*

Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Kaikki blogit puheenaiheesta Alkuperäiskansojen oikeudet

Saamelaiskäräjien itkupotkuraivari

Eiliset tapahtumat saamelaispolitiikassa alkoivat, kun KHO ilmoitti hyväksyneensä 93 saamelaiskäräjien vaalilautakunnan päätöksestä valittanutta henkilöä saamelaiskäräjien vaaliluetteloon. Päätös ei sinällään ollut yllättävä, sillä KHO:n vuosikirjapäätös vuodelta 2011 antoi olettaa, että tulkinnat tullaan tekemään hakijan itseidentifikaatiota painottaen, kunhan vain saamelaiskäräjälaissa annetun saamelaisen määritelmän objektiiviset kriteerit täyttyvät.

Rohkeutta Suomi - ILO169 pitää ratifioida!

Opiskelijoiden riemuhuudot peittivät eilen alleen vähemmistöjen tuskan. Opintotuen järjetön leikkaaminen peruuntui, mutta kaaoksessa meni pesuveden mukana muutakin viemäriin. Saamelaisten oikeuksia edistävä ILO169-sopimus jäi ratifioimatta.

ILO-sopimuksen käsittely sai tarpeellista lisäaikaa

Suomi ei ratifioi ILO-sopimusta tällä hallituskaudella ja tunteet ovat Lapissa vaihdelleet laidasta laitaan. Useassa kodissa riemuittiin jo alkuviikosta, kun saamelaiskäräjälakiesitys vedettiin pois käsittelystä ja saamelaisen määritelmä säilytettiin ennallaan. Statuksettomat saamelaiset voittivat, mutta hinta on ollut monen kohdalla kova. Asian käsittely on jakanut monia kyläyhteisöjä kahtia ja tilanteen normalisoituminen vaatii aikaa. 

Saamelaiskäräjät syyllistyy ihmisoikeusrikkomuksiin

Eilinen oli mielenkiintoinen päivä saamelaispolitiikassa. Perustuslakivaliokunta päätti äänestyksen jälkeen, että se säilyttää nykyisen saamelaismääritelmän. Samalla valiokunta päätti esittää, yhtä lailla äänestyksen jälkeen, että Suomen valtio ratifioisi ILO-169 yleissopimuksen. 

Savotta jatkuu

Neljä vee tänään. Hotelli Marskin ala-aulassa (2.3.2011) aamulla klo 5:30 valmistui suurisavotta.fi sivusto - siitä alkoi savotta, joka on kasvanut 1700 kantajan oikeudenmukaisuutta janoavan henkilön ja julkiyhteisön ryhmäksi.  Asiasta voisin kertoa väsymättä pitkäänkin. Kunnioittaakseni sinua, typistän taipaleen seitsemään uutislinkkiin.

Maaoikeuksista taistelu ei edistä saamelaiskulttuurin säilymistä

Saamelaistaiteilijat Jenni Laiti ja Ailu Valle esittivät perjantaina YleX:n lähetyksessä huolensa saamelaiskulttuurin säilymisen puolesta. Laitin mukaan käsissämme ovat viimeiset hetket saamelaiskansan pelastamiseksi, koska saamelaisilla ei enää ole elintilaa. Tätä elintilaa syövät Laitin mukaan kaikki elinkeinot matkailusta kaivosteollisuuteen ja metsätalouteen.

Okunin laki ja elvytysvara

1962 Okun havaitsi työttömyyden ja bkt yhteyden. Yksinkertaisin muoto jonka minä olen nähnyt menee.

Työttömyysasteen muutos = 0.5 x (bkt kasvu – tuottavuuden kasvu)

Jos siis maassa on 20% työttömyys ja se halutaan nollaan, voidaan käyttää numeroita:

20% = 0.5 x ( 40% - 0%)

Saamelaispolitiikkamme viimeisimmät käänteet

Hallituskauden lähestyessä loppuaan myös alkuperäiskansapolitiikkaamme koskettavat lainsäädäntöhankkeet lähestyvät kulminaatiopistettään. Saamelaiskäräjälaki, jossa määritellään kuka kuuluu alkuperäiskansaan, on parhaillaan kierroksella perustuslaki-, maa- ja metsätalous-, sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnissa. Perustuslakivaliokunnan oletetaan antavan asiasta mietintönsä marraskuun loppuun mennessä ja on varsin mielenkiintoista nähdä, millaiseksi lakiesitykseen kirjattu saamelaisen määritelmä ja viranomaisten yhteistoimintavelvoite lopulta muotoutuu.

Euron hinta Suomelle, $ 1 082 083 milj.

Tekee henkeä kohden vain $ 216 416. Tuon verran enemmän sinulla olisi säästössä.

Jos siis nyt tienaat 37 592, ilman fantsua eurosekoilua tienaisit $60478 vuodessa. Erotus vuoteen on $19 756 . Noin 40% enemmän.

Mistä erotus johtuu? Jos maalla on oma keskuspankki ja valuutta, se voi huoletta devalvoida, keskuspankki pystyy rahoittamaan valtiota ja voidaan säilyttää täystyöllisyys.

Isänmaa hälytystilassa

 

Rakas isänmaa. Tiedän, että siitä on pitkä aika kun viimeksi turvauduin sinuun. Ehkä olen pitänyt sinua itsestäänselvyytenä ja en ole huomannut kastella suhteemme kukkia. Mutta nyt tajuan, että mikään ei ole enää itsestäänselvyys. Minä tarvitsen sinua nyt enemmän kuin koskaan. Mistä nyt aloittaisin! Tuntemani Suomi on muuttunut. On ihan kuin en tuntisi Sinua enää. Minua pelottaa sillä et nykyään vastaa minun maailmankäsitystä. On muisto vain kun kevätjuhlissa vaalimme yhteisyyttämme Suvivirren sävelten siivittämänä. Nyt sekin pitäisi teurastaa suvaitsevaisuuden alttarille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä