Jarpan blogi Ajatuksia ja kommentteja elämästä

Kaikki blogit puheenaiheesta Turkistarhaus

Turkistarhaus heikentää nuorten hyvinvointia

Tutustuin eilen, sateisena illanryökäleenä turkistarhaajan poikaan. Minun oli tarkoitus käydä vain yhdellä olusella Helsingin Kalliossa, jotta saan hieman liikuntaa. Ilta kehittyi lopulta kuitenkin pitkän kaavan mukaiseksi yllättävien kohtaamisten sarjaksi, jossa oli runsaasti myös elokuvallisia elementtejä. Kommunisti, persu, eläinoikeuspuolueen jäsen ja turkistarhaajan vesa sattuivat samaan pöytään ja ottivat mukavan illan muistoksi baarissa yhteiskuvan.

Elinkeinovapaus koskettaa myös turkistarhausta

Norjan päätös kieltää turkistarhaus on nostanut taas vaatimuksen pöydälle täällä Suomessa. Ymmärrän tavoitteen parantaa turkiseläinten hyvinvointia, mutta olen ihmetellyt kun sen johdosta vaaditaan koko elinkeinon kieltämistä.  

Työpaikat katoavat Suomesta -sinä voit vaikuttaa tähänkin, tänäänkin

On asioita, joihin voit vaikuttaa. On asioita, joihin et voi vaikuttaa. Kumpaan kannattaa satsata? Kumpaan panostaminen tuottaa enemmän sinulle, lapsillesi, vanhemmillesi sekä suomalaisille kanssaeläjille

On käsittämätöntä katsoa ihmisten valintoja kaupassa ja kuulla kyllästymiseen saakka ilmastonmuutoksesta. Samat kädet valitsevat espanjalaisia tomaatteja, ruotsalaista perunaa, saksalaista olutta, englantilaista puhdistusainetta, kiinalaista lelua, amerikkalaista makeista, norjalaista lohta…

Eläinsuojelussa vielä paljon tehtävää

Tänään Ystävänpäivänä julkaistiin Animalian ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton eläinpoliittisen kyselyn tulokset Eduskunnassa. Jokaista puoluetta oli pyydetty ilmoittamaan eläinpoliittiset näkemyksensä etukäteen tehdyssä kyselyssä.

Pitäisikö turkistarhaus kieltää?

Vihreiden Emma Karin mielestä, ja varmasti monen muunkin, turkistarhaus pitäisi kieltää Suomessa. Täällä Pohjanmaalla kyse on merkittävästä elinkeinosta. Sagafursin tappiollininen tulos antaa viitteen siihen, ettei alaa tarvitse kieltää, vaan se kuolee muutoinkin. Mihin ketunnahkoja ja minkkiturkkeja oikeastaan tarvitaan? Suomessa vedotaan siihen, että eläimiä kohdellaan täällä paremmin kuin jossain muualla, mutta onko se pätevä syy nylkeä eläimiä Suomessa? Ylläpitämällä illuusiota eläinystävällisestä suomalaisesta turkistuotannosta ylläpidämme turkistuotantoa ylipäätänsä.

Eläinsuojelulaki uudistuu – plussat, miinukset ja kysymykset

 

Viime päivinä uudistuva eläinsuojelulaki on ollut paljon tapetilla ja uutisissa. Laki on ollut valmisteilla jo vuodesta 2010. Nyt ollaan askelta lähempänä uutta ja parempaa lakia, kun ehdotus palasi lausuntokierrokselta ja menee loppuvuodesta eduskunnassa äänestykseen. Laissa on paljon hyviä, eläinten tilannetta parantavaa muutosta. 

Eläinsuojelulain uudistus keskustaministeri Lepän johdolla keskeytettävä

Maatalousministeri Jari Leppä on esitellyt tänään muutokset, joita aiotaan tehdä lähes neljänsadan lausunnon pohjalta luonnokseen uudesta eläinsuojelulaista. Suunnitellut muutokset kävisivät lähinnä huonosta vitsistä, mutta eivät sitä valitettavasti ole. Useiden vaalikausien aikana suunniteltu uusi eläinsuojelulaki tulisi jättää hyväksymättä, sillä siinä ei saada aikaan todellisia suunniteltuja parannuksia Keskustan uhratessa merkittävät muutokset talouden alttarille.

Lausunnossaan luonnoksesta mm Suomen Tuomariliitto totesi seuraavaa:

Keskustavetoinen hallituskausi katastrofaalinen eläintensuojelulle

Norjan hallitus on ilmoittanut kieltävänsä turkistarhauksen. Nykyiset noin 300 kettu- ja minkkitarhaa tullaan sulkemaan vuoteen 2025 mennessä. Päätöksen myötä Suomi jää viimeiseksi Pohjoismaaksi, jossa kettujen ja supikoirien häkkikasvatusta edelleen tehdään. Suurin osa Euroopan maista on kieltänyt tarhauksen ja parhaillaan Puolassa parlamentin käsittelyssä oleva tarhauskielto jättäisi Suomen Kiinan kanssa lähes ainoiksi kettuja tarhaavaksi valtioksi. Jokainen vuosi Suomessa noin 2 miljoonaa kettua elää pienissä häkeissä ja kuolee ihmisen turhamaisuuden ja rahan alttarilla.

Turkistarhauksemme eläinrääkkäystä

Se tosin on tullut esiin aikaisemminkin.

Suomi on maailman johtava maa turkistuotannossa. Haluamme tehdä rahaa rääkätyillä eläimillä. Voisimme senkin tehdä toisin.

Ks. kuva:  

http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201708152200328511_u0.shtml

Monet maat ovat kieltäneet turkistarhauksen.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002659988.html

Jos kuitenkin haluamme turkistarhausta, voisimme tehdä sen eettisesti. Voisimme luoda siitä jopa brändin. 

 

Sivistynyt maa tunnetaan mm. siitä, miten se kohtelee omia vanhuksiaan ja eläimiä.

Sokos astui miinaan

Saimme viime viikolla todistaa outoa mediasirkusta turkisten ympärillä. Eläinaktivistijärjestö Animalian aktiivisen some-painostuksen jälkeen S-ryhmä ilmoitti, että sen tavarataloketju Sokos ei enää hyväksy valikoimiinsa turkiksia tai turkissomisteita. Päätöstä perusteltiin vastuullisuudella, eettisyydellä ja eläinten oikeuksilla. Asiasta nousi valtava mylläkkä, joka monien käänteiden jälkeen lopulta johti S-ryhmän päätöksen perumiseen ja myös turkistarhaukseen liittyvän kannan takaisinvetoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä