Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Kaikki blogit puheenaiheesta Työehdot

Yleissitovuus hyödyttää myös yrittäjiä

Yleissitovuusjärjestelmän tarkoituksena on järjestäytymättömien työnantajien työntekijöiden vähimmäistyöehtojen turvaaminen. Yleissitovuus velvoittaa järjestäytymätöntä työnantajaa noudattamaan työehtosopimuksen työehtoja, mukaan lukien minimipalkka säännökset. Yleissitovuus tuo vakautta työmarkkinoille. Ilman yleissitovuutta työehtoihin liittyvät riidat ja työtaistelut olisivat todennäköisesti huomattavasti yleisempiä järjestäytymättömissä yrityksissä. Lisäksi yleissitovuus takaa kilpailuneutraliteetin yritysten välillä ja estää epäterveen kilpailun työsuhteen ehdoilla.

Työehdot ovat tärkeitä turvaamaan ihmisten toimeentuloa

Vaalikauden viimeinen syksy on ollut täynnä työmarkkinariitoja ja niiden uhkia. Työtaistelutoimista osa on kohdistunut hallituksen suunnitelmiin työlainsäädännön uudistamiseksi ja osa itse työehtoihin.

Vastaus Keski-Pohjanmaalta ministeri Lintilälle

Elinkeinoministeri Lintilä haastattelussaan Helsingin Sanomille 8.9. kuvaili työttömiä pleikkaria pelaaviksi peräkammarin pojiksi. Hänen mukaansa myös hallituksen kaavailema irtisanomissuojan heikentäminen ei sitä kuitenkaan tee.

Pätkätyöt ja matalapalkka - väistämätön tulevaisuus vai elinkeinoelämän tavoite?

Minua on usein mietityttänyt onko työelämän kehityssuunta väistämätöntä tulevaisuutta vai onko se elinkeinoelämän vaikuttajien sekä omistajien etuja ajavien tavoite. Digitalisaatio ja robotisaatio tarkoittaa tulevaisuudessa yrityksien osalta kasvavaa määrää kiinteiksi katsottavia investointeja, jotka eivät jousta kysynnän ja menestyksen mukaan. Tällöin on sinällään luonnollista, että joustoja haetaan kaikkialta mistä niitä on saatavissa. Yhdeksi merkittävimmäksi vaikuttaisi valitettavasti olevan muodostumassa työvoima - yrityksille töitä tekevät ihmiset.

Tulevaisuuden työelämä ja alustatalous

Päivän teemaksi voisi kutsua yleistä keskustelua tulevaisuuden työelämästä, robotisaatiosta ja alustataloudesta. Nämä eivät sinänsä ole asioina uusia, mutta teknologia näiden asioiden tiimoilta kehittyy nopeammin kuin ennen. Näistä asioista kirjoitan hieman ajatuksiani alustataloudesta, koska se huolestuttaa minua.

Suomen valtionvelka on oikeistolle ideologinen työkalu

Suomen valtion velkaantumisesta on tietoisesti tehty asia, jolla poliittinen oikeisto voi perustella sosiaaliturvan heikennyksiä ja työelämän muutoksia. On tunteikkaasti puhuttu siitä, että haluammeko jättää velan lastemme  maksettavaksi. Itse asiassa kaikille sukupolville velat ovat siirtyneet tähänkin asti.

Viimeinen voitto ennen tappion tietä

Uutisia kuunnellessa tulee jälleen mieleen tuo US:n blogikirjoituksissakin usein mainittu Pyrrhoksen voitto. Ettei vain nyt saavutettu jäänmurtajien miehistön työtaistelun voitto kääntyisi piakkoin tappioksi. Ja työehtosopimusten yleissitovuus joksikin uudeksi laiksi, jolla tuota yleissitovuutta ryhdyttäisiin jotenkin rajoittamaan.

Työehtojen polkijoille kylmää vettä niskaan

EU:n tuomioistuin kaatoi saavillisen kylmää vettä työehtojen heikentäjien niskaan tehdessään viime viikolla ennakkoratkaisun, jonka mukaan Olkiluodon ydinvoimalatyömaan sähköasentajiin on sovellettava Suomen lainsäädäntöä ja yleissitovia työehtosopimuksia.

Kun some sekosi mr Amerikasta

USA:n suurlähettiläs Bruce Oreck kertoili itsenäisyyspäivän kunniaksi  tarinoita Suomesta.  Oreck kertoi Suomelle sen minkä nuorempi sukupolvi tietää. Hyviä huomioita ja kannatettaviakin ajattelumalleja. Positiivisuutta, tulevaisuususkoa, markkinointia ja hyvää itsetuntoa, ennenkaikkea suuria tarinoita. Tarina myy!  

Irti kolmikannasta?

Luettuani Kainuun Sanomien uutisen professori Vesa Kanniaisen lääkkeistä Suomen talouden tervehdyttämisestä en ollut uskoa lukemaani!

Nykyinen työmarkkinajärjestelmä ja neuvottelukulttuuri olisi romutettava, sosiaaliturvaa pitäisi pienentää, työehtojen yleissitovuus poistaa ja luotava yhteiskuntaan ”matalapalkka”-väestönluokka. Nämä ovat täysin hyväksymättömiä ajatuksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä