Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Kahdet vaalit ja mitäs sitten?

  • Facted Up-kampanjan EU-vaalipaneelissa olimme ”Tähtioppilaita” yhdessä Sari Essayahin(kd.) ja Aura Sallan(kok) kanssa
    Facted Up-kampanjan EU-vaalipaneelissa olimme ”Tähtioppilaita” yhdessä Sari Essayahin(kd.) ja Aura Sallan(kok) kanssa

Olen ehdokkaana kaksissa vaaleissa. Eduskunta- ja EU-vaaleissa. Tosin Eu-ehdokkuuden ahvistaminen tapahtuu myöhemmin.

En ole pessimisti, en optimisti vaan realisti. Tiedän oikein hyvin asetelman ja osaan myös sen verran vaalimatematiikkaa, ettei sitä minulle tarvitse kenenkään erikseen esitellä. Ja silti, olen mukana. Ja olen erittäin iloinen siitä, että olen Sinisten ehdokas. 

Ihmiset äänestävät monista syistä. Tai ovat äänestämättä. Heille pitää antaa syy äänestää. He odottavat äänelleen vaikuttavuutta. On selvää, ettei kaikkia voi millään miellyttää. Moni pettyy. Niin on tapahtunut minunkin kohdallani. Moni on pettynyt. 

En itse olisi uskonut, että olen joskus hallituksen ministerinä. Vielä vähemmän osasin kuvitella olevani kahden salkun kantaja. Silti niin kävi. Minusta tuli tuplaministeri kahdesta syystä: perussuomalaiset hyväksyivät hallitukseen menemisen(myös ministerit) ja toinen syy oli Sipilän päätös pudottaa ministerien määrä neljääntoista. 

Hallitusvastuu on ollut samaan aikaan mielenkiintoinen, haastava ja joskus jopa todella raskas kantaa. Olen tätä monesti aiemminkin avannut, joten en siihen sen kummemmin tässä mene. 

Vaalikeskustelu on käynyt jo vilkkaana. Itse olen ollut muutamissa keskusteluissa, vaalipaneeleissa, edustamassa Sinisiä. Olin mm. Jyväskylän Talvessa puheenjohtajapaneelissa ja EU-vaalipaneelissa, nyt viime torstaina, joka sekin oli puheenjohtajapaneeli. 

 

Itse pyrin paneeleissa asialliseen, rakentavaan ja toisia kunnioittavaan keskusteluun. Kokemukseni käydyistä keskusteluista on toistaiseksi ollut positiivinen. Eri mieltä voi olla toista loukkaamatta, päälle huutamatta. Pitää kuitenkin osata perustella näkemyksensä. 

Vaalipaneelien merkityksestä en ole täysin vakuuttunut. Uskon, että televisioidut keskustelut ovat tärkeitä ja niissä voi hävitä tai voittaa. Erilaisia alueellisia paneeleja on kuitenkin valtavasti ja yleisöä on usein perin niukasti. Jos panelisteja on kahdeksankin, niin helposti käy niin, että sanottava jää vähälle. Toisaalta, on hyvä mennä sinne missä ihmiset jo muutenkin liikkuvat. Näin he voivat niin halutessaan osallistua keskustelun seuraamiseen.

Senpä vuoksi olen itse sopinut yksittäisiä keskustelutilaisuuksia parin muun ehdokkaan kanssa. Kolmen-,neljän ehdokkaan paneelissa keskustelu on jo väljempää ja aikaa jää enemmän per ehdokas kertoa omista ajatuksistaan sekä haastaa kumppaneita. 

No, äänestipä ihminen nyt sitten mistä syystä tahansa tai oli äänestämättä, se on valinta. 

Olen aiemminkin ennustanut, että vaaleista tulee yllätykselliset ja että hallitusneuvotteluista tunnusteluineen haastavat. Kaikki haluavat hallitusvastuuseen. Eikö niin? Mutta kaikki eivät sinne pääse. Syitä on monia. Osa ei halua sitoutua vaalien voittajan näkemyksiin. Siinähän on nimittäin ensimmäinen testi. Jos tunnustelut kuitenkin jatkuvat, alkaa näkemyksien, tavoitteiden ja lupausten yhteensovittaminen. Eikä kukaan kai sentään kuvittele pystyvänsä sanelemaan kaikkia omia tavoitteitaan läpi? Joten tarvitaan kompromisseja. Niin juuri- monikossa.

Kun ihminen siis vaikkapa olettaa, että äänestämällä puoluetta X, hän saa kaiken luvatun. Voi tulla pettymys. Kannattaa pohtia sitä, mistä asioista eri puolueet ovat valmiita käymään ”kauppaa”? Sitähän se nimittäin on. Jokaisella puolueella on joitakin sellaisia kysymyksiä, joita voisi luonnehtia jopa periaatteellisiksi. ”Muusta voidaan neuvotella, mutta tästä pidämme kiinni.” 

Voisi siis olla sellainen skenaario, jossa jokin puolue pitää kiinni heille ehdottoman tärkeästä asiasta mutta antaa periksi jossain toisessa. Siitä seuraa väistämättä se, että äänestäjä pettyy. Joku pettyy aina.

Kysyisinkin, että mikä on sellainen asia, josta  puolue ei ole valmis tinkimään ja toisaalta, kuinka valmis puolue on alistamaan muut kysymykset ”alttarille” saavuttaakseen jotain heille tärkeää? Mielestäni tämä on SE kysymys, jota kannattaa pohtia ennen vaaleja, ennen äänestämistä. Tiedän toki, että mikään puolue ei juuri puhu kynnyskysymyksistä, koska sillä voi sulkea itsensä pois yhteistyöstä jo ennen vaaleja. 

Jos sitten taas on niin, että mistään ei haluta käydä ”kauppaa”, niin veikkaan villisti että oppositio kutsuu. Siellä ei tarvitse käydä kauppaa mistään. Siellä saa pitää kaikesta kiinni ja olla selkä suorana äänestäjän edessä.  Me emme anna missään periksi! Kunnioitettavaa? Mutta mihin siellä pystyy vaikuttamaan? 

Lopuksi. Otsikkoon viitaten. Käyn kahdet vaalit, katsotaan niiden tulos ja sitten teen johtopäätöksiä. Olen joka tapauksessa Kouvolan kaupunginvaltuutettuna tämän, kolmannen kauteni. Jatkosta en tiedä. Mutta matka politiikassa on antanut paljon enemmän kuin mitä se on vienyt. Mielenkiintoinen reissu, toistaiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Blogistilla on uusi hieno kuva profiilissa... kehut sille.
Mietin vaan mitä tuo numero 70 kuvassa tarkoittaa... ikää, älykkyysosamäärää va äänestysnumeroa?
Noh... ei sen väliä... jotenkin tykkään mustavalkokuvista.

Mutta itse kysymykseen:

"Kysyisinkin, että mikä on sellainen asia, josta puolue ei ole valmis tinkimään ja toisaalta, kuinka valmis puolue on alistamaan muut kysymykset ”alttarille” saavuttaakseen jotain heille tärkeää? Mielestäni tämä on SE kysymys, jota kannattaa pohtia ennen vaaleja, ennen äänestämistä."

Sinällään outoa, että kysyt tuota äänestäjältä, koska sinunhan se pitäisi tietää, mikä on teidän puolueen kynnyskysymys.
Mutta eikö tuo nimenomaan kuuluisi kertoa äänestäjälle ENNEN vaaleja eikä vaalien JÄLKEEN?

Tietysti eri asia on jos sellaista kynnyskysymystä ei ole, vaan idea on saada neljäksi vuodeksi uusi leasingauto ja siihen kuski.... ajatuksella "kaikki on kaupan kunhan auton väri on musta".

Kertoisitko mikä on Sinisille se asia joka on sellainen periaatekysymys että äänestäjä voi tietää äänestäessään mitä asiaa tulette varmasti ajamaan?
Ja toisinpäin .... sellaista mitä ette missään nimessä ette voi hyväksyä?

Vai onko edes sellaista?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Numero kuvassa tarkoittaa...tadaa: äänestysnumeroa. ”ÄÖ:ni on kuulemma, normaalia parempi”...Hassisen Kone.

Kyllä. Kysyt ihan oikeaa asiaa ja sitä pitää kysyä KAIKILTA. Siksi tuon kirjoitin.

Olet siinä mielessä väärillä jäljillä, että ei se ”leasing-autossa” matkustelu niin kivaa ole, että sitä pitäisi tavoitella.

Minulle tärkeää on sellainen hallitus joka sitoutuu jatkamaan toimia työllisyysasteen nostamiseksi, sellainen hallitus joka tekee tasapainoisia ratkaisuja ilmastonmuutokseen vastaamiseksi, mutta ei ammu omaan jalkaan. Pragmaattinen siis.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#2
Veikkaan että aika harvassa on sellaiset puolueet, jotka haluavat äänestää toimista joiden tavoite on työllisyysasteen laskeminen.

Olennaista onkin millaisia ovat kenenkin toimet tavoitteeseen pääsemiseksi.

Onko tavoite saada kaikki rangaistuksen pelossa töihin tekemään mitä tahansa ja millä hintaa tahansa?
Työpäivän jälkeen ajaa hakemaan vuokrarahat sossusta sekä ruoka leipäjonosta.

Vai onko tavoite saada kaikki töihin palkalla, jolla pystyy elämään niin että töiden jälkeen voisi mennä kaupan kautta kotiin suihkuun ja syömään.

Kumpaa mallia mielestäsi tähänastinen sinisten politiikka on edustanut?
Jatkuuko sama politiikka vai onko siihen tulossa jokin muutos... jos muutos, niin mikä?

Onko aktiivimalli 2.0 vielä tavoitteena?
Jos olet päättämässä, niin ajaako siniset seuraavan neljän vuoden aikana sääntöä, että ihmisten täytyy alkaa tehtailla työhakemuksia kerran viikossa mihin tahansa ettei vaan raippa räpsähdä perseelle?

Vähän konkretiaa jos saisi.
Muuten ette eroa milläänlailla kaikista 18 muusta puolueesta.... kaikki haluaa vaalien alla nostaa työllisyysastetta.

Pekka Pylkkönen

Vihreäthän lasketutti oman TASinsa Eduskunnan tietopalvelulla ja siinä meni valitusta joustosta riippuen jopa 40.000 työpaikkaa. Vihreitä äänestäessä voi olla melko varma että he tavoittelevat työllisyyden vähentämistä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Aktiivimalli ja se toinen-omaehtoisen malli olivat alunperin yhdessä.

Itse olen koko ajan painottanut valuvikojen korjaamisen tarvetta. Asetuksilla sitä onkin parannettu(aktiivimallia siis)

Tekisin näin: Omaehtoisen työnhaun mallissa on luottamusloikka sisään leivottuna. Eli työntekijän tai alueen tilanne olisi otettu huomioon kun määritellään sitä kuinka monta työhakemusta pitäisi jättää. Jopa ei yhtään jos tilanne sellaiseksi katsotaan. Sama logiiikka aktiivimalliin sisään, niin uskon että sen epäoikeudenmukaisuus saataisiin poistetuksi.

1. Oppisopimusmarkkinoiden luominen Suomeen
2. Työkyohjelman suositukset toimeen
3. On tehtävä yhdessä tiekartta kohti +75%:in työllisyysastetta ja sitouduttava siihen.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Noniin... tulihan se sieltä kun vähän potkii :)

Nyt äänestäjällä on edes jotain konkretiaa mitä juuri sinä ajaisit.
Päättäkööt jokainen sitten mitä on tuosta mieltä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Konkretiaa olen esittänyt jo kauan..eikä ole edes tarvinnut potkia.

Jokainen päätelköön itse, mitä luulee saavansa ja mitä oikeasti saa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Asiallisesti kirjoitettu ploki, joka on kuitenkin jokseenkin alakuloinen. Jarpan pitäisi saada enemmän potkua kampanjaan!

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#7

Olen jäävi arvioimaan. Mutta en ole mielestäni alakuloinen eikä se ole kirjoituksen tarkoitus.

Potkua kampanjaan varmaan tarvitaan lisää.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Sinisten pronssisijalta tuskin yltää eduskuntaan ja Brysselin koneeseen sinisten äänestjien jakamat bonukset ja etusetelit tuskin riittävät...?

...mutta eihän rento jätkä v-tutukseen kuole...?!

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ei toki, ei tämä nyt niin vakavaa ole

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari

Vastaan vain tuohon "...mitäs sitten?"

Eli ei muutakuin peräkonttiin ja merenrantaan, tällä kertaa vesille asti.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Olen ehdokkaana kaksissa vaaleissa."

Jospa edes toisessa tärppäisi. Eppäilen kuitenkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset