Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Vastineeni EK:n Ilkka Oksalalle

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtaja Ilkka Oksala kirjoitti tänään hallituksen kiirehtineen turhaan vuosilomalain uudistuksen kanssa. Oksala myös toteaa ”hallituksen pettäneen vuosilomalain kohdalla lupauksen siitä, ettei teollisuuden kustannuksia hallituksen toimesta lisätä”. Oksalan kokemus vuosilomalain uudistusta valmistelleen työryhmän työstä on oletetusti subjektiivinen. Lisäksi hänen näkemyksensä Euroopan unionin tuomioistuimen (EUT) ratkaisujen velvoittavuudesta ontuu pahemman kerran.

 

Otan ensiksi muutaman naksun taaksepäin, ennen kuin vastaan esitettyyn kritiikkiin. Hallitus katsoi, että vuosilomalaki on uudistamisen tarpeessa. Hallitusohjelman toimeenpanosuunnitelman mukaan tarkoituksena oli toteuttaa vuosilomalain kokonaisuudistus. Hallituksen tavoitteena oli tehdä EU-oikeuskäytännön edellyttämät muutokset osana vuosilomalain yksinkertaistamiseen tähtäävää kokonaisuudistusta.

 

Vuosiloman muuttamista koskeva hanke valmisteltiin kolmikantaisessa työryhmässä, jossa istui myös EK:n edustaja. Mielestäni olisi ollut suotavaa, että ratkaisu nykyistä yksinkertaisemmasta vuosilomasääntelystä olisi saavutettu. Työmarkkinajärjestöt kuitenkin katsoivat valmistelun aikana, että edellytyksiä kokonaisuudistukselle ei käytettävissä olevalla aikataululla ole. Kokonaisuudistus olisi antanut enemmän välineitä kustannusneutraalin ratkaisun löytymiseen, mutta mm. Elinkeinoelämän keskusliitto vastusti kokonaisuudistusta.

 

Oksala toteaa, että minä  menin muuttamaan työryhmän toimeksiantoa kesken työn, ja että valmistelutyössä tavoitteena oli kustannusneutraali yksittäisten muutosten kokonaisuus. Tämä pitää paikkansa. vuosilomalakityöryhmän toimeksiantoa muutettiin työn kestäessä. Toimeksiannon mukaan: 

 

lakiin valmistellaan ne välttämättömät muutokset, joilla vuosilomalaki saadaan vastaamaan EU-tuomioistuimen ratkaisujen linjauksia vuosilomalailla implementoitujen direktiivien soveltamisesta. Valmistelutyössä tavoitteena on kustannusneutraali yksittäisten muutosten kokonaisuus, jota laadittaessa käytetään ns. yksi yhdestä – mallin sääntelykustannusarviointeja.Tällöin EU-tuomioistuimen ratkaisujen mukaiset vähimmäisvelvoitteet ovat se minimitaso, johon verraten kustannussäästöt ja kustannuslisäykset arvioidaan.

 

Eli että EU-tuomioistuimen ratkaisujen mukaiset vähimmäisvelvoitteet ovat se minimitaso, johon verraten kustannussäästöt ja kustannuslisäykset arvioidaan.

Ja vielä kolmannen kerran (EK:ssa kun asiat todetaan kolmeen otteeseen): EU-tuomioistuimen tulkinnoista johtuvista muutoksista aiheutuvat kustannukset muodostivat minimitason. Tämä toteutettiin säätämällä lisävapaapäivistä eikä lisävuosilomapäivistä, joista aiheutuvat kustannukset olisivat olleet merkittävästi suuremmat.

 

Oksalan väitteisiin EU-tuomioistuimen  toimien velvoittavuudesta sanoisin, että hänen arvionsa ontuu pahasti. Vaikka EU-tuomioistuimen ratkaisut koskivat muiden jäsenvaltioiden lainsäädäntöä, koskevat tulkinnat kuitenkin suoraan kaikkia jäsenvaltioita. EU-tuomioistuin ottaa ratkaisussaan kantaa siihen, miten direktiivin kyseistä kohtaa on tulkittava. On siis selvää, että jäsenvaltioilla on velvollisuus seurata ja saattaa lainsäädäntönsä EU-oikeuden mukaiseksi.

 

Lisäksi on huomattava, että vuosilomaoikeus on EU:n perusoikeuskirjassa turvattu perusoikeus.Tuomioistuin voisi soveltaa sitä suoraan yksityistenvälisissä suhteissa, vaikka lain muutosta ei olisi tehtykään. Tämä taas olisi ollut työnantajien oikeusvarmuuden kannalta merkittävä ongelma.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onko ehdokkaalla tämän blogikirjoituksen tarkoituksena mahdollisten äänestäjien etsiminen?

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Minä taas pohdin tuota sinisten logoa, joka jotenkin viittaa suojeluskuntien logoon ja tunnukseen...? -Liekö sota-Jussin ideoima?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Molemmat kommentit ovat , no, väärillä jäljillä.

Ei ole mitään muuta tarkoitusta kuin kertoa EK:n Ilkka Oksalan blogiin vastine, kuten tuossa otsikossa käsittääkseni lukee. Tällä ei ole myöskään tarkoitus perustaa uutta hallitusta eikä pelastaa maailmaa. Enkä myöskään pyri euroviisuihin.

Logo on tyylikäs ja jos se laittaa moisia pohtimaan, se on onnistunut.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Ehkä se oli vain tuo tyylitelty "ässä" (S) joka viittasi suojeluskuntatunnukseen, muutenhan siinä on enempi punaista ja vihreääkin, kuten tulevassa hallituksessakin...

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Sinisten napakalta, kolmannelta varapuheenjohtajalta kuulin juuri telkussa, sinisten kristillis-sosiaalisista perhearvoista.

Suomen ainoa USKONNOTOMIEN etu-ja tukijärjestö Vapaa-ajattelijat ovat saaneet vuosikausia kultuutturiministeriöltä 20 000-25 000 eruroa vuosittaista toimintaavustusta.
- NYT, sinisten kultturiministeri Sampo Terho näyttää vetäneen tuon pienen, totutun toiminta-avustuksen kokonaan yli, joten tuli mieleen, että mahtoiko johtua juuri noista sinisten,"kristillis-sosiaalisista perhearvoista" ja jopa rukousaamiaisten miehen Soinin vaikutukssesta sillä onhan hän mm. plokissaan sanonut, että:
"Mieli musta kuin ateistin paska(!?!)"

Ent. oikeusministeriltä voinee kysyä tapahtuiko oikeus ja oliko Soinilta "hyvin sanottu?"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset