Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Aktiivimalli, leikkuri vai jotain ihan muuta

Eihän tämä ole varmaankaan viisasta...mutta toisaalta, ei se ole minua ennenkään estänyt.

Porin Suomi-areenalla käytiin tänään pj-keskustelu. Eräs aiheista josta käytiin keskustelua, monenlaisesta näkökulmasta, oli aktiivimalli. Mitä sille pitäisi tehdä? Milloin sille pitäisi jotain tehdä? Perutaanko koko malli? Vai poistetaanko ”vain” leikkuri? Mitä tilalle?

Oppositio haastoi  istuvan hallituksen edustajia. Mielestäni Sari Essayah(kd.) oli asian ytimessä sanoessaan: ”Keskusta toivoo, että hallitusohjelman kirjausta noudatetaan, eli siinä vaiheessa kun korvaavia työllisyystoimia on, niin aktiivimallista luovutaan. Kun taas vasemmistoliitto on sitä mieltä, että välittömästi ollaan purkamassa, Sari Essayah sanoo.” (Verkkouutiset 16.7 2019)

Toisaalta pääministeri Antti Rinne(sd.) on todennut jo vaalikampanjassa, että aktiivimallin leikkuri pitää purkaa. Ja Li Andersson kertoi tuon samaisen Verkkouutisten jutun mukaan: ”Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Anderssonin mukaan Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella voimaan astunut aktiivimalli voidaan purkaa välittömästi.”

Koska minulla on ollut sormeni pelissä aktiivimallin hyväksymisessä, niin totean täältä katsomosta olevani hämmentynyt. Totean nyt varmuuden vuoksi ja kerta kaikkiaan, että olen edelleen aktiivimallin korjaamisen kannalla. Eikä kantani ole sen suhteen muuttunut. Olkoon vaikka kuinka jälkiviisasteluksi tulkittavaa. 

Miten sitä korjaisin? Muistutan ensin miksi se tuli. Jotta lyhyemmätkin työsuhteet menisivät ”kaupaksi”. Lisäksi se oli yhtenä osana ns.kymppilistaa(KTS.faktakulma).

Pyysin TEM:n virkamiehiä ja TEM:n näkökantilta, hallituksen taipaleen loppuvaiheessa pohtimaan aktiivimallin korjaamista siten, että ns.aktiiivimalli 2:ssa ollut elementti tulisi mukaan. Lakihan on sinällään STM:n. 

Eli että työllistymissuunnitelmaa tehtäessä jo määritellään se, onko henkilö ylipäätään tällaisen aktivoinnin piirissä vai ei. Siinä otettaisiin huomioon sekä henkilön oma tilanne että alueen tilanne. Näin voitaisiin jopa päätyä siihen ettei ko.aktiivisuutta edellytettäisi lainkaan. Näin malliin saataisiin sen kipeästi kaipaamaa oikeudenmukaisuutta. Totta kai kriteerien tulee olla selkeät ja avoimet, mutta tuon edellä kerrotun kaltainen ajattelu sisään leivottuna toisi malliin reiluutta. Korostan, että tuota edellä kertomani pitää ensin selvittää, onko se ylipäätään mahdollista ja jos on, niin millä edellytyksillä. Kyse ei ole siis jostain valmiista mallista vaan enemmänkin uuden pohdinnasta.

Jos aktiivimalli poistetaan kokonaan, se tuo omavastuupäivät takaisin seitsemään(kustannusneutraalius). Pelkkä leikkurin poistaminen vie mielestäni pohjan koko mallilta. Siksi olen itse tuon valuvian korjaamisen kannalla.

Isompi haaste onkin sitten se, miten mikä tahansa, jokin mahdollinen uusi malli ottaa jatkossa huomioon eläkeputken? Sovelletaanko sitä vai ei? Jos ei, niin sehän on käytännössä lähes sama asia kuin eläke. Jos sovelletaan, henkilö on työtön työnhakija kuten tähänkin asti on ollut. Heiltä ei vain ole käytännössä edellytetty aktiivisuutta aiemmin. Ja se on ollut ikävä yllätys eläkeputkilaisille ja nousi esille vasta kun aktiivimalli otettiin käyttöön. 

Ja se onkin suurempi ongelma ratkaistavaksi eikä enää vain hallituksen käsissä. 

Tsemppiä ja rohkeutta vaan hallitukselle ja eduskunnalle, sekä työmarkkinajärjestöille uusien työllistämisideoiden löytämisessä ja hyväksymisessä! Huutelen katsomosta ja koitan kannustaa enemmän kuin arvostella. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sun pitäis jo luovuttaa. Sulla ei ole mitään annettavaa. Sininen petturuus ja persujen vallankumous ovat todellisuutta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kieltämättä hyvin sekava malli on tämä Jarin malli. Siinä kun yritetään kumartaa joka nurkkaan. Tarkoitus on hyvä, mutta lopputulos sekava.

Parasta olisi unohtaa työttömien syyllistäminen ja laittaa munat yritysten työllistämisohjelman hiomiseen, eli poistaa esteitä työllistämiseltä, siis joustoja joustoja ja joustoja. Ei leikkureita vaan merkintöjä yrittäjien tilauskirjoihin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#2

Olet siinä oikeassa, että tuo oli alkuperäisessä mallissa noin. Ne erotettiin toisistaan siksi, että malli koettiin liian monimutkaiseksi. Sen vuoksi tuli ensin aktiivimalli ja sen perään oli tarkoitus tulla omaehtoisen työnhaun malli, joka nimettiin aktiivimalli kakkoseksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Työntekijöitä ja työttömiä voidaan jättää rauhaan jos yrittäjän tasaisesti vuosittain kasvava osinko voidaan suunnata osittan työllistämiseen.

Osingonjako voidaan tulkita osoitukseksi terveestä liiketoiminnasta ja kasvavasta tuloksentekokyvystä. Tuottavilla yhtiöillä myös osakkeen arvonkehitys on historiallisesti ollut keskimääräistä parempi.

Yritykset pitää saada tuottamaan omistajille osinkoa, mutta omistajien pitää myös sijoittaa rahaa ympärilleen, eikä imuroida sitä pois maasta.

Jos meidän kotimainen teollisuus on kohta ainoastaan valtionyhtiöiden varassa ja osinkotulot valtaosin menevät ulkomaille ei valtavakaan työttömyysrahojen kuppaus tuota toivottua tulosta. Tyhjästä kun on pah nyhjästä. Pitää olla ensin kakku jota voidaan jakaa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #12

#12

Viimeinen lause tiivistää olennaisen. Nyt tuntuu sille, että ensin jaetaan ja sitten vasta mietitään että mistä jaettava.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #12

Määritteletkö koska se kakku on riittävä jaettavaksi?

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Olen kokenut joskus politikoinnin, politiikan teon ja vallankin valtioneuvoston ministereiden puuhastelut sellaisiksi, että 8000-10.000:n euron kuukausipalkkaiset pukumiehet näpräilevät kuukausi-ja vuositolkulla, milloin juustohöyliensä ja milloin kannustinkeppiensä kanssa kaikkein pienituloisempien ja huono-osaisempien, ennestäänkin heikon toimeentulon kimpussa...?!
- Välillä leikataan pari kymppiä ja sitten joskus heittäytydään "reiluksi" ja annetaan puolet, eli kymppi takaisin.

Mitenkähän suuret firmat pärjäisivät ja menestyisivät jos johtoryhmät harrastaisivat palkkojensa eteen samanlaisia näpräilyjä, leikkauksia ja keppikannustimisia?

- Vai kuuluuko maailman onnellisimman hyvinvointivaltion ravintohuoltoon vuodesta toiseen esim. RUOKAJONOT...?! ( Niihin ei ministerit ole "arvokeskusteluissakaan" mitään kantaa ottaneet?)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #61

#61

Ei tietenkään kuuluisi ruokajonot Suomeen. Mutta niitä on kuitenkin, täysin riippumatta siitä mikä porukka on vallassa. Vaikka vallassa olisi Seppo Pajunen?

Mikä olisi riittävä toimeentulo, niin ettei kenenkään tarvitse olla katkera kenellekään toiselle? Ja miten sen tekisi? Pitääkö toimeentulonsa eteen tehdä edes jotain vai ei?

Pari kymppiä lisää ei tyydytä ja sataset taas maksavat valtavasti. Kovasti kysymyksiä, joihin kaikkiin ei ainakaan minulla ole vastauksia.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#1

Kiitos. Tämä kannustaa jatkamaan

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Kun ei saada aikaan riittävän merkittäviä toimia työn teettämisen helpottamiseksi, pyöritellään näitä byrokratiauudistuksia. Eipä siinä muuta.

Ja sitten on se ikuisuuskysymys eli työntekijän kaikkien kustannusten suhde työntekijän käteen jäävään tuloon ja sen ostovoima. Ei taida millään malleilla ratketa tämäkään.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#4

Jos jäädään odottamaan pelkästään sitä, että yritykset työllistävät, niin sitä saadaan odotella. Niillä on toki erinomaisen iso rooli...mutta ei kaikille.

Erilaisia työllistämisen malleja tarvitaan erilaisista syistä. Ja jos vanhat eivät toimi, pitää miettiä uusia.

Siksi tarvitaan mm.välityömarkkinoita, jotka oikeasti toimivat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Jos jäädään odottamaan pelkästään sitä, että yritykset työllistävät, niin sitä saadaan odotella. Niillä on toki erinomaisen iso rooli...mutta ei kaikille.

Työtupienko pitäisi olla työllistämisvetureina, jos ei yritykset ole se luonnollisin työnantaja?

Yritykset pitää saada muovautumaan myös, vai onko yritysten tarkoitus nykyisin automatisoitua? Jos yrityksillä ei ole mahdollisuutta työllistää ei silti työttömien kyykyttäminen luo yhtään uutta työpaikkaa. Työttömien on sitten alettava yrittäjiksi. Kaikista ei ole yrittäjiksi mutta onko kaikista työttömiksi. Sitä sietää miettiä.

Kun kaikille ei ole järjestää kuitenkaan työtä, niin on vain hyväksyttävä, että työttömiä on. Työttömyys on ikuinen ongelma eikä se poistu jos ei asenteet muut yrittäjillä, poliitikoilla ja työllisillä sekä työttömillä.

Yksikään leikkuri ei luo työtä. Pitää luoda työpaikkoja eikä leikata työttömiltä yksistään.

Enkä puhu itsestäni sillä olen ollut työttömänä viimeksi joskus 1986 ja silloinkin vain muutaman päivän.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #9

#9

Nyt sinä et ymmärtänyt. No se on minun vikani.

Ei mikään leikkuri olekaan itsetarkoitus. Mutta se on osa suomalaista työvoimapolitiikkaa myös tulevaisuudessa. En usko niiden poistuvan. Niiden pitää olla paremmin tasapainossa palveluiden kanssa. Siinä on ollut ongelma. Kun kaikille on tarjolla relevanttia työllistymistä edistävää palvelua, niin siitä kieltäytyminen johtaa sanktioihin. Eikö niin?

Meiltä puuttuu toimiva polku kohti työelämää. Eväät(välityömarkkinat) on olemassa, mutta systeemi ei toimi. Tarkoitan sitä, että esim. Kuntouttavassa työtoiminnassa on ihmisiä jotka eivät sinne kuulu. Tämä johtuu monesti mm.siitä, että kunnat, välttääkseen sakkomaksuja ovat ihmiset sinne laittaneet. Ei siitä kuuluuko henkilö edes sinne. Tämä on järjestelmäongelma.

Polku voisi olla esim. Kuntouttava —> koulutussopimus tai oppisopimus ——> työllistyminen avoimilla työmarkkinoille

Ihmiset pitää saattaa kullekin oikeisiin palveluihin. Siksi tarvitaan Työkykyohjelmaa, siksi tarvitaan oppisopimusta ja siksi tarvitaan avoimia työmarkkinoita. Kaikki eivät kuitenkaan tule koskaan sinne työllistymään ja heillekin on oltava jotain järkevää tekemistä, kunnon ja työkyky huomioiden.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

- Polku voisi olla esim. Kuntouttava —> koulutussopimus tai oppisopimus ——> työllistyminen avoimilla työmarkkinoille

Oppisopimus pitää uudistaa jos sen nimeen jatkossa aiotaan vannoa. Nyt se on niin jäykkä, että sitä ei kannata kukaan. Oikein moduloituna siitä tulisi käyttökelpoinen työkalu.

On totta että en ymmärrä, että työttmien kyykyttäminen mitään auttaa, ei mitkään kurssit auta sehän on nähty jo, miksi puskea päätään toistuvasti turhuuteen. On otettava toinen keinovalikoima käyttöön. Yrittäjät on otettava mukaan työllistämistalkoisiin, sillä yritykset ovat ainoa taho joka voi lisätä työllisyyttä, kuntien ja valtion lisäksi. Vai onko Sinulla Jari parempaa tietoa asiasta?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #15

#15

Ei kyse ole ”kyykyttämisestä”. Se on vain yksi osa Työllistämispolitiikkaa. Monessa maassa sanktiot ja velvoitteet ovat Suomea kovemmat. Toisaalta myös etuuksien taso on korkeampi(esim.Tanska)

Tuosta kaikesta muusta olen aivan samaa mieltä.

Yrittäjiä tarvitaan mukaan. Mutta miten se temppu tehdään? Palkkatuella, oppisopimuksella ja muilla kannusteilla kuten tuetulla työllistämisellä jota jotkut kunnat käyttävät. Keinoja on ja uusia tarvitaan jos vanha tapa toimia ei auta.

Paljon parjattu kasvupalvelu-uudistus nosti esille erinomaisen hyvin sen, että KUN toimijat tekevät yhteistyötä, kaikki hyötyvät. On hämmästyttävää ettei tämä ole ollut lainkaan itsestäänselvyys.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #17

Sitä mitä kutsut tuossa työllistämispolitiikaksi on Suomessa vääristynyt pahasti. Aktiivimalli on Tanskanmallista vain hirvitys, eihän se ole lainkaan mallinsa mukainen.

Tanskan malli on hyväksi todettu, miksi sitä piti suomalaisten peukaloida?

Työllisyyspolitiikkaa on harjoitettu käytännösssä jo ainakin 1960-luvulta eikä siinä ole tapahtunut juuri hyppäystä parempaan. Sinulla oli etsikkoaikasi, mutta menit halpaan, eli virkamiesten munkkilatinaan mukaan.

Työllisyyspolitiikka tulee Suomessa rakentaa uudelleen, tehdä siis uusi asento kokonaan, koska vanhaa EI voi korjata.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #23

#23

Olen varsin hyvin perillä Tanskan mallista. Ja olen tietoinen, että Suomi yrittti tehdä ”köyhän miehen Tanskan mallin”. Enkä minä ole tätä kehunutkaan. Olisin mielelläni saanut aikaiseksi kokonaisuudistuksen, mutta kuten olen noin tuhanteen kertaan todennut, kasvupalvelu-uudistus kaatui soten kaatuessa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

Ymmärrän yskäsi, ei voi kuin valittaa kuorossa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

- Kaikki eivät kuitenkaan tule koskaan sinne työllistymään ja heillekin on oltava jotain järkevää tekemistä, kunnon ja työkyky huomioiden.

Asennemuutos on tähän ongelmaan parasta. Pitää sallia tietty määrä työttömiä, eikä heitä pidä rangaista leikkureilla.

Kyllä työtön keksii itselleen tekemistä, jos mieli on vireä, eikä häntä rassata simputtavilla TE-keskusten tyällisyyskursseilla sun muilla aktiivitoimilla.

Yhteiskunnan on tehtävä kaikkensa työllisyyden pitämiseksi mahdollisimman korkealla, jos se ei poliitikoilta onnistu, ei siitä saa työttömiä rangaista.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #16

#16

Totta kai yhteiskunnan etu on mahdollisimman korkea työllisyys. Mutta oletko sitä mieltä, että sanktioita ei tarvita lainkaan? Eli mitään, kuten nykyisin sanotaan, tuomittavaa menettelyä ei olisi? Vaikka kieltäytyisi tarjotusta työstä(ehdot ja palkka TES:n mukaan)?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Yksin työtöntä on turha sanktioida, jos muuhun ei pystytä, niin voi voi.

Olen työnantajana saanut kokea mitä on kun työkkärissä on paljon nimiä, mutta yksikään ei tule töihin. Soittioihin vastataan laiskasti ja sitten kun vastataan kerrotaan että ei ole autoa käytössä ja on vahva alkoholiongelma jne...

En menis siitä ketään rankaisemaan, se on ositus, että "meillä rervejärkisillä" on jäänyt jotain huomioimatta. Me olemme ehkä niitä joita tuleekin sankitoiden kurittaa?

Pitää ajatella työttömän kannalta. Miksi hän lähtisi kenellekään "kiireapulaiseksi", kun suhteutettu työttömyysturva sotkisi hänen tulevaisuuden kuvansa jatkossa. Työttömiä on liikaa sanktioitu. Yrittäjien on pystyttävä tarjoamaan työmiehille jatkuvuutta ja työhön kuntouttamiseen on yhteiskunnalta löydyttävä muita konsteja kun sanktiot.

Ihminen joka on ollut kuukausia työttömänä pitää pystyä kuntouttamaan työkuntoon työelämän kiireessa, eikä se ole helppo tehtävä. Yritys kun tarvitsee valmiin työkykyisen yksilö, eikä yritykset ole tottuneet ennakoimaan eli kasvattamaan työvoimaansa vaikkapa puoli vuotta ennen kuin kiire iskee. Yrityksille tulisi luoda sellainen yritysilmapiiri, että heillä olisi mahdollista pitää kuntoutuvaa työtöntä reservissä ja koulutuksessa moduloidun oppisopimuksen tai muun systeemin turvin. Silloin työtön olisi valmis töihin kun kiire iskee. Muuten hän jää kotiinsa haisemaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #16

Kaikki eivät kuitenkaan tule koskaan sinne työllistymään...
Totta mutta olemme huomattavasti jälessä muita pohjoismaita.
Aikanaan kun nuorena olin esimiehenä ei oikein tullut mieleeni värvätä itseäni vanhempia ja nyt on nuoret oppineet esimiehiä edelleen?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Entisenä työantajana ja nykyisin yksinyrittäjänä voin kertoa että kynnys työllistää on todella suuri. Tein yhden poikkeuksen edelliskeväänä kun palkkasin sesonkityöntekijän jeesaamaan pahimmissa kiireissä ja samalla hän vältti aktiivimallin leikkurin, se oli kovan työn takana koska TE-toimisto yritti saada häntä "varmuuden vuoksi" kurssille työn sijaan ettei tuki vaan leikkaantuisi, vaikka työ oli todellista ja kaikki työehdot toteuttivat aktiivimallin vaatimukset. Viranomaisten hyvästä yrityksestä huolimatta hän otti lyhytaikaisen sesonkityön vastaan.

Kokemuksia työllistämisestä vakituisesti pienessä yrityksessä:
1) Kun työntekijä sairastuu, yrittäjä tekee hänen duuninsa omansa lisäksi.
2) Kun työntekijän lapsi sairastuu, yrittäjä tekee hänen duuninsa omansa lisäksi.
3) Kun työntekijällä on kesäloma, yrittäjä tekee hänen duuninsa omansa lisäksi.
4) Kun yrityksen myynti laskee, yrittäjä tekee oman duuninsa palkatta jotta voi maksaa työntekijän palkan. Jos on pakko lomauttaa, yrittäjä tekee lomautetun duunin oman duuninsa lisäksi.

Olen pyytänyt ystäviäni naulaamaan minut seinään jos joskus vielä ajattelen palkkaavani vakituisen työntekijän.

Mitä sitten pitäisi tehdä jotta tilanne muuttuisi?

Jollain konstilla palkan sivukulut on saatava pienennettyä. En nyt jaksa kaivella laskelmia kuinka moninkertaisesti työntekijän pitää tehdä katetta palkkansa eteen mutta aivan liian paljon. Työnantajan näkökulmasta (ymmärrän ettei työntekijän) palkkaan ja työaikaan pitäisi saada nykyistä paremmin joustoja yrityksen taloudellisen tilanteen mukaan. Ja joku ratkaisu niiden hemmetin lasten korvatulehduskierteiden varalle jos halutaan että joku järjissään oleva ylipäätään palkkaa pienen lapsen äitiä tai lapsentekoiässä olevaa.

Yritykset kyllä työllistävät jos se on mielekästä ja järkevää ja tuo yritykselle tuloja. Asiat eivät parane aktivoimalla työttömiä kun pitäisi aktivoida yrityksiä, ja ennen kaikkea ja myös mikroyrityksiä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #24

Janne kertoo yrittäjän faktaa ja tämä tulee Jarinkin ymmärtää, jos ei niin lue Jari niin monta kertaa että menee jakeluun.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #28

#28

Mistä olet saanut sellaisen kuvan, etten ymmärtäisi? Ja ihan ensimmäisellä lukemalla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #31

Kirjoitin tulee ymmärtää, en, että et ymmärrä.

Kuten Janne tuossa alla kirjoittaa, niin EK ja SAK ovat hallituksen úlkopuolelta kovin vaikuttamassa ministerien toimintaan. Jos kirkon tulisi olla irti valtiosta, niin samoin etujärjestöjen tulisi olla vain neuvoa antavia, eikä päätöksiin pakottavia.

Asia polkee paikoillaan, otsikossakin lukee tai jotain muuta, mutta kun muuta esittää ei sitä kukaan tosissaan ota. Vaikka entiset keinot eivät toimi ollenkaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #28

Jari on jättänyt itsestään fiksun kuvan ainakin minulle ja uskon hänen ymmärtävän lukemaansa. Kai yhtenä ongelmana on se että EK on tehokkaasti estänyt mikroyrittäjien äänen kuulumisen päättävissä pöydissä. Toinen ongelma, näin oletan, on se että yrityslainsäädäntö ei kai kuulu mitenkään työministerille ja se jolle se kuuluu ei taas vastaa työllistämisestä (?).

Nykyinen työministeri käy tuulella ja vaikka meneekin ohi aiheen, olen aikaisemmin tuntenut lähinnä myötähäpeää sanomisistaan joten odotukset eivät ole kovin korkealla:
http://jannesalonen11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #28

Aika moni muu jankuttaja joka aktiivimallia haluaa mollata ei tätä kylläkään ole ymmärtänyt. Huutoa kuuluu vaikkei itse työllistymisestä mitään ymmärretä.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen Vastaus kommenttiin #24

Tätä kun vertaa siihen että yrittäjien kesken sovitaan korvaus tehdystä työstä ja laitan laskun, jonka maksat yhtä helposti kuin puhelinlaskun.

Ajatusleikkinä kaikille halukkaille maksutta Y-tunnus ja vaikka työkkärin sivuille ilmainen yksinkertainen laskutuspalvelu pienyrittäjille.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Elämässä pärjää ihan hienosti, kun yksinkertaisesti lakkaa ajattelemasta sinut pettäneitä ihmisiä - heitä ei ole enää olemassa.

En lukenut pohjakirjoitusta. Tapahtuneen valossa sillä, mitä kukaan sininen sanoo, ei ole mitään merkitystä.

Suomi ei ole junttila siksi, että täällä on paremmiston rumina, tyhminä, osattomina pitämiä ihmisiä, joita hyvähampaiset ja -tapaiset hymyilijät halveksivat, eikä kukaan muu kuin perussuomalaiset halua edustaa.

Suomi on junttila siksi, ettei poliitikoillemme kertakaikkiaan mikään asia ole kaatumisen arvoinen. Poliitikon pitäisi osata kaatua uskomansa asian puolesta, jos pettää luottamuksen, tai asiansa ei enää kiinnosta. Sivistysmaissa tämä osataan, ei meillä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#7

Niin Kari. Asiat voi nähdä noinkin ja se on ihan ok. Minä näen aivan toisella tavoin sen kuka petti ja kenet.

Ja tulen sen kertomaan julkisuuteen kirjassani. Sinua se ei siis kiinnosta etkä varmaankaan lue edes tätä. Mutta asioilla on monta puolta. Se on hyvä muistaa.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Jari Lindström on mainettaan parempi poliitikko - jonka poliittisen uran onneton siirtyminen Soinin perässä sinisiin valitettavasti katkaisi.

Viisas Lex Lindström kuitenkin jäi, mistä kaimaa on syytä onnitella siinä missä eläkeikää lähestyviä työttömiäkin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#11

Kiitoksia kaima.

Minun poliittinen urani loppuu tähän vaalikauteen ja se tapahtuu kuntatasolla. Sitä tuli tehdyksi ihan ammatikseen kahdeksan vuoden ajan. Kyllä siinä tuli nähdyksi ihan riittävästi. Enkä minä Soinin perässä siirtynyt vaan ihan ite keneltäkään kysymättä.

Nyt on jonkin muun aika ja ehkä ne eläkepäivät sitten koittavat aikanaan itsellänikin. 65 v 1kk

Käyttäjän JarmoNokela kuva
Jarmo Nokela

Nyt on juu jonkin muun aika, eli sopeutumisraha on poikaa. Jota ansiokkaasti nyt pudonneet siniset ex-edustajat nostavatkin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Puhuttaessa Rinteen hallituksessa vasemmistopuolueiden valtavasta halusta poistaa välittömästi aktiivimallin leikkuri johtuu vain siitä, että puolueet eivät hyväksy minkäänlaisia toimia etuisuuksien leikkaamisiin vaan mieluummin lisätään. Siis ei leikkurin vaan porkkanan mudossa.

Toki leikkuri nykyisessä muodossa ei ole oikeudenmukainen heidän kohdallaan jotka työtä ovat tehokkaasti hakeneet, mutta työnantajia eivät työttömien työsuhteet ole kiinnostavia. Kyse on siis siitä, että työnantajilla ei ole tarjota työtä johon työttömillä on valmiutta ottaa työtä vastaan. Kuka täyspäiväisesti, kuka osapäiväisesti tai määräaikaisesti. Työkyky ja ikä tulee ehdottomasti olla määritteitä, jotka tulee ottaa huomioon työttömyyskorvausten määrässä ja maksuajassa. Työttömyyskorvaus ei voi olla ainoa etuisuus, joka tulee kysymykseen mainituissa kohdin.

Mielenkiinnolla itse seuraan missä vaiheessa leikkuri poistetaan, jos ylipäänsä poistetaan vai muutetaanko lopulta vain leikkurin perusteita keskustan vaatimuksesta. Tämä näyttää eilisen keskustelun perusteella olevan yksi hallituksen toimintaa repivä asia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Eli että työllistymissuunnitelmaa tehtäessä jo määritellään se, onko henkilö ylipäätään tällaisen aktivoinnin piirissä vai ei. Siinä otettaisiin huomioon sekä henkilön oma tilanne että alueen tilanne. Näin voitaisiin jopa päätyä siihen ettei ko.aktiivisuutta edellytettäisi lainkaan. Näin malliin saataisiin sen kipeästi kaipaamaa oikeudenmukaisuutta."

Tähän luotaisiin ne arviointikriteerit. Tämä voisi toimia. Mutta Kokoomus ei ilmeisesti tähän suostunut, eikä taida suostua. SDP ja Vasemmistoliitto hirttivät itsensä jo vaaleissa kiinni tähän purkamiseen eikä korjaamiseen.

Ilmeisesti tekivät siinä poliityisesti järkevästi kahdesta syystä. Tulee/tuli paljon ääniä ja politiikassa ei kilpailija saa poliittisesti hyötyä, että seuraava kehittelee sen alullepanemaa asiaa. Voi kehittää omissa nimissään uudella nimellä mallin ja ottaa mukaan niitä samoja asioita. Silloin se on oma, eikä kilpailijan malli.

Oletko Jari äänestänyt kilpailevan puolueen hyviä esityksiä vastaan? ;-)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#29

Olen äänestänyt vastaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Eli sitten ymmärrät hyvin miksi aktiivimalli puretaan ja kehitellään joku toinen omalla nimellä, koska se on kilpailijan aktiivimalli. Eli olet toiminut samalla periaatteella kuin aktiivimallin purkajat, eli kilpailijan kehityskelpoisiakaan juttuja ei kannata kannattaa.

"Koska minulla on ollut sormeni pelissä aktiivimallin hyväksymisessä, niin totean täältä katsomosta olevani hämmentynyt."

Miksi olet hämmentynyt, kun poliittiset kilpailijat näin toimivat?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mutta mihin perustuu se Jarin, hänen puolueensa, Kokoomuksen ja Keskustan ajattelutapa, jossa ei uskota, että pelkkä positiivinen kannustaminen toimisi purkamalla vaan pyrokratiaa?

Nykyinen työttömyysturvan taso on kustannustasoon verrattuna viritetty sen verran matalaksi, jossa työttömyyden pitkittyessä ihmiset yrittäisivät muutenkin hakeutua keikkatöihin saadakseen säästettyä rahaa, jotakin hankintaa varten.
2 viikon maksimi työmäärä rajoittaa tätä, sen ylittyessä katkeavat tuet ja tulee tukien hakuajaksi toimeentulokatkos.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Kukaan ei puhu tuki ja avustus politiikasta, ei niillä ole paljonkaan positiivisia vaikutuksia työllistämiseen, negatiivisia kyllä pilvin pimein ja ne kasvaa jatkuvasti.
Mitä sillä yrittäjällä enää siinä välissä tekee ??

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#33

Itse asiassa ja tutkitusti, palkkatuki yrityksille on tehokas tapa työllistää. Ymmärrän hyvin sen, että kilpailun vääristyminen voi olla riskinä.

Tässä linkki http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Palkkatuki on hyvä mutta sen pitäisi olla sellainen, että isot yritykset eivät voi kierrättää työttömiä sen avulla. Nythän on niin, että kun tuki menee umpeen potilas saa potkut ja ainoa paikka työkkärissä on se hänen paikkansa, johon otetaan uusi apina.

Kunnatkin kierrättävät kouluavustajia samaan tyyliin. HYI hävetkää!

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#30

Työttömyyden kustannukset ovat miljardiluokkaa. Siksi on järkevää miettiä, uuden rahan laittamisen sijaan sitä, mitä olemassa olevalla saadaan aikaiseksi. Valtaosa eli 90% kaikesta työttömyyteen kuluvista rahoita menee ns.passiiviseen toimintaan ja vain noin 10% aktiiviseen. Siellä on rahaa jos vain uskalletaan tehdä ratkaisuja toimia toisin.

Tämänkin vuoksi olen koittanut vääntää rautalangasta viime hallituksen tekemän muutoksen puolesta. Eli että TEM:n momentilta siirrettiin rahaa STM:n momentille ja sitä kautta saatiin työllisyysmäärärahat riittämään alueilla.

Kuten tässäkin viestiketjussa on tuotu esille: jos vanhat keinot eivät tepsi, pitää keksiä uusia. Ja kokeilla niitä.

Ja ennen kuin joku ennättää, niin totta kai kaikkein tärkeintä on se, että meillä on yrityksiä jotka työllistävät. Mutta eivät ne tee sitä hyväntekeväisyydestä. Vaikka sosiaalisia yrityksiäkin toki on olemassa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Yksi ko. mallin keskeisin valuvika oikeuttaa mielestäni
täysin aiheellisesti kysymään, minkä sortin sosialistit tuon tulonsiirtointensiivisen ja korporatismibyrokratiaa tukevan ja passiivisuuteen kannustavan "aktiivi"mallin ovatkaan kyhänneet? Ero aktiivisesti työhaluisten ja passiivisuuntautuneiden kohtelussa jälkimmäisiä suosien on käsittämätön. Euromääräisesti se on ehkä vain kolmenumeroinen, mutta viranomaisen ja lainsäätäjän preferenssisignaalina periaatteellisesti megaluokkaa. Miksi siis tosiasiallisesta aktiivisuudesta rangaistaan?

Aktiivisuudesta rangaistaan, jos vaikkapa 50-60 v täyttänytkin työtön työnhakija menee rohkeasti kokeillen oikeasti saatavilla oleviin ei-oman-alan osa-aikatöihin ja on jälkikäteislaskelmien mukaan työskennellyt hieman vajaalla minimipalkalla (7,04 e/h) vaikkapa 100 tuntia/kk. Tällöin tehdään sovitellun päivärahan 4,6 %:n leikkaus, eli aktiivimalli kannustaa taloudellisesti olemaan tekemättä noita oikeasti saatavilla olevia töitä.

Ammatin vaihtaminen on ikääntyneelle käytännössä aikuistenoikeasti lähes epärealistisen vaikeata. Paitsi tietysti ns. paskaduuneihin vaihtaminen, joihin ei tarvita mitään koulutusta ja joita on aina tarjolla kaikille myös syvimmän laman aikana. Siis esim. puhelinmyynti ym. provisiopalkalla. Ne työt eivät kartuta eläkettä, eikä niitä usein hyväksytä edes aktiivisuuden osoitukseksi, vaan se 4,6 %;n avustusleikkaus uhkaa. Kun palkkatuloja verotetaan normaalisti, saattaa työelämään suuntautuneenkin mieleen tulla vertailu aktiivisuussakon höpökurssilla välttäneen eli täystyöttömyyttään kannustetusti jatkaneen kohteluun. Häntä näet samalla ajanjaksolla vain viiden päivän työnhakuvalmennukseen osallistuneena kannustetaan kiitoksena "aktiivisuudesta" 9 euron päivärahakorotuksilla ja kulukorvauksilla, ja huhtikuusta 2019 alkaen myös ay-järjestöleireillä agitaatiovalveutettavia. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270117-a...

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Tällaiseksi keskusteluksi se menee kun ei ole oikeita töitä tarjolla. Pitkäisiköhän kerta hujauksella siirtää työttömät leireihin ja sieltä sitten valita ilmaiset ja kuntoutettavat työntekijät palkattomiin töihin. Mutta mitä niille hyödyttömille työttömille tehtäisiin.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Aktiivimallissa on selkeästi rasistinen luonne, sillä sehän ei koskenut monia maahanmuuttajaryhmiä ollenkaan, vaikka heidän keskuudessaan työttömyys on ylivoimaisesti suurin.
Blogikommentoinnissa silloinen työministeri Lindström rehellisesti myönsikin asian ja lupasi siihen korjausta. Sitä ei tullut.

"Maahanmuuttajien työllisyysaste on vain reilut 50 prosenttia"
https://www.kdlehti.fi/2015/03/16/maahanmuuttajien...

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Toivottavasti Jarikin joutuu vastaisuudessa elämään alle 600 eurolla kuussa (sis asumiskulut). On se kiva asua 10 asteisessa asunnossa talvella ja jättää lääkärissäkäynnit ja lääkkeet väliin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuollaista en kenellekään toivo, mutta kokemuksesta tiedän että sillä on pärjättävä mitä tuloja kulloinkin on.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"sillä on pärjättävä mitä tuloja kulloinkin on"

No no, tuo on liioittelua tuo, onhan monella säästöjä ja perittyäkin tai jopa rikoksella hankittua fyrkkaa tai muuta omaisuutta josta voi nyhjästä tyhjää paremmin ellei se sopeutumisapurahaputki ole auennut eduskunnassa tms. kultaisena kädenpuristuksena... ;)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #47

Eipä ole rikoksella hankittua käytössä ollut. Peritty on köyhyys jne... Jos ihminen vaipuu utsesääliin ei hänellä ole tulevaisuutta. Älä koskaan sano että sinulla ei ole rahaa, sano että kyllä minä pärjään, kun taivaan linnutkin ruokki joku, miksi ei minua?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #48

Ari, en puhunut sinusta tai minusta enkä linnuistakaan, me kyllä pärjätään ilman rikoksiakin tai kultaisia kädenpuristuksia mutta ihmisiä on muitakin. Väitän edelleen, että työhaluista ei pitäisi rangaista aktiivisuudesta kuten ns. "aktiivi"malli näyttää tekevän ainakin ikääntyville, http://jarilindstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2784...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #49

Samaa mieltä Veikko, mutta käytän aina itseäni itselleni esimerkkinä, koska oma nahkani kestää sen.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#44

Mistä tiedät etten olisi sellaista kokenut? Tosin en euroaikana, se on myönnettävä.

Käyttäjän vturunen kuva
Ville Turunen

Pohjimmainen ongelma tietenkin on siinä, että työttömyysturvasta on tullut pitkäaikainen perustoimeentulon lähde. Ideaalisestihan työttömyysturvan kuuluisi olla työttömyysvakuutus, jolla turvataan toimeentulo kahden työn välissä. Tulisi olla, että noin vuoden sisään löytyisi uutta työtä, jonkinlainen eläke tai hoito, jos kyse on jo työkyvyttömyydestä, tai siirtyminen opiskelemaan uutta ammattia, tuettu työllistäminen tms.

Jos näin olisi, leikkurit, aktivoiminen jne olisivat täysin järkeviä: ne pakottaisivat jatkamaan työttömyysturvalta eteenpäin töihin tai sellaisten tukien piiriin, jotka on tarkoitettu työelämän ulkopuolisille. Leikkurit ihan oikeasti vain estäisivät "lomailun" työttömyyskorvauksella. Eli kyllä kai tässäkin pitäisi aloittaa sosiaaliturvan uudistuksella.

Ja siinä taas on isona haasteena periaatteiden yhteentörmäys. Toisaalta yleisesti ajatellaan, että ketään ei saa jättää kuolemaan nälkään ja kylmään. Toisaalta taas yleisesti myös ajatellaan, että kukaan työkykyinen ei ole oikeutettu elämään yhteiskunnan varoilla ilman työpanosta tai valmiutta sellaisen antamiseen. Nämä kaksi asiaa ovat vain ristiriidassa keskenään. Jos kaikille pitää taata jotenkin säällinen elanto, on työstä kieltäytyvät vain elätettävä. Ja jos tämä ei taas käy, täytyy työelämästä tipahtaneet jättää elämään kerjäämällä, riippumatta siitä, onko se ollut oma valinta vai huonoa tuuria.

Niin kauan kuin tuo ristiriita pysyy, on sosiaalipolitiikka skitsofreenistä, ja riippuen tuurista tai pelisilmästä, tukien varassa elävät törmäävät joko siihen käteen, joka antaa leipää, tai siihen käteen, joka antaa keppiä.

Olettaisi, että ennemmin tai myöhemmin hyväksytään, että osaa ihmisistä jää yhteiskunnan elätettäväksi, kun enää automaation myötä ei sillä tavalla tarvita jokaista käsiparia, jotta sato saadaan korjattua ja tukit saadaan metsästä. Sen sijaan on paljonkin hyödyllistä tekemättä työtä, joka ei ole taloudellisesti tuottavaa. Kun tältä pohjalta järjestetään sosiaaliturva, on työttömyysturvakin helppo järjestää enemmänkin työttömyysvakuutukseksi.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

tulee mieleen sanonta "paska ei pöyhimällä parane"

Markku Kuronen

Leikkuri ja työttömien nöyryyttäminen oli juuri se nimenomainen tarkoitus. Historiattoman ja aatteettoman puolueen, kuten Siniset ovat, lupa olla hallituksessa oli olla pelkkä kumileimasin. Paitsi Mattila savusaunoi.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Aktiivimalli oli ihan hyvä. Lindström olisi varmasti osannut korjata sen erinomaiseksi. Valitettavasti vasemmistohallitus tulee säätämään aktiivimallin täysin pilalle.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

#54

Niin koskeeko tämä kehumasi aktiivimalli jotenkin teikäläistä, miten tulojen leikkaus on muutenkin vähätuloiselle hyvä asia?

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Aktiivimallia parempi malli olisi nykypäivänä helppo rakentaa. Se todellakin lisäisi toimeliaisuutta ja epäilemättä kohottaisi maamme taloutta. Yksinkertaistetusti se olisi seuraavanlainen. Työtön saisi tehdä töitä yksityishenkilölle. Palkka työstä muodostuisi bittirahana internetin ihmeellisessä mailmassa. Veroa palkasta maksettaisiin kun sen nostaisi oikeaksi rahaksi, eli euroiksi. Bitcoin se virtuaaliraha ei voisi olla, vaan aivan erillinen. Tämä virtuaali tulo olisi osoitus aktiivisuudesta. Työlle olisi tietenkin katto raja kuukaudessa, joka nyt on vakiintunut tarkastelu jakso tai se aktiivimallin 65 päivää, ihan miten vain. Täysin muokattavissa. Malli on aivan vapaasti levitettävissä ja hiottavissa. Vink vink

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Herää kysymys, että onko aktiivimallin leikkuri iskenyt "Nuotti " kuntoutusvalmentajaankin vai mitä vetämättömyyttä tämä on?
Olen seurannut entisenä sijaisvanhempana ja mitä teatteria ja pelleilyä on "Nuotti" valmennus. NUOTTI-valmennus on suunnattu 16-30-vuotiaille nuorille, joilla on riski jäädä opiskelu- ja työelämän ulkopuolelle myös tulevaisuudessa.

https://www.kela.fi/nuottivalmennus Nimen voisivat kyllä muuttaa itseään koskevaksi ns.
"LORVI"-valmennukseksi, niin laiskasti ja välinpitämättömästi näytetään reagoivan nuorten ongelmiin.

Kela tekee sopimuksen ja valitsee palveluntuottajan ja Kelan ohjeiden mukaan toteutus on "Nuori saa tuekseen henkilökohtaisen valmentaja".Kelan kanssa sopimuksen tehneistä palveluntuottajista.

NUOTTI-valmennus suunnitellaan ja toteutetaan aina yksilöllisesti. Se sisältää enintään 20 x 60 minuutin tapaamista enintään 5 kk aikana. Tapaamiset toteutetaan pääasiassa nuoren arkiympäristössä.

Kelan ohjeiden mukaan "Nuoren tulee saada tarvitsemansa tuki ja kuntoutuksen tavoitteet tulee turvata koko valmennuksen ajan".

TOTUUS ON TOISTA!
Huhtikuussa alkoi "Lorvi" valmennus kolme kertaa vajaa tunti kävi tuki henkilö/valmentaja (yhden kerran oli 2 viikon tauko). Huntikuun lopusta kesäkuun alkuun ei näkynyt eikä kuulunut valmentajasta mitään. Kesäkuussa valmentaja vaivautui kysymään "mitä kuuluu".
Tämän jälkeen kuntoutus arvio "Sytykkeessä" kolme kertaa kesto vajaa tunti vaikka oli myönnetty Kelalta Ammatillinen kuntoutusselvitys kesto enintään 16 vuorokautta.
Kuntoutusrahan myöntämis- ehto on Kelalla, että pitää kestää vähintään 4 tuntia.
Rahaa alkoi virrata kuussa yli 600 €, koska oli Nuotti valmennuksessa. Valmennusta ei toteutettu Kelan ohjeiden mukaan. Eikä valmentaja tukenut nuorta vaan raha on helppo siirtää nuoren tilille ja siten ei tarvitse syventyä nuoren todellisiin ongelmiin ja nuoren auttamiseen yhteiskuntakelpoiseksi.

Nuotti-valmennus auttaa elämäntilanteen selkiyttämisessä. Nuoren tulee saada tarvitsemansa tuki ja kuntoutuksen tavoitteet tulee turvata koko valmennuksen ajan.
Nuotti-valmennus auttaa elämäntilanteen selkiyttämisessä. Valmentaja auttaa nuorta löytämään voimavaransa ja vahvuutensa – niitä kun jokaisella nuorella on!
Onko voimavara vain, että rahaa tulee ja se menee samantien.

Kuka valvoo näitä kelan hyväksymiä valmentajia, koska neljäs käynti kerta kesti valmentajalla 20 minuuttia ja tuli 60 km päästä. Kelan ohjeiden mukainen kesto ajassa ei edes täyty.

Nyt seuraava tapaaminen edellinen 20 min. on taas yli kuukauden päästä huomen aamulla.

Olen lähettänyt asiasta kyselyn ja haluamme saada selvyyden myös ministeriöstä ja Kelalta, mikä on ”NUOTTI”-valmennus ja miten se toteutuu, sillä me emme ole vielä nähneet siitä mitään hyötyä, vaan vain haittaa, kun rahaa vain syötetään tilille, mutta valmentaja saa laiminlyödä Kelan kanssa tehdyn vaatimukset.
Ei tämmöinen kasvata nuorta ainakaan yhteiskuntaa kunnioittavaksi ja elämästään vastuun ottavaksi.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Tämä on sitä verovarojen ohjailua sijoittajille, joiden ei tarvitse tuottaa mitään. Kaikki alkoi konsultoinnista ja nyt sinne valuu miljardeja kaiken maailman selvityksiin. Virkamiehet ja poliitikot eivät tee mitään palkkansa eteen, mutta vahtivat kansalaisia, enemmän kuin Kiinassa. Ja yrittäjät itkevät täälläkin kun pitää tehdä töitä. Miten ihmeessä ennevanhaa pärjäsivä, miten jokainen asuinaluekin työlliti yhden kauppiaan perheineen. Mikä teki kaupat kannattamattomaksi? Sama syy on tehnyt työnteon suurelta osin kannattamattomaksi, kommunistiseksi palkattomaksi 'toimeliaisuudeksi', jota Sipilänkin hallitus jankutti. Kapitalisteja ne kommarit eivät olleet, ikä Sipilän hallituksessa ollut hajuakaan markkinataloudesta.

Käyttäjän PekkaMakkonen11 kuva
Pekka Makkonen

Kyllä se on niin, että kaikille kohdusta hautaan 2 tonnia kuussa käteen. Oli töissä tai ei. Eikä töitäkään tekeville yhtään enempää. Se tasataan Verotuksella. Kuullostaako hyvältä? Ainakin Lin pitäisi olla onnessaan.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Näin ilman sopeutumisrahaa jääneenä ja aktiivimallin leikkurin jo useampaan kertaan kokeneena 62v työttömänä haluaisin kysyä niistä korjaustoimista mitä "luvattiin" jo mielestäni pitkä aika sitten(edellisellä hallituskaudella). Sellaisen toki blogisti esitti tässä, mutta kuten itsekin totesi;
"edellä kertomani pitää ensin selvittää, onko se ylipäätään mahdollista ja jos on, niin millä edellytyksillä."

Eli siis, korjausehdotuksena sellainen, jonka mahdollisuuksista ei edes tietoa ja siihen sitten lisää aktiivimalli 2sen muodossa. Ei hyvää päivää.
Eikö nyt ole kuitenkin ihan silleen oikeestioikeesti paree, että tämä epäoikeudenmukainen ja meitä työttömiä päähän potkiva malli kuopataan niin syvälle ettei se sieltä ikinä ylös tule. Täällä on jo jokunen esittänyt ex-ministerille että kannattaisi välillä kohdistaa niitä toimenpiteitä niihin työnantajiin, eikä kiusata meitä vähäosaisia. Se on ihan varma, että minun työllistyminen ei parane siitä, vaikka veisivät koko korvaukseni.
Mitä sitten tulee siihen purkamiseen ja siihen kun sanotaan että tarkoittaa "aktiivimalli puretaan heti", jos kuitenkin aikaisintaan keskustellaan ensi vuoden alusta. Minusta se ei vastaa omaa käsitystäni sanasta "heti" ja ehdin joutua leikkuriin tässä vielä useaan otteeseen.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#64

Saahan sille hallitus tehdä mitä päättää tehdä. Siitä vaan eikä se minun kirjoituksistani muuksi muutu. Minä olen jo eduskuntavaalikampanjan aikaan kysynyt, että mitä halutaan perua tai poistaa? Koko malli vai pelkkä leikkuri, eikä se tunnu olevan vieläkään selvää.

Lainsäätäminen on nopeimmillaankin hidasta hommaa, yleensä todella hidasta. Edellinen hallitus teki asetusmuutoksia, jotka koskivat lähinnä aktiivimalliin hyväksyttävien toimien laajennusta. Asetusmuutos on nopeampi tehdä kuin lakimuutos. Mutta paljon rajallisempi.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.L:"..mitä halutaan perua tai poistaa? Koko malli vai pelkkä leikkuri, eikä se tunnu olevan vieläkään selvää."

En tiedä kenelle se ei ole selvää. Uskoisin kuitenkin että meille työttömille asia on kristallinkirkas. Koko paketti poistoon, paluu siihen ettei sitä ikinä ollutkaan. Velvollisuus työnhakuun meillä on, velvollisuus osallistua te-toimiston määräämiin kursseihin on, velvollisuus osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin jnejne. Kieltäytyminen näistä on jo sanktioitu. Niistä seuraa karenssi. Aktiivimallilla ei ole minkäänlaisia ansioita, jos ei sellaiseksi lasketa jotain muutaman päivän verkko"koulutusta"(jollainen esim. tarjoutuisi oman liittoni kautta), kenties joidenkin satunnainen muutaman tunnin työrupeama, jottei vähennystä korvauksiin tulisi tjms. Tämä malli toimii lähes pelkästään leikkurina ja on mahdollisimman epätasa-arvoinen. Ja vaikka nyt sitten helpotettiin hieman näitä mahdollisuuksia millä työtön voi "aktiivisuutensa" esittää, niin niillä ei mitään tekemistä sen varsinaisen työllistymisen kanssa, minkä kait kuitenkin pitäisi olla se pääasia. Tarkoituksena siis saada kansalaisille sellainen työ millä suunnilleen elää, ei sellainen minkä avulla joku tilasto näyttää "työttömyyden vähentyneen".

PS vaikken mikään uuninpankkopoika-fani olekaan, niin tästä asiasta hän kirjoittaa paljon paremmin ja selkeämmin kuin itse pystyn. Siksi ehdotan niitä luettavaksi, jos et ole niin vielä tehnyt.
Ensin;
joko alkaisi riittää

Sitten;
miten aktiivimalli puretaan

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #68
Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Iltalehden toimittaja Hanna Gråstenin kolumni aiheesta https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/0a11a992-b33...

Sinällään hyvä kirjoitus jollen muistaisi mitä kaikkea tämän teeman ympärillä ja nimenomaisesti ko.toimittajan kanssa tästä teemasta jouduttiin vääntämään eikä mennyt perille sittenkään. Nyt on ilmeisesti opiskeltu lisää.

Olen kolumnin viimeisen lauseen kanssa samaa mieltä: ”Ennen kuin hallitus purkaa aktiivimallin, kannattaisi selvittää kaikille hallituksen jäsenille, mitä aktiivimalli tarkoittaa.”
Nyt se on tainnut aueta myös toimittajallekin. Omaehtoisesta työnhausta(aka.aktiivimalli 2) kannattaa myös lukea, josko senkin idea aukeaisi näin jälkijättöisesti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tanskan malli oli lähtökohtana aktiivimallissa, se riisuttiin ja tuli suomalainen aktiivimaalli leikkureineen. Jos nykyinen hallitus aikoo edelleen riisua tästä mallista leikkurin, ei juuri mitään jää Tanskan mallista jäljelle.

Kuten aiemmin kirjoitin olisi parempi luoda kokonaan uusi malli kuin tohtoroida kirugisesti aktiivimallista pelkästään leikkuri irti. Sehän on sama kuin pistoolista kiskottaisiin iskuri irti ja sanottaisiin, että meillä on vielä kelpo ase käytössä.

Hannu Pykäläinen

Jari voi painua minne haluaa,kukaan ei puutu ikärasismiin työnhaussa,on korkeasti koulutettuja ja pitkän työuran tehneitä terveitä ihmisiä,mutta ei kelpaa,ikä,liian suuri palkka,käytön sovellus leikkaa nämä ammattilaiset roskakoriin sitten aktiivi leikkuri tulee ja ilmoittaa sinulle että olet kelpaa maton paska nyt tulee raippaa,sinä vetelys! kysymys ei rahasta vaan vitutuksen taas luomasta epäokeudesta!olen maksanut miljoonia veroja ja kouluttanut 4lastajotka maksavat veroja jne.minä pääsin ulos kuin koira veräjästä ,mutta säälin niitä ketkä ovat jääneet loukkuun!

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Aktiivimallin seuraaja Am II voisi olla tällainen tulevaisuudessa. Meillä on 100 työntöntä ja päätetään pakottaa työttömyysturvan menetyksen uhalla tai houkuttelemalla 50 työtöntä ryhtymään toisen puoliskon valmentajiksi. Tuo rahoitetaan 4,65% vähennyksellä työttömyyturvaan. Kun aktiiviset ovat ennaltamäärätyn ajan olleet aktivoitumassa, toinen puolisko ryhtyy valmentajiksi edellisille valmentajille. Noin työttömyyskin samalla puolittuu.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Miksi aktiivimalli ei koske sopeutumisrahaa? Vai onko exkansanedustaja muun väestön yläpuolella, eikä tartte mennä siivoojan töihin? Jarikin niitä voisi tehdä, mutta mieluummin ollaan työttömänä veronmaksajien kustannuksella ja hurskastellaan täällä aktviivimallista ja hyödystä.

https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/10030846?searchP...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset