomi nousi kansakuntien kärkeen sotien jälkeen pitkälti ymmärtämyksestä mikä on koko kansakunnan etu. Sipilä ja Kokoomus unohtivat tämän poliittisten intohimojensa vuoksi, Keskusta halusi sementoida valtansa maakunnissa, Kokoomus ajaa ideologinsa mukaan alas suomalaisen hyvinvoitimallin markkinavoimien syliin, mutta onneksemme tuo manoveri epäonnistui. Suomessa oli 50-luvulla ns."Ottopoikahallitus" ja aika pitkälle olitte hallituksessa samassa asemassa kuin olivat SDP:n "ottopojat" Sukselaisen hallituksessa. Mutta kaikkea hyvää sinulle ja nauti elämästä, tämä elämä kun on ainutkertaista.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#61

Kiitos Arto. On vain yksi elämä ja olihan tämä taas yksi kokemus lisää.

Kävi miten kävi, ei kukaan saa näitä kokemuksia pois.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Juuri näin Jari, kokemuksista, hyvistä ja huonoista se rikas elämä syntyy.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

#62

Eikö asiasi olisi kertoa siitä muusta. Nyt vaikuttaa vain, että siniset ovat leikkaamassa työttömyysturvaa.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

Terve, Jari!

En ole pahemmin kommentoinut tai lähtenyt keskustelemaan (tai "keskustelemaan") sinisten kanssa, koska suurinta osaa teistä arvostan juuri niin vähän kuin he ansaitsevat. Sanon edellisessä virkkeessä mieluummin "he" kuin "te", koska sinä olet jonkinlainen poikkeus.

Moni on tehnyt sellaisen analyysin, että hallitukseen meno ja kompromissien teko olisi kuolemaksi "populistiselle" puolueelle. Olen tästä vähän eri mieltä. Vertailukohtia haetaan liian yksipuolisesti SMP:n historiasta. Toisenlaisia esimerkkejä on tarjolla Itävallasta ja Italiasta, joissa kansallismielinen puolue on paitsi kasvattanut suosiotaan hallitusvastuussa myös vetänyt muut puolueet omalle linjalleen. Tanska on kolmas esimerkki, joskin erilaisen poliittisen kulttuurin vuoksi Kansanpuolue on siellä muodollisesti oppositiossa.

Oleellista on se, että ei tyritä tai anneta heti periksi niissä asioissa, joihin äänestäjäkunnan suurimmat odotukset kohdistuvat. Jos näin tekee, kannatus romahtaa, kuten se teki persujen ensimmäisen hallitusvuoden aikana. Kun kannatus romahtaa, katoaa myös pelote ja vipuvarsi hallituskumppaneiden suuntaan. Sen jälkeen ollaan kuolemankierteessä.

Mutta kun määrittelee kovimmat ydinkysymyksensä selvästi ja pitää niistä kiinni hallituksen hajoamisenkin uhalla, suosio säilyy tai kasvaa, pelote säilyy, ja vipuvarsi säilyy. Kuten sanoin, tästä on elävän elämän esimerkkejä.

Siniset ovat liian armeliaita itselleen selittäessään tapahtumia olosuhteilla ja kompromissien välttämättömyydellä. Persut tuhottiin katteettomilla lupauksilla, kyvyttömyydellä ja sillä, että toimintaa ohjasivat väärät motiivit - henkilökohtaiset intohimot ja puolueen edun ja henkilökohtaisen edun välisen eron hämärtyminen.

Todellisuuspakoisuudesta ja itsesäälistä on tullut sinisten ominaispiirteitä. Ehkä joskus, riittävän pitkän ajan kuluttua, kykenette katselemaan menneitä avoimemmin silmin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#68

Moi Jussi.

Kiitos että kuitenkin kommentoit ja perusteellisesti.

Minä olen, kuten olen monesti kirjoittanut, eri mieltä kanssasi ja minulla on siis oma tulkintani johon uskon. Se ei kuitenkaan poista sitä, että pidän tyylistäsi perustella kantasi ja käydä keskustelua pragmaattisesti.

Uskon siis , että perussuomalaiset tulevat törmäämään aivan samaan dilemmaan kuin se PS jossa itse olin mukana. Mitä tulee todellisuuspakoon ja itsesääliin, niin itse näen todellisuuspakoa enemmänkin teidän nykylinjoissa. Te annatte ihmisille kuvan siitä, että kykenisitte ratkaisemaan ongelmia yksinkertaisilla keinoilla. Se,että kaikki liittyy tavalla tai toisella maahanmuuttoon tai siis haittamaahanmuuttoon, on toki tietoinen valinta. Jos vanhusten hoitoon ei löydy rahaa, syy on maahanmuutossa. Jos eläkkeitä ei voi nostaa, syy on maahanmuutossa. Tuo on yksinkertainen ratkaisu monimutkaiseen ongelmaan tai ongelmiin. Tiedät sen erinomaisen hyvin.

Mutta se myy. Siksi uskon teidän saavan johdollasi hyvän tuloksen. Mutta entä sen jälkeen? Tiedän että et hingu ehdoin tahdoin hallitusvastuuseen. Mutta loputtomasti en usko sinunkaan olevan sitä mieltä, että oppositiosta vaikutetaan muiden tekemään politiikkaan. Ymmärrän tai uskon, että pyrit valtavirtaistamaan maahanmuuttopolitiikkaa.

On kummallista että vaikka koettelimme PS:ssa perustuslain rajoja ja eduskunta totesi ettei sitä voi tulkita niin, että esim.voitaisiin maksaa alempaa sosiaaliturvaa maahanmuuttajille, niin sekään ei riittänyt osalle ryhmässä. Meidän olisi siis pitänyt ajaa perustuslain rikkomista tai ainakin sen tulkinnan muuttamista. Miten? Me olemme toteuttaneet valtaosan sinun kirjoittamasta maahanmuuttoohjelmasta. Ei riittänyt sekään.
On siis perin outoa väittää, että olisimme ”antaneet heti periksi”.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Kyllä selkeä linja Jari on parempi kuin höttö.

Kun vertaa linjojanne niin siniset tarjoavat höttöä, jolla pyritään miellyttämään kaikkia. Persut taas tarjoavat selkeän linjan jolla ei pyritä olemaan kaveri kaikkien kanssa.
Näin ainakin epäpoliittisesta tallaajasta vaikuttaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #78

#78

Ei siinä mitään. Sinusta se voi tuolta vaikuttaa ja uskon että olet juuri niitä joihin tuo puree. Toivon ettet pety.

Mutta me emme tarjoa höttöä vaan ikäviä totuuksia. Emme pyri miellyttämään kaikkia. Emmekä lupaa mitään vaan meillä on tavoitteita.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #80

En pety.

Olen epäpoliittinen ihminen.
Ainakin tähän asti.

Yleensä jutut poliitikoilla ennen vaaleja ovat kaikilla niin maireat mutta vaalien jälkeen harvoin äänestäjä saa mitä on luvattu.

Tämän kun tiedostaa ei pety.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

"Jos vanhusten hoitoon ei löydy rahaa, syy on maahanmuutossa. Jos eläkkeitä ei voi nostaa, syy on maahanmuutossa. Tuo on yksinkertainen ratkaisu monimutkaiseen ongelmaan tai ongelmiin."

Oletko koskaan kuullut vaihtoehtoiskustannuksista? Vaihtoehtoiskustannuksilla tarkoitetaan niitä mahdollisuuksia, jotka menetetään, kun päätetään käyttää X määrä rahaa tiettyyn tarkoitukseen.

Maahanmuuttoon (ja vielä haitalliseen sellaiseen) on käytetty niin valtava summa rahaa, että vain pieni osa siitä olisi riittänyt vanhustenhuollon saattamiseen sellaiseen kuntoon, jolla sen pitäisi sivistysvaltiossa olla. On poliittisen järjestelmän häpeä, että rahat on päätetty käyttää, kuten ne on käytetty.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #79

#79

Olen kuullut ja ollut mukana tekemässä päätöksiä. Väitän siis niistä tietäväni keskivertoa enemmän.

Tuo kommenttisi todistaa oman näkemykseni aivan oikeaksi.

Jos kohde A saa x määrän rahaa, niin oletko yksiniittisesti sitä mieltä, että se sama raha menisi toisella päätöksellä kohteeseen B? Ei se niin mene. Enkä puhu nyt välttämättä pelkästä maahanmuutosta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #81

Noista rahanliikkeistä olen Lindsrömin kanssa samaa mieltä. Vaihtoehtoiskustannusten laskeminen ja vertailu toimii vain kun ihan oikeasti on laitettu vaihtoehtoja rinnan niin, että niistä valitaan. Sen sijaan julkinen hallinto ei toimi niin. Tämä nykyinenkin hallitus Eteläranta-10:n hallinnollisena osastona on niistänyt rajulla kädellä monista tarpeellisista asioista mutta ei ole antanut niitä rahoja toisiin tarpeellisiin asioihin.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #81

Totta.

Tärkeisiin asioihin löytyy aina rahaa ja aikaa

Eli hallitus ei ole pitänyt vanhuksia tärkeinä

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen Vastaus kommenttiin #81

Ei tietenkään, vaan kyse on nimenomaan poliittisen tahdon puutteesta. Tarkoitukseni oli nimenomaan arvostella tuota "rahaa ei ole" -fraasia, jolla poliitikot pyrkivät peittelemään tekemiään vääriä arvovalintoja. Maahanmuutto on ollut ainoa menoerä, jolle on annettu rahan käyttöön avoin valtakirja.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Voisitko Jussi hiukan täsmentää, että mitä oikein tarkoitat?

"Oleellista on se, että ei tyritä tai anneta heti periksi niissä asioissa, joihin äänestäjäkunnan suurimmat odotukset kohdistuvat."

"Mutta kun määrittelee kovimmat ydinkysymyksensä selvästi ja pitää niistä kiinni hallituksen hajoamisenkin uhalla, suosio säilyy tai kasvaa, pelote säilyy, ja vipuvarsi säilyy."

Minusta noissa kommenteissa on selvä ristiriita. Pitää kiinni, mutta ei anneta heti periksi?

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

En hirveästi sinisten politiikan teosta ole perustanut, mutta jotenkin näistä Pihvi Lindströmin lausunnoista paistaa esiin työtään puurtaneen miehen kokemus.

Jos jotain poliitikoista jään kaipaamaan, on se Pihvi.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#70

Kai tuo oli lempeätä kehumista? Pihvi-nimitys esiintyy muuten eräällä forumilla ja ei niin positiivisessa kulmassa.

Minua saa kutsua vain sukunimelläni jos se on muuten liian vaikeaa.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Tarkoitus ei ollut loukata. Olen ollut siinä käsityksessä että jostain kuulemani 'Pihvi' on ollut neutraali lempinimi. Vrt. Väykkä = Paavo Väyrynen.
Pahoittelen.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #72

#72

Ei se niinkään mitä sanoo/toteaa, kuin se miten sen tekee..
No problem.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Olet tietääkseni ammatiltasi teollisuuslaborantiksi kouluttautunut Voikkaan paperimies, entinen demari ja jonkinmoinen ay-liikkeen mieskin?

Kansanedustajuus ja jopa tuplasalkun ministeriys on varmasti, sen vihreän oksan ja hillopurkin lisäksi melkoinen sosiaalinen ja taludellinen loikka?!
- Jos valtakunnan tason poliittinen urasi nyt ainakin katkeaisi, tarjosiko keikka res.alik. Soinin ryhmässä ja jopa valtioneuvostossa "jotakin" vielä jatkoon siviilissäkin? Jotakin yhden kauden sopeutumiseläkettä enemmän...?

...Ja "pelipaikalta" voinet kertoa ja mahdollisesti vahvistaa näissä blokeissakin liikkuneen tiedon, että mm. veteraani-edustajat, Pertti Salolainen ja Sirkka-Liisa Anttila olisivat äänestyttäneet uuden, pienemmän sopeutumiseläkkeen voimaan astumisen lepäämään myöhemmäksi, jotta ehtivät itse saada ensin sen vanhemman-isomman...?!

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#74

Olen kemian laborantti, entinen paperitehtaan työntekijä ja luottamusmies, mutta EN ENTINEN ENKÄ TULEVA DEMARI.

Ei tarjonnut mitään muuta kuin sen minkä laki tuo mukanaan. Ei ole vihreää eikä muutakaan oksaa missään. Sopeutumisraha se on eikä eläke. Eläke tulee sitten aikanaan.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Miksi ihailemasi ja kiittelemäsi, Suur-Visiiri, Il Duce, jätkämaisteri Soini jaksaa olla vielä niin katkera noissa plokeissaan, vaikka on itse "Antiikin Kreikan-vai oliko se Rooman "vapaa mies" ilman oikeasti sinisten vaalimenestyksestäkään...?!

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#85

Minulla ei ole tapana vastailla toisten puolesta. En tee sitä nytkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset