Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Demokratian palveluksessa

Tämä on puolustuspuhe kansanedustajien puolesta.

Totean tähän alkuun sen, että minulla(kin) oli aikanaan oma näkemykseni siitä mitä kansanedustajan työ on. Siis aikaan ennen kuin minusta tuli kansanedustaja, aikaan ennen kuin olin itse tehnyt päivääkään kyseistä työtä.

Istutaan salissa, painellaan äänestysnappuloita tai ollaan kahvilla. Mietitään kansalaisten päänmenoksi kaikenlaista ikävää. Ja nostetaan kovaa palkkaa. Helppoa hommaa.

No nyt kun olen hankkinut jonkinlaisen kokemuksen kansanedustajan toimesta, niin olen joutunut tarkistamaan näkemyksiäni. Miksi? Koska kokemus on opettanut. Ja myös sen kuuluisan kantapään kautta. 

On totta, että kansanedustajilla on monenlaisia etuja. On totta, että niitä etuja käytetään joskus varsin hövelisti. Mutta jos niitä käytetään väärin, ne ovat satavarmasti julkisuudessa. Ja niihin puututaan. 

Itse asiassa media valvoo taksin käyttöä, se valvoo matkakorvauksia, se kertoo pidettyjen puheenvuorojen määrästä jne. Edustajat haluavat julkisuutta. Julkisuus tarvitsee edustajia tehdäkseen uutisia. Mutta edustaja ei halua julkisuuteen taksin käytöllään tai matkakorvauksillaan. Puheenvuorojen pitämisessä sen sijaan kyllä. 

Eräänlainen kauhun tasapaino pitää yllä tätä ”valvontaa”. Ei kukaan ehdoin tahdoin halua negatiivista julkisuutta. Tietääkseni...

Itse käytin vaalikaudella 2011-15  pääasiassa kahta kulkuvälinettä. Junaa ja ratikkaa. Nokkelimmat lukijat voivat päätellä mistä mihin käytin junaa ja missä taas sitten ratikkaa. Näihin sain eduskunnasta junaliput kymmenen sarjana ja ratikkaa varten oli käytettävissä ladattava kortti. Käytin myös taksia. Jos ja vain jos kyse oli sellaisesta ajosta, joka oli selkeästi työhön liittyvä, maksoin sen taksikortilla. Kaikki vähänkään rajatapaukset maksoin omistani. Minun ei ole koskaan tarvinnut selitellä ajamisiani julkisuudessa. 

Minulla on vuokra-asunto Helsingissä. Se on ollut valintani. En ole ostanut omaa asuntoa. Monestakin syystä, mutta päällimmäisenä se, että en halunnut ottaa velkaa. Moni hankkii omistusasunnon. Se on jokaisen oma valinta. Mutta Helsingin(pääkaupunkiseudun) ulkopuolelta tuleva kansanedustaja ei mielestäni voi tehdä edustajan työtä täysipainoisesti ilman asumista Helsingissä. Tämä on oma näkemykseni. 

Kansanedustajille maksetaan edustajan palkkio ja veroton kulukorvaus. Kulukorvaus on tarkoitettu mm.asumisen kustannuksiin ja ylipäätään edustajan toimesta johtuviin kuluihin. Myös mm. vierailujen tarjoilut hoituvat sieltä. Kansanedustaja ei saa mitään erillisiä kokouspalkkioita. Istunnot kestävät sen minkä kestävät. Niiden kesto ei vaikuta palkkioon eikä kulukorvaukseen.

Joka vaalikausi tunnutaan käytävän sama keskustelu. ”Kansanedustajille maksetaan liikaa”, ”niillä on aivan liian pitkät lomat”, ”eivät ole edes työpaikallaan”. Jälkimmäisen kohdalla tarkoitetaan yleensä istuntosalia. 

Se, istuuko edustaja salissa vai ei, ei kerro yhtään mitään hänen ahkeruudestaan tai paneutumisestaan työhönsä. Hän voi istua omassa huoneessaan, kuunnella keskustelua ja tehdä sillä aikaa muutakin kuin kuunnella puhetta salissa. Valmistella puhettaan, hoitaa muita työasioitaan tai odottaa omaa puheenvuoroaan. On siis paljon hyödyllisempää ja perustellumpaa käyttää odotusaika tehokkaasti kuin odotella joskus tuntikausia sitä omaa puheenvuoroaan. 

Pitkät lomat. Eduskuntahan ei lomaile. Se on istuntotauolla. Eduskunta voidaan kutsua koolle myös tauolla. Näin on tehty minunkin aikanani. Kansanedustaja on kansanedustaja koko sen ajan kun hänet on siihen tehtävään valittu. Kun kansanedustaja menee  ”lomaillessaan” mihin tahansa, on hän kansanedustaja- siis töissä. Hän menee kauppaan, on hän kansanedustaja. Kansalaisilla on aina asiaa kansanedustajalle. Jos hän on ”lomalla”, niin sanooko hän, että ”olen nyt lomalla, palataan asiaan syksyllä”. Ei. Hän kuuntelee. Hän lupaa etsiä apua, hän saattaa pyytää lähettämään asiasta sähköpostia. Hän on siis töissä, hän tekee sitä mihin hänet on valittu. Hän ei siis ole lomalla.

Tuntemani kansanedustajat, ja heitä on monia, ovat ahkeria ja tunnollisia ihmisiä. He tekevät työtään paneutuen siihen. Tunnollisuudesta kertonee se, että monet tekevät työtään yömyöhään. He haluavat oikeasti auttaa ja tehdä parhaansa Suomen ja suomalaisten hyväksi, toki omista arvoistaan ja lähtökohdistaan. Minä arvostan sitä työtä. Ja soisin, että kansanedustajiksi valitut henkilöt arvostavat sitä myös itse. Tämä ei tarkoita etujen ulosmittaamista täysimääräisesti. Ei.

Se tarkoittaa sitä, että edustajat ovat itse ylpeitä siitä työstä johon kansalaiset ovat heidät valinneet.

Se tarkoittaa sitä, että edustajat käyttäytyvät tämän arvokkaan tehtävän mukaisesti. 

Se tarkoittaa sitä, että edustajat kunnioittavat toinen toisiaan ja erilaisia näkemyksiä. 

Ja se tarkoittaa sitä, että edustajat puolustavat ja uskaltavat puolustaa demokratiaa ja omaa tehtäväänsä. 

Joku voi kuvitella, että hän tekee palveluksen yhteiskunnalle nostamalla tikunnokkaan edustajat ja heidän etunsa. Kuluneella  hallituskaudella leikattiin ministerien palkkioita ja kahteen kertaan puoluetukea. Arvaatkaa kuinka monta kiittävää viestiä tai palautetta sain niistä? Aivan. Nolla.

Voi siis miettiä, että tehdään vaikka ilmaiseksi, niin mahtaako se auttaa demokratiaa jotenkin? Ei takuulla. 

Puolustan siis kansanedustuslaitosta, kansanedustajia ja maltillisia etuja. Teen sen, koska en puolusta omia etujani. En vain halua, että näissäkään asioissa lähdetään huutokauppaan siitä, kuka tekee eniten pienimmillä kustannuksilla. Hyvälle kannattaa maksaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Tuossa on siis KANSANEDUSTAJAN toimesta ja omalla kohdallani siis vaalikausi 2011-15, Muokkasin kirjoitusta siltä osin, että ei tule epäselvyyttä.
Ministeriys on eri asia. Siinä on käytössä jo ihan turvallisuussyistäkin valtion auto.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Jari. Tsekkaapas tekemäni blogi, voisi hyvinkin kiinnostaa?

Liittyy Sinisiin, Perussuomalaisiin ja Nukkuviin. Ai mihin Nukkuviin, siinäpä se - asian pitäisi kiinnostaa ihan eri tavalla nyt kuin pari vuotta sitten tai vielä pari kuukautta sitten.

Yllätä minut ja soittele.

Suomen muuttamisesta hyvään suuntaan tulee jatkossa lisää tärkeitä blogeja. Pian.

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2749...

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Nyt kun pilkkakirveet on saatu heiteltyä tää itseasiassa herätti minussa kysymyksen:

Et tietenkään sattunut kirjaamaan faktaa siitä mihin aika kului, vaikkapa edes viikon ajalta? ts. ma 8-10 viikonlopun maileja lukiessa, 10-11 istuntosalissa, 11-12 safkalla jonka yhteydessä luettu iltapaskat, 12-14 jotain valikuntaa ... jne jne jne.

Tämä voisi itseasiassa olla jopa hivenen kiinnostavaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

En noin tarkasti.

Mutta osallistuin kaudella 2011-15 ns.lobbarirekisterin pitämiseen. Siinä siis pidettiin kirjaa kaikista tahoista joita tuolloin tapasin.
Kalenterin avaaminen voisi olla yksi tapa kertoa edustajan moninaisesta työstä. Sovittujen menojen päälle tulee aina myös niitä yllätyksiä. Ja ne harvoin ovat mukavia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitoksia Jari. Olet oman osuutesi hoitanut kunnolla ja kunnialla, mitä tulee kansanedustajan tehtävääsi. Puoluepolitikointi on oma lukunsa ja siitä ei sitten sen enempää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jari hoiti ministerinpostinsa moitteettomasti, mutta ei hänestä tullut Suomen parasta työministeriä, kuten kirjoitin hänen ministeripostinsa alussa. Täsä Jari kovasti silloin epäili, mutta niin se vain on, että työministerin salkku on niin epäkiitollinen kun vain olla voi.

Lisäksi Jari kunnianhimoisena lupasi hoitaa vielä oikeusministerin salkun siinä samassa. No ei siitä sen enmpää.

Aktiivimallin tilalla olisin mielelläni nähnyt edistystä oppisopimusten puolella, mutta siellä saralla on niin vaikea edetä, kun kukaan ei uskalla Pandoran lipasta avata, jotta arvosanaksi annan 7-.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#8

Normitasoa siis. Kiitos arvioinnista.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Oliko se demokratiaa, että aktiivimallin sanktio ei koskenutkaan eräitä ulkomaalaisryhmiä?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#10

Ei. Nythän sekin puute korjataan, eikö niin? Se taas on demokratiaa

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Herra ministeri, tällaisena porvarisosialistina toteaisin, että harvoin näkee ministeriä, joka laillasi on pannut kansan edun oman ja puolueen etujen edelle. Olet ollut toimissasi esimerkillinen, vaikka monessa asiassa sinua juoksutettiin tahallaan nyrkkiin (näin sivusta seuranneena luulisin). En yhtään ihmettele, että vieteri tahtoi silloin tällöin oieta eikä huumorin kukka tahtonut kukkia koko ajan.

Jottei asia menisi kehun puolelle, niin pitää vähän naristakin: ”Hyvälle kannattaa maksaa.”
Kauppakassiksi ei kannata Rolls Roycea hankkia. Peruslaissa säädetään kansanedustajien ja ministereiden vaatimukset ja tehtäväkuvaukset. Virkamiehet ovat niitä, jotka muokkaavat esitykset. Jo hankintaohje antaa viitteitä siihen, mitä kriteereitä palvelujen hankinnoissa käytetään. Siinä kustannustehokkuus on varmaan yhtenä kohtana. Nähdäkseni lakien laatiminen mahtuu tähän asiakokonaisuuteen jossakin mielessä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#12

Aina saa narista, ei haittaa.

Kiitos muuten kehuistakin. Minä olen täysin tietoisesti tehnyt päätöksiä, joiden olen tiennyt olevan itselleni haitaksi ja jopa esteeksi jatkon kannalta. Siksi, en ollut millään lailla yllättynyt siitä etten tullut valituksi eduskuntaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Miksi työvoimahallinnon resurssointia ja organisaatiota saatu vieläkään kuntoon? Jo useamman vuosikymmenen jatkuneet ongelmat pahentuivat, kun haastattelukäytäntö otettiin käyttöön.

Olen 90-luvulta lähtien seurannut työvoimahallinnon ongelmia ja toiminnan parantumisessa merkittäviä muutoksia ei ole saatu aikaiseksi.

Aktiivimalli otettiin käyttöön, vaikka työvoimahallinto toimii heikosti. Tämä oli jo sinänsä hölmöä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#13

Jorma. Yksi hallitusohjelman keskeisistä tavoitteista oli työvoimahallinnon uudistaminen. Se oli minun vastuullani. Mutta se kaatui siinä samassa rytäkässä kun kaatui sotekin. Sitä kutsuttiin kasvupalveluuudistukseksi. Ei ole ihan ensimmäinen kerta kun tämän kerron, mutta menköön nyt kerta kielon päälle. Työvoimahallinnon rerursseistakin olen kirjoittanut ja asiasta tiedotettu moneen kertaan. Niitä on lisätty kuluneella kaudella. 206 henkilötyövuotta. Moniin vuosiin ensimmäinen kerta kun on lisätty resurseja. Mutta liian vähän niitä on edelleen.

Tämäkään tieto ei ole uusi vaan moneen kertaan esiin tuotu. Mutta kun sen nyt taas kerron, niin en vieläkään usko, että siihen uskotaan.

Aktiivimalllsta olen kertonut oman kantani niin moneen otteeseen, että en niitä enää toista. Sitä paitsi, nythän se korjataan/kaadetaan. Eikö niin?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ehkä olisi kannattanut ottaa uudistuksesta edes osia ja laittaa niitä täytäntöön, kun antaa kokonaan kaatua. Jonkinlaista riskienhallinnan toteuttamista olisi kaivannut

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Keppiaktivointitoimet toivat mieleen Seitsemän veljeksen junkkarikoulun meiningin!
- Ei tätä päivää, eikä tämän päivän ihmisille-työttömillekään.

Työtön tarvitsee mieluummin aitoa riitttävää tukea ja mentorointia.
- Samaa tarvitsee pystymetsästä "yrittäjäksi" houkuteltu, eikä jättämistä starttirahan jälkeen oman onnensa -ja osaamisensa nojaan.

Kirkko keksi aikanaan työttömän työllistymiseen oman rukouksenkin.
- Hallituksen uskovaiset, Soini ja Sipilä voisivat paljastaa mikä osuus
140 000:sta, uudesta työllistyneestä oli ko rukouksella...?!
- Ehkä siitä on ollut rukousaamiaisilla puhetta...?

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Hyvä ja asiallinen kirjoitus! Haluaisin ravistella MAAN tapaa, jolla Suomessa mielestäni eduskunnassa toimitaan. Tämä eduskunnan puhemiesten ja varapuhemiesten valintatapahan sulkee pois monen kokeneen ja taitavan ehdokkaan valinnan. Ei synny tervettä debattia ja muitakin vaihtoehtoja olisi kuin suurempien ryhmien keskeiset sopimukset!
Hallitusneuvotteluissa Suomi voisi osoittaa nyt sitä todellista demokraattista mallia, ettei Sipilän hallituksen tilanne toistuisi. Ministerit hoitivat kiitettävästi omat tehtävänsä ajattelematta omaa poliittista uraansa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#16

Kiitos Anita.

Eduskunnan työtapoja voisi olla hyvä uudistaa, mutta ehkä kuitenkin maltilla. Ehkä erilaisten kokeilujen kautta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kirjoita Jarppa nyt se kirja mistä olet pitkään unelmoinut. Kyllä sie sanoja osaat käyttää. Ja tämä 100% kaikella hyvällä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#19

Kirjoitan. Olen sitä tehnyt aina kun aikaa on.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Kansanedustajien hyviä etuja perustellaan usein sillä, että jos halutaan saada päteviä ihmisiä päättämään, heille pitää maksaa hyvää palkkaa. Tämä ei kuitenkaan ole vedenpitävä perustelu niin kauan kuin tyhmimmilläkin kansalaisilla on äänioikeus ja ehdolle voi asettua kuka tahansa. Eduskunta on melko hyvä läpileikkaus koko kansasta: siellä on ihmisiä joka lähtöön

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Hyvää kesää Jari, suoraselkäinen suomalainen. Oisin soinut että olisi jatkopesti tullut.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#23

Kiitos Raimo. Sitä samaa sinulle

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen aina johdonmukaisesti ollut some-enemmistön kanssa vastakkaisella kannalla mitä tulee kansanedustajien "huikeisiin" palkkioihin ja etuihin.

Kansanedustajat valitaan suorittamaan pätkätyötä ja monet heistä joutuvat luopumaan aiemmasta leipätyöstään, ehkä koko urastaan sen pätkän vuoksi. Kansanedustajan palkkio vastaa melko vaatimatonta PK-yrityksen myyntipäällikön palkkaa tai jotain vastaavaa. Heitä on vain 200 ja he edustavat maan korkeinta lakiasäätävää elintä ja ovat niin demokratian kuin parlamentarisminkin keskeisin osa.

Ottaen huomioon, että monet heistä asuvat ennen edustajakauttaan halvemmalla paikkakunnalla eikä heillä ole mitään siteitä Helsinkiin, kulukorvaukset ovat hyvinkin vaatimattomat. Niin, ja mitä siihen taksilla ajeluun tulee, niin viittaan aiempana kirjoittamaani yleiseen valtiolliseen statukseen. Ei siinä ole syytä olettaa, että aina tuulessa ja pakkastuiskussa odottaisi yöspåraa. Eivät niin menettele ne viittaamani myyntimiehetkään työnhoidossaan.

Kansanedustajien palkkiota tulisi korottaa, jotta taso vastaisi todellista asemaa. Sivumennen sanoen, se myös motivoisi sellaisiakin tahoja asettumaan ehdokkaaksi, jotka eivät taloudellisista syistä siihen nykyisen palkkiotason puitteissa pysty, koska eivät tulisi toimeen sillä tulotasolla.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Taidat olla aika ulkona siitä, mikä on "melko vaatimaton pk-yrityksen myyntipäällikön palkka". Kun veroton kulukorvaus otetaan huomioon, 1. kauden kansanedustajankin tulotaso vastaa noin 8500 euron kuukausipalkkaa. Sen lisäksi 5 kk loma/vuosi, normaalia selvästi korkeampi eläkekertymä ja muut tehtäcään liittyät edut.

Ei tämä tietenkään pysty kilpailemaan yhteiskunnan korkeimpien palkkojen kanssa, mutta pystyykö rivikansanedustajan tehtävä muutenkaan houkuttelemaan ylimmissä johtotehtävissä toimivia henkilöitä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kulukorvaus vastaa matkustelevan myyntimiehen päivärahoja ja muita työstä aiheutuneita kuluja. Sitä ei voi esittämälläsi tavalla lisätä palkkaan nettotuloksi. Ei kansanedustajan tarvitsisi vuokrata Helsingistä asuntoa, ellei joutuisi siellä työnsä vuoksi asumaan. Ja esimerkiksi monien kansanedustajien kohdalla jonnekin kauas kotipaikkakunnalle jää perhe kaikkine menoineen ja kotiäitineen eivätkä ne kulut vähene lainkaan siitä, että toinen vanhemmista joutuu elämään omine kuluineen muualla.

Kansanedustajalla on myös "investointikuluja" oman pallinsa saamiseksi ja ylläpitämiseksi. Vaalikampanjoihin moni saa avustusta, mutta moni ei eikä juuri kenenkään kohdalla ne avustuksetkaan kata kaikkea. Mitä tulee siihen pitkään lomaan, niin sen asian Jari on jo tässä blogikirjoituksessa käsitellyt.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

-> #25
Kansanedustajien palkkiot ovat pientä siihen nähden, kuinka isoista asioista he vastaavat. Järjestelmä on ajautunut siihen, että heillä teetetään valmistelijoille kuuluvaa työtä, kun asiat tuodaan eduskuntaan raakileita.
Perustuslaki ei edellytä kansanedustajilta tai ministereiltä huippuälykkyyttä tai muita erityiskykyjä. Pääsääntöisesti he eivät valmistele lakeja, vaan päätttävät niistä esitysten pohjalta. Sen sijaan virkamiesten on oltava niin päteviä, että kaikki esitykseen liittyvät seikat ja niiden vaikutukset tulevat esiin selkeästi ja riidattomasti.
Kuten Wittgenstein sanoi: ’Jos jonkin asian voi sanoa, voi sen sanoa selkeästi’. Elefanttikin syödään pala kerralla eikä yhtenä suupalaa. Virkamiesvastuulla olevien on myös hyvä tietää, minkä kokoisina paloina asiaa pystytään käsittelemään hallinnossa. Sote ei ole kovin vakuuttava esimerkki. Virkamiestyöt jätettiin kansanedustajien tehtäväksi ja rahaa paloi jokunen sata miljoonaa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

"Pääsääntöisesti he eivät valmistele lakeja, vaan päätttävät niistä esitysten pohjalta"

Käytännössä kansanedustajat "päättävät asioista" painamalla sitä nappia, mitä ryhmäpäällikkö kulloinkin käskee.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ai jaa? Kerrotko lisää. Ja tämä tieto on siis peräisin mistä? Missä ryhmässä olet itse ollut?

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen Vastaus kommenttiin #29

Sen verran mitä olen politiikkaa seurannut, niin ryhmäkuri toimii eduskunnassa aika tehokkaasti. Ja kun äänestää ryhmäpäätöksen mukaisesti, voi olla turvallisin mielin, koska on hoitanut tehtävänsä "vastuullisesti".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #30

Tuo ryhmäkuri perustuu kuitenkin yleensä eduskuntaryhmän keskustelun jälkeiseen yhteiseen ryhmäpäätökseen. Keskustelun aikana jokaisella on mahdollisuus kantaa oma kortensa kekoon, joka myös on vaikuttanut ryhmäpäätökseen. Ryhmäkurin ideana on ryhmän yhteisen näkemyksen läpiajaminen, joka tietysti ei aina jokaista edustajaa täysin miellytä, mutta sillä on kuitenkin tärkeä ulottuvuus parlamentaarisen järjestelmän toimivuudessa. Niitä miellyttäviäkin ryhmäpäätöksiä osuu kohdalle.

Sinänsä kyse ei ole ongelmasta, koska jokaisella edustajalla on joka tapauksessa oikeus äänestää oman näkemyksensä mukaisesti. Sitä oikeutta ei puolue voi häneltä viedä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #32

@32. Unohtuiko se Vasemmistoliiton antamat potkut kahdelle edustajalle, ketkä äänestivät olevansa eri mieltä ja Paavo Arhinmäki vilkaisi heti äänestystaulua, että ketkä ne penteleen kaksi?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #42

Kaksi suoraselkäistä kommunistia, jotka eivät potkujaan kavahtaneet. Kelpaavat kyllä edelleen kalastelemaan ääniä vasemmistoliitolle. Eivät he menettäneet muuta kuin kokousten kahviviinerit korkeintaan.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #43

#43

Tunnen toki molemmat herrat ja arvostan.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...ainakin esim. tasa-arvoisesta avioliittolaista äänestettäessä...
Silloisenkin, suuren persujen eduskuntaryhmän tuli taipuman voimantuntoisen peruspomon henkilökohtaisen, uskonnollisen vakaumuksen taakse, jos halusi välttää peruspomon "harjaamista" ja muita "seuraamuksia...?!"
...tai silloinen persujen eduskuntaryhmä olivat kaikki saman sortin uskovaisia ja halusivat yhteisen vakaumuksensa takia KAIKKI torjua uuden avioliittolain...?

- Mutta "vituiksi meni" sekin Soinin ja Räsäsen masinoima hengensoturien puolustustaistelu tuulimyllyjä vastaan kuten myöhemmin puoluekokokous ja vaalitkin!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #34

Otit yhden esimerkin, jonka kohdalla todennäköisesti on joillekin edustajille tullut tuskia ryhmäpäätöksessä pysymisestä. Tuo yksi esimerkki ei kuitenkaan muuta sitä yleistä kuvaa, jota olen pyrkinyt viestittämään.

Pidän kuitenkin aika todennäköisenä, että perussuomalaisten ryhmä arvokonservatiivisuuden linnakkeena on enemmistöltään ollut samalla kannalla kuin Soini "uskontoineen" tässäkin asiassa. Kyseessähän oli äänestys muutoksen puolesta tai muutosta vastaan, joten ryhmäkurin noudattaminen sen asian kohdalla ei ole tuonut omantunnon tuskia kenellekään edustajalle sikäli, että olisi joutunut kannattamaan jotain vastenmielistä uudistusta.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #36

Kai sä nyt ymmärrät ettei tämä ole mikään yksittäistapaus?? Ryhmäkuri on, toisin kuin otsikko väittää, demokratian irvikuva!! Sitäpaitsi ryhmäkuri loukkaa kansanedustajan mielipide- ja päätöksentekovapautta.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Lisäys -> 27
Budjetti 2019 menot (55300 milj. €): Eduskunta yhteensä 180 milj. €, josta kansanedustajat 22 milj. €, kanslia 129 milj. €.

Käyttäjän JarmoHauru kuva
Jarmo Hauru

Hyvä kirjoitus ja niin asian ytimessä. Mukava todeta, että tehtävä voidaan ottaa myös asiaan kuuluvasti. Tätä kannattaisi jokaisen miettiä myös äänenestyshetkellä. Sinun kaltaisiasi saisi olla rutkasti enemmän.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuskin kukaan voi olla enemmän väärrässä kansanedustajan työn luonteesta kuin Mika Lehtonen. Politiikassa mukana, aikoinaan jopa kansanedustajaehdokkaana olleena tiedän, että kansanedustaja on periaatteessa työssä 24/7 eduskunnan viiden kuukauden taukojen aikanakin. Se kansanedustajan työ, joka näkyy julkisuudessa on vain murto-osa kansanedustajan kokonaistyömäärästä, on tapaamisia puolueen aktiivien kanssa, kiertelyä kentällä, pyyntöjä puhtilauksuuksiin satelee jatkuvasti ja jos noihin edellämainittuihin suhtautuu penseästi olet nopeasti entinen kansanedustaja. Monet eduskunnassa istuvat korkeasti koulutetut, kuten juristit, lääkärit helposti tuplaisivat ansionsa tehdessään saman työmäärän yksityissektorilla kuin kansanedustajana tekevät.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos kommenteistanne Arto ja Jarmo.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä Jari kieltämättä oli ahkera niin kansanedustajana kuin ministerinäkin. Siitä en moiti, mutta ne työttömien kyylytyslait joiden valmistelusta ja hyväksymisestä Jari on osavastuussa, olisi pitänyt jättää tekemättä. Ei siinä valtion talous paikkaantnut lainkaan, kun väkeä siirtyi entistä enemmän toimeentulotuelle työttömyyspäivärahojen leikkausten vuoksi. Sitäpaitsi ei hakemusten määrällä työtä saa, jos sitä ei aidosti tarjolla ole.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#39

Kiitos Viljo.

Olen johdonmukaisesti todennut, että aktiivimalli ei ollut onnistunut. Ja että se olisi alusta asti pitänyt olla oikeudenmukaisempi. Mutta siitä olen samaa mieltä, että olen vastuussa sen hyväksymisestä. Se oli minun virheeni.

Seppo Saulamaa

Hyvä, selkeä ja asiallisesti perusteltu kirjoitus! Kuten usein aiemminkin.

Robert Knapp

Tsemiä ja voimia Jari!
Laitoit itsesi likoon ja kiitos siitä.
Jään mielenkiinnolla seuraamaan, että mihin elämä sinua kuljettaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#45

Kiitos Roope.

Tulin, laitoin ja hävisin. Nyt suoritan pikkuhiljaa katoamisen, ainakin julkisuudesta.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #47

#47

Hohhoijaa...

Jätin työni kesken? Miten niin? En ole moisesta kuullutkaan. Onko meillä jo uusi hallitus?

Olen LOMALLA. Ja kun lomailen, en ole samaan aikaan töissä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #49

Millä lomalla sitten oikeastaan olet?

Nyt pitäisi olla työvoimatoimistossa ilmoittautumassa työttömäksi ja vieläpä työnhakijaksi,eikö?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #51

#51

Kysytkö sinä tuota ihan tosissasi? Ethän?

Koitappa kuule selvittää asiaa ihan itse. Ei pitäisi olla vaikeaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #52

Kyllä itseasiassa kysyn ja siihen on syy. Maltatko vastata?

Käyttäjän JarmoNokela kuva
Jarmo Nokela

Lomalla?

Aika noloa sinisten ministerien jättää saapumatta valtiopäivien avajaisiin.

Mutta se kuvastaa hienosti sintujen lyhyttä hetkeä vallan huipulla, paskalle reissulle paska päätös :).

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#50

Niin. Lomalla. Se on ministerillä sellainen olemassa.

Käyttäjän JarmoNokela kuva
Jarmo Nokela

"Demokratian palveluksessa."

Paitsi tappion hetkellä...

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #54

#54

Ei, silloinkin. Kestin pelin loppuun asti. Vai mitä? Siitä vaan peräsä tekemään. Helppoa, vai mitä luulet?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #55

"Kestin pelin loppuun asti"

Niinpä, tulit tänne haukuttavaksi ... peukkua, arvostan.

Kristian Manner Vastaus kommenttiin #55

Helppoahan tuo on kuten sanoit. Et kestänyt loppuun saakka, 2017 laitoit pelisi poikki, tämän jälkeen olit pelkkä kumileimasin Kokoomuksen ja Keskustan pelissä. Arvostan suuresti Sipilän liikettä, sen oveluus on vailla vertaa. Seuraus taas demokratian halventamista, 4 halvaantunutta ministeriä hillotolpalla, vailla mitään vaikutus mahdollisuuksia.

Itse erehdyin antamaan ääneni yhdelle kurikkalaiselle loikkarille, mutta myös sinun äänestäjäkuntasi oli pettynyt. Täysin turha sanoa, että kestit loppuun, sano mieluummin, että istuit hillojen päällä loppuun saakka.

Madelene Ambrose

Kenen idea aktiivimalli oli oikeasti? En usko, että sinun, Jari Lindström. Olisit ollut rehellinen, niin olisit saanut ääniä. Juoksupoika saa aina ekana kenkää.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#57

Juoksupoika löytää kuitenkin vastauksen. Lukeminen jää sinulle

https://vm.fi/documents/10184/3254793/Ty%C3%B6llis...

Kristian Manner

Itse sanoisin näin, mitään hyvää ei seurannut loikkaamisesta. Täysin turhaa kehua miestä joka halvensi äänestäjien antamaa luottamusta. Kuinkahan moni äänestäjä menetti uskonsa politiikan toimivuuteen tämän manööverin seurauksesta.

Edelleen herra Lindström kuvittelee, että valtakirja annettiin äänien muodossa hänelle henkilökohtaisesti, näin se ei ole vaaleissa. Kuten 2019 vaaleissa nähtiin, suuri osa Lindströmin äänistä oli ääniä PS linjalle, ei äänestäjiä halvalla tempullaan halventaneelle Jarille, tai hillotolpalle perustetuille Sinisille.

Jos Halla-ahon valinta puoluekokouksessa oli liikaa, olisiko voinut erota eduskuntaryhmästä, tai vaikka eduskunnasta, varamiehet oli varmasti jonossa. Hallituksessa jatkaminen ilman kansan antamaa valtakirjaa oli häpeätahra vailla vertaa suomalaisessa politiikassa.

Kyse ei missään vaiheessa ollut Suomen edun ajamisesta. Kyse oli häikäilemättömästä henkilökohtaisesta edun tavoittelusta. Äänestäjien antamia ääniä halventaen toimit ministerinä omasta tahdostasi. Äänestäjiltä et siihen saanut valtakirjaa.

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari

Mutta se perimmäinen kysymys on...miten tämän maan asiat voivat olla näin levällään kaikesta tästä huolimatta?!?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Koska se levällään olo on ihmisille ja yhteiskunnille tyypillistä. Sen todistaa jo se, että Suomi on rankkeerattu maailman onnistuneemmaksi yhteiskunnaksi ja maailman onnellisimmaksi maaksi.

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari

Onko tämä olotila ollut mahdollistettu ilman näitä kansankynttilöitä vai heistä huolimatta?

Niinpä.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Jarmo Nokelalle ja muille yksinkertainen selitys! Valtiopäivien avajaisiin osallistuvat vain sinne VALITUT. Siniset eivät saaneet kansaedustajien valtakirjaa, joten heillä ei ollut edes laillista oikeutta osallistua tilaisuuteen. Voi olla, että lehterille olisi voinut saapua niin halutessaan mutta se on sitten toinen prosessi!!!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hyvää jatkoa ja onnea uuden tekemisen etsintään. Toivottavasti ovia avautuu ja löydät merkityksellistä duunia.

Emme ole olleet lähimainkaan kaikesta samaa mieltä ja varsinkin joistakin hallituksen työllisyystoimenpiteistä, mutta arvostan tapaasi toimia ja olla läsnä myös täällä vastaten kysymyksiin ja siten suoraselkäisesti vastaten myös tekemisistä.

Ei muuta kuin kannustamaan Kouvot jäähallissa voittoon välierissä Vilpasta vastaan. Eilen kaatui Tampereen Pyrintö kolmannessa ottelussa otteluvoitoin 3-0 ja vaikka ennakolta runkosarjan voittaja Vilpas on selkeä ennakkosuosikki, niin aina voi yllättää. Tuore kansanedustaja Kaunistokin taistelee vielä viimeiset pelit ennen koripallouran paketointia.

Itsekin olen siirtynyt osin tauolle satunnaisia kommentteja lukuunottamatta, kun motivaatio täällä blogaamiseen on kadoksissa. Ehkä se löytyy vielä.. Kenties sinullakin - voihan tänne yksityishenkilönäkin kirjoittaa kuten meistä moni.

Vesa Kaitera

Jari Lindström, mielestäni olit Suomen kaikkien aikojen paras työministeri. Tätä mielipidettäni voin perustella Suomen työllisyyden hyvin ravakalla paranemisella: noin 140000 uutta työpaikka yhden vaalikauden aikana on sangen historiallista. Mutta vaaleissa aidot saavutukset eivät välttämättä paljoa paina. Punavihreä oppositio teki kaikkensa solvataksen pääministeriä ja Sinua oikeastaan kaikesta mahdollisesta, ja Perussuomalaisten aktiivien yllesi syytämät solvaukset olivat jo luku sinänsä. Vallituloksessa tuli myös näkyviin se Seppo Kääriäisen julkituoma viisaus, jonka mukaan valmiiksi rakenntut sillat eivät tuo ääniä, vain ainoastaan rakentamttomat sillat voivat sen tehdä.

Sinä ja muut Sinisten ministerit saitte kansalta murskaavan tuomion, mutta historian tuomio voi olla kokonaan toinen. Hyvää jatkoa Sinulle!

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Hyvä Jari, arvostan todella uskallustasi ja aktiivisuuttasi esiintyä tällä Puheenvuoro -palstalla avoimena kritiikille ilman laajempia bannauksia.

Nyt kun olet katsellut työhallintoa luukun toiselta puolelta niin Sinulle on varmaan tullut näkemys siitä mikä systeemissä on pielessä ja miten korjata. Itsekin olen ollut mukana erilaisissa täystyöllisyys- ym kokeiluissa eikä siinä (työllistämisessä) mitään rakettitiedettä tarvita puhumattakaan nyt koetunlaisista aktiivimalleista, haastatteluista, työhöntutustumisista ym pelleilyistä. Eli uskoisin Sinun käytäntöä ymmärtävänä henkilönä voivan antaa arvokkaan panoksesi työhallinnon kehittämiseen, palkkaa siitä ei liene tiedossa mutta onhan palkatonkin "vapaaehtoistyö" arvokasta sinänsä. Hyvää jatkoa joka tapauksessa, respect.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset