Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Kaikki blogit puheenaiheesta Gallupkannatus

Kärjessä ollaan

Tuoreimmassa Ylen gallupissa demarit nousi kärkeen, mikä on erinomaisen hyvä asia. Mutta mieleeni silti hiipii mörkö, että suosio on muiden heikkoutta, ei meidän onnistumisia. Mitä me demarit ollaan muka tehty, että paikka on ansaittu? Itse en keksi yhtään konkreettista asiaa mikä selittäisi tilanteen. Sen sijaan hallitus on möhlinyt hommansa aivan puihin sote-sotkuillaan ja aktiivimalleillaan. Nyt riittää kun vain vastustaa näitä kansaa kurittavia päätöksiä. Mutta itse haluaisin kyllä nähdä myös konkreettisia tekoja ja tavoitteita meiltä demareilta.

Sattuipa sopivasti

Viime päivinä vaikutti että Suomen hallituksessa muhii kriisi. Opposition arvostelu sekä myös yleinen keskustelu hallituspohjan oikeutuksesta tehdä suuria mullistuksia liittyen sote- ja maakuntauudistuksen alkoi saada yhä enemmän tuulta purjeisiin. Kritiikki terveydenhuollon yksityistämistä kohtaan ja hallituspohjan oikeutusta kohtaan kasvoi. Pääministeripuolue Keskustan kannatuksen raju lasku nosti paineita hallitustyöskentelyä kohtaan. Perussuomalaisten kannatus oli kääntynyt hienoiseen kasvuun ja varmasti vuoden 2011 ek-vaalien tulos oli monella muistissa.

Talouskasvu on myrkkyä populisteille

Yhdeksän synkän vuoden jälkeen kestävä talouden nousu näyttää lopultakin alkaneen ja julkisen sektorin velanotto vähenee. Sama trendi näkyy nyt myös politiikassa, kun kannatus on nopeasti palaamassa kolmelle suurelle populistipuolueilta

 

Musta hevonen sekoittaa presidentinvaalien asetelmat.

Media raportoi ahkeraan kyselyistä, joissa Sauli Niinistöllä on ennätysmäisen korkea kannatus.  Syy Saulin korkeaan kannatukseen on yksinkertainen: Kun Sauli edustaa politiikan ”raskasta sarjaa” ovat kilpailevat ehdokkaat ”höyhensarjan” ehdokkaita. Heidän osaamisensa ja politiikan työkokemuksensa ovat niin heiveröistä laatua, etteivät edes ehdokkaiden omien puolueiden kannattajat pysty heitä äänestämään. Jäljelle jää siis vain Niinistö, joka sitten nimetään kun muita aitoja vaihtoehtoja ei ole.

Galluppihuumaa...

Galluppi huumaa on piisannut joidenkin unelmahöttöisissä ajatuksissa jo pitkään. Ainakin tähän aamuun, kunnes otti ja lässähti. Ikävästi juuri kuntavaalein alla.

Lyhkäiseksi jäl Li Anderssonin unelma ohittaa kannatuksessa Perussuomalaiset. Ja väkinäiseksi vääntynee Rinteenkin hymy, näin veikkaan ja uskon olevani oikeassa.

Perussuomalaiset tulee taas. Näin käy, kuten niin usein vaalein alla. Perussuomalaisten kannatus pompsahti juuri vaalein kynnyksellä nousuun ja antanee osviittaa noususta edellisten kuntavaalien lukemiin ja ylikin. 

Kokoomus kärjessä Ylen puoluekannatusmittauksessa

Radio-Suomen klo 06 uutiset kertoi hetki sitten, että Ylen tuoreimmassa puoluekannatusmittauksessa kärkipaikka on muuttunut. Kärkeen ohi SDP:n on noussut kokoomus. Kolme puoluetta on kuitenkin yhden prosenttiyksikön sisällä, joten kilpailu suurimman puolueen asemasta tulee olemaan tiukka.

Kaavion lähde: YLE

 

Merkille pantavaa on myös PS:n kannatuksen kasvu. Onko SDP menettämässä taas  PS:lle kannattajia?

Viisastenkiveä ei ole

Tuore gallupkannatus sen todistaa taas, mitään poliittista viisastenkiveä ei ole. Puolueiden kannatusluvut polkevat paikoillaan, mitä nyt sijoituksen vaihtelevat ja vellovat. Vihreä Liitto ei saanut koskaan muutosta aikaiseksi, vaikka yritys on ollut kova. Ei vihreiden kannatusluku niin iso ole, että sillä olisi mitään merkitystä, paitsi Helsingissä.

No Helsinki ei kuitenkaan ole mikään vihreiden onnela, vaikka he Helsingin politiikkaa johtavatkin yhdessä kokoomuslaisten kanssa. Suomen politiikka on kuin pitkää piimää, se ei muutu kuin saksilla katkaisemalla.

Työvoimapolitiikan rauhoituttua SDP:ltä tarvitaan uusia avauksia

Tämänkertainen YLE:n kannatuslukugallup on pitkästä aikaa sellainen, joka ei salli SDP:n kieriskellä tyytyväisyydessä, koska ero Keskustaan on revennyt ja Kokoomus on myös porhaltanut ohi, jälkimmäisenä mainittujen menestyessä hallitusvastuustaan huolimatta. Tämä laittaa pohtimaan, onko joitakin asioita, joissa Keskusta ja Kokoomus olisivat viime aikoina onnistuneet hyvin ja onko jotakin, jonka SDP olisi voinut hoitaa paremmin.

Bye bye persut gallup-alamäki alkoi

Bye bye persut

Kun katsoin persuun siniseen
Uskoin onneen ikuiseen
Rakastuin Soiniin sanavalmiiseen
Unohdin puolueet muut
Halusin sen olevan totta.

Sain kuulla ei persut
Persettä myy,
Vaan kolmaskin tukipaketti onnistuu
Nyt suljen oven ja gallupit miinustuu
Kuinkas nyt kävi on Soinin syy.

Bye bye persut nyt hyvästit nää
Menen pois Soini yksin jää
Bye bye persut, persut goodbye 
En itke kun loppuu tää

Blokkivaalit toisivat äänestäjille kuluttajansuojan

# Viime päivien gallupien mukaan sosialidemokraatit ovat kohonneet huhtikuun vaalien neljänneltä sijalta ykköspaikalle, jopa ohi Keskustan. Kysytään, miten tämä on selitettävissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä