Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Kaikki blogit puheenaiheesta Maakunta- ja sote-uudistus

Sote Ke-vaalien pelinappulana

"Sote- ja maakuntakuntauudistuksen kohtalonhetket lähestyvät – mitä sanovat eduskuntaryhmien puheenjohtajat?" Näin otsikoi tänään Kuntalalehti.

Vanhustenhoidon laatu ala-arvoista

Olen päässyt tutstumaan ikääntyneiden vanhempieni kautta Helsingin vanhustenhoitoprosessien toteuttamiseen ja lukuisiin yksiköihin sekä kunnallisella, että yksityisellä puolella. Olen kokemuksieni aikaansaaman hämmästyksen saattelemana vaihtanut kokemuksia monien sairaiden ikäihmisten omaisten sekä alan ammattilaisten kanssa eri Uudenmaan kunnista. Havainnot ovat pitkälti yhteneväisiä. Vanhustenhoitomme laatu on hyvin huolestuttavalla tasolla.

Hallituksen sote-malliin sisältyy riski rokotuskattavuuden heikentymisestä

Vetoan hallituksen ministereihin: jos olette huolissanne rokotuskattavuudesta, poistakaa ajamastanne sotemallista mahdollisuus yksityisiin neuvoloihin. Tämä vaatisi lakiesityksestä vain yhden sanan poiston, mutta voi säästää henkiä.

Viime päivinä on keskusteltu rokotteista ja rokotuskattavuudesta Luodon kunnan surullisen tuhkarokkotapauksen seurauksena. Keskustan ministeri Annika Saarikko on vedonnut vanhempia rokottamaan lapsensa ja kokoomuksen ministeri Sanni Grahn-Laasonen on väläyttänyt, voisiko lapsen rokottamisen asettaa ehdoksi lapsilisän maksamiselle.

Ennakkomakua SOTEsta, osa 2

Ilmeisesti hoitosopimuksissa ei ole kunnon sopimussakkoja. Hoidostani vastaava Debora Oy nähtävästi totesi kunnollisen hoidon järjestämisen kannattamattomaksi ja irtisanoi hoitosopimuksen puoli vuotta etuajassa. Hoitajat haluaisivat jatkaa vaikka omissa nimissään, mutta sairaala joutuu tarjoamaan minua järjestyksessä kaikille 18 kk takaisessa kilpailutuksessa mukana olleille. Med Group oli ensimmäinen. Tänään tuli vastaus etteivät ole kiinnostuneita. Mehiläinen seuraavana.

Katso tänään julkaistut Sote-mietintöluonnokset täältä

 

Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee muun muassa sosiaali- ja terveydenhuoltoa, sosiaalivakuutusta, sosiaali- ja terveydenhuollon maksuja, eläkelainsäädäntöä sekä ympäristöterveydenhuoltoa koskevia asioita.

Katso tuoreet sotemietinnöt 7.11.2018 alla olevasta linkistä:

https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/valiokunnat/sosiaali-ja-ter...

 

 

Tänään oli maakuntavaalit? Kuka ne voittaa?

Keskustan lempilapsi, maakuntavaalit piti olla tänään, eipä ollut.

 

Miksi? 

Liikaa vatulointia liikaa lakkouhkia? 

 

Voimmeko jo unohtaa maakunnat? Entä soten? 

 

Kaikki kaatuu taas seuraavan eduskunnan taakaksi? 

 

Hallituksen isoin uudistus taisi jäädä kauppojen aukiolojen vapauttamiseen, joka on toki hyvä asia.

Alkoholi uudistus oli iso vitsi, ok olen tyytyväinen että aitoa lonkeria saa lähialepasta.

 

Suomi tarvitsee arvopohjaansa muutoksen

Nykyinen hallituspohja luo Sote-maku -uudistusta jossa toinen päähallituspuolueista tarrautuu talouspoliittiseen ideologiaan Sotessa ja toinen ottaa Makussa mallia idästä, vanhasta Neuvostoliitosta, luoden järjestelmää jossa oma puolue saadaan pysymään vallassa välittämättä miten kansan käy. Taisipa joku sanoa idässäkin että ihminen on puoluetta varten, eikä puolue ihmistä varten. Yli vuosikymmen on erilaiset hallituspohjat yrittäneet luoda toimivaa palvelurakenneuudistusta sille että kansantalous kestäisi nykyisen palvelut.

Ketkä ”saatanan tunarit” lakeja valmistelevat ?

Nykyisen hallituksen lainvalmistelua seuratessa tulee usein mieleen Urho Kekkosen manaus ”saatanan tunarit” hänen turhauduttuaan eräisiin virkamiehiin. Äskettäinen keskustelu irtisanomislaista meni heti vikaraiteille, koska lainvalmistelu on ollut surkeaa eikä hallitus pysty esittämään kunnollista vaikutusanalyysiä ja sitä kautta perusteluja laille. Keskustelu jäi eipäs-juupas tasolle ja suuntautui vääriin asioihin.

Vanhustemme hoitojärjestelmä kaipaa remontin

Julkisuudessa esiintyy jatkuvia hätähuutoja omaisten, alan ammatilaisten, median ja juristienkin suunnalta vanhustemme ala-arvoisista kohtaloista ja suoranaisesta heitteellejättämisestä hoitoprosesseissamme. Hiljattain nähty Tasemummot-ohjelma TV:ssä oli vain yksi näkymä jäävuoren huipusta. Vanhustenhoito ja sosiaalitoimen organisaatiot ovat täynnä alan ammatilaisia, jotka vilpittömällä  ja vakaumuksellisella tavalla työskentelevät parhaansa mukaan ikäihmisten hyvinvoinnin eteen. Yhteiskunnan käyttämä taloudellinen panostus on suuri ja kasvaa kaiken aikaa.

Vanhustemme hoito hälyttävällä tasolla. Kaivataanko tätä varte SOTE-uudistus ?

Olen kohdannut järkytyksellä Helsingissä iäkkäiden vanhempien sairastuttua ikäihmisten hoitamisen prosessien ja johtamisen tehottomuuden ja kyvyttömyyden vastata vanhojen ihmisten tarpeisiin. SoTe-organisaatiot ovat pullollaan kovan luokan terveydenhoidon ammattilaisia, joista valtaosa pyrkii vilpittömästi  huolehtimaan vanhojen ihmisten hyvinvoinnista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä